Mai țineți minte praștiile cu invizibile?
Doamne, ce dureau.. Pentru neinițiații născuți după 90, praștia se făcea dintr-o sârmă tare, îndoită ca o poartă de fotbal american. De barele porții se agăța cel mai gros elastic de chiloți pe care îl găseai în casă și gata praștia.
Câtă bătaie am luat pentru că distrugeam orice lenjerie care avea elastic, trăgând elasticele unul câte unul, de se trezea bietul tata că îi cădeau de pe el izmenele iarna…
Invizibilele, sau indizoacele, erau niște bucăți de sârmă cam de 1 centimetru, îndoită în forma literei U, și erau folosite pe post de muniție pentru praștie.
Nu vă imaginați cât de tare puteau să doară chestiile alea, când loveai pe o bucă tare sau o bucată de piele goală. Îngrozitor, vă spun. Plus de asta, copii civilizați fiind, mergeam pe stradă și, când vedeam o doamnă în fustă, așteptam să treacă și zbang, pe la spate, o indizoacă în pulpe. Repede praștia în buzunar și trilulilu fluierând, nici usturoi n-am mâncat, nici gura nu-mi miroase.
Practic, eu căutam pe net să văd dacă găsesc o țeavă de cornete mai șmecheră, să îmi învăț copiii și alte jocuri, mai de ieșit afară, nu doar pe tabletă. Și am găsit praștie cu cătare. Serios dacă vreodată, în viața asta anemică, mi-aș fi imaginat așa ceva. Vă dați seama că mi-o fac cadou de Valentine’s day, împreună cu câteva sute de bile de rulment și ies la vânătoare de câini, direct de pe geam?
De țevi de cornete nu l-am găsit decât pe acest domn, care mi se pare absolut genial.
Ce vorbești tati, țeavă cu reîncărcare și 6 cornete? Asta e precum carabina Henry a lui Old Shatterhand, serios.
NOU
wow daca aveai asa ceva nu se mai juca nimeni cu tine impuscatea
NOU
Iisuse, ce n-aș fi dat să am așa ceva când eram mic.
Dacă vrei praștie, aruncă un ochi pe youtube, pe slingshot channel. Nenea ăla de acolo face niște dracii foarte mișto.
NOU
Bre, pe la mine le zicea “invizoace” la gloante.
Mare smecher era tipul de mai sus la el in cartier, eu aveam doar cu 2 sau 3 tevi :(. Taiam din teava de plastic folosita la reteaua electrica din perete si ii ramanea lu’ taica-miu tot mai putina cand era de facut instalatia :))
NOU
Asa le ziceam si noi: inVIzoace. Cu V nu cu D. Noi le faceam in forma de V nu de U. 😀
Hehe, cat despre cornete… ce mai dispareau tevile de suflat in varza. :))
Ah, si mai erau pixurile rupte la capatul cu var si transformate in mini shot-gun, foloseai niste gloante facute din bucatele de hartile imbibate in flecmat de potasiu. Astea erau mai degraba enervante si scarboase decat dureroase.
NOU
astea cu flegmat de potasiu in clasa le foloseam
NOU
sau cu boabe de orez 🙂 ..ca pe vremea aia erau perfect rotunde nu din astea prefierte si alungite ca acum :))
NOU
Ce tari sunt chestiile astea,dar mai aveam noi o distractie. Scoteam praful de pusca din cartuse ca gaseam cu sutele pe dealuri si il puneam in pistoale cu capse peste capsa si bubuia mult mai tare. Sau luam baloane si le umflam de la butelie si legam fitilul de la 2-3 lumanari si ii dadeam foc si dupa ii dadeam drumu ,daca ii dai de la etaju patru printre balustrade cam la 1 pusca si bubuie de sar mosnegii de la vizor in cur pe gresie . Sau fierbeam sapun facut acasa in benzina si iesea o substanta lipicioasa cu care desenam svastici pe masini si dupa ii dadeam foc,cred ca si acuma sunt care au masinile marcate de noi :)))
NOU
visurat si-a luat o prastia ca aia de ~2 ani daca nu ma inseala memoria.
NOU
Dacă vrei sa ieși la vânătoare de câini, iti recomand un revolver Ruger Super Hawk de 6″ sau 8″. Dacă îți iei niște bile de sticla, poți spune ca ești BO$$.
Nu ai nevoie de permis pentru el.
Spor!
NOU
s-a schimbat legea, nu ai voie sa folosesti pistoale de airsoft in afara locurilor special amenajate
NOU
Eu sunt mai din provincie, pe aici le numeam praștii cu capse pe astea cu elastic. Mai exista o variantă mai evoluată, în loc de elastic foloseam o bucată de cameră de bicicletă, iar în loc de capse puneam pietricele. Astea erau pentru păsări, da’ n-am nimerit niciodată niciuna 🙂
NOU
“Munitia” pentru prastie o numeam scoabe. Era meserie cand gaseam cabluri de telefon (dinalea manunchi) si faceam scoabe de toate culorile 🙂
NOU
Psalmul 105 Aliluia. Laudati pe Domnul ca este bun, ca in veac este mila Lui!
NOU
slingshotforum.com/
In caz ca ai nevoie de inspiratie 😀
NOU
vezi ca gasesti tuburi in dedeman. sau in praktiker. sau alt magazin de profil. iti faci niste tuburi cu teava tripla, cu maere si cu tinta.
aa, noi le ziceam scoabe.
NOU
si daca stau sa ma gandesc mai bine erau niste jocuri foarte tampite. scoabele alea aveau precizia vantului si sagetile (cornetele) ori aveau ac in varf ori aveau varful bagat in aracet si lasat sa se intareasca
NOU
Ce vremuri… Cum gaseam un bloc in constructie, ii atacam imediat reteaua electrica si furam “tevile”. :))
NOU
Eu tin minte ca uneori faceam scoabele din sarma de aluminiu, in forma de U, exact cum se mula pe patent. Recordul meu a fost sa lovesc de la etajul 4 o pisica in curtea din spatele blocului.
NOU
Eu am nimerit un caine cu ranga in ochi din 5 metri. Sa nu-ti vina sa crezi,mergea ranga ca-n filmu 300 si numa ce s-o infiptat si i-am pus in loc de ochi o bomboana cu menta 🙂
NOU
In legatura cu prastia cu catare – am avut si eu una. am luat-o acum vreo 4 ani de pe okazii, noua, vreo 50 de lei. E foarte buna. Aveam acelasi model si eu, mai putin faptul ca nu avea catare. Din acelas motiv am cumparat-o si eu …cainii. Mi-am luat vreo 20-30 de pietre mici si medii si am plecat cu inca un prieten si cu masina lui la vanatoare de caini. Ne-am dus noaptea in locuri in care stiam ca sunt peste 20 de caini. Trageam in caini si crede-ma ca nu stiau ce i-a lovit si de unde. Oricum fugeau toti. Totul s-a petrecut acum 4 ani. Daca nu gaseam prastia asta, ma hotarasem sa iau un arc sau o arbaleta de la Decathlon.
NOU
Bo££, vezi ca arbaletele si arcurile au regim special. Daca nu esti intreg la minte nu le poti avea.
NOU
Cea mai belea prastie era aia facuta dintr-un balon mai tare tras peste un tub de medicamente gaurit, munitia o gaseai la tot pasul sub forma de pietricele mai mici sau mai mari. Rupea tot la capitolulul distanta si precizie.
NOU
Oh da,alea functionau cu boabe de fasole de faceau crize mamele cand dadeam iama prin camara.A,si sa nu uitam de palosele si buzduganele din smoala topita.Fiecare cartier avea cate un ghinonist care-si lasase pielea de pe maini in cazanele alea.Oricum raidurile prin blocurile aflate in constructie in cautarea tevilor raman de neuitat.Nu stiai niciodata unde vei nimeri in camerele intunecoase inundate uneori sau pline de sarme din alea groase de fier forjat.Dar si cand nimeream cate un depozit plin cu tevi si postere lipicioase cu sandra….
NOU
La ce prastii construiam noi e o minune ca suntem intregi. (Relativ).
Cracan de lemn tapan, gume de masca de gaze, si ca munitie bile de cocs de la calea ferata. Cadeau ciorile ca traznite.
P.s. unde gasesesc in t9 sau cum se numeste, in romana la androidul asta ?
NOU
Super tare “tavoaca” . Eu aveam inclinatii spre: tunurile cu carbid, chiusoare, petarde homemade cu miniu de plumb si bronz alb, cartuse de impuscat cuie si visul nerealizat a fost si este ingrasamant azotos si motorina in amestec.
NOU
Pe la noi (Ploiesti) se numeau ingliţe…
NOU
Eu aveam pistoale cu bile la care le montam catare laser si pistoale cu capse. Prastie n-am avut niciodata. In schimb am avut arc handmade.
NOU
nimic nu se compara cu un astfel de joc cu prastia – excelent:
www.liveleak.com/view?i=f9b_1380313509
PS: noi mai foloseam injectoare in care presaram fosforul de la chbrite si apoi cu un sistem simplu format dintr-un cui si un elastic, “puscam”.
NOU
Iat-o in toată splendoarea ei : www.sebastianbargau.ro/2012/07/24/recomandarea-saptamanii-prastie-de-vanatoare-barnett-cobra/
Eu am încercat anul trecut vreo doua cumpărate din supermarket si s-a rupt elasticul, asa ca am trecut înapoi la pistol pt câini.
NOU
Pe la noi (Buzau) se numeau ingliţe… ca si la vecinii ploiesteni.
NOU
De fapt se numeau invizoace (pentru ca erau “invizibile”). Prastiile se faceau din sarma de cupru de 4, iar invizoacele din sarma de cupru de 1,5. Unii foloseau gloante “ilegale” – bolduri indoite. De obicei distractia se termina cand scoteai ochiu cuiva sau omorai o vrabie si-ti parea rau dupa.
Tevile cu cornete se numeau “tubermane” si veneau de la tub-berman caci asa se numeau tevile din plastic folosite la instalatiile electrice de pe atunci si nu se compara cu ce gasesti acum in comert – alea aveau o grosime mult mai mare, astea din zilele noastre sunt parca niste foite de hartie. Jocurile cu cornete erau incredibil de distractive, se faceau 2 echipe si te fugareai printre blocuri pana seara. In cazul acesta, gloantele “ilegale” erau cornetele cu bolduri in varf ….nu are rost sa explic ce se intampla la lovirea tintelor vii – de obicei nu se foloseau in infruntari ci la target practice …
NOU
Laaaasa, ca te faci tu mare! Mai tarziu 🙂
NOU
cred ca toti am avut parte de prastii..
NOU
shencal ai jucat?
NOU
nu
NOU
Ce vorbeşti? Şi eu le-am folosit p-ăstea şi-s născut după ’90.
NOU
Am prins si eu perioada cornetelor, ce mai trageam dupa porumbeii vecinilor .. imi amintesc ca venise vacanta de vara si in 2 zile am transformat caietul de matematica in cornete asa ne-am atras antipatia vecinilor pentru ca era plina strada de cornete.
Apropo de elastic, foloseam asa ceva la fotbal in miniatura, pe un placaj se bat cuie in forma dreptunghiulara si se lasa loc pentru poarta, pe cuie se intinde elasticul, cu o bila de rulment si un carlig de prins rufe jucam fotbal cu un adversar, e util sa pui cuie in fata portii, asa esti nevoit sa dai gol doar cu manta 🙂
Alt joc era La gropita, faci o gaura mica in pamant iar de la 2-3 metri arunci o moneda\ șaibă sa ajunga cat mai aproape de gropita, apoi in miscari alternative, tu si adversarul, incercati sa impingeti moneda in groapa, pe vremea aia jucam pe surprize turbo.
Ar mai fi Cartonase, 9 pietre, lapte gros, bâza, table.
NOU
gropita…cati bani am facut eu la ea. si la liniuta:)
NOU
Si prin cluj erau aceleasi chestii dar fara atata branding.. tuburi cu cornete cu varianta tuburilor f subtiri cu care trageam cu bilute de chit recuperat de pe geamurile usilor de bloc, chit care se tinea lipit intr-un bulgare mare pe teava din care tot luai bucati, prastii din sarma izolata cu gloante in forma de u si prastii din lemn cu cauciuc de camera si masca de gaze. Preferata mea era un model de prastie cu o singura banda de cauciuc. Se lega de un capat o sfoara cu o bucata de piele in care puneai piatra se tinea capatul liber al cauciucului in pumn si se tragea in spate peste degetul aratator cu ajutorul caruia tineai si linia de ochire. Dezavantajul era ca iti mai dadeai cu piatra peste degete si avea range mic dar era cea mai portabila arma, si o puteam cara dupa mine oriunde fara sa ridic suspiciuni asa ca in scurt timp am devenit destul de precis cu ea.
Mi-a ramas in minte o intamplare din primavara lui ’90 cu prastia aia.. stateam prin fata blocului cu gasca(9-11 ani) si unul din baieti mi-a zis ceva urat de taica-meo care era politist si in vremurile alea era in ceata rolul politie la revolutie. Asa ca, desi fire pasnica, m-am ridicat la bietul Adi sa imi apar onoarea familiei :)) speriat probabil de mutra mea serioasa a inceput sa dea cu spatele si a iesit de pe iarba luand-o spre scara lui uitandu-se in spate tot timpul. Eu m-am oprit si mi-am scos prastia dintr-un buzunar si o piatra din altul, moment in care Adi a luat-o urland la fuga pe mijlocul strazii. Din pacate pentru el, in linie dreapta. Am ochit relaxat si parca si acuma vad piatra aia cum merge in slow motion si il loveste pe Adi fix intre omoplati, ceea ce a dus la dublarea brusca a urletelor si a vitezei de deplasare. Spre surprinderea mea nu s-a lasat cu vizite la domiciliu cu parintii dupamasa, probabil si-a dat si el seama ca mai ia un ceai si de la ai lui daca se investigheaza incidentul asa ca a ramas fara urmari pentru mine.. nici nu mai stiu daca ne-am impacat dupa aia pentru ca dupa cateva luni ne-am mutat de acolo
NOU
ahahaha ce misto ai povestit:)))))
NOU
Baiatul asta e un fel de Samuel Colt al tevilor cu cornete. Noi aveam tevi cu 2, 3 sau chiar 6 tuburi, pe care trebuia sa le incarci manual. Tin minte ca era un mos dintr-un bloc vecin, care-si pusese plasa de tantari la geam si noi i-am umplut-o de cornete, dupa care s-a enervat mosul si si-a aruncat toata colectia de borcane, incercand sa ne sparga capetele. Cand eram copil, tin minte ca-mi placea sa ma joc cu pocnitorile alea facute din suruburi, prinse cu o piulita si care aveau o folie de plastic, pentru a-i pastra directia dreapta, dupa care am aflat de diuza, care era deja pentru avansati.
NOU
La noi la Predeal pe vremurile alea avea o gramada de vile parasite in care ne puteam juca,odata am cazut de la etajul 3 cu teava cu tot..si acum ma mai gandesc cum de inca sunt aproape intreg..Pe langa vile mai erau si padurile, jucam 25-30 de insi,partea de sus cu partea de jos,cu capcane (unii si-au rupt mainile si picioarele,altii au patit si mai rau..dar tot era frumos).Cornetele erau cu oja sau bold.depinde cata dusmanie era intre noi…
NOU
noi îi ziceam tuberman și am avut o revelație recent când am aflat că de fapt se numește tub bergman :))
NOU
Lolici, revelatie si aici
NOU
Io le ziceam inglițe , le faceam din aluminiu si trageam in general dupa vrabii sau randunici.
Piesa de rezistenta era totusi balonul infasurat pe un tub de medicament. Multe fete au facut varice din cauza astora 🙂
De la cornete am luat pauza un an dupa ce mi-am luat una fix in ochi de la 2 metri. Am dat-o pe cartoane si suprize’.
Tipul din clip cred ca si-a inceput viata sexuala foarte devreme din cauza la butoiasu ala :))
NOU
La mine se zicea simplu , sageti ,tub cu sageti , ma minunez cand vad ce denumiri avea prin tara , ”cornete” wtf . Facem 2 echipe , si scopul era sa ne eliminam cu sagetile astea dar doar tintind catre picioare , ca sa nu ne accidentam , bineinteles ca mai erau unele rivalitati si mai tinteam catre cap , si asa , au mai primit unii cate o sageata direct in ochi , dar nu s-a intamplat nimic grav din fericire .Ba chiar unul dintre prietenii mei care a avut o patanie cu o sageata direct in ochi , pedeapsa de la ai lui sa stea in casa , rupt tubul si probabil tinut la o parte de orice material cu potential de a construi un tub cu sageti e acum oftamolog , tot el ceva mai tarziu cand au aparut pistoalele cu bile a mai primit una in ochi:)) ooo copilarie , astept sa creasca pruncul sa-l invat cum sta treaba.
NOU
btw , incerc acum sa vad daca mai am talent in a face o sageata , sau arhaismul cornete cum vad p-aici.
NOU
La alea cu hârtie erau EXCELENTE pixurile cu mina de creion din aia groasă, marca Koh-I-Noor. Aveam o acuratețe fantastica cu alea de nimeream din ultima banca ceafa lu’ ala scos la tablă.
NOU
Arhi …coci ai jucat?
NOU
nu, asta e specific constantei
NOU
in navodari, constanta noi le spuneam scoabe. usturau ca dracu.
NOU
@Dane, ce viteaz trebuie să te fi simţit când i-ai spart capul câinelui cu ranga! Eşti de admirat! Oh, de-ar fi mai mulţi ca tine…. care să-ţi trăznească şi ţie o rangă de la un metru, nu de la cinci…
NOU
in concluzie, nu va mira ca o generatie intreaga a avut aceleasi moduri de distractie pe tot teritoriul tarii ? (cu mici denumiri diferite dar in principiu sunt aceleasi jocuri)
NOU
tu parca esti chinezul de la mine de la slujba care vazand ca vb cu o romanca din alt departament si afland ca suntem amandoi romani, doar ca din alte zone ale tarii, s-a mirat: pai voi vb aceeasi limba? 🙂
NOU
acelasi tip de prastie – cu un singur elastic si fara cracan – foloseam si eu. erau foarte usor de ascuns si daca mai aveai si norocul sa-ti faci o guma din manusa “de inalta tensiune”, sau din camera de minge de handbal, o bila de rulment trecea printr-un geam facand o gaura ca de glonte.
caini si pisici vanate noaptea, la gunoiae; ziceam ca mergem in safari: unul lumina cu lanterna – obligatoriu tiger chinezeasca, cu 3 baterii – si ailalti trageau luand ca reper stralucirea ochilor.
dar cel mai misto era cand trageam unii in altii cu corcoduse verzi. faceau alea niste vanatai… 🙂
NOU
uite aici ceva ce n-am apucat sa fac: www.youtube.com/watch?v=W_n5fhII63U
arc din tzeava de pvc heavy duty!!!
nu cred ca se gaseau astfel de tevi in romania copilariei mele, desi stiu ca un baiat isi facuse un arc din teava de pvc -de-aia de tuberman- prin care trecuse o tija lunga de otel. in loc de coarda avea sarma otelita, iar sagetile erau un mix de trestie si sarma din electrozii de sudura, ascutita. se infigea cam 2cm in trunchiul copacilor.
NOU
Eu cautam zilele trecute un cauciuc pentru prastie, sa ma joc cu porumbeii si tiglele casei vecinului meu preahotz. Aveam in minte unul alb, ce mi-l aducea un electrician cind eram mic, ‘mnezo sa-l ierte! Ii ziceam cauciuc de lapte(subtire si f flexibil) si cred ca era un fel de izolant pentru fire… care esti ma, ielectrician, de unde ar putea veni un astfel de cauciuc?
Cand nu aveam cauciuc de-asta(pierdeam des prastiile), foloseam cauciucul camerei de bicicleta dar asta era naspa ca se rupea in cele din urma. Vad ca acu ii zice latex
Si prastia mea era diferita de ale voastre. A mea era mai simpla: cauciuc, siret de pantof si “piele” , adica suportul in care pui piatra. Odata mi-am luat bataie ca i-am taiat maica-mii cizmele de piele.
Ia uitati aici.. prastie klingoniana
youtu.be/mUQY31z2utU
NOU
Eu am frica de prastiile cu “cracana”. Cand le foloseam pe alea cu alice, se intimpla sa se incurce alica in elastic si sa se intoarca , dindu-mi peste deste. Sau sa trag cu alica in cracana si sa se intoarca aia si sa ma loveasca in obraz.
NOU
Eu nu mi-am dat niciodata cu piatra peste deste cu o astfel de prastie. Nici nu inteleg cum ai putea face asta. In momentul in care slobozi piatra, cealalta mina se da imediat la o parte fiindca nu mai e tensionata.
Iar pentru raza lunga ai nevoie de cauciuc f flexibil… cauciuc alb foloseam eu, adus de un electrician.
Cauciucul de camera de bicla sau de masca de gaze e rigid.
NOU
Alte vremuri. Eu aveam teava cu cornet simpla, eram cel mai mic pe strada. Cel mai meserias avea una cu butoias de 6 tevi (trebuiau 2 diametre), legate cu leucoplast si banda izolatoare, mai mare decat cea din film si fara automat (rotea manual butoiasul). Mi se parea cea mai tare chestie la vremea respectiva.
La prastie nu foloseam elastic de la haine. Facea rost cineva de coarda elastica din portbagajul unei Dacii. Se taiau carligele, se desfacea camasa textila si inauntru erau cateva zeci de fire de elastic alb, infasurate. Se impartea dupa prietenii si relatii, in ton cu vremurile.
Oricum, 90% din fabricarea unei tevi sau prastii era procurarea materialelor.
NOU
de ce ai vrea sa chinui animale? sa discuti rational despre o solutie ca eutaniasia e una, sa chinui cainii ca iti place tie e altceva. oameni ca tine si ca autorul (daca vorbea serios) sunt ultimele gunoaie. in fine, discutia e prea delicata pentru a fi purtata cu prosti.
NOU
prastie am luat acum 2 ani de la chinezi. sa trag dupa fazani in perimetru, cand lucram ca paznic pe aeroport. n-am nimerit niciuna. in schimb seful a prins 3. a dat cu masina peste ei. erau acolo fazani in prostie. in fiecare dimineata trecea si vanatorul si mai dobora cativa…
NOU
terminologia în Rahova acum douăzeci şi un pic de ani era după cum urmează:
– arma se numea “crăcan”
– proiectilele “invizibile” sau “invizoace”.
nu c-aş fi luat eu la ţintă toate fundurile bombate din cartier, ştiu de la un prieten 🙂
NOU
Te rog mult @Arhi pune un disclaimer , prastia e altceva. Tu vorbesti despre o inglitza , aia era din sarma groasa cu elastec de chiloi ( pus in 4 ) si trageai cu “capse” in U .
Prastia se facea dintr-un elastec special foarte dur, greu de intins, de la ceva camere , in capat puneai o corcodusa/piatra/bila/etc. si intrau intr-o chestie de piele piele, intindeai si trageai de obicei dupa pasari , avea mai multa forta . Remember ?????? Vad ca internetul got it all wrong, au facut asa o combinatie intre prastie si inglitza, au luat manerul de inglitza si tragerea de la prastie dar nu asa stateau lucrurile prin `90 .
Eu mai aveam o arma cand eram mic, un balon tras pe un tub de medicamente taiat , incarcai cu pietre sau boabe de porumb in balon si trageai :)) se faceau niste bubitze pe pielicica de mama mama …
Hai sa clarificam te rog aceste arme ale copilariei , sa stie si astia mai tinerii .
La tevi cu cornete aveam mereu 2 tevi, 2 manere gen rifle topite cu chibritul, aveam si tinta si tineam cornetele bagate pe lateral pe scotch, nu mai zic ca aveam si banda izolatoare in culori pentru efecte speciale si cand trageam dupa caini bagam si un bold in varf …
NOU
mane, iglita e o croseta:)
NOU
deci eu stiu cu ce ma jucam ! aveam inglita facuta de genul acesta cu cateva elastece ( le scoteam de la chiloti sau si mai si de la izmene ) si trageam cu capse de sarma d-aia imbracata cu plastic, aveam patent, le indoiam frumos. Imi aduc aminte ca elastecul ala lat de prastie era oarecum zimtat pe o parte , mi-am adus aminte si de la ce il luam… de la “bretelele” unei masti de gaze… remmeber cauciucul acela lat si dur ? Din ala se facea prastia adevarata si cu piele in capat, puneam pietre si trageam dupa pasari… nu-mi spune ca are nume prastia mea 🙁 nu gasesc o poza cu asa ceva pe net din pacate, futu-i.
NOU
pfff… nebunie era cu astea; noi le numeam “tubermane”. Aveam un maestru in cartier care facea cornete cu “dop” insemnand 3, 5 sau 7 varfuri la un capat. La 7 iti ramanea nenorocirea aia infipta-n carne. Cum necum erau vremuri frumoase, habar n-avea nimeni pe atunci pc-uri, telefoane mobile etc. Dar eram fericiti: jucam 9 pietre, fotbal, furam caise si ni se parea ca lumea-i a noastra. Copiii de azi n-au copilarie, au feisbuciuc si tablete.
NOU
Faceam tevi triple sau cvadruple cu mici bucati in mijloc pentru distantare (sa poti pune gura bine pe teava) si foloseam pistoale cu apa taiate la varf si la capat pe post de maner pe una din tevi. Fixam tevile cu banda izolatoare.
Din sarma groasa de 2 mm faceam “cracane” – decupam izolatia la varf si introduceam elastic subtire, smuls din cel de la chiloti, apoi puneam izolatia la loc. Trageam cu “invizoace” din bolduri indoite intre masele, pe care le tineam prinse de pantaloni, la indemana.
Jucam “gropita” si “liniuta”, dar si “frunza”, tenis cu piciorul, “peretica” (parca jucam cu o minge de tenis la perete) si mai era un joc cu mingea de fotbal la poarta cu un nume ciudat, dar nu-mi amintesc acum…
NOU
Cornetele le faceam cu bold in varf (pana ne-a prins bunica-mea pe var’miu si pe mine ca ii furam boldurile. si ca de obicei bataia si-a luat-o el ca avea vre-o 14 ani si eu doar 4 si “invata fata la prostii”). Si aveam niste boscheti (arbusti, adica) in fata blocului care dadeau niste fructe mici si albe, ca niste bilute. Alea le foloseam pe post de munitie in pixuri…si usturau ca naiba.
NOU
Mi-am adus aminte ca dupa ploaie, primavara, faceam bilute de noroi si le puneam in varful unor nuiele elastice, luate din tufele alea care fac floricele galbene pe toata tulpina si apoi, cu mare grija, aruncam biluta la tinta la geamul de la baie, deschis, de la etajul 6,7,8,9,10 al blocului vecin. Daca nimeream, o stergeam urgent, dar reveneam mai tarziu sa mai bagam cateva. La etajele sub 5 bagam bile mai mari, care se lipeau de multe ori direct pe tavanul din sufragerie sau dormitor – atunci o stergeam urgent si nu mai reveneam vreo 3 zile!
NOU
Explica-le mai intai cine-i Old Shaterhand…
NOU
buna idee…:))))
NOU
Chiar daca nu am mai mult de 19 ani.
Imi audc aminte de zilele cand ma jucam si eu in “constructii” cu astfel de “dispozitive”.
As vrea sa intreb un copil nascut in / dupa 2004. Pun pariu ca nu ar avea idee ce este.
Din pacare sau din fericire ajungem usor usr sa fim teleghidati. Din puctul meu de vedere este o sabie cu doua taisuri.
Sincer ma bucur nespus de mult ca avansam pe zi ce trece cu tehnologia.
Dar cum spuneam de sabia cu doua taisuri.
In acelasi timp ma uit la unii copii care nu stiu ce este distractia adevarata din copilarie…