Începând cu data de 27 octombrie 2024, pe aplicația M.A.I., hub.mai.gov.ro, la secțiunea E-SAR (sesizări abateri rutiere) se vor putea transmite informații despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice.
Sesizarea trebuie să conțină, în mod obligatoriu, datele de identificare ale celui care face reclamația (nume, prenume și codul numeric personal ori, după caz, codul de identificare, datele de contact, număr de telefon și adresa de corespondență, declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice alte elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surprinsă posibila faptă contravențională, precum și semnătura)
.

Pentru început, e funny că, deși, ca să poți depune genul ăsta de sesizări, trebuie să ai cont real, validat în HUB, prin ghiseul.ro, deci deja există toate datele tale de identificare, online, accesibile, trebuie să atașezi și numărul de la pantofi, lungimea penisului și declarație pe proprie răspundere privind dimensiunea, ca să poți face sesizare. Pe scurt, făcută românește, să pară că se face ceva, dar, de fapt, să fie cât mai complicat. Pentru că așa e la noi. Pentru că mă împiedică ceva să trimit datele de identificare ale vecinului Viorel, de la 10. Sau a primului prost la al cărui buletin am acces, eventual.

Second, din păcate nu îl mai găsesc. Acum mai mulți ani, Răzvan Baciu a făcut un filmuleț de test scurt, din trafic, cu care a răsturnat internetul. Era dintr-o intersecție ceva, pe undeva, unde nimeni nu respecta semaforul, treceau toți ca pe câmp. Tot așa, aveau guvernanții ceva idee creață despre filmările din trafic ale oamenilor. Și ce s-au revoltat toți, vai, cum, câtă lipsă de respect. Doar că Răzvan inversase culorile semafoarelor, ca să demonstreze cât de ușor poți falsifica o filmare legată de așa ceva.

Ideea e că da, orice tâmpit cu timp liber și ușor nepăsător poate să îți facă probleme, trimițând poliției filmulețe cu tine, reale sau nu, în care încalci legea. E nevoie doar de timp și de dedicare, plus skilluri de Adobe Premier. O să fie ca la testele antidrog, doar că mai rău. Vei primi amendă acasă și nu o să știi de ce. Poliția nu e obligată să elibereze vreo filmare, decât în cazul în care contești amenda la tribunal, iar atunci doar pentru judecător. Abia atunci poți vedea ce filmare e. Și dacă e o filmare unde, de exemplu, treci pe roșu, nu o să îți treacă prin cap că nu e reală, eventual o să îți dai o palmă peste ochi și pleci acasă, jenat. Și pierzi procesul, plătești amenda, cheltuieli de judecată. Până data viitoare. Îți face cineva o chestie de asta de 6 ori pe an, te-a făcut cu capul. Îți consumă 12 puncte de pe permis? Ai permisul suspendat. Și tu, în continuare, nu știi ce se întâmplă. Iar dacă vrei să contești filmarea, TU trebuie să angajezi un expert, care să o analizeze. Și expertul poate fi sau poate nu fi expert și efectiv să nu își dea seama dacă filmul e fake sau nu. După care trebuie să demonstreze că accesul la identificarea ghiseul.ro a fost reală și e a aparținătorului.

O să fie un iad.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.