Scris de un anonim

RATB a anunțat că se modernizează și începe prin a instala ȘASE aparate automate pentru emiterea și reîncărcarea de titluri de călătorie. Desigur, contractul este estimat pe la vreo 1,3 milioane de lei, dar cine se mai uită la bani?

Ah, câte amintiri cu controlori agresivi care din tot tramvaiul controlau doar fetele și băieții mai albi și spălați, bătrâneii jerpeliți și mămicile cu copii aflați la limita de vârstă la care au nevoie de bilet… Dar de vreun cerșetor sau vreun țigan ceafă lată nu s-ar atinge nimeni și nu i-ar întreba nimic de sănătate.

Mi s-a întâmplat de multe ori să iau amendă pentru că efectiv nu circulam prea des cu RATB-ul și din stația din care plecam nu aveam de unde să cumpăr bilet, iar dacă aveam curaj să merg o stație cu tramvaiul până la primul loc în care îmi puteam lua bilet, normal, era control. Mi s-a întâmplat și să-mi expire abonamentul când eram student fix în ziua în care a început vacanța și tot atunci să înceapă o ninsoare atât de mare încât circulația trenurilor a fost oprită în acea zi, iar a doua zi, când nici bani de mâncare nu aveam, nu mai zic de bani de bilet, normal, am luat amendă. Am luat amendă și pentru că am avut impertinența de a avea nevoie de bilet când ghereta RATB ori nu avea curent să-mi încarce mie cartela, ori aveam nevoie de bilet mai devreme decât avea program doamna care vinde bilete (RATB avea program, dar dacă a întârziat tanti, ce vină are ea, că e și ea om).

Dar cea mai aiurea fază pe care am ținut-o minte este că, elev fiind, am luat amendă pentru că am folosit un bilet mai vechi, cumpărat cu aceeași sumă, cu câteva săptămâni înainte, însă se schimbase design-ul biletului. Și a fost nasol așa, adică foarte mulți controlori, însoțiți de ceva jandarmi sau poliție, cu percheziționat rucsac, iar eu eram un simplu și amărât elev, în tranzit prin oraș, care chiar nu prezenta vreo amenințare.

Hai RATB că se poate, în unele orașe mai mici există automate de ani de zile.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.