lafarge

Cică proprietarii sunt euforici, duduie economia, prin urmare prețurile apartamentelor au crescut până la peste 1000E pe metrul pătrat. Desigur, motivația reală este că ei cred că, dacă se adoptă legea dării în plată, prețurile vor scădea masiv, așa că oamenii încearcă să se asigure dinainte, să zică că lasă mult din preț.

Marota asta cu scăderea masivă prețurilor a fost, desigur, indusă de bănci, amenințând cu avansurile uriașe și vai, tinerii care nu vor mai putea accesa case. Nezicând nimeni de tonele de apartamente recuperate de la sclavii lor pe viață, consumatorii, apartamente ce zac nevalorificate în scriptele băncilor, ca să iasă bine la activele anuale.

Da, prețurile vor scădea. Dar nu atât de drastic pe cât anunță hrăpăreții de la BNR. Pentru că majoritatea apartamentelor sunt oferte de proprietar, cotinețe vechi și ceaușiste. Iar oamenii au o limită psihologică proprie la care își evaluează bunul și nu vor scădea niciodată sub ea. Iar complexurile rezidențiale care au făcut miliardari din carton (carton la propriu, vezi Asmita Gardens) nu vor suferi cu nimic, profiturile lor au fost uriașe, având în vedere că prețul de construcție pe mp pătrat este undeva în jur de 300E.

Iar constructorii noi probabil vor rezolva problema finanțărilor șuntând băncile și oferind credit de dezvoltator. Foarte simplu și foarte elegant. Până când băncile vor începe să primească dobânzi negative la banii depozitați la BNR și vor fi obligate să dea drumul la creditare, în condiții normale, cu experți normali, nu șmenari care spun orice ai nevoie, pentru 200 de euro.

Deci da, e momentul să nu cumpărați nimic, prețurile se vor așeza puțin.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.