Sofiștii erau un fel de „philosophers-for-profit” din secolul al V-lea î.Hr., care se plimbau prin Grecia și educau pe oricine marca drahma. Umblau din oraș în oraș și dădeau lecții de gândire și oratorie, dar se pare că își făcuseră cartierul general în Atena (Atena era mai blândă cu filosofii, spre deosebire, de exemplu, de Sparta). Cum e de așteptat de la cineva care face profit din idei, conceptele lor erau destul de alunecoase: binele și răul erau diferite în funcție de oraș, de perioada istorică și de cine plătea mai gras. Cele mai multe chestii despre ei le știm de la Platon, care i-a detestat cu patos.

Moștenirea lor cea mai importantă este  termenul „sofism”: un raționament cu parfum de credibilitate, dar fals în esență, pentru că induce o premisă greșită sau trage concluzia aiurea. Uite-aici o listă neexhaustivă de sofisme:

1. Argumentul ad hominem: ești prost pentru că așa zic eu, deci argumentele tale sunt invalide. Reducerea ad hominem este cea mai facilă în economia unei discuții și arată o oarecare comoditate intelectuală a emițătorului.

2. Heringul roșu: introducerea unei trivialități pentru a devia subiectul. Este o modalitate excelentă de a răspunde argumentului ad hominem.

3. Argumentul circular: lumea este rea pentru că s-au scris poezii despre cum lumea e rea.

4. Non-sequitur (adică nu curge): pornim de la premise corecte și tragem concluzia greșită.

5. Alinierea logică: dacă x și y spun asta, e adevărat

6.Dilema falsă: există doar una sau două posibilități pentru că așa zic eu.

7. Generalizarea falsă: Lumea este cum spun eu pentru că eu spun că lumea este așa.

 

Ceea ce e frumos la sofisme este că uneori sunt construite într-o retorică fără cusur sau au un umor (voluntar sau involuntar) savuros. Ceea ce e nasol este că trag nivelul discuției în jos: unui sofism nu îi poți răspunde cu argumente logice.

Și acum nu vă repeziți să concluzionați că și unele articole de pe blog miros a sofism. Am pretenții mai mari de la voi.

TL/DR – Sofiștii

  • Naționalitate: Greci
  • Au trăit: În Antichitate, prin secolul al V-lea î.Hr.
  • Școala filosofică: DOH!
  • Cea mai cool idee: Adevărul îl deține cine plătește mai bine
  • Hobbyuri: Călătoriile (din oraș în oraș)
  • Trivia: Tehnica de argumentare e aplicată și azi, de multe ori involuntar

„Filosofia pentru mileniali” este o serie în care voi descrie într-o oarecare ordine cronologică și până o să mă plictisesc istoria neexhaustivă a ideilor filosofice. 

Scopul este să înțelegi că orice idee care îți poate trece prin minte a fost gândită de altcineva înaintea ta. 

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.