Ieri, in sfârșit, am luat decizia matură si asumată de a șterge pagina de facebook a blogului. Contul personal l-am inchis de fix un an, dar la pagină aveam nostalgii, fiind din 2012 deschisă.
Dar mi-am adus aminte că nostalgiile alea le-am avut și când am închis contul de twitter, care era din 11 noiembrie 2007 și, surpriză, lumea nu s-a terminat, am putut merge înainte și fără el și, in general, all good

Practic, de ieri, nu mai folosesc produsele Meta deloc, contul de instagram ștergându-l…nu stiu, demult, ceea ce e minunat, pentru că, god, i hate zuckerberg.

Bine, înțeleg că, din punct de vedere al prezenței sociale și a blogului, ar trebui să imi extind, de fapt, reachul in domeniu, dar produsele facebook par deja depășite si anacronice si, in plus, singurul lucru care are succes acolo sunt postările care caută scandal, oricare ar fi el, de la antivax la politică. Si mi s-a cam acrit.

De fapt cred ca asta e problema generalizată a generatiei social media actuale. Conținutul scris, continutul serios, a căzut in desuetitudine pentru utilizatori, datorită gradului mare de analfabetism, procentul de iliterați trecand deja de 50%, iar succesul major in video este in tiktoks sau reels, filmulețe scurte in care autorul se scalambaie, face tarantele, farse sau mimează diverse, pentru ca cei de pe partea cealaltă a ecranului să ii dea share si like.

M-am uitat puțin pe Bluesky…prea mult conținut american pentru mine. Caut europeni relevanți, dar nu prea sunt, toti analizeaza america.

So, yeah. This is it.

Dacă v-a plăcut ce ați citit, dacă știți că am rămas din ce în ce mai puțini oameni verticali, avem și noi nevoie de voi.

Alte articole din arhiva de aur

52 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Up.

  2. #2

    M-am uitat pe IG si vad ca mai gasesc o pagina cu “cetin_arhi_ametcea”, e pagina ta?
    Si exista posibilitatea de a sterge pe fb ,complet. Ca ultima oara era doar posibilitatea de a fi suspendat

    • #3

      dunno, pagini vechi, abandonate de multi ani, dont care.
      da, evident, ai opțiunea clara de delete page.

  3. #4

    Doar instagram, fb ul l-am sters de cca 10 ani.

  4. #5

    Mastodon nu poate fi o soluție ? Deși, până acum, ce am întâlnit au fost mai mult conturi de IT-iști, cred ca o voce ca a ta și-ar crea repede nișa, doar ne-ai atras și ne ții lipiți de articolele tale, zi de zi…

    • #6

      nefiind ITist…:)))
      bine, e foarte tentanta chestia aia cu video. nu mai trebuie sa scrii, tzac pac, bagi in capcut, gata treaba…

    • #7

      Dacă nu ești IT-ist și nu vrei să ți-l hostezi singur (deși am înțeles că ai un Raspberry Pi care stă degeaba) poți să-ți faci cont pe un server oarecare, sunt foarte multe. Am căutat unul românesc, există: mstdn.ro/ Am găsit acolo cel puțin 2 useri, dintre care unul activ.

  5. #8

    Doar atât cât să urmăresc pagini legate de ceasuri, biciclete, auto vintage și wildlife. Nu interacționez și nu postez.

  6. #9

    IG inca e ok, mai putini boti si cretini.
    Dar facebook chiar e cancer. Inca nu mi-am sters contul, dar am avut momente cand l-am dezactivat cateva zile, mai ales in preajma alegerile.
    Am intrat de curiozitate pe hi5 si inca mai exista profilul cu pozele si cu toate cele. BIne, acum pare un fel de tinder.

  7. #10

    Vezi ca Whatsapp apartine tot de meta.

  8. #13

    Nimfomane dot ro intra la retele sociale?
    In rest, n-am facebook, twiter, telegram si alte chestii…

    • #14

      Customer or service provider ob that network?

    • #15

      dot com, nepriceputule!

  9. #16

    era o retea cu video-uri scurte care erau faine. Vines. S-o dus dreaq de mult.

  10. #17

    Din pacate da, din inertie. FB l-am folosit intens in perioada alegerilor, acum mult mai putin. Insta ca sa tin legatura cu prieteni mai distanti, sa ma informez/inspir cu diverse. Dar pe ambele se vede tot mai mult si mai clar faptul ca dead internet theory e cat se poate de reala. AI slop, rage bait, si postarile si comentariile si like-urile toate din boti.

  11. #18

    cred totusi ca povestea asta cu zuck, musk si alti bogatani care sunt rai si vor sa pacaleasca lumea cu platformele lor este mult prea exagerata. sunt comunitati misto unde oamenii discuta civilizat pe subiecte normale la cap, nu sunt boti sau hateri, le ofera totusi unui numar imens de oameni posibilitatea sa comunice cu cei cu care au puncte comune de interes. cred ca dincolo de momentele agitate, de alegeri de pilda, platformele astea aduc un plus si se vede, oamenii sunt mai relaxati, mai optimisti atunci cand au posibilitatea sa se conecteze cu alti oameni

    • #19

      da, da, fix așa; la sfatul blogărului oltean (că eram și io pornit, ca Senioru’), mi-am făcut curățenie în febeu, la follow; just for fun am lăsat la follow, vreo 3 luni, DOAR spotmedia; ghici de cîte ori mi-a intrat în feed!? s-a strigat Adi Despot?

    • #20

      eu am sters contul atunci cand efectiv in feed primeam doar Am facut acest cal din paine si nimeni nu ma apreciaza, Familia mea munceste la camp dar nimeni nu da like, Suntem 17 frati dar nimeni nu o apreciaza pe mama ca a fatat de 17 ori etc. gata, muie algoritm

    • #21

      aveti o atitudine negativa si din cauza asta nu reusiti sa vedeti si partile bune. atatea si atatea campanii pentru ajutorul unor oameni aflati in situatii dificile s-au facut prin intermediul platformelor astora. chiar nu conteaza binele facut?

    • #22

      Hai să îți zic o poveste despre comunitate teoretic frumoasă: Via Transilvanica. Au creat un grup pe Facebook, unde ar trebui să găsești informații utile despre traseul turistic care străbate toată țara. Cum am început să umblu și eu pe traseu, zic să mă alătur grupului, să aflu și eu informațiile acelea utile. După câteva săptămâni a devenit obositor. Postări după postări în care unii și alții cu afaceri în turism își fac reclamă. De exemplu, întreabă unul cum poate ajunge cu trenul la Putna, în Moldova, răspunde unul cu o pensiune din județul Sibiu: „vă așteptăm să ne treceți pragul”. Plus postări pe bandă rulantă, de tipul „azi am plecat pe traseu, am făcut x kilometri”, însoțite de zeci de selfi-uri, urmate de enșpe mii de comentarii la indigo: „Felicitări! Cale bună!”, gifuri stupide, mereu aceleași. Zeci de întrebări repetitive: Sunt urși, sunt câini? De unde iau spray? Nimeni nu mai caută în postările vechi, toată lumea se trezește și pune aceleași întrebări. Că așa funcționează grupurile în care se adună oamenii pe social media. Te iei cu mâinile de cap și mai bine te lipsești.

    • #23

      Păi VT are situl propriu, cu informațiile necesare, nu-i nevoie de plîngăreții de pe FB.

    • #24

      @Ender bun, bun!

  12. #25

    shefu – nu e nevoie sa apara comentariu – row mainlisting clasa asta din container, are nevoie de un margin-top:35px – nu se mai vede text-ul cu cele mai citite articole iar lista de articole e lipita efectiv de header.

  13. #26

    Mai folosesc doar Whatsapp (pentru job și familie) și Discord (pentru prieteni și discuții).

    Aș renunța la Whatsapp, dar nici familia și nici colegii nu sunt dispuși să treacă pe Discord.

    Facebook: folosit prin facultate pentru a afla anunturi despre examene și cursuri. Și pentru certuri politice cu colegii. Inițial, l-am folosit în liceu să caut exact pentru ce-l făcuse Zuck. N-a mers. Mă săturasem de FB în 2016 și mi-am închis contul atunci …dar în 2020 am început masterul, a venit pandemia și am avut primul meu job care era remote care necesita cont de FB. Natura jobului m-a obliga sa folosesc. Dar altfel nu-l foloseam. Din 2023, de cand am demisionat de la primul job, n-am mai auzit de FB.

    Reddit: am activat prin 2021, in pandemie, n-am rezistat mai mult de o luna din cauza karmei. Prea multe scandalul și spam.

    Twitter: nu l-am folosit, știind ca e mai degrabă un jurnal public al celebrităților.
    X: am mai intrat doar ca sa vad postările lui Trump și Elon, dar cam atât.
    Truth Social: n-am rezistat decât o lună.

    LinkedIn: l-am folosit un an, l-am șters când am văzut ca se transformă într-un nou Facebook sau X.

    4chan: m-au îndemnat niște prieteni să îmi fac cont acolo, n-am acceptat

    Instagram: mi-am deschis cont dr lurker de curiozitate, l-am închis imediat când am realizat ca îmi e îndeajuns pornhubul.

    Poate ca cea mai bună platformă socială a fost pentru mine Computer Games Forum, desființat în 2018.
    Îți provoca dependență ca te întorceai să îți faci cont clona după ce îți luai ban.
    Cred ca formatul cum era structurat pe subiecte și nivelul de calitate al discuțiilor peste toate platformele sociale.

    Am folosit CGF vreo 10 ani. Și mi-e tare dor. Încă îl mai tastez pe Google, dimineața când mă trezesc.

  14. #27

    Eu stau cam o ora pe zi pe Instagram si aproape cam atat pe Facebook. TIKTOK sau Twitter nu am si nu imi trebuie. Mai citesc si forumul softpedia, pe langa blogurile

  15. #28

    Bravo, felicitari pentru decizie.

  16. #29

    As vrea sa pot, dar mai am nevoie sa caut uneori pe Georgica a lu Florea si ii gasesti doar prin facebook si whatsapp pe astia!

    Ma simt mega ofticat ca am luat un vr quest si am mai cumparat si un joc pentru workouts and shit. Da macar il folosesc asa ca there is that.

    Alea pentru agatat au devenit inutile, doar sa dai bani si te cupleaza cu una in care sa bagi bani!

    Pe Instagram mai dai peste gagici fara ca sa dai bani.

    Pe tik tok il vezi pe zoso cum se antureaza cu tineri si le da sfaturi! Si pe adelin petrisor cum se spala in curte cu sticla la cardan!

    Viata e tare misto cand nu stai pe telefon, mi-as dori sa il folosesc doar o ora pe zi odata la 50 de ani!

  17. #30

    Nu am sters facebook twitter etc, dar nici nu am mai intrat pe ele de ani de zile. Nici nu cred ca stiu vreo persoana sub 40 de ani care sa mai foloseasca facebook. Colegii mei de la facultate abia daca au auzit de el, e ceva de pe vremuri.

    Folosesc mult instagram, ajuta la viata sociala, mai vorbesti cu o gagica, etc. “ah, esti la barul x, hai ca vin si eu”. Imi place. Te ajuta sa intretii multe relatii care altfel s ar pierde. Din pacate nu stiu cat o sa mai tina si asta, am inteles ca deja o sa scoata highlights, m as mira sa nu urmeze calea facebook in cativa ani.

  18. #31

    @cetin redditu e retea sociala? 😀

  19. #32

    Depinde cum il folosesti. Eu de exemplu pe FB sunt abonat la grupuri de meme si imi apar in feed tot felul de secvente de standup sau secvente din seriale scurte de comedie. Altceva nu folosesc, rar imi apar chiar si din lista de prieteni postari si daca nu reactionezi la ele apar si mai rar.
    Practic l-am setat ca un canal de comedie si e ok pe buda, inainte de culcare, chiar si in masina ascult in fundal ascult glume de standup sa-mi dea o buna dispozitie.

  20. #33

    Ma bucur sa vad ca bloggeri pe care ii urmaresc renunta la social media.

    Am renuntat treptat la facebook si instagram (singurele social media pe care le foloseam dintr-un cumul de motive precum:

    – fotografi pe care ii urmaream si ii respectam au renuntat la orice social media pentru ca isi faceau griji ca ii afecteaza afectiv si le consuma foarte mult timp liber
    – a venit pandemia
    – modificari ale acestor platforme astfel incat ce fac prietenii, si ce se mai intampla cu profilele pe care le ai in favorite nu sunt prioritizate si tot ce vezi sunt postari extrem de toxice promovate de algoritm
    – fosti angajati au confirmat ca algoritmul folosit de meta se bazeaza este programat sa deprime si sa irite lumea pentru ca asta creste activitatea.
    – faptul ca tot ce postez sau fac pe aceste platforme este vandut altor companii

    Se fac cred vreo 4 ani de cand am dezinstalat aplicatiile social media de pe telefoane. Nu m-am deranjat sa imi inchid conturile si imi este sila sa le instalez ca sa fac asta.

    Ma simt mult mai bine psihic de cand am incetat sa mai folosesc astfel de aplicatii. Imi aduc aminte ca imi petreceam ore intregi pe telefon.

    Timpul acela care nu mai este irosit aiurea pe facebook sau instagram il folosesc ca sa sa stau cu baiatul meu, sa trag de fiare, sa alerg, sa gatesc, sa am grija de mine. Daca am ceva sa ii spun cuiva, sau sa afluu ce mai face cutarescu, pun mana pe telefon si sun, bag un facetime sau dau un mesaj.

    Din punctul meu de vedere, social media ar trebui reglementata precum consumul de alcool sau tutun.

  21. #34

    Pe Bluesky sunt de vreo 7 luni. Intradevar# mi se pare numai despre americani# dar, după umila mea părere, e o chestie temporară, pentru că majoritatea celor înscriși acolo sunt refugiați de pe fostul Twitter. În timp, cred că va deveni mai cosmopolit.
    Tot acum vreo 7 luni mi-am făcut cont și pe Substack. Buna alegere! Poate arunci o privire acolo. Si ei sunt la început, cu mult conținut de la și despre americani, dar răsar și ceva conturi românești (persoane cunoscute, nu bombardieri analfabeti) pe care deja le urmaresc.

    • #35

      Ar putea deveni mai cosmopolit, dar ma tem ca o va lua pe ruta reddit-ului si va deveni un echo chamber. Cam ăsta pare a fi trendul pe partea de social media: unii se duc in partea asta, ceilalti in cealalta parte a internetului.

      Doar comunitațile de nișă mai rămân cât de cât echilibrate, fie pe anumite subreddituri, fie pe siteuri web 2.0 precum prezentul blog.

  22. #36

    Aduci tot mai mult la chip cu răposatul Nicu Covaci

    • #37

      la bătrânețe, toti incepem sa mirosim a moarte:)

  23. #38

    Voi renunta la FB zilele urmatoare, il foloseam pentru legatura cu fostii colegi de liceu in perspectiva intalnirii de X ani, dar am facut rost de numerele lor de telefon si ne-am mutat pe whatsapp.

    IG imi e complet inutil. Twitter doar pentru vedete, cumva tot inutil.

    Whatsapp e bun pentru comunicare cu vecinii si familia, deocamdata nu are ads, deci il mai tin.

    Ideal as trece complet pe offline, eventual sa pastrez clasicele SMS-uri pentru comunicare rapida, nu sunt fanul vorbitului la telefon.

    Pentru stiri stateam mult pe HotNews dar in ultimii 5-6 ani si-o sug cu prea multa partinire catre o zona pe care nu dau doi bani (“bula” curului).

    Pe astia reusisem sa ii evit cu gratie pe Facebook dupa ce i-am sters din lista, pastrand doar familia si vecinii, dar apoi vecinii au inceput sa o arda cu cretinisme specifice celeilalte bule, auriste.

    In plus, la cat e lumea plina de nebuni in ultima decada, mi-e mai bine pentru sanatatea psihica sa nu mai stiu nimic din ce se intampla in tara si pe planeta.

    Practic, ma simt inconjurat de cretini de toate felurile si probabil ca voi disparea ca magaru’n ceatza cat de curand, va fi mai bine si pentru mine, si pentru ei.

  24. #39

    eu m-am limitat la fb si il mai tin doar ca sa vad cand baga salau, scrumbie sau specialitati de vita si oaie la furnizorii pe care ii prefer.

  25. #40

    100% dintre români cred ca 50% dintre romani sunt prosti.

    • #41

      si doar jumatate dintre ei au dreptate.

  26. #42

    Facebook u + Messenger u l-am sters acum un an, Instagram u acum cateva zile. In ciuda faptului ca eram foarte reticent in a renunta la ele, acum mi am dat seama ca nu imi lipsesc absolut deloc, si nici nu voi mai interactiona vreodata cu ele. B-bye, li s-a dus vremea. Folosesc in fiecare zi Reddit, YouTube, si din joi in Paşte mai intru pe Twitter. Whatsapp il folosesc zilnic, desi ideal ar fi fost sa ies complet din Meta, dar nah, nu pot conversa cu prietenii si colegii de munca prin Messaging de la OS, ca un caveman.

  27. #43

    Toti cu facebook, instagram, etc….ma intreb unde sunt utilizatorii de tiktok, tinder, grinder, etc….si alea sunt social media 🙂

  28. #44

    După ce mi-am creat contul Facebook (pe vremea când încă nu existau telefoane smart și trebuia să te loghezi pe calculator), nu l-am folosit. Când aveam nevoie să intru pe pagina vreunei instituții sau să văd vreun link de pe o pagină publică, era suficient să intru de pe calculator, fără să mă conectez la cont. De o vreme încoace, Facebook ține să îmi pună bețe în roate. Dacă scrollez mai mult de 2 postări, îmi cere să mă conectez. Așa că sunt nevoit să mă conectez cu contul, dacă vreau să văd ceva ce mă interesează și nu pot găsi informația decât pe Facebook. Nici nu mă uit la ce mizerii îmi propune în feed. Dar strict pentru a accesa informații utile, e nevoie de cont. Pentru că până și instituțiile publice (de exemplu primăria, școlile copiilor), postează noutăți mai mult pe Facebook.

  29. #45

    Doar Twitter ce mai pastrez pentru ca acolo pot sa mai comunic cu oameni din cand in cand.
    Si mai nou, desi as fi vrut sa intru din nou pe un fb poate, ma seaca ideea de a fi trackuit si folosit pentru a antrena ai-urile oricui asa ca aleg sa stau cuminte.

    Imi doresc sa crape toate retelele astea ca deja s-au tampit generatii intregi de la ele. SI vrajelile cu asa mai vad eu ce fac aia sau ailalti nu prea tin.

    Acum sunt curios ce spuneti de opinia mea foarte personala cum ca copiii pana la 14 ani nu ar trebui sa aiba acces la tehnologie asa cum au azi. Ca sa se poata dezvolta mental cat de cat corect. Macar atat. @Arhi stiu ca de la observatia asta ai facut un post acum multi ani.

    Si da, stiu, sunt un cretin, ai vostri si voi sunteti complet imuni si cu capul pe umeri si nu trebuie sa atrageti atentia copiilor vostri ca stau prea mult pe telefon sau pe insta/shit tok etc. Stiu.
    Eu inca nu am intalnit asa copii. Sunt unii care au pasiuni super puternice si se dedica lor, dar astia sunt 1 la 100000 poate.

    Tare as dori sa stiu cati dintre voi au reusit sa-si educe copiii in privinta asta. Macar pe ideea ca un telefon, un fb, insta etc trebuie sa fie in principal instrumente ajutatoare si in nici un caz locuri unde sa-si petreaca ore pe zi. Cati ati reusit sa sa va faceti copiii sa inteleaga ca scrolul infinit pe insta/shit tik nu e sanatos? Sau ca ce se prezinta pe acolo nu e relaitatea? Ca sa nu va intreb pe voi aia care urmeaza sa-mi spuneti ca sunt idiot cam cum stati voi cu cele de mai sus? Aaa, doar ca relaxez si eu.! Nu?

    Reucunosc ca suna cam extrem, insa uitandu-ma in jur, parca nu prea mai e.

    • #46

      nu ai cum sa ii tii departe de tehnologie, cand copiii au grupuri de whatsapp la clasa dintr a 4 a. nu ai face decat sa il transformi intr un paria. si presupunand ca il tii fortat pana la 14 ani, dupa aia ce crezi ca s ar intampla?

    • #47

      Nu prea ai de ales cu copiii, dacă nu vrei să îi izolezi de colegi. Au încercat unii părinți și copiii au avut de suferit. În clasele primare/gimnaziale, colegii comunicau pe WhatsApp, unde, pe lângă hăhăială, se chemau afară la joacă, la film, mall etc. Cel fără smartphone (sau doar cu ceas smartwatch) era exclus din start de la toate astea. Noi am încercat doar cu WhatsApp, fără Instagram sau Tiktok, în schimb i-am dat voie cu YouTube, care pe atunci nu împingea în față videoclipuri Short, deci era relativ OK. Strategia a funcționat parțial. Deși copilul nu avea TikTok, vedea videoclipurile virale pe telefonul colegilor sau sharuite pe WhatsApp. Dar măcar nu era expus mereu tentației. Odată ajuns la liceu, a primit permisiunea să își facă cont de Instagram și Tiktok, pentru că, pe lângă informațiile mondene, informațiile utile (de exemplu, o oportunitate de voluntariat, un curs de programare etc.) ajung la ei preponderent pe Instagram. Totuși, observ un anumit discernământ. Faptul că nu a fost expus așa de repede mizeriilor virale, nu l-a făcut dependent de consumul de materiale video. Și nici nu postează conținut.

  30. #48

    Am citit zilele trecute un studiu meta conform caruia cei care folosesc resurse externe (chatgpt, llama, AI-uri de tot soiul) pentru invatare si documentare, dar si pentru pur si simplu niste cautari minore cs importanta (google, wikipedia, etc), dupa 3-5 ani au parti din cortex atrofiate cu pana la 40% mai mult comparativ cu cei care nu sunt online toata ziua si pentru orice.

    Pe scurt, dependenta de internet si fluxurile constante de informatii ne transforma in legume si ne rapesc capacitatile cognitive.

  31. #49

    @corban.dani pentru cine caută conținut tare pe insta. Contul nu prea are urmăritori, iar din această cauză postările au puține likes. Nu pentru că n-ar fi tari.
    În câteva ore, voi părăsi, probabil definitiv, Grecia.

  32. #50

    Înțeleg părăsirea rețelelor sociale din zilele noastre, dar mai demult cum se făcea? Gen, dărâmați peștera pe care erau desenați mamuții sau se ardeau papirusurile?
    Frumoasă poză! Veșnic tânăr!

    • #51

      funny e ca aia e poza generata de DALL E, nici macar nu prea semănam:))

    • #52

      Eu văd poza doar în pagina principală, partea de la nas în jos e acoperită de începutul articolului. Mi se pare că semănați foarte bine, atât cât se vede.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.