Am fost un copil sărac. Bine, asta pot să o spună majoritatea celor din generația mea, așa numita Generation X, oamenii care au crescut cu lipsuri pe care nici nu le conștientizau că există, atât de săraci erau.

Încălțămintea mea, în general, erau niște plastice luate de la Vulturul de mare cu peștele în gheare, singurul loc unde găseam încălțăminte cu numere mici care să nu fie de copii mici. Până pe la 14 ani, purtam 32 la picior, să ne înțelegem. Fiul meu, care are 9 ani și ceva, poartă 37. Acum port 45, stau bine, prin clasa a 11 a am avut un salt de creștere imens, care m-a lăsat și mai sărac, fără haine și fără papuci.

Mă gândeam la faza asta, că suntem singurul popor din lume care are, ca denumire generică pentru pantofii sport, adidași. Adidași Adidas. Probabil și voi, cei născuți mult după revoluție folosiți aceiași expresie, fără să știți că provine din visul unor oameni săraci, care auziseră că există produse mișto, la care noi nu vom avea niciodată acces.

Adidașii Adidas erau visul oricărui copil comunist. Ne cumpăram lichenii ăia produși de fabricile comuniste, cărora nu le corespundeau numerele inclusiv la aceiași pereche și ne desenam pe ele, cu carioci uscate, logoul Adidas din acea perioadă, acel trefoil. Desenam chestia aia în clasă, când ne plictiseam la ore, făceam adevărată artă pe caietele de matematică, ne căutam pixuri negre ca să semene cât mai mult cu originalul.

Ca să înțelegeți cât de mult însemnau pentru noi adidașii, dădeam aceeași denumire și mâncării. Mai exact, din când în când, stăpânirea, care avea grijă de noi, ne permitea să cumpărăm gheare de porc și un sfert de cap de porc, făcute pachet. Denumirea standard era Adidași și Calculatoare. Hai la Alimentara, că au băgat Adidași și Calculatoare.

Au trecut anii, febra Adidas a trecut, dar brandul a rămas bine întipărit în mințile noastre, ca reprezentare pentru calitate și modern. Îmi cumpăr în mod constant chestii de la Adidas și e plăcerea mea să amețesc vânzătoarele cu Vreau niște adidași Adidas. Și nu o să renunț niciodată la această formulare. Pantofi sport nu înseamnă nimic pentru mine, poate desemna orice. În schimb, când spun adidași…e o lume.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.