Persoanele care cauzează statului prejudicii prin nereținerea sau neîncasarea, reținerea și neplata, respectiv încasarea și neplata în cel mult 30 de zile de la termenul scadent a unor impozite și contribuții vor fi pedepsite cu închisoare de la 1 la 6 ani, prevede un proiect de lege introdus acum în Parlament, ca senator, de Eugen Teodorovici, ministru al Finanțelor, și analizat de Profit.ro. Proiectul reia ideea de închisoare de până la 6 ani dintr-un proiect anterior al Finanțelor, inițiat în decembrie 2017, dar la care ulterior s-a renunțat, nefiind susținut atunci de Teodorovici. Față de proiectul din 2017, sunt gândite acum pedepse mai blânde pentru cei care achită prejudiciile.

Stătea el PSD și se gândea, bă, cum am putea noi să îi facem pe fraierii ăștia care țin țara în spate, plătind impozite și toate rahaturile, în timp ce ANAFul o arde dubios, condus de gagicuțe cu experiența economică de stradă. Gata, știu, îi amenințăm cu pușcăria. Asta deși, la preluarea mandatului, Jenică al nostru era total împotrivă, cu semnul exclamării.

Întrebat de presă dacă este de acord cu reintroducerea pedepsei cu închisoarea pentru angajatorii care nu achită într-un anumit termen obligații fiscale, cum prevede un proiect al Finanțelor aflat pe circuitul de avizare, Eugen Teodorovici, atunci viitor ministru al Finanțelor, a răspuns: “Nu!”.

Asta în situația în care, cam peste tot, statul e cel mai prost debitor, pentru toată lumea. Să presupunem că ai de încasat de stat o sumă mare de bani și nu ai bani să plătești șpaga obișnuită, pentru a fi plătit la timp. Și nu ai bani de impozite, pentru că tu plătești impozit oricum, la 3 luni, indiferent dacă ai încasat factura sau nu. Iată cum ajungi la pușcărie, nevinovat, este?

Sau cum am pățit eu, contabilul de atunci a uitat să îmi facă situația, pentru că eu nu i-am adus aminte și nu i-am trimis niciun act, fiind plecat din țară. Am aflat că am de plată chestii după vreo 6 luni. Acum aș fi fost judecat și condamnat demult, nu?

E foarte interesant cum guvernările astea care miros a dictatură rezumă imediat totul la pușcărie. Nu putem să gestionăm economia, la pușcărie cu toți. Nu suntem în stare să recuperăm prejudiciul de la Voiculescu, la pușcărie cu toată lumea.

Și așa mai faci încă un mijloc de șantaj și șpagă pentru cei de la ANAF. Ia să vedem, șefu, că nu are de ce să îți fie frică de pușcărie, dacă nu ai făcut nimic, nu ți-e frică de ANAF. Asta în țara unde codul fiscal se schimb, la propriu, de pe o zi pe alta.

Din fericire, îl avem pe Klaus care, fiind un luptător, sunt sigur că nu va accepta o asemenea lege abuzivă.
Nu?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.