În ultima perioadă este o reclamă agresivă în toate mediile la titluri de stat emise de statul român, care dau dobânzi de 5% și care sunt minunate și care trebuie neapărat să fii român și să le cumperi.

Dacă ești român, dacă îți pasă ce se întâmplă cu țara asta, nu cumperi acele titluri. Cu acei bani, Dragnea își finanțează violul româniei. Pentru o dobândă de 5% pe nuștiu câți ani, nu îți vinde țara și viitorul copiilor tăi.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

42 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Inseamna ca s-a golit pusculita cu bani.

  2. #2

    Am o prietena care lucreaza la Poasta Romana in Ploiesti..nu fac fata la cerere pt titluri…pensionarii fac cozi zilnic….un cuplu de octogenari au cumparat 2 pachete de 100000 de actiunim…2 miliarde in bani vechi….popor cretin…

    • #3

      Vor mai trai oare, sa se bucure de ei?! Sau vor sta numai cu gândul la tezaur…

  3. #4

    5% sunt 5%

    • #5

      Adica mai nimic, avand in vedere ca inflatia e deja acolo si probabil va mai creste.
      Plus ca riscul de a iti tine banii blocati de statul roman un timp asa de lung, fara posibilitatea de a revinde titlurile sau a rascumpara anticipat, mi se pare foarte mare.

  4. #6

    Da acuma explici ce e un titlu de stat?Nu de alta da intreb pentru tanti Viorica

    • #7

      Statul se imprumuta cu bani de la tine urmand sa ii primesti inapoi cu dobanda dupa x timp. Profitul de 5% ,in cazul de fata, nu este impozitat. Rascumpararea titlurilor de stat are prioritate, o sa iti primesti banii la data stabilita. Problema e ca inflatia este in jur de 5%, daca iti pastrezi banii in valuta o sa ai un “castig” asemanator.

    • #8

      @gc: si valuta se devalorizeaza. Doar ca mai incet. Titlurile de stat ( in general, nu doar cele romanesti) sunt investitia cea mai sigura si cu profitul cel mai mic. In cazul de fata doar isi pastreaza valoarea.

    • #9

      #gc
      Da, dar sporul cel mare va fi din cursul euro/leu, care acum e tinut fortat in jos. Cam peste 5 ani se sconteaza si aderarea la moneda euro si sa vezi atunci ce curs ne impune Bruxelul… Cred ca lejer va fi 7-7,5. Grecii s-au pârlit tare la aderare la euroi, cursul oficial era cam 260-270 drahme iar cel impus vreo 370-380, daca mai tin bine minte. Au piedut 30-35% din valoarea conturilor (in drahme) dar nu a cistigat nimeni, nici Grecia nici Bruxelul la “afacerea” asta.

    • #10

      @alex in cazul de fata este cea mai proasta investitie pe care o poti face datorite perioadei lungi si a inflatiei actuale. Nu exista investitii bune in lei, cel putin nu cat timp sunt dobitoci la conducere fara un plan bine pus la punct pe care sa il si respecte.
      @marinel 30% pare mult avand in vedere ca avem preturi foarte apropiate de cele din restul europei. Daca se prabuseste leul o sa se intample inainte de trecerea la euro si cel mai probabil o sa fie din cauza unei alte mariri artificiale a salarilor si pensilor.

  5. #11

    va rog sa ma luminati si pe mine.
    Stiu ca dobanda oferita de banci persoanelor fizice e de toata jena la depozite, dar si acesti 5% pe an la titlurile de stat nu cumva sunt insuficienti? Adica daca inflatia se invarte in jurul a 4%-5%, gresesc cand gandesc ca ai sanse sa nu castigi practic nimic? Eventual banii rezultati la final (principal + dobanda) sa valoreze mai putin decat ceea ce ai depus initial?
    Intreb doar… nu dati cu parul daca gresesc

    • Vântu știe mai bine.

    • #13

      Problema va fi ca nu vor exista bani pentru răscumpărare. Scadența va pica in mandatul altui partid. Psd-ul va toca banii si alții vor trebui să deconteze. Cine cumpără un titlu din asta, e de fapt, complice la jaf

    • #14

      Discutand strict de randament, cunosti vreo investitie mai sigura si mai profitabila? Adica ok, poate nu acopera inflatia, dar daca ii ti la saltea nu se devalorizeaza mai mult?

    • #15

      #killroy
      La fel ca taxa auto, acum. Motocicleanu a bagat banii in buzunar{al lui, direct, ca si-a vindut pegioatele (ma rog, Citroen-Peugeot) prin “stimulare” prin efectul legii} si alta guvernare o plateste (“intimplator” dar numai la suturile UE) tot una a PSD, dar din pacate tot din (alte) datorii.

    • #16

      @marinel: fii tu linistit, romanii nu cumparau masini frantuzesti nici de frica, taxa aia nu i-a obligat cu nimic. Au tinut doar de rablele vechi si aia a fost.

    • #17

      Valuta gen euro/dolar, actiuni (dar cu riscul pe masura), constructii (am rude care au facut bani din constructii, dar poti incepe doar de la 2-300.000 euro afacerea asta, daca esti mai amarat poti sa fii zugrav cu un randament asemanator, dar la sume evident mai mici).
      Actiuni – cauta firme care au actiuni la 1 euro, daca ajung la 10 euro, ai inzecit suma.

  6. #18

    Nici nu aveam de gând 🙂
    Si nu ca Dragnea, e un stat falit

  7. #19

    Problema e alta: daca ai niste bani pe care ii tii in momentul asta in banca, la dobanda aia meseriasa de 1-2%, oricum finantezi tot regimul Dragnea. 10% din dobanda aia (adica un cacat) se duce direct la stat ca impozit. Mai nasol e ca banca, din banii tai, va imprumuta oricum statul.
    Deci ai de ales intre:
    – a tine banii la banca, pierzand efectiv cate 3-5 % din ei in fiecare an, in timp ce banca face profit cu ei finantand regimul Dragnea
    – a finanta regimul Dragnea direct, reusind macar sa-ti acoperi inflatia curenta (in 5 ani inflatia poate ajunge 10-20% linistita, in timp ce tu vei avea banii blocati in titluri)
    – a cumpara, desigur, bitcoin de toti banii

    • #20

      Sau ii schimbi in euro si in 5 ani ii triplezi

    • #21

      Daca vrei sa investesti in criptomonede înseamnă ca iti meriti soarta. Aia e taxa pe prostie.
      Iar sa cumperi euro acum când a ajuns in vârf, sperând ca o sa mai crească nu e decât prostie cruntă. Se asteapta criza, euro si dolarul se vor duce pe bula.

    • #22

      si leul ce face, devine tigru?! ai de plm …

  8. #23

    sunt bani blocati,5% nu va acoperii inflatia,nu se tranzactioneaza la bursa,

  9. #24

    5% dobanda – 30% inflatie = 25 % teapa

  10. Eu aş zice că e posibil să nu mai vedeţi banii ăia deloc.

  11. #26

    ok, inflatia e tot pe acolo. Inflatia anuala, sa ne intelegem. In 5 ani un produs care astazi costa 100 RON (cu o inflatie anuala de 5%, va costa 127,63 RON. Am niste bani. Ce sa fac acum cu ei? Daca iau titluri de stat de 100 de lei, in 5 ani incasez 105, dar am si banii blocati timp de 5 ani.

    • #27

      scuze, acum am vazut ca dobanda e de 5% pe an

    • #28

      Ai văzut tu dobânda exprimată altfel decât „pe an” prin alte părți?

    • #29

      @ciuby- bineinteles ca da (dobanzi penalizatoare pe zi, overnight, etc)

  12. #30

    Si eu cred ca ar statul ar trebui sa sa imprumute in continuare de miliardele EUR necesare doar de la banci, lunar-cum s-a impamantenit, la dobinzile aferente termenelor scurte. Ca sa ramana si pe mai departe de doi bani dobinzile la populatie..

  13. #31

    eu imi bag toti banii in titluri de stat, inflatia va fi sub 2% medie pe acesti ani si economia va prospera
    il ajut si pe Dragnea, ma ajut si pe mine

  14. #32

    Nu doar ca nu le mai dau bani, ci ma duc azi sa-mi cer taxa auto inapoi + dobanda aferenta.
    Sa fie primit!

  15. #33

    Anul trecut au sarit cu obligatiuni la 2.5%, acum inflatia e 5+%
    Asa ca la anul, probabil vom avea 10% inflatie, asa din scurt.
    Plus ca banii sunt BLOCATI, nu e nici macar ca la banci, sa ti-i recuperezi chiar cu ceva penalitati, cf cu ce contract semnezi.

  16. #34

    așa cum au scris și alții înaintea mea, inflația e prea mare
    soluția ar fi să cumpere aur, nu să ia titluri de stat devalorizate
    auru’ e aur orice ar fi

    • #35

      Nu se rascumpara decât aurul depozitat la ei iar taxa de depozit e destul de serioasă. Bafta !

  17. #36

    Dap, pare mai legitim sa finanțez bunastarea lu Raiffeisen, de exemplu, la 1% dobânda. Imediat ma duc sa depun 🙂

  18. #37

    intrebarea este: de ce nu au permis tranzactionarea acestor titluri?

  19. #38

    Din pacate este tot o teapa … marca PSD. Fata de alte titluri, aceasta emisiune este pe o perioada fixa de 5 ani! Adica banii sunt blocati 5 ani, nu poti sa te atingi de ei. Inflatia si dobanda sunt pe cale sa creasca vertiginos. Anul viitor pe vremea asta, romanii care azi au facut coada sa le cumpere, isi vor baga unghia in gat. Nu contest ca azi dobanda este f buna, problema e ca peste 1 an situatia va fi total diferita daca luam in calcul inflatia si cresterea dobanzii de catre BNR.
    Isi mai aduce aminte cineva cat era robor la inceputul anului trecut?

    • #39

      Si care e teapa? Majoritatea titlurilor de stat emise de orice tara sunt pe termen mediu (1-10 ani), asta e si scopul sa nu stea cu grija ca peste o luna trb sa-i dea inapoi si s-o ia de la capat cu alte titluri. Iar in privinta roborului si a cursului, vad ca absolut toti sunteti experti financiari si stiti ca o sa explodeze si unul si altul. Bravo, inseamna ca o sa va schimbati toti banii in euro si peste un timp o sa castigati foarte foarte foarte multi bani din cresterea cursului. Hmmm sau nu

    • #40

      Nu ai înțeles nimic din ce am scris, nu o să îți explic de ce e greșit ce ai zis pt că tot nu o să înțelegi. Hint: Mai citește o dată a 2-a prop din primul meu comentariu.

  20. #41

    Acum citesc acest articole, ce scriam pe FB acum cateva zile:

    “Bun!
    De ce nu recomand nimanui sa cumpere titlurile acestea de la stat:

    1. Clar sunt in gaura bugetara, dupa ce au dat in stanga si dreapta bani (pensii speciale, salarii marite absurd, beneficii speciale la CCR si alte institutii) pentru a cumpara serviciile multora, mai cauta imprumuturi de moment sa isi poata plati oamenii cumparati pt inca 2-3 ani, cat sa puna mana pe tara definitiv… cine plateste dupa, nu ii mai intereseaza!

    2. Dobanda de 5% clar este anulata de inflatia mai mare de 5%, deci 10.000 acum, peste 5 ani …. nu mai au aceeasi valoare.

    3. Titlurile nu sunt transmisibile. Deci daca parintii sau bunicii vostri, fani PSD, pun botu si cumpara… si daca se intampla ceva cu ei… titlurile nu pot fi valorificate de rude.

    4. Cum sa faci misto de populatie? Cand tu pt ei trebuie sa lucrezi!?”

    • #42

      robin hood de romania, ia de la saraci sa dea la bogati (buzunaru lor)
      ba chiar e sadic rau robin hood asta, nu stiu daca chiar nu exista vreo metoda de a intra in posesia lor mostenitorii, daca nu pot inseamnca ca e sadism, ei asteapta sa moara bosorogii si apoi pa banii, ma intreb totusi de ce nu e mai lunga perioada de acordare? e si asta o schema ma gandesc ca peste cateva luni mai scot una, plus mai este chestia ca daca intram in zona euro (slabe sanse dar nu stii niciodata) in 5 ani banii dati acolo vor fi cam 50-75% dar in euro..