rinichi

Soră-mea aia mare e moldoveancă. Nu doar că seamănă foarte mult cu moldoveanca de maică-mea dar s-a și măritat în fundul Moldovei, a făcut o căruță de copii și probabil că ar mai fi făcut dar au trebuit să-i extirpeze uterul acum vreo 10 ani așa că aia a fost. S-a dus cu mama la Constanța la cel mai cunoscut ginecolog de pe vremea aia și a operat-o. I-am și zis atunci: păi ce să-ți fac moldoveanco, cin’ te-a pus să fii iepuroaică.
Nu mă înțelegeți greșit, o iubesc că e soră-mea, doar că mie nu mi-a plăcut modul ei de viață. Ne sunăm rar și suntem în relații de pace — ca să zic așa.

Acum vreo două săptămâni, după lungi și îndelungate dureri la coloană s-a dus să-și facă niște analize și i-au recomandat să facă o ecografie. Ajunge ea la ecograf, o întreabă doctorul câteva chestii înainte (aparent neimportante) cum ar fi vârsta, unde stă, câți copii are… Își face și-ăla cruce, într-un fel o compătimește și-și ia gândul de la o un eventual pliculeț (când îți spune pacienta că stă în Pașcani și are 10 copii nu prea mai aștepți mare lucru) pune transductorul pe ea și-ncepe un monolog de-ăla pe care doar Lorin Fortuna Complet și Corect Definit îl pricepe. Lângă el, o asistentă care știa să scrie. După dictare.

– Pacienta acuză dureri în zona lombară, ecogenitate bună, se observă structura lichidiană transsonică, consistență de tip parenchimatos, 在這裡你輸入, modificări, bla-bla-bla, nu e nimic de speriat dar vă recomandăm să faceți o biopsie la chistul de lângă coloană și să faceți niște analize la rinichiul care v-a rămas.
– Cum adicî ăla care ni-o rămas? zice moldoveanca.
– Păi nu vi l-ați scos pe celălalt?
– Nu domnu’ doctor, ieu nu ni-am scos nișiun rinichi.
– Haideți doamnă, poate nu vă mai amintiți dumneavoastră… într-un fel insinuând că deh, poate l-a scos să-și crească droaia de copchii.
– Don’ doctor, ieu nu ni-am scos nișiun rinichi șî n-am avut nișio problemî cu rinichiu, doarî sunt în toati mințâli.

Între noi fie vorba, eu nu garantez 100% că ar fi în toate mințile — că n-ai cum să faci 10 copii întreg la minte fiind — dar asta e altă conversație.
Terifiată de știrea primită s-a apucat să-și caute rezultatele ecografiilor vechi. Cea de dinaintea extirpării uterului chiar menționează starea rinichilor foarte bună. Deșteaptă cum e, s-a apucat să sune pe la cabinetul medicului care i-a făcut ultima operație și-așa a aflat că celebrul doctor Gheorghe Popescu Albota (pilot de curse în curtea spitalului) nu poate răspunde fiind ocupat cu țărâna aerată.

La momentul ăsta nu există decât o sesizare la poliție făcută de familie pentru că ea refuză să se adreseze spitalului, direcției sanitare, poliției sau oricărei autorități fiind speriată de toți și vorbește de conspirații cu doctori care fură organele pacientelor.
Moldoveancă, ce să-i ceri…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.