Nu am avut tată pescar. Primul, constănțeanul, era pescar cu barcă, ieșea la 8 km în larg după guvizi de ăia uriași, dar nu era prezent în viața mea. Al doilea nu era, nu îi plăcea pescuitul și nu fusese în viața lui la pește. Primul contact, dealtfel și singurul, din copilărie, a fost când m-a dus un unchi, prin clasa a 1 a, ceva de gen pe lac la Mogoșoaia, la pește. Omul fiind pescar de ăla care se trezește la 3 dimineața, ca la 4 să fie pe lac, că atunci trage mai bine. Țin minte niște ceață densă, noaptea, luminată de lanterne, răcnetele pescarilor care îl înjurau pe unul care arunca după ceva răpitor, că arunca-trăgea încontinuu ditamai chestiile cu greutăți.
Mi-am luat undițe când m-am mutat în constanța. M-a învățat soția, din vremea aceea, cum se pescuiește, ce se folosește, cum se fac noduri și prostii de astea. Deh, constănțeancă get-beget, știe și cunoaște. Și acum merge la pescuit, din când în când, fără probleme. Pe de altă parte, pescuitul la guvide, în Constanța, este doar o nimerire a zilei când trage guvidele. Pentru că, dacă nu vrea să tragă, nu trage, se uită un port întreg de pescari unul la celălalt și ridică din umeri.
Iar când trage, pur și simplu arunci undița, numeri până la 10, tragi guvidele. Și tot așa. Cea mai mare captură a fost cam o jumătate de juvelnic de guvizi, a curățat doamna până când i-au crescut urechile, cred că am dat guvizi la tot blocul, dar nici nu mai pot să îi sufăr.
La pescuit de crap sunt ușor autodidact. M-am informat singur ce și cum, am învățat singur cum se mermelește momeala aia de pe arculeț, ce momeală e bună, ce nu. Mi-am învins până și scârba de a pune mâna pe râme.
Nu sunt genul de pescar bolnav, care se trezește cu noaptea în cap, pentru că fuge balta de acolo și sigur crapul trage dimineața, nu prea îmi pasă, eu ajung pe baltă cam la 11-12, pentru că, în general, plec cu cățel, purcel și tot calabalâcul, până ajungem, până ne despachetăm, până își găsește fiecare locul, până își deschid fiecare crănțănelele, suculețele și toate astea, timpul trece. Dar mie așa îmi place să merg, scopul meu este să mă relaxez și să mă simt bine în bula familiei și prietenilor mei și atât. Peștele e secundar. Nu că nu mă bucur când prind, dar nici nu arunc undițele în apă, cum ar fi trebuit să fac acum 2 săptămâni, când mi s-a rupt fundul juvelnicului, când pescuiam La Conac și am pierdut 6 pești, din care 2 ditamai crăpălăii.
Ce vreau să zic este că dacă căutați puțină relaxare, însoțită de o activitate, pescuitul este una foarte mișto. Și nu aveți nevoie de niciun guru. Vă duceți într-un decathlon sau pe emga, căutați lansete crap, luați ce vi se potrivește mai bine bugetului, eventual cu tot cu mulineta și mulineta cu tot cu naylon de ăla. Nu vă îngrijorați de calitate, oricum nu știți mare brânză, nu știți să aruncați, mai bine distrugeți ceva ieftin, decât vreo scumpete. Nu vă luați nici după papagalii care comentează despre calitatea lansetelor, pentru o ieșire distractivă la pescuit de maxim câteva ore, de 2-3 ori pe an, este suficient.
Practic, există, gata montat, orice aveți nevoie. Ace, legate pe momitor de ăla tip arculeț, costă vreo 5 lei bucata, la vânzătorii de lângă Lidl Morarilor. Tot acolo găsiți și momeala standard, adică mămăligă gata făcută pătrățele, conserve mici de porumb bonduelle și râme, vreo 4 lei fiecare cutie. Țepușele alea de sârmă pentru susținut lanseta costă vreo 2 lei, cred, tot la băieți. Vă alegeți și un groundbait, eu îmi iau o chestie de genul din link, de la decathlon, dar nu garantez că e vreun miez, nici nu vreau să dau mai mulți bani pe ceva ce nu știu dacă funcționează. Groundbaitul ăsta îl amestecați cu apă până se obține o consistență care îi permite să îl puneți pe arculețul ăla cu ace și să nu cadă, umpleți cârligele cu ce momeală vreți și aia e.
Cam astea sunt basics. Nu sunt neapărat sfaturi, nu sunt vreun pescar ceva, sunt o grămadă de lucruri și momeli pe piață care habar nu am cum funcționează. Rămâne ideea de ieșire la aer curat, ai și ocupație, ai și emoția așteptării sau a dezamăgirii, mai prinzi și pește, la final, distracție frumoasă, curată, lejeră.
Cred că ar trebui să vă urez fir întins, dar nu știu exact de ce se spune așa ceva, așa că succes!:)
NOU
Eunt pescar dinala bolnav in sensul ca iarna pana da caldura, si ies macar o data la pescuit, tremur… transpir… am vazut tot youtube-ul cu filmulete de pescuit de 2 ori. am ajuns sa urmaresc indieni si bangladeshieni pescuind la pluta ore intregi sa prinda ceva ce seamana a peste.
dar dimineata la pescuit ma mai prinde in doua feluri: vara daca e caldura extrema atunci ies la 6 dimineata la pescuit ca spre dupa-masa se face apa supa si nu mai ai ce pescui si daca stau peste noapte… ceea ce n-am mai facut de ani de a zile.
in rest mie imi place pescuitul dupa-masa, seara. in anii cand e vremea buna si apa ok ies la spinning zilnic. am in masina cel putin un bat cateva naluci…. si unde ma prinde seara acolo pescuiesc. o ora doua.
am poze cu pestii prinsi cu toti sau aproape … dar nu ma intereseaza daca prind sau nu mai ales ca eu nu mananc peste. daca am zi dinaia satisfacatoare la pescuit o saptamana nu ma mai enerveaza nimic in lumea asta… dupa care iarasi trebuie sa ma incarc.
NOU
Daca nu ai, fa-ti un blog.
NOU
Bafta!
NOU
Se spune #sa ti-o traga la fund….in rest sfaturi foarte bune pentru cine vrea doar sa se relaxeze si sa nu dea o caciula de bani pe scule ,momeli si alte acareturi de pescuit…intr.un an se pot aduna bani de juma’ de masina sh.
NOU
Ehe, så vezi când cauți viermi de bălegar…. Si peștii vor rame dar a doua zi är vrea un viermus
NOU
Frate daca-ti place pescuitul si e cu adevarat o bucurie pentru tine, dai si cu bete d-alea de bambus. Ce importanta are daca ai bete de 50 de lei sau de 500? In afara de faptul ca arata mai bine pe mal…
NOU
arunca un plumb de 50-100 de grame sau un methodfeeder cu bat de bambus 😉
NOU
varucu, cu bat de 50 de lei nu poti arunca. se rupe cu pleznitura. bambus e ca sa te prostesti la mal, prinzand rosioare.
NOU
-Va place pestele?
-Nu , ca ne bate!
NOU
Ce spune un orb ce trece prin fata magazinului de peste:
…- Buna fetelor!
NOU
La orice topic despre peste, apare acest cuplet de bancuri rasuflate!
Hai noroc, fir intins, colega!
NOU
si cine strange, spala, curăță toate uneltele/echipamentul dupa?
NOU
la mare, pescuitul adevarat e la stavride, la taparina
NOU
imi place la chefal, dar mi-e scarba sa pun mana pe ramele de mare
NOU
M-am lasat de chefal cand am vazut pe unde umbla si ce mananca. Plus ca e plictisitor.
NOU
Lufar?
NOU
Lufar prindeam acum…35 de ani în portul Tomis. Acu’ cine mai știe dacă mai există.
NOU
Lufar, dar n-am avut noroc pana acuma.
NOU
Nu mi-a plăcut niciodată lanseta, aruncatul în orb. Nu, un băț mic, la mal, plută, să văd eu cum se mişcă şi cum se duce la fund. Să ne privim drăgăstos în ochi. Nu prea prinzi peşti mari aşa, dar asta nu conta pentru mine. Oricum, asta de mult, pre-18 ani, cu bunică-meu. Ca adult n-am mai practicat, uneori mi se mai face poftă, dar trece repede.
NOU
Tot timpul am zis ca la peşte merge o anumita categorie profesionala, restul merg la pescuit.
NOU
Bai, nu stiu, dar pana acum niciunul dintre mesterii pescari nu a remarcat ca in poza nu e nici un guvide…
P.S. Guvizii aia mari se numesc hanusi daca nu ma insel.
NOU
asa, hanus
NOU
E ok, că nici crapi nu-s în poză… Noroc cu carașii, că trag la orice.
NOU
si eu am tot avut in gand sa incerc ceva amator sa vad cum e. Totusi, ceea ce m-a retinut este ca niciodata nu am inteles exact care e aspectul legal la pescuit. Trebuie sa ai permis si nu mai stiu ce autorizatii ? sau poti direct, cand ai chef, sa bagi undita intr-o balta si aia e ?
NOU
trebuie sa ai acceptul proprietarului baltii. daca sunt privati, taxa de balta sau prietenie. daca sunt apele romane, permis de pescuit, care e gratis si il iei de pe net
NOU
asa simplu? nu trebuie mers pe la Vanatorul si Pescrul, depus acte si patit taxe anuale?
NOU
deloc. e pe site pe undeva linkul
NOU
Nu mananc guvizi, nici nu vrea sa ii vad. Motivul?
-Ce avem aici, sobolani?
NOU
Acum mai bine de 10 ani, in concediu, in Thasos, am zis sa merg la pescuit! Locuri faine, stanci, valuri care se sparg in spume, apa cristal, in gandul meu… clar in apa asta trebuie sa fie si pesti! Am fost la magazin de pescari, mi’am luat unelte de pescuit si momeala. La momeala, nu stiam ce sa iau si il rog pe vanzator sa imi recomande ce sa folosesc: rame de mare si ceva vierme mare cam ca un deget, ala cica trebuia taiat bucatele. Ramele cand le’am vazut, pareau niste rame normale, mai maricele cei drept. Nu am prins nici un peste, chiar daca am vazut (erau unii destul de mari, semanau cu pinguinii, asa mi’a parut mie), pozele au iesit super! Dar ceea ce m’a impresionat cel mai tare au fost ramele de mare! Aveau picioare, sunt tari si musca! Trebuia sa te bati cu rama sa ajungi sa o pui in carlig! Asta mi’a dat de gandit, daca cu momeala am probleme, cum naiba arata pestele ala care o maninca si ce e in stare sa faca cand o sa realizeze ca a fost capturat? Intr’un fel m’am bucurat ca nu am prins vreo dihanie ca ma faceam de minune, mai ales ca era si nevasta cu mine!
Aaa… mi’am amintit, am prins un peste, dar era mai mic decat viermele ala care trebuia taiat in bucati! 🙂
NOU
youtu.be/ZnMuEDmCVWQ?t=56
n-ai voie peste…
NOU
Bine Genghis Han (bunicul lui Kublai), ai observat inaintea tuturor ca ce e in imagine nu aduce nici cu picioarele guvidelui sau (h)anusului 🙂
De curiozitate interesati-va ce mananaca guvidele in mediul lui natural asa…poate nu mai mancati, ne lasati noua constantenilor mai multi 😉
NOU
aaaaahh, pescuitul… acest lucru care a starnit una dintre cele mai mari pasiuni ale vietii mele: gasirea de motive si metode de a evita o activitate stupida, ridicola si inutila. pot sa ma mandresc ca pana acum aceasta pasiune a fost incununata de un succes nebun!