Scris de Alex Ola

Despre Jersey

Este o insulă între Franta și UK, cu o suprafață de 119 km2 (se dublează când e low tide). Sunt puțin peste 100 k de locuitori, doar 50% nativi, restul veniți din UK, Irlanda, Portugalia (Madeira, mai exact), Polonia și recent din România.
Nu face parte din UK, este doar crown dependency ceea ce înseamnă că are propriul guvern, legi, taxe dar depind foarte mult de UK (tot Liz e regină). Nu a făcut niciodată parte din UE și nici nu am putut vota la Brexit. Cu toate astea ieșirea UK-ului din uniune a afectat puțin relația insulei cu Europa.

Fiind poziționată foarte strategic, a fost invadată și capturată de multe ori de-a lungul timpului, inclusiv de naziști. Are o istorie lungă și bogată așa că las două linkuri dacă vreți să aflați mai multe: www.jersey.com și www.jerseyheritage.org

Multă lume, după ce explic că nu sunt în New Jersey (nume primit datorită insulei), mă intreabă cum rahat am ajuns aici.
Aveam un job decent în telecom și lucrasem destul de mult în IT. Am plecat pentru că m-am săturat de toate rahaturile din țară, Aveam câțiva prieteni stabiliți aici, mi s-a părut un loc foarte frumos, chill și cu un nivel de trai destul de ridicat, așa ca mi-am făcut bagajele, mi-am luat soția și am plecat.

Sunt două mari minusuri când te muți aici:

1. Job-uri – pentru a te putea angaja la orice companie ai nevoie de 5 ani rezidență. Companiile primesc un anumit număr de licențe pentru a putea angaja personal fără 5 ani, în funcție de mărime și domeniul de activitate, cel mai des întâlnite fiind în hospitality, retail și agricultură. Companiile mari păstrează licențele pentru funcții mai importante.

2. Chiria – Dupa 10 ani de locuit aici primești dreptul de a închiria orice casă/apartament și de a cumpăra. Până atunci poți închiria doar anumite tipuri de proprietăți, extensii de case, ca exemplu. Ideea e ca proprietarul să aibă acces direct în spațiul pe care îl închiriazp printr-un hol, ușă etc. Se face contract așa că nu îți invadează nimeni spațiul și dacă o fac vor avea probleme foarte mari. O altă problemă e costul, un apartament cu un dormitor pleacă de pe la £1000/luna.

Eram conștienți de minusuri, dar am zis fuck it, let’s do it anyway și vedem noi ce se întâmplă. Ideal ar fi să nu faceți la fel dacă aveți copii.

Primul șoc a fost sistemul. Când am ajuns trebuia să mergem la social services să ne înregistrăm și să ne luam cardurile, la taxe să ne declarăm veniturile (nu aveam atunci, dar tot trebuie să te înregsitrezi), la agenție să semnăm contractul de închiriere și la noua “casă” să ne lăsăm bagajele. În juma de oră eram deja în pub la bere cu toate cele rezolvate. Asta se întampla în 2015, de vreo 2 ani totul se face online.

Fiind un loc scump, nu ne permiteam să stăm degeaba până găsim de muncă pe placul nostru așa că am lucrat într-un magazin vreo 6 luni pe salariul minim. La vremea respectivă era aproximativ £7.80/h. Acum este puțin peste £8 dar multe companii plătesc living wage, salariu calculat să acopere absolut toate cheltuielile de bază, momentan £10.55/h. După cele 6 luni am ajuns la un interviu la o companie telecom unde mi-au oferit o licență și de atunci am tot promovat intern. Am un job super ok, îmi place și sunt plătit mult mai bine.

Taxele sunt plătite de angajat așa că nimeni nu te va angaja la negru pentru că nu au de ce. Din salariul negociat plătești 6% pentru sănătate și pensie. Dacă ai ceva probleme medicale trebuie să mergi la doctorul de familie unde plătești £40 pe vizită și absolut orice se întâmplă după (specialist, tratament etc.) este gratuit. Se mai plătește și impozit de maxim 20%, calculat în funcție de salariu. Până în £14000/an nu plătești nimic și apoi se fac două calcule:

1. 20% din salariu
2. 26% din salariu minus $14000

Se plătește suma mai mică împărțită egal la 12 luni.

Preturile generale pentru alimente sunt aproximativ la fel ca în România. Un cuplu cu salariul minim de fiecare o duce suficient de bine și poate pune și ceva bani deoparte, atâta timp cât nu se fumeză (£8-£9 pachetul) și nu se bea des și mult în pub-uri (£4-£5 o bere). Un alt bonus financiar e Amazon. Pentru orice produs vândut din UK se scade TVA 20% și se adaugă cel local de 5% la comenzi ce depășesc £130.

Trecând peste job-uri, taxe și salarii, este o insulă superbă. De 6 ani ieșim la plimbare în weekend, o dată la 2 săptămâni, și încă mai avem multe de vizitat/făcut. Este foarte aproape de Franța, cu barca faci o oră și ai zboruri directe spre marile orașe din UK. Vara și spre alte destinații din Europa (Spania, Germania, Madeira). Un inconvenient ar fi drumul spre România pentru că trebuie să faci escală in UK.
Este un stil de viață foarte relaxat și rareori se întâmplă ceva nasol. Noroc cu Covid că mai au și ăștia subiecte de presă pentru că inainte apăreau numai articole despre pescărușul dispărut din piață sau cine știe ce porc fugit de la fermă.

Nu este niciodată prea cald sau prea frig. Rareori temperatura scade sub 0 sau se duce peste 30. Iarna e un fel de toamnă foarte lungă cu multe ploi. În octombrie 2020 a plouat în fiecare zi! Din păcate vremea asta de iarnă te trimite spre pub-uri sau cluburi și nu sunt mare fan pentru că nu-mi place deloc stilul lor de “distracție” care constă în a bea cât mai mult, cât mai rapid. Fac asta pentru că toate pub-urile se închid la 11 seara iar cluburile la 1.

Nu a fost ușoară mutarea dar nici nu pot spune că ne-am chinuit. Ar fi fost ideal să fi plecat deja cu un job dar sunt slabe șanse și până la urmă este o experiență benefică, din punctul meu de vedere.
Sunt mult mai multe de povestit dar deja m-am lungit, așa că voi răspunde la întrebări în comentarii.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.