Am citit articolul acesta leșinând, fizic, de râs. Trecând peste extraordinarul talent de povestitor al autorului, tot ce scrie despre UK este atât de real și realist încât simți briza care bate cu 120 kmph, alinându-ți răcoarea provocată de ploaie. Iar acel orite, mate este leitmotivul comportamental al englezilor când chiar nu le pasă.

Faza cu instalatorul, trasă la indigo. În apropierea crăciunului, mai erau vreo 10 zile, ni s-a stricat centrala. Afară, frig de crăpau pietrele. Încălzește, costele, 2 etaje de casă plus parter cu radiatoare electrice, dacă ai cum. Nu ne era de noi, că ne descurcam, dar trebuiau să vină copiii și situația era inacceptabilă.

Trimite landlordul, care e o doamnă foarte mișto, din toate punctele de vedere, un instalator. Vine, intră de afară cu ciubotele pline de zeamă, pentru că acolo plouă tot timpul, practic și intră în casă ca la el pe plantație. Până să apuc eu să zic Haoleu, praleo, un’ te’ ‘ci, el era deja în bucătărie, studia atent centrala.

A studiat, s-a uitat, a desfăcut, după care a început să vorbească. Băi, deci eu știu engleză la nivel conversațional, nu strălucit, dar sunt bine. În afară de orite, mate? și încă niște interjecții, nu am înțeles absolut nimic din ce a zis. Noroc de Luna care, vorbind mai mult și în fiecare zi cu ei, a înțeles, relativ. Gen e stricat ceva, am demontat ca să nu o mai puteți folosi. Și când o reparați? După crăciun, cândva, acum sunt foarte ocupat.

Și a plecat.
Sunat la landloardă. Cucoană, e frig afară, vin copiii, nu am căldură, a plecat țăranul și nu mai vine. Ok, zice ea, trebuie să aveți răbdare, sunt în negocieri cu alți 2. Probabil miercuri vine celălalt, orite, mate? A venit miercuri altul, la fel de încălțat, dar ăsta parcă mai bunghea ceva engleză. Am înțeles că e o operațiune foarte dificilă, pentru că centrala încastrată și că nu mai merge la sistemul de reglare a căldurii și alte chestii. După care pleacă și ăsta.

După 8 zile de încălzit cu convectoare electrice, 2 în cameră și unul în baie, a venit un alt gigel care a instalat centrala nouă. Ne-a dat niște sfaturi prețioase, pe care le-am înțeles pe sfert, ne-a urat un orite, mate și aia a fost.

Vă spun, dacă sunteți tineri, trebuie să trăiți, o perioadă, câteva săptămâni, printre englezi. Experiența e unică. Nu neapărat mai rea sau mai bună, depinde mult de fiecare cum o primește. Dar este complet diferită și sunt complet diferiți de noi, fac lucrurile altfel și privesc viața diferit.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

51 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Nu ți-a trimis un instalator Polonez?

  2. “orite mate” e dumnezeu, am rîs ca prostu’ citindu-ți textul, mă uit acu’ și pe celălalt. Dincolo de asta, landloarda mea se chinuie de cînd m-am mutat, de la jumatea lu’ iunie, să aducă pe cineva să schimbe gresia din baia mică sau să o înlocuiască cu niște linoleu mai nu-știu-cum și nici acu’ n-a găsit pe cineva să vină și înjură brexitu’ cu spume că au fugit imigranții care se ocupau de chestiile astea.

    • Am stat 4 luni după agenția de imobiliare ca să repare niște lucruri în garsonieră. Abia după ce am contactat un manager acolo și am amenințat cu telefoane la primăria locală au făcut treabă.

    • Ciudat, chiar sa fi plecat toti din Anglia? 🙂

  3. #5

    La click pe bannerul cu Jessica se deschid pagini dubioase.

  4. #6

    Mi-a placut partea cu “începând cu luna următoare voi depune chiria într-un cont de litigiu special al Palatului de Justiție, iar ei vor recupera banii în momentul în care demonstrează că plângerea mea a fost soluționată.”
    As vrea sa o vad implementata si la noi.

    • #7

      :))) Super tare Colceriu. Dimpreună cu Cetin și alți câțiva neni pricepuți ar ieși un volum colectiv mișto. Gen flash fiction. “Instalatorii bejeniei” or sth/qqch.

  5. Când am fost la Liverpool se chinuiau oamenii sa vorbească în engleza cu noi
    Aici am avut noroc. Apartament misto, încălzire centralizată (cam 21 22 de grade iarna), proprietari nonsuedeji

    • #9

      Mai pune și pe blog Animaloole. Ca tot mai rarut scrii, ca și măririle salariale și sculatzitzicel de dimineața.

    • bah, trist e ca nu se intampla nimic. Bah, da nimic. Cele mai mari stresuri le am cu autobuzele. Gen ieri ca mi-a inchis usa in nas ca era plin. cam ca un 300 gol, dar plin.

    • #11

      du foresterul acolo si ai scapat:)

    • Masina e aici boss. Da nu ma duc la munca cu ea, ca costa parcarea.

  6. #13

    Ha ha! Excelent!
    Frig, nene, frig la aştia.
    Tac tac tac tac tac.

  7. #14

    Daca ziceau asta stiu eu sa va traduc:
    It happened an extortion of an degajament in … water… Now look for yourself!
    Let me know!

  8. #16

    Cred ca treaba asta cu asteptatul o saptamana-2 pentru orice chestie este lucrul care m-a socat cel mai tare. Cu cat e agentia imobiliara mai mare, cu atat dureaza mai mult – paradoxal. Agentiile mici au deobicei un instalator al lor de exemplu – agentiile mari apeleaza la firme de mentenanta si totul se duce pe pl dpdv al timpului.

    • #17

      + 2 faze pe care le-am trait: 1. am cautat ca prostul apartament in Londra timp de o luna, vazut o gramada (multe porcarii), decis la unul, totul frumos. Cand sa ma instalez, aflu ca in zona nu exista fibra optica (Londra – zone 2 – cum mm sa nu tragi fibra – vina mea, m-am dus pe fenta). 2. tot asa, frig in apartament, geamuri simple, pregatesc un discurc frumos pentru agentie, ca stiti, ar fi o investie buna sa puna termopane, etc etc. Raspuns: a nu, nici nu o sa-l mai intrebam pe landlord, cum sa puna termopane(???) – pai nu stiu in mm, cum sa nu puna la o chirie de 900 de coco pe luna pentru un amarat de studio. Dar, ai dreptate, recomand pentru toti tinerii ca mine un 1-2 minim de Anglia, te caleste, mai in relatiile imobiliare.

  9. #18

    offtopic, banner-ul cu Help Jessica ma redirectioneaza spre o gramada de site-uri dubioase (nush daca e doar la mine problema).

    • #19

      Nu e doar la tine, si la mine face ESET-ul ca toti dracii.

  10. #20

    apelez si eu la un mic sfat: pentru toti cei care locuiesc in Londra, ce zone acceptabile recomandati de locuit (mai ales dpdv al sigurantei)? O sa lucrez fix langa Liverpool Street, as prefera o naveta de maxim 35-40 de min. 🙂 ceva idei?

    • #21

      Pai de aici de unde stam noi, respectiv Southfields, sunt cam 50 de minute, e mai mult decat vrei tu, dar zona e extrem de linistita, e curat, ai statia de tren la cateva minute, sunt parcuri in zona etc. Din August de cand stam aici nu am vazut nici macar o data un incident.
      Si referitor la subiect, noi am avut centrala stricata timp de doua zile, proprietarul avea asigurare la British Gas, asa ca a treia zi a venit unu si a reparat-o, avea chiar si piesa la el…

    • #22

      Dacă lucrezi în Liverpool Street ia chirie undeva pe Northern line. South Wimbledon/Morden sunt la 35 minute de acolo. În morden chirii acceptabile, zona mega boring și safe, plus ca prinzi garantat loc la metrou chiar și la peak hour. South wimbledon e mai scump dar la fel de chill, atât ca e mai posh.

    • #23

      Cred ca tine mult si de buget, intre altele. Noi ne-am mutat in Mile End din aceleasi considerente (adica 2 statii distanta de Liverpool street – zona fiind safe). Altfel as recomanda ceva pe Central sau chiar District line (la Mile End schimbi cu Central pe aceeasi platforma) – desi in unele zone prin care trec gen Leyton, Leytonstone nu as sta din motive de siguranta. Daca o sa calatoresti des sa ai in vedere si cum ajungi la aeroport. Pentru noi e avantajos ca ajungem usor la Stansted unde are Ryanair hub 🙂

  11. Da, am trecut și eu prin asemenea întâmplări în Londra, ba chiar mai nasoale. De exemplu, am plătit chiria pe o cameră într-un apartament la un individ ce părea a fi landlordul. Era tenant și subînchiria iar chestia asta nu era permisă de contractul lui de chirie.

    Ne-am pomenit cu landlordul la ușă iar el ne numea tresspasers, dar nu ne putea da afară așa de ușor. Am dus lucrurile la un self storage și am plecat în concediu, dar mă războiam cu landlordul prin email-uri și îi ceream să îl contacteze pe chiriașul lui, nu pe mine, legat de bani.

    Chiriașul era dispărut cu mii și mii de lire în buzunar. Vorba aia, landlordul știa ce piază are când fusese informat cu luni înainte că chiriașul lui nu plătise taxa de consiliu local.

    Oricum, am vorbit despre bune și rele în podcastul meu “Un român în Londra” de am întors lucrurile pe toate fețele. Concluzia: UK este o țară ca altele cu bani, cu bune și rele. Fie te adaptezi, fie devii dezamăgit. Cu bune și rele am tras linie și plecarea mea în UK a fost un lucru pozitiv.

  12. prin lege landlord-ul este obligat sa repare căldura in maxim 24h. research 🙂

  13. #26

    Google this : landlord act 1985 hot water

  14. #27

    Scuze de offtopic, dar bannerul cu Help Jessica redirectioneaza spre diverse reclame, inclusiv de livecamuri cu diverse domnisoare mai mult dezbracate. Doar dupa ce dai click pe el de mai multe ori ajungi si pe situl real.

  15. În Canada, în 2 ani jumate, n am vazut niciodată proprietarul. Era o fonfi de la real estate care se ocupa de tot. De la internet până la calculat partea noastră de bani pentru combustibil la mașina de gunoi, absolut tot. Stăteam la dracu-n praznic la 17 mile de autostradă, am zis că nu vine nici picsu să ne pună noua net. A doua zi, 3 mașini la poartă pentru un kkt de ADSL. Fiecare cu treaba lui: unul cu cablul, unul cu modemul, unul cu actele și parole și tot ce mai trebuia.
    Luna Mai: mă trezesc, mă uit pe geam, doi în piscină (aveam piscină ca bogații). “Cine pics, morți, răniți, proprietate privată, polis, va Fwt, ieșiț în pla mea!”. Sună fonfi: contract, services, nu vrei pool? Cum să nu vrei, ai plătit, nu tre sa te notificam, incepe sezonul, bilunar morți si răniți, curățat blah. Nici nu știam că platisem în chirie si pool service. Deci io ma ingrozesc citind alea cu anglia.

    • #29

      Raider ai mare dreptate.
      Si eu am locuit la inceput in blocuri vechi in Canada dar alea erau parfum comparand cu povestile ce le citesc pe aici (vizavi de ce e prin Uk).
      Singurul lucru care te ingrozea cand cautai chirie era sa nu nimeresti pe undeva unde gaseai ” bed bugs”.
      Mizerabili sunt si pe aici, chiar foarte multi canadieni mare parte din ei fiind nativi (indieni localnici), africanii si indienii.
      Mai ales indienii isi lasa amprenta pe oriunde merg (miroase dupa ei a mancare).
      Pe aici sunt foarte promti cand e vorba de avarii sau probleme tehnice. Sunt momente cand sunt enervanti de seriosi si au chestia aia cu safety dusa la extrem.
      Marea problema e iarna lunga si frigul. Daca va imaginati ca pe 1 Martie am avut ceva in jur de -25 C dimineata.
      Cand emigrezi nu prea reusesti sa ajungi in locul perfect sa lociuesti, unde vremea este perfecta (nici prea cald sau frig), sa ai un loc de munca bine platit si sa reusesti sa ai suficienti prieteni( in general de aceaisi natie cu tine) si multe altele.

    • Stăteam undeva pe langa Coquitlam, ăsta fiind un cartier al Vancouver ului. N-am avut treabă cu plosnitele, în fapt nici nu știam de așa ceva fiind cu armata de abia făcută pe vremea aia, dormeam și n căcat dacă era la o adică. Aveam ratoni însă. Mancau ăia orice, de la țigări până la tricouri.
      Cu indienii n-am avut nici o treabă, era curentul asiatic în vogă. Toate cafenelele = vietnam. Nu știu in downtown cum era da’ pe unde umblam eu, toata cafeaua era monopol vitenamez. Chinezi, coreeni, name it, umblau ca furnicile. Probabil de aia doi gugu europeni, albi (eu și un coleg din moldova) am gasit urgent de lucru în servicii.

  16. #31

    Esti in Liverpool boss, dialectul “scouse” este considerat de foarte multi ca fiind cel mai greu de inteles din Anglia. Celalalt din top e dialectul “brummie”, care se gaseste in Birmingham. Cam asta e motivul pentru care n-ai inteles mai nimic in afara de “o’rite mate”.

  17. #32

    landloarda?!?!
    doamne fereste…

    sunt atatea orase mult mai ok in care poti locui, nu mai spun ca sunt si firme care iti asigura cazarea, bonus pe langa contractul de munca pe perioada nedeterminata 🙂
    bine asta daca stii sa si faci ceva, lucrezi intr-o nisa care se cauta, nu doar ‘ai spic inglish veri gud, orait meit’

    mi se pare insa extraordinar ca majoritatea romanilor care pleaca afara trag inspre capitale
    este de un comic dement treaba asta, mai ales cand te duci ca vita fara absolut nici un sprijin

    dar nu…” ce plm, am plecat de la ‘bucale’ pai coae nu ma suport daca nu stau in londra, paris sau roma”

    • #33

      nu cred ca aia e logica. oamenii se duc la londra pentru ca in capitala subt joburile, nu la vascauti. cat despre landloarda, femeia detine vreo 10 case, in valoare de cateva milioane, are compania ei si e realtor autorizat. si e o tipa foarte misto

    • #34

      Cred ca anumite tipuri de joburi pot fi gasite doar in Londra asa ca nu ai incotro, dar marea majoritate a joburilor pot fi gasite si in alte oras/zone. Deci cei mai multi aleg Londra pentru ca salariile sunt mai mari si pt ca sunt mai multe oportunitati. In topurile realizate de diversi, pt calitatea vietii, Londra nu e prezenta, sa zicem in top10. In concluzie, EU cred ca este nerelevant ce salariu castigi, conteaza doar ce poti face cu acei bani! In general, in companiile care sunt prezente si in alte zone/orase decat Londra, pe pozitii identice, salariile sunt cu doar 10-20% mai mari.
      Cine alege Londra, nu o face pt calitatea vietii!

    • #35

      well, ei se duc nestiind, in primul rand, cat e o chirie:)))

    • #36

      @arhi, era vorba despre termenul in sine
      nu putem sa-i spunem proprietara, caci e de porc

      @sarlatan: ai pus punctul pe “i”
      E f corect ce spui, degeaba iei 2 mii pe luna daca o chirie te ajunge la 1000

    • #37

      chirie 1000 e putin, daca pui si council tax. eu dau aproape 900 in liverpool, cu tot cu council. in londra 1000 e o garsoniera, eventual, la demisol:)

    • #38

      vorbeam la modul general cu privire la costuri
      iar la modul particular, londra e ridicol de scumpa, multi se duc acolo asa cum vin in bucuresti din restul satelor din rromanica, doar pentru ca suna bine sa stai in capitala

      exista orasele precum Milton Keynes unde se poate trai de 10 ori mai bine si mai linistit
      la o adica poti sa stai si-n isle of man 🙂

      dar nu, moldovenii vor fite, luati fite baetz

    • #39

      eu presupun că mulți pleacă spre capitale pt că aia/atât cunosc. câți dintre cei neplecați și nu prea umblați cunosc alte orașe/zone din alte țări în afară de capitale?!
      în plus, poate exista și presupunerea că, la fel ca în românia, cele mai multe/cele mai bine plătite, bla-bla, sunt în capitală. câți cunosc echivalentul clujului/iașului/timișoarei (și ce orașe mai sunt la noi ok dpdv al locurilor de muncă) din fiecare (sau măcar câteva) din vest.
      că sunt și unii care se apucă de cercetări ample, să vadă pe unde se găsesc locuri de muncă în domeniul lor (și eventual al partenerului de viață), care-s prețurile la chirii, utilități, mâncare acolo unde sunt cele mai multe și/sau cele mai aparent bine plătite joburi, e altă poveste

    • #40

      @vlad: cum ziceam mai sus: este nerelevant cati bani castigi Ci ce poti face cu ei! Corolar poate fi expresia: este nerelevant suma de bani platita Ci ceea ce primesti in schimb! 1000£ pt o chirie poate sa insemne foarte mult sau foarte putin in Londra la fel ca si in Caracal.
      Londra e ridicol de scumpa pentru oamenii care cred ca au bani. Londra tinde sa devina prietenoasa si un loc interesant cand venitul/angajat incepe sa treaca de £50k – £55k pe an, pt o familie cu un copil.

      @arhi: nu e vorba doar de chirie, de exemplu poate fi si gradinita pt un copil sub 3 ani.

    • #41

      da, logic, ziceam de cheltuiala minima doar ptr locuit.

    • #42

      sa castigi 10k si sa dai 3k pe chirie doar ca sa locuiesti in londra mi se pare o idiotenie
      stai la miami cu banii aia :))

  18. Avaaai. Am ras cu lacrimi. Multumesc!
    Personal mi se pare incredibil de greu sa te adaptezi in alta tara dupa 30 de ani de romania.

  19. #44

    Am ras la amandoua articolele cum n-am mai ras demult. Sunt de 10 ani in Scotia si nu am patit personal chestii nasoale, poate ca am avut foarte mult noroc. Chestia cu asteptatul pentru orice prostie e enervanta in continuare chiar daca m-am obisnuit cu ea. Apartamentele in care ai quality of life la jumatate din cat aveai in Ro dar platesti 7-800 lire plus council au fost un soc cultural initial. Acum cand merg prin AirBnB-uri in Europa ma gandesc bine, mai, frumos la astia, modern, dar n-are caracter 🙂

  20. #45

    “A crescut temperatura cu un grad, dar curentul, curentul tot te trage”. Autorul e un expert, nu orice neavizat

  21. #46

    De ce va chinuiti oameni buni prin strainataturi nasoale ca Anglia si Elvetia? Mai bine veniti la dragnea si la firea, sa va fie mai bine!

  22. #47

    Pai ce sa zic, drum bun inapoi in tara, asta daca nu s-au si intors deja. Dar in afara de situatia in care nu au nu stiu ce meserii banoase, succes la crescutul copilului cu niste salarii de rahat. Dar desigur, inconjurati de romani si termopane. Nu zic ca nu sunt cazuri de cacao si in afara, dar ce nu imi place la articolele de genul asta e ca experienta personala e un fel de “e valabil pentru toti”. Nici eu nu sunt multumita de garsoniera, ca e mica, e scumpa, etc. Dar pana una alta, castigam undeva la 3700 de lire, eu cu sotul adica, din care raman aproximativ 1800 pe luna. Comparand cu Rro, unde faceam amandoi fiiix aceleasi lucruri, pai, sa zic doar ca nu lunar, da la cam doua luni, ne imprumutam ca sa mai avem bani pana la finalul lunii. Si tot intr-o garsoniera de rahat stateam, doar ca ambalata frumos, fiind in Otopeni si fiind bloc nou. Da termopanele erau de rahat, se auzea tot prin ele si suiera vantul pe sub usa de la balcon, ca da, aveam balcon da in care nu puteam sta in el ca ba putea de la vecinu care avea ferma de pasaret, ba ii latra ciurda de 5 ciobanesti, tinuta evident fix sub geamurile noastre, de sus se auzea inclusiv cand se pipi vecinii, plus duduielile de elefant pe care le produceau la fiecare pas, parchet aveam, nuuu din ala de scartaie, de care au aia in zona Cotroceni, din ala care in cei trei ani stati acolo, s-a deplasat, s-a decolorat, dar na, macar nu scartaia…. Deci hmmm, conditii de rahat si bani putini sau conditii de rahat si bani ok si multa civilizatie pe alte cateva parti…oare ce sa alegem…consider ca orite mate e mai ok, ce e drept in curand o sa o dam pe “ca va bien”. Dar asta din considerente diferite.

  23. #48

    Nicaieri nu e termopanele ca in romania!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  24. #50

    conteaza cat ramane din venit DUPA satisfacerea chestiunilor esentiale pt supravietuire.
    daca esti platit de la 600/zi atunci stai linistit in CaWh si te costa 2100/luna flat cu 2 dormitoare, 2 bai, parcare subterana, etc.
    dar pt asta trebuie sa poti face ceva ce este nevoie.
    este comic sa compari cu romania…

  25. #51

    Am stat in Londra cam 6 luni in 2009 in Finchley Central intr-o garsoniera platita de firma. In prima noapte am dormit pe un fotoliu din ala extensibil dar care s-a dezmembrat in timpul noptii. Am sunat la agentie, a doua zi cand ma venit de la birou aveam pat nou si saltea in camera 🙂