Oriunde te invarti prin Constanta, dai de situri arheologice. Vestigii romane ale vechii cetati Tomis sunt raspandite, in stare destul de buna prin oras.
In Scotia, orice pietricica aruncata pe undeva, care poate fi certificata drept istorica, este tratata ca fiind un vestigiu de mare pret. Oamenii strabat sute de kilometri prin tara ca sa vada piatra pe care a stat cu curul Rob Roy, sau gorganul de unde se presupune ca Bravehart a raposat intru cele lumesti. Iar cand vine vorba de ruine in adevaratul sens al cuvantului, industria din jurul lor e uriasa. Un tur printre cateva ziduri costa 5 lire sterline. O pietricica lacuita, ce se presupune a fi din zidul nustiucarei cetati, 30 de lire. Si tot asa.
Ce se intampla in Constanta?
Asta se intampla. Siturile arheologice sunt lasate in paragina, se umplu de gunoaie si cacati de caine, nu sunt ingrijite, nu sunt promovate. Sunt straini care ar plati bani grei sa fie plimbati prin ruinele unor cetati romane. La noi, printre ruine, se plimba cainii, in cautare de gunoaie.
Da, si santierele arheologice sunt insemnate corespunzator…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. E unul mai nou, in parcul de la primarie… Pe placuta lui scrie ca sapaturile trebuiau sa fie gata pe 20 feb 2008. Dar poate timpul se scurge altfel pentru oamenii care se ocupa de chestiunile astea… Poate au ceasurile potrivite dupa vremurile in cautarea carora sapa nebuneste…

  2. citat : “N`ar veni unu` sa filmeze monumentele istorice sau peisajele pentru a ne promova”
    www.visurat.ro/2008/02/05/teapa-romaneasca/
    😛

  3. #3

    in valcea era un teren mare in centrul orasului , si scria site arheologic si toate cele . 3 luni mai tarziu a rasarit billa acolo . ce sa mai zici ?