De când cu roboții, am intrat în contact cu tot felul de nebuni. Lumea startup-urilor e colorată și vibrantă (bine – lumea inovațiilor reale, nu cea a “vrem să revoluționăm Terra printr-o aplicație de mobil care rulează cod redundant, replică a ceva ce deja există”). Știți că există drone electrice complet autonome, care pot transporta oameni, ca niște elicoptere în miniatură? Viitorul e aici, prieteni, doar că noi suntem prea ocupați să ne mirosim flatulențele semidocte, ca să vedem ce se întâmplă cu adevărat în jurul nostru.
Niște nebuni din ăștia au venit cu ideea unui oraș privat. Un teritoriu autonom, unde nu există funcții executive și legislative care pot schimba contractul cu cetățenii după cum au chef, pentru că sunt aleși prin vot democratic și mai ales nu ai obligația să plătești taxe pentru a susține niște servicii falimentare și care sunt exclusiv în slubja propriilor interese.
Today’s political and social systems provide incentives for the minority in power to enrich themselves at the expense of the majority, to waste other people’s money to enhance their own fame, and to buy votes through alleged free benefits.
Cum ar fi să trăiești într-un oraș în care ai un contract privat cu proprietarul, plătești o taxă anuală, iar în schimbul taxei ăsteia primești toate serviciile sociale de care ai nevoie? Contractul e bilateral, nu unilateral ca în statele tradiționale, și nu poate fi schimbat de nicio parte fără acordul celeilalte. Orice neînțelegeri sunt arbitrate independent.
Cum ar fi dacă lumea ar fi împărțită doar în entități private? Unde orașele ar fi în concurență pentru atragerea de locuitori? Unde am alege unde să locuim în funcție de ce servicii ne oferă și cât de mult ne place contractul? Unde nu plătești taxe către un stat falimentar și prost organizat, ci un abonament anual pentru servicii de organizare statală?
Hai să ne jucăm un pic cu gândul ăsta. V-ar plăcea? Vedeți probleme? Soluții?
NOU
Nu-mi place ideea de a fi chiriaș. Prea mult stres.
NOU
Orice ai face, un fel de chiriaș e toată lumea prin taxe și impozite.
Exemplu: de ce plătești impozit pe bunurile imobiliare? De ce plătești impozit pe teren, din moment ce e terenul tău?
De ce plătești impozit pe venit, că doar tu ai muncit pentru banii ăia, nu statul?
NOU
platesti impozit ca sa ai strazi, canalizare, curatenie, sa vina pompierii daca iti arde casa, sa vina politia daca iti dau unii in cap…get it?
NOU
@Giovani
Din ce spui tu doar pompierii merita banii din impozit si respect , restul cu strazi, canalizare, curatenie probabil vorbesti de literatura SF la noi in romania.
NOU
nicaieri nu e perfect, mai ales la noi, dar la mine in urbe e curat, strazile sunt cam 80% in stare buna, gunoiul se ia la doua zile cel tarziu si apa avem fara intreruperi. sigur ca primarul e corupt, ca si-a pus toate rudele si prietenii in functii si ca nu o sa il votez niciodata, dar de astea trebuie sa se ocupe institutiile abilitate.
NOU
Cred ca nu intelegi ce inseamna “nu ai canalizare si drumuri” si confunzi cu “nu avem canalizare si drumuri ca in Geneva”
NOU
Giovani, pai tocmai sugerezi un raspuns la intrebarile lui Maddame: de ce sa platim orbeste unui stat falimentar si nu direct unei (unor) entitati care ofera strazi, canalizare, curatenie, pompieri, politie contracost? Nu crezi c-ar fi birocratie mai putina? Ca fiecare serviciu ar fi mai performant stiind ca altfel lumea nu le va mai plati, decat in situatia actuala cand politia, de exemplu, da socoteala doar autoritatii (statului)?
NOU
problema nu e ca se bazeaza pe profit, problema e ca mai devreme sau mai tarziu in fiecare oras tot s-ar crea monopol si asta ar duce la abuzuri. ok, nu iti place, pleaca din oras. simplu de zis, mai greu de facut, mai ales ca si celelalte orase ar fi cam in aceeasi situatie.
in fine, eu nu sunt de principiu impotriva, dar problema de baza e natura umana, iar in cazul nostru e una foarte proasta, romanul pus intr-o situatie de putere semidiscretionara va fura si la stat si la privat, ca asa e el.
NOU
@John Temple
Esti proprietar pe teren, dar el apartine Ro, nu ai si drept de suveranitate asupra lui.
In țările Commonwealth s-ar putea cumpara teren impreuna cu dreptul de suveranitate.
NOU
Intrebarea principala este: ce faci daca “orasul” nu isi respecta obligatiile contractuale? Cine il trage la raspundere?
Dar daca orasul falimenteaza atunci cand tu ai ajuns deja la varsta pensionarii (adica atunci cand nu mai produci nimic) si niciun alt oras nu te primeste?
NOU
ajungi in desert, in afara orasului, animal pentru vanatorile organizate de Bill Gates si Jeff Bezos
NOU
@Giovani: la câte taxe și impozite plătiți în România, ar trebui s-aveți heliport în fiecare sat…
NOU
Nu exista sistem de organizare sociala care sa nu fie pervertit. Mai devreme sau mai tarziu va lua fiinta un sistem de tras in piept si de exploatat naivitatea/buna credinta. Replica data de jmekerii locului va fi: “sunt cu miile la poarta, pleaca unde vrei tu”.
Nu vreau sa fiu primul pesimist, incerc sa fiu doar realist.
NOU
“Omul e o fiinta umana” Gheorghe Hagi
NOU
Tocmai ai descris toxicitate monopolului. In timp ce societatea isi da in cap pe subiectul socialim vs capitalism, monstrul construieste monopol indiferent de ideologia care guverneaza. Rolul unui stat minimalist ar fi sa asigure apararea, demonopolizarea, democratizarea si decartelizarea oricarei industrii. Monopol este si atunci cand ai de ales intre 3 companii cartelizate. Avem la dispozitie toate instrumentele necesare unei revolutii organizationale, dar noi continuam sa ne dam in cap pe ideologii abstracte. Socialism vs capitalism e placa obosita pe care o rumegam la nesfarsit.
NOU
equilibrium. nici macar nu e original autorul. o utopie foarte naiva!
NOU
Cred că n-am văzut același film. Unde vezi tu totalitarism, interzicerea emoțiilor și a culturii? Vorbim exclusiv de organizarea unui stat ca a unei firme private. Liberalism total. Fix pe dos ca la Equilibrium, adică
NOU
ai dreptate! sorry. dar tot utopie ramane.
NOU
Bineînțeles. Suntem pe tărâmul speculațiilor. De ce crezi că nu e aplicabil? Ți-ar plăcea să fie?
NOU
categoric, nu! toata viata pusa in capitolul clauze si obligatii dintr-un contract…nu e viata!
NOU
Bahahahahha! Ai senzația că ești liber acum? Ia încearcă să nu-ți plătești impozitele câteva luni…
NOU
Din punctul meu de vedere, Equilibrium e mai mult distopie.
NOU
Câte impozite plătește un boschetar?
NOU
@ratza: poate pt tine. sunt unii…
NOU
Impozitele sunt un fel de taxă de protecție. Numai că protecția e cam găurită și apar sarcini nedorite.
NOU
Orasul si stelele
NOU
Și cine sunt ăia independenți care arbitrează neînțelegerile? Ăia de ce nu sunt și ei aparținătorii unei entități private?
Ce faci cu cei care nu își permit să trăiască în nicun oraș privat?
NOU
Cu asistații social adică?
NOU
@Madamme Sesisez in randul “specialilor”,o scarba in exprimarea “asistat social”. Poate s-a referit de exemplu la unul care a ramas fara job, poate domeniul in care lucreaza nu mai este de actualitate sau atractiv, poate au trecut anii si e pensionar cu pensie mica, da, aici se potriveste cu statutul de asistat social.
NOU
In multe situații cred ca un AI ar rezolva multe probleme.
Oricum legile si conditiile sunt stabilite de la jceput, deci ar trebui sa fie clar.
NOU
@infektus – pe aia ii baga la “Hrana verde” (soylent green). A fost difuzat si la noi filmul :))
NOU
Parti negative:
Cost initial mare spre foarte mare – indiferent de forma structurii de protectie. Trebuie sa ai un teren/casa in zona respectiva.
Cost al vietii mare (serviciile de sanatate, luat gunoi etc) cel putin pana ajung la o masa critica de oameni.
Calitatea vietii va avea de suferit – un exemplu din lectura suplimentara – nu te obliga nimeni sa faci contract cu cei ce ridica gunoiul de ex. Sistemul de sanatate va fi ca in US – ai asigurare you may live.
Sau asa cum au arata serviciile private de pompieri, de pe la 1900, vor proteja bunurile/casele celor care platesc.
Ofera doar protectia vietii si a bunurilor (generic termen) – restul e pe cont propriu. Vine Terry si isi construieste o replica de casa de hobbit. Langa, Hermano 7 etaje cu helioport.
Deosebirea intre ideea asta si comunitatile hippy/comunitati amish e ca in private city e fiecare pentru el.
Chiar daca frumoasa, ideea in sine danseaza cu stil in jurul unui adevar universal – natura umana, dorintele individuale nu se pupa de multe ori cu ce e mai bine pentru grupuri mari, nu e de multe ori frumoasa. Daca era, Private city nu ofera decat servicii de protectie externa.
NOU
Un alt aspect trecut cu vederea aproape in totalitate: nu STATUL este autorul problemelor. OMUL este. Omul angajat la stat. Acelasi OM va deveni angajat la privat. Nu statul ia spaga. Nu statul face abuz. Nu statul este neglijent. OMUL este. Inlocuind statul cu orice alta entitate nu va schimba omul. Mai devreme sau mai tarziu OMUL va iesi la “ciugulit”.
In organizarea de tip statal exista chei de control, parghii si sisteme independente. TEORETIC. Practic sunt pervertite de…OM.
In organizarea privata cine executa controlul? Chiar si teoretic. Structuri nou create? ….ajunge sa fie aceeasi Marie cu alta palarie ♂️
NOU
in esenta, controlul ar fi exercitat de presiunea concurentei. structurile ineficiente vor falimenta.
NOU
Dar ce te faci cu monopolul? In plus mutarea dintr-un oras in altul nu e ca schimbarea furnizorului de cablu (nici aia nu e intotdeauna simpla) ci e mult mai costisitoare, si nu doar in bani.
Deci in calitate de locuitor vei accepta o scadere a calitatii serviciului pt ca e greu sa te muti.
Adica, si acum exista concurenta, intre state. Si dupa cum vezi, nu prea functioneaza, ca nu putem pleca toti din tara.
NOU
So, like grădinițele alea private unde mereu nu sunt locuri și intri doar dacă cunoști pe cineva sau ești vreo vedeta. Și dacă intri trebuie sa plătești chiar dacă e suspendata activitatea ptr dacă ție nu îți convine ceva ți se spune ca sunt o grămadă care așteaptă sa ți se elibereze locul?
NOU
Lumea se bulucește la “privat” pentru că “publicul” e așa cum e. Dacă TOATE grădinițele ar fi private și ar fi concurență între ele…
NOU
@Maddame
Daca toate ar fi private, s-a intelege intre ei => oligopol => ghice ce? Preturile in crestere.
Priveste ce se intampla acum cu liberalizarea preturilor la gaze de la 1 iulie.
2 privati au 80% din piata, preturi mari, apropiate, totodata mari fata de altii.
Iesiti din bula si vedeti realitatea.
Subestimati LACOMIA.
NOU
De aia își fac toți buletine pe lângă tot felul de scoli si grădinițe de stat? Pentru că statul este nașpa și privatul este excelent?
NOU
In legatura cu subiectul stat-privat, dar caz din alt domeniu: mergem cu o treaba la spital privat foarte cunoscut din romania. Doctori foarte ok, programari si gestiunea lor ok, bani multi platiti cu factura, asta si in loc de mita :D, curatenie ceva mai ok ca la spitalul de stat dar nu extraordinar (comparativ cu banii platiti pt interventie…), destul de ordonat, maimute la receptie care te intreaba ce faci si unde mergi etc, DAR, 2 curve de asistente de un neam prost oribil, care s au purtat ca niste nesimtite cu sotia mea, va spun, ca si cu ultimul gunoi. Se rasteau la ea, raspundeau in scarba, o certau etc. Eu fiind acolo in salon. Stiu ce zic unii, dar da, m am abtinut sa nu le dau cu o vaza in cap si sa le crap testosul…
Curve de asistente parca venite din sistemul de stat, datorita carora sunt sanse foarte mari sa ne mai gandim daca apelam la asemenea “servicii de calitate superioara” la privat. Pacat de doctorii cu care am interactionat, dar gustul amar inca il simtim dupa experienta asta.
NOU
Aș spune că lumea se îngrămădește la privat din două motive:
1. snobism
2. beneficii ce nu le pot avea la stat (program prelungit, mâncare la alegere etc.)
NOU
Cu gradinitele am inteles, dar cu armata cum facem? As putea face contract cu armata americana?
NOU
@Irod
nu ai inregistrat tot, apoi sa faci reclamatie, eventual fara sa depui inregistrarile ca sa le oferi sansa de a nega totul iar apoi sa le trantesti inregistrarile?
NOU
Un oraș privat ar putea funcționa doar dacă și numai proprietarii ar fi suficient de bogați și înțelepți încât să nu alerge după profit ca tembelii. Asta e cheia unei comunități private sustenabile pe termen lung.
Ba mai mult, în orașul privat, oamenii ar munci în fabricile, uzinele, spitalele, școlile șamd ale proprietarilor orașului, iar „impozitul” pe venit s-ar vedea în calitatea vieții în orașul respectiv, adică tot ceea ce un stat incompetent nu-i în stare să ofere: infrastructură, educație, sănătate șamd.
Iar categoria de asistați sociali nu ar exista deoarece trebuie cineva să lucreze în salubritate, nu pot fi toți profesori și doctori.
Zicea cineva mai sus de pervertirea statului de către om. Educația face diferența. Atunci când omul va realiza că un om fericit muncește mai eficient, atunci apare dezvoltarea și inovația.
NOU
Singapore?
NOU
@TitiPiratu: nici poveste. Am întâlnit o grămadă de singaporezi cu foamea-n gât, care „lucrau afară” deoarece la ei în oraș nu le-ar fi ajuns salariul nici de-o bășină.
NOU
Funcțiile statului sunt justiția, legislatura, monopolul forței pt a face poliție și apărare etc. Rostul unei entități private e de a face profit, unul din ce in ce mai mare de la un an la altul, deci un sistem de genul asta ar fi inclinat natural spre corupție și spre a da puteri mai mari și dreptate mai multa celui cu mai mulți bani în defavoarea celor mai săraci.
Patriciu era fanul unui asemenea sistem, voia un sistem de judecată privat, judecătorii să fie niște firme/corporații private care sa tina procesele contra cost, judecații să plătească o taxă. Zicea el că ce, ar judeca corect cauzele, altfel li s-ar duce vestea că judeca incorect și nu ar mai veni lume la ei la judecată și judecătorii respectiv ar da faliment. Ideea e ca asta e o palidă consolare, presupunând că tu ai un mega teren bun în oraș primit moștenire, Patriciu vrea să facă o șosea acolo pe terenul tău plătind 3alune costuri către tine. Vă duceți la o asemenea judecată privata, el spaguieste judecătorii și îți ia terenul pe nimic, pe tine nu te mai ajuta că faci scandal în presă și se duce vestea și judecătorii aia dau faliment, tu deja ai pierdut terenul. Plus, unde faci scandal, în ziarele lui Patriciu și ale prietenilor lui, la antena 3, etc unde? plus, judecătorii corporație sunt prieteni de vânătoare cu Patriciu, Țiricac și alții, nici nu au nevoie de șpagă pt fix cauza ta etc, un asemenea sistem e profund corupt in favoarea celor puternici. Același lucru cu poliția (care ar aresta săracii aiurea și ion ion ar scăpa mai rău ca acum, cu nasul alb, ar scăpa și de crime, degeaba ar urla saracii etc).
Un asemenea sistem, oarecum privatizat, e in US, și vedem ce bine e. Pușcării private -> cel mai mare număr de încarcerați la nivel mondial pt că justiția are interes sa trimită cat mai multi pușcăriași, sănătate privata pe care doar bogații și-o permit etc.
NOU
”Rostul unei entități private e de a face profit, unul din ce in ce mai mare de la un an la altul, deci un sistem de genul asta ar fi inclinat natural spre corupție și spre a da puteri mai mari și dreptate mai multa celui cu mai mulți bani în defavoarea celor mai săraci.”
ha-ha-ha, nu-mi dadeam seama de ce in institutiile de stat coruptia este atat de mica in comparatie cu mediul privat!
NOU
Ar fi foarte apropiat de traiul din Statele Unite, unde aproape totul e privatizat. Inclusiv închisorile.
NOU
Sau UK.
NOU
De UK nu ştiam.
NOU
G4S administrează niște închisori pe acolo. Și alte firme mai mici pe lângă ei.
NOU
chiar si americanii sunt departe de concept. sunt si inchisori private, da, dar sunt si de stat si ale guvernului federal.
NOU
www.npr.org/2019/06/28/736875577/hidden-brain-how-private-prisons-affect-sentencing?t=1593159694429
www.sentencingproject.org/publications/capitalizing-on-mass-incarceration-u-s-growth-in-private-prisons/
NOU
in istorie au mai fost orase asemanatoare, orasele-stat din antichitate si evul mediu, majoritatea fiind sustinute de comertul pe mediterana.
problemele care le-au afectat:
– cetatenii aveau nevoie de lucratori suplimentari (sa zicem ca s-ar putea rezolva partial prin robotizare), ceea ce in timp a dus la tulburari sociale si la schimbarea formei de organizare;
– vulnerabilitate la atacurile externe;
– concurenta.
NOU
Orase stat exista si acum. Vezi Singapore.
NOU
pana una alta, astept ca putredul stat roman sa se concentreze doar pe domeniile indicate de etatistul @ion, mai putin ”etc.” (”Funcțiile statului sunt justiția, legislatura, monopolul forței pt a face poliție și apărare etc.”) si sa se retraga dracului odata din celelalte domenii, pe care le-a adus la cel mai de rahat nivel posibil!
NOU
Se pare ca nu ai auzit de monopol, de a face orice pentru profit, legi anti-trust, etc.
Nu poate exista asa ceva.
NOU
Nu, dar as fi mai mult decât de acord cu un sistem de autonomie individuala, care în fine, se poate dezvolta și de grup
Îmi displace profund sa plătesc taxe sa facă statul iar dacă vrei sa faci tu sa n-ai voie, sa fii proprietar și de fapt nimic sa nu fie al tău
NOU
Ce inseamna autonomie individuala? Cum te protejezi daca alti doi “autonomi” se asociaza si vin, iti sparg casa, iti fura toti banii si apoi te bat pana ramai inconstient?
NOU
Nu. S-ar ajunge la un sistem de casta, bazat pe puterea financiara. De exemplu: daca orasul mareste taxa anuala, nu imi permit sa o platesc, trebuie sa ma mut in unul mai ieftin. Imi pierd locul de munca, orasului nu imi va perminte sa muncesc in el dar sa platesc taxa in alta parte, deci nu voi mai avea nici acelasi nivel financiar. Iar de aici e un cerc vicios. In jos.
NOU
Corect! Ar aparea o diviziune sociala, inechitate si de aici broblems, vezi “Snowpiercer”.
NOU
Chestii din astea exista in State de mult. Incepind cu comunitatile amish si continuind cu “lake communities” din zona Pocono, Pennsylvania. Multi romani au case de vacanta sau chiar rezidente acolo (eu stiu 6 familii). Acces permis doar rezidentilor sau invitatilor aflati pe lista la casa poarta, securitate privata, scoala privata, acces la bazine, terenuri de golf, debarcadere. Problema e ca pe linga taxa anuala care e peste 10.000, orice reparatie trebuie facuta de contractorii comunitatii. Si nefiind concurenta, e scump. Exemplu: s-a corodat un teu la bransamentul de apa, o banala piesa de 5-6 dolari, ingropata la 1 m in pamint (ciudat, nu exista camine de bransament….). Nu am eu voie sa sap si sa schimb piesa, chiar daca sint instalator cu licenta. Si in contract scrie explicit ca orice interventie la teava de apa exterioara casei se face cu schimbarea tevii. Asa ca daca ai o piesa de alama belita trebuie sa schimbi si 50 m de teava de pehd, care n-are nici pe dracu, si in loc sa te coste 200$, presupunind ca nu vrei tu sa sapi si iei un mexican, ajungi la 8500, fiindca vine contractorul, cu inginer, foreman si mexican, cu excavator adus pe slep, cu basculanta in care sa puna pamintul excavat (sa nu strice iarba). 2 zile fara apa…
Daca ai bani e chiar fain. Il suni pe super si spui boss, s-a cacat un porumbel pe lentila la una din camerele de supraveghere, rezolva, te rog. Si se rezolva..
In Africa de Sud am inteles ca exista orase cu primarie, cu politie, cu ce vrei, unde nu te poti muta decit daca lucrezi la mina de diamante a lui X sau ceva conex. Altfel pur si simplu esti poftit afara. Mai cu frumosul, mai cu forta…
NOU
Cine a luat contact și cu alte civilizații de pe planeta asta poate înțelege ce spui tu, și de ce orice pastilă are și efecte secundare. De aici, de la granița cu URSS-ul, orice utopie e înghițită pe nemestecate.
NOU
Foarte interesanta concluzia ta. Ai luat îndemnul la gândire și analiză din articolul meu (e în ultimul paragraf, dar tre sa citesti tot ca sa ajungi acolo) ca pe un “înghițit pe nemestecate”.
NOU
Am locuit cateva luni in Africa de Sud. Exista cartiere intregi de oameni de clasa medie sau chiar bogatani, care sunt inconjurate de garduri imense de cativa metri inaltime, cu sarma ghimpata si electrificata, cu paza inarmata cu arme automate. Aceste cartiere au magazine, malluri, scoli, gradinite, etc.
Asta din cauza saracilor (99% negri) care sunt extrem de violenti si cand sparg o casa ai sanse mari sa fii omorat.
NOU
Hold your horses doamnă, era o remarcă generală, nu un atac la persoană. Când lucrezi cu armate de oameni, de la mileniali la generația lu’ tata, nu ai cum să nu observi cum pun botul la toate prostiile și cred că tot ce zboară se mănâncă. Corporatistul de Pipera e același tip de “visător” ca pensionarul de Antena3, uneori incapabil să înțeleagă cum funcționează societatea per ansamblu .
NOU
babajetzi, voi vorbiti despre niste niste rezidentiale, hai cartiere, nu despre niste orase. Astea exista intr-o forma sau alta si la noi.
NOU
@krakatau, dar astia din rezidentiale tot platesc taxe catre stat. Tot la fortele de ordine apeleaza atunci cand au nevoie. Au afaceri care implica si persoane din afara spatiului pazit.
Daca ar trebui sa se gestioneze intern, nu si-ar mai permite sa plateasca fortele de ordine care ii pazesc.
NOU
Si ce faci daca iesi din oras si te loveste masina zburatoare? Serviciile tale medicale sunt recunoscute si in orasul vecin, in caz de nevoie? Ma gandesc ca trebuie sa fie o lege care sa oblige toate aceste orase private sa functioneze cat de cat la fel, altfel ar fi haos daca fiecare face cum il taie capul.
NOU
Asta ar insemna sa existe un guvern centralizat care sa oblige toate aceste orase , adica ajungi la un fel de stat federal.
Pentru care va trebui sa platesti taxe si impozite.
NOU
Drăguță ideea, o singură frământare am: cine asigură medierea între părți? 🙂
NOU
Laurens Bancroft.
NOU
“Orice neînțelegeri sunt arbitrate independent” Oamenii prin natura lor sunt departe de a fi 100% impartiali sau incoruptibili. Persoana/ele care fac arbitraj sunt locuitori ai acelui oras privat? Daca da… 🙂 imagineaza-ti ca dai o decizie in defavoarea cuiva si subit pierzi dreptul de a locui in acel oras si esti “ajutat” sa te muti sau iesi la o cafea si este ultima pe care o bei.
Vorbim despre un viitor gen Star Trek in care omenirea a rezolvat problemele de acum aproape in totalitate si se concentreaza pe alte lucruri. Acum inca suntem la asfaltat gropi prost si coruptie cat cuprinde.
Servicii medicale: sunt incluse in contract? Toate? platesti extra pentru unele? O plomba costa x insa o operatie pe cord deschis costa infinit mai mult.
Educatie: inclusa in contractul anual? 4 ani? 8? Liceu? Facultate? Schimbam forma actuala de invatamant?
Garantezi ca oamenii vor avea ce munci acolo sau ii primesti doar daca au unde sa lucreze?
Cum gestionezi somajul…clar nu toti vor fi antreprenori de success, influenceri, vloggeri si bloggeri. Exista un contract anual cu bani de platit. Sunt dati afara daca nu pot plati? Doar ei? Ei cu tot cu familie? Ai voie sa vii cu familia? ai voie sa iti intemeiezi o familie? Cati copii? (nu ai resurse nelimitate sa faci fata unui boom de populatie oricat de bine suna asta)
Economie: te bazezi pe schimburi? cum obtii resursele necesare pentru oras?
Tehnologie: te bazezi pe schimburi? cum obtii resursele necesare pentru oras?
Religie: cum gestionezi?
Electricitate..incalzire…gaze? Cum faci? Alegi o singura solutie centralizata pentru toti? totul pe electric?
Transport public sau privat? Este inclus in abonament? au voie locuitorii sa isi cumpere masini? ce fel de masini? cate?
Politie: vei avea si uscaturi in oras si in afara lui. Cum gestionezi ?
Servicii de informatii si contrainformatii: vei avea uscaturi in oras si in afara lui. Cum gestionezi?
Armata: ai nevoie in caz ca se decide un alt oras sa faca rost de resurse de la tine in mod mai putin elegant sau pur si simplu au chef de un mic razboi. Un terorist\grup (cyber sau clasic) se decide sa iti ia orasul la tinta din varii motive. Cum gestionezi?
Tote serviciile “extra” contin si resurse umane ce au nevoie de salarii/venituri sa traiasca. Din ce ii platesti? Produci chestii si generezi venituri din comert cu alte orase/entitati sau absolut totul va fi inclus in abonamentul anual al locuitorilor? Cred ca va fi o factura foarte, foarte mare.
Cum gestionezi ideea\conceptul de pensie, invaliditate ? Muncesti pana la moarte sau ce se intampla daca nu mai poti munci? Esti dat afara din oras? Esti trimis pe “insula” (o referire la un film prost in care avea loc o loterie si castigatorii erau trimisi pe insula: de fapt erau ucisi si organele prelevate unde era cazul)
Populatia? Daca orasul tau are success vor veni mai multi oameni—> mai multe resurse de gestionat sau de obtinut —> te extinzi? Daca da unde? Cum? Cumperi teren sau ii cotropesti pe altii? Construiesti doar pe verticala? In spatiu? mentii un numar fix de locuitori si restul ii dai afara? Faci o lista de asteptare pentru cei ce vor sa vina si nu mai au loc? Pot sa dau o spaga mica sa ajung mai sus pe lista?
M-as mira ca orasele sa fie in concurenta pentru toti oamenii. Nu ii vrea nimeni pe cei cu venituri reduse, cu educatie precara, Samd. Orasele vor fi doar in concurenta sa ii atraga pe cei cu venituri suficient de mari, cei ce isi permit un nivel de trai bun sau care au abilitati ce ii face sa fie atractivi pentru acel oras (civile, militare, PCR). Restul sunt doar forta de munca necesara unde robotii inca nu fac treaba si consumatori de resurse.
Poate gresesc insa asa cum vad eu omenirea acum suntem departe de a putea implementa eficient asa ceva. Poate la o scara foarte foarte mica si cu un numar redus de persoane iar acel numar nu se modifica prea mult in timp.
PS: ELYSIUM?
NOU
De bine de rau in statul acesta corupt si saracii au o sansa, mica dar o au.Intr-o lume cu entitati private saracii ar fi primii eliminati adica pusi undeva la margine sa nu incurce pentru ca ce sa vezi…nu aduc profit.Nu sunt de acord si nu vreau asa ceva.Si cum au spus unii din comentatori deja exista comunitati semiprivate unde pentru “multi bani” beneficiezi de ce ai zis mai sus.
NOU
India, Orientul Mijlociu, Africa Centrală.
Mai spune-mi cum sub sistemel statale actuale săracii au o șansă.
NOU
Guys, guys, relaxati va ca saracii nu au nici o sansa in nici in fel de sistem, real sau utopic. Doar Dumnezo ii mai salveaza prin mila oamenilor.
De ce n aveti bani, saracilor?
#numaifițsaraki
NOU
@Maddame, India, Orientul Mijlociu, Africa Centrală.
Cum ar putea locuitorii saraci din acele tari sa isi permita sa plateasca pentru un sistem privat? Ce ar putea da la schimb un locuitor needucat, astfel incat sa fie atractiv pentru un oras privat?
Poate doar sa accepte o viata de sclavagism in schimbul dreptului de a locui acolo.
NOU
Marea problema cu orice companie privata este monopolul. Daca vrei sa vezi orase cat mai aproape de privat te uiti in America unde e o singura companie ce da interent la tot orasul si iti cere 50 dolari pe luna pentru dial-up. Sau alte si alte cazuri.
Sa mearga asa ceva trebuie ca acele companii sa aiba concurenta si sa aiba si niste organisme de guvernare (deoarece incet incet vor fuziona / vor fi absorbite) si de aici ajunge la cel de-al 3-lea jucator: statul
NOU
Cum a mai spus cineva intr-un comentariu anterior, problema nu e forma de organizare statala, problema sunt oamenii corupti si coruptibil (si ca si o sursa a problemei lipsa educatiei, nu la nivel de cunostiinte, ci la nivel de intelegere a corelatiei cauza-efect si a faptului ca nici unul dintre noi nu traim intr-o bula izolata de ceilalti, oricat ne place sa ne imaginam asta). Tarile nordice, unde se platesc unele din cele mai mari taxe, au un sistem (contract cu statul daca e sa facem o analogie) unde beneficiaza de servicii si suportul statului in schimbul taxelor. Si societatea e educata pe ideea de comunitate, de cooperare, fara ideea de “cine mi-s eu”/”eu sunt cel mai tare”/”eu trebuie sa am cel mai mult”. Iar la argumentul (adus inevitabil) ca “uite la Suedia, bine ca sunt ei socialisti, i-au invadat emigrantii”, se vor stabiliza si problemele cu emigrantii in 1-2 generatii, cand copii emigrantilor vor fi educati si integrati in aceasi mentalitate de a trai intr-o comunitate si a avea grija de comunitate si tu ca membru al ei.
Poti sa ai doar orase private, si intre orase ce se intampla? Cine e raspunzator de drumuri intre orase? Daca ajungi intr-un alt oras fara sa te muti acolo, cum ai access la drumuri/sistem de sanatate/ protectie/etc. daca tu nu ai contribuit direct in orasul respectiv? Cum poti sa eviti enclavizarea oraselor si izolarea oraselor mai sarace de cele (ultra)bogate? Cum era cand cetatenii romani nu puteau calatori/trai/muta in alte tari din Europa, sau daca calatoreau nu aveau access la sistemul de sanatate, cam cat a evoluat nivelul de trai de cand s-au deschis granitele fata de perioada de dinainte?
In societatea actuala totul functioneaza pe profit, cu diferenta ca profitul unei entitati private apartine proprietarilor entitatii, iar profitul statului (teoretic) apartine tuturor cetatenilor statului.
Daca ne imaginam un oras in care toti locuitorii trebuie sa plateasca aceasi taxa ca sa poata locui in orasul respectiv, ai putea avea categorii sociale diferite intr-un oras? Si daca ai plati nivel de taxe diferite, cei care platesc mai mult nu ar avea pretentia sa beneficieze de mai mult de cat restul? (deja exista viziunea asta in societatea actuala, cum ca asistatii sociali nu merita nimic; ok, cei care pot munci dar nu o fac pot fi blamati, dar persoanele cu dizabilitati? persoanele bolnave? sau facem o epurare inainte sa incepem sa facem orasele? sau ii punem pe toti astia intr-un ghetou, eventual si cu o stea in piept?)
Ce se intampla cand un oras nu poate produce suficient ca sa se autosustina sau produce in exces? Cum si cine reguleaza comertul/schimbul intre orase?
E naturala nemultumirea fata de un sistem in care depui ceva si nu primesti in schimb ceva echitabil, dar nu cred ca rezolvarea e sa ne inchidem in bule si mai ermetice, dimpotriva, ca sa iesim din cercul vicios al furatului si al coruptiei ajuta sa intelegem ca nu poate sa imi mearga doar mie bine daca celui de langa mine nu ii merge bine si ca nu aduce nimic in plus daca tu esti cel mai tare din parcare.
NOU
“Orice neînțelegeri sunt arbitrate independent.”
Nu îmi pot închipui niciun scenariu funcțional pentru asta (poate ar trebui să aștept să îmi beau cafeaua?).
Și atunci te uiți, de fapt, la “ce mișto ar fi dacă am fi toți corecți”. Sigur că ar fi mișto. Nu o să se întâmple 🙂
NOU
Insula cu elice style ?
NOU
Într-o lume morală, poate. Într-o lume reală, mai degrabă blocurile din Judge Dredd.
NOU
Desigur fuga dupa profit poate rezolva orice problema pe planeta asta! Pentru ca …
NOU
E ipoteza din “Atlas Shrugged”.
Oamenii astia faini din pacate citesc prea mult Emma Goldman si Ayn Rand si prea putin clasici. Nu condamn, doar observ.
Suna a idei venite pe filiera americana via cartile de autodezvoltare. E boala de “realisti”, usor tratabila cu ceva mai multa istorie si filozofie decat se face in scoala si le vrea lumea optionale (pentru ca sunt prost transmise).
Ce-i amuzant e ca Ayn Rand a fost profesoara multor sociologi, printre care si cei carora le datoram efecte ca “statul paralel” si “Soros”, cu influentarea mecanismului de votare prin inventarea unui inamic invizibil care nu poate reactiona.
Dar sa revenim.
Exista 2 probleme aici:
1. Statul modern, in teorie exista ca reprezentarea vointei majoritatii cetatenilor lor.
2. Entitatea privata reprezinta vointa investitorilor de a face profit.
Cele doua nu se pot amesteca pentru ca:
1.Statul este singura entitate careia I se poate incredinta dreptul de viata si de moarte asupra cetatenilor sai si este formata din functii care impun “cutuma morala”. Ce e ok sau nu sa faci.
2. O entitate care cauta profitul nu e compatibila cu cele de mai sus.
Lucrul asta se vede in lumea moderna in care au aparut entitati suprastatale care sa asigure functionarea in cadrul globalizarii, stransformant lumea intr-un fel de “stat planetar” si care sa tempereze efectele privatului indeajuns de puternic incat sa intervina nasol in organizarea unor state.
Exemplu:
Daca ACME inc. negociaza cu un dictator african ca ala sa-si baga populatia in sclavie legala doar ca ei sa cumpere morcovi la pret redus imbogantindu-l pe el, o sa apara ONU care sa impuna sanctiuni si in ultima instanta sa-l de jos pe tampit.
Concluzie:
Orasele private sunt ok atunci cand vorbim de apa sau internet, dar nu-s ok daca vorbim de un oras in care, de exemplu sclavia sau pedofilia sunt legale, daca locuitorii lui sunt indeajuns de avuti sa cumpere marfa din Banania de Jos.
Entitati care impun reguli ceror care traiesc pe pamantul lor si au ca interes castigul “patronilor” pot arata ca Galt’s Gulch, dar put a feudalism.
NOU
Brrr. Atlas Shrugged. Poate îmi explică cineva de ce a avut așa succes.
NOU
Apropo. Am citit interviul cu Ayn Rand din Playboy (interviurile Playboy sunt sunt must read, fugi repede daca nu le-ai citit inca).
Mi-a dat impresia ca vorbea un robot din ala AI care iti raspunde automat pe chat. Nesuferita filosofie.
NOU
Foarte interesant, la asta m-a dus si pe mine gandul, statul cu privatul nu vor fi niciodata compatibili. Daca ar exista asemenea orase private, cred ca ar fi o chestiune de zile unde s-ar forma o aglomeratie de Zuckerberg, Bezos, Gates si Buffet, ar da niste legi frumoase pentru ei top 1% si ne-am trezi cu un oras Elysium iar restul lumii sclavi pe plantatie. Cum foarte bine a spus un antevorbitor, cred ca problema este omul aici, nu forma de stat sau guvernamant.
O idee intersanta ar fi, daca tot suntem la roboti, ce ar fi daca “bugetarii” ar fi niste roboti sau ma rog, AI orientati spre eficientizarea birocratiei si serviciilor publice? Incoruptibili, impartiali. Parca asta mi-ar placea mai mult.
NOU
da. Si sa se interzica saracia. Pentru saracie si prostie sa se dea pedeapa cu moartea. Si asa ar disparea specia umana. Ultimii doi bogati, unul e mai bogat ca celalalt deci ala e sarac. Daca ala bogat e mai prost ca ala sara, se impusca reciproc.
NOU
Poate scriu o tampenie dar cred ca orice sistem ar trebui sa aiba cumva o conditie fundamentala: sa permita elementelor componente sa poata sa schimbe sistemul!
Sistemul asta cu stat-privat pana la urma a ajuns in ziua de astazi si a permis existenta unor persoane care pot sa contempleze schimbarea sistemului!
Oricare ar fi noul sistem… cred ca nu trebuie pierduta din vedere parghia necesara de a putea sa fie schimbat de catre elementele componente ale sistemului!
Ca sistemul se numeste equilibrium, privat, de stat… e mai putin important.
Una peste alta cred ca societatea trece printr-o continua transformare iar ceea ce avem astazi e departe de perfectiune. Vestea proasta e ca si ceea ce vom avea maine, poimaine etc. va fi tot departe de perfectiune. Totul e ca departe de maine, poimaine sa fie mai aproape decat departe de astazi.
NOU
Este o perspectiva frumoasa, dar sufera de aceeasi problema de care sufera orice relatie in care sunt implicate parti cu o balanta disproportionata de putere (cum e individ-stat, individ-corporatie). Ca sa rezolvi un potential conflict (si ma refer aici la conflictul furnizor-client) prin mediere (presupunand ca TOATE conflictele ar putea fi rezolvate prin mediere) ai nevoie de fie de o supunere voluntara a fiecarei parti in fata autoritatii mediatoare, fie de o lege aflata la un nivel superior de autoritate care sa guverneze medierea, inclusiv respectarea rezultatelor. Dar ce te faci daca medierea nu aduce nici un rezultat? In fata cui rezolvi? Platesti o taxa pentru comunitatea privata SI o taxa pentru autoritatile statale la al caror sistem juridic faci apel (minim!)?
Insa privatizarea functiilor statului sau liberalizarea functiilor statului (caci, in definitiv, si statul poate foarte bine concura pe orice piata) este o chestie care cred ca e musai sa se intample, inclusiv la nivel de politie, astfel incat orice comunitate sa decida pentru ce servicii plateste (sau poate doreste sa aiba garzi voluntare). Ca atare, trebuie cuplata cu descentralizarea care sa mearga pana la nivel de comunitati locale. De ce, in definitiv, sa se decida in intregime de la Bucuresti programa educationala pentru, spre exemplu, toate judetele din tara? Ca o consecinta, si majoritatea banilor din taxe vor ramane local si va fi mult mai usor sa tragi la raspundere un individ corupt (boss, ai grija, stiu unde stai, in locul tau n-as porni singur masina vreo 2 saptamani de-acum incolo).
Cu infrastructura la fel. Apropo, nu stiu daca stii, dar intr-o vreme investitorii privati puteau bine mersi construi cai ferate, iar compania de stat avea, dupa un anume timp, drept de preemptiune (un exemplu e CF Buzau-Nehoiasu).
NOU
Tocmai. Politia nu are ce cauta sa fie privata. Sanatatea e la limita. Armata nu.
Niste chestii trebuie sa fie mai presus de profit. ALtfel politia poate zice “meh, alex e prea mic pentru a trebui sa intervenim sa facem ceva”.
NOU
nu ca sa te contrazic, dar US au armata privata bine mersi
NOU
@animaloo. De ce nu? Vezi ca am zis acolo ca nu-i musai sa ai un contract cu SC PULANU’ SRL , ci ca poti sa iti intretii niste forte de ordine locale cu jurisdictie fix in sat/comuna/cartier/oras whatever. De ce ar fi doar apanajul guvernului pentru ca, in definitiv, politia nu deserveste cetateanul, ci guvernul.
Faptul ca ai un grad mare de descentralizare si o piata libera pentru orice creeaza un teren propice pentru concurenta sanatoasa intre diverse comunitati, concurenta care ORICUM exista si a existat mereu, dar in cazul unei guvernari centralizate nu are un teren pe care sa se manifeste.
Un guvern statal trebuie sa fie ceva foarte subtire – ca un contract cadru – si sa fie expresia si garantul dorintelor comune inalte (spre exemplu, securitatea spatiului comun) ale oamenilor de aceeasi natie (nu neaparat etnie).
In rest fiecare comunitate trebuie sa aiba suficient spatiu de manevra pentru a se desfasura. Cele care muncesc si coopereaza per total cu restul vor supravietui si vor inflori. Cele care nu vor munci SI/SAU nu vor coopera per total cu restul vor muri automat, nu vor fi intretinute artificial ca acum (vezi discutiile interminabile si deloc lipsite de substanta despre cum unii’s nemultumiti ca impozitele lor intretin saracia in alte zone din tara).
Ca un addendum, vad ca exista ideea ca stat = 100% non profit si privat = 100% for profit, dar lucrurile nu stau chiar asa. In primul rand, pentru ca un stat dolofan seamana foarte mult cu un sistem feudal si nu are nimic de-a face sau foarte putin de-a face cu binele comun. In al doilea rand, pentru ca o initativa privata de succes nu urmareste doar profitul, ci si binele comun. Ori cu cat o initiativa privata este mai mica si flexibila, cu atatat este obligata sa aiba mai mult grija de binele comun.
NOU
Orice formă e bună atât timp cât vedem ce e mai bun in oameni și noi nu suntem nici măcar în direcția buna . Până acum firmele private au demonstrat că la sfârșitul zilei scopul este maximizarea profitului (acțiunile lor de responsabilitate sociala, donații etc. sunt tot pentru profit , deduceri, reclamă). Statul are problema cu corupția. Altfel spus daca o societate e de succes aceasta va aduce un profit cat mai mare unui grup cat mai mic de persoane , daca un stat este de succes va aduce bunăstare întregii societăți.
NOU
Sub nici o forma.
Privatizarea ridica problema proprietatii, dispare ideea de bine comun. Orice contract e legea partilor si nu priveste in niciun fel orice alta parte.
de unde si pana unde privatizezi? cum iei din proprietate privata si transferi in alta proprietate privata? cum iei din bun public si transformi in bun privat? cum se transmite aceasta proprietate? cine judeca incalcarea dreptului la proprietae sau orice incalcare a contractului?
Si care e diferenta intre organizarea medievala a societatii si ce spui tu? regele e proprietar toti platesc taxe pe proprietatea regelui toate oarsele erau in concurenta pentru a creste populatia.
mie imi plac maxim discutiile astea de oameni care nu au niciun fel de habar cum functioneaza lumea si pe ce lume traiesc si inventeaza occupy si proteste pasnice. ca atat stiu ei… sa ne punem pe jos… sa aruncam cu flori… pana vine jandarmul si ii fute un pulan pe spate si ii baga gaz in gura. dupaia plange ca viata e nedreapta si statul e a al nostru al tuturor. :)) guess what?
NOU
@Mihai: “mie imi plac maxim discutiile astea de oameni care nu au niciun fel de habar cum functioneaza lumea si pe ce lume traiesc si inventeaza occupy si proteste pasnice. ”
Dar putem spune ca functioneaza lumea astazi?
NOU
Bun. hai sa incep sa aberez pe rand:
1. “Știți că există drone electrice complet autonome, care pot transporta oameni, ca niște elicoptere în miniatură? Viitorul e aici, prieteni, doar că noi suntem prea ocupați să ne mirosim flatulențele semidocte, ca să vedem ce se întâmplă cu adevărat în jurul nostru. “.
Aha, asta pana cand skynet ajunge la concluzia ca oamenii sunt adevaratul pericol pentru el si pentru planeta sau cylonii dezvolta constiinta de sine si se revolta.
#i’llbeback, ##comewithmeifyouwanttolive;###AlOfThisHasHappenedBeforeAndWillHappenAgain.
Pentru ca pana in momentul asta nu vad nimic care sa aduca cu cele 3 (sau 4?) legi ale lui Asimov…
2. Aberatia (mea) cu numarul 2. La obiect (haha). Deci, facem un oras ca sa scapam de ineficienta statului? E cel mai mare hipsterism pe care l-am auzit vreodata. Pot sa si dezvolt de ce (desi majoritatea antesciitorilor mei au facut-o mai mult sau mai putin), dar nu acum. Un indiciu: de cele mai multe ori, in istorie, infiintarea unui oras doar ca refugiu pentru ceva (invadatori, persecutii religioase, suparare pe stat, samd) a avut rareori succes. Mai trebuie ceva…. Iar orasele s-au infiintat pentru un scop anume de cele mai multe ori.
NOU
Poate sunt cunoscatori al orasului Antwerp din Belgia. In mijlocul orasului, exista cartierul evreiesc. Totul este detinut doar de evrei. Au platit inclusiv armata ce patruleaza 24/24 pe acolo. Seara daca esti musulman sau negru, esti legitimat si ti se spune cu frumosul ca nu prea ai ce cauta aici. Am locuit doi ani intr-un complex. ce era detinut de o singura persoane. Majoritatea sunt implicati in comertul cu diamante. Scolile, clinicile sunt in mare masura doar pentru ei, desigur orice persoana alba care nu creeaza probleme este tolerata fara nici o problema.
NOU
În loc să ne gândim la orașe private, mai bine ne-am gândi cum să ne implicăm mai mult în viața din orașul nostru. Pentru că de aici pleacă totul: indiferența cetățenilor duce la corupție.
Nu ne obligă nimeni să dăm șpagă, ca să ne intre copilul la grădinița aia bună din capătul celălalt al orașului, dar totuși unii dau. Făcând asta, se ocupă locul unui copil din zona respectivă. De câte ori s-au ridicat părinții dintr-o zonă din asta, să ceară eliminarea acestor practici? Nicidoată, pentru că toată lumea își duce copilul la grădiniță sau la școală în capătul celălat al orașului.
Nu ne obligă nimeni să dăm șpagă la medic. La polițist. La educator/învățător/profesor. La funcționarul public care ne împinge dosarul mai în față etc.
Ăștia care își doresc un oraș privat sunt indiferenții de azi, care nu vor să se implice deloc. La proteste erau mai puține persoane decât în târgul de Crăciun. Ăia din târgul de Crăciun și-ar dori un oraș din ăsta privat.
NOU
in nici un caz, chiar daca statul e ineficient, e cat de cat in interesul cetatenilor, mai ales in tarile cu coruptie scazuta. s-a vazut clar in SUA unde multe servicii sunt privatizate, inclusiv inchisori, de exemplu, ca entitatile private sunt orientate pe profit, iar in domeniul de servicii publice e prea putina concurenta incat sa faca piata competitiva.
NOU
Iar cei ce nu au bani de chirie, traiesc in desert, unde sunt vanati pentru distractie. sunt mai multe filme pe tema:))
NOU
Unele filme avand un grad inalt de realism! 🙂
NOU
Oarecum la subiect. Exista pe netflix un serial facut dupa un film. Amandoua cam meh, ma rog, pot fi urmarite (“meh” e parerea mea, sa ne intelegem. Voi puteti avea alta parere, normal).
Acolo putem vedea cam cum ar arata un oras unde toate serviciile sunt private (un oras privat daca vreti). Snowpiercer.
V-ar placea asa ceva?
NOU
www.anacronic.ro/de-ce-ar-trebui-sa-traiesti-in-orasul-in-care-te-ai-nascut/
NOU
da da, de ce sa nu ne cartelizam intr-o bula din care sa nu mai iesim niciodata
NOU
ce site de oameni cretini, prima carte publicata de editura lor e scrisa de unul dintre fondatorii “intelligent design” care incearca sa combata evolutionismul. neo-protestantism american din ala de oameni prosti.
NOU
Saracia a fost mereu invers proportionala cu nivelul inovatie si creativitate umana (sociala, tehnica, politica etc) si totusi cea mai controversata tema in comentarii este “saracia”. Nu este evident ca saracia se duce in jos in prezenta creativitatii si inovatiei, pentru nimeni. Da-le naibi de date statistice, am citit/vazut eu un SF, documentar.
NOU
Si care e legatura cu subiectu?
NOU
Inseamna ca sunteti ipocriți, doamna sârmă in cur a vrut să facă asta cu sutele de companii ale primăriei si nu v-a placut.
NOU
Ai dreptate 🙁
NOU
Principial vorbind, nu stiu, nu traim intr-o lume teoretica.
Practic insa am vazut cum sta treaba in state esuate gen India, unde cine are bani sta in cartiere private, cine nu in colibe facute din resturile de materiale ramase de la acele cartiere private.
Sunt cat se poate de pro capitalism, dar nu chiar totul trebuie sa fie motivat de profit.
NOU
Păi na, capitalismul face greşeli sociale. Socialismul, în schimb, face greşeli capitale.
NOU
pentru asta exista Monaco.
NOU
In curand statele vor fi desfiintate iar sustinatorii lor vor ajunge la targoviste…….cu spatele la perete .E singura varianta castigatoare si totul va fi privat . Restul se vor adapta sau vor fi eliminati fizic.
NOU
Ceea ce descrii tu nu este doar utopic, ci si foarte periculos. De ce? Pt. ca in orice organizare statala privata, diferentele intre straturile sociale vor fi enorme. Se vor dezvolta oligarhii. Exista state astazi care funcționează foarte ok, cu sisteme sociale solide si capitalism. Doar pt ca Romanika nu reuseste sa se dezvolte, nu inseamna ca ne lasam atrasi intr-un Ancien Regime de rit nou.
NOU
Nu s-ar schimba nimic in sistemul descris de tine, Maddame. Orase autonome, private? Super!
Ce te faci atunci cand doua sau mai multe orase intra in conflict? Sau cand doua se aliaza ca sa-l rupa pe al treilea?
Pentru ca asta-i natura sapiens sapiensilor. Putem noi sa avem drone autonome cate vrem, daca mie imi place ce oras si-au facut aia, mai strang vreo 10 ciumeți ca mine si mergem sa le dam in cap.
Asta pana cand dronele alea autonome si toate sistemele AI din spatele lor descopera cat de sensibili sunt oamenii si ajungem la scenarii distopice.
NOU
Noi am fost crescuti in ideea de a ne aglomera cit mai multi in unitati statale cit mai mari. L’union Fait la Force, Proletarii Vseh |Stran Soediniaitesi, apoi insesi numele unor state|: Republica Federala, Federativa, Statele Unite ale.. Regatul Unit… Uniunea Republicilor… Imperiul…. Emiratele… Pina si evreii cu kibutzurile lor si ghetourile raspindite in toata lumea, tot au tras doua mii de ani sa isi construiasca o tara, unde, ciudat, platesc voiosi taxe mari si servesc cu anii in armata.
Te divizezi, esti mort. Chiar si Uniunea Europeana, din care fac parte si tari minuscule, orase-stat ca Andorra, Liechtenstein, San Marino sau Vatican a aparut ca o necesitate, nu un moft. Eu cred ca ideal ar fi ca Europa sa faca inca un pas inainte, spre Statele Unite ale Europei, nu doar moneda unica, ci guvern unic, armata unica, sistem unic de invatamint si sanatate, si, de ce nu, limba oficiala unica.
NOU
e prea devreme. statele mici si sarace ar deveni ghetouri in mod oficial.
NOU
Pai vad ca actualii sarantoci ai Europei, portughezii si grecii au fost impinsi din spate sa stea pe linia de plutire. De campioana fondurilor europene, Spania, care in 1980 avea inca 25% din populatie analfabeta, iar cind ducesa de Alba trecea pe strada trebuia sa te opresti si sa iti dai caciula jos privind in pamint, ce sa mai zic?
NOU
pentru ca wxista x.motive economice pentru asta. in schimb, intr-un stat ar fi ca in romania. toti taranii s ar inghesui la bucuresti (insert zona bogata din ue), nemaiexistand opreliști, in rest, ar sufla vantul de saracie.
NOU
In cazul statelor Unite cu limba a fost relativ simplu… In cazul Statelor Unite ale Europei, care ar trebui sa fie acea unica limba oficiala? Franceza? Germana? Spaniola? Esperanto?
NOU
Deci, propunerea ar fi sa evoluam catre evul mediu?
NOU
Sau antichitate.
NOU
atena vs sparta
NOU
Tocmai ca intr-un singur stat european ar deveni economic viabile investitiile in zonele sarace unde acum nu investeste aproape nimeni datorita sistemului birocratic diferit, a legilor diferite, a coruptiei sau pur si simplu al dezinteresului “alesilor” locali.
NOU
tocmai ca nu, pentru ca interesele ar fi tot in functie de nationalitate. sau ai impresia ca Hans si Francois vor decide impotriva parisului si berlinului, ca sa ridice Motateii din Deal?
NOU
Depinde care stat le dă voie să se “așeze” autonom pe teritoriul lui. Dacă România le dă voie prima…
NOU
@Maddame – avem articolele 1, 2, 3 si 152 din Constitutie, care ne impiedica sa facem asta. Si chiar daca am vrea, ar trebui sa chemi “poporul” la un referendum. Good luck with that!
NOU
Nu stiu, una e ‘privatizarea functiilor statului’ si cu totul altceva e ‘orase private’:
1. Am vazut cum functioneaza privatizari pe functii separate si e destul de ok de obicei. De ex sant cateva locuri in zona Toronto unde servciile de acte, licence plate renewals etc is private. Si merg bine no pb. Deci statul a subcontractat servicii de contopism basically la o firma privata. Sau cu gunoaiele. E vestita faza, un primar pe nume Ford (care-a murit de cancer si de care radea toata lumea ca se droga si le tragea la masea) a avut o idee misto: tot erau greve, scandaluri si la un moment dat a zis “Ce-ar fi sa facem jumate de Toronto cu servicii private si jumate cu servicii la stat?” Bineanteles, jumatea cu servicii private a mers si merge struna 🙂 Ca efect, cam toate servciile de gunoaie etc din orasele alaturate sant private. La fel, ar fi bine daca ar exista sector privat si in sanatate. Ar exista competitie. Dar nu e, cel putin nu in Ontario care e din pacate comunist in gandire. Exista privat la ‘long term care’ numai ca covidu’ asta a demonstrat ce standarde joase sant in sectorul ala. Sau inspectiile/verificarile statului lasa de dorit? Nu stiu de ce, dar rata mortalitatii covid in Canada a fost pana acum de ~80% din long term care, cea mai mare din tarile civilizate.
Oricum, nici privatizarea pe functii n-ar functiona in Rmnk pt ca vba poetului “râul-ramul mi-e prieten numai mie”. Spaga, pretenarii + smenul ar fi la baza, nu eficienta, competitia.
2. Habarnam (cel/cea cu Atlas Shrugged de mai sus) are dreptate mare. Se vede ca e citit(a?)+IQ, felicitari pe persoana fizica! 🙂 De fapt as vrea sa vad o dezbatere intre Habarnam si creatorul conceptului cu private cities (Gebel?)! 🙂
NOU
Ce “competitie” in sanatate ma? Cum plm vine asta “competitie” si efienticizare.
Cat timp cererea e infinita santatea iese din zona economica. Stii…pretul care e la echilibru cerere – oferta.
Avem cerere infinita – nu e ca si cand oamenii nu se mai imbolnavesc sau aleg sa stea bolnavi. Ai probleme – tre sa ajungi la cutit
Avem oferta finita – un numar limitat de doctori si asistenti
Deci..care plm competitie si care piata libera?
Vrei competitie si piata libera? Lasa-ma sa fac io chirurgie. Anunt ca nu am studii dar sunt mai ieftin si poate oamenii vin la mine. Aia e, risti sa mori, dar oricum mureai. Macar is ieftin si nu dai faliment.
NOU
@animaloo: Usurel, vad ca te cam infierbanti singurel. Cerea nu e infinita. Si normal, ar fi niste reguli + chirurgia nu se face ca-n R., e vb de ‘insurance’ de malpractice etc. Situatia de acum cu numai la stat e ca astepti de-ti sar capacele. Pt proceduri simple. Multi canadieni (de lehamite si pt ca nu pot astepta 6 luni/1 an) trec in State unde pui banu’ jos si ai testele/endoscopia/colonoscopia/etc facute imediat.
NOU
Pe lângă noinele de filme și literaturi SF invocate mai sus, vă recomand o carte clasică din 1907, “Călcâiul de fier” a lui Jack London. Cam așa ar arăta viața (veața….) într-o astfel de utopie.
NOU
Ar fi cam ca in SUA unde daca nu ai bani mori ca un drum cu salvarea e $15000. Coruptia ar fi mult mai mare si mai toate preturile facute pe ochi frumosi. Nu clar nu.
NOU
Trebuie sa observ ca la cei mai multi dintre comentatori CHIAR si o idee care sa ii scoata din “IDEEA DE CONFORT” creeaza panica ! Calm si relaxare, doar vorbim, exprimam puncte de vedere, in realitate nu se va schimba nimic in urmatorii ani, poate doar sa ne formam un punct de vedere despre ceva, mai mult sau mai putin, nou !
Am citit articolul “ajutator”, ideea in sine imi pare destul de interesanta, dar mie personal, nu imi iese socoteala cu “compania privata” si democratia? Pentru ca nici un bussines privat, nu poate sa functioneze in mod democratic ! De acord, putem vorbi de fair-play, de corectitudine dar in nici un caz de democratie, aici se fac numiri, avansari in functie, etc, seful de echipa este numit (de viitorul sef) si nu ales prin vot democratic! Oricum asta e de discutat, dar ma gandesc la niste chestiunii practice, ca de exemplu cand vine vorba de metode de masurarea si urmarirea calitatii, principii/strategii care au fost implementate in toate marile companii (chiar si in alea mai mici) fara sa fie nevoie de interventia statelor/guvernelor sau unor organizatii suprastatale, adica companiile invata unele de la altele pe cand statele/guvernele mai greu, poate chiar deloc !
O preocupare importanta vazuta aici, a fost vis a vis de saraci, ca vor deveni sclavi, ca vor fi marginalizati etc! Saraci sunt doar cei care nu valoreaza mare lucru, dar intr-o companie fiecare om valoreaza ceva si are locul lui, este o resursa ! Stau si ma gandesc si incerc sa fac o “paralela” si ma intreb, oare sportivii, care sunt “vanduti” unor cluburi se considera sclavii ? sau sunt niste resurse, in care un investitor, a bagat banii si timp (cu o anumita marja de risc) ca apoi la un moment dat, sa isi fructifice investitia ! De ce nu ar fi la fel si la medici, la itisti, la contabili, la strungari, la agricultori sau la orice resursa umana ?
Deci, eu consider ca ar putea exista niste directii interesante de dezvoltare pt aceasta idee, sunt si unele la care nu le-am gasit raspuns, de exemplu: ce se intimpla in caz de restructurare, in caz de faliment, orasele vor fi societati pe actiuni ? vor fi listate la bursa ? etc
Eu personal cred ca ideea merita incercata, testata, la urma urmei, chiar daca imi pare oarecum asemanatoare comunismului dar daca da rezultate si oamenii acolo sunt fericiti/bussinesul prospera, de ce nu ?
NOU
Si eu am observat asta un pic cu uimire: nici macar cu gandul nu suntem in stare sa ne ducem intr-o zona care ne scoate din uzual.
Schimbarea, chiar si ipotetica, na zapaceste. Rau cu rau, dar mai rau fara rau, din astea …
NOU
#resisttheusual