Scris de Sorin

Cum spune şi titlul, câteva sfaturi/ponturi pentru a învăța o limbă străină de la, aproximativ, zero, într-un timp relativ scurt. Eu m-am apucat să învăț franceză având zero cunoştințe de gramatică și vocabular. Ştiam să citesc puțin, dar aveam totuși probleme de pronuție si accent. Vă spun câ e obositor şi frustrant dacă nu ai o încllinație spre așa ceva. Eu la jumătatea drumului am zis că înnebunesc şi imi bag p**a în tot.

1. Profesorul. Cursurile alea la 5-600 de lei sunt nişte porcării sinistre, aruncați banii degeaba. Ore prea puține şi prea mulți studenți. Dacă vrei să înveți întradevăr ai nevoie de profesor dedicat doar ție şi care are pregătire în a preda cursuri intensive. Am încercat cu o profesoară care preda doar la clasă şi oferea ceva meditații, dar nu a funcționat. Trebuie să ştie cum să iți predea gramatica, şi cum să crească difcultatea la ascultare, vorbire etc. pentru a evolua constant.
2. Ai nevoie de timp dedicat acestui lucru. Am făcut la început 4 ore/zi ore efectiv, de luni până vineri, plus ceva ore de studiu şi pentru “acasă”. Timpul se ducea zilnic în 6-7 ore. La început a fost cel mai greu, până am învățat gramatica. După ce am terminat asta, am mai făcut câteva ore pe săptămâna, pentru a nu uita ce am învățat, unde în principiu făceam conversație.
3. Menține contactul, citeşte presa în limba respectivă, uită-te la filme, exersează scriind texte, și gandeşte tot în limba reapectivă. E amuzant să îti auzi vocea din cap într-o limbă nouă. Sunt diferite cercuri, în care vă întâlniți şi purtați conversații. Eu am avut noroc, că dupa câteva luni am început să am conversații în franceză. La început am avut o teamă sa nu zic prostii sau să fac dezacorduri ş.a.
4. Costă bani, m-a ajuns câteva mii de lei totul.
5. Cum am zis şi mai sus, nu puteți învăța în grupuri mai mari de 2-3 persoane. Profesorul trebuie să stea lângă voi şi să vă corecteze. Dacă vi se impământează o idee greșită, greu o mai scoateți.

Știu că toți suntem dotați intelectual, dar dacă vrei să înveți limba respectivă și vrei să poți purta conversații, ai nevoie de răbdare şi dedicare. Dacă aveți nelămuriri, vă răspund in comentarii.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.