De fapt, nu neapărat sfaturi, nu sunt la nivelul la care să mă simt pregătit să dau cuiva sfaturi docte despre ce ar trebui să facă în viață. Ar trebui să fiu afon și să fac conferințe cu 300 de euro biletul de intrare, ca să fiu așa. Și uite, nu sunt.

Mi-a venit să scriu asta pentru că am impresia că iar vine o licență/diplomă/ceva lucrări la facultățuri, pentru că au început să îmi invadeze inboxuri anualele mailuri cu Aș vrea să îmi răspundeți la câteva întrebări despre blogging și clasicul Am situl xyz.wordpress.com, vă rog să îmi spuneți feedbackul dumneavoastră sincer.

În primul rând, să știți că hype-ul cu blogurile s-a cam dus, așa cum se duce orice hype. Blogurile au devenit situri ca oricare altele, care produc conținut, sau nu și care monetizează, sau nu. Așa că dacă mai credeți sau ați auzit voi că vă faceți blog pe wordpress, scrieți 10 panseuri și gata, o să se îngrămădească banii pe voi, am o știre tristă. Nu se va întâmpla asta. Banii vin acolo unde e trafic, unde e relevanță, unde sunt cititori. Desigur, și voi puteți ajunge așa, uite, mie mi-a luat #decât 11 ani.

Ce voiam să zic.
Dacă știți că gramatica nu e punctul vostru forte, nu vă apucați de scris în public. Serios, nu este deloc o glumă, nu este o aroganță, nimic de genul acesta. Dacă nu știi câți de i să pui în cuvânt, scrii vre-o, nu prea ai idee ce e ăla adverb, gerunziu sau la ce folosește un adjectiv, nu te apuca de scris.

Și te rog să înțelegi că, din punctul meu de vedere, nu e nimic rău că nu știi gramatică, la modul publicabil. E ok, probabil muncești în alt domeniu și nu prea te interesează ce reguli se folosesc în gramatică, așa că ți se pare neimportant. Așa mi se pare mie în engleză, de exemplu. Cât timp mă înțelegi, înseamnă că știu engleză perfect.

Doar că, dacă tu te apuci de scris, iar cuvintele tale mustesc de analfabetism, nimeni nu te va citi. Sau, mai clar, nimeni important. Vei strânge câteva zeci de analfabeți la fel ca tine și veți face ceea ce se numește laba în cerc, până când te vei plictisi, vei închide situl și îți vei vedea de viață. Sau te vei muta pe facebook.

La modul absolut serios, nimeni, din oamenii pe care îi cunosc, nu stă să citească până la capăt un articol analfabet. Ai putea fi, desigur, un nou Stephen Hawkins, dar, cu siguranță nu ești o perlă în jir, ci doar o ghindă. Așa că nu îmi pierd timpul citind. E simplu, dacă ești analfabet, înseamnă că nu ai nimic de transmis în scris.

Ar mai fi, pe lângă asta, și pasiunea de a scrie. De a scrie zilnic, de câteva ori pe zi, 6-7 zile pe săptămâna, an de an. Fără pauză, fără concediu, cu scris inclusiv din spital, tren, avion sau unde prinzi o conexiune la internet.

ȘTIU! Cu siguranță ai acum în cap minim 100 de articole cu care vei rupe tot. În primul rând, acele 100 de articole înseamnă, la mine, de exemplu, maxim 20 de zile de conținut. Maxim. Ce vei face după ce trec cele 100? După ce vei realiza că, deși tu le consideri geniale, nu ai rupt gura târgului, nu te-a băgat nimeni în seamă, ți-a comentat doar gagica, ca să te încurajeze și cam aia a fost?

Ai puterea să te ridici de jos și să încerci, nu, nu să încerci, e greșit, să REUȘEȘTI să găsești material pentru ziua următoare? Și cealaltă zi? Și cealaltă săptămână? Fără să știi dacă vor fi bune, dacă vei avea succes, dacă vei reuși să scoți măcar de o cola îndoită cu apă în stația de autobuz?

Dacă nu crezi că poți face asta, nu te chinui. Dacă îți spui Lasă, dacă este, iau o pauză de o zi, două și cum am o idee, cum o scriu, să știi că așa s-au mințit toți cei care au acum sute de bloguri abandonate, în internetul românesc. Ba, unii chiar revin, o dată la câteva luni și scriu un articol în care anunță cum, cu siguranță, vor reveni în forță. Sau le cer cititorilor, Ia, spuneți despre ce ați vrea să citiți. Uitați-vă la mirciulică badea. A abandonat situl complet, iar în ultimul an tot ce făcea era să pună link către emisiune și poze de pe instagram. Este clar că nu are capacitatea de a scrie bine și de a scrie constant. Doar nu vreți să ajungeți ca mircea badea, nu?

Am 11 ani de când scriu și 12 500 de articole scrise doar aici. Bune, proaste, sunt scrise. Și rar îmi permit să dau sfaturi într-o direcție sau alta. Vă dau doar unul singur. Dacă nu îndepliniți condițiile de mai sus, nu mai aglomerați și voi cu gunoi inutil această zona și așa aglomerată cu extrem de mult gunoi. Faceți mai bine ce vă place, ieșiți în parc, iubiți o fată. E păcat să trăiești făcând lucruri care nu îți plac.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.