Simt eu așa că, pur și simplu, încep să nu mai rezist la aerul ăsta sofisticat din românia. Acum 8 ani, când mă bătea pe mine gândul plecării, au venit copiii și am abandonat ideea, pe motiv că nu am cum să plec cu copii mici după mine și să sper că totul va ieși bine și toată lumea va fi mulțumită.
Dar acum, copiii sunt destul de mari și e momentul să încep să mă gândesc din nou. Tot pentru copii. Hai, eu mi-am ratat viitorul și posibilitatea de a trăi într-o țară normală. Dar copiii mei nu au nicio vină și, mai rău, nicio șansă, dacă cresc aici.
Prin urmare, acte, idei, tips and tricks pentru plecat în zonele respective? Ce acte îți trebuie, unde le depui? Câți bani ai nevoie după tine? Ce te așteaptă acolo din partea statului respectiv? Există vreun ajutor sau ești pe cont propriu din clipa în care ai pășit în aeroport?
NOU
Eu am plecat când ăl mare avea 3 ani și ăl mijlociu avea doar 7 luni. Nu copiii trebuie să fie piedica. Eu nu sunt de acord cu sacrificiul pentru copii. Nicio generație nu trebuie să se sacrifice de dragul alteia. Fii sigur că având tu o viață mai frumoasă o s-o aibă și ei. Am zis frumoasă. Că grea e oriunde.
NOU
Așa s-or fi gândit și ai mei, votând PSD de 25 de ani încoace, distrugându-mi viitorul.
Futu-i în gură.
NOU
da, daca as avea mintea de acum, da
NOU
Si eu sunt in aceeasi situatie si m-as gandi mai mult la Europa din considerentele ca drepturile omului sunt mai “respectate” decat pe alte continente.
NOU
Zi ca ti-e frica de canguri si niggari
NOU
niggari sunt peste tot, mafrend.
Iti inteleg durerea, dar asta nu e criteriu de ales locul de sedere.
Eu cel mai bun raport oameni/niggari pe strada (in favoarea oamenilor) l-am gasit in Africa, in Canare. Nojoke. Te plimbi pe strada cu orele si nu vezi un negru. Chestie care nu iti va reusi in niciun oras mai rasarit din Europa.
NOU
Suedia nu e pe lista? Vad ca deja ai facut un shortlist cu 3 tari… 🙂
NOU
Suedia e super, il poate cunoaste si pe Capitanul Suedia:
i1.kym-cdn.com/photos/images/original/000/961/304/310.jpg
NOU
si in suedia si in nemtia te alearga kebabii si nigarii cu pula in mana!
NOU
@Radu: pana una-alta ma bucur ca locuiesti in Romania si nu langa mine, in Suedia. Sper sa nu vii aici. 🙂
NOU
De ce crezi că a emigrat până și PewDiePie din Suedia?
NOU
@Gabi Miron: Stii tu mai bine, poate.
NOU
Tocmai am respins o oferta de job in Suedia. Sa regret?
NOU
In canada nu m-as duce ca mi se par dubiosi aia pe acolo. Ce sunt englezii toleranti, dar aia parca sunt prea de tot. Stai doar sa apara vreun canadian pe aici.
Momentan vor astia unde lucrez sa ma trimita 2 ani in australia, aparent nu e foarte complicat cu actele si partea buna e ca in australia mereu au nevoie de oameni. Singura smecherie e ca e scump, inca nu mi-au zis cum imi vor ajusta salariul sau daca voi apartine tot de anglia. Aparent sunt doua zone unde se duce lumea: Perth si Sydney, Sydney fiind aia scumpa. Habar n-am daca sunt una langa alta ca nu m-a interesat.
In NZ habar nu am, din poze pare fain.
Parerea mea e ca daca vinzi vreo casa si iei banii cu tine vei fi ok. Cand pleci primele 6 luni sunt de rahat, pe urma pana la 2 ani e naspa si dupa 2 ani te simti mai bine.
Eu daca stiam germana ma bagam pe la austrieci sau nemti, au pozitie buna si nu sunt latini. Si chiriile la ei sunt apa de ploaie.
Exista niste site-uri unde poti compara tarile si vezi sunt destul de precise.
NOU
Zonele din Australia unde ” se duce lumea” sunt Melbourne si Sydney, cu Sydney fiind cel mai scump dintre ele. Cu faptul ca e scump sa traiesti aici, depinde la ce standarde te raliezi, daca vrei lux poti ajunge sa cheltui si 20.000 de dolari pe luna; dar pt un trai decent cu chirie, utilitati, mancare, transport, iesit la diverse plimbari in oras si in afara, un cuplu are nevoie de undeva in jur de 4 – 5 mii de dolari in total ( salariul mediu pe aici e undeva in jur de 4000 pentru cineva cu doar 7-8 ani experienta)
NOU
In CA habar nu ai, in AU habar nu ai, in NZ habar nu ai dar ai vrut tu punga ta de atentie. Uite, ia-o.
NOU
@m0fo: lasa-l bre ca e expert in UK …
@super_fotbal: ai gasit pana la urma autostrada in nordul Londrei?
NOU
Bine ca esti tu expert in comentariile lu super_fotbal. Iti fac cinste cu o inghetata daca vii pe aici si mergem sa iti arat si autostrada daca vrei.
NOU
Poate ca ar fi bine ca cei mai in masura sa faca un guest post mai detaliat.
NOU
Iulia? 😀
NOU
Evident cu Iulia, ea ar putea pune si niste poze mai detaliate ;;) pentru ca cei care nu stiu sa citeasca sau nu sunt interesati de subiect sa nu se plictiseasca.
NOU
#shade
NOU
Eu pot sa il invat cum sa isi faca pierdute actele si sa vina in Germania ca refugiat. Se pare ca dupa cateva luni isi va permite un iphone de 800 de eur , minim, deci statul pare a fi de mare sprijin .
NOU
Citez de pe site-ul ambasadei Canadei:
The Government of Canada has also announced that it intends to lift the visa requirements for Romanian and Bulgarian citizens starting December 1, 2017.
Until April 30, 2017, all citizens from Bulgaria and Romania still need a visitor visa to travel to Canada.
Referitor la bani verifică site-ul numbeo.
Între timp in China: instagram.com/p/BVStRHEAXb4
NOU
Evident citatul dat de tine se refera la tourist visa.
Cetin vorbeste aici de emigrare ceea ce este altceva.
Si nici Canada, nici celelalte nu au scos viza sau procesul de emigrare nici pentru RO si nici pentru majoritatea altor tari.
NOU
Ce are viza cu emigrarea…
NOU
9gag.com/gag/aLDqwPM?ref=android
NOU
Eu zic ca tu aici stai in lojă fată de alții așa ca nu te plânge , înțeleg vrei ceva mai bun însă eu zic sa te gândești bine la ce renunți , nu sunt tocmai cei mai calzi oameni dincolo .
NOU
Da, boss, tu o duci bine aici. Ce conteaza ca risti sa mori in spital dintr-o simpla raceala, romanii sunt calzi si prietenosi, da-i dracului pe straini cu sistemele lor medicale si scolare puse la punct.
NOU
Plus ca, in alte parti, ar fi chiar greu pt Cetin sa se duca in fiecare duminica la Biserica cum o face in Pantelimon intrucat acolo nu sunt ortodocsi.
NOU
@Iulia: sa vezi ce frumos era sa moara amicul meu in spitalele canadiene de 2 ori. Prima de la apendicita, a 2-a de la extractia de masea de minte – chestii cam la acelasi nivel cu raceala.
NOU
Vlade îmi pun inima neagră la bătaie că şansele să mori într-un spital românesc sunt mai mari. Zic asta fiindcă e greu să atingi nivelul ăsta când ai popor care cotizează.
NOU
@iulia sa vezi cum era sa moara sor’mea in londra cu sistemele lor medicale puse la punct cu tot. pe mana bratara cu alergic la penicilina. hai sa ii administram penicilina.
deci sa fim temperati cu ridicatu in slavi
NOU
Departe de mine să fac aici apologii României, dar Vlad are dreptate. Pe pielea mea am simțit ce înseamnă sistemul medical canadian si crede-mă că mă bucur că nu am avut chestii mai serioase. Poate Iulia se referă la Europa de vest, despre care din fericire (încă) nu-mi pot da cu părerea, dar de fiecare dată când citesc memele Canadiens cu “I can’t hear you over the sound of my free healthcare” mă pufnește râsul. Free? Oarecum. Good? Nicidecum.
NOU
Vlad, sigur din cauza infectiilor cu bacterii rezistente la antibiotice din spital si din cauza faptului ca nu se gaseau medicamente care sa ii salveze, nu? Si eu am un amic care era sa moara din cauza unei intepaturi de albina in spital in Germania, ca fost macho si s-a dus cand abia mai putea sa respire, dar asta n-are nicio legatura cu sistemul medical. Plus ca nu cunosc nici o tara civilizata in care stai 2 ore cu mana rupta la urgente pana te preia cineva . Sau in care sa te trimita sa iti iei singur medicamente. Si FYI, si daca n-ai asigurare, orice spital te preia de urgenta si iti face factura dupa ce ti-a salvat viata. in Romania iti face factura inainte si daca nu bagi 200 de e poti sa mori linistit .
NOU
@Iulia: vad ca simti neaparat ca trebuie sa castigi – da, a fost idiot amicul si s-a luat dupa ce au zis medicii de la urgente: e normal sa ai febra 40 timp de 3 zile dupa o extractie de masea, marsh acasa.
NOU
Nu i-a ridicat nimeni in slavi. E un adevar dovedit prin studii de specialitate, prin statistici , prin experienta personala.
In orice sistem exista greseli pentru ca sistemele sunt formate din oameni. Nu e o scuza, e o realitate. Diferenta dintre greseala si rea intentie e diferenta dintre Canada/Londra/Germania si Romania. Imi pare rau ca nu reusiti sa intelegeti chestia asta sau ca simtiti voi nevoia sa va agatati de niste situatii exceptionale, dar asta e adevarul. Romania tara in care oamenii mor din rea intentie/interese. Nu din eroare umana, nu din greselile unui specialist nepriceput, alea sunt peste tot, nu neaga nimeni. Mor din cauza ca cineva deturneaza 90% din fondurile destinate sistemului medical, mor pentru ca spaga e la putere, mor din indolenta, nesimtire si rea vointa. Aia e diferenta fundamentala intre un sistem medical din orice alta tara cu apa calda si Romania. Si inainte sa imi dai alt exemplu al matusii, varului. unchiului., cameristei pisicii lui Lenin , tin sa te anunt ca eu sunt in viata in momentul de fata pentru ca am plecat intr-o tara in care un spital de duzina dintr-un orasel de 22000 de locuitori si-a dat silinta si o casa de asigurari a pus la bataie fara comentarii si taspe formulare aproape 100.000 de euro. Si acum compara cu arsii de la colectiv care nu primeau ce le trebuie pana nu se aprobau cererile de la casa de asigurare de sanatate.
NOU
vlad, exagerezi ca sa iti demonstrezi punctul de vedere sau minti cu nerusinare? Nu te trimite nimeni acasa cu febra 40. Si in nici un caz cu marsh acasa . In niste tari in care oamenii te dau in judecata daca le arati degetul mijlociu pe strada, nimeni nu isi risca job-ul si libertatea cu atitudine din asta de rahat. Eu am fost suspecta de apendicita cand eram in delegatie in Birmingham UK si n-aveam nici un fel de asigurare. Nici nu m-au pus sa stau in sala de asteptare, a venit un asistent, m-a luat si m-a dus direct la analize. Au facut ecografie, analize de sange, tot ce trebuie. Toata lumea draguta si amabila. La fel si in Germania, de cate ori m-am dus la medic/spital. Asa ca daca pe aia cu sora-ta cu penicilina o mai cred, asta cu marsh acasa poti sa o lasi jos , ca macane.
NOU
Iulia – UK. Prieten cu o criza de bila, in londra, a stat 3 ore pana au verificat aia ca e asigurat. Pe mine nu m-a consultat medicul desi aveam asigurare etc si genunchiul meu era umflat cat capul – ruptura ligamente – pentru ca am ajuns la 6 si 3 minute si clinica se inchidea la 6. Cineva apropiat operat in spital privat in Elvetia, aia au gresit operatia, a fost nevoie de inca una – abdomen, nasoala de tot – si a trebuit sa o plateasca in avans ca sa il reinterneze….
E mai bine afara. Clar. Dar nici acolo nu au cainii covrigi in coada.
NOU
Segnor, de curiozitate, de ce tocmai Canada, Noua Zeelanda sau Australia? Dupa moartea Elisabetei, Canada & Australia vor sa aiba presedinti si se speculeaza ca Commonwealth-ul se va reduce la o amintire romantica atunci cand ii vor duce coroana verde la capul ei.
NOU
pen’ că omul vrea să lase Europa şi alea sunt singurele ţări civilizate vorbitoare de engleză, aş zice.
NOU
@boemul
Apai cum? Am intrat in UE doar s-ajungem in Canada sau Australia?
NOU
Nu stiu daca e momentul, dar as zice ca in special pentru copii e bine sa alegi o tara in care ai dreptul sa-ti stabilesti rezidenta permanenta, nu privilegiul. Adica tari din EU. Pentru ca inceputul e greu si e ultima chestie care-ti trebuie pe cap, nesiguranta vizei permanente, accesul la invatamant si sanatate pe picior de egalitate cu cetatenii, si asa mai departe.
Cu sfaturi concrete te pot ajuta daca te razgandesti ai alegi tara in care am ajuns eu.
NOU
@Cetin: subscriu la ce zice Radu.
Hai o saptamana – doua in vizita cu toata trupa si vezi cum stau treburile pe-aici.
NOU
probabil o sa venim.
NOU
Putem sa venim mai multi in vizita? Ma bate si pe mine un gand asa de duca. Doar pana o sa scapam de PSD (fapt care cred ca nu se va intampla in cursul vietii mele – eu am cam 30 de ani). Dau cu sapa prin IT. Se poate?
NOU
Să vezi ce basme vor deveni în câțiva ani toate astea cu Europa, uniune, drepturi etc… Părerea mea e că Europa e de evitat pentru relocare definitivă.
NOU
@cyrypel: cu siguranta. Doar sa nu va suprapuneti ca perioada ca spatiul locativ e destul de limitat.
Cu sapatorii din IT raportul venituri – cheltuieli nu e la fel de misto ca in RO dar calculele nu se rezuma doar la atat.
NOU
Multumesc domnu! Pune-ma pe lista! Facem organizare in excel ca sa nu ma suprapun cu stapanul.
NOU
Felicitari pentru idee
Sa-inteleg ca nimic din Europa nu iti satisface cerintele?
NOU
In principiu, oriunde te-ai duce, până la integrarea în societatea respectivă cam un an – un an și jumătate trebuie să te întreții absolut singur.
NOU
Si dupa perioada aia cine te intretine? NU mai tre’ sa muncesti sau cum? Vorbesc din perspectiva unui barbat, ca o duduie isi mai gaseste sponsor si acolo si aici.
NOU
intre timp iti gasesti de munca. sau nu intra in calcule? 😀
NOU
@Maud: omul spusese “cam un an – un an și jumătate trebuie să te întreții absolut singur”.
Daca ai un job se cheama ca te intretii singur, deci ala iese din discutie. Daca dupa un an nu te mai intretii singur, cine te intretine? Aia era nedumerirea mea.
NOU
Eu consider ca oriunde te-ai duce trebuie sa iti iei viata in propriile maini pentru a nu ajunge sa suferi de sindromul romanului plecat in strainatate. Trebuie sa profiti de noua societate in care traiesti pentru a te integra si nu sa te inconjori numai de romani care te descurajeaza si dezinformeaza. Asta este cheia succesului oriunde ai pleca din Ro.
NOU
canada – cum e cu emigrarea nu mai stiu – au trecut 15 ani. nu ai mare ajutor de la stat, dar nu ai nici mare nevoie – joburi peste tot. jiburid e supravietuire dar poti trai normal din ele. dolarul e mic si salariile relativ mici, costurile ceva mai mici si ele. in quebec in caz de fail grav ai ajutor social din cvare se paote trai rezonabil (pensionar style – mancare cate-o bere si chiar masina modesta de tinut). Tot in quebec iti mai da statul ceva acces la cursuri de franceza si un fel de bursa intre timp. sincer nu credc a mai merita fata de europa, dar ai avantajulc anu se uita nimeni urat la tine ca esti roman, casele inca sunt abordabile (mai putin in toronto si vancouver) masinile ieftine, daca nu vrei nemtesti.
NOU
in quebec sunt cursuri de lb francceza gratuite, ai un ajutor de somaj de vreo 800 de dolari canadieni si au un aparat guvernamental care iti mai cauta si de munca pe langa cautarile tale.
cel putin asa era prin 2004 cand m-am dus eu si m-am intors ca boul sa-mi termin studiile in ro si am ramas, stupid me!
NOU
Bazil, esti din BT, cumva ?!
NOU
Nu te ajuta absolut nimeni financiar. Dimpotriva, trebuie sa le demonstrezi tu ca te poti intretine – experienta mea in EU. Cu aceasta dovada iti iei o chirie. Cu contract de chirie iti poti deschide cont bancar respectiv inregistrare la primarie. Cu cont bancar iti faci abonament la mobil & utilitati.
Probabil in Canada ai cele mai mari sanse de reusita, dupa care NZ si in final Australia care si-a inasprit destul de mult politica.
NOU
Iar chiria bine reglementată. De precizat că e atât de reglementată încât nimeni nu vrea sa isi bată capul prea des cu astfel de acte de aceea contractul de închiriere se face pe o perioadă lunga. Sper ca tin bine minte dar in Bruxelles era pe doi ani-asta ca exemplu.
NOU
Cea mai buna optiune ar fi Green Card Lottery (State):
www.dvlottery.state.gov/
Dar nah, daca n-ai noroc in de-astea, despre Canada – de unde sa incepi:
www.cic.gc.ca/ctc-vac/getting-started.asp
Doamne ajuta!
NOU
emigrare.info pentru Australia și NZ, realizat.com pentru Canada.
NOU
Hai Sefu’, nu ai rezistat tu la Timișoara si vrei pe alt continent? Te ofilești naibii.
NOU
Uite Sefu’, dedicatie: youtu.be/prHyRxyqJmo
Ca nu o găseam ma devreme.
NOU
e doar vina mea ca m-am inconjurat de hateri de astia mozaici…
NOU
Hateri mozaici? :))
NOU
Cetin, din pacate trebuie sa ai o meserie cautata in aceste 3 tari, eu locuiesc in NZ si nu cred ca sunt mari sanse fara multi bani sa emigreze cineva pe aici. Bani inseamna , peste 250k euro, poate si mai mult. Alta varianta este sa ai o meserie care nu au ei acoperire, IT, mecanici diesel, etc. Poti gasi lista scurta, cum o numesc ei, pe imigration.nz.gov.Iti spun asta ca si eu vroiam sa vina fratele meu dar nu cred ca o sa il pot aduce curand. Bafta multa si sper sa mai fie si alta varianta.
NOU
@Edi
Care dintre ele? ”Immediate” sau ”long-term”?
skillshortages.immigration.govt.nz/immediate-skill-shortage-list.pdf
skillshortages.immigration.govt.nz/long-term-skill-shortage-list.pdf
NOU
Ai șanse asimptotice spre zero să mai emigrezi spre AU sau NZ, Canada ce a mai rămas dar și acolo scade. Au sistem de evaluare bazat pe puncte, îți trebuie minim 60 că sa poți fi luat în calcul, se punctează vârsta până în 39 de ani că să iei ceva puncte, îți trebuie profesie certificata pe lista lor de profesii cu cerere mare (adică anumite domenii IT, medicale, agricultura, anumite manufacturi sau servicii etc), experiența de lucru în exterior sau la ei, școală în exterior la ei, adică numai lucruri la care te califici :). Eu eram avansat cu Australia acum ceva vreme, a trebuit sa abandonez din cauza unor probleme de sănătate în familie, am depășit vârsta, pa și pu. Fara minim 15 puncte de la vârstă, nu discuți că nu ai cum, venind din Romania.
Fezabil și realist și încă ușor e in UE, cât mai există UE. Bagă strong germană/franceză/engleză și ai acces astfel la DE, AT, SUI, F, BE, LX, IRL, oarecum NL, DK. Și, dacă îți plac emoțiile, UK sau vorbești cu Tim să îți zică câte ceva despre planeta de unde provine el. Deși, cred că, dacă era bine și acolo, nu venea el sa stea pe ajutor de handicap în Teleorman.
NOU
Pentru a emigra in Australia nu se puncteaza numai varsta pana in 39 de ani, se puncteaza pana in 45 de ani. Pentru a acumula cele 60 de puncte se iau in considerare mai multe criterii, deci ce functioneaza la o persoana s-ar putea sa nu functioneze la o alta. Nu conteaza daca vii din Romania sau din UK, sistemul de punctaj este acelasi pt toti.
NOU
Peste 39 nu mai iei 15 puncte, iei 5 puncte pana in 45. Deci pierzi brusc 10 puncte. Nu am zis nicaieri ca e diferit sistemul daca vii din Ro, dar din Ro ai si problema testului IELTS la care iti trebuie macar un band 7 ca sa iei ceva puncte, si IELTS band 7 e destul de dificil, nu mai zic de 8. Daca nu ai lucrat 2-3 ani in alta tara decat aia din care provii, mumu puncte. Daca nu ai scoala la ei sau experienta de lucru la ei, mumu puncte. Daca nu ai studii acceptate de ei si experienta semnificativa in domeniul respectiv, domeniu care sa fie pe SOL list, tot asa, mumu puncte. La asta m-am referit. Cetin nu se incadreaza la capitolele astea, punctajul lui ar fi dezastruos, nu ar putea sa depuna EOI. Eventual Luna, ca e tanara, sa fie aplicant principal, daca are pana in 27 sau 29 de ani are 25 de pct pt varsta, parca. Dar nu stiu ce profesie are ea, cati ani are experienta in profesia respectiva etc.
NOU
@Radu: adica ce, boss, la 43 de ani esti batran sau cum?
NOU
nu fitz porci, 42
NOU
Pana in 45 de ani iei 15 puncte: www.border.gov.au/visas/supporting/Pages/skilled/the-points-table.aspx
Stiu ca pare o surpriza dar si cei care vin din tari vorbitoare de limba engleza trebuie sa dea testul IELTS/ Cambridge. Nu te ajuta cu nimic faptul ca ai lucrat intr-o alta tara decat cea din care provii, singurul avantaj la puncte este daca ai mai lucrat anterior in Australia.
NOU
WTF, au schimbat criteriile fata de 2012-2013 cand mi-am facut eu calculele/dosarul. Fara cioace, Australia, stai capra, pazea ca vin!!
NOU
cetin, schimband destine since like…forever
NOU
Vrei sa spui ca se punctează munca la “uzină “? Adică sunt preferați si apreciați “roboțeii”??? Incredibil. La asta nu m-as fi asteptat.*
NOU
Concluzia = prea bătrân pentru emigrare . Dar putem incerca o viza de Teleorman . Am auzit ca acolo e doar lapte , miere si Tim .
NOU
@Radu: cred ca pe langa germană/franceză/engleză mai poti baga si italiana din top, plus o serie de dialecte. Dar pentru SUI tot n-o sa fie suficient, simplu, fiindca posibilitatea de imigrare in aceasta tara tine prea putin de limba. Si nu doar pentru ca nu e in UE. Asta daca nu cumva te refereai la Suedia.
NOU
Eu Locuiesc de 7 ani in Edmonton, Canada.
Nu il consider cel mai super oras unde sa locuiesti dar sunt multumit si sincer nu ma gandesc sa ma mut de aici (sunt atat de multe locuri faine in Canada, dar din punctul meu de vedere doar sa mergi sa le vizitezi).
Uite un link :
matadornetwork.com/trips/11-big-facts-about-edmonton-you-probably-didnt-know/
Nu ma arunc sa dau sfaturi pentru ca poate nu te intereseaza locatia.
Singurul lucru care il spun, este unul din orasele canadiene cu cele mai mari potentiale de crestere economica. Asta cred eu ca e suficient. Informatii serioase despre emigrare gasesti aici: www.realizat.com/viewforum.php?f=2
Spor la cautari si orice informatie in plus o pot trimite pe mail daca esti interesat.
NOU
Si au un mall imens, cu aquapark si tobogane!
NOU
Elveția este o alternativă cel puțin la fel de bună iar accesul este mult mai facil.
NOU
lol. de-aia se inghesuie romanasii la svitzera, ca e usor.
NOU
Tocmai au reintrodus cotele pentru romani si bulgari. La pachet, cam o mie de permise de sedere dau pe an pentru noi si bulgari.
NOU
Si tocmai au retras dreptul romanilor la.piata muncii. Suna ca o recomandare bun!
NOU
in adevar, accesul in elvetia e foarte facil. daca vii pe autostrada, dinspre Como, sau direct cu avionul de pe Otopeni. In rest, uita.
NOU
Multa lume va fi interesata de comentariile pertinente de la articolul asta.
NOU
Doar că lumea va avea de aşteptat şi căutat după ele.
NOU
Pfff, voi nu vedeti ca Cetin a primit o misiune de la SIE si acum incearca sa-si justifice plecarea, ba ca Noua Zeelanda, ba Australia, ba Canada, cand el deja are si chiria platita in avans pe 3 ani dintr-un cont administrat de varul lui Mosak Fonseka.
Din surse pe care nu le pot divulga aici va zic doar ca in viitorul apropiat samsarul din Brasov va dori sa faca un ‘drive test’ cu semi-automata :D, ca aia se poarta pe acolo, in minunata peninsula arabica.
NOU
Paiete și nu aperi tu nevoile, glia strămoșească și neamul?
Îți spun sincer că m-a întristat vestea dar te înțeleg dar la ce ai trăit în țara asta cred că aș fi plecat de mult.
Eu deși am sub 30 de ani chiar nu am luat în considerare să plec. Sper să nu fi influențat și patriotismul meu hotărârea asta.
NOU
Pasul 1: Pentru a emigra in Australia cu rezidenta permanenta (ai aceleasi drepturi ca restul cetatenilor cu exceptia celui de a vota ) prima data trebuie sa te asiguri ca meseria pe care o ai tu sau sotia se gaseste pe lista asta www.border.gov.au/Trav/Work/Work/Skills-assessment-and-assessing-authorities/skilled-occupations-lists/mltssl pentru ca sunt singurele meserii acceptate pt emigrare.
Pasul 2: verificare daca te califici sa aduni cel putin 60 de puncta bazat pe calcului de aici :
www.border.gov.au/visas/supporting/Pages/skilled/the-points-table.aspx ; se iau in considerare varsta, nivelul de engleza, studii, experienta in munca.
Pasul 3: echivalarea studiilor si a meseriei – cost intre 700 si 1000 dolari australieni
Acte : Diplome de studii, contracte de munca/ colaborare, fluturasi de salarii sau facturi pt a dovedi angajarea in ultimii 10 ani
Pasul 4 : Test de engleza – cost 300 dolari australieni
Pas 5: Expresion of interest pe siteul lor ca vrei sa aplici pt visa ( tot procesul de aplicare este online )
Pas 6 : te invita sa faci aplicatia – cost 3600 dolari + 1700 cred pentru partner
Acte: cele pe care le-ai depus la echivalarea meseriei si studiilor + documente de identitate, casatorie + examen medical
Ajuns aici nu primesti beneficii de la stat gen ajutor financiar pt primii 2 ani de zile deloc dar ai Medicare (un card de sanatate mai avansat ) total gratuit.
Costurile pe luna pentru o familie cred ca ajung undeva la 5-6000 de dolari pentru un trai decent
NOU
”(ai aceleasi drepturi ca restul cetatenilor cu exceptia celui de a vota )”
De ce n-ar avea aceleasi drepturi de vot?
NOU
Pentru ca nu e cetatean?
NOU
Canada
www.canadavisa.com/canada-immigration-discussion-board/threads/self-employed-author-writer.232110/
www.sterlingimmigrationltd.com/self-employed-arts-and-cultural-activities/canadian-visas-authors-writers/
NOU
here are my 2 cents:
Si eu m-am gandit la emigrare desi o duc destul de bine. Primul motiv ar fii educatia pt cei mici, care in Romania este dezastruoasa si al doilea este sanatatea – daca ai o problema mai serioasa, mori cu zile – din cauza infectiilor cu bacterii, lipsei medicamentelor sau a pretului de achizitie ( de ex. sa dai 2-3 mii de euro lunar doar ca sa poti trai).
Strict la intrebarea ta – Australia mi se pare o tara destul de periculoasa(insecte si serpi veninosi peste tot), NZ – viata extrem de scumpa(aproape orice trebuie adus cu vaporul), trebuie sa pleci cu multi bani dupa tine, in orasele mari e greu sa-ti gasesti inclusiv job.
Planul meu este sa incerc Portugalia, sa lucrez remote o perioada pe acolo sa vad la fata locului cum este viata acolo. Din punct de vedere al costurilor, nu este mare diferenta fata de Romania, si nici nu au inca prea multi refugiati sirieni.
NOU
In momentul de fata Australia cred ca este in top 5 cele mai sigure tari, si nu cred ca insectele sau serpii o vor face “destul de periculoasa” . Nu stiu daca ai vizitat Australia, dar nu gasesti chestii veninoase la tot pasul, traiesti totusi intr-un oras! Exista intr-adevar mult mai multe specii de insecte veninoase decat in Romania dar asta pentru ca zonele de padure/vegetatie sunt foarte extinse. Ai o sansa mai mare sa mori intr-un spital din Romania decat de muscatura unui sarpe sau paianjen in Australia 🙂
NOU
www.buzzfeed.com/simoncrerar/pictures-that-prove-australia-is-the-craziest?utm_term=.ybQ3a0lA9#.spKlRVzgb
Cum era aia ca esti in siguranta in oras?
NOU
Haide mai .. buzzfeed ?? În 9 ani în Australia am văzut fix 3 șerpi în sălbăticie si 2 rechini.. păianjeni sunt peste tot, dar daca stii care sunt aia periculoși le tragi un papuc peste cap si gata ..
NOU
Săf suprem, te rog io să te muți în Australia! Au ăia acolo o insulă superbă numită White Sands și sunt aproape rău de Palawan! Pot veni și eu în vizită!! Pliz!!
p.s mai dă-o în mă-sa de Europa! E varză și oriunde te-ai duce…ești român și ești privit/perceput ca un român, nu contează cât de ok/muncitor/cinstit ești tu!! Drept urmare, cât mai departe!
NOU
te-ai saturat de gretzili?
NOU
Așa și așa! Mă bate gândul să mă mut sub un palmier, pe vreo insulă din Asia!
NOU
”p.s mai dă-o în mă-sa de Europa! E varză și oriunde te-ai duce…ești român și ești privit/perceput ca un român, nu contează cât de ok/muncitor/cinstit ești tu!!”
Pe asta de unde-o scoți? În câte țări din Europa ai fost discriminată pentru că ești româncă și mai exact în ce condiții?
Experiență personală: de 10 ani în Germania, cetățenia luată anul trecut, de 6 ani la o companie unde am pornit ”de jos” și unde, avansând treptat, urmez acum un training pentru un post de conducere. Pe același post pe care-l am actual în departament mai sunt 2 colegi. Nemți ca Otto Steuerzahler. Ei nu au primit oferta unui astfel de training.
E vorba de felul în care muncești și de ce om ești. Mai terminați cu ”vai, românii sunt discriminați”. E cea mai ușoară scuză, dar nu e și întemeiată.
PS: nu-s un caz ieșit din comun, cum de altfel nu sunt sunt unicul exemplu – mai am colegi români în poziții mai înalte chiar și decât aia pe care urmează s-o ocup eu. Dar se muncește, frate. Într-un fel pe care mulți compatrioți nici nu l-ar putea concepe.
NOU
@Roxani iertare ca dau buzna.
@Ingrid sunt mai alb decat albii, am un bagaj de cunostinte & experienta care ma pozitioneaza in top pe felia de business & industria in care activez (la momentul de fata am o pozitie de management la nivel global) si am fost discriminat in majoritatea tarilor vest-europene din EU28 plus Elvetia, SUA si alte tari caracterizate de flatulente de superioritate.
Chiar si acum (dupa aproape 10 ani pe meleaguri straine) experimentez ocazional episoade de discriminare pe considerente de nationalitate (ultimele episoade venite dinspre arienii de iubitori de pretzel).
NOU
Paul, eu nu am experimentat. Nici soțul meu, tot român. Nici colegii mei români. În total, vorbim de 23 de persoane. Niciunul dintre noi nu are păr blond și ochi albaștri și pe niciunul nu ne cheamă Schneider.
Eu nu neg că or mai fi cazuri, dar de aici și până la generalizări de tipul ”Europa e varză, toți te discriminează peste tot” e cale lungă.
Sunt convinsă că poți sesiza nuanța. Sau…?
NOU
@Roxani
Vrei sa spui ”ca un tigan/rrom”?
NOU
@Ingrid
Ai avut timp sa-ti faci odrasle & sa faci cunostiinta cu apartamentul in care se presupune ca locuiesti, nu doar dormi 8 ore pe noapte? Intreb si eu.
Daca ai peste 30 de ani… ma rog, te joci cu organismul si timpul, dar nu asta ma intereseaza.
NOU
Australia ari șărchi!
NOU
șărchi este sharks in moldoveneste?
NOU
@eddy: nici cealaltă Brăilă nu-i in Moldova, să știi!
NOU
Şărchili sâsâieşti da’ nu mânâncî focili.
Focili li mânâncî aculili.
NOU
avand in vedere ca doamna stie bine cu pusca, ceva remote prin Canada poate sa fie o solutie simpla pana rezolvi cu ceva job-uri misto prin civilizatie si eventual acte. e ceva spatiu liber pe acolo.
la australia e mai saracie, nu prea ai ce impusca in afara de serpi, paianjeni veninosi, crocodili, rechini, dingi, aborigeni si homosexuali.
NOU
ai uitat canguriiiii….
NOU
Mai, toti vorbesc de puncte si alte alea pentru Australia si altele.
Eu zic sa iei calea scurta. Dar fix aia scurta. Te duci frumusel la banca, scoti un extras de cont, te duci la ambasada si le arati extrasul. Daca trece de pragul a macar 1 milion de marafeti americani eu zic ca treburile se simplifica rapid pe varianta investor visa. (sau ceva pe acolo).
Bine, eu mai nou am pata pusa pe Belgia. Pentru ca rezidenta rapid (sper ca mai e cazul) si pentru ca civilizatie and shit. Plus educatie din aia mai cu profesori platiti sa faca treaba, nu platiti ca sa poata ajunge la munca si atat. Plus ceva rude pe acolo. Anul asta e maxim si pentru mine fix pe subiect.
NOU
Nu mai stie lumea de trolling. De inteles de ce Cetin vrea sa se care 🙂
NOU
In Belgia, trebuie sa platesti profesorii ca sa-si faca treaba.
Daca in Romania ar fi la fel, cati dintre voi ati urla ”dreptul pentru invatamant”? Nu mi se pare corect.
NOU
Și eu m-am gândit la NZ, tara pe care am și vizitat-o în concediu cu motorul, foarte frumoasa dealtfel. Dar distanta imensa fata de Europa m-a făcut sa ma reorienteze către UE. E prea departe de familie și prieteni, nici măcar odată pe an nu o sa poți veni în țară, copiii nu o sa uși mai vadă bunicii, voi părinții, etc. Eu sunt de câteva luni în Irlanda și încep sa ma acomodez aici. Peste câteva luni îmi aduc și soția și copiii aici. Cel mai greu e cu școlile și grădinițele pentru copii, și chiriile sunt criminale. Trebuie sa te orientezi undeva unde măcar unul dintre voi are cum sa întrețină familia câteva luni pana începe și celalalt sa câștige. Noroc!
NOU
Ce faci frate.cu vremea si.cu housing ul ridicol.de acolo?
NOU
Elveția nu-i mai bună decât Australia ?
NOU
Elveția nu e tocmai prietenoasă dacă nu ai o calificare foarte căutată la ei și este o țară foarte scumpă (elvețienii care stau aproape de granița germană își fac cumpărăturile frecvent șîn Germania, iar alimentarea mașinii tot acolo). Se câștigă bine, dar când vezi raportul brut/net și scazi costurile vieții, nu dă cu mult rest.
NOU
Daca tot te orientezi catre tarile ne-europene, civilizate si vorbitoare de engleza ai putea considera si Singapore. E mai scump decat Canada dar mai putin scump decat Australia. Si vremea e predictibila spre deosebire de celelalte din lista ta.
NOU
Boss,eu zic ca la antipozi nu e de tine,credema!Nici clima si nici obiceiurile anglo saxone nu sunt pe gustul tau.De ce nu incerci mai aproape;Serbia,Bulgaria….macar mancarea si tot o sa iti placa
NOU
Nu stiu de ce nu propune nimeni variantele Rusia sau China, tari mari, cu traditii milenare.
NOU
Sau Coreea de Nord. Adica, plm, n-am auzit pana acum pe internet sa se planga cineva din Coreea de Nord, trebuie sa fie foarte bine acolo.
NOU
In Coreea de Nord e cel mai usor sa emigrezi… doar te duci in excursie si zici ceva nasol de Marele Lider. Nu trebuie musai sa injuri, doar sa-l faci gras sau sa razi de freza lui… garantat te opresc aia acolo pentru totdeauna, fara sa te mai intrebe de acte, de meserie, samd.
NOU
Si iti dau si de lucru, si cazare si masa.
NOU
Din cele 3 optiuni alese de tine am impresia ca in Canada sunt un pic mai flexibili in privinta emigrarii.
Atat Australia cat si Noua Zeelanda sunt mai stricti fiind nevoie de sustinere financiara puternica.
Procesul de obtinere a vizei este cam acelasi insa consider din nou ca pentru Canada, avand in vedere ultimul anunt cu relaxarea conditiilor pentru vizele turistice, nu vei intampina probleme.
Am prieteni recent mutati in Australia si Canada (romani) si ii pot intreba daca vrei mai multe detalii.
NOU
Interesant ca dupa valurile masive din anii 90, 2000 si 2004-2007, in ultimii 10 ani se mai potolise treaba cu emigrarea permanenta in defavoarea emigrarii temporare la capsuni,. Mi se pare ca alegerile din 2016 si evenimentele de la inceputul lui 2017 au dus iar la o reconsiderare a emigrarii.
Pe langa mine care m-am carat la inceputul anului, aproape jumatate dintre amicii mei au spus ca vor sa plece, probabil nu toti vor merge pana la capat dar daca macar jumatate din cei care intentioneaza pleaca si asa e si in alte “bule” atunci cred ca iar vedem un exod.
Cand stau sa ma gandesc, mi se pare infricosator ce se va intampla in Ro in urma migratiei. Cam 80% din clasa de gimanziu e plecata prin afara, cam 50% din colegii de liceu sunt plecati, cam tot atatia dintre colegii de facultate iar din randul amicilor, cred ca am fost eu “norocos” dar din cei 7 amici/e bune pe care ii am, 6 au plecat….a fost f deprimant sa-i vad plecand rand pe rand, oameni cu care mai mergeam la un muzeu, la o curva, si-au luat bagajul si au taiat-o. Chiar sunt curios ce se va intampla in urmatorii 10 ani in romania pentru ca pana mea, nu poate sa ramana psd-ul si asistatii social, cineva trebuie sa munceasca si deja e un deficit de forta de munca. urmatorul pas e sa importam chinezi, indieni, pakistanezi si sirieni.
NOU
*in favoarea emigrarii temporare. plm, bagi si tu o optiune de edit?
NOU
Chile, careva? Ca eu sunt setat pe Chile. Daca va documentati putin o sa vedeti ca nu am comentat la misto.
NOU
Neah, au echipa slaba, i-am baut chiar si noi 🙂
NOU
Ain vrut sa zici Uruguay si ti-a iesit Chile…
NOU
Ooo, nu mergi cu lingurita! Canada, Australia si NZ! Bine ca ai lansat discutia ca de mai bine de 10 ani trag de jumatatea mea si abia abia am reusit sa-l conving macar sa se gandeasca la asta. Am ce studia cand ajung acasa.
NOU
Boss, nu vreau sa fiu rautacios, dar incearca sa gandesti dincolo de acte. Cam cat de vandabil mai esti pe o noua piata a muncii, caci blogareala s-ar putea sa nu mai tina, odata mutat dincolo de granite.
Nu-i o solutie sa traiesti pe wellfare/survival job, mai ales cand ai copii si mai ales cand ai avut un anume stil de viata si statut social in Ro. Te rupe depresia si apoi, traind la periferia unei noi societati, nici copiilor nu le oferi prea mari sanse in noua tara, caci e foarte importanta lumea in care se invart, de mici.
Ai sarit de 40, cam grele cu munca fizica. Stii vreo meserie de-asta proletara: mecanic auto, electrician, instalator, faiantar? Chiar si asa, ca sa functionezi pe cont propriu tb sa iei niste ceferticate – manualele costa, taxele de certificare costa, dureaza ceva pana iti construiesti o clientela.
Munca intelectuala – depinde cata vrajeala ai la tine in limba tarii. Apoi, oamenii nu sunt chiori: vad ca ai alb in barba si practic nici un fel de istoric in tara respectiva, sunt prea tentati sa-ti zica pas.
Exp personala: cautam un Android developer si vine la interviu un nene pe la 50, vorbitor nativ si fost middle manager la ATI, aia de faceau placi video, recalificat pe Android Developer de vreo 2 ani. Team lead-ul are 32 – chinez istet foc si vb bine – iar celalalt Sr Dev pe la vreo 29. Omul stia ceva, nu era motul de la basca, nici nu cautam inca un Sr Dev, si era dispus sa negocieze. (Toate vorbele la el, corporate style, mai degraba eu trebuia sa ma simt amenintat…) TL a facut si podul pe spate numa-numa sa demonstreze ca omul nu le are cu meseria, iar la discutia privata, avuta ulterior si neoficial, mi-a zis ca nimeni din echipa nu se simte ok sa lucre cu unul care le-ar putea fi tata. Accepta ordine de la unul ca mine, dar nu poate sa zica unuia mai batran “bah, tu azi faci X”. Poti zice ca e caz izolat, dar oare?…
NOU
Cer iertare daca am fost prea negativist. Nu incerc sa te descurajez, dar cam asta e situatia si e bine sa o cantaresti. Daca aveai varsta Lunei, alta era treaba.
Un caz mai fericit: el Prof de Chimie si director de scoala generala in Polonia -> devenit instructor la scoala de camionagii; ea biolog de laborator, tot in Polonia -> lucrat la supermarket, 20 de ani mai tarziu devenit manager la dept electrocasnice. Venit cand erau mid ’30s, crescut 2 copii ajunsi bine: unul cu studii high-tech si celalalt trepadus in real-estate, ambii baieti fac bani in 6 digit.
Parintii sunt bunici, aproape de pensie, casa platita, scoala copiilor platita.
NOU
Muta-ti si tu averea in Rusia, ca Obelix ala francez Depar mon dieu. Si-asa cainele are nume rusesc…
NOU
Din Canada scriu. Asta e un fel de disclaimer. Fac parte din generatia de imigranti “tarzii”. Am ajuns aici in 2013, initial cu viza de munca si pe care am transformat-o in rezident permanent. In ultima vreme imigratia dinspre Romania a incetinit foarte mult (zice-se pe aici ca de prin 2006, de la intrarea in UE). Servesc intr-o comunitate romaneasca si intr-adevar vad ca vin mai putini. Salariile de multe ori sunt (cel putin la inceput) comparative cu Europa. Acomodarea nu e usoara, pentru ca uneori studiile sunt recunoscute foarte putin uneori chiar deloc (medicina stiu ca e una dintre ele). E frustrant, mai ales aici in Toronto, ca acum chiriile sunt foarte mari si e greu de gasit o locuinta decenta la un pret omenesc (vorbim de un apartament cu 2 dormitoare plus living ce incepe de la 1500 de dolari si se mai adauga cheltuieli).
Sistemul de imigrare, desi modificat, eu cred ca inca este accesibil romanilor, poate nu la fel de accesibil precum altor natiuni. S-a revenit de cativa ani la un sistem bazat pe puncte in care daca te incadrezi procesul de primire a statutului de rezident permanent e foarte rapid.
Copiii, probabil daca nu isi vor trai frustrarile parintilor, cred ca se vor acomoda cel mai bine. Sistemul educational e OKish (mai bun decat in Romania), cu bubele lui pentru mine care sunt un conservator. Este extrem de liber si daca nu te ocupi de copii in timpul liber ai sanse sa iasa nimic. Daca este un pic de interes din parte parintilor posibilitatile sunt nenumarate. Parintii, cu cat vin mai tarziu cu atat consider ca adaptarea se va face mai greu, asa incat faptul ca ai amanat pana acum, cel putin pentru tine nu e un avantaj. De asta depinde si cat de bine ti-ai facut lectia si cat esti de dispus la concesii (de aceea vorbeam de frustrarile parintilor ce se reflecta asupra copiilor).
Clima si cultura, cred ca sunt cele care iti vor da cele mai mari dureri de cap. Clima, veri calde si umede (neplacute – neobsnuite pentru mine venit din Ardeal), iernile, friguroase (mai friguroase, dar nu cu foarte mult decat pe la noi), cu vanturi mari si luuungi (iarna incepe la sfarsitul lui Decembrie si in Aprilie vorbesti foarte timid de incalzire, nu de primavara). Cultura, e diferita de a noastra. Nu te cunosc personal, dar sutn sigur ca ai prieteni cu care te intalnesti des… Ei astea se vor rari aici datorita distantelor si faptului ca nimeni nu are timp (sau cel putin asa ii aud pe toti).
Cam astea sunt impresiile personale din interior.
Asa si asta cu vizele de turist, s-ar putea sa se intaorca impotriva noastra (din cauza anumitei etnii), singurul avantaj ar fi ca putea veni in vizita sa vezi despre ce e vorba pe aci ;). Cred ca ai ceva cititori si prin partile astea. De vii la Toronto, ne putem vedea la o sticla de apa.
NOU
Dupa ce o sa stie cati oameni are in Toronto pe blog sigur nu vine
NOU
Aici gasesti cam tot ce-ti trebuie pentru emigrare in Canada www.cic.gc.ca/english/ Poti sa-ti faci si eligibiliatatea pe provincii si te orientezi. Nu te obliga nimeni sa mergi pe cea mai aglomerata provincie pentru inceput poti sta oriunde si apoi dupa un an sa te muti unde-ti gasesti ceva de munca sa-ti convina. Nu mai stiu perioada de procesare a documentelor dar dupa cate am mai auzit in dreapta-stanga s-a mai scurtat fata de trecut. Si daca vii de doua-trei ori ca vizitator si te-ai comportat corect fata de toata lumea iti da puncte in plus la aplicatie (orice abatere de la lege te cam face indezirabil -munca la negru, ca intri in tara cu produse interzise, etc) Oricum oportunitatile sunt uriase fata de trecut cand fara computer erai legat la ochi in privinta cheltuielilor la care esti expus zilnic. Daca ai un amic care sa-ti poata garanta ca platesti chiria gasesti imediat ceva comfortabil, mobilat si rezonabil dar oricum trebuie sa te gandesti la cateva aspecte, financiare, medicale de educatie….Un $3500-$4000/luna (chirie, asigurare lunara daca vrei sa ai o masina, mancare, lumina, un telefon, un cablu) tot iti trebuie. Asigurare medicala nu ai din prima chiar daca ti-a venit cardul de rezidenta. Nu inseamna ca nu-ti trateaza nimeni copiii daca sunt bolnavi dar 3 luni de zile din momentul in care ai aterizat si pana iti vine cardul de sanatate nu prea ai acoperire deci le cam platesti consultatiile de walk in clinic (centre medicale de urgenta care sunt ceva intre medicul de familie si spital unde ajungi cand nu ai programare la medic dar esti luat la rand si nu astepti cateva ore ca la camera de urgenta la spital). Daca ai bafta sa-ti gasesti un job de cum ai aterizat, tot nu esti acoperit medical pentru ca orice benefit se da la 3 luni de la angajare insa iti e mai simplu sa-ti faci unele cheltuieli. As mai scrie dar am multe azi de facut…mai adaug daca vrei si-mi pare rau ca ai defiintat forumul ala…acolo erau scrise multe despre emigrare
NOU
Da i omului niste preturi
Asigurare masina can nou venit minim $2500 an
Internet Bell/Rogers $60
Cablu TV. $100
Benzina 1l Azi $1.10
Punga 3l lapte. $5.50
Chirie Toronto 2 camere $1200
Parcare ceas $2.25 orange
Imbracaminte mai ieftin can in Romania
Jeans $30
Tricou ( nume ) $25-30 ( Marshalls )
Masina second hand buna $10k- 15k (autotrader.ca)
Un schimb de ulei $35-40
Guvernul iti da in jur de $150 de copil pe luna
TVA ( HST aici ) 13%
NOU
Topdefence – as fi intrat in amanunte daca le cerea
Chiria reprezinta un factor destul de variabil de la o zona la alta a Toronto si poate nici nu o platesti daca te bagi administrator la cladirea unde locuiesti (ca un al doilea job). Partea buna e ca pe Toronto cel putin, sunt foarte multi property manageri romani si ei anagajeaza romani cupluri ca sa le fie mai usor sa fie cel putin unul in cladire on duty. E un bun job pentru inceput.
La masina nu stiu ce sa spun…as opta pentru una si mai ieftina de 10K (sunt oferte peste oferte oriunde) pentru ca oricum te cocoseaza asigurarea pentru un nou venit. Cu timpul mai scade dupa ce-ti dai G1, G2, G full. Oricum carnetul din Europa nu este valabil decat cateva luni (3-5 luni parca)si e bine sa-ti dai primele G-uri de cum ai venit si ai cardul de rezident in mana. Scade timpul de asteptare pentru G full si scade si valoarea asigurarii pe care o platesti lunar
Internetul cu cablu si telefoane le poti lua la pachet de la Rogers sau Bell. Oricum plateste si ala care da telefon si ala care primeste deci eu am optat pentru alte variante pentru ca mi se par inutile unele chestii pe care nu le folosesc din lipsa de timp.
Punga aia de lapte de $5.50 exlica si tu ca are 3 pungi de lapte inauntru de vreun litru fiecare – da’ stai linistit ca e varza de lapte oriunde in Canada (stiu din diferenta pe care o fac eu traita in vacante prin Moldova si venita aici cu ulcer primul soc pentru mine a fost laptele de care eram dependenta). Si ala organinc la 1l – $5 e varza.
Benzina $1.10 ($1.08 in Mississauga azi) dar la cati km fac zilnic bag un plin de benzina la 5-6 zile
NOU
pe bune, voi platiti apelurile amandoi?:)))))))
NOU
Da Arhi si cred ca e politica de a nu schimba nimic in ofertele singurelor companii. Ca sa nu mai spunem ca daca ai cumparat pachet de la Bell (par egzample) cu internet, cablu, telefon iti dau si aparat gratuit (chiar doua daca esti familie) dar aparatele nu le poti folosi daca te muti la Rogers. Pe long distance pierd mult cu afacerea asta pentru ca-s linii romanesti care baga niste rate foarte scazute. Chinezii si indienii au aproape gratuit pe liniile lor de long distance
NOU
Hm, internet/telefon bell/rogers: glumiti, nu? Dati-i bre in ma-sa pe Bell si Rogers, astia au monopol + servicii de kkt. Sant optiuni mai ieftine: Acanac, Teksavvy, Start. $40-50/luna, DSL sau cablu. Da stiu, astia inchiriaza liniile tot de la astia 2 mari, bine dar e mai ieftin.
Si la ce trebuie ground line cand poti sa-ti iei magic jack plus si ai voip cu $10/an. Care merge si daca-l iei cu tine prin vacante, am incercat.
Apoi la ce-ti trebuie cablu TV? Canale locale (CBC/CTV/Global/etc) prinzi cu orice antena de camera
NOU
DanC – de aia am si spus ca eu am optat la altceva decat companiile astea…singurul cu Bell e fixul de acasa. Internetul sunt cu Acanacul de vreo 8 ani cred. Long distance Necc 2000 de minute cu vreo $10. Restul sunt pe ce zici si tu
NOU
deci la voi 1 GB viteza inseamna viteza insumata a intregului sat?:))
NOU
Cam asta vroiam si eu sa spun cu unele preturi. Cred ca sunteti prinsi pe abonamente vechi. Telefonul meu e 36 de dolari (inainte de taxe) pe reteaua lui Rogers, dar vandut de o subsidiara si e nelimitat nation-wide si mai am si 2 GB de data (asta in Canada e bine). Internet asa cum spune si altcineva, iei de la cei care inchiriaza de la cei mari, cred ca acum cu 50 de dolari pe luna poti avea ceva decent (100Mbs down, 10 Up). Gigabit ofera cei mari (in zone rezidentiale) cu ceva in jur de 100 de dolari. Modemul (si cu Wi-fi ) e cam inclus in pret, dar nu e cel mai bun si daca vrei ceva puternic (mai ales daca stai la casa) iti cumperi unul ala tau si il faci bridge. Cablu, nu e nici gand 100 de dolari (doar daca vrei sport hbo si inca altele).
Eu am o masina luata cu 3000 acum 3 ani si o mai duc vreun an doi. Sa fim seriosi, cu 20000 plus taxe iti poti lua un Hyundai nou. Pentru asigurare, cred ca cel mai usor e in primul an (sau atat cat poti) sa nu ai propria masina, dar sa fii coasigurat la un prieten, face mare diferenta. Carnetul de conducere luat cat mai repede (sunt 3 etape G1, G2, G full) in Ontario (ca difera de la provincie la provincie), in 2-3 luni poti fi cu carnetul la zi si vechimea recunoscuta din Romania, cu conditia sa iti iei acte de la Consulat. Consulatul e o alta poveste (care iti aduce aminte de ce ai plecat de acasa).
NOU
Cetine nu stiu ce zici tu acolo dar eu folosesc in acelasi timp tv (meciurile de baschet ale sotului in direct), laptop, tableta lui fii-miu si tv (canalele romanesti pentru mama)…..unlimited, fara nici un fel de probleme de viteza
NOU
Bo$$, inca ceva despre Ontario, Canada si provinciile de pe cam toata coasta de Est: lumea e FOARTE de stanga. Deci daca te deranjeaza idiotii socialist/politic-corecti care nu stiu decat sa faca gargara si sa taxeze/supra-taxeze omul de rand, gandeste-te de doua ori. Plus, in Ontario e la conducere o baba lesbiana liberala – ma apuca si greata cand o aud. Si din pacate idiotii astia din media o baga des la news etc. Deci Ontario de ex, no matter cat de tare au furat si mintit liberalii (care-s de stanga aici) – TOT au iesit majoritari. Au si bagat carbon tax tura asta + mariri pe la licensing car plates, property taxes etc. A, si ‘educatie sexuala’! 🙂 Adica de ex cand 2 vlajgani se pupa romantic in public nu poti sa spui ca e disgusting, trebe sa spui ca e frumos, si ce minunat se iubesc aia doi. Plus, n-ai voie sa spui ca Islam sucks. Ca budismul, crestinismul suck e fain. Dar NU despre Islam! 🙂
NOU
@DanC – Canada inseamna permisivitate si liniste. Nici dracu nu face politica, jumate din oameni nu au idee ce inseamna stanga sau dreapta, de legi, premieri, ministri, etc. Fiecare isi vede de locul lui si tara pare sa mearga binisor inainte.
Romanii insa fac si aici politica, se plang de scoli si de sistemul de sanatate si de faptul ca localnicii nu sunt sociabili. Da, nu sunt sociabili pentru nu poti explica unui om normal care e amuzamentul sa se adune des in haita, sa mamance ca porcul si sa se imbete, iar cel putin jumate din conversatii sunt despre mancare si bautura.
NOU
@bigbear: Bineinteles ca lumea nu “face politica”. Si in general lumea e de stanga de proasta, din necunostinta de cauza. M-am certat de multe ori cu canadieni get-beget, baietii o tot dau pe aia ca liberalii sant great. Atata stiu ei. Ce mare branza ca taxele se maresc si standardul de viata cu dolar cu tot scade?
NOU
@DanC Frate deci tu ii spui lui Cetin sa stea in Romania ca este mai bine ca in Canada ……chiar asa de mult nu iti place de Cetin?
Nici o tara nu este perfecta.
NOU
Ce vrei sa sti de Canada Cetin? Ai vreun in e mail unde sa ti trimit ce informatii vrei?
NOU
Fa-o si nu te uita inapoi!
www.numbeo.com/cost-of-living/
Succes
NOU
Am bagat si eu de curiozitate Country = Canada, currency = RON, www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Canada&displayCurrency=RON Totul mi se pare exagerat de scump fata de la noi, totul. Iar average salary de la sfarsit e cam ce am si aici deja.
NOU
Daca te gandesti serios la Canada/ Toronto te-as putea ajuta cu sfaturi si setup initial, LMK
NOU
Emigreaza in Bratislava, n-o sa-ti para rau.
NOU
Ca acte iti trebuie copii notariate traduse de la:
Certificate de nastere la toata familia
Diploma de bacalaureat
Diploma de facultate
Cazier tu si sotia
Fisa de teste medicale
Extras de cont cu citi bani vi
Si foarte important inainte sa incepi sa ai testul IELTS luat tu si sotia fara el nu ai cum sa incepi aplicatia online
NOU
Nu uita de fisa tradusa cu vaccinurile copiilor. Fara ea e cam greu sa-i primeasca la scoala.
NOU
Eh are mai fi maruntisuri …plus Igor care trebuie sa aiba fisa medicala cu vaccinuri …..si o sa stea in carantina intre 2 sap si o luna
NOU
Haide bre cu carantina ta cu tot…am o amica nebuna de salveaza pisici. A venit cu o turma din Ro pana acum si nu am auzit sa le bage in carantina. Le-a facut in Ro documente medicale, le-a cipat, le-a fixat, acte de plecare si pa
NOU
Nu-ti mai tin animalele in carantina de ceva vreme. Am adus eu pisica in 2015 si nu au tinut-o. I-am facut vaccinurile, i-am pus chip (degeaba, ca nu e obligatoriu aici) si cam aia a fost.
NOU
Nu am citit toate comentariile sa stiu daca deja s-a acoperit. Pentru NZ recomand siteurile gov care au detalii, poate nu acopera tot, dar sunt.www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas si www.newzealandnow.govt.nz/
De curiozitate: de ce nu ati luat in considerare Elvetia?
NOU
Omul vad ca a intrebat the tari de pe alte continente banuiesc ca Europa nu ii suride
NOU
NZ e miez daca iti place natura, iar clima e blanda. Auzisem insa ca e mai modest traiul in comparatie cu Australia. Citeam ca doctorii lor o cam taie in Australia la bani mai multi.
Am avut la slujba un rus emigrat in NZ, care venise pe contract in Canada prin 2009, pe motive de criza. Dar mai tarziu s-a intors in NZ, deci e bine…
NOU
Am avut si eu banuiala ca vrea sa plece din Europa, dar fiind o banuiala eram curioasa daca a exclus din start Europa sau au fost alte motive.
NOU
Nu cred ca arhi si luna ar obtine punctajul pt viza de imigrare Canada. S-au schimbat multe in ultimii ani,. Se cer anumite meserii si de regula pe meseriile/profesii cele mai cautate se accepta aplicatii doar pana prin martie pt cau au nr limitat per meserii.profesii. In plus se cere diploma cu anumit nivel lb engleza Toefl etc.
sursa oficiala www.cic.gc.ca/english/immigrate/index.asp
in alta ordine de idei daca doresti sa traiesti intr-o metropola canadiana trebuie sa intelegi ca muslim loving, gay lovin and children brainwashing e prioritatea guvernului federal dar si a celui provincial.
NOU
Doar daca s-ar duce in Siria prima oara si sa incerce sa vina din Damasc, ca refugiati. Asa s-ar rezolva repede si cu tot tacamul: healthcards, covor rosu, selfies cu Trudeau jr + Wynne la Pearson.
NOU
Ba se califica …..mai ales ca vine cu 2 copii ……fa testul de eligibilitate si o sa vezi ca il lasa sa aplice…..stiu ca aplicat nu inseamna aprobat, dar are sanse
NOU
PS: despre sistemul medical Canadian cititi aici . Doamna a suferit un atac de cord in foaierul spitalului. Protocolul interzice personalului medical sa intervina, asa ca au fost necesara chemarea ambulantei. Bineinteles ca a ajuns prea tarziu
www.torontosun.com/2017/05/11/system-breakdown-at-cobourg-hospital
NOU
Ce pacat ca nu se scriu articole si despre babele care alearga semi-maratonul la 70, ori mosii de 80 care joaca tenis toata ziua.
NOU
Pai mai frate daca este asa de rau in Canada se ce nu emigrezi in Romania ?
NOU
Australia sau Nz.
Mai laid back.
Nu.cunosc ce tb pt emigrare.
Dar n as mai.auzi.de Ro, Europa si alt.bullshit.
NOU
Eu recomand Scotia. Usor de ajuns, ieftin, educatie exemplara, oameni extrem de buni, Acces gratuit la sanatate, invatamant gratuit (chiar si universitate ), salarii mari, chirii /cost achizitie locuinta foarte accesibil. In plus, sistemul social este atat de bine pus la punct incat nu exista worst case scenario in conditiile in care copiii se intretin singuri din banii de la stat, in conditiile in care orice probleme ar aparea exista solutii. Salariile sunt foarte bune, si alimentele mai ieftine decat in Romania (am comparat preturile Lidl raportat doar la schimb valutar, nu la salarii) totul foarte simplu, nu exista birocratie si coruptie. Limba accesibila si oamenii nu sunt rasisti (din contra, scotienii au o problema cu englezii nu cu emigrantii, si mai ales ca tara nu este foarte populata ). Am fost in aceeasi situatie ca tine si am ales Scotia acum 2 ani fara a cunoaste pe nimeni aici si ne-a fost foarte usor, mai usor ca oricand. Acum nu ne mai putem acomoda in Romania din pacate pentru ca ne place linistea mult prea mult.
NOU
Cat despre masini, cred ca nu e un secret cat de ieftine sunt masinile in UK. Asigurarea este accesibila, taxa de drum la fel. Carburantii acelasi pret ca in Romania.
NOU
@Michelle: cu reumatismul cum stati?
Iubesc Scotia dar nu am considerat-o o optiune din motive climatice.
In rest, din toata Europa e top la toate capitolele esentiale: educatie, sanatate, calitatea vietii.
NOU
Noi nu avem nici o problema cu clima si nici cu reumatismul draga Paul. Daca ma intrebi pe mine, este primavara continua si de multe ori chiar vreme de plaja. Eu prefer oricand primavara. Eu sunt genul care nu suportam nici caldura mare, nici frigul extrem. Iar ploaia aici nu este asa de rea ca in Irlanda sau chiar Anglia.
NOU
La noi in sud e tocmai bine: primavara tarzie fara vijelii.
Iar in privinta ploilor legendare … cred ca s-au ascuns de mine; nu de alta dar ud gradina de 3x pe saptamana si nu-s semne ca s-ar schimba ceva in sens pozitiv.
Probabil am fost “norocos” de-am prins (ori de cate ori am fost in Scotia) vreme rece. Zburand de fiecare data dinspre Londra, senzatia de frig a devenit obisnuinta.
NOU
@Paul: Sigur ai avut ghinion cu vremea. De Exemplu, zona centru-vestica este mai blanda decat cea estica in Scotia. In Glasgow am apucat si canicula nu doar o data. Exact prin Glasgow si imprejurimi trece Curentul Atlanticului de Nord si aduce valuri de caldura dinspre Mexic si cel putin de cand suntem noi aici am apucat Indian Summers. Eu nu as rezista in Londra datorita Smogului, aglomeratiei, preturilor, etc. Cu banii cu care iti poti inchiria in Glasgow un apartament super decent cu 2-3 dormitoare poate nici nu gasesti in Londra un bedsit si salariile sunt la fel. Prefer sa merg in luna decembrie in tarile calde (atunci am o problema cu intunericul ). Noi ne invartim in general Glasgow, Edinburgh – Stirling ( faci o ora cu masina, probabil mai putin decat petrece un Londonez in trafic / underground / valul de pietoni-roboti de pe trotuar). Apoi, factorul uman este inca de luat in considerare. Cheers!
NOU
@Paul: am uitat sa precizez ce diferenta imensa este intre NHS England si NHS Scotland. Apoi, pentru cei cu copii, in Scotia mergi la colegiu gratuit, si mai iei si bursa. Plus multe altele. Dar pentru mine cel mai important este factorul uman, iar pentru asta nu altfel email cuvinte sa descriu oamenii (relaxati, saritori, glumeti, prietenosi, educati, isi vad de treaba lor ). De cate ori am fost in ANGLIA nu mi s-a intamplat sa nu aud conversatii care contineau “fuck si fucking ” la fiecare 2 -3 cuvinte si consider ca am fost in locuri mai mult decat decente. In plus nu cred ca vor fi atentate teroriste aici niciodata pentru ca in primul rand ei nu sunt religiosi ( nu au nici o religie peste 60 la suta din populatie ).
NOU
dar cu tantarii cum va descurcati? am auzit ca aveti niste chestii de alea cat un pui de vrabie, de trebuie acoperite si animalele:) si intreb serios, ideea cu scotia nu e DELOC rea
NOU
@Cetin : Nu am auzit /vazut asa ceva. O fi fost chestie de marketing gen Monstrul din Loch Ness :))
NOU
BTW, cainii au voie si in mare si in ocean
NOU
@Michelle: in Stirling ajung destul de cateva ori pe an ca avem o fabricutza. Iar Edinburgh si Glasgow doar in trecere ca de obicei petrec putinul timp liber la Deanston. 😀
Cand am zis sud nu m-am referit la Londra. Exceptand ocazionalele incursiuni cauzate de biznis, in rest stau la tara; oameni misto, relaxati. Ce-i drept le cam stric media de varsta …
La biroul din sat merg pe jos circa 10-15′, copiii fac 5′ pana la scoala … tristeti provinciale vorba lu’ Baniciu.
NHS nu ne trebuie momentan, iar pentru chestii punctuale avem asigurare privata.
NOU
Si on Topic : Pasaport Britanic si scoala Britanica si poti pleca oriunde, oricand
NOU
Nu pot vorbi despre Canada sau Noua Zeelandă insa Australia e pe punctul de a schimba regulile în privința vizelor, vor sa scoată vizele sponsorizate regional – era mai usor sa aplici pentru o viză din aia si singura conditie era sa locuiești în statul care te sponsoriza pentru o perioadă de timp.
Guvernul Australian nu iti va oferi nici un fel de ajutor pana cand nu ai rezidență permanentă în Australia. Dacă te gândești sa vii aici trebuie să ai o rezerva de bani sa supraviețuiești câteva luni de zile . Costurile diferă de la stat la stat si oraș dar Perth, Sydney, Melbourne si Canberra sunt cele mai scumpe. În Adelaide unde sunt eu, chiria e cam $400 pe săptămână pentru o casa cu 3 dormitoare si 2 bai la 15km de centru. Apa e cam 100 de dolari la 3 luni, curentul cam 450 de dolari la 3 luni, gazul vreo 350 la trei luni. Internetul e cam 80 de dolari pe lună și e de cacao si în rest înmatricularea unei mașini e cam 700 de dolari pe an, benzina momentan e 1.16 dolari pe litru, pâinea e cam 2 dolari, laptele e 1 dolar pe litru. Ce e mai scump pentru mine acum e căminul pentru fiul meu. 8 ore pe zi, 5 zile.pe săptămână = 500 de dolari pe saptamana ..
NOU
Viena? Austria? Eu am venit intarziu aici la un interviu si dupa ce am primit jobul m-am mutat. Platesti niste taxe dar educatia si sanatatea sunt gratuite. Plus ca mai ai al 13-lea si al 14-lea salar si familia e sustinuta aici. Masina nici nu are rost sa iti iei ca ajungi cu metroul peste tot si un abonament costa 30 de euro lunar. Plus ca esti aproape de multe tari si poti ajunge repede peste tot. Iar un apartament cu 3-4 camere gasesti si la 700-800 de euro dar daca lucrati doi va ajung banii cu siguranta, plus banii de la copii. 🙂
NOU
Cum se intampla ceva in politica romaneasca, cum apar postari despre emigrat. Ce vreau sa spun cu asta e ca nu reprezinta un motiv suficient. Cade guverneul, plec, se construieste un strand fain, hai ca parca totusi stau. Nu merge asa. As vreau si eu sa mearga asa sa ma pot muta inca in 5 tari, dar aia e.
E greu sa emigrezi si nu sunt deloc convinsa ca Arhi isi doreste pe bune mutarea asta. De ce? Ca pune intrebari random despre “ce acte iti trebuie”, in conditiile in care toate guvernele tarilor mentionate de el pun la dispozitie informatiile complete, in engleza, pe siteurile oficiale. Daca nu faci efortul sa cauti macar ce documente iti trebuie, e clar ce grad de motivatie ai. Asta e parerea mea de Stan Patitul.
Altfel, numai sa nu-i intrebi pe romanii plecati in strainatate despre tarile alea, ca varza le fac. Uite-i ce deranjati sunt ca tolereaza canadienii diversele natii venite aici. Iti dai seama, ar trebui sa ii lase in continuare doar pe crestinii ortodocsi sa-si serbeze Pastele in strada, altii sa taca malc. Greu poti gasi ipocriti mai mari ca romanii primiti bine in diverse tari, dar care i-ar decapita imediat pe altii care nu corespund standardelor lor. Bleah.