Democrit a fost un băiat de bani gata din Abdera (Grecia), care a trăit acum 2500 de ani. Taică-su era cel mai mare baron local și singurul care și-a permis să ia un zeu în gazdă: când Xerxes cel Mare a trecut prin Abdera, în timpul asediului asupra Greciei (spoiler: nu s-a terminat bine pentru perși), se pare că a băut o cola și a fumat o țigară cu tac-su lui Democrit.

Când tata D. a dat colțul și Democrit și-a primit moștenirea, s-a cărat din Abdera și nu s-a mai întors decât când a rămas fără mălai: se pare că a călătorit semnificativ mai mult decât contemporanii lui, asta fiind una din premisele pentru deschiderea lui intelectuală.

Pentru că avea mult timp liber și pe vremea aia nu se inventase încă internetul, Democrit s-a apucat de gândit și a venit cu ideea că tot ceea ce există este format din particule mici-mici, indivizibile, de forme diferite, numite atomi. Atomii se plimbă nestingheriți prin vid și se unesc în diferite combinații, care creează materia văzută și nevăzută (cum ar fi sufletul). În momentul în care o ființă moare sau un obiect se dezintegrează, atomii se împrăștie și fâlfâie nestingheriți până când se unesc să creeze un alt corp.

Bine, se pare că nu a venit chiar el cu ideea asta, ci învățătorul lui, Leucip. Dar pentru că pe vremea aia nu exista linkedin să-ți arate ce școli a terminat cineva și pe la ce firme a muncit,  Democrit a dezvoltat o subită și puternică amnezie, și când discipolul lui Epicur (hă, hă) l-a întrebat de Leucip, a zis ceva de genul: „Leu-who? Who that nigga?” Și uite așa existența lui Leucip este contestată de unii până în ziua de azi.

Altfel se pare că era băiat de treabă și destul de glumeț, chestie care i-a atras porecla de „filosoful rânjit”.  Probabil de asta a și trăit aproape 100 de ani.

Cel mai mare hater al lui a fost Platon, care se pare că și-a dorit ca toate scrierile lui Democrit să dispară. Dorința aproape i s-a împlinit.

TL/DR – Democrit

  • Naționalitate: Grec
  • A trăit: În Antichitate, prin secolul al V-lea î.Hr.
  • Școala filosofică: Materialism, Naturalism
  • Cea mai cool idee: Lumea este formată din atomi
  • Hobbyuri: Călătoriile
  • Trivia: Făcea cele mai bune glume cu filosofi

„Filosofia pentru mileniali” este o serie în care voi descrie într-o oarecare ordine cronologică și până o să mă plictisesc istoria neexhaustivă a ideilor filosofice. 

Scopul este să înțelegi că orice idee care îți poate trece prin minte a fost gândită de altcineva înaintea ta. 

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.