Originalul AICI

Minutul și scorul
16.03.2022 / 09:.00 / Ziua 21
🪖Asediul Mariupolului a continuat și în noaptea trecută. Orașul a fost atacat atât dinspre est cât și dinspre vest. Într-unul dintre spitalele orașului în jur de 400 de medici și pacienți sunt ținuți captivi de mai multe zile de forțele rusești. Camioanele cu ajutoare ce trebuiau să sosească în Mariupol sunt blocate pentru a patra zi în Berdiansk.
🪖Ofensiva rușilor asupra Harkovului a încetinit. Orașul nu este încercuit încă. Se pare că au rămas fără muniție.
🪖La Kiev a fost o noapte mai liniștită decât cele anterioare. S-au înregistrat bombardamente sporadice în Irpin și Novi Petrivți (nord-vest de Kiev). Cam așa ziceau și berlinezii în 1944. ”Am avut o noapte liniștită, am fost bombardați doar de 300 de avioane aliate”
🪖Tot în Kiev: în oraș, în acest moment sunt peste 1.3 milioane de oameni. Cam jumătate din populație. Magazinele mici de cartier sunt în continuare deschise, stațiile de metrou se pregătesc pentru a găzdui câteva zeci de mii de oameni. Numai stația de metrou Palats Ukraina poate gazdui permanent peste 1300 de oameni ca și stația ”Piața Lev Tolstoi” de altfel.
🪖Ucrainenii au distrus trei elicoptere militare rusești pe aeroportul din Herson.
🪖Peste 20.000 au reușit să plece ieri din Mariupol. Din cele 4000 de automobile, cel puțin 600 au ajuns în Zaporojie.
🪖100 de autobuze, cu aproape 4000 de oameni au reușit să iasă ieri din Sumi și să se îndrepte către Poltava. Evacuările sunt organizate de Crucea Roșie din Ucraina cu sprijinul Crucii Roșii Internaționale.
🪖Se adună din ce în ce mai multe informații cum că rușii au început să adune forțe armate din Districtul Militar al Extremului Orient pentru a le suplimenta pe cele din Ucraina.
🪖Din Harkov au fost evacuați 320 de medici si personal sanitar în cursul zilei de ieri.
🪖Din Polonia mai multe femei ce se refugiaseră au făcut cale întoarsă pentru a se alătura apărătorilor.
🪖Oleksandra Kuvshinova, o altă jurnalistă de la Fox News a decedat în Kiev în același atac cu colegul ei. Confirmarea a venit în cursul serii trecute.
🪖Pakistanul a trimis în această noapte doua avioane Hercules cu ajutoare umanitare pentru Ucraina. Corturi, pături, saci de dormit, medicamente, conserve de mâncare și generatoare.
🪖Primul ministru al Sloveniei l-a încurajat pe Zelenzki spunându-I că ”Nu ești singur. Lupta ta este și lupta noastră”. Bine, îi spunea asta din ușa vagonului de tren în timp ce își flutura batista de rămas-bun.
🪖Televiziunile de stat din Rusia se confruntă cu un val de demisii din partea angajaților. Mai multe prezentatoare foarte populare au părăsit posturile la care lucrau.
🪖Mai multe companii farma își restrâng activitatea în Rusia. Novartis își suspendă activatea, Bayer, Pfitzer și Sanofi și-o restrâng.
🪖Zelenski a dat a doua declarație în ultimele zile prin care spune că ”Ucraina și-a luat gândul de la aderarea la NATO”. Asta este în concordanță cu declarația lui despre progresele pe care le înregistrează echipele de negociatori. Na, doar sperăm să se termine războiul înainte să se termine Ucraina.
🪖Senatul american l-a condamnat în unanimitate pe Putin drept ”criminal de război”. Putin a plâns.
🪖Săptămâna viitoare Biden vine la Brussel.
🪖Norvegia și Finlanda și-au intensificat activitățile de monitorizare a graniței comune pe care o au cu Rusia. Norvegia este in NATO, Finlanda nu. In UE sunt invers.
La noi:
🇷🇴 Refugiații Ucraineni au început să fie cazați în căminele din Grozăvești. Ce vremuri, ce amintiri. 😃
🇷🇴 Klaus Iohannis va merge azi la Chișinău. Maia Sandu îl așteaptă să vorbească de pre criza refugiaților și despre războiul din Ucraina. El, sărmanul, a plecat convins că se duce să inaugureze un teren de golf la Cricova.
🇷🇴 În Republica Moldova sunt în jur de 100.000 de refugiați staționari. Mai mulți decât în România.
🇷🇴 Premierul Ciucă a declarant că două noi huburi umanitare se vor deschide la Isaccea și Sighet. Asta la trei săptămâni de la începerea războiului. Eu cred că ar fi bine să astepte să se termine războiul că oricum încurcă și acele autoritati care sunt mână în mână cu diverse firme si ONG-uri în cel mai mare șemn actual. (Doar zic și eu, nu dați cu pietre)
Nu se confirma:
❌Rusia NU controlează întreaga regiune Herson așa cum au declarat ieri niște domni de la Moscova.
❌Joe Biden nu va acorda încă un ajutor de un miliard de dolari Ucrainei. Este o știre ce nu are confirmare oficială.
Pățești ( nu se confirmă, dar e hazlie)
❌🤪La Sevastopol un cetățean a fost arestat de poliție pentru că a bătut fost angajat al FSB (pensionar, cred) ce avea pe mașină litera Z.
Mai jos aveți harta cu isprăvile de până ieri ale rușilor.
Sursa harții: fix de la băieții din colțul din dreapta sus al pozei.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.