Recent a avut loc una din șușanelele onlineului, unde se premiază păsărici între ele, vai tu, cât ai fost de bună, nu, nu, tu ai fost bună, da, ai dreptate, amândouă am fost așa de bune, suntem cele mai bune, hai să ne mai dăm un premiu.

Am râs puțin de topurile listele cu bloggeri valoroși, îi știți și voi, cei care strânși toți la un loc, nu adună într-un an traficul meu și al colegei bricoleuze pe timp de o săptămână. Dar, desigur, valori.

Dar de altceva vreau să vorbesc, eu oricum de mult timp nu mă mai consider blogger și refuz să fiu înghesuit în ciorba asta.
Unul din topurile care se emit anual la șușanea este un top al agențiilor din românia pe care am fost și eu curios să îl citesc. Și surpriză. La fel ca topurile listele de bloggeri valoroși, acea listă e plină de agenții de astea de câte 5 într-un apartament, plus o firmă de IT și una de contabilitate. Și femeia de serviciu.

Poate nu știți cum se fac agențiile astea la kilă.
Păsărica muncește câțiva ani la o agenție mare. După o perioadă, ceva o nemulțumește și simte că are experiența și puterea de a o lua pe picioarele proprii. Prin urmare, își face propria agenție, în dormitorul 2 al apartamentului, fură lista de clienți de la agenția de unde a plecat și gata businessul. Desigur, sunt câțiva clienți care pică mesa o perioadă și finanțează niște leasinguri și mese la restaurant, dar, în 99% din cazuri, domnișoarele respective pierd toți clienții, după o perioadă mai mare sau mai mică și se reîntorc cu coada între picioare sub umbrela agenției mari. E o piață grea, am fost învinsă.

Aaaanyway.
Revenind. Plin de agenții complet no name în topul lista respectivă. Pentru că, normal, toate acele păsărici brusc șefe de agenție erau dătătoare cu sapa în același anturaj și înainte de a fi pe cont propriu, așa că acum știau cum, cu cine și ce să facă ca să iasă bine în top listă.

Știți de ce am scris asta?
Pentru că una din cele mai puternice agenții din țară, agenția care lucrează pentru 80% din piața de etail și retail din românia, agenția care reprezintă cel mai mare magazin online din românia, nu este prezentă în acel top listă. Pentru că sunt ocupați, probabil să muncească și nu să se aplaude reciproc la șușanele Tu, dar ce bună ai fost, nu, nu, tu ai fost mai bună, hai, mai ia un portoroz, golden drum etc.

Cam asta e utilitatea topurilor listelor făcute de diverși. Se supun subiectivismului crunt al celor ce îl fac, subiectivism mai mult sau mai puțin biasat de diverse incentives.
Nu-i așa că vă uitați la TOPUL BLOGURILOR ROMÂNEȘTI, zelist, topul făcut de fapt prin parsarea linkurilor dintre situri și habar nu aveți cum e făcut și vă gândiți Da băi, iată, un top al valorii bloggerilor. Iar el e un top al mokangelii și șușanelei Mă bagi și pe mine în blogroll, hai, te rog, că te bag și eu pe tine.

Deci da.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.