Scris de Nebuloasa
Turul brandurilor timișorene a fost unul dintre cele mai mișto evenimente la care am fost co-organizator de când mă învart prin online-ul românesc. Asta pentru că ideea – pornită acum doi ani de la TVdece – e foarte faină: să încercăm să ne cunoaștem trecutul locului în care trăim și prin mărcile de renume care ne-au făcut cunoscuți dincolo de granițele județului.
Ați mai citit până acum despre ce s-a mai întâmplat la Timișoara în perioada 11-14 aprilie, așa că o să mă concentrez pe vizita la Fabrica de Bere Timișoreana, un loc cu istorie, cu poveste și cu oameni frumoși. Căci, desigur, fiind vorba despre niște rânduri scrise de mine, nu pot să vorbesc decât despre oameni.
Timișoreana e o bere, pentru cei mai mulți dintre români. Pentru alții mai înseamna și susținerea fotbalului românesc, dar pentru noi, timișorenii, Fabrica de Bere e mai mult decât un loc în care se face bere. Acele cladiri vechi sunt monumente istorice care datează de la 1718, momentul în care Eugeniu de Savoya a decis să facă prima fabrica de bere de pe actualul teritoriu al României dintr-un singur motiv: terenul pe care se clădea orașul era mlăștinos, iar apa nu era bună de băut. Drept urmare, înțelepciunea l-a făcut să transforme apa în bere. Aceste cladiri care se află acum în incinta fabricii sunt refăcute pe la 1858-59, cele originale arzând într-un incendiu. Totuși, cu incendii cu tot, românii tot nu s-au oprit din făcut bere.
Personal, nu-s cel mai mare fan al lui Eugeniu de Savoya. Marea lui descălecare în Timioara a distrus tot ce însemna urmă de turc în cetate (Timișoara a fost vreme îndelungată sub ocupație turcă), singura dovadă că turcii s-au aflat într-adevar aici fiind o tăbliță de 15 x 10 cm pusă la baza unei clădiri din Piața Libertății. Înțeleg că turcii ăștia au fost răi, dar lipsa oricărei urme a trecerii lor pe aici face ca o bună bucată de istorie a orașului să fie iremediabil pierdută și, în curând, de nimeni știută. Dar asta e altă discuție.
Revenind la bere (și mă repet, așa cum scrie pe halbele de Timișoreana, “Eugeniu de Savoya a luat cea mai înteleaptă decizie”), fabrica Timișoreana a fost o mare și placută surpriză, mai ales că procesul de producție n-a fost deloc întrerupt pe parcursul vizitei și am putut sa văd adevăratul drum al berii, de la hamei pâna la licoarea care, cateodata, ne mai întunecă mințile. Nu vă plictisesc cu detalii tehnice, oricum n-am reținut toate denumirile cazanelor, țevilor sau containerelor care mi-au răsărit în cale. Am apreciat, însă, curățenia sclipitoare pe care am întâlnit-o peste tot, incât aveam senzația că mă aflu în ceva farmacie industrială: toate luceau, la propriu, inclusiv cazanele mari în care fierbea berea. Cred că mi-ar plăcea foarte tare să asist la procesul de curățare al tuturor utilajelor de acolo, mi se pare că e nevoie de o mică armată pentru treaba asta.
Sigur că vizita la fabrica n-a fost perfecta. Am fost momiți cu degustări de licori pe măsura ce acestea se apropiau de forma finală pe care o găsim în sticlele puse la vânzare: drojda de bere pură, berea nefiltrată, apoi cea nepasteurizată. Dacă pentru timișoreni acestea din urmă sunt puse la vânzare în Curțile Berarilor din oraș (două la număr), tare mi-ar fi plăcut să beau un shot de drojdie, dar volanul pe care trebuia sa-l țin între mâini pentru înca vreo câteva ore nu m-a lăsat să mă bucur de degustare. În schimb, am aflat un lucru drăguț despre Timișoreana nefiltrată, căreia i se căuta un nume înainte să ajungă pe piață. (pâna la urma, tot “nefiltrată” i s-a spus) Iar numele care a avut parte de cele mai multe voturi de la angajații fabricii a fost “bere vie” și băutorii adevarați de bere știu ce înseamnă asta.
NOU
bere
jajajaja
NOU
tare motivu pt care nu-i fana eugen de savoia. o fi fost secolul luminilor, da’ chiar sa te astepti de la un print european de pe vremea aia sa lase in picioare urmele trecerii turcilor prin centrul europei…adica nu sa te astepti, dar sa-i reprosezi?
de fapt, si daca ne cucereau arabii acum 200 de ani si ne eliberam de ei acum, tot asa faceam.
NOU
Cucerirea araba e in plina desfasurare, in special intr-un oras universitar ca Timisoara; au poate ti-au scapat nume neaos românesti ca Taher, Hayssam, Iskandarani – astia-s cativa dintre cei mai “titrati”.
NOU
si eu sunt Ametcea si sunt roman verde
NOU
Tu ai certificat de nastere emis de statul român, “bre”.
NOU
“Cum te cheama , pui de dac?”
“Cetin Ametcea”
NOU
ca doar cu statuile lui lenin ce-am facut?
NOU
A fost odata ca niciodata
Pe strazile din Timisoara
S-au intalnit Terapia Si Timisoreana
Frumoasa fata
Si-au facut-o lata
Dupa blocurile gri, anal violata
www.facebook.com/photo.php?fbid=240859039385027&set=a.239276636209934.59259.184603995010532&type=1&theater
NOU
“Totuși, cu incendii cu tot, românii tot nu s-au oprit din făcut bere.”
Romanii?
buahahahahaha. am ras.
de cand s-a infiintat fabrica si pana dupa revolutie meseria de maistru berar se mostenea din tata-n fiu si era o clica exclusivista rezervata etniei germane, a svabilor din banat.
dupa 89, cand au plecat nemtii din banat, productia a fost preluata de romani.
cam de atunci fabrica s-a dus in cap.
noroc ca au venit salvatorii din Africa de Sud…:-))
NOU
Fiind vorba de etnicii germani,probabil acesta a fost motivul folosirii termenului de ,,români,, cu un singur ,,r,,.:)
NOU
Hary, in 1918 s-a infaptuit Marea Unire. De atunci si pana acum, Timisoara e teritoriu romanesc. Legal, ca moral a fost cu mult inainte de asta. Svabi, sasi, unguri, secui, tatari, aromani, machedoni, sarbi etc., avem multe etnii in tara asta.
Dar romani suntem cu totii.
NOU
nebuloasa,
frumos speach.
mi se pare insa foarte interesant ca ai reusit sa enumeri 8 etnii distincte, dar nu pomenesti nimic de cea mai importanta ca si numar, dupa cea romana: tiganii!
nu de alta, da “romani suntem cu totii…”
NOU
nu mai zicem si ca e predominanta si predominant proprietara prin centrul orasului
NOU
Etnia e una, cetatenia e alta.
NOU
Harry, nu-i frumos sa vorbesti de rau concurenta
NOU
Timișoreana a fost o bere bună, din păcate acum e doar o leșie dubioasă.
NOU
Word!
NOU
Mie-mi place de printul asta Eujeniu…apa nu e buna asa ca o transformam in bere!
Cu din astea ar trebui sa se ocupe casele astea regale ca si asa in rest nu fac nimic. Ba, scuze, mai fac chestii de genul “vai, mi-a facut poza nenea ala rau cand ma prajeam la soare fara sutien si a dat-o in ziar…si acum suntem distrusi moral…la anul mergem in alta insula, o sa fiu iar topless in 25 august, la ora 12:35, da sa nu cumva sa ma mai urmariti”
Revenind on topic: Timisoreana e buna dar pe mine m-au pierdut de cand nu mai gasesc la six pack, oare costa folia aia amarata asa de mult de a meritat sa o scoata? Sau or fi de vina magazinele ca nu le mai expun la raft decat la bucata, nu stiu…
NOU
de la timisoareana ma doare capu. Si in parca legea puritatii nu scria nimic de malai…
NOU
Nu stiam de ce are aroma de mamaliga 🙂
Se pune malai si la Silva Neagra. Aia de la Stejar pun sirop de dextroza.
Probabil porumbul e mai rentabil decat orzul. Timisoreana e si una dintre cele mai ieftine beri de pe piata. Fii multumit ca nu e facuta din apa, orz, hamei si pufoaica.
NOU
@Lucifer, păi cnie te pune să mânci popcorn la bere?
NOU
@ Dani Corban – porumbul e mult mai rentabil decat orzul maltificat.
NOU
De cand se aplica legile puritatii berii si la Timisoreana? Dintre berile lager, e preferata mea.
NOU
pai problema e ca nu se aplica. Si nu e vorba doar ca are porumb, ca parca si la Corona se foloseste porumb. Pb e ca de la ea ma doare capu’. De la altele nu.
NOU
@lucifer
s-ar putea ca tu sa ai o problema, nu berea
NOU
Lucifer, aia cu malaiul e folclor urban, brasoave nemtesti ;). Porumbul e mai scump decat maltul si necesita un proces mai complex. Dar da un gust mai dulceag, mai putin aspru si multe beri superpremium il folosesc (vezi Stella)
NOU
acu vreo 15 ani berea aia era un fel de ceai acidulat. n-am mai baut de-atunci. era timisoreana pe toate terasele. ce bere buuuna. cum ai bea un pahar de vin bun cu 90 % apa.
NOU
@Cetin “Arhi” Ametcea +1
De trailes bahtalo!:))
NOU
wtf, te-ai impacat cu nebuloasa
NOU
timisoreana pt. timisoreana este ce a fost ursus pt. cluj.
sa speram ca fabrica din timisoara va avea o soarta mai buna.
NOU
Bautorii seriosi de bere Timisoreana, adica cei care au baut de la 1000 l in sus, stiu ca de vreo 5-7 ani, berea Timisoreana a devenit una dintre cele mai mizerabile beri din Romania, avand in vedere ca era una dintre cele mai bune, daca nu cea mai buna bere romaneasca. Cred ca folosesca apa din Gange, ca banuiesc ca n-au schimbat reteta.
NOU
Andrei,
Timisoareana nefiltrata proaspata si cea nepasteurizata direct de la botul calului este foarte buna.
NOU
@Harry, din pacate ambele sortimente se gasesc in putine locatii prin tara.Succes cu raspandirea Terapiei.
NOU
pacat ca nu te ai plimbat putin in jurul fabricii Timisoareana…asa un damf fain se simte de la ei , borhotul ala…ca as face lobby sa i mute la 100 de km de Timisoara…lobby ?…sau hobby ? dracu stie
NOU
Pacat ca s-a stricat beraria aia de langa fabrica, acuma e un restaurant jenant cu muzica populara. Era carciuma autentica, putea a bere, mici si fum de tigara. Acolo am vazut prima data chelnerita care cara 5 halbe intr-o singura mana.