Patronatele care, împreună cu guvernul, ajunseseră la un compromis drăguț cu guvernul, au rămas profund surprised Pikachu, când au realizat care e, de fapt, textul ordonanței trenuleț și protestează hotărât și profund.

Potrivit proiectului, impozitul pe dividende distribuite din 2025 va crește de la 8% la 10% și vor fi eliminate facilitățile de care beneficiază angajații din IT, construcții, agricultură și industrie alimentară. Proiectul prevede și reducerea plafonului pentru microîntreprinderi de la 500.000 de euro în prezent la 250.000 de euro, iar din 2026 la 100.000 de euro.

Ca o mică paranteză, cel ce a introdus scăderea plafonului la microîntreprinderi în PNRR este Ghinea, de la USR, asta așa, ca să știți cui să îi mulțumiți.

Este de neînţeles de ce Guvernul a ales să nu ne spună transparent, în cadrul întâlnirii, că intenţionează să ia aceste decizii chiar înainte de finalul anului.

Cel mai grav însă este că ele au aplicabilitate de la 1 ianuarie 2025, adică în trei zile. Nu înţelegem nici de ce a reapărut de nicăieri celebra „taxă pe stâlp”, care loveşte în cele mai productive companii şi în cele care fac cele mai mari investiţii, în condiţiile în care Guvernul ne asigura că va renunţa la altă taxă foarte nocivă, cea pe cifra de afaceri.

Sau ce vină au antreprenorii care tocmai au aflat că în 3 zile vor plăti impozite mai mari sau nu mai beneficiază de anumite facilităţi.

Una este decizia luată dintr-o necesitate, alta este termenul de aplicare. Termenul de aplicare este inacceptabil pentru noi. Nu se poate construi o economie solidă dacă niciodată nu ştii de Crăciun ce taxe vei avea de plătit de plătit în prima zi după Revelion”, se menţionează într-un comunicat al Concordia.

Sigur, puteți citi singuri textul ordonanței, că e în dezbatere publică :)))

Între timp, nu e așa că vă simțiți mult mai în siguranță acum, când același guvern ca înainte de alegeri, v-a salvat de monstru Călin Georgescu și țara e în siguranță, urmând parcursul ei euroatlantic? Pentru că eu mă simt ultrasafe și avia aștept să votez Călin Antonescu, candidatul comun al alianței ce ne conduce luminat destinele.

Puteți citi mai explicat aici cum nu a majorat Ciolacu niciun impozit.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

101 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Cand eram mic, mai faceam glume d-alea cu trenuletul gen ne puneam unul in spatele celuilalt (no homo, da? :))
    Eh, cand aud de ordonanta trenulet, ma gandesc la o astfel de imagine, cu precizarea ca cel din spate este guvernul iar cel din fata este cetateanul de rand.

    18
  2. #8

    ce este gresit in faza cu microintreprinderile? care este faza?

    6
    • #9

      Cand a intrat legea cu micro, limita parca era 1mil euro, instant a crescut profitabilitatea firmelor din Romania. Nu mai avea sens sa bagi toate cacaturile de cheltuieli pe firma, oricum plateai impozit pe venit. Toata lumea era fericita, platea fiecare 1% si nu mai erau discutii cu privire la impozitul pe profit. Apoi au zis ca nu e ok, au scazut pragul la 500mii. Cand o sa scada la 100mii, marea majoritate vor reveni la impozit pe profit, vor baga toti scutece si pantofi si te miri ce pe cheltuiala si uite asa se duce dracu profitul. Bilanturile vor arata dezastruos, statul va incasa mai putini bani, inspectoii anaf vor lua mai multa spaga si toate bune.

      40
    • #10

      multumesc de explicatie. suna ok totusi ideea de eliminare a plafonului, imi place faptul ca au grija ca toata lumea sa sufere si cumva ii duce cu suturi in fund si cu biciul pe toti spre un moment critic cand o sa fac poc. bravo guvernule!

      11
    • #11

      @Tony Uiti ca intre timp a aparut e-Factura, asa ca nu mai poti sa bagi scutece si pantofi. Am inteles ca au fost deja instiintati contabilii legat de ce ai voie si ce nu ai voie sa deduci. Probabil filtrarea se va face automat si te trezesti ca trebuie sa te prezinti la raport. Lucrurile au fost planuite de mult timp, nu e o ordonanta scornita peste noapte…

      4
  3. #12

    Se aplică de poimâine, adică de la 1 ianuarie, ca să n-aibă nimeni timp să scoată dividende :)) Păi înnebuneau contabilii, săreau toți pe ei să scoată dividendele alea bune, cu 8%. Se știa oricum, asta este circăraie ce fac patronatele acum. La ordonanța asta au lucrat tot contabili, nu a scris-o Ciolacu azi-noapte pe budă. Iar ăia care au lucrat au anunțat mai departe, se știa clar, de câteva luni, că vor crește impozitul la dividende și că dispar facilitățile pentru IT, construcții, agricultură. Se prefac toți acum foarte surprinși.

    26
    • #13

      Impozitul pe dividende se aplica pentru anul in care ai realizat profitul, nu in anul cand le scoti.
      Adica si daca le scoti in decembrie 2025 dar sunt din profitul pe 2024 platesti tot 8%. Si parca poti sa le amani pana la 2 ani, deci teoretic poti sa scoti si in 2026 tot cu 8%
      Abia pentru profitul ep 2025 vei plati 10%

      7
    • #14

      @Sorin: eronat
      impozitul pe dividende indiferent din ce an provin se achita cu procentul din data repartizarii (adica hotarare AGA, etc); faci Hot AGA in decembrie 2024 platesti cu 8%, faci in Ianuarie 2025 platesti cu 10%. chiar daca dividendele provin din 20….

      14
    • #15

      E așa cum zice Mihai. Știu pentru că scoteam și pe vremea când era 6%. Tot scoteam cu 6, 6, până deodată s-a făcut 8. Și tot deodată am plătit și eu, nu m-au păsuit un an.

      7
    • #16

      Totuși când a fost 6% impozitul pe dividente?

    • #17

      5%, 8%, 10% impozitul la dividende
      1%, 3% impozitul pe venit la micro

      2
  4. #18

    Sincer, ma bucur ca itistii nu vor mai fi scutiți de impozit.

    23
    • #19

      Cred ca toti IT-istii sunt fericiti ca, pentru modesta suma de 650 de lei pe luna (atata reprezenta facilitatea), sa nu mai trebuiasca sa-i auda pe toti trogloditii cum nu pot ei sa devina miliardari din cauza ca “IT-istii nu platesc impozite”. Gata, s-a terminat, trebuie gasiti alti “chiaburi” care sug sangele poporului, asta cu IT-istii s-a rasuflat. Sunt curios cine va deveni noul dusman al poporului. Oricine, numai nu Ciolacu si bolojenii de la brelocul lui.

      73
    • #20

      Radu, una-i una, alta-i alta. De ce nu putem avea o lume în care ITștii plătesc impozit, iar Ciolacu este un tractorist furăcios? De ce se exclud cele două? De ce nu vrei să avem lucruri frumoase?

      21
    • #21

      Singurul lucru bun din ordonanta aia. Asa, nu o sa se mai vaite nimeni ca au itstii scutire. Va mai explic o data: baiatul ala pe care il urati unii ca face foarte multi bani nu beneficia direct de scutire. Firmele beneficiau, pentru ca un acelasi net al unui itst si al unui om fara scutire, inseamna de fapt un brut mai mic al itstului.

      15
    • #22

      @Radu Chiuariu, nu de alta dar aceasta facilitate a fost data de PSD (Năstase, apoi Ponta 🙂

      Gratie tie am aflat de ce se tăvăleau in spume toți ITistii când venea vorba despre asta, deci o făceau pentru 650 de lei 🙂

      12
    • #23

      Dan, am impresia că privești din sens greșit problema. Firmele au un buget pentru salarii, să zicem că bugetul pentru Gigel Aitistul este de 7000 euro/lună. Deoarece firma nu plătea impozit la salariu, Gigel primea un net mai mare. Așa funcționează piața muncii, nu pe invers, cum o văd ITștii. După logica lor egocentristă, toată economia pleacă de la netul lor :)) “Eu tot un milion aveam net, deci firma plătea un brut mai mic” Nu, Gigele, tu primeai “în mână” mai puțini bani dacă se plătea impozitul ăla de 10%.

      10
    • #24

      @Radu Chiuariu: exact atitudinea asta va face sa fiti urati de majoritatea categoriilor sociale. Si daca e modesta suma asta de 650 de lei, de ce va agitati atat? :))
      Tot whataboutismul asta pe care il afisati legat de impozit si destinatia acestuia va face mai mult rau. Vom avea mai multe autostrazi acum ca impoziteaza IT-istii? Nu, exact cum nu am avut in toti anii in care au fost impozitati milioane de alti angajati.
      Vor pleca firmele ca a bagat Ciolacu impoziti? Da, vor pleca exact cum au plecat si inainte la indieni, dar nu din cazua impozitelor, ci din cauza mainii de lucru muuult mai ieftine. Ca unii au revenit, e partea a doua. Dar cu sau fara impozit, Luxoft tot la pret dublu va vinde clientilor.

      Am prieteni IT-isti si toti sunt de acord ca aceasta scutire devenise fix pix si mai rau producea dpdv social. Pentru ca e aiurea sa acorzi scutiri de impozit unuia care are 5 k euro pe luna si sa-l impozitezi pe un casier la Lidl cu 3000 lei salariu. Aa, si mai toti ziceau ca e plina bresla lor de analfabeti functional. Ceea ce se dovedeste si prin comentarii :))

      33
    • #25

      S-au strans aici toti idiotii. Ce mentalitate de cacati romani aveti, ba.

      In loc sa cereti impozite mai mici pentru toata lumea, voi cereti sa introduca la IT. Vai, incredibil de prosti sunteti. D-aia fac astia ce vor cu voi, ba, prostilor

      47
    • #26

      Căcații străini ce mentalitate au? În străinătate nu plătește lumea impozite datorită mentalității superioare?

      13
    • #27

      @Dani Corban: o si inca cum, mai ales daca e progresiv. Asa ca iaca ba Cipper “bashteptule” iti urez s-ajungi sa plătești si tu impozit progresiv (cu cat ești mai bogat, cu cat procentul e mai mare 🙂 Asa mi se pare cel mai just si cel mai de dreapta! 😀

      7
    • #28

      @Cipper: evident ca ne dorim cu totii impozite mai mici, dar ca sa vezi, nu suntem pe reddit :))))))
      Pana si pensionarii sunt impozitati, dar avem noi mentalitate de rahat, ce sa zic.

      Cum ziceam, analfabeti functional cu duiumul 🙂

      9
    • #29

      sezi bland corbane, in maxim un an cei cu activitati independente vor plati dari mai mari decat salariatii.

      8
    • #30

      daddy, cei cu activități independente plăteau de mult timp bani mai mulți decât salariații (pe lângă cele 10% + 25%, CAS și CASS, fiind și 10% impozitul pe profit, ca să nu mai vorbim de cheltuielile pe care le fac tot din banii afacerii). Problema pentru ei a intervenit când au fost obligați să plătească cei 35% pentru salariul minim, care între timp a ajuns la aproape 1000€, chiar dacă aveau ghinionul să nu producă banii respectiv.
      Pentru mine anul 2024 este anul în care am pus lacăt pe șandrama, după 23 de ani. Acum recunosc, să muncești fără șefi e mult mai greu decât își închipuie cei care n-au încercat vreodată o astfel de experiență.
      Soluția mea și mesajul meu pentru guvernanții îngrijorați că vor fi văduviți de umila mea contribuție la bugetul din ce în ce mai gras al statului: Munca în Uniunea Europeană (pe scurt, MUE)

      7
    • #31

      @Dan: de acord, dar in curand vor ridica stacheta si la veniturile peste salariul minim.

      2
  5. #32

    Omg, dar impozitul ala de 10% pentru IT nu a inceput de anul asta?
    La anu’ ce mai iau? Sau eram eu in eroare?

    4
  6. #34

    Sper că v-ați grăbit să citiți și să dezbateți ordonanța, că guvernul a adoptat-o.

    5
    • #35

      dada, a fost un proces lung si dificila, dar am reusit. intre timp:

      Adica sa nu fim de kkt, ok??

  7. #36

    Cate s au intamplat intr o luna. Ciolacu, locul 3 la alegeri si a dat demisia si adio din politica. 3 sapt mai tarziu e fix in acelasi loc pe pilot automat pt urmatorii 4 ani. Cum si au batut joc de lasconi o sa se studieze in cartile de istorie. Ccr s a pisat pe lasconi,pe democratie si pe 9 milioane de voturi. Motivele pentru care a anulat ccr alegerile sunt o gluma astazi. Nu exista dosare penal, dovezi, nimic….. toata povestea asta cu georgescu o sa fie in zona de bascalie langa povestea cu “s au gasit arme, droguri si bani falsi la pntcd”. Ciuca e singurul care a disparut din peisajul politic, in rest sunt exact tot acolo inclusiv cu iohannis care mai are cateva luni de masa,casa, concediu platit si cheltuieli la discretie

    46
    • #37

      exact, putea georgescu sa dea foc la parlament sau sa manane copii fripti la cina, daca intra ciolacu in turul 2 nu se anula nimic.

      13
    • #38

      @Dan
      Nu câștiga nicio Lasconi

      6
    • #39

      nu erau sanse prea mari sa castige lasconi, dar psd nu a vrut sa-si asume acest risc.

      4
    • #40

      Inlocuieste “Lasconi” cu “Georgescu” si te apropii de adevar. Proasta aia nu ar fi capabila sa castige nici un concurs de basini. Bine ca s-a dus dracului, cu tot cu partiduletul ei de cacat.

      9
  8. #41

    Urmeaza sa il vedem pe Marcel cu niste tatuaje. Parca asa a promis, ca daca o sa creasca taxele si impozitele, el isi face tatuaje. 🙂

    Parca urma sa si demisioneze daca nu castiga alegerile. 🙂

    6
  9. #42

    Ordonanta in forma actuala va fi declarata neconstitutionala. Pentru ca elimina diurna magistratilor. Baejtinebun, magistratii primesc 2% din salariul brut diurna pe zi! Iau 10-12mii de lei lunar diurna. Four legs good, two legs better!

    18
    • #43

      Doar magistrații detașați primeau diurna. Adică erai repartizat la Buzău, să zicem, și erai detașat o perioadă la Urziceni. Eh, în cazul ăsta, pe lângă banii de chirie, primeai și aia 2% pe zi diurnă. Doar o parte infimă a magistraților intra combinațiile astea, doar cei puțini și șmecheri primeau detașări; restul, majoritatea, nu primeau, deci n-au pierdut nimic. Aia de la CCR nu sunt detașați, nu pierd nimic, deci n-au interes să o declare.

      4
    • #44

      @Dani Corban: doar că mulți își făceau intenționat mutația pe alt județ doar ca să primească această indemnizație.

      12
    • #45

      Punker, trebuia să le aprobe cineva detaşarea, de asta zic că tot pe şmecherie se făceau pentru câțiva. Fără detaşare nu primeai diurnă. Dacă tu erai repartizat la Buzău, degeaba locuiai în Urziceni, că primeai doar banii de chirie.

      6
    • #46

      Unii primesc 23 de lei pe zi diurna (insuficient pentru hrana normala), iar altii 2%… si daca ar fi vorba de 10.000 lei salariu ar insemna 200 de lei, dar cred ca real se calculeaza din salariu de peste 20.000. Unii pleaca in detasare sa faca o combinatie, altii ca-s trimisi la ordin. La toti ne este greu, dar nu la toti la fel.

      9
    • #47

      corbane, las-o-n sange, nu mai fi prost, exact ”partea infima” e cea care decide. savonea primeste suma aia pentru ca are domiciliul din buletin in comuna rosu.

      9
    • #48

      @daddy nu are rost sa te contrazici cu el pe tema asta deoarece are o pasare la care fte (daca o mai are si nu a fugit cu un IT-st ca astia au bani cu toate ca li s-a diminuat salariul) care e magistrat ca urmare e biased.

      8
    • #49

      Savonea nu numai ca primeste diurna, dar au descoperit o alta smecherie prin care sa primeasca inca odata diurna, din cauza sectiei speciale. Altul a dat in judecata statul ca nu primea diurna si in weekend.

      www.riseproject.ro/investigations/uncategorized/raiul-diurnei-din-magistratura-romana-judecatori-si-procurori-de-la-varful-sistemului-in-drum-spre-alte-transe-de-bani-nemunciti/

      7
    • #50

      Pai cum dom’le acum nu mai apărați justiția? 😀

      5
    • #51

      intrebarea este de kknar, justitie era pe vremea cand ii salta dna-ul, acum nu prea mai e ceva de aparat.

      4
    • #52

      Eu v-am zis cum era legea și cum făceau unii șmecherii și profitau. Fiecare înțelege cât vrea și cât poate.

      2
    • #53

      daca aia era justiție, chiar ești cum spui si sper ca suferi ca nu mai e slujirea 🙂

      5
  10. #54

    Nu se găsește cineva să prindă ciolacul și să-l tatueze ?
    Pe față.

    7
  11. #55

    Daca venea la putere Călin Georgescu si eventual guvernul ala de idioti suveranisti era mai ok ?
    Bine si astia de la PSD ,PNL si UDMR sunt idioti dar macar sunt niste idioti mai proeuropeni , avem idioti si la USR.
    De unde , ma scuzati, pula mea sa ai politicieni de calitate cand te uiti pe strada, pe sosele, prin magazine..etc si vezi aproape numai taranoi agresivi,hoti, nespalati, necivilizati si analfabeti !?
    Stiti cliseul ala obosit ca politicienii sunt fix ca oamenii care i-au ales !? Da, este un cliseu foarte adevarat si valabil 100 % !!

    34
    • #56

      Te-am citit și confirm că ești măsura politicienilor despre care vorbești. Nici ei nu înțeleg multe din ce se intâmplă în jur, nici tu nu ești mai puțin special. AUR văd că ți-a scăpat din listă, totul bine pe acolo?

      11
    • #57

      boulene, mai lasa-l pe ”daca venea georgescu”, ca nu de asta s-au anulat alegerile.
      doar alea prezidentiale, bineinteles, ca parlamentarele au lasat guvernarea ciolacu la butoane.

      5
    • #58

      Da de ce s-au anulat, cu cuvintele tale.

      6
    • #59

      Da de ce nu ne lamuresti tu MVP? Cu cuvintele tale.

      3
    • #60

      @bucuresci
      Esti clar analfabet functional.Daca recitesti textul scris de mine ai sa vezi asta : ”si eventual guvernul ala de idioti suveranisti…”. La idioti suveranisti erau inclusi si cei de la AUR plus restul gunoialeor gen POT ..etc, deci ai citit dar nu ai inteles nimic.
      @daddy
      Esti la fel de analfabet functional ca si colegul tau bucuresci, nu mai este nimic de spus.
      @MVP
      La fel ca si colegii de mai inainte analizati.Sa va luati toti trei o camera de hotel , poate pe langa sex intre voi faceti si un guvern suveranist, sa nu uitati crema boys !

      5
    • #61

      @gigele, prostul absolut esti cel care te consideri unicul depozitar al adevarului absolut, atat de absolut incat nu are nevoie de argumente.

      2
    • #62

      @gigi: in caz ca n-ai observat, eu eram de partea ta, dar cu ala de toarnă-n bas beton n-am ce discuta.

      3
    • #63

      De ce te tragi pe cur MVP, ti-e frica sa raspunzi la intrebare emitand o parere asumata? Tipic psd-ist/pnl-ist.

      2
    • #64

      @MVP
      Da, acum observ, imi cer scuze, credeam ca ma intrebi pe mine, se pare ca analfabetismul functional m-a prins si pe mine pana la urma.
      Ramane ca sexul si guvernul legionar sa fie facut doar de cei doi oameni de stiinta nominalizati.

      6
    • #65

      hai sique tire amândoi. Te-ai băgat ca musca-n basu’ calului.

      2
    • #66

      @gigi: no problem, știi cum se zice, când te bagi in troaca, te mănâncă porcii. Urârile de bine nu-ti erau evident adresate tie, ce celor doi “oameni de știința” cum le zici tu 🙂

      4
    • #67

      mvp si gigel au exemplificat inteligenta a doi consagvinizati care se taie cu brisca in birtul satului, dupa care injura birtasul ca tine birtul, invatatorul, pe arafat ca nu le face ”bușlabuș” instant, dar mor cu imaginea icoanei parintilor incestuosi pe retina.

      2
    • #68

      Zi drept, tu vii din troaca numită poiana lui iocan, numai acolo am mai văzut atâta abjecție purulenta. Cum de nu uiți să respiri?

      2
  12. #69

    Asa este, solutia este sa votati cu totii Calin Georgescu, pentru ca toate companiile straine sa plece din tara, asa cum chiar el a spus.

    Yey! Uniti salvati economia Romaniei.

    15
  13. #70

    Besedeu au vrut, besedeu au avut. Acum să tacă și să înghită. Și pensionarii și salariații, toți deopotrivă.

    6
    • #71

      cel mai mare culpa o au bovinele ametite din septelul condus cu talanga ”bolojan = premier – 300 de parlamentari”, cei care au votat psd au o oarecare congruenta intre interese si voturile exprimate.

      4
    • #72

      Cu alte cuvinte foștii băsiști 😀

      3
    • #73

      *cu alte ragaieli, observ.

      e vorba despre mancurtii creati de usl, care se cred ”de dreapta”, dar carora subconstientul le da adunarea la matca.
      mai observ ca psd nu a taiat inca sinecurile, o confirma postacii foarte motivati.

      2
  14. #74

    Simplu: manevre la alegeri libere ptr a avea motive de:
    1. a introduce in sfârșit Digital Service Act. (Care este practic 100% cenzura și UE va gândi ptr tine ce trebuie să afli și ce este “Fake fact” sau antidemocratic sau nu este bun ptr “democrația noastră”). Probabil ca americanii vor reanima radioul “Europa liberă”,
    2. a putea și în alte țări de a nu recunoaște alegerile deoarece:
    2.1 cetățenii au fost influențați de medii neoportune,
    2.2 indivizi din străinătate ( de expl: cine este la curent: în Germania Elon Musk în Welt)
    2.3 cetățenii nu au “înțeles politica noastră”
    3. a putea interzice partide politice nedorite.

    Practic România a făcut un schimb: intrarea în schengen contra încercării “pieței” ptr a vedea cum se poate descurca politica de la putere în cazul unei alegeri greșite și complet nedemocratice a majorității alegătorilor. Și cum de fapt alegătorii nu înseamnă absolut nimic.

    Prin vestul Europei am auzit deja terminologie gen “calul românesc” (aluzie la cel din troia), “metoda românească”, etc.

    Eu nemaiavând de a face cu politica românească de aproximativ 35 de ani nu mă bag la chestia concretă cu nume, partide, etc. Eu remarc numai faptul ca o alegere a fost anulată deoarece un candidat a făcut și i-a fost făcută reclamă pe o rețea de socializare. Bănuiesc ca ceilalți candidați nu aveau aceleași posibilități. Și ca mereu în viață vor exista persoane cărora această faptă li se pare 100%legitimă, înjură pe ce care gândesc ca mine și țin sus standardele morale.

    Cheers – mă duc să beau o bere la plajă…

    16
    • #75

      Elon Musk susține pe față AfD, niște naziști pupători de boturi rusești, că asta-i noua modă nazistă, ca în vremurile bune de până-n 1941. Dacă rămânea doar la zborurile în spațiu și tehnologie, avea șansa de a fi amintit ca un erou, acum e doar o javră putred de bogată, care încearcă să devină și incredibil de puternică politic.

      „ Și ca mereu în viață vor exista persoane cărora această faptă li se pare 100%legitimă, înjură pe ce care gândesc ca mine și țin sus standardele morale.”

      Yep. Un falus se găsește întotdeauna pentru gurile lăudătoare de moscoviți și de pioni de-ai lor, chiar dacă osanalele sunt livrate mai finuț, cu mantă. Nu mai e vorba de standarde morale, doar de abordări pragmatice. Rușii ne sunt dușmani, oricine îi susține pe ei sau pe slugile lor intră în aceeași categorie. Cât despre legitimitate 100%, nu e și nici nu contează. A fost o măsură eficientă (pentru moment, și cu motivații mai complexe, dar discutăm doar efectul principal) într-o lume în care toate jegurile propovăduiesc fake news și împart propagandă inamică, sapă la temelia societății vestice prin toate mijloacele 24/7 și când iau o ciobănească nedemocratică peste plisc urlă din toți bojocii după respectarea regulilor pe care micționau mândru cu câteva momente înainte. Etern sictir. Nu-s suficiente bote pentru câte jivine au metastazat în Vest în ultimele decenii. Chiar sper ca România să fie un exemplu în acest sens, că și așa Rusia și aliații duc război cu lumea civilizată de ceva timp, (încă) hibrid.

      14
    • #77

      Peredhil: nu cred ca există o persoană, familie care pur și simplu urăsc sovieticii mai mult ca mine. Și comuniștii în general. Faptul ca te crezi superior din motive morale sau crezi ca nedreptatea ta este mai bună și justificabila decât alte nedreptăți/ fapte arată numai faptul ca la filozofie ai rămas la plăti și nu ai ajuns la aristotel ptr a înțelege logica. Așa numai așa de ‘telectualitate.

      Familia mea a pierdut imens din urma comunismului. Imens. Inimaginabil. Avere, putere, prestigiu – și anume nu la la nivel de provincie ci la nivel european.

      Ca să fiu cinstit nu mă interesează dacă-ți bagi falusul, mic/mare, tare/moale în ceva, cineva sau undeva. Jignirile-ți dovedesc starea de spirit și faptul ca ești o victima a dezbinării sociale. Nu ești capabil (probabil socializat greșit) de a purta o discuție normală fără înjurături. Aceste norme sociale de care dai dovadă sunet identice cu cele ale botilor rusești: deflorare, atac ad-hominem și rabulistica. Ești pur și simplu plictisitor.

      Terminn cu un citat :
      “Nu mai e vorba de standarde morale, doar de abordări pragmatice.”

      5
    • #78

      uh, Alex, vorbim de familia de boieri F, cu vestita doamna F si cu generalul F?

    • #79

      Peredhil: nu cred ca există o persoană, familie care pur și simplu urăsc sovieticii mai mult ca mine. Și comuniștii în general. Faptul ca te crezi superior din motive morale sau crezi ca nedreptatea ta este mai bună și justificabila decât alte nedreptăți/ fapte arată numai faptul ca la filozofie ai rămas la plăti și nu ai ajuns la aristotel ptr a înțelege logica. Așa numai așa de ‘telectualitate.

      Familia mea a pierdut imens din urma comunismului. Imens. Inimaginabil. Avere, putere, prestigiu – și anume nu la la nivel de provincie ci la nivel european.

      Ca să fiu cinstit nu mă interesează dacă-ți bagi falusul, mic/mare, tare/moale în ceva, cineva sau undeva. Jignirile-ți dovedesc starea de spirit și faptul ca ești o victima a dezbinării sociale. Nu ești capabil (probabil socializat greșit) de a purta o discuție normală fără înjurături. Aceste norme sociale de care dai dovadă sunet identice cu cele ale botilor rusești: deflorare, atac ad-hominem și rabulistica. Ești pur și simplu plictisitor.

      Termin cu un citat :
      “Nu mai e vorba de standarde morale, doar de abordări pragmatice.”

      1
    • #80

      …Mai aveam ceva pe limbă și am uitat:

      numai standardele morale te deosebesc de ruși… bine asta în cazul în care le-ai avea. Cineva ca tine poate fi ușor manipulat să bage oameni la gaze, in lagăre sau la jilava. Ești periculos cu lipsa de standarde morale.

      2
    • #81

      Nu-s plătit să-ți asigur divertismentul, așa că mi se fâlfâie plenar cât de plictisitor mă consideri de la înălțimea normelor morale autodeclarate (și a intelectului net superior, din care e arătată doar o nuanță, așa, demonstrativ). Dacă tot ne place să fim deștepți apelând la greci, tu ține-o langa cu „noli turbare circulos meos”, vezi unde duce, alții sunt mai preocupați de aspectele practice.

      Plin de indivizi cărora le stau în gât sovieticii, dar, surprinzător, nu și politicienii ruși sau diversele partide ce le susțin ideile. Puțini au fost, mulți au rămas. Sau poate e mai ușor să critici trecutul, că în prezent trebuie luate decizii neplăcute și ne murdărim robele imaculate.

      Și ai mei au pierdut destul, inclusiv avere și statut social (nu „inimaginabil”, desigur, că s-au terminat figurile de stil când mai erau vreo două persoane în fața mea, dar suficient cât să schimbe viața a vreo două generații), am avut o perioadă în care am decis că rusofobia aparține trecutului, dar m-am înșelat, se întâmplă. Starea de spirit e clară, nu mă (mai) interesează reguli și principii abstracte invocate pe un ton ipocrit. Suntem parte într-un război hibrid, de ceva timp, iar refuzul de a conștientiza asta e autodistructiv. Dezbinarea socială este un factor, desigur, dar odată inițiată din Est, greu s-o mai folosești ca argument când dă naștere la poziții radicale și intransigente anti-Est.

      Apropo, finuț cu „rabulistica”, se vede un pic nuanța culturală de Frițland. Cred că e a doua oară când întâlnesc pe cineva folosind termenul. Probabil trebuie să mai schimb cercurile în care mă învârt. Deși parcă n-ar merita o primenire a lexicului suportarea discuțiilor cu nuanță filorusă. Am o veste proastă totuși: trăim într-o paradigmă rabulistică, la nivel local, național, internațional din ce în ce mai des. Ca individ, ca stat, dreptul și legea sunt respectate din ce în ce mai des doar când pot fi impuse iar interpretarea lor e făcută după interesele actorilor majori. Nu că ar fi ceva nou, dacă ne gândim bine.

      Și uite un exemplu, așa, mai de la fierul plugului, apropo de rabulistică, principii și ipocrizie. Cum se face că un mare antisovietic e fan AfD, formațiune cu platformă politică declarat prorusă și cu intenții de dinamitare a organizațiilor euro-atlantice? E ceva prin tărâmul ideilor înalte și abstracte care justifică asemenea gimnastică a principiilor?

      Cât despre superioritate morală, nu o am, ca individ, nu mă interesează să o am, în general nu sunt foarte interesat de situațiile în care-ți scrie legistul că te-a găsit țeapăn cu dreptatea în mână. Fiecare cu ce-l doare. Am avut etapa mea de paladin pe cal alb, a trecut, că trebuie să mai și înveți unele chestii din viața asta. Ce mă interesează e un răspuns cât mai eficient dat unor acte ostile. De asta, dacă ar fi după mine, nu ar exista picior de inițiativă politică înclinată spre Moscova la nivel de stat, sau chiar UE, nu atât timp cât suntem în conflict cu rușii și prietenii lor. Diverse haine pentru diverse anotimpuri.

      8
    • #82

      Nu știu dacă Musk este antisovietic sau nu sau este fan al AFD-ului. Oricum nici AFD-ul nu va salva Germania, ergo și economia Europei.

      Singurul pe care l-aș vota ar fi Milei. Până nu apare un politician libertarian unde locuiesc nu mai are rost să merg la vot. Tot nu contează.

      6
  15. #83

    Situatia este destul de maro in momentul de fata din cateva motive simple:
    1. O transa de bani din PNRR care trebuiau sa intre pe motiv ca s-ar fi reformat pensiile, nu vor mai intra pe motiv ca CCR a spus ca legea este neconstitutionala deci nu se aplica. Aici lucrurile se vor complica in urmatoarea perioada, deoarece nu vad un cadru legal prin care sa faci o reforma a pensiilor.
    2. Fereastra de lucru pentru PNRR se va inchide daca nu ma insel in 2026 plus paradigma de net beneficiari ai fondurilor europene se va incheia cat de curand. Chestiile astea sunt vorbite de ceva vreme, dar na fiecare s-a facut ca nu le vede.
    3. Deficitul bugetar este destul de mare si va trece ceva timp pana cand o sa-l aflam. Momentan s-ar invarti in juru a 8%, dar nu este clar daca va ramane in zona asta.
    4. Ratingul de tara si implicit dobanzile la care statul roman se imprumuta vor creste, daca nu au facut-o deja. Aici este o lunga discutie si nu-mi e clar daca FMI vine sau nu.
    Acum situatia este destul de linistita ca na, pana pe 6 ianuarie Romania inca se afla in vacanta. Dar dupa acea data lucrurile se vor precipita si fiecare o sa descopere concret cat e nota de plata. Tema de campanie pentru prezidentiale o sa fie fix privilegiile pentru anumite caste care nu vor fi eliminate, vezi cazul CSM.

    11
  16. #84

    Faceti trenul, nu fiti hoti, sa ne intre-n cur la toti !

    11
  17. #85

    Imi scapa mie ceva si nu inteleg de ce atata jale cu aia 10% la dividende?

    Angajatii nu au tot cota impozitului la 10%?

    2
    • #86

      Sunt aitisti si la rusi, din aia patrioti insa si majoritatea isi iubesc tara, de Romy toti vor fugi cand vor veni baietii. Gubernia Romania vom fi, Ardealul merge la unguri, nu va mai agitati cu impozite si alte magarii, tot acolo ajungem, cu fratii nostri ortodocsi.

    • #87

      Îți scapă probabil taxele anterioare dividendelor 🙂 Până să ajungă să retragă dividende, un antreprenor mai plătește mai plătește și 16% impozit pe profit. Sau 3% pe cifra de afaceri dacă deține o microîntreprindere. Iar după ce a retras dividendele, mai plătește și CASS la ele, maxim 8880 de lei pentru dividendele ce depășesc valoarea a 24 de salarii minime. Majoritatea antreprenorilor sunt și angajați în IMMurile pe care le dețin, deci plătesc și acolo o serie de impozite și taxe. Supărarea nu e generată doar de valoarea mai mare a taxării, ci mai ales de faptul că ea impactează retroactiv veniturile din ultimul trimestru al anului 2024. Prin comparație cu salariul, este ca și cum tu ai fi primit salariul pentru 3 luni de muncă, îl ai în buzunar, știi estimativ pe ce valoare te poți baza, ți-ai făcut planuri pentru cum o să îl cheltui, dar brusc vine statul, îți bagă mâna în buzunar și îți mai ia din ei, că-i trebuie și lui 🙂

      1
  18. #88

    De ce există aceste facilități fiscale, de ce decide un guvern ca industia X să plătească mai puțin? Pentru că este o măsură strategică, se dorește încurajarea unei industrii de viitor sau a unui segment strategic al economiei. Scutirile de impozit nu au fost ca să câștige Gigel bătător în taste 3 mii de euro în loc de 2800. Nu ăsta a fost sensul.
    Eh, ce s-a întâmplat în toată perioada scutirilor? Au crescut niște mari firme IT românești? Nici vorbă, ba chiar au dispărut; toate cele mari au fost cumpărate de corporații, rar mai găsești firmă de software development sau software consulting românească mai mare de 100 de angajați. Cred că au rămas mai puțin de zece. Tot ce era măricel, pe la 500-1000 de angajați s-a vândut. Ce mai avem în afară de Rinf și Arobs? Deci care a fost interesul național pentru aplicarea facilităților fiscale?
    Iar, ce produse software au construit românii în ultimii 15 ani? Unde este rezultatul, unde este un minim succes al facilităților? Că să facem outsourcing la kilogram puteam și dacă plăteam impozit ca restul lumii. La finalul unei epoci de pomanageală fiscală, noi oferim servicii de outsourcing cot la cot cu India, cu Vietnam, cu Uzbekistan. A fost o tâmpenie prea mult prelungită, mai ho!

    9
    • #89

      In timp ce ITistilor li se falfaie de ce aberezi tu acolo, imi place ca tu esti mult mai stresat decat ei.

      Chill, trage aer in piept si cauta-ti un hobby! Pe niciun IT-ist nu-l intereseaza parerea ta si crede-ma, nimeni nu se oftica de ce spui tu acolo, ba din contra, e placerea lor sa vada frustrati care se manifesta ca tine.

      Daca ai o limita in a deduce ce inseamna cand se deschide o subsidiara externa in Romania dpdv economic ( locuri de munca, taxe, bani adusi in romania pt acel efort de munca..), de orice tip ar fi el ( auto, electro, IT, pana si un magazin de haine..) si cat conta deducerea asta pentru un junior/intern platit/luat din liceu ( cazul constructiilor), cat sa-ti permiti, ca firma, sa-l aduci pentru a-l creste – si asta e doar un scenariu, atunci stai in banca ta si incearca sa abordezi subiecte pe care le intelegi, desigur, daca exista.

      Si ca sa te ajut putin, dupa mintea ta creata, cine crezi ca plateste cele 1200+ salarii de la DeutcheBank Romania, pentru dezvoltarea produselor soft pentru o banca care nu exista in Romania si anume DB Germania? Bingo! Hai ca asta e primul pas..

      4
    • #90

      Îhîm, deci asta a fost marea reușită a facilităților fiscale, nu au mai plătit DB impozit la salariile angajaților. Că dacă trebuia plătit ca la orice angajat, nu mai veneau sau ce? Foarte tare, să mai facem.
      Zic să nu mai plătească deloc taxe companiile străine care deschid sedii sau desfășoară afaceri în România. Că doar plătesc salarii șî are Gigel bani de vărsat în economia locală, își cumpără burgeri și treninguri. Nu-i suficient?

      7
    • #91

      Problema inovatiei in IT e generala in toata europa, te iei de romani aiurea. O sa vedem produse de piata europene cand o sa avem un mediu economic ca la americani, Mario Draghi stie. Pana atunci ne ocupam de cacatisuri ca sa ne platim facturile.

      3
    • #92

      Facilitatile fiscale sunt peste tot in Europa cu scopul final de a atrage investitii intr-un anumit domeniu. Facilitatea nu e pentru firma, ea e pentru a atrage oameni in domeniul ala. Unui junior ii convine sa mai aiba inca 400 lei la 4000, fiind atras sa aleaga domeniul respectiv; cand o sa ajunga la salariu de 20000 lei e deja la nivelul cand stie sa negocieze si nu-i mai pasa ca ii da statul sau nu. Tocmai de aia, daca vorbesti cu majoritatea IT-istilor de la mid in sus, chiar li se pare ok sa dispara facilitatea asta. Problema va fi ca nu vei mai atrage oameni cu aceeasi cadenta in industria asta si apoi va intra in seria de domino: lipsa oameni in domeniu, hunting pe un numar de oameni mai mic decat cererea, mutat sediu in alte parti, pierdut investitie aka intrat bani in economia romaneasca.

      Daca tu chiar nu gandesti imaginea de ansamblu, plecand de la un calcul matematic simplu: pierdere vs castig, ca stat, scuza-ma, dar revin spunand ca gandesti extrem de simplu, Georgescian, as spune.

      Si repet, ITistilor le face placere sa vada frustrati ca tine.

      4
    • #93

      @Somebody: s-au dus vremurile cand un junior d-asta primea 1000 de euro doar pentru ca stia sa deschida command prompt. Si este treaba companiei sa-l atraga si sa-l instruiasca astfel incat sa nu plece in alta parte dupa 6 luni. Iar neimpozitarea respectiva nu facea firma sa dea mai multi bani, stai linistit.

      1
    • #94

      punKreas: de acord, era un exemplu cum ca mai mult conteaza 10% in plus pentru un incepator,cu salariu mic, decat pentru cineva cu experienta care stie sa-si negocieze net-ul. Firmele care intra in categoria asta, de cativa ani spun direct la oferta ca cei 10% din impozit ii va primi angajatul doar cat va mai exista facilitatea asta.

      2
    • #95

      ITștii sunt ocupați să aplice cu sutele când mai apare o poziție nouă pe Linkedin. Sunt destui care de vreo 6 luni aplică degeaba peste tot, deci cred că au alte procupări acum, nu privitul frustraților.
      Cu toate facilitățile oferite de guvern (au fost și altele pentru companiile mari de outsourcing, nu doar scutirea impozitului), piața noastră a devenit suprapopulată de așa-ziși Itști, vasta majoritate incompetenți; absolvenți de geografie, de psihologie, de ecologie, tot poporul s-a îngrămădit la internshipuri și la cursuri de câteva luni, deși săracii nu aveau vreo aplecare spre așa ceva. Poate erau buni ingineri mecanici. Sau ingineri zootehniști. Sau chelneri. La fabrica de sandale nu au fost scutiri de impoizit, poate era nevoie și acolo, să nu se mai transforme toți cizmarii în ITști.
      @joitzika, așa este, întreaga Europa a rămas în urmă, dar sunt diferențe mari între ce fac restul și nimicia de la noi. Nu zic să deschidă românii noul OpenAI, dar măcar câteva companii de produs, chit că dezvoltă un soft pentru trotinete, orice. Sau dacă ne pricepem doar la outsourcing, monkey see monkey do, să fi avut acum 4-5 companii de peste 1000 de angajați, să se vadă undeva rezultatele investițiilor. Uite ce au făcut polonezii, de exemplu, păi se compară în vreun fel piață noastră IT cu a Poloniei? Doar Asseco bate la cur toată industria românească de senior fullstacks absolvenți de Bioterra.

      6
    • #96

      Cand ceilalti te luau la suli, am crezut ca exagereaza, dar chiar au dreptate!
      Bai frustratule, ce te fute pe tine grija unde si cand aplica IT-istii? Ce te freaca pe tine ca absolventul de geografie s-a apucat de IT; e fix problema lui ce face in viata profesionala? Unde vezi tu ca e super saturata piata asta, cand in 2023 erau numai stiri ca e deficit de peste 25k de ITisti.

      Esti bolnav, bai baiatule, mori de grija altuia! Vezi-ti de munca ta de parlit; am incercat sa-ti explic ce a insemnat o facilitate fiscala introdusa si care e rationamentul si tu tot o tii langa ca inginerul Gigel e in IT si are salariu mare, plus facilitate fiscala. Auzi tu pe cineva ca face gat ca o scoate? A fost o decizie guvernamentala, la fel ca si in constructii sau in agronomie, acum se scoate, asta e! Vrei, nu vrei, e un job bine platit si nu iti ia nimeni din buzunar ca au ei salarii mari. E regula economiei de baza: cerere si oferta. Accepta si treci mai departe, sa nu ti se sparga vreo vena de ciuda!

      Oricum, ori esti troll, ori esti prost. Din doua , una!

      5
    • #97

      Dar n-am zis că are Gigel salariu mare, doar atât a priceput mintea ta puțin plăpândă. Am zis doar că este normal să plătească și el impozit, ca tot omul, din salariul mic, mare, cât o fi. Și am mai zis că facilitățile fiscale în ITul românesc au fost fix pix, mai rău au făcut; nu au dezvoltat ITul românesc, ba l-au pocit în arătania insolvabilă și plângăcioasă de astăzi.

      6
    • #98

      Dani boy… Ba baiatule.. un IT ist ajunge sa plateasca impozit cat 10 carausi din Auchan. Nu mai zic de CASS. Pai tu esti prost tare. Unde este echitatea, prostule care esti prost?

      1
    • #99

      Îhîm, altă “logică” de ITst foarte dotat intelectual: toată lumea să plătească procentual taxe. Mai puțin ei, care au 3 perechi de coițe și nu se încurcă în procente, ca pulimea din Auchan. Mai ziceți băieți, mai ziceți :))

    • #100

      Maa, tie iti place posta de la ITisti. Acum m-am prins! :))

  19. #101

    @Arhi … si cand te gandesti ca in ziua alegerilor am stat pana dimineata ca sa “scapam” de buzoian …

    Jur ca imi este rusine ca ala e din Buzau, acelasi oras cu mine, oras indecis. Este / Nu este in Moldova … (cred ca se aplica dupa MC).

    3

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam