Acum câteva zile v-am rugat să vă dați cu părerea despre un studiu pe economie, ca să verificăm acuratețea declarațiilor diverșilor demnitari în viziunea cărora economia zburdă bine de tot.
Au apărut rezultatele acestui prim studiu despre starea economiei românești post-pandemie și despre percepția mediului de business despre contextul economic în care ne aflăm acum. Rezultatele complete și explicații de oameni competenți găsiți în articolul dedicat studiului, de aici.
E un optimism ponderat, așa cum zice și titlul, 75% zic că situația nu e tocmai roz, iar aproape jumate dintre ei se confruntă cu scăderi de vânzări și cifră de afaceri.
Citiți studiul și uitați-vă pe grafic, pentru că e destul de simplu explicat. Sper ca acest optimism să rămână și mai încolo, o să urmăresc subiectul.
NOU
Ce mai, economia duduie, nu ne interesează cei aproape 500 de mii de șomeri, 3.6% deficit bugetar după doar 5 luni, încasări cu aproape 40% mai mici și împrumuturi de 3x mai mari față de anul trecut.
NOU
Sa aduca cineva pe baiatul ala de printa bani sa ne ajute sa iesim din impas.
NOU
vorbesti de Manole?
NOU
Nu, de baiatul care printa bani falsi. Orice ajutor e binevenit.
NOU
Citesc rezultatele si nu imi vine sa cred. Parca il citesc pe Catzu. 44% considera ca s-a imbunatatit capitalul de lucru si 27% s-a imbunatatit accesul la creditare? Doar 49% se confrunta cu scaderea comenzilor si vanzarilor. Am senzatia ca traiesc in Matrix, serios. De fapt totul e minunat, doar eu trebuie sa ridic receptorul sa ma deconectez.
NOU
depinde mult si cine a raspuns. sunt businessuri care au explodat in perioada asta. tot ce inseamna IT, electronica, electrocasnic, a rupt, la modul vanzari anuale facute in 3 luni. la urmatorul studiu cred ca ne vom apropia de adevar si mai mult
NOU
lipseste o informatie esentiala: domeniul in care au respondentii afaceri. asa, fara asta “studiul” e irelevant la modul general.
NOU
nu prea a crescut la electrocasnic, din contra
NOU
eu am niste rapoarte de la un magazin care vinde asa ceva si sunt sky high
NOU
Unii s-au îmbogățit, mulți au sărăcit.
NOU
ca-n viata
NOU
Cei angajati in sistemul bugetar spun ca e ok spre foarte bine, mediul privat este pentru fraierii care platesc impozite.Chiar, sunt oarecum curios cat o sa mai dureze mecanismul asta economic interesant, adica salarii astronomice la bugetari si somaj /salarii mici la privat, iar aici ma refer la masa mare de oameni simpli, muncitori..etc comparabili ca pozitie si salariu, nu la varfuri.
NOU
Pai nu stii ca bugetarii consuma ca privatii sa produca ? 😀 Daca nu mai consuma bugetarii se duce economia in cap. Bugetarii tin economia in picioare ! Pesede ! Pesede ! Pesede ! 😀
NOU
Nu prea urmaresc statistici din ro sau studii, am suspiciuni vizavi de asemena productii. Citesc in schimb bloguri din afara ale unor oameni care consiliaza pe bani f grei, in domenii gen petrol, asigurari, transporturi.
Situatia e cam albastra. Si nu vorbim de ACUM, ci de VIITOR. Orizont 2025 spre 2030. Care apucam.
De prin 1999 incoace dezbaterea multora se concentreaza pe resurse. Traim, daca nu stiati deja, pe o planeta cu resurse finite, in mare parte fosile si neregenerabile, iar ce vi se vinde ca”regenerabile” sunt O MARE MINCIUNA, pentru ca fara resursele fosile, mai exact fara desfasurarea si folosirea de resurse fosile acele resurse “regenerabile” nu ar exista si nu ar produce nimic.
Problema poate fi vazuta din doua unghiuri: cata cantitate de resurse mai avem si ce costuri implica extractia lor, avand in vedere ca am cules deja “fructele zemoase si usor de cules de la baza pomului” – low hangigng fruit paradox – si asta se stie inca din anii 70, vezi celebra carte Limits to Growth a Clubului de la Roma; mai important insa, cine isi va permite sa cumpere resursele si produsele rezultate de pe urma lor si ce influenta are cresterea masiva a populatiei globului asupra acestei chestiuni eminamente financiare?
Sa vorbim deci de petrol, ca asta e sangele civilizatiei umane actuale, si de PEAK OIL.
In anii 90 peakoilerii credeau ca se va termina petrolul, ca vor creste preturile enorm sa ca vom ajunge la un colaps societar total la orizontul 2040 spre 2050. Criza din 2007-2009, cand barilul de petrol a ajuns la preturi imense, parea sa le dea dreptate.
In realitate, consensul de azi printre consultantii din diverse domenii este ca ne indreptam inexorabil catre PEAK OIL DEMAND…adica, inainte ca resursele petroliere sa se termine, vom lovi, daca nu suntem deja acolo, un varf al cererii de petrol, dupa care, ORICE s-ar face, cererea nu va mai creste si , evident, industria petroliera va muri cu incetul, mare parte din resursele inca existente ramannd in subsol.
Acest scenariu se pare ca se aplica in fapt tuturor resurselor si, evident, economiei mondiale care, de la un punct incolo, oricat ne-am chinui, oricat bati si resurse am investi, nu va mai creste ci va descreste pana la un nivel de sustenabilitate sau , posibil, pana la disparitie.
Acum…petrolul se pare ca a intrat ca resursa deja in declin din 2005!! , vb de cel conventional, iar ce am trait de atunci incolo a fost betia petrolul de sist american si tiparirea in nestire a trilioane de euro, dolari, yeni, yuani samd pentru a putea mentine status quo-ul, adica o productie de 100 de milioane de bpd de petrol si echivalent petroil PE ZI.
Veti spune, “coaie, da petrolul asta…totul pe electric, totul se transforma samd” …da, si caii zboara, nu? ORICE pe lumea asta depinde de petrol, de la 1890 inocoace nu cred ca a existat om , cu exceptia alora cu arcuri si sageti din Amazon, care sa nu fi trait inconjurat de petrol si derivatii lui…in fapt, acesti derivati, numiti medicamente, chimicale, desinfectanti samd permit sa tinem pandemia inca, INCA, sub control.
Deci, capisci, rumeni , ca suntem in rahat pana la gat, valu vine, iar noi o ardem filosofic cu recuperarea economica a unei economii TOTAL DEPENDENTA DE alte economii si care nu mai produce aproape nimic pentru intern??
NOU
Evident, economia mondiala nu depinde doar de marii bogatani, corporatii si guverne, depinde in primul rand si mai ales de consumatori, adica vreo 94 la suta din furnici, restul fiind bogatanii si slugile lor si aia cu arcuri si sageti, care nu cumpara nimic.
Or marea problema in ziua de azi este LIPSA PUTERII DE CUMPARARE DATORITA INADECVARII VENITURILOR POPULATIEI LA COSTURILE VIETII. Si asta dateaza in Vest din anii 80 si la noi, dracu, nu stiu, poate dintotdeauna.
Cum au fentat legile economice pana acum smecherii, dejteptii samd?
In primul rand prin dereglementare si globalizare, fapt ce a permis expansiunea marelui capital pe noi piete; dar globalizarea s-a incheita, piete noi nu mai exista, iar dereglementarea este acum vazuta prost si toata lumea vrea legi, bariere, tarife, impozitarea capitalistilor samd, adica un fel de politica rooselveltiana de dupa 1932, dar adaptata azi, uitand toti, evident, ca exista regulile WTo
In al doilea rand prin datorii. Da, toata lumea s-a inglodat in datorii pentru ca nu isi permit altfel nimic. John Ford platea salarii muncitorilor ca aia sa iai permita sa cumpere u n Ford T. Capitalistii de azi traiesc de pe urma cazinouli numit burse, in special Wall Street si ii doare evident in cur de muncitori.
Cam asta e situatia. Covidu e doar motulla curcan, treaba era belita inca de pe la jumatatea lui 2019.
Personal, nu cred ca ne vom mai reveni. La cati bani s-au tiparit din 2001 incoace fara acoperire…treaba asta trebuie sa rabufneasca…sa te tii atunci PERFECT SHIT STORM!