Mă uitam la reacțiile pricinuit de declarația lui Trump, cu impunerea de taxe către UE și cum oamenii sunt puși pe fapte mari, scandal, reacții dure, să dăm o lecție, să facem și să dregem, suntem cei mai tari, cei mai buni etc.

Cred că reacțiile pe care le au, în acest moment, liderii UE, sunt exact cele care trebuie și această temporizare lentă și dialog întins pe luni și ani este cel necesar. Și cred că multor dintre noi, me included, câteodată, traiul bun și viața fără griji le-a produs cel mai mare defect pe care îl poate induce timpul unui om. Uitare și, odată cu ea, nepăsarea.

Am făcut un mic compendiu cu conflictele din acest moment de pe glob.

Europa / Eurasia

  • Războiul Rusia–Ucraina – probabil despre el știți toți, unii mai mult sau mai puțin informați. Este primul pas major al Rusiei spre reconstrucția imperiului rus, de data aceasta sub o altă denumire. 

  • Ocupații militare:  Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud, Nagorno‑Karabah, toate conflicte sponsorizate sau produse de către tendințele imperialiste rusești, apropiate, relativ, de noi.

Orientul Mijlociu

Războaiele continue ale Israelului cu Hamas, în Gaza, Liban, Siria, cu Iran, în ultima perioadă, cu Yemen, completate cu violențele vechi de zeci de ani din Cisiordania.

Africa de Nord și Subsahariană

  • Sudan – război civil intens între armata oficială și RSF, Darfur în criză, crime de război

  • Republica Centrafricană – război civil continuu între guvern și diverse miliții
  • Congo – insurgențe în est (M23, ADF etc.), asaltul asupra Gomei, având ca rezultat zeci de mii de persoane strămutat.
  • Somalia – ofensiva al-Shabaab în regiunea Shabelle (+campanii AU/SNA)
  • Ethiopia – războiul civil în Amhara și Oromia, drone, Fano vs. forțele guvernamentale

Asia

  • Myanmar – război civil post-coup cu zeci de fragmente insurgente și ofensive recente (Chin, Shan, Sagaing etc.)

  • Conflictul inter-coreean nu s-a sfârșit niciodată, nu există o pace reală, iar grăsunul dictator comunist chiar ieri și-a manifestat disponibilitatea pentru un război cu Coreea de Sud și Japonia.
  • Japonia își dorește insulele Kurile înapoi de la Rusia și nu va încete niciodată să le dorească.
  • Afganistan – unde violențele interne nu s-au oprit niciodată, acum fiind alimentate și cu miliardele în tehnică de luptă lăsate în urmă de administrația Biden, nemaivorbind despre efectiva stare de sclavie a femeilor.
  • Pakistan și India – recentul război de 6 zile, plus violențele continue din Balochistan, luptele din Kashmir, insurecțiile Naxal și tensiunile eterne cu China.
  • Filipine – lupte cu Abu Sayyaf, MILF, MNLF   în Mindanao, conflict deschis în Marea Chinei pentru teritoriu.
  • Columbia (Catatumbo) – confruntări ELN – disidențe FARC, victime civile și strămutări.
  • Mexic violențele zilnice ale cartelurilor, hecatombe de morți din confruntări.
  • Thailanda – insurgență în sud, există un risc major de decompoziție a forțelor locale și război civil.

America Latină și Caraibe

  • Haiti – violență extremă a gangurilor, incapacitate guvernamentală, efectiv Port au Prince este sub stăpânirea gangurilor, armata nu mai are nicio putere, se practică uciderea la scară largă a civililor .

  • Venezuela – instabilitate politică și confruntări armat‑paramilitare, pe lângă conflictul cu Gyana pentru zona Esequibo, zonă bogată în petrol, petrol descoperit de Exxon și, normal, USA este acolo miez, gata să susțină un război local, iar Brazilia are deja desfășurate forțe la graniță.

Pe lânga asta, aici, în zona noastră, există conflicte latente care, în urmă cu doar foarte puțini ani, au produs zeci de mii de morți și masacre de nivel science fiction.
Puțini dintre voi își amintesc de războiul real din Transnistria dintre moldoveni și Armata a 14 a rusă, despre grupul Ilașcu, oameni arestați de către rușii din Tiraspol în 1992 și ultimul fiind eliberat, cred, în 2007. Conflictul există și mocnește, armata rusă încă există acolo.
Abhazia & Osetia de Sud au măcinat Georgia, inclusiv cu invazii ruse. În ultima perioadă, datorită influenței ruse, Georgia este condusă de un partid pro rus, care împinge țara spre Rusia, cu arestări, crime, defenestrări de tip rusesc și tot tacâmul.
În Bosnia și Herțegovina există Republica Srpska, modul prin care Rusia și Serbia alimentează conflictul dintre fostele state jugoslave și tendința de recuperare a fostelor teritorii așa zis imperiale de câtre sârbi. În ultimele săptămâni au exista conflicte violente, bazate pe refuzul executării unui mandat de arestare internațional pentru unul din liderii locali. La pachet vine și conflictul din Kosovo, iar sârbii nu au uitat niciodată bombardamentele îngrozitoare ale NATO și niciodată nu vor fi, cu adevărat, suporteri UE sau alte alianțe care le-au ucis familiile, nediscriminatoriu.
Ciprul de Nord, ocupat de forțele separatiste susținute de Turcia, este un alt conflict latent, care alimentează o luptă pentru resurse, pentru că turcia dorește controlul complet al resurselor mediteranei. Acest conflict va duce, cel mai probabil, la un război cu Grecia, care Grecie se înarmează zilele astea în mod declarat pentru un posibil și probabil razboi cu expansionismul otoman manifestat de dictatorul Erdogan.
În Catalonia și Țara Bascilor nu a fost și nu va fi niciodată liniște. Puțini dintre voi mai țin minte sau știu că, înainte de a asimila numele terorismului cu arabii, de fapt a existat organizația separatistă bască ETA, care au fost, la vremea lor, detonatoarele pe care le reprezintă azi arabii. Catalunya dorește independența completă de spania, iar Carles Puigdemont dorește să devinpă președintele unui stat real, nu doar un papițoi alergat de justiția spaniolă.

Ce vreau să spun este, de fapt că niciodată, în lume, nu a fost vreun moment de pace și întotdeauna, în zone extinse de pe glob, au exista și există războaie cu foarte mulți morți și foarte multă suferință. Dacă pentru noi, ca zonă civilizată, ideea de război ne este necunoscută, momentan, pentru alții războiul mondial nu s-a terminat niciodată și va exista pentru tot restul vieților lor.

Și, datorită tuturor acestor conflicte locale, în orice moment poate izbucni o conflagrație extinsă în mai multe state din Europa, conflagrație care ne-ar face să spunem Vai, e un nou război mondial, mor milioane, iar pentru restul lumii să fie exact cum privim noi, acum, războiul din Sudan.

Chiar dacă nu vă place faptul că, vai, nu ne manifestăm demnitatea și puterea față de alții la modul bătut cu pumnul în masă, este cazul să realizați că acest mod de a face politică, cu negocieri și discuții prelungite peste ani, ne asigură o pace și o liniște pe care alții nu le au și nici nu le-au avut. Bucurați-vă de anii de liniște pe care îi avem și pe care, poate, o să îi mai avem, pentru că în orice moment se poate termina totul și unul din conflictele acestea locale să degenereze într-o expansiune armată, expansiune care va fi, indubitabil, alimentată de toți cei care doresc distrugerea UE, cu americanii fiind primii la rând.

Lăsați eroismele și agresivitățile astea de canapea, pentru că, atunci când vă vor fi uciși copiii în adăposturi anti bombă, vă veți aduce aminte cu drag de vremurile astea de liniște când îl înjurați pe Trump de la distanță și vă simțeați bazați și puternici.

Pacea nu este și nu va fi niciodată eternă.

Dacă v-a plăcut ce ați citit, dacă știți că am rămas din ce în ce mai puțini oameni verticali, avem și noi nevoie de voi.

19 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Sincer ar trebuit sa: tragi macar cu o prastie/arc, diferentierea plantelor pe care le gasim la noi, cumparat un teren in fundul romaniei sa l ai in caz de si sa te caci in natura intr o groapa; ar fi necesare.

    50/50

    inteligenta contemporana: taxe, fluturas, firma, srl vs pfa, asigurari, mita, socializare, familie, etc + inteligenta practica: nevoi principale, indicatori naturali, raspuns rapid, prin ajutor.

    E doar o parere.

  2. #2

    Primo: în articol Mexic și Columbia au aterizat din eroare în zona Asia.

    Secundo: Trump merită înjurat la orice oră pentru că e dalta ce încearcă să fisureze blocul occidental care a pus URSS în cap. În beneficiul SUA, dacă te iei după el și după cultul său ce a parazitat partidul republican până la deformare, în beneficiul unor terțe state ostile, dacă te uiți la rezultate.

    • #3
      Comentariu controversat

      se mai intampla, cam asa arata, in spate, un articol, cand completezi ulterior, poti sa mai si adaugi aiurea. e bine ca asta e important, ca am adaugat columbia si mexic in asia. ce fraer

    • #4

      Cred că mai curând termenul căutat nu era “fraer”, ci ceva legat de vârsta respectabilă și de faptul că la senectute mai uită omul pe unde pune lucruri.

  3. #5

    Scrisorile alea mi se par atat de penibile. Parca sunt scrise de aia de la teleshopping.

    Europa si Us sunt acaparate de hodorogi care nu se dau dusi. Au prins radacini acolo si acuma santajeaza pe toti cu mostenirea. Eu unul abia astept sa se rupa si pisica asta. Ca o sa se rupa misto, nu au facut deloc succesion planning de frica sa nu fie dati afara si cine o sa vina nu prea o sa faca ca ei. Ca sunt sanse sa vina cel mai prost si cel mai slab, asta e alta problema.

    • #6

      Nu cred că vrei cu adevărat unele moduri de rupt pisica. Și nici nu cred că-ți imaginezi cam cum ar arăta Europa dacă pică actualul sistem. NATO și EU au menținut latente unele conflicte. Pe lângă ce-i menționat în articol, ar fi de adăugat revizionismul maghiar, și unele idei de “X mare” vânturate de diverse formațiuni în diverse alte state.

      Du-te vreo două săptămâni pe la vecinii ucraineni, prinde niște bombardamente binevoitoare, cu tot tacâmul, vezi dacă mai crezi că ruptul pisicii actuale ar fi o chestie mișto.

    • #7

      Ce zic eu si ce zici tu, citirea comprehensivă e la alta adresa! Ai inteles expresia rupt pisica si ai plecat in balarii de acolo! Apoi ai mai luat un subiect extrem ala cu Ucraina si mi-ai aratat tu mie pisica. De asta suntem in ghena!

    • #8

      Ce scrisori?

  4. #9

    Părerea mea este că pacea în Europa, de care ne-am bucurat până acum, se datorează și generației care a trăit cel de-al Doilea Război Mondial și care a făcut tot posibilul pentru a construi o pace durabilă. Da, cred că ne bucurăm de cea mai lungă perioadă de pace din istoria Europei. Acea generație este aproape dispărută, iar lumea uită treptat nivelul de distrugere și suferință cauzat de cel de-al Doilea Război Mondial. Alți lideri politici vor apărea, care, în loc să rezolve problemele oamenilor, vor instiga la ură.

  5. #10

    N-auziși? “Ceaușescu, ceaușescu” la bici pliz… Idioți. Ăstora le-ar trebui o excursie la Kim, “one way ticket”.

    • #11

      Inteleg ca strigau Ceausescu pentru ca Selly se comporta foarte autoritar cu echipa…

  6. #12

    capul ce se pleaca, este fara coaie.

  7. #13

    Cat timp necuratul are adepti pe pamantul acesta, nu va exista pace.

    • #14

      cat timp de astia ca tine sunt lasati in viata, nu va exista pace

    • #15

      Alt bivol la care i-a aparut bicipliz pe tictoc 🙂

  8. #16

    ”iar sârbii nu au uitat niciodată bombardamentele îngrozitoare ale NATO și niciodată nu vor fi, cu adevărat, suporteri UE sau alte alianțe care le-au ucis familiile, nediscriminatoriu.”
    Mai are rost sa discutam de crimele in masa comise de sarbi asupra albanezilor din Kosovo, de genocidul ala profesionist ?
    Lasa ca si germanii au fost bombardati de americani in al doilea razboi mondial si le-a trecut supararea si japonezilor la fel dupa ce au incasat doua nucleare nu or fi sarbii mai cu mot.

    • #17

      Lasa ca si germanii au fost bombardati de americani in al doilea razboi mondial si le-a trecut supararea si japonezilor la fel dupa ce au incasat doua nucleare nu or fi sarbii mai cu mot.

      Ha… hahahaha.

  9. #18

    Conflictu’ ala din Filipine e de urmarit cu atentie…

  10. #19

    Eu sunt curios în câte dintre conflictele din afara Europei există și ceva implicare rusească. De gust, așa.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.