(articolul din 2007 nu se mai deschide)
Vine un prieten la mine si imi zice:
– Ma, vrei sa castigi bani ca lumea?
Eu, fomist ca in totdeauna, cum dracului.
Bun asa, si ramane sa ne intalnim a doua zi la liceul Spiru Haret.
Ajung acolo, vine gugutza asta la mine, ma ia lapropriu de mana si ma duce in fata unui alt tip:
– Pe el EU l-am adus.
Nestiind eu cu ce se mananca viata in general pe vremea aia, mi-a crescut inima in piept cat o para calugareasca, de mandria aluia.

Bun, mai baiguiesc cate ceva aia, si hai sa intram. La intrare, surpriza, intrarea costa 200 000. Il privesc pe prietenul care ma adusese si il intreb:
– Fratele meu, pai ai zis sa fac bani, nu sa faca altii
– Hai nu fi nesimtit, ca o sa vezi ca banii astia merita sa ii dai.
Bun, deja eram un cazan de draci, ca aia 200 000 erau toti banii mei din buzunar. Ajung in sala, ma cazez pe unul din scaune, cu prietenarul in dreapta mea.

Forfota, susoteli, si apare EL.
EL se urca pe scena, ia un microfon in mana, si incepe sa vorbeasca, in fata asistentei vrajite:
– Buna ziua, dragii mei. Sunt Xuleanu, presedintele AMWAY Romania si astazi am venit sa va vorbesc despre cum puteti sa va imbunatatiti viata si cum puteti sa o faceti mai frumoasa.
Mai baiguie ala cate ceva, si lasa locul unei dudui dodoloate, de meserie coafeza, care incepe sa ne explice ca ea e un diamant, cum AMWAY i-a schimbat viata total, si cum era ea o coafeza amarata, si de cand, multumesc lui dumnezeu si domnului presedinte, a descoperit AMWAY, viata ei s-a imbunatatit radical, are propriul ei coafor, banii curg garla, sincer nu stie ce sa faca cu atatia bani.

Pleaca diamantul, apare alt tip. De data asta un Smarald, antrenor de culturism, care si el a realizat ca viata lui s-a schimbat radical. Incepe sa explice cum functioneaza sistemul AMWAY, cum platind o suma miiiiiiiiiiiica mica de tot, putem achizitiona pachetul mnimal, care contine un sampon extraordinar, si un sapun extraordinar, dar nu numai atat. Avem dreptul sa cumparam mai multe pachete, la pret muuuuuuuuuuult mai mic, pe care sa le vindem prietenilor si cunoscutilor, iar daca aducem prieteni si cunoscuti in sistem, vom castiga si din pachetele pe care le vand acestia.
Ma uitam la ei, le analizam incaltamintea scalciata din picioare, ochii hulpavi care maturau sala in incercarea de a convinge carnea proaspata de acolo ca ei o duc bine, si nu imi venea sa cred unde am ajuns.
Intr-un final, dupa vreo doua ore chinuitor de lungi, porcaria se apropie de sfarsit. Urca pe scena guru-ul de la inceput, si ne roaga sa ne ridicam in picioare toti cei care sunt nou veniti.
Tipul de langa mine, imi da un ghiont.
– Ridica-te ba, sa te vada domnul presedinte
– Nu ma ridic, lasa-ma in boii mei, ca iti rup capul cand iesim.
Si ridica idiotul mana si striga:
– Si el e nou venit.
Ah cum i s-au aprins ochisorii domnului presedinte.
– Bine ati venit domnule. Acum, dupa ce ati vazut cat de multe realizeaza acesti colegi prin AMWAY, nu-i asa ca v-ati dat seama ca vi se poate schimba viata?
– Nu.
El, cu ochii iesiti din cap:
– Cum adica…nu?!
– NU! Sunteti un joc piramidal, care profita de…
– Sa ne oprim aici, vom discuta mai multe la iesire.

La iesire, cand sa plec, ma abordeaza ipochimenul de presedinte:
– Ia spuneti, de ce credeti ca AMWAY nu e sansa dumneavoastra
– Pentru ca sunteti un joc piramidal care profita de saracia romanilor si incearca sa ii jecmaneasca.
– Domnule, ma mir ca spuneti asta. Noi suntem aici din dragoste pentru voi. Afacerile noastre sunt in toata lumea, dar am venit in Romania sa ajutam poporul roman, sa va aratam cultura vestica si sa va dam mai multi bani.
Realizand ca nu am cu cine sa vorbesc, m-am intors catre prietenarul indatoritor si i-am zis:
– Coaie, evita-ma intens pe strada in viitorul apropiat, ca daca ne intalnim, te fut la propriu.
Si am plecat.
A venit idiotul seara la maica-mea, sa ii spuna ca l-am facut de ras. El voia sa imi arate zenitul shirazul, nadirul, si eu ca porcul, am risipit margaritarele.
Deci trei persoane ma tineu sa nu ii sar in cap idiotului.

Asa ca, atunci cand auziti de MLM, sau Multi Level Marketing, fugiti de mancati pamantul. E o mare smecherie, de genul Caritas, Delphin sau Gerald, in care castiga doar cel din varful piramidei. In rest, nu o sa faceti decat sa va pierdeti banii.

Eu aveam o scuza, aveam vreo 19 ani…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.