Sunt fan Forged in Fire de la primul episod. Am scris de el, am văzut absolut toate episoadele până la momentul ăsta, adică sezonul 6 episodul 20. Am urmărit, serios, totul, am impresia că, dacă ajung într-o forjă, dau drumul la foc și încep să fac un bowie în maxim 6 ore. Sunt un admirator maxim al bărbaților cae fac emisiunea, i-am urmărit și pe conturile lor sociale, le-am văzut clipurile cu ceea ce fac în viață (aș vrea să vă spun că Will Willis, tipul care prezintă, în pofida mutrei de îngeraș, este un badass în viața reală)

Șoul acesta este atât de bun, atât de bun, încât sunt participanți care vin la emisiune, apucându-se pentru prima dată de fierărie pentru că au văzut emisiunea și le-a rămas pe creier totul. Adică complet impresionant, cât de tare e să vezi că tu, cu mâna ta, ai influențat cariera și viața unor oameni?

Emisiunea aceasta este despre triumful omului asupra naturii, despre atingerea excelenței în ceea ce faci, despre a face ce este mai bun din ce poți și de a nu lăsa nimic cu jumătate de măsură sau pe jumătate făcut. Nu există câștigători pentru că ȘI-AU DAT SILINȚA. Dimpotrivă, cei ce AU ÎNCERCAT sunt primii care pleacă. Aplaudați, lăudați pentru voință, dar pleacă. Iar lucrurile se repetă, ciclic, am învățat tipurile de cuțite, lame, săbii, florete, topoare, știu despre corăbioarele alea în care se pun tipurile de oțel și iese totul forjat, știu despe oțelul care arată ca oțelul de damasc, știu despre tehnica San Mai, despre vârfuri false și tot ce apare, la fiecare episod, aproape de fiecare dată.

Aici nu înțeleg eu.
Apar, cel puțin în ultimul sezon chiar în fiecare episod, concurenți care, când aud că trebuie să facă corăbioară de aia, Ah, păi nu am făcut niciodată. Sau San Mai, pfiu, am auzit, dar nu am încercat. Era într-unul din episoade, cel cu confruntarea dintre armate, un tip care, când a auzit că trebuie să facă unul din cuțitele armatei, a zis Aoleu, dar eu nu știu să fac așa ceva, doar știu că există. El fiind fierar, fiind în armată, nu a avut nici măcar curiozitatea de a încerca să replice cuțitele cu care se pregătesc camarazii lui.

Acum serios, cum poți să vii concurent la emisiunea la care ești fan și să nu ai curiozitatea de a încerca măcar tehnicile de care ai auzit în ea? Dar cum să vii fără să le faci ca pregătire pentru venitul la emisiune? Cum să vii și să spui că tu habar nu ai să lucrezi la forja cu cărbuni, când știi că au fost atâtea emisiuni unde concurenții au fost puși să folosească forje de genul?

Extrapolați asta la viața de zi cu zi. De câte ori vă întâlniți cu oameni care nu au depus minimul efort de a se pregăti înainte de întâlnirea de business cu voi? De câte ori nu ați dat, la interviu, de un băiat care să îți explice că el nu vede relevanța să îl întrebi unde se vede peste 5 ani, că e o prostie și el nu s-a pregătit pentru așa ceva?

Pe bune, nu îmi dau seama dacă oamenii involuează sau e doar un fenoment normal, ce se întâmplă în fiecare generație.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

19 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Si eu urmaresc aproape la zi serialul, m-am apucat de el de cand era seria a 3-a actuala. Pe mine ma uimesc si cei care nu stiu ca liquid paper e bine sa-l lasi sa se intareasca, apoi adaugi pilitura si ce mai ai la dispozitie pentru forja, si alea trebuie compactate ! Sau cand incep sa sara scantei adica nu au sudat bine dracovenia, si dupa aia se mira ca au delaminari. Sau profileaza aiurea taisul (sau fac muchie groasa cat china) cand au apple slice printre probele de departajare. Adica merg in seria a n-spea si nu au retinut atata lucru din cele precedente ? Si daca tot faci un can (‘corabioara’), mai bine sa faci doua ca poate il bulesti pe unul si sa nu pierzi timpul de la 0 cu al doilea. O corectie totusi, imensa majoritate nu vin concurenti doar din postura de fani, ci din cea de fierari cu n ani de experienta (presupusa). De-aia ma si bucur mai mult cand castiga cate un tinerel sub 20 de ani.

  2. #2

    Răspunsul este :”da”.

  3. #3

    Ti-ai dat foc la valiza! O sa sara juma’ de Romanie cu curu-n sus la faza cu “unde te vezi peste 5 ani” 😀

  4. #4

    Cum? Simplu: You’ve got to ask yourself one question. Do I feel lucky? I do, so merg la concurs, că sigur nu-mi pică ce nu știu.

    O întrebare: cum ți se pare că a evoluat calitatea pregătirii concurenților de-a lungul seriei?

  5. #5

    Ai catzat cutzat cutzat,
    De tri ori te-am ascutzat

    • #6

      Pe tocila, pe pietroi sa iau gatu la ciocoi mah!

    • #7

      Pt ciocoi:
      Ti-am facut cutzat la tine
      Dar acum ma tai pe mine!

  6. Oamenii în general își scuza lenea și lipsa de voința. Doar atât.
    Realitatea e ca sunt proprii vinovați de eșecul sau nemulțumirea lor. Eu nu îmi mai aduc aminte când am lucrat efectiv, munca serioasa, 8 ore într-o zi.
    Dar sa ne lămurim: din total ore venit la munca, scot timpul în care am băut cafeaua, scot timpul în care am avut small talk, scot timpul de stat pe cetin sau zoso, plus altele, și timpul efectiv de munca serioasa ajunge la 4 ore. Maxim.
    În momentul când sunt nemulțumit de câți bani fac sau gânduri similare, ma gândesc la acest timp și de faptul ca vinovatul principal sunt EU. Nu starea economica, nu angajații, nu statul, nu beneficiarii, nu nimic.
    Pur și simplu nu am muncit destul.
    În momentul când voi avea 1 an de munca efectiva și susținută, debea în acel moment am dreptul sa ma gândesc dacă lipsa succesului e data de alți factori.

  7. #9

    Dupa cum ai mai zis si tu in alte articole, se pare ca este un fenomen global de indobitocire. Asa este(va fi) mai usor de condus gloata, nu?

  8. #10

    Explicația e foarte simplă. Motivația financiară nu e destul de mare ca să atragă adevărații maeștrii, plus că faza cu timpul mi se pare o prostie, un profesionist nu face nimic grăbit și mai ales în industria asta a oțelului, se fac teste, calcule peste calcule. E doar un show făcut pentru entertainment și nimic mai mult, nu e o competiție serioasă. Cum să te pregătești pentru emisiunea asta? forjezi toate armele și uneltele
    medievale și antice pe o perioadă de 1000 de ani? în general fierarii forjează cam aceleași chestii, chestii despre care știu, au habar și știu cum reacționează.

  9. #11

    Ma mai uit si eu ocazional, dar mi se pare ca formatul de concurs si timpii limita foare drastici devalueaza mestesugul oamenilor de acolo.

  10. #12

    Hei te-ai gandit ca raspunsul e ascuns tocmai in faptul ca e un tv show? Adica are writeri, producatori, toate alea si trebuie sa respecte niste aspecte ca sa produca audienta, bani si sa adere la tematica canalului tv pe care este.
    History Channel, in ciuda a ceea ce spun multi, este un canal axat pe istorie. Istoria Americii, istoria monedelor nush de care etc. Atat ca istoria asta este deghizata in niste productii care, la prima vedere, nu sunt despre istorie.
    Nimeni nu vrea sa se uite la date istorice crude si plictisitoare, trebuie imbracate cumva ca sa tina omul un pic acolo. American Pickers, Storage Wars si Pawn Stars sunt cateva exemple de cum sa vorbesti despre piese vechi si istoria lor fara sa plictisesti publicul. Mai adaugi un Chumlee, niste scandaluri pe la o licitatie, o situatie in care cineva nu mai stie sa faca o sabie si imediat sa bagi 7 min de film in care o prezinti, chestii din astea.
    Reality show dar nu prea 🙂

  11. #14

    Dupa cum spunea un comentator mai sus, e un show de televiziune, sa vedem ce rahat fac concurentii si dam un premiu de 10k usd ca sa atragem saracii cu care facem audienta. In primul rand metodele de productie sunt rudimentare. Timpii sunt foarte mici motiv pentru care armele/uneltele produse au o calitate cel putin indoielnica. Da, unele rezista la testele la care sunt supuse dar cam atat. Acolo trebuie sa stii din ochi ce tip de otel e ala de ti se da sa lucrezi cu el (ceea ce e foarte greu, daca nu esti o enciclopedie ambulanta updatata la zi, cu informatii ce tin de cele mai multe ori de secretul patentului retetei), sa stii din ochi temperatura otelului inainte de a-l cali (si in functie de aliaj difera atat temperatura cat si metoda de calire respectiv apa/ulei), sa stii din stele cat sa tii in forja otelul deja calit, pentru tratamentul termic (asta ca sa nu ramai cu o lama casanta care se face praf la primul os intalnit). By the way, eu nu am vazut in show sa aiba loc etapa asta… Nu ma intelege gresit, sunt un fan al cutitelor, am citit ceva pe tema asta, am testat (in masura bugetului) cateva cutite realizate din diferite aliaje si am vazut diferentele intre un cutit facut cum trebuie si unul facut pe principiul “las’ ca merge si asa”. Pe urma trebuie sa stii ce tip de otel, cu ce tratament termic si cu ce geometrie se preteaza pentru X mod de utilizare (or concurentii nu sunt ingineri metalurgisti). Ce se intampla in show e doar entertaining.

    • #15

      Poate gresesc (ca nu am urmarit chiar toate episoadele) dar am observat ca in general au castigat concurentii care au aplicat regula “keep it simple”. Aia care au mers pe “sa umpresionez cu briz-brizuri” au cam luat teapa.

    • #16

      intotdeauna

  12. #17

    Am pus intrebari de programare orientata obiect in interviu de software developer si s-a suparat pe mine, ca de ce intreb teorie, ca nu si-a citit cursurile pentru interviu. M-a apelat o HR-ita de la o firma concurenta pe linkedin daca nu ma duc software developer la ei, eu fiind owner-ul firmei mele (si scrie asta pe profil). Dupa cateva luni si-a depus CV-ul la noi, ca deh, ne cunoastem :)) .

  13. #19

    Vezi pe netlix seria cu sticlari. Foarte bun, concurs cu 10 participanti, nebunie, artisti si premiu f mare.