Am observat că mulți oameni au fost foarte entuziasmați de alerta aia de cutremur de la Android și că ce mișto realizare a tehnicii și alea.
Da, ok, dpdv al miracolului tehnic, sigur, e o realizare drăguță a google și o folosire interesantă a accelerometrului din telefoanele android.

Dar din punct de vedere al siguranței e un big nono.
În românia, cea mai rapidă așa zisă avertizare de cutremur este cu maxim, maxim 30 de secunde înainte, pentru București, din zona Vrancea. Atât îi ia undei seismice să se propage din Vrancea în București. Scade distanța, scade și timpul, evident.

Știți ce înseamnă 30 de secunde pentru un om trezit din somn și care stă la etajul 7 al unui bloc? Sau 6. Sau 5. Sau whatever? Înseamnă absolut nimic. Gândiți-vă puțin. Sună alarma. Din acel moment aveți 29 de secunde. Vă treziți. Nu înțelegeți de ce sună telefonul, ce mm, că nu am pus alarmă să sune, ce plm. Vă întindeți după el, citiți ce scrie pe ecran și, cu creierul adormit, încercați să procesați informația. Deja au mai trecut 15 secunde și mai aveți vreo 13-14 secunde să vă îmbrăcați măcar cu chiloți, să vă luați copilul sau copiii din pat, să ajungeți la ușă, să o descuiați și să ieșiți pe hol. Unde sunt toți cei 195 de locatari ai blocului, locatari ce se îndeasă pe scări, încercând să scape, ca și voi. La cutremur, primele care cad sunt scările. Unul din motivele pentru care cad este asigurarea flexibilității blocului si creșterea greutății la bază, făcând mai grea căderea din picioare.

Când va fi cutremurul cel mare, o mare parte din miile de morți vor fi din cauza (sau datorită) alarmei de cutremur de la Android. Sau credeți că oamenii super inteligenți de la Institutul de Fizică a Pământului nu s-au gândit niciodată să facă o alarmă de cutremur?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.