Exodul tinerilor cu studii superioare a atins cote alarmante, atrage atenţia Academia Română în “Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani”, publicată recent pe site-ul instituţiei, potrivit Economica.net.
Pentru a scădea exodul creierelor, academicienii propun ca absolvenţii de facultate care au învăţat pe locuri bugetate să muncească în ţară pe o perioadă egală cu durata studiilor universitare subvenţionate de stat, iar în caz contrar, să restituie banii cheltuiţi de stat pentru pregătirea lor.
Un absolvent al Academiei Militare, dacă părăsește armata înainte de 8 ani, trebuie să plătească o sumă egală cu cea cheltuită pentru pregătirea sa. Așa, ca fapt divers. Nu am idee cât costă să pregătești un absolvent de medicină, de exemplu. Sau un inginer.
De exemplu, 1 an de facultate la Cal Tech, de unde iesi inginer, te costă vreo 65 000 de dolari. More or less. În românia, nu te costă niciun ban, pentru că îți plătește statul tot. După care, bine mersi, pleci în state, pregătit moka. Toată lumea câștigă, exceptând cei care au plătit pentru pregătirea ta.
Un an de facultate, la medicină, în US, e 70 000 de dolari. Nu mai știu costurile anuale pentru rezidență, nu sunt la fel de mari, dar oricum, trebuie să aplici anual, toată perioada. În românia, iei salariu 7 ani, ți se plătesc gărzi, după care pleci medic full în state, toată lumea mulțumită. Exceptând cei care au plătit pentru pregătirea ta, desigur.
Pe de altă parte, dacă vorbim de ingineri, economiști, fizicieni, chimiști, statul român ar trebuie ca întâi să le asigure locuri de muncă decente TUTUROR acelor oameni, dacă dorește să le impună astfel de obligații. Pentru că nu poți să mă obligi să rămân în românia, ca filolog, doar ca să mor de foame sau să mă angajez 3 ani la mcdonalds, pentru că nimeni nu angajează așa ceva.
Deci, pro sau contra?
NOU
Ete na! Nu.
NOU
Ca si cetateni n-avem dreptul sa refuzam plata taxelor din care sunt achitate acele locuri de la buget.
Platim toti cat timp avem venituri.
Statul n-are dreptul sa conditioneze viitorul studentilor dupa absolvirea pe locuri la buget. Ne-a luat banii si acum mai vine si cu pretentii .
Protectionismul a esuat mereu, e bun doar ca o solutie temporara. Tocmai ce obosiram cu taxa aia de inmatriculare.
NOU
” să restituie banii cheltuiţi de stat pentru pregătirea lor.” mi se pare decent, n-ai sa tii unul bun in tara daca nu-i oferi salariu sau alte avantaje.
totusi e irelevant sa vorbim de ‘cash’ atat timp cat nu prezinta nimeni transparent cum si cat costa o facultate(ca institutie), pe ce se duc banii?! nu vad prezentat nici un studiu referitor la rata de ocupare a unor
locuri de munca in acelasi domeniu dupa terminarea faculatatii, poate unele facultati ar trebui sa dispara ca-s ineficiente.
masura e fals spus ceausista, e o masura capitalista, e o masura de monopol prezenta si in secunda asta in orice corporatie.
NOU
Taxa aia de înmatriculare care e una din cele mai logice și normale taxe din România zici?
NOU
De taxa aia de înmatriculare care e foarte logica și normala zici? Sau ție îți place să trăiești în noxe?
NOU
Nu stiu de unde ai scos-o pe asta cu facultate gratiuta in Romania! Nu e chiar gratis. Decat in anumite conditii. La facultatile bune sunt doar cateva locuri fara plata. Si pentru alea trebuie sa iei bacul cu 10. La altele conteaza si media din anii de liceu. Peste 80% din studentii din Romania platesc facultatea!!! Inclusiv la stat.
NOU
Da, eu as fi de acord, daca ar avea in tara conditiile de a profesa si de a fi platiti ca afara iar decizia lor de a pleca peste hotare ar fi legata strict de alte motive (gen, sa fie mai aproape de Coasta de Azur).
Altfel zis, mi se pare mai rezonabil sa plece PSDul. Problem solved. Parerea mea.
NOU
Doar daca nu iti spune profesorul la cursul de masini electrice: stati si voi mai intr-o parte sa nu va sara rotorul printre dinti (motor electric, didactic, productie 1917, ca de exemplu: www.upt.ro/img/520510_IE_Lab1_ME.JPG )
Cand statul va investi in educatie la un nivel minim (acum e sub nivelul minim), poate avea pretentii, acum nu. Un contor Geiger-Muller cat un frigider FRAM, nu mai e de actualitate de vreo 40 de ani (asta e dotarea tehnica a laboratoarelor UPB).
NOU
Ma eu cand am facut masini electrice erau vechi da nu sara nimic…gen prin 2003, adevarat au mai trecut niste ani de atunci peste cei 40+
NOU
Nu fi hater ca au adus si echipament nou. Prin 2009 cand am terminat erau destule motoare noi,osciloscoape super performante(nu ca mizeriile de la laboratorul de electronicadin B310…parca). Nu mai zic ca am avut laboratoare unde lucram pe imac-uri de 27″.
NOU
Gigel, maninci ca capra, cind am facut eu microunde in Electronica (undeva inainte de 1990) contorul Gigi Muller nu era deloc cit frigiderul, cred ca ai un pic de confuzie. Iar poza aia sigur nu e din Politehnica Bucuresti.
NOU
Poza e din UPT, unde T nu inseamna in niciun caz Bucuresti.
NOU
Să rămână în țară ca să ce bo$$?
NOU
Sa ia indemnizatie de somaj…
NOU
Nico, nu ai inteles ideea, nu era vorba de a ramane in tara si de a munci pe salarii mizere, normal ca fiecare este liber sa plece.
Cetin se refera la faptul ca facultatea fiind de stat, toate costurile ce tin de pregatirea unui student pana la absolvirea facultatii sunt suportatea de la bugetul de stat si automat platita de toti contribuabilii tarii care mizeaza pe faptul ca odata ce termina facultatea acel student va aduce un plus medicinei din Romania, dar de fapt el paraseste tara.
Cumva mi se pare o idee ok, adica daca vrei sa faci facultatea la stat, sa fii obligat sa ramai dupa terminarea facultatii in tara pentru a “produce” cumva banii care au fost pompati in tine.
Daca vrei sa termini facultatea imediat ce ai terminat-o sa achiti aceste costuri sau sa urmezi o facultate privata.
Mi se pare foarte corect.
NOU
mai sus vroiam sa spun “daca vrei sa parasesti tara imediat ce ai terminat facultatea..”
NOU
Felicitari George, ai gandit ca un adevarat presedinte de Stat! Ca un adevarat Nr 1 in Stat. Ca Ceausescu.
NOU
Daca ai facut facultatea pe banii statului, da, poate ca s-ar putea aplica o lege de genul asta. Nu stiu ce sa zic. Oricum, chiar si la facultatile de stat, cam 10% din locuri sunt gratuite (platite de stat), restul sunt cu taxa. Deci, nu cred ca ar fi mare diferenta…. nu mai bine ne-am concentra pe conditii care sa-i faca pe respectivii tineri sa doreasca sa ramana in tara?
NOU
” Oricum, chiar si la facultatile de stat, cam 10% din locuri sunt gratuite (platite de stat), restul sunt cu taxa.”
De unde ai scos procentul ăsta? :))
La facultăţile pe care le ştiu eu, majoritatea locurilor sunt plătite de stat, în niciun caz 10%. Eu şi acum, după 10 ani de la terminarea liceului, pot să fiu admis la majoritatea facultăţilor, pe locurile gratuite, fără niciun efort (doar cu media de la bac). Poate ai vrut să spui că 10% sunt locuri plătite, nu gratuite. Atunci da, altă treabă.
NOU
Dani Corban, asa se scuza cei care au intrat la taxa, inverseaza procentele :)))
NOU
Majoritatea locurilor sunt subventionate de stat, nu invers.
Si daca vreti sa stiti mai exact cat si cum se finanteaza, va dau niste cifre de prin 2009 ( pe atunci ma interesa subiectul): un loc de student la o facultate de filologie era subventionat cu 4000 de lei, un inginer cu 6000 de lei, iar la medicina se ridica pe la 9000 de lei pe an).
Taxa pentru locurile nesubventionate nu se ridica (aproape) niciodata la nivelul subventiei pe care o da statul pentru un loc la buget. Asadar, in realitate, facultatile compenseaza taxa scazuta cu subventia mare. Calitatea invatamantului scade, iar studentii de la buget nu beneficiaza in mod real de toata suma pentru a care a fost finantat: amfiteatre prea pline, prea multi studenti la seminarii, laboratoare prost organizate si lista poate continua.
Lucrez in strainatate si am facut 4 ani de scoala in Romania la buget. Sunt dispusa sa platesc statului subventia de care am beneficiat in urmatoarele conditii:
– o platesc partial – adica ce am beneficiat concret sau la nivelul taxei de la locurile nebugetate
– imi ofera un post la nivelul de experienta si calificare pe care il am platit corespunzator
NOU
Fiu-meu se inscrie la facultate anul asta. Poate ca variaza de la facultate la facultate, sau de la o specializare la alta, dar din ce am verificat pana acum, pe domeniul lui de interes, cam 10% din locuri erau subventionate, restul cu plata.
NOU
Sau, poate, nu m-am uitat eu atent si am inversat procentele. N-ar fi rau, ca nu prea-mi faceam iluzii ca o sa intre la fara taxa. 😀 Trebuie sa verific mai atent.
NOU
@deea, este posibil la o anumită facultate/specializare. Aşa a fost în cazul meu, de exemplu: doar 10 locuri plătite de stat (Ministerul Transporturilor) şi locuri nelimitate pentru cei care doreau să plătească şcolarizarea (198 de mii de euro). Surprinzător, n-am avut colegi la taxă :))
Eu mă refeream la o medie făcută pe toate facultăţile din ţară, nu cazuri speciale.
NOU
Conform acestei logici la fiecare specializare ar trebui sa fie 9 studenți pe 1 loc. Universitățile se chinuie sa adune studenți. N-a mai fost bătaie pe locuri de mulți ani. La facultatea la care am fost eu (destul de renumita, cea mai veche din România) în anul 1 eram 50 la buget și vreo 20 cu plata. În anul 2 deja erau toți la buget. În anul 4 am rămas vreo 30.
NOU
@Dani Corban
Stai puţin. Că discutăm de 2 lucruri diferite. Sunt multe facultăţi care există strict ca să nu iasă la pensie profesorii.
Avem facultăţi de teatru în toate oraşele. Facultăţi de textile-pielărie, facultăţi de muzică în toate oraşele. Care n-au absolut nici un sens. Şi da, ai dreptate, oricine poate intra la fără taxă fiindcă au 10-20 locuri fără taxă şi 5 studenţi.
La fel la facultăţi absurde gen filozofie, protecţia mediului, literatură, care nu înţeleg de ce trebuie să existe în oraşe unde nu există nici o treabă.
Prima oară ar trebui eficientizat şi prioritizate cursurile de importanţă naţională.
Locurile alea la stat, pe vremea comuniştilor se dădeau de fapt ca să sprijine industria locală sau naţională. Nu exista cu plată pentru simplul fapt că statul controla tot, dar ideea din spate asta a fost.
Ţara are nevoie de ingineri să zicem, băgăm 100 de locuri fără plată la inginerii. Vrei literatură, filozofie, etc? Faci pe banii tăi şi gata.
NOU
Eu am pe cartea de munca patru ani in tara, stau foarte bine aici multumesc. In tara as castiga 1400 de lei in domeniu cu job full time.
NOU
O sa se gaseasca o portita de genul angajat pe salariu minim la un srl/pfa/… in tara si individul plecat bine mersi in afara.
Atata timp cat nu pot asigura salarii decente statul nu are dreptul sa conditioneze individul (parerea mea).
Situatia depinde mult si in functie de domeniu – daca la armata le asigura un pachet de beneficii cat de cat bun (stiu doar din auzite) in domeniul sanatatii lucrurile stau diametral opus, iar locurile de munca in afara sistemului public sunt destul de putine.
NOU
sau sa se faca toate facultatile cu plata, fara subventie de la stat si sa se intretina singure.
atunci n-o sa mai vezi filologie, geografie si alte somerisme d-astea. si nici absolventi de studii superioare cacalau casieri la penny. win win. problem solved.
NOU
doar ca sunt tone de profesori pe materii moarte si inutile. profesori reuniti in sindicate si inspectorate care au putere mai mare decat un ministru. deci, probabil nu
NOU
Bingo!
NOU
Ok, ei au diploma de licenta, da’ tu ai card penny?
NOU
Sistem de sanatate, educatie, infrastructura, clasa politica, toate sunt la pamant.
Daca le-ar pune la punct, exodul nu ar mai fi asa de mare. Nu ai cum sa ai pretentii sa ramana tinerii pregatiti in tara in conditiile actuale.
Nu categoric… dar astia sunt in stare sa inchida granitele.
NOU
Nu chiar. As sustine ideea ca cei care au facut facultatea la buget sa fie obligati sa lucreze o anume perioada de timp in Romania pana cand cuantumul taxelor percepute de stat pentru acea persoana (atat pentru angajator cat si angajat) ar echivala un anume procent, daca nu chiar 100% din costul anilor de studiu. Pleci din tara mai devreme, platesti integral cheltuiala.
In caz ca ai ganduri de duca si nu esti dispus sa-ti anulezi niste potentiale oportunitati in afara, fa facultatea la taxa.
Ceva de genul
NOU
Pana la urma, tot din impozite (a.k.a. banii parintilor) se sustine si invatamantul superior, deci… e cam ciudata dezbaterea. Nu mai degraba ai oferi stimulente pt angajatori?
NOU
Sa de-a statul… Mentalitate socialistă. În USA facultatea de plateste indiferent de profilul ei. Acolo cam toți cei ce termina o firma de învățământ superior sunt în datorii de zeci sau sute de mii de dolari. Crezi că pe ei îi întreabă cineva daca au un job bine platit înainte să-și plătească datoriile?
NOU
@deea: si daca undeva e naspa, sa facem sa fie si la noi la fel? Sau cum? SUA nu e un model de urmat in foooarte multe privinte.
NOU
@Deea ce stimulente sa oferi pentru angajatori atat de repede sa opresti migrarea? Pana la stimulente, iti trebuie totusi o frana de urgenta care sa taie din elan; cu toate ca am toata intelegerea pentru cei care aleg sa plece, sunt totusi sute de milioane cheltuiti cu fiecare student. Aseara am vazut la televizor ca iti pleaca 2000 medici anual in afara si costul mediu pentru toti anii de studiu la facultate este undeva la 15k-20k E. 4KK E pierduti doar din aceste plecari. De asemenea, sunt unii care isi cauta contracte in Franta si Germania dinainte sa termine anii de studiu, nu suna prea placut, asa-i? Si futut si cu banii luati.
NOU
Desi nu ne place, e normal sa fie asa, pentru cei cu facultatile platite de stat, macar un anumit nr de ani.
Vrei sa ai posibilitatea sa pleci, platesti facultatea si esti liber sa o faci.
Altfel pregatim doctori si ingineri pentru statele din Vest, iar noi stam la cozi cu orele.
Nu sunt de acord cu salariile mizere ale doctorilor, dar e un pic ipocrit sa te plangi doar de salarii dar sa-ti convina taxele mici/zero de la facultati.
NOU
Bă băiatule, tu crezi ca am facut 18 ani la şcoala vieţii ca să stau aici cu minimul pe economie?
NOU
Pai nu ești obligat să rămâi, doar să plătești investiția contribuabililor.
NOU
Eu aș fi de acord cu plata studiilor, binențeles la nivel de salarii de România decât să fii nevoit să stai în țară. Asta ar însemna însă și un nivel ridicat al calității învățământului superior, iar la noi facultățile particulare care au apărut pentru că era cerere mare s-au remarcat tocmai printr-un nivel sub medie.
Acum prea multă lume face facultatea doar ca să aibă o hârtie în loc să producă ceva (pentru ei dar și pentru țară) în acei 3/4/5 ani pe care îi pierd degeaba.
NOU
“Un absolvent al Academiei Militare, dacă părăsește armata înainte de 8 ani, trebuie să plătească o sumă egală cu cea cheltuită pentru pregătirea sa.”
Partial adevarat:
1. este vorba de 8 ani pentru cei care au absolvit studii de 3 ani – vezi Academia Fotrtelor Terestre Sibiu si 10 ani pentru cei care au absolvit studii de 4 ani – vezi Academia Tehnica Militara Bucuresti.
2. “pregătirea sa” se refera numai la masa, cazare, pragatiri, solda militara in primii 2 ani, etc si NU la taxe de studii pentru ca militarii sunt toti studenti al buget. Daca pici anul, faci prostii sau din varii motive esti exclus din facultate, poti sa continui studiile ca si civil si iti paltesti taxa de studii, dar nu mai ai dreptul la mancare, cazare, etc
Nu ma deranjeaza ca trebuie sa plateasca mancarea si cazarea, ca nieni nu-ti da mancare moka, dar ma deranjeaza ca acele preturi pe care ti le cer ulterior sunt cam umflate pentru ca na… contracte cu statul 🙂
Sursa: sunt absolvent al Academiei Tehnice Militare si am plecat din sistem dupa 2 ani.
Revenind la intrebarea ta: nu sunt de acord sa plateasca studiile. Am facut facultate 4 ani, am muncit deja 3 ani si 8 luni in Romania, deci nu prea mai sunt vizat de chestia asta.
Probelema nu e sa incercam sa-i obligam sa stea in tara, cat sa le creem conditii favorabile sa ramana. Sa nu mai scaotem jdemii de locuri al facultate pentru o ramura pe care paita muncii nu o poate absorbi si sa incerce Guvernul sa atraga investitori incat sa fie oferta de munca pentru fiecare.
Eu iti spun ca am muncit la stat pentru ca eram conditioant financiar sa o fac pana mi-am laut inima-n dinti si am platit taxa. Nu eram deloc eficient, frecam duda si asteptam sa se faca ora 4. Si nu neaparat ca nu aveam eu pofta, dar nimeni nu prea avea pofta.
NOU
vorbesti prostii. scrie in contract ca platesc si cheltuieli de instruire si scolarizare, adica facultatea mai exact.
NOU
drops mic, leaves building
NOU
zi-i si de contractul pe 8 ani, iubi, nu il lasa sa scape asa usor!
NOU
pentru ca ai dat-o ca testerii mei de aici: tu stii ce inseamna pregatire. Unu care nu stie intelege prin “pregatire” si partea de scolarizare.
NOU
stai, ca am sters, ca zice nevasta-mea ca omul bate campii
NOU
:))))
ah, da. si eu am terminat ATM. contractul e pe 8 ani dupa ce primesti functia. pentru cei de la sibiu sigur nu e tot pe 8, dar nu stiu cat
animaloo, el stie gresit. pregatirea chiar include scolarizarea.
NOU
Da, dacă ar face şi reversul medaliei, anume statul să fie obligat să angajeze absolvenţii de facultăţi cu taxă pe o perioadă egală cu durata studiilor sau, în caz contrar, să deconteze taxa de studii plătită de student.
NOU
Nu are nici o logica, ce să facă statul cu o armata de filologi. Ai și tu o responsabilitate în alegerea unui viitor. Dacă munca ta nu sa caută, nu are valoare de piață, trebuie sa faci un efort și să faci ceea ce alții doresc sa cumpete.
NOU
Nu Erdogan vroia o treaba d-asta ? Daca pleci din Turcia sa nu te mai intorci inapoi si sa fie trimisa si familia ta in afara ? Sau sa primeasca amenda ? Era ceva de genul. Sau turcii din afara, sa nu mai poata vota decat daca se intorc inapoi sau daca platesc nu stiu ce taxa . Sper sa nu intram pe drumurile astea nici in gluma .
NOU
Da 🙂 daca statul le ofera loc de munca. Nu iti convine, atunci platesti si pleci unde vrei tu, esti liber. Ma gandeam de mult ca este o solutie pentru cei de la medicina. Nu cred ca este normal ca tu sa faci facultate fara taxe, oamenii sa moara in spitale pentru ca nu sunt specialisti, si tu sa pleci imediat dupa ce ai terminat facultatea. Vrei sa pleci din tara? Esti liber dupa ce iti platesti taxele pentru a avea resurse sa crestem locurile fara taxa pentru a compensa plecarea ta. Cand te inscrii la medicina cam stii ce salarii si spagi sunt in domeniu.
NOU
Student la medicina aici.
Daca luam in considerare taxa de scolarizare ( aprox. 2.000 de euro/an), pentru un proaspat medic care a plecat afara n-ar fi foarte greu sa plateasca suma asta daca alege sa plece.
Problema este ca nu poti sa le asiguri tuturor un loc de munca decent. La rezidentiat, de cativa ani, se scot locuri total aiurea, pe domenii pentru care nu prea sunt locuri de specialist. In cazul asta ce faci? Iti alegi o specializare care nu-ti place, sau pe care nu ai fi bun, doar ca sa nu trebuiasca sa platesti niste bani?
Asa ca nu, intai ne asiguram ca oamenii au optiuni in tara, apoi sarim cu taxatul.
NOU
As fi PRO dar statul nu o sa fie in stare in veci sa le ofere joburi decente.
Sau sa-i asiste in a gasi joburi decente. probabil vor veni iar cu deduceri pentru angajat absolventi si prostii de genul asta, dar tot joburi la impinge tava si tot pe salariul minim.
Eu unul as pleca afara si daca ar trebui sa platesc pentru pregatire.
NOU
Eu cred că ar fi mai simplu dacă statul și-ar calcula mai bine nevoile. De exemplu: peste 3 ani vom avea nevoie de 100 de profesori de Istorie sau de 500 de medici. Căutăm la liceu in clasa a XII-a elevi cu note mari la materiile care ne interesează și facem un pre-contract cu ei: cu studii plătite, cu bursă, cu practică. La momentul ăsta statul subvenționează aiurea locuri in Universități pregătind absolvenți de tot felul de minuni de care nu numai că statul nu are nevoie, nici privații nu au nevoie.
NOU
si cand te-ai trezit, era dimineata.
NOU
Iar la poliție semnezi pe 10 ani.
NOU
Nu, e stupid. Nu poti tine oamenii cu forta, ii poti tine doar facand ramanerea atractiva. Pe mine nu m-ar fi tinut o asemenea regula, as fi plecat oricum. Si nici n-as fi platit 😛
NOU
Sper ca nu ai fost la protestele cu Rezist 😀
NOU
Punctul tau fiind? N-am fost la proteste (pentru ca, dupa cum am zis, nu mai sunt in ro), dar m-am deranjat sa merg la vot. Ma rog, sa votez prin corespondenta. Adica am ajutat sa aveti zero parlamentari PSD din circumscriptia noastra.
NOU
Si BTW, propunerea vine de la academie, aia care sustinea guvernul zilele astea. Si e semnata si de doamna Andronescu. Just fyi.
NOU
din ce corespondenta dreacu ai votat,ca votul pentru parlamentare nu s-a putut face decat daca te prezentai personal la sediu de pe raza municipiului de care apartii
NOU
Este fix o mare laba trista! Cum dracului sa te oblige statul, printr-o legislatie specifica, sa ramai in tara un anumit numar de ani dupa ce ai finalizat studiile in regim bugetat? In primul rand, Romania nu poate ingradi libertatea de miscare in interiorul UE. In cel de-al doilea rand, daca vor ca absolventii sa ramana in tarisoara noastra sa faca bine sa ofere un salariu decent care sa asigure subzistenta proaspatului angajat.
Intr-adevar, statul roman plateste bine doar in anumite domenii. Sa ma dau exemplu in speta de fata: pentru o perioada de timp mi-am desfasurat activitatea profesionala intr-o universitate de stat din Romania. Ghiciti ce: facultate, masterat, – le-am terminat ca sef de promotie. Doctoratul l-am facut la o universitate prezenta la vremea respectiva in top 500 universitati din lume – asta l-am facut cu bursa. Am publicat vreo 2-3 carti si vreo cateva zeci de articole stiintifice. Cu cat ma platea statul pe mine? Fix cu 924 de lei/luna (in 2015) – asta dupa ce devenisem doctor. Femeia de serviciu care deservea cladirea Facultatii castiga mai mult decat mine.
Studiile nu sunte tehnice, ce-i drept, insa domeniul este destul de restrans, astfel ca posibilitatea alegerii unui serviciu foarte bine platit este destul de limitata.
Nu am plecat din tara (inca) pentru ca in momentul de fata sunt multumit. Nu pot spune acelasi lucru si despre unii dintre fostii mei colegi care pur si simplu nu au avut alternativa.
Ceva, undeva, nu se leaga in tarisoara noastra minunata guvernata de limacsi…
NOU
Presupunand ca as fi fiul unui prof universitar la una dintre cele mai bune facultati din tara (cu media de intrare de 9 si, pe vremuri ), tie ti se pare normal ca taica-miu sa fi trebuit prin anii `90 sa monteze riboane de imprimanta ca sa aiba ce manca ? Nu crezi ca el sau ei, profesorii, sunt mai fraieriti ca tine ?
NOU
dar…dar…cu tine ce s-a intamplat?? :)))))
NOU
@ Cetin
Daca pentru mine e intrebarea, chiar conteaza ca nu-s nici pe departe eminenta cenusie pe care si-ar fi dorit-o ? 🙂
Mie mi s-a parut contraargumentul lui Sabotor doar intr-o anumita masura ok, in partea ca invatamantul si economia trebuie sa mearga mana-n mana, nu insa si cea in care ar fi de datoria statului sa-ti faca TOTUL atractiv. Ca sunt societati bogate care-si permit s-o faca si isi mai cresc inca o data beneficiile facand-o e nu-i un reper etic. Pur si simplu isi permit s-o faca. Nu ca-s fi vreun predicator, dar e, daca vrei, similar cu RO si Rep. Moldova. Ne unim doar la bine, daca-mi oferi sau imi rezulta beneficii. Pai asa ne-am uni si noi cu Elvetia sau Dubaiul, nu ? Aia nu mai e dragoste de neam, frate, e pitzipongareala, ma platesti ca sa stau cu tine.
NOU
sper ca realizam ca glumeam, da?
NOU
Cum altfel ? Acuma nu-s nici ultimul prost ! 🙂 🙂 🙂
NOU
@Micul Despot
Ai dreptate ca in anii `90 era destul de greu sa te descurci daca lucrai la stat (cu mici exceptii), insa pana in 2011 ca sa poti patrunde in sistemul universitar era suficient sa termini o facultate si, daca stiai pe cine trebuia, te faceau repede asistent. Dupa ce a venit legea 1/2011, doctoratele au devenit obligatorii pentru a putea patrunde in sistem, ceea ce este si firesc. Insa in ultimii 2 ani Insistutia doctoratului a fost puternic zguduita datorita asa zisilor “doctori de carton” – ponta, oprea et. all..
Salariile au inceput sa creasca si in invatamant doar ca nu suficient. Discutiile astea pot continua la nesfarsit, insa trebuie inteles esentialul: invatamantul romanesc este subfinantat, iar calitatea a devenit cel putin indoilenica in privinta majoritatii absolventilor.
Parca si vad anunturile: angajam tanar absolvent….sa faca mici.
NOU
@ Flaviu
Discutiile le consider foarte oportune si ar trebui continuate cel putin pana la o rezolvare satisfacatoare, intrucat treneaza de peste 20 de ani. Cazul meu familial, cel despre care fiindu-mi cunoscut ma incumet sa vorbesc, se prezinta astfel: (1) tata a incercat gasirea a fel de fel de solutii in senatul facultatii, al carei decan si era, printre altele si de a obtine banii de la firmele/companiile straine care – la moda in acei ani – incepusera sa racoleze studentii emeriti de prin anii terminali. Si-ar fi dorit un fel de contract tripartid intre student,facultate si companie care stipula finantarea cu o anumita suma a facultatii de catre ultimul pe perioada ultimilor doi ani de facultate a studentului. Au mai fost de buna seama si altele, dar pe mine nu prea reusea sa ma prinda in discutii. Diploma faculatii era acreditata peste tot si-n baza ei absolventul obtinea minim 4000 $ pe luna. Cat castiga el am lasat sa se-nteleaga in primul comentariu. Mai trebuie spus ca tata nu tinea sa se imbogateasca pe sine, nici vorba sa pretinda cuiva salarii echivalente cu cele din Vest (15000 – 30000 $), a murit scriind un manual, una din pasiunile lui de-o viata, ci isi dorea mentinerea facultatii la un nivel performant. Iar asta fara bani, caci in primul rand profesorii trebuie sa fie up to date, nu se poate ! Sau altfel spus, continua lor formare prevaleaza celei unui student. (2) Fratele meu i-a urmat facultatea si cu diploma semnata chiar de el, dupa doi-trei ani de 350 $ prin tara, adica de mers printre morminte, a imigrat in Canada, cum de altfel au facut-o majoritatea progeniturilor universitarilor. Eu acuma ce sa zic ? Cui sa tin partea, a tatalui sau a fratelui ? Am sa tin pe cea a tatalui, pentru ca rezolvarea nu vine in niciun caz prin exhibarea jenanta a unor truisme. “Vaaai, daaa’ cum sa interzici libertatea individuala de miscare prin UE ?” Inutil sa mai spun ca dupa caderea cortinei de fier statul roman nu mai putea s-o ingadreasca nimanui. “Pai am io fata de sclav economic sa ma tii pe plantatie pe bani de nimic ?”. Nu, dar la fel n-o au nici cei care ii pregatesc. Putem trece peste subiectivitate, peste egoism, si sa gasim o formula obiectiva prin litera de lege impaciuitoare pentru toti cei implicati ? Caci scuza-ma, atunci cand ti se falfaie de viata profesorilor tai, care din nu-s ce considerente sunt obligati la cvasi-gratuitate, si lor poate li se rupe de visurile tale de Silicon Valley !
Ganditi, ganditi si iarasi ganditi !
NOU
Daca profeseaza pe meserie in strainatate, da. Dar mai intai s-o si sa dovedeasca ca in studiile unui student la medicina statul investeste 120.000 de euro. S-ar putea ca astia sa fie banii, nu stiu, insa sa stie lumea dintru inceput in ce se baga.
NOU
Pro introducerea facultatii cu plata. Se rezolva ambele probleme; daca ai platit din banii tai statul nu are dreptul sa te opreasca/puna sa platesti. Daca ai ales o facultate care nu e vandabila, statul nu e obligat sa-ti asigure job “decent”. Alte beneficii: cresterea competitivatii universitatilor (daca alergi dupa banii studentilor nu-ti mai arde sa tii decani tot felul de bosorogi libidinosi)
NOU
Da, o spun din postura de fost student, actual masterand. Atata timp cat statul te plateste, iti subventioneaza calatorii cu trenul, cazare etc., trebuie sa contribui si tu cu ceva. Eu mi-am gasit de munca la 2 luni dupa absolvire, in domeniu. Problema e ca toti care termina sunt slab pregatiti, majoritatea nu au inclinatie spre ce si-au ales sa faca, cand au dat cu capul de ce trebuie sa faca au constatat ca nu le mai place. Multi sunt trimisi de parinti, ta-su e doctor, la medicina cu tine, ma-sa e avocat, la drept cu tine, au un service de masini sau firma de constructii, la poli cu tine. Eu as spune asa, cel mai ok, statul sa iti ofere un credit cu care sa iti platesti studiile, sa nu mai existe locuri la buget, decat doar pentru cei foarte buni, maxim 5 pe facultate sa zicem. Creditul ala sa il platesti in momentul in care iti gasesti de munca, si sa fie pe 5-10 ani si sa nu fie nici mult, dar nici putin, poate 1000 de euro pe an. In felul asta ar face facultate doar cei care isi doresc cu adevarat sa invete, o sa fie motivati ca stiu ca trebuie sa invete sa isi gaseasca loc de munca bun sa poata plati banii inapoi statului. Multi vin la facultate doar ca sa plece de acasa si sa nu ii trimita ma-sa la munca. Asta cu facultatea mai mult e o mandrie, sunt si alte meserii care sunt platite decent si nu necesita studii superioare.
NOU
Singurul raspuns coerent si corect !!
NOU
daca se angajeaza in afara pe acel job.
daca statul le-a oferit un job din care sa poata plati realist taxa, dupa ce au terminat
daca
daca
daca
Altfel, sa platesc taxa pt ca am facut filozofie, in calitate de casier la Mac in Londra, nici in vis.
NOU
Deci moama ce m-am enervat! Lasa ca aia 4 ani de studii superioare, in care oricum da de mancare si unor inutili, compenseaza ailalti 12 ani (fara sa socotesc gradinita) in care parintii cotizeaza intens in educatie. Suntem la a doua sala de clasa renovata, mobilata si utilata (zugravit, banci si scaune, jaluzele, aer conditionat, videoproiectoare, imprimante), fara sa socotesc consumabilele – creta, markere, hartie, toner…
Cand ma pun sa platesc pt studiile lui, imi deconteaza si toate astea + fondul clasei pe 12 ani de zile?
NOU
Nu. Statul sa de ocupe să facă piața muncii din Romania atractiva pentru absolvenți, nu sa-i oblige la ceva.
NOU
Da, pentru ca studiile sunt platite din banii mei si ai tai, trebuie sa ne folosim de acesti oameni.
NOU
Serios? Si cam in ce mod vrei sa te folosesti de ei? Nu mai bine te folosesti de Firea? Si ea este platita din banii tai.
NOU
Sefu’, nu. Nu sunt de acord.
NOU
pai de ce? expliciteaza-te, fii logoreic, as usual:))))
NOU
Sefu’ riscam sa ne lansam intr-o chestie pe care Marele Bricoleur bulgaro-ardelean o numeste laba in cerc.
Statul cheltuie mult, foarte mult cu pregatirea unor oameni 9desi si aici lucrurile sunt diccutabile mai ales in ceea ce priveste calitatea pregatirii lor), dar asa cum spune multa lume mai sus, face extrem de putine pentru a pastra acesti tineri specialisti pentru el.
Vrei sa ne referim la medici? Atunci chiar ca ajungem la procedeul de mai sus.
Eu o sa spun ca medicii pleaca pentru ca salariile le sunbt insuficiente. Tu o sa spui ca da, dar cind s-au hotarit sa dea la facultate nu stiau asta? eu o sa spun ca ba da, dar speri ca pe parcursul celor 6 ani de facultate si minim 3 de rezidentiat speri ca lucrurile sa schimbe (nu mai stiu cit e minim de rezidentiat acum). tu o sa spui ca epla. eu o sa spun ca nu e pla, ca 10 ani pina sa ajungi sa profesezi nu e chiar potin. 10 ani in care vezi toata mizeria sistemului. Si ai de ales: sa pleci, sa ramai si sa se utie toata lumea cu ura la tine ca iei spaga, sau sa faci altceva. tu o sa-mi spui sa fiu serios.
Apropos, cu cei care au facut o meserie, dar s-au hotarit sa nu plece din tara, ci sa faca cu totul altceva ce facem? Ca si pentru astia statul a cheltuit bani.
NOU
promit ca eu nu vin cu niciun argument, de aia am fost si avocatul diavolului in text si am folosit dubla argumentatie.
NOU
Pe vremea lui Ceausescu ti se dadea o repartitie dupa ce terminai facultatea.In functie de note , aveai de ales din lista de posturi disponibile.
Te duceai la post dar se putea sa nu fie nevoie de tine acolo si ti se dadea negatie . Puteai dupa asta sa iti cauti ce poti cum poti.
Mi s-ar parea corect ca la intrarea in facultate studentul care beneficiaza de gratuitate sa semneze un contract cu cel care ii suporta cheltuiala formarii lui profesionale . Dupa care sa presteze o perioada unde e trimis daca asa sunt termenii contractului. In mod normal faci o facultate pentru a putea mai tarziu sa iti castigi painea pe baza cunostintelor si aptitudinilor dobandite. Deci nu te duci la medicina cand tu de fapt visezi sa te faci creator de modă.
Contractul asta ar responsabiliza si tinerii care ar reflecta mai bine ce facultate vor sa faca si nu s-ar mai duce doar ca sa toace banii parintilor 3-4 ani , sa intre bou si sa iasa vacă.
Iar daca facultatea e fara perspective pe piata muncii ,nu are studenti si se desființează.
Nu vrei sa fii pus in situatia asta, iti platesti singur studiile si faci ce faci ce vrei cand termini .
Acuma asta ar obliga statul sa faca o proiectie pe 3,4, 5-10 ani cu necesarul fortei de munca si sa faca planul de scolarizare in functie de asta.
E penibil de exemplu ca in fiecare orasel sa fie o facultate de drept de exemplu de unde ies zeci deabsolventi scoliti pe banii statui desi nu au nici o sansa sa profeseze in domeniu , acesta fiind unul semiinchis.
Atata timp deci cat este un contract semnat si asumat nu mi se pare nimic negativ in asta.
Daca insa e facut discretionar si te poti trezi cu surprize neplacute care iti ingradesc libertate atunci e nedrept
NOU
@Ion: bai, ma lasi cum se facea repartitia pe vremea lui Ceausescu?!
NOU
Practic intrebarea ta este daca vrem ca sistemul romanesc de invatamant sa devina similar celui din state, doar ca platesti diferit. Nu esti taxat pe timpul studiilor, platesti apoi 5-10 ani fiind obligat sa ramai in tara. Parerea mea este ca nu vreau asta.
Am lucrat in Romania 6 ani pe timpul studiilor (din cei 5 ani licenta + 2 ani master), si inca 3 ani inainte sa plec afara prin firma la care lucram la momentul actual. Daca aveam obligatia sa raman in Romania, se ducea pe apa Sambetei toata cariera glorioasa din corporatie.
NOU
pai si ce te oprea sa platesti?
Vrei sa pleci, dai cu dinero 😉
NOU
Compari top 100 cu top 500+. Cei care pleaca pot sa faca asta fiindca au cunostintele necesare dobandite de cele mai multe ori individual, diploma este pe plan secund.
Contra.
NOU
medici?
NOU
Tratamentele se imbunatatesc in timp, corpul uman este mai bine inteles iar materia din facultatile din romania avanseaza 1 an in 10. Nu este indeajuns sa cunosti anatomia sa ajungi medic.
Cei care trec prin facultate pe baza de pile si spagi nu o sa stea angajati prea mult in locuri in care standardele sunt ceva mai “umane”.
NOU
Vrei să spui că facultatea să fie facultativă și pe bani, iar pentru un număr dat de studenți statul să ofere împrumuturi avantajoase cu posibilitatea de extingere a datoriei după un număr de ani de profesare în țară?
NOU
ce inseamna un evreu destept la casa omului…:))))
NOU
Va fi interesant. Este ca aia cu nu vă mai dăm ajutoare sociale pe nimic. Munciți, vaccinați copii etc.
Era un banc în care punch line-ul era “… acum îți trimiți copiii la școală pe banii noștrii?”
NOU
opozabil sus @mr negru ! gand la gand cu bucurie.
NOU
Pleacă Ion din sat in America şi devine “John” mare om de afaceri. După un timp fiind in concediu, se intoarce in sat şi oferă fiecărui sătean cite 100 dolari. Toata lumea mulţumită, il laudă pe John ce băiat bun este. Următorul an, la fel oferă 100 dolari cind revine in sat, lumea mulţumită, numai cuvinte de laudă pentru John. In al treilea an, John oferă fiecarui sătean numai 50 dolari. Se intilneşte Gheorghe cu Vasile:
– Vasile ţie tot 50 dolari ţi-o dat?
– Tot, măi Gheorghe!, zise Vasile nemulţumit.
– Eu nu pot sta aşa, mă duc să-l intreb de ce!..
Se duc amindoi la John, iar Gheorghe il ?ntreabă:
– Măi John, lumea e nemulţumită in sat, de ce ne-ai dat numai 50 dolari?
– Ştii măi Gheorghe, a venit criza, a intrat băiatul meu cel mic la facultate, au crescut cheltuielile, bani sunt mai puţini, asta e viaţa e greu!
La care Gheorghe către Vasile:
– Vezi măi Vasile, John işi ţine baiatul la facultate pe banii noştri!
NOU
de ce pana mea trebuie musai ca exemplul sa fie SUA? O tara cu un sistem TOTAL diferit fata de al nostru si, as putea spune, ca nu mai bun. In momentul in care faci educatia atat de scumpa ai toate sansele sa faci un sistem de caste. Practic numai saracii foarte destepti sau sportivi au sanse sa creasca, restu sa stea sa frece pula.
De ce nu dai exemplul Germaniei unde, la fel, educatia este gratis?
Ideea este fix ca Academia Romana: o cretinatate fara nici un fel de logica in contextul actual. De unde stii ca daca plec imediat dupa facultate nu o sa ma intorc la 40 de ani cand o sa vin cu knowhow si cu fonduri? de unde stii ca din banii pe care ii fac din strainatate nu trimit bani in tara?
Asta cu interzicerea e fix Romania: nu stim cum sa facem bine, asa ca interzicem, ca pare rau.
De ce nu a venit cu ideea: dupa ce termina facultatea tinerii au 3 ani fara impozit pe salariu? in modul asta stimulezi firmele sa angajeze tineri. Sa ii pregateasca. Da, o perioada o sa primesti mai putini bani de la firme, dar macar primesti TVA-ul pe salariile alea. Si CAS. Si CASS. Si nu platesti someri 🙂
Solutii sunt. “Hai sa interzicem” nu e o solutie
NOU
dau exemplu SUA pentru ca acolo pleaca medicii, cu predilectie
NOU
Ca sa pleci in SUA trebuie sa dai stepurile. Mai sunt multi care ramin si pe meleaguri europene. Unii mai invata daneza, altii norvegiana…
NOU
Avand in vedere ca totusi o ard prin zona medicilor as zice ca pleaca mai degraba in europa.
tot sistemul anglosaxon: salarii mari, dar trebuie date examene, chiar ca doctor
germania: nu se da rezidentiat, dar nici e recunoscut ala din Romania. Ori o iei de la 0 in Germania, ori astepti sa il termini in Romania. Trebuie musai limba. Salarii frumusele.
Franta si spania: trebuie dat examen de rezidentiat. trebuie sa stii limba
Suedia: salarii decente. Ajutor din partea suedejilor. Cursuri de limba pentru tine si familie.
As zice ca majoritatea pleaca in Europa. Mai aproape de casa. sistem mai apropiat de cel cu care esti obisnuit.
NOU
Daca pleaca 20% din medici in state e mare lucru. dar suedeza nu e grea.
NOU
germana iti ia cam un an si un pic, sa o inveti sa incepi rezidentiatu aici. Si incepi, ca salariu, de prin jurul lui 2000. Nu e mult, dar subliniez “incepi”
NOU
aCine vrei sa vina cu o propunere liberala si desteapta ca a ta?
Vrei sa te distrezi sa te uiti la ce moluste sunt academicieni la Bucuresti? Sunt doar 2 sub 60 de ani!
Trecand peste faptul ca e imposibil, ilegal (asta se poate rezolva relativ usor, ca stim ce % au unii in parlament), in loc sa faca sistemul atractiv, ei se gandesc sa interzica! Fuck logic! La cati din ei sunt istorici ai zice ca stiu bine ca cea mai ineficienta metoda este interzicerea unui anume ceva! Dar asa functioneaza unele creiere, in loc sa stimuleze alti oameni, ei scriu proceduri prin care interzic. Ma repet, ca fuck logic!
NOU
Animaloo, sor’mea e medic in Spania. N-a dat nici un rezidentiat. Poate fiindca e medic primar?
NOU
Animaloo, io eram sarac, nu foarte destep, netalentat la sport (100 kile) si am facut masterat in State. 15k/an. De la 7.30 la 16 munceam, 16.30 – 21.00 scoala. Si uite ca s-a putut. Fara apartenenta la caste, fara ajutor de la stat, fara dureri de cap. Jumatate din salariu il dadeam pe scoala, restul pe mincare, cazare si benzina pt trotineta. Am 41 de ani, am know how, dar ma phoot in ea de Romanica, ma intorc doar la pensie. Sistemul american e total diferit dar mult mai bun. Ai intrat in sistem, atunci tragi pe brinci sa reusesti.
NOU
@animaloo Câte facultăți (universități) de Top 100 sunt în SUA?
NOU
@animal00: nu cunosc medici specialisti (deci cu rezidentiatul facut si examenul de specialitate dat) care sa fi plecat in Franta sau Germania dupa ce am uintrat in UE si sa fi trebuit sa-si dea iar rezidentiatul. Li s-au recunoscut totate studiile si au fost angajati pe aceleasi specialitati pe care profesau si in Romania.
@ Mircea: pai da daca e medic primar asta inseamna ca… Stai putin. Ba, tu faci mishto de noi?!
NOU
pai bre bunicule, eu ce zic acolo? Ori pleci de la inceput acolo ori il termini in Romania.
Giovanni: normal ca sistemu american e mai bun decat ala romanesc, dar nu despre asta vorbeam 🙂
NOU
valentin: eu vorbeam de sistem nu de facultati. Da, amu vreo 60 si ceva in top 200 dar tot scumpe is 🙂
NOU
Sistem de caste?
Pfuu, tu ai idee câte burse sunt în SUA? Câte firme sponsorizează studenţi pe condiţia să lucreze la ei primii 5 ani? Cu salar negociat dinainte, totul la vedere, corect?
Aşa ar trebui şi aici, sunt convins că firmele ar risca un 3-4k pe an pentru un student dacă ar ştii că peste 4 ani au x angajaţi pregătiţi gata de luptă pe următorii 5 ani.
Locurile bugetate să fie excepţie, nu normă. Iar firmele să nu plătească impozite pe sponsorizările de studenţi, aşa cum e în SUA, unde aşa cum e sistemul de taxe, oferă totuşi multe deduceri care în românia ar fi S.F.
NOU
@Genghis Han (bunicul lui Kublai): nu fac misto. A plecat la 50+ ani, dupa o cariera de succes (dar nu si material) in pediatrie.
Da stiu: Spania= regat, somaj, multi marocani, curve, capsuni.
Realitatea pentru unii e insa putin diferita.
NOU
Atunci ar trebui sa le plateasca statul roman facultatea expatilor care vin ca sefi de multinationale aici? Ca aia-s scoliti afara, vin cu hau-hau-l (know how) gata invatat pe valuta forte?
NOU
parca americanoizii sunt obligati sa plateasca taxe acasa oriunde fac rost de cash in lume. parca.
NOU
@Ender, e 100% adevărat. Fiscul american te găseşte oriunde ai fi.
În statele NATO, e şi mai grav (ce credeaţi că apartenenţa la NATO e doar aşa?). Am deschis un cont la ING, 1 pagină am semnat, şi la revedere.
Am deschis un cont pentru un american, pfu…vreo 10 pagini, care arătau fix ca cele de la IRS. Practic banca raportează toate tranzacţiile americanului la IRS direct. E lege în România. E lege în toate ţările membre NATO, vine la pachet cu ăia 2% din PIB, cu obligativitate de a cumpăra armament de la ei, cu tot tot.
NOU
Mi s-ar părea incorect să limitezi dreptul la bunăstare și o viață decentă într-un asemenea fel. Un medic pregătit în România n-ar trebui ținut cu forța aici doar așa, pentru că vrea poporul care crede că i se cuvine ceva din practica acelui medic. Pentru că nu poporul îi mărește salariul și din salariul pe care-l primește de la stat un medic de-abia supraviețuiește în România. Așa că da – deschideți granițele și lăsați tinerii să plece dacă vor. Nu datorează nimic, nimănui, cu atât mai puțin statului român.
Când cineva a propus ca dreptul la vot să fie acordat doar celor cu peste 8 clase a sărit lumea ca arsă. Pentru că e neconstituțional. La fel – mi s-ar părea o încălcare a drepturilor cetățeanului de a-l ține forțat în țară doar pentru că aici s-a întâmplat să-și finalizeze studiile. Mai mult, un asemenea sistem n-ar rezolva nimic, pentru că după cei trei ani de slugă pe moșie datorați statului omul tot pleacă dacă vrea. Și-atunci statul pierde un om care vreme de trei ani a lucrat și s-a format tot aici, cu instrumentele și în odăile puse la dispoziție de stat.
În loc să creeze condițiile necesare traiului și să reglementeze mai bine limita de locuri disponibile în specializări acordate la cerința de piață se caută soluții de-astea ciudate. De parcă un absolvent de litere care a fost la buget n-ar plăti de 3x 2700 RON doar ca să poată pleca translator în afara țării unde scoate banii ăia într-o lună. Asta așa – ca palmă pentru că a îndrăznit să intre la buget cu medie bună și să se mențină acolo.
NOU
Ce discurs emotionant, mi-a dat o lacrima. Ia hai sa facem noi facultatea cu plata, daca tot e democratie. Care are bani sa invete, care nu, sa invarta shaorme. Daca statul investe bani in tine, tu de ce sa produci pentru altii? Tu daca ai o firma si investe bani in pregatirea unui angajat, ce faci? Il lasi sa plece dupa o luna ca nu e legal sa tii oamenii la tine contra vointei lor. Voi aveti impresia ca daca e de la stat, e si gratuit. Cum sunt aia care nu au muncit in viata lor, dar bocesc pe la usa spitalului ca nu ii trateaza nimeni, daca nu e urgenta.
NOU
Pentru că statul, după ce a investit de trei ori câte 2700 de RON vreme de 3 ani nu-ți mai dă un sfanț peste salariul minim pe economie.
Dacă angajatul a plecat de la firma mea e doar și doar vina mea. Pentru că nu iam oferit condițiile sau respectul sau salariul pe care omul l-a găsit în altă parte. În plus, faptul că firma ”m-a format” nu e o bilă legată de picior care mă face să rămân acolo pe veci. Dacă tu ai muncit 5 ani pe salariul minim ca secretară nu te-ai duce de la firmă pentru un salariu de 10 ori mai mare în UK ca să faci fix același lucru?
Numai zic.
NOU
Intr-o democratie locurile de munca bine platite apar daca are cine lucra pe ele. Daca Gigel pleaca in State ca acolo rozul e mai roz, toti cei ce au contribuit pentru educatia lui (inclusiv parintii) s-au lins pe bot de orice beneficiu l-ar fi putut aduce tarii.
Da, vreau sa ramana in tara daca am platit pentru educatia lui.
Da, vreau macar sa ne dea banii inapoi, daca nu vrea sa aduca plus valoare tarii.
Da, vreau ca in tara sa fie mai multi oameni bine pregatiti care sa produca din ce in ce mai mult, sa contribuie din ce in ce mai mult, astfel incat educatia sa fie din ce in ce mai buna, ca acest proces sa se reia.
NOU
Da, fix asta faci daca ai o firma si-i faci training! Ce poti sa-i faci? Sa-l pui sa semneze acte fara valoare. Stai jos, 4!
NOU
Ce prost esti
NOU
@all: Parte a beneficiilor Uniunii Europene este și dreptul de a naviga printre statele ei după bunul plac. A se citi ”căutat loc de muncă în afara granițelor țării”. Că vă place, că nu. Ah – că unii consideră că astfel se pierde valoarea țării iar țara nu primește înapoi ceea ce a ”investit” (atât cât poți numi ”investiție” trei ani care costă fiecare cât un salariu) – tough luck. Desigur, dacă românii care au studiat gratuit în Danemarca sau au mers cu Erasmus prin Belgia ar fi puși să plătească chipurile ”să dea înapoi statului străin leafa” pentru că le-a furat știința ar sări ca arși toți românii. Că vai, dar cum, nu-i corect.
Cât despre firme, că vi se pare corect, că nu, o firmă care-mi oferă training-uri dar nu-mi garantează un salariu decent și condiții decente merită și va fi lăsată. Și de se dă directorul cu capul de masă.
NOU
Plm….sistemu de moderare alu sefu da ratee
NOU
Ai fi surprins ca daca faci asta, poti plati daune. Sunt multe situatii in care firmele au castigat. Tu, angajat, care nu prea stii mare lucru, te duci la un interviu, si ala iti spune, nu pe fata, mai pe sleau asa “ba tu prost nu esti, dar abia tii mouse-ul/ciocanul/cheia in mana, asa ca uite ce iti propun, te angajez, te trimit la pregatire pe cheltuiala mea, dar cu conditia ca minim 2 ani sa lucrezi pentru mine in conditiile salariale date”. Tu ce faci? Te gandesti, las ca l-am prins pe fraier, ma pregatesc pe banii lui si plec pe bani mai multi dupa ce termin pregatirea. Dar, exista si un dar, el dupa aia te da in judecata si te obliga sa platesti TOT, si castiga, spre surprinderea ta, ca semnezi un contract in care ti se spune ca platesti pregatirea daca iti dai demisia. Tu dupa aia vii si bocesti la usa firmei cand vezi ca trebuie sa platesti si invoci democratie, mila, ingradirea dreptului la munca, libertate.
NOU
Potrivit prevederilor din Codul Muncii, articolele 194 si 195, salariatii care au beneficiat de cursuri de formare intr-o firma nu pot inceta contractul de munca incheiat cu acesta timp de 3 ani daca:
1. stagiul de pregatire sau cursurile au avut o durata mai mare de 60 de zile
2. angajatorul a platit integral aceste cursuri sau stagii de formare profesionala si acestea au avut loc la initiativa firmei
3. participarea la cursurile respective a presupus scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioada mai mare de 25% din durata zilnica a timpului de lucru sau scoaterea integrala din activitate
NOU
Stiu animaloo, eu ma refeream la gigel de mai sus cu doo perechi de oua care el isi baga organul in angajator daca ii ofera cineva un salariu decent, sau pe romaneste, mai mult.
NOU
@Eu: mai încet cu pianul pe scări. Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR: „Împiedică dreptul la libera circulaţie, nu te poate condiţiona nimeni să te stabileşti unde vrei, câtă vreme suntem în Uniunea Europeană şi avem toate drepturile şi libertăţile posibile. Din punct de vedere constiţional este uşor abuzivă”.
NOU
Pentru mine aste este un fel de sclavagism modern.
Numai in turcia platesti sa nu faci armata (in anumite conditii) daca nu te baga aia la bulau…
Nu conteaza ca nu oferim perspective tinerilor, daca stau cu forta un x nr de ani, nu rezolvam problema cred ca o sa avem acelasi tragic sfarsit un pic mai tarziu. Sau cine stie sindromul stockholm o sa inceapa sa-si produca efectele….si toata lumea o sa fie fericita.
NOU
mai bine se sa plece fiecare politician care sifoneaza mai mult decat costurile necesare unui an de facultate la Cal Tech
NOU
Sa se faca!.. dar dupa ce plec si eu din tara! 4 ani licenta si 2 master. Si chiar de n-as apuca sa plec, In SUA la 120K pe an, nu ma doare mana sa le dau si saracilor astora de aici 6K sa ma lase in pace. Sa sara toti pensionarii pe banii mei, sa se bata ca pe tigai
NOU
Mult succes la aia 120K pe an in SUA!
NOU
Patroane…
NOU
Daca e sa ne referim strict la spatiu UE, una beneficiile aparute odata cu aderarea ar fi libertatea de miscare a fortei de munca. O astfel de masura ar viola una din cele 4 libertati fundamentale existente in uniune. Ce opreste statul roman sa adope masuri care sa atraga forta de munca pregatita din alte tari si implicit sa o pastreze pe a noastra acasa? Cum exista competitie pe zona comerciala, exista competitie si pe piata locurilor de munca si Romania e cam batuta la funduletul gol.
NOU
Comparatia dintre o facultate oarecare si Academia Militara nu e corecta. Un absolvent de academie beneficiaza daca nu ma insel de casa, masa si imbracaminte pe timpul facultatii si beneficiaza de o slujba 100% asigurata la finalul facultatii, cu o suma de beneficii si acolo (spor de imbracaminte, spor de periculozitate, +altele), pensionare mai devreme, etc.
De la o alta facultate nu iti asigura nimeni job. Si ce faci? Nu poti sa pleci chiar daca nu ai sanse sa te angajezi aici? Lasand la o parte ca ar contraveni tuturor conventiilor UE de libera circulatie a fortei de munca. Lasand la o parte ca ar dinamita orice fel de program Erasmus ca nu ar mai veni nimeni aici sa faca 6 luni de scoala doar ca sa il oblige statul roman sa lucreze (cat?) aici dupa aia.
Dar simplul fapt ca nu mai suntem un stat socialist care sa iti asigure 100% angajarea in domeniul in care ai absolvit face imposibila aplicarea unei asemenea aberatii de proiect.
NOU
asta am si zis, Magda. nu poti cere sa ramana oamenii aici, cat timp tu nu le asiguri job si salariu decent, la nivelul pietei
NOU
Chiar nu sunt de acord. Mi se pare aberant sa ceri ca cineva sa iti asigure un loc de munca (persoana sau institutie). Daca ai ajuns sa te inscrii la facultate inseamna ca poti face putina cercetare asupra a ce se cauta si ce nu.
Daca mai multi oameni ar intelege ca anumite specializari din cadrul facultatilor exista strict fiindca exista cerere, sistemul de invatamant superior ar merge mult mai bine.
NOU
Meh, înafară de nişte facultăţi care pregătesc cu adevărat studenţii, vezi medicină, unele de la poli şi alte câteva, studenţii care ştiu cu adevărat să facă ceva foarte bine şi pleacă afară, pleacă pe meritul lor. Pentru că ei şi-au rupt curu să înveţe ceva. Şi nu mă refer la materiile de la facultate, aia oferă o hârtie care-ţi certifică cumva cunoştinţele, cunoştinţe pe care le-ai dezvoltat tu ca să poţi face ceva. Skill makes you wealthy.
Şi nu mai aburiţi atât cu ingineria, depinde de domeniu. Un inginer care e pregătit strict la poli poate să se pişe pe ea diplomă pentru că a trece printr-o labă de facultate cu media 5-6 nu te face inginer. Deloc. Sau orice altceva.
Cu ingineriile în poli îţi iroseşti minim 2 ani din viaţă dacă nu înveţi mai mult/altceva din domeniu acasă.
Ce vreau să spun e că compari facultăţile de labă de la noi (nu chiar toate) cu alea de afară unde chiar ieşi pregătit.
Deci io vreau să trag statul în ţeapă ca să îmi ofere o hârtie de la „o prestigioasă universitate din România” care să ateste skilluri dobândite de mine în timp ce la facultate mă învaţă max 40% din ce îmi trebe pe piaţă.
Aşa că mai uşor cu săracul stat batjocorit de studenţi.
Repet, avem şi facultăţi care se pot compara cu cele de afară, dar marea majoritatea-s labă.
NOU
Pregatesc un rahat si la poli. 3-4 ani pierduti degeaba.
NOU
Nope. No way. Mmnnnu, in niciun caz.
Pornind de la premisa ca vrei sa fii un metafizician teoretic de succes. Asta e pasiunea ta, asta raspunzi la intrebarea “tu ce vrei sa te faci cand o sa fii mare?”. Cand esti in liceu constati ca statului roman i se cam falfaie de metafizicieni si are doar un institut amarat, subfinantat si aproape de faliment. Deci, ce plm sa faci? Te duci sa faci facultatea de metafizica, tragi tare, iei bursa, pleci afara. Devii un metafizician de succes pe alt continent.
Dar stai… intr-un univers paralele statul nu lasa proaspetii absolventi de metafizica sa plece din tara, deci va trebui sa ramai aici in Romania, unde nu prea poti sa practici metafizica, cel putin nu la nivelul la care sa-ti permiti sa si traiesti in acelasi timp. Ce-i de facut? Asta e, iti calci pe suflet si faci un ASE, ca de contabili va fi mereu nevoie. Ca tine va judecata o intreaga generatie si, uite asa, specializarea de “Metafizica” dispare din Romania de tot. Suntem un popopr de contabili.
“[…] statul român ar trebuie ca întâi să le asigure locuri de muncă decente TUTUROR acelor oameni”. Asta e contrar principiului “economie de piata”. Statul nu trebuie sa asigure nimic pe piata muncii, ci trebuie sa asigure un mediu economic stabil astfel ca intreprinzatorii privati sa poata sa-si indeplineasca activitatile, atragand astfel capital uman. Asta include si potentiale firme care vor sa faca cercetare folosind cercetatori romani – firmele alea vor angaja oameni, vor plati impozite, deci vor contribui la economia tarii.
…si daca faci facultatea la “privat”?
NOU
ideea era de aia de la buget. Ca dobitocii de la Academie au facut ei calcul si le-a iesit ca studentii sunt platiti de stat, nu conteaza taxele alea pe care le platim ca prostii.
Da nene. sa scada tvaul, impozitul pe salariul, impozitul pe profit la 5% sau alta suma d-asta mega mica, dupa care sa faca facultatea pe bani.
Da nu: noi cerem impozite, taxe, dupa care ne plangem ca “facultatea a fost gratis”.
ca si aia cu autostrada. Platim taxe de drum, de autostrada, de pizda masii si ei vor sa construiasca autostrazi cu “taxa”
NOU
Așa și angajații de la Mec care au facultate ar trebui să fie puși să plătească. Pentru că și-n cazul lor statul a cheltuit bani de pomană.
NOU
Pentru cei cu locuri la buget as fi de acord sa stea, dar sa lucreze la privat pana cand taxele platite acumuleaza suma anilor facuti gratis.
Nu sunt total de acord ca statul sa le asigure locuri (nu doar din cauza coruptiei), in principal pentru ca, daca anii de studiu nu ii ajuta sa-si gaseasca nimic bun, o sa se mai gandeasca inainte sa aleaga facultatea si poate se vor inscrie la ceva mai util (asta cu facultati care nu te prea ajuta e alta discutie). Plus ca, daca statul creeaza sau subventioneaza locurile alea de munca, oamenii astia o sa primeasca bani tot de la buget, deci costul nu e dezamorsat. Nu ma refer aici la medici, etc., ci la multe alte specializari cu bursa, dar de la care nu iesi bugetar.
NOU
boss, finlandezii dau educatie gratuita la cetateni UE (pana anul trecut era la toti, acum au bagat taxe pt non-UE pe care le mai compenseaza cu burse), iar la cetateni le da la toti care-s studenti jumatate de cazare + bursa care in total ajunge la vreo 450 euro pe luna (care e cam costul minim de trait pe luna), iar locuri cu taxa sau fara bursa nu exista, doar bursa e limitata pe un numar de ani (cred ca 4 sau 5, n-am idee cat). si nu ii obliga sa ramana nicaieri. asta inseamna sa iti dimensionezi facultatile in functie de cerinte si piata de munca si nu in functie de numarul de profesori care au nevoie de serviciu si asta inseamna sa nu sifonezi bani din taxe.
NOU
Daca vorbim de ingineri, pregatirea pe care o ofera universitatile de la noi in aceasta directie e o gluma.
Asadar, as fi impotriva plecarii daca ar avea vreo valoarea “pregatirea” oferita. Asa, oricum absolventul pleaca pe munca si pe resursele lui, nu pe ale statului.
Nu stiu cum e la medici…
NOU
Dacă pregătirea de aici nu are valoare fa-o in USA. La noi este ieftin și nu f bun, este o piata si pt tine in alta tara.
Asta este la fel că angajatul român care zice că nu muncește pt că nu este platit bine. Nu îți convine caută în altă parte, altfel fa-ti datoria.
NOU
pentru fiecare zi petrecuta in Romania ar trebui sa fim despagubiti de stat
NOU
in sfarsit o propunere logica 😀
NOU
DA. Ca tara nu ne permitem facultati gratis. Nu- ti cer bani sa o faci dar munceste aici macar cat ai facut facultatea sau plateste. E simplu si daca nu-i convine cuiva e liber sa plece in tari straine sa faca facultate.
NOU
Parerea mea:
– “studenții să fie obligați să rămână în țară după terminarea studiilor” ar fi neconstitutional si impotriva drepturilor individului, bosii UE ar sari in sus big time
– probabil ca ar trebui gandita treaba strict financiar: absolventul sa fie in tara si angajat sau cu un business privat in tara pt un numar de (10?) ani (sa zicem)
– daca respectivul pleaca inainte de aia 10 ani, plateste inapoi statului un tuition fee sau cota parte
– pleaca in primul an? trebuie sa plateasca tot; pleaca in ultimul an? plateste inapoi statului doar 10% din suma.
Si daca UE ridica spranceana, Romania poate sa argumenteze ca santem o tara saraca si nu ne putem permite sa bleed out brains.
NOU
Noi discutam oricum o falsa problema: PSD a zis clar ca va mari salariile medicilor la 3400 de euro.
Scrie clar in programul de guvernare, punctul 8 cred.
Nu avem decat sa asteptam sa se intample.
NOU
Medicii cu adevărat descurcăreţi stau în România şi dacă le faci salariul 100 de lei pe lună. 3-4 mii de euro/lună în Germania sunt mizilic pe lângă 2 mii de euro şpagă într-o zi, la tine acasă – A se vedea cazul de săptămâna trecută cu medicul din comisia de pensionare.
radiook.co.uk/un-medic-a-primit-spaga-de-19-ori-intr-o-zi/
NOU
da, total de acord! sigur, in aceeasi masura sunt absolut convins ca toti soferii de duba (sau duster de la petrom) sa aiba, inainte de urcatul la volan, direct +3 ani cu suspendare. ah, si huidu. asta, ultimul, cu executare.
NOU
Greu de spus. Varianta simpla e ca eu ii platesc studiile iar el ar trebui sa imi plateasca pensia. 🙂
Dar… corect ar fi nu sa il obligi sa stea in tara ci sa il pui sa isi plateasca studiile daca pleaca.
NOU
E un proiect, care nu se va materializa prea curand, din foarte multe motive, prima e ca na suntem in UE si libera circulatie si alte chestii, a doua, este ca cine isi cunoaste valoarea, va pleca indiferent de piedici, asa ca sa nu ne racim gura de pomana. Cu toate acestea, principala obsesie, a domnilor de la academie, mi se pare a fi medicina si cum stiu un pic cum sta treaba acolo, pot prezenta un pic situatia punctual:
1.Facultatea de Medicina, are vreo 6 ani daca nu ma insel, prezentele sunt din cate stiu obligatorii, orice absenta de la laborator/stagiu, stiam ca se plateste.
2.Adevarata miza, este concursul de rezidentiat. Concursul este national si iti decide viitorul de vrei sau nu, in anii precedenti, au fost cazuri, de participanti care au luat punctaj de trecere, dar nu au mai fost posturi.
3.Dupa ce treci primele 2, foarte probabil ai vreo 25-26 de ani si in functie de specialitatea aleasa si stagiu pe care il faci, vei cam intelege cam ce inseamna sa fii medic in Romania. Nu vreau sa intru in dezbateri de specializari si sporuri, doar ca spun atat, desi legal ai tot dreptul sa ai spor de 100%(in conditii de risc), in realitate esti la mana zeului spitalului(domnu manager) si vei fi multumit de un hai 50%.
4.Examenul de specialitate, aici intri si mai bine in sistem, pentru ca vei descoperi diverse chestii din folclor romanesc administrativ asta daca nu le achizitionezi in timpul stagiilor din cadrul rezidentiatului. Dar in functie de ce ai ales la 2, poti avea un post dupa cald la stat cu fabuloasa suma de 1600 ron net, ori somerie tata si iti cauti sa lucrezi pe undeva.
Recapitulam, 6 ani de invatat, urmati de 2-7 ani de rezidentiat, iar dupa, rog tobele sa bata, fabuloasa suma de 1600 ron sau somaj.
Daca aduni, toti banii bagati in educatia unui viitor, medic, vei descoperi, ca cei mai multi se duc, spre cheltuieli salariale, urmate probabil, de chestii logistice, din cate stiu, salile de curs sau alte cele au fost renovate acum niste ani, dar carti sau ultimele noutati, nu le vei gasi in veci in facultate, ci ghici ce, le vei cumpara, ca si un exemplu, orice carte serioasa de medicina te va costa minim 1000 de euro, recomand sa cautati un Mandell sau Cohen pe amazon.
Dupa ce te apuci si tragi linie, orice om serios la cap, care vrea mai mult de la viata, va pleca din Romania. Asa ca inainte de a se pune problema exodului creierelor(ce pompos suna), rog a se observa, cauza plecarii. Daca domnii, guvernanti, vor face un sistem public ireprosabil, in care sa fim modele de urmat, puteti pune interdictia asta, ba chiar, nici nu trebuie sa se mai puna ca nu va mai pleca lumea, pana atunci, lumea va continua sa plece.
NOU
Eu m-am angajat ca inginer pe la vreo 3 companii mari pe aici si n-am dat nici macar o copie xerox, daca stiam ca merge asa nici nu mai faceam facultatea, ma opream la 8 clase si alea proaste.
Daca facultatea nu mai e gratuita, se golesc caminele. Asa ca nu poti cere banii inainte, nu o sa plateasca nimeni pentru promisiunea unui salariu glorios de 2000 de lei.
Daca ceri banii dupa, singura chestie pe care o poate face statul este sa nu iti dea diploma timp de 8 ani. Plus ca trebuie sa dovedeasca si sa afle ca eu sunt plecat. Lucru ce romanii nostrii verzi il rezolva imediat, probabil linia telefonica unde ai putea sa suni si sa zici ca a plecat unu din tara s-ar inrosi. Si de obicei statul roman te acuza si te pune pe tine sa dovedesti ca nu e asa.
In opinia mea, asta nu e decat un titlu bombastic ce nu are vreo valoare. Sa o pui o chestie d-asta in aplicare inseamna mai mult decat sa zici ca gata de maine facem asta. Sa nu mai spun ca te-ai lega direct de banii oamenilor si nu te-ai lega de niste asistati social ce nu au habar de nimic.
Si cel mai puternic motiv mi se pare faptul ca astia plecati aduc bani frumosi la buget fara sa ceara nimic, asa ca daca ai putin creier iti vezi de treaba ta si nu te legi de ei.
NOU
Nu, nu sunt de acord cu asta pentru ca inseamna sa scoti din context o parte.
La fel de bine putem cere ca statul sa plateasca pensie urmasilor unui om care moare intre 50 si 70 de ani. Nu ma refer la pensie de urmas ci pur si simplu, pensia care trebuia sa i-o dea lui Ion sa o dea sotiei, cumulat. Moare si sotia la 66 de ani? Ambele pensii sa mearga la copii, pentru ca oamenii aia au platit pentru fondul de pensii si nu au beneficiat de ele. Nu e aceeasi idee?
NOU
Stai boss ca acolo nu e asa, trebuie sa iti dea tie statul banii inapoi si nu facem d-astea. Lasand caterinca la o parte e alt sistem acolo unde nu ma pricep.
NOU
O idee tampa marca PSD (prin Academia Romana), care ignora printre altele dreptul omului de a alege si tratatele cu UE.
NOU
In capetele academicienilor este doar “pensia speciala de merit”.
Cind mai uita de ea , dau solutii semicomuniste . Propun deci – repartitia obligatorie la terminarea facultatii (3 ani in productie) si interdictia de a parasi Romania pentru absolventi ! Traiasca clasa muncitoare !
NOU
Nu sunt de acord sa fie obligati, e alegerea lor si poate sunt mai multi factori care duc la o plecare. DAR daca se duc sa profeseze conform pregatirii gratuite primite aici atunci sa plateasca statului roman studiile la nivelul celor din tara unde pleaca. Bineinteles este foarte greu de aplicat asa ceva dar asa imi pare mie cel mai kosher.
NOU
Eu sunt de acord cu idea insa doar daca este reciproca: eu termin facultatea si raman in tara un numar de ani insa statul imi asigura un loc de munca conform specializarii, platit cu salariul mediu in acel domeniu si in orasul meu sau in cel in care am terminat studiile.
Pana cand statul nu imi gaseste acel loc de munca imi plateste somaj egal cu 75% din salariul mediu din domeniul de pregatire, pentru ca statul vrea sa lucrez conform pregatirii, nu orice.
NOU
eu as propune si tema … sa nu mai migreze taranii la oras… e mult mai actuala
NOU
you must be a god or something
NOU
Ti-e frica de concurenta, Gica?
NOU
Coincidenta face sa fiu printre cei plecati, scoliti in Ro pe banii statului(inginer). Prietena mea(medic) e in aceeasi situatie. Inclin sa-ti dau dreptate cu faptul ca statul(adica tot poporul) a platit pentru a ma educa si apoi eu am plecat. Inainte de a enumera motivele pentru care am plecat o sa-ti descriu putin jobul meu. Sunt manager de vanzari pentru o firma germana care vinde si inchiriaja cofraje(nu de oua, dealea de torni betonul in ele). E o adevarat industrie si se plateste foarte bine(inclusiv in Ro). Si acum, principalele motive pentru care am plecat:
1. la noi nu se investeste in infrastructura-aici sunt proiectele interesante, dificile si evident banoase. Din pct de vedere profesional sunt cele mai interesante. Ca sa inveti ceva nu trebuie sa faci doar ziduri si blocuri de 5 etaje. In afara ai sansa sa lucrezi la proiecte de 40-50 de etaje.
2. Atunci cand se fac investitii statul e cel mai prost platitor. Iti pierzi efectiv jumatate din timp sa cersesti efectiv banii tai, pentru ca da, sunt banii tai. Sunt foarte multe firme private care dau tepe, insolventa e cea mai usoara scapare. In principiu chiria cofrajelor reprezinta 5% din valoarea lucrarii. In momentul in care se intra in insolventa noi luam praful de pe toba. Google Tehnologica Radion! In loc sa-ti faci meseria de inginer esti un recuperator. Sa nu mai zic ca ti se rade in fata, pe banii tai.
In principiu motivele de mai sus m-au facut sa-mi iau zborul. Poate nu pentru totdeauna, dar daca vreau sa invat meserie, din pacate, Romania nu e cel mai bun loc! Cu drag si dor, Iulian:) PS: raspuns direct la intrebarea ta: Da, cred ca ar trebui sa ni se arate costurile la inceputul facultatii(costuri reale) si sa platim cel putin 50% din acele costuri in momentul in care alegem sa plecam(daca o facem intr-o perioada de X ani de la finalizarea studiilor). Aici se pot gasi diferite forme, nu sa-ti ia toti banii intr-o transa pentru ca nici ei nu cheltuie toti banii cu mine intr-o zi!
NOU
Da, hai sa-i fortam, atunci poate fac toti (sau destui) ca mine, si pleaca direct dupa liceu. Am fost studenta si baby-sitter 4 ani, dar nu-mi arunca nimeni ca am plecat din tara direct dupa facultate si am facut si scoala pe bune.
Poate Academia Romana ar trebui sa vada de calitatea invatamantului, si PSD de oportunitatile celor care au curajul nebun de a ramane, inainte de a veni cu bombe din astea.
NOU
Legarea de glie, asta e nivelul mentalitatii romanesti in 2017.
NOU
pai, eroul patriei, primu lipitor de tzarani intre ei, ce a facut?
NOU
UE = libera circulatie a fortei de munca….
Trebuie sa iesim din uniunea asta nenorocita care ne subjuga si la care platim sute de milioane de euro pe an ca sa fim slugi si piata de desfacere pentru multinationale. Cu ce drept ne tin astia sub MCV-ul ala? Cu ce drept ne spun ei ce avem voie sa facem si ce nu ? Au manipulat atatia oameni tineri, i-au scos in strada impotriva guvernului, ca sa ne tina sub papuc. Treziti-va romani si luati-va Romania inapoi! Ne pleaca creierele! /s
Partea proasta e ca ne pleaca si pi__ele tinere si ramanem cu mosi basinosi ca astia 🙁
NOU
Minus
NOU
Este o prostie si ceva imi spuna ca nu este in concordanta cu normele europene. Ar fi totusi un pas pentru inchiderea granitelor, sa ne ramana “creierele” aici. Medicii buni nu pleaca din RO neaparat pt. bani, pleaca pt conditii. Se fac bani mai buni aici din spagi + altele decat in afara si se munceste la fel de mult. A lucra in RO ca medic, poate echivala cu a face programare pe un calculator cu Win95.
bla bla bla … deci NU
NOU
“pregatirii gratuite” NU ESTE GRATUITA. Pentru aia au platit parintii taxe si impozite.
NOU
Nu. Costurile alea cu educatia studentilor sunt platite de parintii lor prin taxe si impozite
NOU
E un pic mai complex de analizat dar am cateva mentiuni:
1. Ai prezentat cifrele cu scolile din State. O mentiune aici, din ce stiu dar posibil nu 100% complet, nu toate studiile se pot echivala asa direct, de genul vin cu diploma din Romania si se considera studiu terminat si profesezi in domeniu, sa zicem chirurg. Pe IT merge, pe Medicina stiu ca mai trebuiesc cursruri de recalificari, de licenta, de recunoastere profesionala, sa dea niste step-uri, nu cunosc termenii, vorbesc vag, din auzite. Pe scurt, ce am auzit, trebuie sa faci iar cursuri si examene de echivalari, lucru care costa si de semeneanea dureaza. Nu stiu situatia cu alte tari
2. Exista domenii foarte prost platite, cu salariul unde abia traiesti in Romania
3. Exista situatia in care esti fortat sa pleci de autoritati, sa pleci, de genul taie locurile de la buget, da afara medici, taie salariile. Ce faci?
4. Nu stiu exact cum fac altii, dar nu e simplu de plecat, direct, fara experienta si bani. Desi tarile din afara cauta specialisti, sunt foarte rare cazurile cand il iau pe ala fara 2-3 ani de experienta de munca in domeniu. Asta daca vrei sa traiesti, sa ai macar de chirie. Vorbesc inclusiv de IT.
5. Vad aici calificarea studentului ca avantaj al statului chiar si cu riscul sa plece ala imediat. Statul plateste studiile, tanarul devine apt de munca si se angajeaza la inceput aici. Statul castiga aici un platitor bun de taxe si impozite (chiar si pe perioada scurta) in loc de un somer sau asistat social. Daca statul ar pune conditia asta, e posibil ca unii tineri sa renunte la studii superioare.
Plus mai e discutia urmatoare, toate taxele pe care le platesc eu de-a lungul vietii, ce se intampla cu banii dati in plus la stat? De exemplu, platesc Somaj, Pensii si Sanatate. Ar fi ok ca statul sa dea copilului meu dupa ce mor toti banii pe care I-am cotizat si nefolosit la somaj si pensii? Sa zicem ca dau ortul popii pana la pensie sau ca n-am luat somaj niciodata, ar fi ok ca toti banii aia sa-i scoata baiatul meu?
NOU
Contra. Statul român să-mi ofere ce mi-a oferit statul german și abia apoi să emită pretenții. Că dacă aș fi avut în România ce am aici, nu plecam. Și de muncit, munceam la fel de mult și acolo.
NOU
PS, ah și la partea cu decontarea, ce decontăm mai exact: profii care vin la curs cu notițe și dictează studenților de pe foaie? Întreb pentru un prieten.
NOU
In opinia mea, de creier exodat, interdictia asta ar incalca drepturi si principii constitutionale, morale, umane, samd. Cum ar fi dreptul la o viata mai buna..Poate absolventa de ASE se marita cu un francez si vrea sa plece la el, sau poate absolventul de horticultura vrea sa se marite cu un olandez si sa plece la laleaua lui, in Olanda…Poate absolventul e atat de bun, cunosc cazuri, incat multinationala la care s-a angajat vrea sa il transfere la filial din State sau din Anglia…
Eu m-am tirat in 2001, am absolvit in iulie si la 1 Noiembrie ma căram… Din toti fostii colegi de facultate cred ca maxim 2 au practicat ingineria de la inceput… deci de ce as fi ramas? Ca sa ajung profesor de atelier in vreun liceu industrial din Ialomița, ca Liviu, sau agent de asigurari, ca Denisa, ori bugetar oropsit intr-o companie de stat ca Vali? Treaba statului nu ar fi sa-mi ia mie banii pe educatie, ci sa incurajeze crearea de locuri de munca si sa intretina un mediu competitiv. Banii pentru educatia mea i-au platit parintii mei prin taxe si impozite…
Si daca tot veni vorba de America, pe unde m-am aciuat de vreo 15 ani, aici statul plateste educatia pina la sfarsitul liceului, uneori si in anumite colegii… Si statul e interesat sa pregateasca tinerii sa plateasca taxe vreo 30-40 de ani dupa absolvire, nu sa ii fugareasca pentru cateva mii si apoi sa le dea la cioc..
Ca observatie Referitoare la doctori, nevasta-mea a trebuit sa faca aici din nou rezidentiatul, dupa niste examene de echivalare si interviuri, deci nu a venit doctor plin,dar chiar si asa, castiga decent ca rezident.
NOU
Mie nu mi-a plătit statul român studiile, ci țările prietene, deci muie MEN, care m-a chinuit ca pe hoții de cai pentru niște rahaturi de hârțoage.
NOU
Staţi un pic, şi dacă părinţii sunt plătitori de taxe şi impozite timp de 30 de ani aici în ţară, copiii lor nu merită educaţie bugetată?
Atunci părinţii să plătească taxe ca în state, şi ne descurcăm care cum putem.
NOU
Dar unu care la 45 de ani se decide sa urmeze o facultate si-l duce capul sa fie la buget? Se mai aplica chestia asta, dupa ce el probabil a platit deja mult mai multe taxe fata de cat costa scolarizarea? Sau un student la Design, sa zicem, care din anul 1 lucreaza in domeniul sau ? Mai e si asta “arestat “3 ani sau are voie sa plece?
Asistatii social nu sunt o gaura pentru buget?
NOU
Am facut Academia Navala , facultate de Marina Militara, am stat un an in Marina Militara si mai aveam de stat 7. Nu am mai vrut, aveam un angajament pe care am hotarat sa nu il respect, am platit si gata. Nu am fost fericit cand m-a executat Anaful si mi-a luat banii pe care ii strangeam pentru casa , in conditiile in care aveam o intelegere cu fiscul si plateam lunar, dar asta este.
E normal sa platesti ceva inapoi in conditiile in care ai primit ceva.
Daca nu as fi facut militara nu as fi facut deloc facultate sau trebuia sa muncesc in timpul facultatii si nu mai aveam timp de invatat.
Stiu un caz concret de companie americana care a instruit ingineri romani in alt domeniu si i-a pus sa semneze un angajament ca nu se duc la concurenta sa lucreze in domeniul in care au fost pregatiti vreme de 3 ani. La Mac cred ca au voie…
NOU
Angajamentul semnat de oameni ca 3 ani nu au voie in caz ca pleaca sa lucreze in acelasi domeniu la concurenta e usor ilegal de ceva timp in Romania. Are aceeasi valoare ca si hartia igienica.
NOU
Mie imi pare doar o scuza ca sa mai jupoaie niste bani de la studenti. Bun, sta absolventul in tara si munceste unde? Hai sa facem niste grupe speciale, sponsorizate de companii de stat si private, unde studentii sa aibe aparatura si cunostinte de ultima ora. Hai sa instruim oameni competitivi, gata sa intre in paine, care la absolvire sa aiba un contract de 10 ani in acel domeniu.
Statul se plange ca baga bani aiurea dar cati oameni au trecut prin politehnica fara sa aibe vre-o tangenta cu domeniul ala? Cati ingineri electronisti nu stiu sa faca o punte cu patru diode? Oamenii fara vocatie in acel domeniu nu sunt o risipa de resurse?
Sa plece afara, aici ce sa faca? Sa invete sa traga matza de coada si sa puna mana? Sa traga ca boii pe 12 milioane, condusi de toate jigodiile si toti incompetentii? Mai bine sa plece, cat au sansa sa se dezinfecteze de spiritul romanesc.
NOU
Deci:
1. Parintii acelor studenti nu au platiti deloc impozite, iar studentii insisi nu au consumat nimic impozabil (tva pe alimente de ex.). Dar noi aia din teleorman suntem convinsi ca noi il tinem la facultate pe viitorul inginer. Nu mai vorbesc de ura repetentilor clasei la adtesa tocilarilor (da, asta e aceeadi chestie cu bataia incasata cand am luat singurul 10 la teza la matematica, poate versiunea ei mai frumos ambalata).
2. Comparam pentru a n-shpea oara facultatile romanesti cu ziduri darapanate si profi comunistoizi cu MIT in domeniul tehnic sau Johns Hopkins in medicina sau sorbonne in domeniile umane (chiar, in stagiile practice de arheologie se mai face si altceva decat sa se bea?)
3.acum vreo 2 luni avusese ideea asta si geniul geniilor, PAH. Doar ca articolul lui trada o mahmureala crunta. Tu ai totusi argumente, chiar daca eu nu-s de-acord cu ideea.
4. Ceausescu a fost genial. A impus asta sasilor si evreilor.
5. Statul trebuie doar sa ia, de oferit ceva….never ever.
NOU
“5. Statul trebuie doar sa ia, de oferit ceva….never ever.”
www.youtube.com/watch?v=PzRg–jhO8g
NOU
Daca s-ar da asa lege in secunda 2 m-as lasa de facultate :))) Nici macar nu planuiesc sa plec din tara,consider ca pot castiga o paine buna aici,doar ca ai nevoie de mai multa munca si perseverenta,dar de fel,nu imi place sa mi se impuna anumite chestii si caut portite de scapare :))) Nu concep ideea sa imi zica “nu faci aia,pentru ca noi nu vrem,stai in tara pentru ca ti-am oferit loc la X facultate” ….si asa la multe din facultati (cum e si la a mea) sunt zeci de locuri libere la fara taxa ca nu mai au student,nu ii mai intereseaza pe multi si de multe ori,pe buna dreptate,nu se merita facultatea.
NOU
Elev de clasa a XII-a aici.
Dupa BAC cel mai probabil voi face o facultate pe banii statului. Mi-ar placea sa raman si sa imbunatatesc societatea asta, dar daca va aparea o oportunitate pentru mine in strainatate sau o sa ma satur de vremea de aici as vrea sa pot pleca.
Da, sigur imi voi plati educatia pentru ca inteleg perfect frustrarea celor de aici. Nici mie nu mi se pare corect. Dar ar trebui oferit un termen rezonabil de plata, 3-5 ani, pentru un medic nu ar fi nicio problema. Daca statul vrea mai mult si sa-si tina tinerii aici ar trebui faca un efort si sa le creeze investitorilor conditii mai bune de a intra in tara. Restul se va rezolva de la sine.
Un sfert din generatia mea isi planuieste deja plecarea.
NOU
Uite prima veste bună: DOAR un sfert din cei de 18 ani plănuiesc să plece. Sper să ai dreptate 🙂
NOU
Ok, daca am facut la buget sa ma oblige sa platesc. Dar obligatia sa fie reciproca, pui mana tu ca stat si imi asiguri loc de munca. Ca personal nu imi convine (cazul meu) ca dupa ce am facut 5 ani de inginerie si inca 2 de master sa muncesc ca si agent de paza, 240-260 de ore pe luna pe salariul minim, ca altceva nu prea se gaseste fara relatii in orasul meu. Si apoi parintii mei au platit impozite zeci de ani, probabil ca mi-au platit studiile de n ori. Studii vai de capul lor, ca nu am vazut in facultate un laborator functional, probabil peste 90% din buget ducandu-se pe salariile cadrelor.
In concluzie, daca imi impui conditii de genul asta, ofera-mi si un loc de munca.
NOU
Lasa, sa se ceara bani, sigur. Sa vedem atunci cum falimenteaza pe rand facultatile din Romania. Pentru ca ofera un cacat in raport cu altele si ca oportunitati si ca pregatire si ca orice. Ce incerci sa rezolvi tu, brain drain, nu se rezolva prin penalizarea celor mai buni ci prin respectarea lor si imbunatatirea conditiilor dupa ce ies din facultate. Crezi ca il doare undeva de aia 14k euro pe un doctor care o sa castige 100k in alta tara? Ca degeaba se intorc in tara banii aia, daca tot prost vor fi folositi. Eu macar sunt multumit ca am renuntat repede si am limitat cheltuielile statului la mai putin decat platesc taxe lunare acum.
NOU
Problema se rezolvă în 30 de secunde prin privatizarea învățămîntului superior. Cine zice altfel mă-sa e curvă și ta-su comunist.
NOU
ba nene…de unde le scoateti ma?
NOU
Nu poti obliga pe nimeni sa raman in tara, ca doar d-aia suntem un stat democratic.
Sistemul de invatamant este moka, nu e vina ta ca inginer ca n-ai platit pentru a invata. Statul nu ti-a dat rechizite (pe vremea mea, în clasele 1-6 parca, primeam manuale din anii trecuti) – erau manuale unic, nu ca acum zeci de modele de nici nu stii care mai respecta programa scolara.
Asadar, ca elev apoi student, daca e moka dpodv al statului sa urmezi școala, e foarte bine.
Si la fel de bine daca vrei sa pleci.
aici e buba. ca desi ai terminat cu 10 pe linie, ajungi sa servesti cartofi prajiti, dupa cum bine spunea cineva mai sus.
Nu ti se ofera apoi niciun avantaj. Pentru ca industria in Romania este la pamant. Si alea 2-3 uzine si fabrici care mai functioneaza au sefi pe linie de partid aflat la guvernamant, iar muncitorii sunt nepoti, frati, surori si amante ale acestora.
Cam cum e treaba si-n CECCAR. Sau, cum era acum 5-6 ani.
NOU
Eu sunt de acord. Romanii ca romanii, dar de basarabeni ce zici? Iau bursa, isi baga romania-n cur si pleaca la ei. Buget, alea, alea, frumos. Pe banii cui? Pe banii nostri.
NOU
” În românia, iei salariu 7 ani, ți se plătesc gărzi, după care pleci medic full în state, toată lumea mulțumită. Exceptând cei care au plătit pentru pregătirea ta, desigur.”
In Romania nu iei salariu 7 ani. Faci 6 ani de facultate fara sa fi platit. Apoi faci rezidentiat o perioada variabila de timp (4-5-6 de obicei). In acel timp esti platit dar muncesti.
Garzile rezidentilor nu se platesc. Garzile li se platesc doar medicilor specialisti.
Ideea este principial buna. Totusi implementarea ei in Romania nu va putea niciodata fi facuta corect – deci momentan raman la pozitia contra.
Vad cifre aruncate cu cat costa diverse lucruri afara. As vrea in schimb sa stiu cat ar costa aici.
Taxa la facultate ( pentru cei care au facut taxa) la facultatea mea era undeva la 6000 RON pe an. Sincer nu stiu daca merita atat.
Cel putin in domeniul medical cred ca majoritatea nu ar alege sa plece daca ar avea posibilitatea sa ramana si sa munceasca undeva pe un post, nu sa moara de foame.
NOU
tu banuiesc ca ai impresia ca nimeni nu cunoaste medici sau ceva. cum poti sa minti ca garzile rezidentilor nu se platesc?
NOU
@ Arhi… garzile rezidentilor se platesc de la 1 ianuarie 2017.
NOU
terminati ba cu minciunile astea de cacat, am prieteni medici care s-au sustinut 7 ani din garzi, dormeau ca sclavii pe mese de autopsie si veniti voi sa le explicati ca nu. fix ca aia cu boc nu a micsorat pensiile. sunteti mizerabili, serios.
NOU
arhi…e altceva boss 🙂
rezidentii de ani mai mari, nu stiu exact, faceau garzi platite, separate de rezidentiat. alea din rezi nu erau platite.
Oricum, acum salariul pe rezidentiat, impreuna cu bursa lu ponta si bonurile de masa, incepe de pe la 2000lei, deci e mai uman. Aproape poti trai 2rezidenti
*nu vorbim acum de faptul ca unii trebuie sa primeasca sporuri dar managerul le da muie, desi banii de la stat vin
NOU
bre, astia zic ca rezidentii nu fac garzi platite, ceea ce e o aberatie feroce, nasa copilului meu muncea ca sclava in garzi cand era rezidenta
NOU
Pe vremea cand jumatatea mea perfecta facea rezidentiatul, un singur spital platea garzile pentru rezidenti andiferent de an (de obicei rezidentii de an mic faceau in linia a 2-a de garda). Spitalul de pediatrie Emilia Irza. Dar cum sunt aproape 14 ani de cind sotia mea a terminat rezidentiatul, e posibil lucrurile sa se mai fi schimbat.
Asa ca nu-mi dau cu presupusul.
NOU
grigore Alexandrescu. acum 10 ani
NOU
Deci. Fii antena.
tu ca rezident ai de acoperit si niste garzi. Alea inca sunt neplatite.
tu ca rezident poti sa faci si garzi platite. da alea sunt in plus.
NOU
da ma, STIU. oamenii astia imi explica ca rezidentii nu au garzi platite.
NOU
e doar chestie de poteito potato. Nu le sunt platite garzile obligatorii, dar pot sa faca garzi pe bani.
cand eram cu tovarasa psihiatru salariul rezidentilor era undeva intre gluma misto si gluma sinistra. Mai face ceva garzi la un camin de batrani, de unde scotea bani sa abia de tigari 🙂
actuala donsuara face aprox 2500lei. deja nu stim ce sa facem cu banii..sa ne luam iaht sau elicopter. Ba, chiar ne permitem si scara de 1:100000
NOU
de aia m-am si enervat, ca tipa de care zic avea un salariu de cacat si murea in spital ca sa faca un ban in plus si vin superiorii astia sa imi explice ca nu e adevarat.
NOU
Recunosc – am fost partial informat. Plata garzilor pentru rezidenti insa din cate stiu eu pana in momentul de fata este la latitudinea spitalului la care lucrezi.
Motivul pentru care am crezut ca nu exista deloc remuneratie pentru garzile efectuate de rezidenti este ca pe o raza de 20 km in jurul meu nici un rezident nu a fost vreodata platit pentru o garda. Nu cunosc un singur rezident care sa fi primit bani pentru o garda efectuata.
Astazi am aflat ca exista situatii in bucuresti unde unele spitale (Spitalul Clinic de Urgenta “Bagdasar-Arseni” spre exemplu) platesc garzile medicilor rezidenti.
Totusi – nu inteleg de ce pleci imediat de la premisa ca mint. Mi se pare putin cam ostila atitudinea.
NOU
imi cer scuze, pune-te in locul meu putin. dupa ce primesti numai mizerii, e greu sa mai faci deosebirea.
NOU
“Garzile rezidentilor nu se platesc.”
Unde anume am spus eu “da ma, STIU. oamenii astia imi explica ca rezidentii nu au garzi platite.”.
Am spus foarte simplu ca garzile pe care esti obligat sa le faci NU sunt platite. Tu ai exemple personale care contrazic asta – lucru care m-a si facut sa ma informez.
Toate exemplele pe care le-am vazut eu imi spun insa altceva. Iti repet – nu am cunoscut medic rezident care sa fie platit pentru garzile pe care este obligat sa le faca. Poate tie ti se pare ca e cine stie ce incercare de manipulare dar in mod surprinzator este doar realitatea zilnica in care traim.
NOU
Acum am vazut comentariul. Nu e nici o problema. Se intampla genul asta de situatii. Fiecare crede ca are dreptate si pana la urma se dovedeste ca aveam amandoi partial dreptate.
Situatia este una trista.
Eu inteleg de ce pleaca atatia, iar plata si garzile sunt doar un aspect al unei probleme cu o mie de fete.
NOU
plecarea are si motive altele decat financiare.
1. statutul. Nu mai esti considerat un spagar imputit.
2. Nu mai stai la pula managerului care iti dau sau nu iti da niste bani, pe care trebuie sa ii primesti
3. Existenta materialului necesar. sa nu patesti sa ramai fara baterie la instrumente, sa ti se rupa bisturiu, sa nu ai campuri, sa numeri cate manusi ai…
NOU
Cel mai stupid mod de a-i stimula sa ramana in tara.
NOU
dacă-mi amintesc bine, acum niște ani minunatul nostru stat a acordat niște burse pe afară unora ca să se pregătească în diverse domenii de interes public, în limbaj de baltă: ‘să învețe să fie tehnocrați’. statul a condiționat acordarea burselor de întoarcerea în țară și profesarea un anumit număr de ani în instituțiile publice.
ăia s-au dus, au învățat, ce-au mai făcut ei p-acolo și s-au întors. iar statul nu avea loc pt ei în instituțiile publice de fii/fiice/nepoate/amante/cumetri. sau avea numai joburi d-alea de începători de doi bani jumate. (în anul 2004 când am dat eu niște examene pt ceva posturi în instituții publice salariile pt începători (cu studii superioare) erau mai mici decât primul meu salariul absolut janghinos din vara lui 2005). iar oamenii ăia nu primeau nici job, dar nici n-aveau voie să se angajeze în altă parte.
așa că nu sunt de acord, academia să-și ia ideea și să și-o bage-n cur. (pe mine mă doare-n bașcheți, am făcut facultate particulară).
NOU
Pai nu?… De ce sa nu fie si in Romania precum in Cuba!
NOU
Când eram eu în facultate la Iași un an de facultate era 1000 de euro. Adică cei de la buget dacă se lăsau trebuiau sa plătească 1000euro/an ca sa le dea diploma de bacalaureat înapoi.
Toată lumea trebuie sa aibă dreptul de a urma o facultate. Eu as face un sistem de creditare pentru fiecare student. Adică, vrei sa faci facultate? Bun. Atât costa, poftim creditul, intra, termina facultatea și după ce ai terminat da-mi banii înapoi în 10ani. Fără dobânzi sau alte bălării. În felul asta toată lumea poate sa facă facultate, iar statul își recuperează cheltuiala. Nu contează unde muncești atât timp cât dai banii înapoi. Cum e în Letonia.
NOU
Citesc si ma minunez…. Un nebun arunca o piatra si 10 internauti se chinuie sa o scoata !?!
Serios dezbateti cu ardoare pro si contra un text de propaganda politica imputita, scos de niste paraziti nevertebrati care pentru 10 lei au turnat cu placere la Securitate (da aia veche) si care acum fac doar ceeace stiu adica dau limbi in fundul conducatorului iubit ?
Chiar e asa greu de inteles ca textele scoase de acesti indivizi sunt doar propaganda politica imputita a PSD-ului cu scopul ruperii de valorile occidentale si a reintoarcerii la sloganul “nu ne vindem tara” ca sa poata ei fura ?
Cum dracu puteti sa dezbateti si unii sa mai fiti si de acord cu asa ceva ?
NOU
Bun, si eu care am muncit 4 ani din cei 6 de facultate si master fiindca ai mei nu si-au permis sa ma tina in facultate, la buget fiind, ce ar trebui sa fac? sa mai stau inca 5-6 ani in tara? Nu multumesc.
NOU
Este drept că “1 an de facultate la Cal Tech te costă vreo 65.000 de dolari…” dar hai să vedem şi celălat aspect, după ce termini facultatea, cît ajungi să cîştigi pe luna ?! Hai să zicem un minim de 5.000 dolari. Hai să facem aceeaşi chestie şi în România, unde după ce termini facultatea ai foarte mari şanse să ajungi şofer de taxi, sau asistent social sau orice alte activităţi din care să ai un salariu cît să nu mori de foame. Iar dacă totuşi ai norocul să prinzi un salar, atunci toţi angajatorii se întrec să îţi ofere cel mai mic salar posibil: ca şi proaspăt inginer bucură-te dacă te capeţi şi cu 1.200 lei (în mînă), ori asta ar face nici 300 dolari.
Şi atuncea mai are sens să va întreb dacă se merită să mai rămîi în România ???
Este cît se poate de evident că toţi vor să facă studiile aici în ţară, nu neapărat la buget, dar chiar şi la facultăţile cu taxă, considerînd o taxă de 3.600 lei pe an, asta ar însemna chiar mai puţin de 1.000 dolari pe an, chiar şi atunci se merită să faci studiile în România ! Deci este clar cît sîntem de departe de normalitate !!
Avem în ţară tineri cu capacităţi intelectuale uimitoare, dar de care ne batem joc de ei, aşa cum ne batem joc de orice are mai bun ţărişoara asta. Pentru că doar asta ştim să facem, să ne furăm pălăria. În loc să profităm de faptul că avem (încă) resurse absolut geniale, pur şi simplă le acordăm un salar de rahat şi prin asta încurajăm că cei ce termină facultatea să plece oriunde în lumea asta largă.
Personal sînt împotriva că statul să oblige pe cei ce termină facultatea la buget să lucreze în ţară, decît doar dacă li s-ar oferi un salar pe măsura pregătirii. Nu mă refer la un salar de 5.000 dolari, consider că pentru început (să zicem pentru primele 6 luni) salariul minim să fie de 1.000 dolari, în primul an să ajungă la 1.500 şi în 3 ani să ajungă chiar şi la 3.000 dolari. Minimum. Şi atunci tinerii nu ar mai pleca, evident că nu ar mai avea decît motive foarte foarte bine întemeiate să mai plece, posibil la o pregătire suplimentară (doctorat, specializări, etc.), dar şi atunci ar fi tentaţi să rămînă în ţară.
Dar aşa, pentru un salar nenorocit de nici 300 dolari, cine se gîndeşte să rămînă în ţară ? Nu ştiu ce salar are un măturător de stradă prin alte ţări, dar cu siguranţă are mai mult de 300 dolari.
Chiar nu vedeţi realitatea ?
Sau pur şi simplu nu va interesează ?
Şi vă întreb: aţi accepta un servici de răspundere pentru un salar de 300 dolari ???
Spuneţi sincer !…
NOU
pai, daca ar fi niste salarii decente cine cacat ar mai pleca?
Uite, eu ca programator castig in romania nitel mai putin decat in vest, dar am acceptat aceea diferenta in contul vietii personale.
NOU
eu citesc si sunt fascinat de comentarii. toti vad sistemul american drept tata si mama sistemelor. sa se privatizeze sa se futa sa se faca. Asta in conditiile in care sistemul european, mai apropiat fizic si social de noi este total diferit.
Asta inseamna sa te uiti numa la filme americane.
Asa e ca atunci cand va opreste politaiul asteptati sa va citeasca drepturile? Si daca aveti o problema cautat un precedent juridic?
NOU
si-n caz de ceva suna la 911
NOU
Cea mai mare diferenţă dintre “sistemul american” şi “sistemul european” este doar salariul. Mă refer la faptul că salariul este singurul element comun, singurul criteriu compun de comparaţie între cele două sisteme, în rest sistemele sînt atît de diferite încît nici nu încape vreo comparaţie.
Şi departe, undeva pe la marginea Univerului, este poziţionat “sistemul românesc”, departe de orice alt sistem, fie american, fie european…
NOU
@animalul Ai încercat sa te uiți la filme europene? E greu.
NOU
și grele
NOU
ei zic sa punem taxa incepand de la gradinita
te-au luat ai tai in canada la 7 ani, nasol… platesti!
ce, educatoarea aia te-a batut degeaba?
NOU
sistemul de invatamant american e echivalentul capitalismului salbatic, daca nu ai bani esti la fundul societatii fara drept de apel. ala nu e un exemplu de urmat. ideal ar fi ca toti copiii sa aiba sanse egale la o buna educatie iar asta sigur poate fi rezolvata din banii de la buget colectati din taxele contribuabililor. daca se vrea. alternativa e sa creeze o prapastie intre cei cu posibilitati financiare si cei fara, practic sa existe copii cu 0 sanse din start. mare idiotenie.
in ce priveste propunerea Academiei Romane, asta arata disperarea de a rezolva o problema pe modelul comunist al repartitiei medicilor la Cuca Macaii unde trebuiau sa presteze fortat cativa ani. dar fereasca sfantul sa priceapa ca in loc sa finantezi BOR din taxe si sa construiesti catedrale plus dracu stie unde-i mai cheltuie, poti de fapt investi banii aia pentru a repara un sistem cacacios ca sa-i faci pe absolventi (de medicina mai ales) sa ramana. nu draguta, mai bine cu arcanul, bravos academicieni!
NOU
Nu inteleg de ce invatamantul superior ar trebui sa fie gratuit.
Toata lumea la taxa, taxa este mai mare sau mai mica in functie de nota luata la admitere si se poate schimba in fiecare an in functie de media anuala. Primii 5-10 din serie primesc bursa care se traduce prin gratuitate la cazare si taxa platita.
Atat si nimic mai mult.. Meritocratie nu smecherie…
NOU
Pai daca e nevoie de mai multi specialist in meseria X nu ti se pare normal ca statul sa faca eforturi sa scoata mai multi absolventi de X? Situatia in care s-a ajuns acum cu medicii are drept cauza chiar modul tau de gandire: ca a face o scoala e ca si cum ai cumpara un smartphone, iti foloseste numai tie. Daca a vrut sa fie medic e problema lui ca are salariu mic, nu-I asa? Cine l-a pus? Trebuia sa se faca manelist daca voia bani. Si dupa aia medicul pleaca la salariu mai mare si tu te plangi ca nu are cine sa te trateze.
Romanul de rand (care a copiat in toata scoala pe care a facut-o) isi inchipuie ca a fi bun specialist intr-un domeniu e o nimica toata, vine de la sine. Si se mira de ce nu exista suficienti doritori sa invete o meserie grea si sa mai si plateasca pentru asta si dupa aia sa fie desconsiderati de aia fara scoala.
NOU
Bai fratilor, eu cred ca abordati gresit problema. Cei care spun ca “au investit” in educatia absolventilor care pleaca din tara va spun “Ciocul mic” ca nu ei au investit pentru copiii aia ci numai si numai parintii lor. 1) Tinerii care pleaca din Ro sunt de obicei cei mai buni dintre absolventi, si, credeti-ma, ca sa faci un tanar foarte bun profesionist, bagi bani in curul lui de la gradinita pana la terminarea masteratului. Sa va intre bine in cap: studiile nu se fac la scoala, se fac pe banii parintilor care cotizeaza din greu la bugetul de stat, la meditatii, etc. Copiii merg la scoala doar ca sa bifeze si sa poata sa fie admisi la examenele nationale sau de admitere, ca profesorii, in vasta lor majoritate, nu se omoara deloc sa le bage stiinta si dorinta de cunoastere in cap. Statul roman se bate in piept cu caramida si se lauda cu copiii care ajung in Silicon Valley dar nu spun ca oamenii aia au ajuns acolo fiindca au studiat zi-lumina si ca parintii au bagat bani in meditatii jumatate din veniturile lor.
2) Invatamantul de stat in Romania nu este croit dupa nevoile copiilor, nu este croit nici macar dupa nevoile pietei muncii care ar trebui sa ii absoarba la finalul studiilor ci este croit in exclusivitate dupa nevoile profesorilor: sa aiba toti decrepitii catedre, ore suplimentare, etc, sa le iasa malaiul, cat mai mult, in conditiile in care foarte multi dintre ei nu reusesc sa tina pasul cu cei mai buni studenti ai lor.
Aici suntem, restul e ipocrizie. Asa ca NU, e o aberatie totala obligarea la plata studiilor in conditiile in care Statul, oameni buni, sunt alde dragnea, tariceanu, serban nicolae, nicolicea (ca grindeanu nici macar nu merita mentionat). Asta e statul, si dupa cum se poate observa, statul se caca in capul nostru cu voluptate.
Nu mai vorbim de faptul ca in tarile europene (lasati vrajeala cu America, ca tinerii romani pleaca mai ales in Europa) taxele scolare anuale sunt fff mici: 1000 eur in Germania, 2000 eur in tarile nordice (exceptie face UK unde sunt, astazi, 9300 GBP). Restul pana la valoarea reala a studiilor este achitata de statele respective, inclusiv pentru studentii care provin din Romania, fata de care, in logica academicienilor romani, nu ar trebui sa aplice aceeasi politica de taxe, nu?
NOU
@fyi – după care pleci medic full în state – fyi, doctorii din state trebuie sa treaca o gramada de echivalari ca sa poata sa practice. aproape e echivalent cu a mai face facultatea inca o data. si in general, in afara UE, medic/avocat – esti cam 0.
2. ca medic, tu ce ai face? esti proaspat specialist, primesti cam 300 eur/luna (fara spagi). In Franta, la Cuca-Macaii de unde fug toti catre orase, primesti un salar de 3-4K EUR. Daca ai noroc, primesti casa/masina. Despre ce vorbim?
3. si da, si eu cred ca studiile ar trebui platite: 1 – nu te obliga nimeni sa faci o facultate. 2 – in UK e un sistem in genul ca te imprumuta ei cu bani sa termini facultatea, iar creditul nu-l platesti decat daca ai gasit job si lucrezi in domeniu (nomenclator de firme/profesii/*). Ceea ce mi se pare o idee super misto. Asta in masura in care ai putea sa te bazezi pe lege si sa ai o garantie ca iti vin banii inapoi.
4. banii de meditatii cine ii returneaza?
NOU
Cred ca nu esti suficient informat.
Cu echivalarile te ajuta spitalul in cauza care iti face invitatia sa lucrezi acolo. Daca o companie din state (pentru ca oricum acolo totul e privat) te doreste tare de tot, nu ai nici o problema sa lucrezi acolo ca medic. Assa zise-le echivalari sunt o formalitate. Alta e povestea cand incerci sa ajungi acolo pe barba ta.
Daca esti medic cat de cat capabil, companiile de echipamente medicale si farma se calca in picioare sa te inscrii in diferite proiecte de cercetare platite foarte bine. Aici, in Romania.
NOU
lol
Două situații.
1. Dacă sunt cu facultatea terminată și aș vrea să plec mi-aș negocia salariul în afară în funcție de asta și instant aș scuipa pe un teanc de bani, l-aș lipi de fruntea ălora de la ANAF sau cine pula calului strânge banii și nu m-aș mai uita în veci înapoi.
2. Dacă aș fi încă student le-aș aduce aminte zilnic muielor de profesori cărora le putrezesc oasele prin sistemul academic de faptul că trebuie să își merite banii pe care o să-i dau înapoi după ce plătesc facultatea. Pentru că, exceptând câteva “floricele” mai răsărite, în România din facultate ieși la fel de prost cum ai intrat, uneori chiar mai prost. Noroc că te mai mănâncă în cur și te angajezi din timpul facultății și mai înveți ceva util la locul de muncă, altfel cu ceea ce înveți acolo nu ești în stare nici să intri direct într-o tură la McDonald’s că și ăia mai fac niște traininguri înainte…
NOU
#amin. cat de tare ar fi sa inceapa sa fie terorizati profesorii de catre studenti? vrei sa platesc? pai invata-ma chestii, fmm
NOU
blasfemie. cum să îi ceri profesorului așa ceva?
NOU
Nu prea iesi inginer de la Caltech. Dupa absolvire dai examene pentru a deveni inginer. Ceva similar cu ce se intimpla cu abolventii de drept si avocatura.
in plus ideea academicenilor porneste de la ipoteza gresita cum ca exista locuri de munca in domeniu pentru fiecare abslovent de facultate.
Care e diferenta intre un absolvent de politehnica care pleaca in strainatea sau unul care ramine in tara si lucreaza intr-un domeniu complet diferit de ce a studiat?
NOU
parerea mea: corect este ca la intrarea in facultate studentul care beneficiaza de gratuitate sa semneze un contract cu o banca pt un credit din care se despagubeste cel care ii asigura formarea lui profesionala (facultatea/universitatea), deci
1. trebuie sa se stie clar si de la inceput cat costa
2. care banca si in ce conditii se asigura creditul si pe cati ani
3. aia cu vreo 2.000 Euro/an nu tine, ca nu scrie pe diploma scoala de meseriasi in dureri la lingurica
invatamant obligatoriu pana la 10 clase, dupa, pe bani cine mai doreste sau cu bursa de merit doar daca are 10 pe linie.
educatia nostra este cea mai mare problema cu care ne confruntam, de aici pleaca toate relele, daca o facem prost….suntem ca acum.
NU SUNT DE ACORD SA EXPORTAM OAMENI EDUCATI
NOU
Acelasi lucru l-ar putea spune orice Universitate occidentala. Numai ca nicaieri in lume nu esti obligat sa ramai in tara in care lucrezi. Ai in schimb, ample oportunitati sa ramai de voie buna.
Realitatea este ca 1. cu mici exceptii, calitatea invatamantului universitar in Romania este invechit si prost, realizat cu cadre didactice de foarte slaba calitate, spagari, si indivizi aroganti care au o satisfactie deosebita sa predea prost si sa pice cat mai multi la examene. 2. oprtunitatile de munca pe masura calificarii sunt o gluma proasta. 3. libera circulatie e un drept fundamental si garantat.
NOU
Doar daca si statul se obliga sa creeze oportunitati de munca pe masura pentru acesti studenti, i.e. atragerea de investitori prin finalizarea unei infrastructuri moderne (i.e. autostrazi, cale ferata, scoli profesionale). Adica, daca tot si-o ard golaneste, sa fie reciproc. Ca doar nu pleaca studentii capabili de bine ce le e aici.
Basca, libera circulatie e un drept fundamental si garantat de constitutie.