Ascultam înainte o reclamă la ciocolata rom, unde zicea cineva ritos că gata, anul ăsta nu o mai ardem aiurea cu 14 februarie și valentine, pentru că anul ăsta sărbătorim 100 de ani de când am devenit moștenirea psd (glumesc, ceva cu unirea) așa că sărbătorim dragobetele.

Bine, înțeleg mișcarea de marketing care încearcă să capitalizeze patriotismul și xenofobia celor care nu au bani de ciocolată mai de calitate și cumpără chestie de aia cu rom. Tragem tare pe patriotism și 3 culori, ca să iasă excelurile bine, pentru că oricum vânzările sunt aceleași.

Mi se pare o lipsă de inteligență emoțională și o naivitate cupidă, ce tinde să canibalizeze mediatic un eveniment ce ar trebui de fapt capitalizat prin alte mijloace. E o mișcare de o măreție profundă să începi, ca brand, să arunci anatema asupra unei sărbători a dragostei, valentine’s day, cu scopul de a ridica în slăvi neaoșul și imposibilul de pronunțat dragobete.

Oh, și câte modalități de a ridica dragobetele pe baza valentine’s puteau fi găsite, ambele fiind sărbători ale iubirii. Cum ar fi putut fi translatate căsătoriile acelea funny de valentine, de dragobete, cu mult mai multe beneficii pentru brand, cu activări funny și funky, cu inimioare de rom, cu tot arsenalul posibil de aruncat în joc.

Dar nu, e mai bine să o tratăm stil CpF. Nu uita să sărbătorești chestia asta care, când o pronunți, îți lasă o urmă de slănină în gură. Așa vei simți românește.

#asasaneajutedumnezeusimaicaprecista

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

61 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Ooooo, mare patriotism la ciocolata cu rom. Dar adevarul e ca este foarte buna (cea traditionala, nu variantele cu alte te miri ce umpluturi) in comparatie cu alte citeva produse ” de afara”, unele chiar oribile. Si pur intimplator cunosc un director de pe la Kraft (acum Suchard) care-mi spunea intre 4 ochi si ce mizerii inutile baga ei, in special pentru Ioropa de est.
    Si cine vrea s-o ia pe moda cu Valentina sau Sperietorile americane n-are decit s-o faca, eu ma abtin de la d-astea fara traditie locala.
    Poti spune si de Betty Ice, nu avea destule chimicale? Sa vezi de acum, cind e la Unilever…

    • #2

      Iara Unirea,…fuse, fuse si se duse. Daca n-au batut feru’ cit era fierbinte in ’89, acum degeaba….

  2. #3

    Oricum Rom nu era vreo ciocolata de inalt nivel.

  3. #4

    Mie mi se pare că, deși se încearcă an de an, forțat cumva, introducerea acestei sărbători tradiționale românesti (aiurea!) ca o alternativă la Valentin, rezultatul e tot mai dezamăgitor pentru cei care o promovează.
    Oamenii nu renunță la Valentine’s Day pentru dragobete, ci doar acceptă, bucuroși, să mai sărbătorească ceva, la fel cum acceptă zilele libere care apar în plus, de la un an la altul.
    Cine are impresia că Valentinu’ va fi înlocuit de o sărbătoare populară în vreo 3 sate din sud și cam atât, se înșeală. Nu suntem chiar atât de naționaliști, tradiționaliști, folcloriști, pe cât vrem să ne dăm. Și nici nu vom deveni prea curând.

    • #5

      Suntem snobi de primă mână, țara formelor fără fond. Dacă mâine iar intrăm sub influența rușilor în 10 ani le adoptăm cultura la indigo. Așa-i când nu ai educație de niciun fel, nici măcar nu știi cine ești.

    • #6

      Inlocuirea pare fortata in bula ta, de fapt nu are loc nicio inlocuire. In majoritatea Romaniei nu exista Valentine’s Day. Nici macar sfantu’ Valentin nu exista in calendarul ala de pe usa de bucatarie din majoritatea gospodariilor romanesti. Sau exista, dar prin vara.

    • #7

      Eu nu am acceptat niciodata Valentine’s Day. De ce ai ai serba asa ceva cand ai Dragobetele?

    • #8

      @rumbu, dar nici dragobetele nu există, stai liniștit. E doar o altă bulă și atât. Majoritatea oamenilor din minim două provincii istorice n-au auzit de această sărbătoare “strămoșească” decât de la TV în ultimii doi ani.
      Cam cum am încerca să înlocuim Halloween-ul cu Sâmbăta morților.

  4. #9

    Mie chestia aia cu rom imi aduce aminte de copilarie. Ma cac pe ea de calitate.

  5. De Valentine o futi, de Dragobete ii futi una, autentic romaneste.

  6. #13

    Senioare, am senzatia ca-n ultima juma’ de an ti s-a dublat nivelul de heitareala la fiecare luna. Daca-ti mentii ritmul asta de crestere, in maximum 16 ani o sa scrii despre feşăn si topoare.

  7. Nu stiai ca valentins day e sarbatoare soroista, masonica? Cu sangele de dac, sau urme de dac, vorbesti de ea? Dragobete rules… desi nu cred ca ai nevoie de o sarbatoare sa ii dai o floare neveste-tii.

  8. #18

    Azi primesc flori, apropouri și ce s-o mai găsi

    #adouatinerețe

  9. #22

    Când văd branduri care se promovează apelând la tema Valentine’s Day parcă îi văd pe ăia care vin pe la terase cu trandafiri, in timp ce ești cu femeia la masă, mizând că o să cumperi ca să nu te faci de rahat. Niște ghiolbani…:))

    • #23

      Fii atent! Te uiti in ochii alora si le spui serios: nu, merci, tocmai ne despartim! Nu s pregatiti pentru asta ( eu asa scap de ei)
      Orice alt refuz il vor combate, asta ii inchide!

  10. Si uite asa le-ai facut campania pentru anul viitor

  11. #25

    Whoa, sefu, am lucrat vro 6 luni la Kandia. Jur ca e cuib de rezistenta nationala. Peste tot, de la pulete la sef, icoane si cruciulite, ura pe fata pentru orice e diferit si exemplificarea modelului “ noi asa facem demult, nu schimbam nimic”.
    Am ajuns acolo ca erau primii care m-au chemat la interviu, am plecat fugind, cand am ajuns la locul de munca curent le-am zis ca vin daca nu e cu hate si dujmanie.
    Legat de reclama, in momentul in care sefa dr la MK se duce la Prislop, ca sa isi refaca casnicia, cam ce crezi ca se ntampla cu reclamele?

    • #26

      ouau:)))

    • #27

      “ noi asa facem demult, nu schimbam nimic”. Asa i-a spus si Ceausescu lui Gorbaciov, de 2 ori chiar. Si totusi…

  12. #28

    Sfantul valentin e sarbatoare catolica. Ce legatura are asta cu noi, care stam pe aceste meleaguri de 4000 de ani, si am mostenit religia ortodocsa a stramosilor nostrii daci?!!
    Dupa ce neam vandut tara strainilor, sa ne vindem si credinta??!!!???

    • #29

      Aparent ne-am vandut si manualele de gramatica.

    • #30

      Tu trebuie să fii ironic.

    • #31

      Macar sa o cumpere naibii cineva si sa faca ceva cu brandul asta, la “credinta” ma refer. Ca nu mai e ce a fost, nu mai e voie sa ai acolo un sat de serbi, 2-3 sate de tigani, pamant si bani si loc in parlament. Vin toti prostii si se iau de tine ca futi un copil, ca ai luat bani aiurea de la UE, ca iti pui moaca pe un clopot. Ne batem joc de valori.

  13. #32

    Aha, noi ar trebui sa ignoram Valentine’s Day pentru ca avem Dragobete, uai. Ce n-am inteles eu, un romanas pur, neinfectat de cultura occidentala: ce dreaqu-s alea “emoji”? Iar premiile, hmmm… Iphone, zau asa, sa-i imbogatim pe imperialisti. De ce n-au pus la bataie niste telefoane romanesti, marca Romtel (sau Telrom) sa manaca si industria romaneasca ceva, nu?

    • #33

      Emoji nu vin din cultura occidentală, vin din Japonia. Japonia este în est, nu în vest. Japonezii sunt prietenii noștri tradiționali, avem o lungă istorie de pace și bună înțelegere cu ei. Japonezilor bătrâni le plac câinii, iar japonezele mor după taximetriști. Însuși prim-ministrul Japoniei a vizitat România, i-a plăcut foarte mult muzeul satului, iar ministrul justiției din România a fost chiar mai deunăzi în vizită în Japonia. Emoji e frate cu românul.

    • #34

      Da da…asta am observat si eu…sarbatoare romanesca dar dam iphonuri si emoji plm…de ce nu allview si iconite sfintite???A stai ca ca firma de la Bv doar branduieste si customizeaza ceva soft…Sa se faca o fabrica pur romaneasca de emoji tata!!!

    • #35

      Dacă mergi destul de mult spre vest, ce crezi? ajungi în est. Totul e relativ.

  14. #36

    Dimineata la zu incep astia o emisiune cu declaratii de dragoste pentru The Day. Si primul apel al unui tip catre sotie, ca o iubeste. Asta raspnde brusc ca Niciodata pentru ce a facut. Si de fapt era fosta sotie, si el isi cerea iertare. Le-a stricat emisiunea astora si eu radeam cu lacrimi. Acum cat de porc sa fii, la 3 ani dupa ce a divortat de tine din ceva motiv serios (asa parea) sa o suni prin intermediul radioului sa ii spui ca o iubesti.

    Eu ignor cu desavarsire aceasta sarbatoare si varianta ei romaneasca, dar ma gandeam in stil Bundy sa fac si eu o sarbatoare, ceva usor de pronuntat. Regretobetele.

  15. #38

    …nu e sarbatoare daca nu e in calendarul lui Daniel PF SRL 😉 sau daca nu o declara zi libera “statul”

  16. #39

    “am calcat pe bec”/”daca calc pe bec” inseamna ca merg pe tavan 😀

  17. #40

    Eu cred că sună foarte bine Dragobete, expresiv chiar. Acum oricum ar fi la român nu e bine. Dacă are o sărbătoare posibil milenară nu e bine, dacă nu are e de cacat și nu are istorie și iar se plânge etc.

    • #41

      da, ai inteles exact ce am spus.

    • #42

      Apropo de originea lui Dragobete :
      ”Nicolae Constantinescu, etnolog al Universității din București, a afirmat că nu există atestări documentare ale acestei sărbători decât în secolul al XIX-lea, „ceea ce nu înseamnă mare lucru pe scara timpului”. Profesorul a propus ca etimologic, el provine din derivarea cuvântului „drag-dragul”(cu temă slavă)…”
      Aha..sarbatoare milenara si mai vine si de la iubitii nostri prieteni rusi..mda !

    • #43

      @gigi: slav nu insemna automat rus. Vezi si drapelele Serbiei, Croatiei, Slovaciei si Cehiei.

    • #44

      @gigi ne-ai spart geniule. Nu există atestări documentare pentru sute de popoare până să fie descoperite acum 50, 100, 400 de ani. Asta înseamnă că ele nu au existat? Balcanii în special încă au influențe milenare păgâne în tradiții, simbolistică sau chiar muzică iar Mărțișorul e o sărbătoare de dinaintea slavilor care au dat prima dată pe aici acum vreo 1200 de ani.
      Armindeniul a fost inițial păgân și apoi a fost modficat în timp de biserică ce a dat și schimbat și denumirea cu una slavă. Inițial s-a numit Sânjor/Sangeor.

    • Da, am auzit ca are origini din zona moldovei, mai exact a vasluiului de astazi si vine de la drago beata, si s-ar traduce prin “iubita mea beata”.

    • #46

      gigi, citeste tot daca nu e un efort prea mare pentru tine.
      uite un fragment care ti-a scapat:

      “Alte teorii expuse de Lutic consideră proveniența numelui de la cuvintele din slava veche „dragu” și „biti”, care s-ar traduce prin „a fi drag” sau de la cuvintele dacice „trago” – țap și „pede” – picioare, acestea transformându-se, în timp, în drago, respectiv bete: „În paranteză fie spus, credem ca dacii au avut o divinitate celebrată în această perioadă a anului, divinitate al cărei nume nu ni s-a păstrat, după cum multe alte nume ale divinităților dacice nu ne mai sunt cunoscute”.”

  18. #47

    Rom Original de la kandia chiar e bun, mai bun decât multe importuri

    • #48

      Taci ,retrogradule,antieuropeanule prorusule care esti tu.
      Votezi coalitia n’est-ce pas?
      As da 1kg de rochetoblero’n sht pe-un Rom.

  19. #49

    BBBBAAAAAAAA azi doar azi pornhub ofera premium GRATUIT ….. sa nu ziceti ca nu ati fost anuntati.

  20. #52
  21. #53

    Ia uite ce mesaj am primit eu de la ING:

    “Mihai-Daniel, te iubim!

    Poate parea ciudat ca o spunem atat de direct, dar azi e ziua indragostitilor si am zis ca n-are rost sa o luam pe ocolite. Pana la urma cine zice ca de Valentine’s Day nu poate fi sarbatorita si relatia dintre o banca si clientii ei?”

    Titlul este “Ceva dulce de la ING, pentru Mihai-Daniel”
    Întâi îmi dau ceva dulce, pe urmă o să mă vrăjească, iar la final mă vor…
    Merg la sigur. Virgula aia dintre “ING” şi “pentru” este semn de mare gagicar.

    • #54

      Vorba bancului, m-a ocolit ce m-a ocolit si tot in cur m-a nimerit!

  22. Ultimul lucru pe care mi l-aș dori de ziua îndrăgostiților ar fi un rom.
    Sper doar sa nu sune prea rasist:))

    • #56

      Vezi sa nu primesti un “kinder” (if you know…)

    • #57

      Nu sună rasist că nu are de ce. Romul are o singură definiție corectă în limba română și anume băutura.

  23. #58

    Este la radio o reclama, bine-nteles la o cofetarie, in care zice unul: “Ehei, pe vremea mea, de Valentine’s mergeam cu iubita la cofetarie, nu ca acuma…” Ma gandeam in sinea mea: mars, ba pula, ca pe vremea aia 14 februarie era o zi ca oricare alta, ieseai tu la cofetarie pe dracu.

    • #59

      Prima oară am scos o fată la cofetărie de Valentine’s Day în 1991. De Dragobete am auzit doar mult mai târziu, undeva după 2000, când s-au trezit niște români verzi că au și ei sărbătoare, de ce s-o importe pe a altora? Îți explic eu de ce: pentru că de sărbătoarea lor obscură auziseră doar ei. Degeaba ai avut ceva dacă nu ai păstrat. Ai pierdut! Dacă n-ar fi venit Valentine’s Day, nu ar fi auzit nici dracu’ de Dragobete.

      Așa că nu judeca așa pripit, pe vremea noastră se sărbătorea Valentine’s Day, nu Dragobetele.

      Numai când zici Dragobete și ți se întoarce stomacul pe dos. E un cuvânt urât, spurcat. Cine l-a inventat urâtă limbă vorbea. În niciun caz o limbă curată, demnă, latină.

    • #60

      De acord, Dragobetele e chiar mai nou decat Valentine’s Day. Dar “pe vremea mea” nu exista nici Valentine’s Day (si cu atata mai putin Dragobetele).

  24. #61

    Motor stricat !!!!