Zilele astea a intrat, sau stă să intre, noua modificare a codului rutier, cea care le interzice capetelor de cretă să mai stea la pândă cu radarele și trebuie să fie vizibile și semnalizate, iar polițiștii sunt extrem de revoltați, cică va fi măcel pe șosele.. Înainte de a sări repede și patriotic despre cum polițiștii au dreptate, ascultați-mă puțin.

Da, desigur, polițiștii stau la pândă și în alte țări, fără discuții. Doar că, în țările alea, polițiștii stau la pândă pentru a curăța șoselele de vitezomani. La noi stau la pândă exclusiv pentru șpagă. În secțiile de poliție, cadoul de zi de naștere este cedarea locului la mașina de radar timp de 2 ore. 8 ore ar fi prea mult. În țările alea, polițiștii rutieri au, fizic, grijă de trafic. Când v-ați simțit vreodată în siguranță în trafic pentru că ați văzut un cap de cretă?

Niciodată, pentru că băieții nu provoacă decât scârbă sau nervi. Scârbă când îi vezi cum negociază șpaga cu fraierii care le pică în plasă sau când îi vezi cum închid ochii la mașinile de lux, că doar are și el familie, nu se pune cu valul, nervi atunci când îi vezi cum distrug traficul în zilele aglomerate, pentru că prezența unui cap de cretă într-o intersecție este garanția faptului că acolo totul nu va mai merge nicicum, ei fiind, fizic, incompetenți și cu capacități reduse de gândire, prin urmare nu pot fluidiza nici propria urină, darămite traficul.

Ce ar trebui să facă poliția, înainte de a sta la pândă în boscheți? Ați văzut vreodată polițist care să oprească și să confiște, conform legii, căruțele care merg pe drum național? Nu de alta, dar, în Pantelimon, traficul este zilnic gâtuit de căruțe de țigani, pline de fer și plastic, care merg alene pe singurul bulevard care iese din oraș. Cozi de kilometri, poliția fluidizează rezemând alene ușile loganurilor, țiganii salută alene și ei, doar șoferii stau și pierd ani din viață.

Ați văzut vreodată polițist să amendeze și să confiște atelajul care merge pe drum, noaptea, fără pic de semnalizare? Cum era acest domn simpatic ieri pe înserat? Nicio urmă de lumină, NIMIC, nici măcat un catadioptru furat de pe marginea autostrăzii. Mergea ca vita, pe întuneric, nepăsându-i de nimic.

Câți polițiști ați văzut prin oraș, amendând mașinile parcate aiurea? E plin bucureștiul de mașini puse oriunde, în centru. Poliția ar trebui ca, în loc să frece menta, să amendeze, zilnic, toate mașinile alea. Ce fac ei? Amendează? Absolut nu, eventual fixează un radar. Șpaga iese, munca e zero, că doar trebuie să stea în scaun și să silabisească când scriu procesul verbal. Între timp, parcările de la Inter, de la ASE, de la Unirii, de la Ateneu, stau goale, că e scump să parchezi pe bani în centru.

Nu, poliția nu își face treaba. Polițiștii de la circulație au format o castă superioară, extrem de bine plătită, pentru că șpăgile nu coboară sub 200 de lei, atunci când e vorba de permis. Două crete în mașină, 10 amenzi, do the math, iar asta e doar o aproximare. Polițiștii de circulație nu muncesc, nu vor să deranjeze, nu fac absolut nimic din ceea ce le intră în atribuțiuni, doar, eventual, dacă e vreo acțiune de asta cu televiziuni. În rest, amendăm fraieri. V-am zis vreodată de polițistul care mi-a dat amendă de viteză, în timp ce în fața mea era un tip cu un Porsche care mergea de parcă eu stăteam pe loc? Iar polițistul mi-a zis calm Dar de ce mergeați așa repede, nu a mai trecut nimeni pe aici cu viteza asta, nu vă gândiți la siguranța dumneavoastră?

Așa că da, mă bucur foarte mult că nu mai au dreptul să stea în boscheți. Foarte bine. Da, o să le scadă veniturile. Între timp, o să îmi caut un antiradar de calitate.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.