Bănuiesc că ați văzut toți asta, că e știrea zilei în românia, pentru că, din păcate, a fost o zi lejeră pe Vaslui și nu e nicio altă știre zemoasă.

Mno, funny, alea, dar știți ce am reținut eu din știre? Că femeia aia, pensionară, a primit pensie în valoare de 50 000 de eur în ultimele 14 luni. 50 000 de euro, pensionară, da?

Destul de trist, unde suntem noi acum.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

64 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    “Daca au votat cu PSD…”

    • #2

      Scoate-ti capul din cur ca esti offtopic.

    • #3

      Sigur, spune-mi tu care e subiectul, eu fiind analfabet functional.

    • #4

      Incerc sa-ti raspund eu: la putere, in ultimii 30 de ani, s-au perindat mai toate partidele. Ai avut vreo clipa senzatia ca o duci ca in vest sub unul dintre acele partide? Da, e usor sa spunem “PSD e mama tuturor relelor”, doar ca nu. Ar fi fost simplu sa avem un singur vinovat.

    • #6

      Știu, cam pe acolo băteam si eu, dar ipocrizia și ura agaricilor dreptaci nu le permite să accepte chestia asta.

      Prostălăul userist de mai sus e un exemplu reprezentativ, genul de pitecantrop care își urăște proprii părinți, sau îi cel puțin disprețuiește sincer, deși el și cei ca el dunt sub ultima critică posibilă.

      Cancer mai mare pentru poporul ăsta ca auto-proclamata dreaptă, nu a existat.

    • Sa-mi bag picioarele, am ajuns sa fiu de acord cu Dragos.

    • #8

      @Dragos – Ehehe, dacă era Barna președinte :))

  2. #9

    Poate o avea “speciala”.

  3. #10

    Ce te miri asa? O fi lucrat la stat inainte

    • #11

      Aia 50k sunt brut sau net?
      Aia sunt din fond privat, public, public-privat?
      Sunt sanse ca se faca o majoritate parlamentara fara UDMR?
      …ma bantuie atatea intrebari

  4. #12

    Exact aia am reținut și eu…

    • #13

      Cam cum scria Păunescu (mă rog, un angajat de-al lui ) prin Flacăra pe vremea împușcatului – ”e scumpă cultura în occident, costă între 50 si 80 dolari biletul la un concert, banii de pe o zi de muncă. Cu banii ăștia omul își poate lua 2 perechi de blugi sau una de încălțăminte, ori carne pentru o săptămînă, pentru familie”.
      Deducția logică era – ce-și poate lua vesticul cu banii de pe o zi de muncă, atunci cînd o pereche de blugi la noi era 1200-1400 lei iar eu aveam salariul de 1639 lei pe lună…

  5. Unde e mandria de a fii roman, avem si noi pensionari din astia. Pe de alta parte doar asti merita conservati!

  6. #17

    Poate s-a documentat pe internet si a vazut ca a mers in Romania…..

  7. #18

    În Austria, vârstnicii bolnavi, în funcție de gravitatea bolii primesc “compensații medicale” de la stat. Pentru că civilizație.

    • #19

      pe de alta parte, impozitele si asigurarile platite sunt altele

    • #20

      Depinde la care te referi…de exemplu taxele sunt tot ca in Romania: 33% din salariu

      Dar vorbim de alte salarii

    • #21

      asigurari medicale. care nu sunt ca in romania

    • #22

      @Arhi: în Austria, asigurarea medicală e plătită de angajator (procentual din salariul brut) și asigură spitalizarea în majoritatea cazurilor, mai puțin „search&rescue” care-i plătită integral de cel salvat. Asigurarea medicală acoperă parțial serviciile stomatologice.
      Ex: frate-miu a fost operat de ruptură ligamente încrucișate la un genunchi și nu a plătit nimic, în afara medicației. Asigurarea a acoperit și 2 săptămâni de ședințe de fizioterapie.

    • #23

      Arhi, nu stiu despre Austria, dar in Irlanda cu contributie la fond de pensie privata si asigurare medicala privata* procentual platesc mai putin decat plateam in Ro cu tot cu scutirea de impozit, asa cum era ea acum 10 ani.

      *asigurare, nu abonament la medsana. Gen, nu astept trei luni pentru un MRI sau consult la specialist, il fac in cateva zile, rezerva privata in spital, etc.

    • #24

      @Dave Taxele pe salariu in Romania, insumate fac 41,5%

    • Probabil ca acele compensatii cresc in functie de gravitatea bolii. Asta, fiind bolnava-moarta, avea pensie maxima…

    • #26

      Sub nici o forma taxele salariale nu sunt de 33%.Acolo se aplica progresiv,in functie de cati bani castigi anual.Poti plati pana la 80% impozite,daca faci undeva la 1milion de euro anual.Si mai e o treaba acolo,ca au 14 salarii(sunt incluse prima de sarbatori si concediul platit).
      La noi e paradis fiscal din punct de vedere al taxelor.Problema cea mai mare ar fi ca nu se comaseaza multe din ele si pentru orice rahat ai nevoie de dosar cu sina si musai sa scrii niste cereri de mana,ca sa inregistreze o tanti tot de mana.
      In austria,daca nu ai platit la timp impozitele,in secunda doi ai conturile blocate si amenda foarte mare,ca sa te inveti minte pe viitor.

    • #27

      si in romania este la fel daca nu platesti, doar ca se aplica numai pentru pulime!

    • #28

      Eu am vorbit din punctul meu de vedere…la ce salariu am eu(aprox 2000/luna* 14 luni) cam atat vad ca sunt taxele
      Dar la medic nu am plătit nimic, in afara de medicamente
      Si in spital , nevasta cand o nascut , chiar nimic…

  8. Exact asta am calculat si eu prima oara cand am vazut stirea. Ma astept ca turcan sa spuna “nu marim pensia ca sa nu avem astfel de fapte oribile si in romania”

  9. #30

    Ceva e strâmb în ştirea aia.
    “Cazul a ieșit la iveală după ce noul poștaș care aducea pensia a cerut să o vadă pe femeie, dar nu a fost lăsat.”
    Pensia e adusă de poştas poate în Ro. În Austria intră direct în cont.

    • #31

      si mie mi s a parut suspect, dar poti sa stii?

    • #32

      În Germania ai opțiunea de a primi un cec prin posta, cu care sa mergi sa ridici cash la bancă. Poate și în Austria e la fel?

    • #33

      Poate poștașul îi aducea cuponul, că și la noi pensia intră în cont, dar cuponul tot poștașul îl aduce. 🙂

  10. #34

    Si la ce i-a folosit?!

    • #35

      Și iată cum zicala “nu ii iei cu tine în mormânt” a fost înțeleasă ad-literam de către fiu.

    • #36

      Tu n-ai citit ca a mai avut ala grijă de ea încă 14 luni?

    • #37

      Da. Si nu e usor deloc sa ai grija 14 luni de un mort. Am auzit ca sunt destul de rigizi..

    • #38

      inflexibili

  11. #39

    De remarcat si ca “”urmasul”” a declarat ca are 0 surse de venit..

  12. #40

    Hai ca avem chestia ast noua numita internet la un click distanta: www.deutschland.de/en/topic/life/pensions-in-austria . O fi luat 50k in 14 luni, doar ca nu, nu alea’s pensile in austria, care austria oricum are pensii mult mai mari decat in e.g. germanica pe care o ridca in slavi toti romanii introsi de la pus rahat pe covorasele babutelor din munchen.

    • #41

      deci dai link la pensiile din germania, ca sa demonstrezi Austria? înțelegi ca e ca si cum ai face la fel cu romania si bulgaria?

    • #42

      În Germania ai opțiunea de a primi un cec prin posta, cu care sa mergi sa ridici cash la bancă. Poate și în Austria e la fel?

    • #43

      Pai ce e vreo difernta intre Ro si Bg :). Acu serios, e scris in articol “the average pre-tax pension is 900 euros in Germany and 1,400 euros in Austria” si avand in vedere ca articolul se cheama “ce putem invata de la Austria”, ma gandesc ca nu au motive sa minta.

  13. Am un coleg la munca, ar face la fel cu ma-sa! Din pacate nu i-ar fi suficient 1 an sa stranga 50.000 de euro din pensia pe care o are ma-sa! Poate vreo 20 :))

  14. #45

    Dacă tinerii de azi (mai ales corporatiștii) plătesc in continuare taxe, fac copii și economia crește, vor avea și ei o pensie decentă.
    Pensionarii de azi au lucrat mult inainte sau imediat după ’89. Sau, mai rău, multe femei au fost casnice. De unde naiba pensie decentă?
    Aceeași problemă ar exista și în fosta RDG, dacă nu ar pompa Landurile din Vest bani.

  15. #46

    Probabil avem gramada astfel de cazuri si-n R, numai ca nu le gaseste Politia. Parca vad arheologii peste 2-300 de ani: “a fost o perioada in fosta R cand oamenii-s mumificau parintii acasa, oare de ce? ca nu e scris nicaieri despre asa ceva”.

    • #47

      Aceasi arheologi care incaseaza pensia bunicii, strabunicii, stra-stra…

  16. #48

    “Desperate housewives”, seria 3, este descoperit că Mrs. McCluskey îl ținea pe soț într-o cuva frigorifică in subsol de vreo 10 ani. Nemernicul nu modificase documentele de pensie și lăsase tot primei neveste, cu care trăise doar doi ani.

  17. #49

    Oricum o dai sau o intorci, dintr-un salariu (considerat) BUN, chiar si in Bucuresti, pe la un 1000 – 1500 E (NET), nu vei avea niciodata cum sa ajungi la o pensie nici macar decenta vs. costurile vietii. Daramite la 50k / 14 luni. Nici cu “ajutoare” medicale, nici cu mama si tata subventiilor/ajutoarelor sau bonusurilor de varsta/boala whatever. In RO NU EXISTA asa ceva, nu are cum.
    Iar discutiile ale cu pensie privata / de stat / hibrida stat-privat, sunt fix acelasi lucru, ne invartim dupa coada. La salariile din RO, cine dracu’ poate sa isi puna problema de vreo pensie privata, peste pilonul II. Adica, dupa ce scazi cheltuielile legate de 1-2 copii, rate casa/masina/mobila/electrocasnice, si intretinere/mancare/imbracaminte si eventual vreo vacanta, ramane CE?
    Pensiile sunt mici, deoarece contributiile din care se platesc aceste pensii sunt mici, pentru ca salariile sunt mici si pentru ca numarul de contizanti este mic … laba-n cerc.
    La fel si in sanatate, infrastructura, educatie si restul.
    Am mai dat exemplul asta – deci tu, multinationala X, ai fabrici pentru produsul Y in Germania, Romania si Ukraina. Salariul mediu in fabricile tale este: in Ger este 4k E, in RO este 2k E si in Ukr este 1k E (stiu, sunt optimist, du-te la orice multinationala si vezi cat e salariul mediu comparat RO vs. tara “mama” a acelei companii … LOL). Produsul tau se vinde cu 5 E/buc in toate cele trei tari. Intrebare – daca la salarii duble fabrica din Ger merge eficient, pe profit, ca de-aia sta deschisa, imi imaginez ca ala e benchmark-ul si celelalte fabrici merg chiar mai bine avand in vedere costurile salariale mai reduse, deci unde se duce diferenta de profit si de ce? Raspuns – in buzunarul multinationalei X pentru ca lacomie si guverne impotente si de kkt in RO si Ukr. Consecinta – pensionarul din Ger sau Aut are pensie de 3-4000 EURO iar pensionarul roman are pensia de 3-400 de EURO. Proportional cu ce au cotizat in PLM! QED.
    Daca eram dacopat, ziceam ca economia de salarii facuta cu japca in RO merge tot in burta salariatului din Ger ca sa tina aia fabrica deschisa si acolo si sa le dea salarii mai mari nemtilor, dar nu sunt asa ca ramane doar la nivel de discutie ipoteza asta.
    Si daca nu aveati motiv de injurat, va (mai) dau unul: singurele guverne care au FORTAT, in ciuda smiorcaielilor diferitelor multinationale, cresterea SMBE au fost cele PSD. Restul “liberalilor” sau alte asa-zise guverne de dreapta au avut o singura grija, sa-l fwte pe ala sarac si care nu se poate apara.

    • #50

      ce nu intelegi tu este ca daca multinationalele astea nasoale ar fi fortate sa plateasca acelea salarii ca in tara de origine, nu ar mai avea de ce sa vina aici si ar ramane in Germania, nu ar avea de ce sa ajunga aici, unde,la costuri, adaugi si spagile locale, transportul pe soselele inexistente, legislația dementa si tot restul. multinationalele vin in tarile lumii a 3 a pentru ca salariile sunt mai mici. the end

    • #51

      Eu cred ca adevarul e pe la mijloc, legat de motivele investitiilor.

      In primul rand nu suntem o tara de mana a III-a, sau cel putin nu mai suntem de ceva ani, cam de dupa aderare.

      DPDV economic, si conform tuturor statisticilor si studiilor realizate anual de catre FMI, CIA si altii, suntem upper-middle economy.

      Fiind destul de bine pozitionati dpdv geografic, cu infrastructura care e relativ depasita sau insuficienta, dar cu avantajele date de forta de munca, atentie, nu ieftina per total, dar mai ieftina decat in alte state UE – am avut si avem parte de suficiente investitii straine.

      Apoi, una e retailul sau lohn-ul, alta e productia de masini, IT-ul, etc.

      Asta face ca si discutia despre salarii sa fie sau sa trebuiasca sa fie dusa in mod diferentiat.

      Eu personal nu cred pentru o secunda ca daca salariul minim net s-ar dubla, daca nu chiar tripla, ar pleca toti prin Asia, nu are sens pentru ca potentialul castig din salarii pentru companii s-ar compensa cu cheltuielile de import, logistica si transport catre pietele de vanzare din Vest, cu mindsetul si cultura de cacat a descultilor alora, cu coruptia orientata impotriva afacerilor la nivel guvernamental/state policies, nu ca la noi unde toti vor sa faca business si nu cer spagi direct investitorilor.

      Chestia asta cu lasatul minimului la nivel de injosire ca pleaca investitorul e o legenda urbana, si chiar daca unii ar mai pleca, sa le fie de bine, pentru ca in mod fundamental nu poti tu ca policy maker si guvernant sa iti impingi propriul popor in foame ca sa faca niste unii pula mare pe sistem colonial si tupeu de neam prost.

      Apoi, nu sunt doar strainii care, repet, nici macar nu sunt cei care imping sau mentin salariile mici la nivel subuman, ci IMM-urile romanesti, acei patronache care fac evaziune la greu pentru ca pur si simplu nu sunt competenti si fara salarii de cacat nu ar fi capabili sa faca profit maximal.

      Si da, PSD au fost cam singurii care au facut presiuni pentru cresterea minimului, in asa fel incat din 2000 pana azi s-a dublat. La fel si pentru pensii.

      In rest e joc de glezne, vezi dumele cu eliminarea taxelor pentru ca cui pula mea ii pasa ca am avea o gaura la buget de vreo 60 de miliarde pe an, bonus faptul ca aia daca nu mai platesc CAS si CASS va trebui sa li se deconteze internarile si pensia tot de catre Stat, cauzand o gaura si mai mare la un buget oricum dezechilibrat.

      Sau vrajeala cu pensiile speciale, care nu tin cont de principiul dreptului castigat, si care oricum nu ar compensa nici 1% din nimic, toate la un loc reprezentand o suma insignifianta in raport cu bugetul consolidat.

      Bonus, nici pe aia nu ii poti lasa fara pensie dupa o viata de munca, pentru caCaramitru.

      Solutia e cresterea minimului in mod progresiv, cu 5-10% pe an plus indexare pentru inflatie, pana ajunge la nivelul mediu din statele membre.

      Daca nu, o sa ne tot miram ca din 6 milioane fugiti de foame din Romania vom ajunge la 15, de vom ramane ca bulgarii, cate 2-10 in satele si orasele pustii.

    • #52

      Un motiv pentru care multinaționalele ar veni în continuare aici, este că natalitatea e în scădere cam peste tot în europa de vest (mai puțin Franța). Nu cred că imigranții din africa sunt foarte calificați, deci tot în vestul europei ar ajunge.

    • #53

      singura problema este ca, datorita Ecaterinei Andronescu, care a inchis scolile profesionale, acum avem pula forta de munca calificata

    • #54

      Doar eu m-am oprit la “1000e salariu bun in bucuresti”?

    • #55

      Eh, s-au calificat “pa Spaniea si pa Angliea”, au invatat acolo meserie de pot preda catre inca 2 generatii in caz ca s-ar intoarce.

      Dar nu se intorc, cine plm s-ar intoarce pentru “100 de lei pe zi boss, cum adica nu esti dispus sa iti rupi spatele pentru bartai suma ?!”.

    • “Si da, PSD au fost cam singurii care au facut presiuni pentru cresterea minimului, in asa fel incat din 2000 pana azi s-a dublat. La fel si pentru pensii.”

      In 2000 salariu minim era 70 RON (700000 lei vechi) iar euro era atunci 23079 lei vechi, adica salariu minim era aprox. 30 euro, acum salariu minin e 2300 RON adica aprox. 465 euro, adica din 2000 salariu minim a crescut de 15x in euro si de 30x in RON.

      Din 2012 pana in 2020 salariu minin mai mult decat s-a triplat de la 700 lei la 2300 pe brut o parte din crestere venind si din mutarea contributiilor pe angajat insa si pe net salariu minim a crescut de 2.6x de la 538 lei in 2012 la 1386 lei acum, iar in euro a crescut de 2.3x de la 120 euro in 2012 (atunci euro era 4.45 lei) la 280 euro acum si cu toate astea n-a plecat nici o multinationala din Romania.

      www.google.ro/amp/s/www.libertatea.ro/stiri/cat-era-salariul-minim-pe-economie-in-romania-acum-20-de-ani-si-cum-a-evoluat-valoarea-sa-3709015/amp

    • #57

      Un mic exemplu:
      Firma la care lucrez, are sedii în China, Romania și Germania.
      Ora de lucru plătită de către client către firma noastră, pentru ce prestăm e cam așa:
      -80 euro/h pentru un neamț
      -40 euro/h pentru un român
      -60 euro/h pentru un chinez

      Calculați voi unde e mai rentabil pentru firmă să angajeze oameni sau să deschidă sedii noi.

    • @Dragos

      Partial corect, partial nu.

      1. Suntem aproape o tara de mana a IIIa dpdv infrastructura de transport si pentru un producator care produce aici si vrea sa transporte apoi in restul Europei costul transportului (combustibil si timp) sufera o inflatie semnficativa fata de vecini (HU, SK) care au si avantajul de a fi situati cca 700-900 km mai la vest. Drumuri nu, cai ferate, nu, infrastructura portuara de ’70s. Cate fabrici sa mai faca si ei in RO pe o raza de 200km de granita de vest? Ca apoi se lovesc de…

      2. Forta de munca de proasta calitate. Zic din proprie experienta si din experienta multor altor companii straine care opereaza la noi. Salariul ala de kkt are o explicatie: el trebuie sa compenseze nestiinta, lipsa de calificare, indisciplina, neseriozitate. Si atunci se adauga costul urias al recrutarii, calificarea si specializarea aproape de la zero, rata de rebuturi mare, viteza de lucru scazuta. O parte din retributie este non salariala si costurile cu asta nu intra in masa salariala care face subiectul statisticii: transport, cantina, diverse avantaje in natura si gratuitati.
      Redus la esenta when you can only get monkeys all one can pay is peanuts. E un adevar dureros dar aici suntem. Ce scrii tu aici “mindsetul si cultura de cacat a descultilor alora” ni se aplica perfect, sunt tari asiatice care sunt la galaxii distanta fata de noi din acest pdv, un singur ex Vietnam (nu zic de economii care vor ramane inspriationale pt noi decenii de aici incolo gen Thailanda, Malaysia). Ar vrea investitorii sa plateasca mai mult daca ar avea cui pentru ca avantajele dpdv productivitate ar depasi costul.

      3. Fiscalitate totala
      Una dintre cele mai mari pentru un investitor. In RO munca este extrem de neatractiv fiscalizata. Perspectiva unui platitor de salariu este:
      Fiecare 1 euro net pe care-l platesc in buzunarul angajatului meu, ma costa, pentru buzunarul statului, inca cca 0.72 euro (toate darile angajat+angajator pe care angajatorul le suporta si vireaza statului). Ce-mi da statul in schimbul acestor bani, mie ca investitor? Ce-i da statul in schimbul partii lui de taxe, angajatului? Exact. Cand te uiti asa la problema descoperi ca fiscalitatea este descurajanta in raport cu alte tari.

      4. Coruptia, instabilitatea legislativa si labirintul birocratic. Acestea sunt costuri foarte mari pentru un business, cu impact masiv, direct in P&L, coruptia fiind uneori cel mai mic cost dintre cele trei (de aceea se si apeleaza la ea pentru ca permite evitarea mai usoara a celorlalte doua costuri). Dar sa scrii “nu ca la noi unde toti vor sa faca business si nu cer spagi direct investitorilor” este ori o scapare regretabila ori ai revenit ieri in RO din strainatate unde ai trait toata viata de adult fara acces la mass media. La noi aproape nimeni nu vrea sa faca business daca nu ii dai in mod direct spaga. Punctum. Asta este realitatea mediului romanesc de afaceri la aproape orice nivel si iti va fi confirmata (daca internal policy il lasa sa recunoasca sau dupa cateva beri) de aproape orice investitor strain.
      Ca multi dintre antreprenorii romani sunt niste pitenacantropi fara scrupule, stim. Ei sunt de fapt cei pe care-i doare cel mai tare-n carici de calitatea fortei de munca pentru ca sunt prea prosti sa inteleaga cum functioneaza jucaria. Dar fiind fosti securici sau doar niste taranushi care au supt o pwla cui trebuie, cand a trebuit asta le-a asigurat loc in fara pe grila de start sau direct pe podiumul de premiere.

      4. Alte categorii de costuri de operare (chirii, materiale, utilaje, utilitati, etc) sunt aproape la nivel cu alte tari din UE deci de aici nu rezulta avantaje competitive pt RO.
      In concluzie, PSD daca vroia sa ramana in istoria post revolutionara a Romaniei pentru altceva decat spolierea agresiva a tarii si populatiei si ramanerea in urma a tarii cu macar 15-20 ani fata de alti vecini fosti comunisti puteau sa aiba grija de EDUCATIE, inclusiv cum spune Arhi de invatamantul profesional care este coloana vertebrala a oricarei economii si care la noi este ZERO.

      Faptul ca avem Netflix, Uber, Glovo, troti electrice si mergem la Biutiful la o ciorba nu compenseaza deloc aceste dezavantaje din perspectiva unui investitor.

      PSD au fost poate cei mai iscusiti in a mulge de bani investitorii care au vrut ceva de la RO (si a-i mui pe cei care veneau cu principii prea rigide…). De aia cam toti investorii care au inceput business de min 15 ani prin RO o sa-ti spuna ca era mai bine cu PSD pentru ca “plateai dar stii ca se rezolva”. Si da, din acest pdv dreapta in RO se face vinovata de imbecilitate in forma continuata pentru ca daca ratezi de 4 ori cu poarta goala nu se mai cheama nesansa…

    • @Tom – in ultimii 20 de ani, dreapta a fost la guvernare – 11 ani (2004-2012,2016 si 2019-2021) iar psd a fost 9 ani (2001-2004, 2012-2015,2017-2019), iar in ultmii 30 de ani e egalitate perfecta -15 ani dreapta (se adauga 1996-2000) si 15 ani psd (se adauga 91-96).

      La presedintie dreapta domina autoritar in ultimii 20 de ani – dreapta a a avut 17 ani presedinte (2004-2014 basescu,2014-2021 iohanis), si psd doar 3 ani (2001-2004-iliescu) iar in ultimii 30 de ani – dreapta la fel domina 21 ani (se adauga 1996-2000 -constantinescu), iar psd 9 ani (se adauga 1991-1996).

      Concluzia e ca dreapta e mult mai vinovata decat psd pt situatia actuala, iar cine crede ca presedintele e doar un personaj de decor sa mai citeasca o data constitutia si sa vada acolo ca presedintele pe langa faptul ca poate prezida sedintele de guvern, are responsabilitati in numirea guvernului, in implementarea de politici care sa asigure populatiei invatamant si servicii medicale de calitate.

  18. Babaeti, e ceva ciudat cu austriecii si pivnitele lor…

  19. #61

    Pe mine altceva m-a frapat… ca a mumifiat-o efectiv tinand-o in “cat litter”… deci omul stia ce face.

  20. Egiptenii au reușit să l țină pe Tuthankamon vreo 2000 de ani într un beci și continuă să ia bani de pe urma lui.
    Amărășteanu ăsta nu i prea insiprat.

  21. @Dragos

    Partial corect, partial nu.

    1. Suntem aproape o tara de mana a IIIa dpdv infrastructura de transport si pentru un producator care produce aici si vrea sa transporte apoi in restul Europei costul transportului (combustibil si timp) sufera o inflatie semnficativa fata de vecini (HU, SK) care au si avantajul de a fi situati cca 700-900 km mai la vest. Drumuri nu, cai ferate, nu, infrastructura portuara de ’70s. Cate fabrici sa mai faca si ei pe o raza de 200km de granita cu HU? Ca apoi se lovesc de…

    2. Forta de munca de proasta calitate. Zic din proprie experienta si din experienta multor altor companii straine care opereaza la noi. Salariul ala de kkt are o explicatie: el trebuie sa compenseze nestiinta, lipsa de calificare, indisciplina, neseriozitate. Si atunci se adauga costul urias al recrutarii, calificarea si specializarea aproape de la zero, rata de rebuturi, mare viteza de lucru scazuta. O parte din retributie este non salariala; si costurile cu asta nu intra in masa salariala care face subiectul statisticii: transport, cantina, diverse avantaje in natura si gratuitati.
    Redus la esenta when you can only get monkeys all oen can pay is peanuts. E un adevar dureros dar aici suntem. Ce scrii tu aici “mindsetul si cultura de cacat a descultilor alora” ni se aplica perfect, sunt tari asiatice care sunt la galaxii distanta fata de noi din acest pdv, un singur ex Vietnam (nu zic de economii care vor ramane inspriationale pt noi decenii de aici incolo gen Thailanda, Malaysia). Ar vrea investitorii sa plateasca mai mult daca ar avea cui pentru ca avantajele dpdv productivitate ar depasi costul.

    3. Fiscalitate totala
    Una dintre cele mai mari pentru un investitor. In RO munca este extrem de neatractiv fiscalizata. Perspectiva unui platitor de salariu este:
    Fiecare 1 euro net pe care-l platesc in buzunarul angajatului meu, ma costa, pentru buzunarul statului, inca cca 0.72 euro (toate darile angajat+angajator pe care angajatorul le suporta si vireaza statului). Ce-mi da statul in schimbul acestor bani, mie ca investitor? Ce-i da statul in schimbul partii lui de taxe, angajatului? Exact. Cand te uiti asa la problema descoperi ca fiscalitatea este descurajanta in raport cu alte tari.

    4. Coruptia, instabilitatea legislativa si labirintul birocratic. Acestea sunt costuri foarte mari pentru un business, cu impact masiv, direct in P&L, coruptia fiind uneori cel mai mic cost dintre cele trei (de aceea se si apeleaza la ea pentru ca permite evitarea mai usoara a celorlalte doua costuri). Dar sa scrii “nu ca la noi unde toti vor sa faca business si nu cer spagi direct investitorilor” este ori o scapare regretabila ori ai revenit ieri in RO din strainatate unde ai trait toata viata de adult fara acees la mass media. La noi aproape nimeni nu vrea sa faca business daca nu ii dai in mod direct spaga. Punctum. Asta este realitatea mediului romanesc de afaceri la aproape orice nivel si iti va fi confirmata (daca internal policy il lasa sa recunoasca sau dupa cateva beri) de aproape orice investitor strain.
    Ca multi dintre antreprenorii romani sunt niste pitenacantropi fara scrupule, stim. Ei sunt de fapt cei pe care-i doare cel mai tare-n carici de calitatea fortei de munca pentru ca sunt prea prosti sa inteleaga cu functioneaza jucaria. Dar fiind fosti securici sau doar niste taranushi care au supt o pwla cui trebuie, cand a trebuit asta le-a asigurat loc in fara pe grila de start sau direct pe podiumul de premiere.

    4. Alte categorii de costuri de operare (chirii, materiale, utilaje, utilitati, etc) sunt aproape la nivel cu alte tari din UE deci de aici nu rezulta avantaje competitive pt RO.
    In concluzie, PSD daca vroia sa ramana in istoria post revolutionara a Romaniei pentru altceva decat spolierea agresiva a tarii si populatiei si ramanerea in urma a tarii cu macar 15-20 ani fata de alti vecini fosti comunisti puteau sa aiba grija de EDUCATIE, inclusiv cum spune Arhi de invatamantul profesional care este coloana vertebrala a oricarei economii si care la noi este ZERO.

    Faptul ca avem Netflix, Uber, Glovo, troti electrice si mergem la Biutiful la o ciorba nu compenseaza deloc aceste dezavantaje din perspectiva unui investitor.

    PSD au fost poate cei mai iscusiti in a mulge de bani investitorii care au vrut ceva de la RO (si a-i mui pe cei care veneau cu principii prea rigide…). De aia cam toti investorii care au inceput business de min 15 ani prin RO o sa-ti spuna ca era mai bine cu PSD pentru ca “plateai dar stii ca se rezolva”. Si da, din acest pdv dreapta in RO se face vinovata de imbecilitate in forma continuata pentru ca daca ratezi de 4 ori cu poarta goala nu se mai cheama nesansa…