Am citit articolul acesta leșinând, fizic, de râs. Trecând peste extraordinarul talent de povestitor al autorului, tot ce scrie despre UK este atât de real și realist încât simți briza care bate cu 120 kmph, alinându-ți răcoarea provocată de ploaie. Iar acel orite, mate este leitmotivul comportamental al englezilor când chiar nu le pasă.

Faza cu instalatorul, trasă la indigo. În apropierea crăciunului, mai erau vreo 10 zile, ni s-a stricat centrala. Afară, frig de crăpau pietrele. Încălzește, costele, 2 etaje de casă plus parter cu radiatoare electrice, dacă ai cum. Nu ne era de noi, că ne descurcam, dar trebuiau să vină copiii și situația era inacceptabilă.

Trimite landlordul, care e o doamnă foarte mișto, din toate punctele de vedere, un instalator. Vine, intră de afară cu ciubotele pline de zeamă, pentru că acolo plouă tot timpul, practic și intră în casă ca la el pe plantație. Până să apuc eu să zic Haoleu, praleo, un’ te’ ‘ci, el era deja în bucătărie, studia atent centrala.

A studiat, s-a uitat, a desfăcut, după care a început să vorbească. Băi, deci eu știu engleză la nivel conversațional, nu strălucit, dar sunt bine. În afară de orite, mate? și încă niște interjecții, nu am înțeles absolut nimic din ce a zis. Noroc de Luna care, vorbind mai mult și în fiecare zi cu ei, a înțeles, relativ. Gen e stricat ceva, am demontat ca să nu o mai puteți folosi. Și când o reparați? După crăciun, cândva, acum sunt foarte ocupat.

Și a plecat.
Sunat la landloardă. Cucoană, e frig afară, vin copiii, nu am căldură, a plecat țăranul și nu mai vine. Ok, zice ea, trebuie să aveți răbdare, sunt în negocieri cu alți 2. Probabil miercuri vine celălalt, orite, mate? A venit miercuri altul, la fel de încălțat, dar ăsta parcă mai bunghea ceva engleză. Am înțeles că e o operațiune foarte dificilă, pentru că centrala încastrată și că nu mai merge la sistemul de reglare a căldurii și alte chestii. După care pleacă și ăsta.

După 8 zile de încălzit cu convectoare electrice, 2 în cameră și unul în baie, a venit un alt gigel care a instalat centrala nouă. Ne-a dat niște sfaturi prețioase, pe care le-am înțeles pe sfert, ne-a urat un orite, mate și aia a fost.

Vă spun, dacă sunteți tineri, trebuie să trăiți, o perioadă, câteva săptămâni, printre englezi. Experiența e unică. Nu neapărat mai rea sau mai bună, depinde mult de fiecare cum o primește. Dar este complet diferită și sunt complet diferiți de noi, fac lucrurile altfel și privesc viața diferit.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.