Ca român, e foarte ciudat să te trezești față în față cu mâncarea chinezească. Pentru mine, a fost cam ca prima întâlnire cu pizza, după revoluție. Nu știam cum se mănâncă, nu știam ce se mănâncă din ea, ce condimente se pun, o nebuloasă totală. Colegii mei de liceu erau la fel de aerieni, dar fiecare se simțea dator să se dea mare cu cunoștințele sale în domeniu. Ca idee, într-un final, am plecat cu pizza la pachet, iar colegii îmi ziceau că sunt sărac, că iau resturile pentru frații mei.
Practic, același lucru mi s-a întâmplat prima oară când am intrat într-un restaurant chinezesc. Îmi era o jenă teribilă pentru că nu știu nimic din ritualurile de acolo, nu știam niciun fel de mâncare și mai eram și speriat de toate povestirile despre ce mănâncă chinezii și denumirile mâncărurilor lor. Practic, prima oară când am mâncat chinezească a fost vită cu sos de stridii și orez simplu, era singura chestie din menu pe care am înțeles-o și nu am vrut să risc nimic. Cine e nebun să mănânce, AUZI, urechi de lemn!! Am mâncat cu furculița, ca ultimul om, pentru că habar nu aveam cum se folosesc bețișoarele.
Dar mi-am jurat în barbă că o să învăț. De-al naibii. Și am învățat, știu inclusiv să mănânc orez cu bețele, iar asta e o performață demnă de un chinez, să știți. Și am mai fost și am mai mâncat chinezească. Ba chiar am comandat, de multe ori.
Iar urechile de lemn sunt salata mea preferată. Știți ce sunt urechile de lemn?
Urechile de lemn nu sunt niște urechi de găină, sau ce aveam eu în cap atunci când am refuzat prima oară să mănânc orice cu nume ciudat. Ci sunt niște ciuperci EXTREM de gustoase care, nu-i așa, cresc pe un arbore, mai precis pe arborele de soc. Le ador în orice fel de compoziție, dar preferata mea e salata, cu puțin oțet. Crocante și gustoase, pur și simplu le poți mânca în loc de carne.
Bine, sunt de acord că există niște chestii în bucătăria chinezească ce ți-ar putea ridica părul din cap la nivel de 90 de grade. Eu, de exemplu, dacă văd gheare de pui, sau raci, creveți și alte chestii cu ochi și antene, nu mai mănânc nimic. Dar mănânc RELAXAT furnici în copac. Și nu, nu sunt furnici reale cățărate pe crengi, după care mâncate, așa cu ți-ai imagina. Sunt pur și simplu bucățele mici de carne, cu tăieței. Poarta aceasta denumire pentru ca bucatelele de carne par ca se catara pe taitei ca pe crengile unui copac. Desigur, când ești român, învățat cu mici, ceafă și poale-n brâu, dacă intri într-un chinezesc, deschizi meniul și vezi furnici în copac, închizi, te ridici politicos și fugi mâncând pământul.
Același lucru este și la pachețelele de primăvară. Nu sunt niște pachețele cu iarbă și, eventual furnici In cultura chineza “Sarbatoarea Primaverii” e cea mai importanta sarbatoare si marcheaza trecerea in noul an chinezesc. Pachetele de primavara sunt specifice si nelipsite din meniul acestei sarbatori. Puiul în 5 culori nu e un pui care a mâncat 5 tipuri de colorant alimentar, după care s-a sacrificat pe altarul pasinii culinare, ci e un pui cu legume, totul în diferite culori.
#wuxingstie să prepare și să împacheteze zilnic cele mai gustoase Furnici în copac, cele mai proaspete Pachețele de primăvară și cele mai delicioase Urechi de lemn. Știe și te provoacă și pe tine să faci o călătorie către cunoașterea gusturilor, secretelor și misterioaselor cutume chinezești. Folosește parola #wuxingstie la orice comandă și ai 10% discount, până pe data de 31.12.2016
Să aveți urechi de lemn și furnici în copac. MULTE.
NOU
Este un restaurant chinezesc foarte misto in Drumul Taberei, “Fu King – chinese”.
NOU
da, cred că are acelaşi proprietar cu ăla thailandez din Paris, “Fou Thai” 🙂
NOU
Si eu ma mai dedulcesc la o fibra picanta de vita sau niste pui in cinci culori…si de cand mi-am luat wok fac si pe acas niste chestii mai simple cu pui sau porc , legume chinezesti si taitei de orez.
NOU
Confession bear : nu am mancat niciodata mancare chinezeasca, sau est asiatica in general, pentru ca nu stiu sa folosesc betele alea, si mi-e rusine sa mananc la un restaurant specific cu furculita, precum ultimul taran, imaginandu-mi ca toti se vor uita bineinteles catre mine, si isi vor rade in barba. Acasa nu am cum sa comand, pentru ca bineinteles, nu stiu nicio denumire si habar nu am ce as comanda ( plus ca sunt si cam sarac, sa fim seriosi ), iar in cele cateva situatii cand prieteni de-ai mei au comandat si eram la unul dintre ei acasa, ma scuzam ca am mancat deja si nu pot sa mananc nimic, pentru ca toti stiau sa foloseasca betele, si bineinteles ca ma laudasem deja dinainte ca stiu si eu, si ca am incercat toate preparatele asiatice existente, ca un gurmand extravagant ce sunt .
Stie cineva cum se trateaza autismul ?
NOU
Daca te plictisesti rau de tot poti sa inveti sa folosesti betele alea intr-o seara. N-o sa prinzi muste cu ele, dar nu te faci de ras la prietenii elitisti care sustin ca mancarea are alt gust cand o mananci cu betele (fun fact: nu are).
NOU
mie imi place sa mananc cu betele pentru ca mananc mai incet, cu portii mai mici
NOU
Eu mananc cu lingura…dar na sunt moldovean…macar e lingura de lemn(sic).
NOU
Ma descurc ok cu betele, dar mi se falfaie de ele.
NOU
am invatat intr-o seara, in budapesta. nici nu stiam ca merg la restaurant chinezesc/japonez. m-am trezit acolo cu 6 tipuri de sushi si 2 bete in fata. in 30 de minute puteam sa mananc bobul de orez ratacit in sosuld e soia.
NOU
Ventor, la tine în Venezuela se omoară pe o bucată de parizer și tu ne zici că nu mănânci la chinezesc de rușine că nu știi care-i șpilul cu bețele.
Spune sincer, de când n-ai mâncat ceafă de porc?
NOU
Nu stim cum se trateaza autismul dar stim cu totii ce-l cauzeaza => VACCINURILE1 => BIG PHARMA => SOROS !!!!!11111
NOU
Aha, Șefu’, dacă vrei să mănânci bine așa ceva mergi la Quin Bao. Nici nu este chiar așa departe de satul în care locuiești.
NOU
Da știați că la chineji vârsta se socotește de când ești în burta femeii? Deci la ei când te naști, ai deja un an. Fără glumă. Deci de exemplu dacă tu ai acum 20 de ani, de fapt ai 21 la ei. Deci plus 1 întotdeauna în chinezește.
NOU
ai 20 de ani si 9 luni. 20 de ani si 7 luni, in cazul tau
NOU
True dat
NOU
Normal, 9 luni cu executare si pe urma ti-au dat drumul.
NOU
@MEH
Apreciez gluma, dar serios vorbind, e vorba de 1 an, nu de 9 luni. Deci când te naști la ei deja ai un an. Mai citește.
NOU
Prima oara cand am mancat mancare chinezeasca a fost o piscotareala. Eram intr-un showroom si pregateam o prezentare pentru un eveniment, iar organizatorii au comandat mancare chinezeasca. Am mancat atunci coltunati prajiti, chiftelute cu susan si ceva foarte dubios sub forma unor bule mucilaginoase (sau cel putin asa-mi aduc aminte, deci meh! Multa vreme numai asta comandam, de frica sa nu-mi iau teapa cu diverse chestii dubioase.
Dar bine, bine, bine… m-ai convins. Vad ca au si livrare la noi la tara, o sa comand si eu.
NOU
Si il scriem “wu xing stie” cu spatii ca sa mearga 🙂 Multumim de pont Cetin!
NOU
Porc aromă pește, pui in sos de stridie, vită pe plită încinsă..doamne, aș mânca tot timpul chinezesc. În condițiile în care am lucrat 3 ani ca ospătar la chinezesc și tot nu m-am săturat de acele bunătăți. Recomand și Templul Soarelui, cel de la Foișor. Spor la chinezarit:)))
NOU
Templul Soarelui sucks
NOU
Porc cu aroma de peste. Da-l ma-n plm!
Babaetzi, io in ultimul an de facultate am fost sofer si badigard la un chinez uns cu toate alifiile. Mare consumator de ciorba de burta si sarmale. Proprietar de restaurant si n-spe magazine chinezesti in tara. Ba chiar si proprietar (prin interpusi) al hanului Piatra Scrisa. Vorbim de anii dinainte de 2000. In fine, tipul pilit fiind, mi-a zis odata ca de mincarea chinezeasca e doar poezia denumirii. In rest trebuie sa ne gindim ca-s multi ai dreaq si trebuie sa-si umple burtile cu ce gasesc. Insa nu poti hrani multimea cu rahaturi si s-o mai si faci sa ii si placa daca nu gasesti denumiri de-astea fantezist-poetice. Tot ce sta cu spatele la cer e de mincare acolo. Chiar daca-s limbrici din rahat de prescolar sau rindunelele de sub streasina casei. Mincam si eu inainte cu placere dim sum si alte citeva chestii. M-am linistit…
NOU
Pizza inainte de revolutie…. imi amintesc si acum pizzeria CinCin din Constanta. Pizza mai buna ca acolo nu am mai mancat niciodata:)
Am inteles ca inca activeaza…. Nu am mai vizitat-o de vreo 30 de ani
NOU
fun fact: ce mancam noi “chinezeste” nu prea are treaba cu “chinezeste”. Sau are, dar relativ. Bine, e de inteles, ei adaptandu-se la piata.
Ghearele de pui is mega bune. nu inteleg de unde fuga asta de ele. Stiu, sunt macare “second hand” dar is extrem de gustoase. eram in muedia la un all u can eat (mega calitate) si cred ca eram singurul non asiatic care baga ca spartu ghearele
Acum am pe vine un all u can eat coreean
NOU
Subscriu. Mancarea chinezeasca, for real, luata de prin China, este absolut oribila. In special “prajiturile”, cu tente de mov/albastru, si textura de muci intariti/piftie, laudate extrem de colegi (asiatici), eu m-am dat dupa un colt si le-am scuipat repejor intr-un servet, ca mi-a fost frica sa nu dau la boboci in mijlocul salii. Si dim sum… god, no. Cele mai oribile 2 zile petrecute ever, am facut foamea pe acolo pentru ca nu gaseam nimic decent, pana cand am dat finalmente de un Subway, care nici ala nu era ca la noi, dar macar era mancabil…
NOU
Io in.singapore si malaezia as fi mancat nonstop. Dar nu e chinezeste pur
NOU
Mie îmi plac și speluncile de nișă din și de pe lângă Dragon, unde rar calcă românii. Era una genială, între timp s-a închis, unde aveau chestii de mic dejun ca la mama acasă – doujiang (lapte de soia fierbinte), baozi (niște chestii), youtiao (alte chestii) etc. (youtubizați 豆浆,包子,油条). Puteți încerca rețete simple și acasă, important e să aveți condimente și alte cele din Dragon sau Colentina (e un magazin mai sus de Colțunaș).
Rețete ușoare:
www.youtube.com/watch?v=K-tslG4z2Nk
www.youtube.com/watch?v=SWqFQ1ET4bU
www.youtube.com/watch?v=0MUDs97FGGM
www.youtube.com/watch?v=R4qrUoILXRA sau www.youtube.com/watch?v=JFSmsj_k7io
De toate:
www.youtube.com/user/ytower01/videos
Show-ul meu favorit:
www.youtube.com/watch?v=GJKw2K7iT-w&list=PLoFgjsHU7UTBO8NGpUNPMIPxpvP-fZcvm
NOU
Ce s-a întâmplat cu prima parte a postării? :)))
NOU
pune cap la cap indiciile, sherlock:)
NOU
Oh…Te spun lu’ Assange :))
NOU
sunt convins ca vei reusi sa treci peste durerea inerenta…:)))
NOU
lucrand intr-un takeaway chinezesc mi-a luat cateva saptamani bune sa asociez numele cu ingredientele.
Chicken chow mein – chicken noodles a fost cea mai simpla…
NOU
Eu mananc cu furculita fara nicio jena, oricum nu e mancare chinezeasca, ci mancare inventata de chinezii de prin america de nord ca sa faca bani. si asa, tot imi place ce se cheama la noi in Europa mancare chinezeasca.
NOU
O citez din memorie pe Madame Hogea-Velișcu comparând, într-una din desele sale digresiuni, tacâmurile europene cu bețișoarele chinezești: „Ce poate fi mai barbar decât să tai, să împungi, să înfigi!”
NOU
Mai barbar decit atit e sa-i auzi pe rafinatii chinezi cum sorb ciorba si cum rigiie si se besesc la masa.
Been there heard that!
NOU
:)) Te obișnuiești. Așa sunt ei mai destupați, literalmente. Nu e neapărat vorba de lipsă de rafinament, ci de o perspectivă aparte asupra fiziologicului, pe care o poți lega de multe chestii – daoism, medicină tradițională, teoria celor cinci elemente, holism. A ține râgâitul în tine înseamnă să te împotrivești firii și să-ți fuți qi-ul.
NOU
Si eu am avut impresia ca sunt AS la manevrat betisoare, si inca sunt, printre non-asiatici :). Am avut insa un soc cand am fost invitat sa iau cina la niste prieteni chinezi, si am primit betisoare fancy ( pictate , lacuite , si ascutite).In timp ce eu ma chinuiam sa prind carnea din farfurie, ei, de plictiseala (si ca sa imi dea timp sa ai ajung din urma ), mancau pe alese arahidele, fara sa scape nici una cu o viteza de una pe secunda.
E cum @Perkele zice, la restaurant mancarea e adaptata tarii, prietenii chinezi nu prea apreciau mancarea “europenizata”, asa ca cereau la chelner sa o faca ca “la mama acasa”.
Pentru ca au vazut ca sunt dornic sa invat , mi-au facut si cadou un set de betisoare, sa ma antrenez:
imgur.com/PsNtQ86
NOU
master…
NOU
… of puppets
NOU
tocmai am mancat salata de icre urmata de sunculitza de purcel, sa simt si eu porcul cu aroma de peste.
noroc cu tzuica de pruna.
NOU
Eu am cerut furculita la ei ‘acasa’ in Chinatown, in New York. Oricum vedeau ca sunt alba :)) Am zis ca mai bine asa decat sa ma chinui cu betisoarele. Asta desi imi plac cam toate felurile de mancare asiatica, de la Thai la indiana. Chiar gatesc curry din cand in cand. Nu ma bag la gatit creveti din aia mici, ca daca ii gatesti prea mult se intaresc, dar ii comand aproape intotdeauna in restaurantele asiatice, tocmai pt ca nu sunt ceva ce fac acasa.
Chestie pe care nu o stiam pana am ajuns in Chinatown: e musai sa lasi in farfurie, la chinezi, macar un pic. Altfel ii jignesti, in cultura lor inseamna ca ti-au pus prea putin.
NOU
Bai, m-am amuzat teribil citind comentariile voastre de la unu la patrusunu ! Eu imi comand de la chinezi : special fried rice , chicken chow mein, BBQ spare ribs in sweet and sour sauce , chillied and salted squid , spring rolls si mai primesc si prawn chips si un litru jumate de pepsi totul pentru 21 de lire! E gata in 20 de minute vine acasa! Dar eu sunt in Anglia ! Dar peste tot au nume ciudate ! In filmele americane o sa intelegi diferit mancarea chinezeasca!
NOU
Mi se pare putin de prost gust si arogant sa explici romanilor, in 2016, ce e aia mancare chinezeasca. Au fost primele restaurante cu specific strain aparute la noi, cred ca marea majoritate a incercat si stie cmancarea chinezeasca. Adica, uita-te la ce emisiuni culinare avem la tv, sa fim seriosi… 🙂 N-o zic cu rea intentie. Doar asa, ca remarca, dupa analiza de text.
NOU
asa sunt eu, arogant…
NOU
sa fim seriosi ca nu toata lumea are timp sa se uite la emisiuni culinare
NOU
stiu ca asa esti, eu doar remarcam tonul. 🙂 corect, nu se uita lumea, dar accesul la informatie e mult mai usor, cred ca fiecare a incercat macar o data. iar cei care n-au incercat pana acum nu cred ca intra in publicul target. :p