Uitați-vă la toate mesajele astea din ultimele săptămâni. Numărul de morți este constant și se învârte în jurul cifrei ăsteia de 150.
De unde și până când a scăzut procentajul ca făt frumos din lacrimă, când morții sunt aceiași? Este corona mai agresivă sau medicii mai proști? Nu cred, că eram informați dacă era așa.

Dimpotrivă, ar fi trebuit să scadă numărul de morți datorită celor 2 milioane de persoane vaccinate. Dar numărul nu scade.
Care e faza, de ce?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

52 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    De murit, se moare la 3 săptămâni de la infectare. Acum 3 săptămâni erau cam 5 mii de cazuri oficial și, probabil, binișor peste 10 mii real.
    Vedem peste 3 săptămâni dacă scade sub 50 de decese pe zi.

    • #2

      Cum putem afla si noi numarul de cazuri ‘real”?

    • @miticosul, nu prea ai cum sa afli care e nr real de infectari intr-o zi dintr-un simplu fapt: multi refuza sa se testeze la primele simptome, astfel ca ajung la spital cand mai au putin si se duc pe sfata lupa. Altii se vindeca si aia a fost.
      Prin decembrie-ianuarie majoritatea tarilor civilizate raportau infectarii de 20k+, iar Romania o dadea cu 8000 pe zi de am crezut ca s-a saturat virusul de noi.

    • #4

      @miticosul, iti faci o echipa serioasa si te apuci sa faci cate 15 milioane de teste zilnice. Si asa afli valoarea reala d einfectari.
      Altfel, cifrele alea pe care le primit zilnic reprezinta numarul de teste pozitive, nu numar total de infectari. Sunt multi care au fosrme usoare si stau acasa, nu anunta DSP-ul sau nu se duc sa isi faca test.

    • #5

      Ce a zis Flavius. Multi se feresc de spital ca de dracu si suna cand horcaie si e prea tarziu.

    • #6

      Cum ceilalți indicatori scad (numărul de cazuri și numărul de paturi ATI ocupate), mă duce gândul ca VV o fi avut dreptate, nu au fost declarați la vremea lor toți morții, iar acum se face „recuperarea” (adăugând în fiecare zi câte un pic), de teama unui control ulterior.

  2. #7

    Cei mai multi de la ATI sunt de 25-30 de zile acolo deci practic s-au imbolnavit sau au luat virusul prin martie.

  3. #8

    Numarul de morti e legat de numarul de infectati de acum 1-2-3-4 saptamani in functie de cat sufera fiecare.
    Numarul de infectati e legat de numarul de vaccinati de acum 1-2 saptamani in functie de timpul la care ajunge fiecare la o oarecare imunitate. Dovada si numarul in scadere de cazuri ajunse la ATI.

    • #9

      nu exista nicio scadere in numarul de cazuri ajunse la ATI, cifrele balanseaza intre 120-150

    • #10

      Cum adica numarul de pacienti de la ATI care astazi a ajuns la 1121 nu este in scadere?

    • #11

      Nu exista o scădere a numărului de morti si nici nici inernări ATI pentru ca nunarul de infectari nu scazuse acum 4 săptămâni.
      Ca sa vezi efectul vaccinarii trebuie sa treaca multe saptamani: 2 săptămâni de la prima doza sa scada nimimal rata infectarii. 5 săptămâni (sau 2 de la a doua doza) sa vezi o scădere a ratei de infectari. 7-8 sa vezi scarerea numărului se internari ATI si vreo 10 sa vezi scaderea numărului de morti.
      Intre timp mai e o inveiere o cumetrie un parastas, chestii de-astea…
      Vaccinul acționează mai incet decât turbina de la dizăl.

    • Scaderea e nesemnificativa la ATI cam 20-30% (peste 1100 azi fata de peste 1400 acum cateva saptamani) fata de scaderea care e la numarul de infectari de peste 300% (aprox. 1500 azi fata de 4500-5000 de infectari acum cateva saptamani).

  4. #13

    cred ca smecheria e strict legata de teste. unde/cum/cate si ce fel de teste se fac.
    cel mai aproape de numarul real de teste e ala din weekend cand ne arata cate teste face statul roman, adica alea din spitale. restul cred ca sunt facute de fapt de oameni pe banii lor.
    iar mizeria aia cu numarul de morti e absolut infioratoare. faptul ca nu se schimb arata ca numarul de cazuri pozitive nu e nici macar pe aproape pe langa ce dau ei zi de zi.
    am vazut ca insp a dat ca testele de saliva in scoli sunt apa de ploaie. deci gata, s-a rezolvat, pwla teste in scoli. nu inteleg de ce astia refuza sa creasca numarul de testari prin orice metoda posibila, de parca e mai important sa avem o imagine de competenta in loc sa…. awwwwww

    • #14

      alea de saliva rapida sunt fix apa de ploaie. stiu persoana vaccinata, la 3 sapt de la doza 2 a facut 2 teste rapide de saliva ca se simtea nasol, ambele au iesit pozitive si s-a dus la testare pcr si i-a iesit negativ. pe care sa-l crezi acum?

    • #15

      evident ca au marja mare de eorare. dar nu despre asta e vorba. e despre ce masuri iei ca sa reduci riscurile. am asa o banuiala ca merita luata in calcul metoda asta pt o evaluare bruta dar permanenta. si daca au fals pozitiv, aia e, faci un test din ala cu recoltare din nas rapid/pcr. zic ca problema e mai mica decat beneficiul. doar ca totul se reduce la adevarata problema: parintii care refuza ca odraslele sa fie testate si lipsa personalului calificat pt recoltare. asa ca cel mai simplu e sa ne bagam picioru si sa ne facem ca nu se poate.

  5. #16

    Exista o intarziere intre infectari si morti.
    Vaccinarea in Ro este haotica si disperata si rata de vaccinare incetineste fata de EU.
    Astea doua sunt cauzele.

    • #17

      si unde in europa e mai ok vaccinarea?germania?italia?franta?atat va mai place gargara

    • #18

      ourworldindata.org/covid-vaccinations

      EU: ~25%
      Germania: ~29%
      Italia: ~25%
      Franta: ~24%

      Romania: ~17%

      Nu numai ca e semnificativ in urma, mai si incetineste, poti vedea graficele pe siteul ala.

    • #19

      pai pe cine sa vaccineze, daca nici macar absolventii pe spaga de la carol davilla nu vor sa se vaccineze?

    • Peste in tot in europa au fost vaccinati prima data batranii – doar la noi prima data au fost vaccinati securistii si esentialii – remeber centrele secrete de vaccinare ? In spania, franta si germania a fost vaccinata peste 80% din populatia de peste 60 de ani, iar dintre cei tineri sub 60 de ani doar cei care intra in contact direct cu infectati cum sunt medicii, iar anglia care a vaccinat deja peste 80% din cei de peste 50 de ani de 1-2 saptamani are sub 20-30 morti/zi.

      La noi nu se va vedea nici o scadere la persoanele in stare grava la ATI si numarul de morti atata timp cand sunt vaccinati cam 12% din persoanele de peste 80 de ani, 15% din cei peste 70 de ani si 19% din cei peste 60 de ani. Iar Romania e o tara cu multi oameni batrani in rural de la care nu poti sa te astepti ca se vor inregistra pe o platforma online sau vor face sute de km (2 drumuri dus-intors) pana la cel mai apropiat centru de vaccinare majoritatea covarsitoare a centrelor de vaccinare fiind in orase.

      Ar trebui facute caravane mobile care sa mearga din sat in sat sa vaccineze.

    • #21

      Arhi, oricare ar fi cauzele realitatea asta e, vaccinarea merge prost spre si mai prost – distanta fata de media EU se mareste. Ma rog, la un moment dat probabil se va ajunge la o rata de vacinare care sa aiba efecte, dar pana atunci, suta de morti pe zi, minim.

    • #22

      @Constantin, ce mai conteaza ca la noi au fost vaccinati prima data securistii. Acum sunt locuri disponibile la vaccinare si oamenii nu se duc.
      Intradevar este o problema cu oamenii batrani din rural, dar nu este atat de mare precum o prezinti tu. Majoritatea au copii, nepoti care ii viziteaza si care ii pot ajuta sa se inscrie pe o platforma si sa ajunga la centrele de vaccinare.
      Iar cei care sunt chiar izolati de lume, sunt protejati in special prin aceasta izolare (cu cat numarul de persoane cu care intri in contact este mai mic, cu atat sansele de a contracta Covid scad).

      PS: nu stiu de ce spui ca nu se va vedea nici o scadere a cazurilor de la ATI si a deceselor zilnice, cand deja se vede aceasta scadere.
      Suntem la o medie de 113 decese fata de o medie de 170 de decese acum 10 zile.

    • @Andrei g – am scris si eu mai sus ca e o usoara scadere de 20-30% la nr de morti si cazuri grave la ATI dar nu o vad ca o consecinta a campaniei de vaccinare ci mai degraba a faptului ca vremea incepe sa se incalzeasca si e evident ca acest factor influenteaza rata de transmitere a virusului.

      Tarile care au o campanie de vaccinare de succes cum sunt israel sau anglia, au zile fara nici un mort (israel) sau cu 20-30 morti ca anglia la o populatie de peste 65 milioane dupa ce acum 3-4 luni anglia avea zile si cu aproape 2000 de morti, parca e o diferenta scaderea de aproape 100x din anglia fata de scaderea de la noi de 20-30%.

    • #24

      @Constantin, nu inteleg care este legatura intre incalzirea vremii si numarul de imbolnaviri.
      Unele dintre tarile cele mai afectate sunt India si Brazilia, tari cu o clima mult mai calda decat a noastra.
      Iar printre tarile cu numar scazut de imbolnaviri se numara Norvegia, Suedia, Finlanda, tari cu o clima mult mai rece.

  6. #25

    Numarul persoanelor internate la ATI e in continua scadere si e in acelasi trend cu rata de infectare. E greu de justificat numarul mare de morti, totusi se cam stie ca multi dintre romani nu prea pun accent pe sanatate de-a lungul vietii.

  7. #26

    Acum o luna si ceva a fost o stire care a scapat. Autoritatile romane AU ASIGURAT uefa ca meciurile jucate pe arena nationala o sa fie cu 25% spectatori adica cam 15.000 oameni. Si atunci si acum am urmatoare intrebare: cum pot asigura autoritatile in martie 2021 ca niste spectatori pot intra pe stadion in iunie si iulie 2021? Daca bucurestiul e carantinat atunci ? Daca incidenta e 8 in iunie/iulie ? Daca,daca,daca,daca….. e legitim ca orice echip de fotbal sa intrebe ei de ce nu au voie cu 3000 de oameni in tribune ??!! Strainii care o sa vina in romania pentru meciurile de fotbal o sa fie exceptati de la carantina chiar daca vin din zona galbena sau rosie ??!! Sunt atatea intrebari la care nu stie nimeni raspunsul dar cu toate astea statul roman da asigurari….

    • #28

      E o interpretare eronată a datelor de la CDC.
      Grupa care e afișată în grafice include și cazurile care încă sunt în lucru pentru stabilirea cauzei de deces. Poate dura cateva luni până când un deces este categorisit final și mutat în altă grupă.

  8. #29

    M-a intrigat si pe mine acelasi lucru.. acum cateva luni era o corelatie clara. Faza cu decalajul intre infectare si deces nu sta in picioare. Parereea mea e ca sunt multi care fac forme usoare, si de teama spitalului si a carantinei se testeaza acasa sau nu se testeaza deloc. Cunosc personal cateva cazuri.

    • #30

      Cum ar putea să nu stea in picioare? Ai impresia că cei infectați ieri mor astăzi?

    • #31

      @Marius, de ce nu sta in picioare faza cu decalajul intre imbolnaviri si decese? Oricum se vede o scadere semnificativa a numarului de decese zilnice si in plus avem si o scadere a numarului de persoane internate la ATI.

  9. #32

    In Bihor, in timpul celui de-al doilea val si in perioada de varf al celui de-al treilea, erau cam 5-600 de teste zilnice. Ciudat, dupa ce valul curent a inceput, aparent sa treaca, numarul de teste a trecut de 800.

  10. #33

    Mortii apar mai tarziu. Daca – sa zicem – cineva e infectat acum, boala (de la aparitia simptomelor) dureaza cam 7 zile, aia de zac in spitale si mor mai tarziu pot sta si o luna “la aparate”.

    Incearca sa te abtii de la titluri care aduc a Antena1. Iti respect opinia/curiozitatea, dar mai sunt 10000 care abia asteapta un semnal/idee/basina sa nu mai respecte regulile de distantare … si din cauza lor, noi astia care ne _credem_ mai inteligenti suferim incuiati prin case …

  11. #34

    E vorba de intarzierea aia de care se tot zice mai sus. A scazut numarul deceselor, acum e iarasi la nivelul care era pe 19 martie si e pe trend descendent. Aici poti vedea grafice cu evolutia pandemiei la noi in tara:
    covidro.info/evolutie

  12. #35

    Mai ai în buffer. De la 14k internați în spitale am ajuns la 7.8k. Mai avem cât să prindem și valul 4 în toamnă.
    www.graphs.ro/covid_internati.php?range=365

  13. #36

    E o combinatie de factori, cei zisi mai sus gen faptul ca statistica are “decalaje” intre momentul infectarii -> momentul ATI -> deces (acum avem cfirele de la ATI/decedati generate de infectarile de acum minim 2-3 saptamani).
    Apoi, numarul “constant” de decese este sustinut si de faptul ca lumea mai moare si din alte cauze si sunt pusi la COVID (sau invers, se moare de covid si nu contabilizeaza nimeni).
    Modelele matematice de studiu pentru o andemie sunt extrem-extrem de complexe pentru ca exista o multime de corelatii care noua ne scapa. Iar aia care ar trebui sa culeaga date, sa le intepreteze, sa faca strategii coerente si sa comunice pe temele astea (Min Sanatatii, ISU, etc) sunt prea prosti ca sa inteleaga ceva sau pur si simplu nu-i intereseaza.
    A baga panica si a monetiza e cel mai simplu si cel mai profitabil.

  14. #37

    Aveam si eu impresia ca numarul mortilor tot nu mai scade, dar utiandu-ma pe un grafic numarul deceselor e in scadere de vreo 2 saptamani (varful a fost pe 23-25 aprilie).

    Arunca un ochi aici, bifeaza “7-day moving average” si e posibil sa devii putin mai optimist www.worldometers.info/coronavirus/country/romania/

    Acum e posibil si sa fi fost Pastele la mijloc, iar unele decese sa nu fi fost inca contorizate.

    • #38

      Pentru ca de Paste se invie, nu se moare

  15. #39

    Da, orice masura se vede cu intarziere.
    Din nefericire, eu nu cred ca este doar atat. Procentul de vaccinare este mult prea mic ca sa faca diferenta. Vezi exemplul Israel.
    In plus, testarea si anchetele epidemiologice sunt la misto:
    – am vreo 6 cunostinte care la care ancheta a fost sublima, dar a lipsit cu desavarsire.
    – cunostinta a sunat la dsp, nu mai am miros si gust. Testati si sotia si copilul? Pai de ce sa ii mai testam? nu e clar ce au? Fara ancheta epidemiologica.

    Deci, cifrele cu testele sunt total la misto.

    • #40

      Confirm faza cu ancheta DSP făcută la modul ca NU. Am în jurul meu multe cunoștințe care au trecut prin aceeași situație.

  16. #41

    Scade numai pe hârtie, ptr că Horeca face presiuni ptr deschiderea restaurantelor, iar guvernul a pus botul și îi va scoate din “foame”
    In doua zile a scăzut în București de la 5 la 3 ? Mă lași!!!

    • #42

      se apropie sezonul estival si se stie ca sezonul estival e kryptonita covidului.

  17. #43

    Nu stiu cum e in tara, dar in Canada situatia e nasoala:

    – Guvernul era pe dinafara inainte de covid, cu pandemia asta e si mai rau, ne-a prins cu pantalonii in vine – nu au asigurat contracte de vaccin ca lumea, nu s-au implementat reguli clare de preventie, protectie.
    – Exista reguli tip-Gestapo de carantina 3 zile la hotel (pe banii tai) daca indraznesti sa calatoresti cu avionul, nu conteaza daca e pt inmormantare. La vreo 3mii $. Colac peste pupaza, un intreg hotel de-asta autorizat are personalul infectat. Dar nimeni nu spune nimic. In loc ca opozitia sa ridice problema asta, se tace masiv.
    – Pt ca vaccinul AZ s-a dovedit ca are niste probleme (“rare blood clots”), lumea nu prea il vrea. Numai ca guvernul a cumparat/primit mokka din India doar/mai ales AZ. Aproape expirate 🙂 Ei bine, stirile nu ma sant stiri. Stirile-s acuma sa se schimbe opinia publica, ca AZ e bun, luati si-l faceti. Si ce daca a mai murit 1-2 pe ici pe colo? “Our benefits (as government) outweigh your risks (as a person)” 🙂
    – Imbecilul de prim-ministru regional pe Ontario a decis la un moment dat sa bage politia pe noi; controale peste tot, de ce ne plimbam asa de mult, de ce respiram etc; ei bine, politia a declarat ca n-o sa faca asta; a trebuit sa renunte la ideile astea SS, s-a facut de kko baiatu’, big time.
    – Manareli si “merge si-asa”-uri – gramada si totul bagat pe gat la ‘stiri’ (de-aia zic ca Goebbels ar fluiera de invidie): “tovarasi, se poate si mai tarziu a 2a doza”, “se poate si cu 6 doze dintr-o fiola nu doar 5”, se poate si “mix-and-match” adica a2a doza sa fie de la alta firma.

  18. #44

    Nu vei gasi o corelatie simpla infectari – decese – vaccin, pentru ca sunt foarte multe variabile:

    – Luam Romania ca exemplu: daca vaccinezi 10 milioane de oameni, dar toti sunt tineri si sanatosi care n-ar muri oricum de Covid, vei avea o raspandire mai lenta a virusului, dar vei avea in continuare decese pentru ca fix populatia care e vulnerabila nu e vaccinata.

    – O parte din cei vaccinati deja au facut boala si au imunitate, prin urmare nu castigi 1:1 in lupta cu virusul la fiecare vaccin nou facut. Doar ca exemplu in grupul meu 90% din cei care au avut Covid s-au si vaccinat (eu inclusiv), din pacate grosul de ativaxxeri sunt fix in cei care n-au avut, nu cred, ii lasa pe altii mai intai, nu vor sa ramana impotenti etc

    – Numarul de teste pozitive difera semnificativ de numarul de persoane care sunt infectate in realitate, la un moment dat se estimase ca raportul e de 10:1, nimeni nu stie insa exact cifra reala. Exemplu: Zanzibar care pe lista verde are zero cazuri pentru ca nu testeaza, acolo se moare doar de pneumonie. In grupul meu de cunostiinte 80% din cei care au avut Covid nu apar in statisticile statului. De la finalul anului trecut poti sa faci lejer test acasa, sa fii pozitiv si sa nu stie nimeni nimic de tine. Prin urmare nu te mai uita la numarul de cazuri noi, ala este doar numarul minim de cazuri nou descoperite.

    – Dureaza de cand iei virusul pana mori, asa cum explicau si cei de mai sus poti sa stai cu saptamananile la ATI, prin urmare e un decalaj intre varful de infectari si varful de decese. Chiar daca de azi nu mai ia nimeni virusul, 2 luni de acum inainte tot vei mai avea decese.

    – Gradul de contagiozitate al virusului se schimba in functie de tulpina, adica chiar daca ai 1/5 populatie vaccinata si speri ca virusul sa circule cu 20% mai lent, o tulpina noua de 3-4x mai contagioasa poate produce mai multe cazuri in ciuda avansului vaccinarii.

    – Poti avea segmente diferite de populatie care sunt expuse virusului in perioade diferite de timp in timpul unei pandemii, de unde variatia mare a mortalitatii. Exemplu: In prima parte a unei pandemii pot fi mai frecvent infectati oamenii activi din mediul urban, care sunt in general mai tineri, mai sanatosi sau cu acces la sistem medical mai performant. Pe masura ce pandemia avanseaza cei cu adevarat vulnerabili obosesc sa se apare de Covid, isi pierd rabdarea, nu se mai protejeaza cu atata atentie si se infecteaza in numere mai mari, prin urmare ai mai multe cazuri grave si implicit mai multe decese chiar daca ai per total mai putine cazuri noi. Cum ar fi, daca in aprilie anul trecut ai avut un tanar bolnav si a dus virusul la munca in corporatie, au luat 100 de tineri, zero decese imediate, in schimb daca a tusit cineva in biserica anul asta de Paste, ai 100 de persoane in varsta infectate.

    – Comportament diferit in raport cu tratamentul, au fost perioade in care toata lumea era internata la test pozitiv si externata la test negativ, s-a trecut apoi la internare doar la cazurile mai grave, restul acasa. Conteaza sa ai o evolutie tinuta cat de cat sub control in spital si altceva e cand ai luat tu tratament 2 saptamani acasa de la doamna Steer si ajungi aproape mort direct la ATI.

    -Disponibilitatea si calitatea sistemului medical, primii pacienti in martie 2020 stateau singuri in salon, acum ai coada la ATI.

    Cand tii cont de toate astea iti dai seama ca evolutia nu poate sa fie liniara, insa pe termen mediu si lung efectele vaccinarii se vor vedea si vor fi pozitive.

    • #45

      pai a scazut.. au auzit ca la francezi se pregatesc sa le dea drumu, trebuie sa-i ajungem din urma, nu ne putem face de ras asa..

  19. #46

    Poate ca explicatia este aceeasi cu motivul pentru care a trebuit sa plece prietenul lui OP

  20. #47

    Am luat nenorocitu de virus acum o luna, de la o prietena care a stat la birou cu un coleg bolnav cateva zile. Am facut noi si copilul, am dat si altora… a facut si aceasta prietena cu familia ei. Ea nici acum nu crede ca noi toti ne-am infectat din prostia ei. “Ne-au bagat la pozitivi” zice. Desi stabilisem niste reguli de un an de zile si ne-am protejat… desi credeam ca si ei sunt prudenti. Nu are sens sa obosesc pe nimeni despre cum a fost… acum scriu de la Sanador. De o luna totul este in haos pentru noi.
    Sanatate si aveti grija de cei dragi voua.

  21. #49

    Pentru ca sunt mai multe persoane pozitive decat se declara.
    Caz real: un coleg de servici se simte rau, face testul rapid, pozitiv. Suna la medicu de familie care ii da doua optiuni: 1.anunta dsp-ul si asteapta ambulanta pt pcr; 2. ii da direct concediu medical doua saptamni.
    Si uite asa a iesit Timisoara din carantina.

    • #50

      Daca ii da medicul de familie concediu medical se reporteaza automat ca fiind bolnav de Covid.

  22. #51

    “Care e faza, de ce?

    1. Pentru ca cifrele sunt masluite bine si cineva a uitat sa schimbe macazul.
    2. Daca te vaccinezi nu inseamna ca nu faci boala sau nu mori.
    tinyurl.com/35tn3w2z

    p.s. nu-s antivaxer, conspirationist, aurist etc
    pur si simplu spun ca totul e o mare circoteca

  23. #52

    Eu am o senzatie asemanatoare cu momentele cand conduce Romania cu 2-0 in minutul 70′. Abia acum urmeaza ce e mai nasol. Referitor la statistica, lumea nu se mai testeaza, prefera sa ramana la izolare pe acasa si daca se impute treaba cheama ambulanta (cazurile de Covid sunt tot pe acolo, dar nu le vedem noi). Inainte, cum apareau simptome imediat cereau un test.