Suntem la 6 luni distanță de la începutul pandemiei de coronavirus sau, cum încă zic retarzii de la digi, noul coronavirus. Scriam că, la nivelul româniei, capacitățile medicale au scăzut față de începutul pandemiei au scăzut, dar nici în visele mele cele mai negre nu credeam că, de fapt, situația e atât de gravă.

În bucurești există 64 de paturi ATI pentru bolnavii de covid. 64! la o populație agregată de vreo 3 milioane de oameni. Și dacă le-ar fi construit de mână, pe un vas chinezesc, în 6 luni făceau mult mai multe. Dar nu, având la dispoziție resurse nelimitate, închizând tot sistemul de sănătate, lăsând bolnavii cronici să moară, guvernul liberal are 64 de paturi și ne bate obrazul că suntem nesimțiți și nu participăm la lupta de salvare!

Arahat trebuie judecat pentru ce a făcut în aceste 6 luni. Împreună cu cei ce îl țin în brațe, Arahat trebuie să ajungă în fața unui tribunal, pentru că așa ceva este absolut inadmisibil. Unde sunt toate forțele alea desfășurate masiv, achizițiile de miliarde? Unde, Arahat? Unde?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

40 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Arahat a ajuns un securist tinut in brate la fel ca Mugurel. Nici in USR nu zice nimeni pss despre el. Cu PSD si PNL deja coabiteaza foarte bine.

    • #2

      Mai putin cand e vorba de condamnati penal in functii publice. Daca tot o zici, zi-o pana la capat!

  2. cred ca trebuie laudata si firea, ca spitalele din capitala ale ei sunt.
    toata lumea tre felicitata. Este genial

    mai comparam cu suedia?

    • #4

      In suedia aveti spitale?

    • se gasesc vreo doua.

    • #6

      A nu se înțelege că laud sistemul românesc, doar că Suedia nu e un exemplu bun.

      @animaloo Hai să comparăm, vedem ce iese.

      Suedia:
      – populație: 10 milioane
      – cazuri confirmate: 79000
      – decese: 5700

      Romania:
      – populație: 19 milioane
      – cazuri confirmate: 45900
      – decese: 2200

      Deci abordarea suedeză în fața pandemiei a produs de cinci ori mai mulți morți – raportat la populație – decât abordarea românească.

      Suedezii, cu tot cu super sistemul lor de sănătate și super politicile prietenoase cu economia, nu sunt un exemplu bun.

    • #7

      Intrebarea ce se pune: este Suedia o tara endemica, sau nu? Ca se pare ca si vaccinul primit la nastere (BCG-ul), ajuta!

    • #8

      @Mihai: stai boss ca inca nu am ajuns sa facem “totalu”! Partida inca se joaca!

    • #9

      Încă ceva, dacă vrei țări cu care să te compari, le găsești aici:
      www.statista.com/statistics/1111779/coronavirus-death-rate-europe-by-country/

      Momentan, la noi e umpicuț mai răuț ca-n Germania. Strict din punctul de vedere al deceselor cauzate de COVID19.

    • #10

      @Sharlatan Nu știe nimeni cum o să fie peste o lună, peste un an. Cert e că de când a început nebunia asta și până azi, stăm mai bine – ca raport al deceselor la populație – decât alte țări care altminteri ne depășesc din multe puncte de vedere: Spania, Italia, Franța, Olanda, etc.

    • #11

      Neam de daci liberi, ce conteaza ca avem 64 de paturi ATI, Suedezii au mai multi morti!!!!1111unuunuunu.

      Bai Mihai, daca vreodata te trimit aia de la spital acasa sa mori pentru ca n-au de nici unele ( nu neaparat de covid) sper sa te consolezi cu gandul ca la Suedezi au murit mai multi, mkay?

    • #12

      tind sa cred ca si consumul ridicat de alcool de la noi din tara are legatura cu numarul de morti.
      Plm covidul e beat mort si nu isi face treaba cum trebuie.

    • #13

      @Iulia, ești neatentă la ce-am scris. Mai citește o dată, măcar prima sau ultima propoziție din primul meu comentariu.

      O să încerc să detaliez, de dragul discuției.

      64 de paturi la ATI (COVID) București sunt extraordinar de puține, dar stăm mult mai bine ca Suedia la număr de decese raportat la populație. În același timp, stăm mai prost ca Norvegia, de exemplu. Asta ne arată datele de până acum: Suedia nu e un model bun, Norvegia e. E un fapt pe care nu-l poți schimba, oricâte aberații ai scrie cu daci liberi și “urări” de bine.

      Unii aveți alergie și vă umpleți de spume când citiți că nu e totul rău în România. Pupați și vă închinați ca la icoane la tot ce vine din vest sau din est, dar nu puteți înțelege un text de 10 rânduri. Vă înțeleg, viața e mult mai ușorară când trăiești ca un calculator: 0 sau 1, alb sau negru. Gândirea flexibilă e un concept prea avansat. În lipsa forței argumentelor recurgeți la argumentul forței. De-aia sunteți obraznici și agresivi în exprimare, că e singurul lucru pe care-l aveți la îndemână.

    • #14

      Mihai, ramane cum am stabilit. Cu toata dorinta ta de a ascunde sub pres niste adevaruri in spatele unui „va inchinati la tot ce e in Vest“ , sistemul medical din Romania e la pamant. Stiu ca e greu sa recunosti ca traiesti intr-o tara pe care o roade coruptia si ca exista tari care sunt mai bine pregatite, dar tin sa te anunt ca Romania e singura tara din Europa in care se mai moare de nosocomiale . Asta daca alea 64 de paturi intr-un oras de 3 milioane nu te impresioneaza. O sa mori cu nationalismul de gat daca mai continui sa cauti scuze si nu solutii.

    • #15

      comparația lui Mihai: 64 de paturi sunt putine, dar noi avem stabilopozi

    • #16

      @Iulia Cum scriam mai sus, strict din punctul de vedere al deceselor cauzate de COVID19, România stă mai bine ca alte state. Vino cu niște contra-argumente, dacă ai. Dă un link, ceva, să vedem și noi unde scrie altfel.

      N-am ce să ascund sub preș, sunt conștient de problemele sistemului medical românesc. Știu cum e să-ți moară un membru al familiei într-un spital, știu cum e să asiști neputincios la nepăsarea unor cadre medicale, știu cum e să intri cu o afecțiune și să pleci cu trei. Presupui lucruri despre mine fără să mă cunoști și o faci pe un ton agresiv. Poate așa simți tu că lupți cu sistemul. Nu știu și nici nu mă interesează. Cert e că nu ai contra-argumente și recurgi la lozinci.

      Cât privește pupatul și închinatul la vest/est, e doar un exemplu de incapacitate de a gândi critic, flexibil, argumentat. Dovadă stau comentariile de mai sus. Eu am scris că există un criteriu la care Suedia nu stă deloc bine și nu poate fi un exemplu bun, tu ai înțeles că neg existența corupției și sunt naționalist.

      @Cetin Cu tot respectul, am scris și mai sus, 64 de paturi sunt extraordinar de puține. Replica mea a venit la întrebarea lui @animaloo. Ca și când România nu s-ar putea compara cu Suedia din niciun punct de vedere. Uite că se poate, cu date. Comparând folosind criteriul morți la milion, Suedia e mai praf ca noi. Sistemul medical suedez e mai bun decât cel românesc, ăsta e un fapt pe care nu-l neagă nimeni. Dar asta nu înseamnă că tot ce fac suedezii e aur și tot ce fac românii e căcat.

  3. #17

    Pai noul coronavirus fiindca mai exista 2 stiute deja care or provocat epidemiile de SARS si MERS.

    • #18

      Pai “noul coronavirus” pentru ca vor sa evite orice risc de cacofonie: “infectii cu coronavirus”.
      Daca esti atent o sa observi ca se folosesc expresiile “cu noul coronavirus” si “cu Sars-Cov-2”.

  4. #19

    Privestea partea pozitiva

    Daca mai facem rost de 65 de paturi, putem raporta la UE ca am dublat numarul de paturi

  5. #21

    L-am auzit pe celalalt expert, Rafila, explcand ca degeaba faceau ei paturi, ca nu au suficient personal calificat sa se ocupe de ele.
    Urmeaza sa ne explice ca degeaba ar califica mai mult personal, ca nu ar avea destule halate.
    Si degeaba ar avea mai multe halate, ca halatele nu ar avea suficiente buzunare.
    Un fel de “baietii s-a mobilizat exemplar, dar echipa adversa si-a dorit mai mult victoria”.

    • nu inteleg. care e partea amuzanta din ce a zis Rafila. Sau crezi ca personalul calificat se gaseste asa, la market? Faci voluntariat simplu?
      Ai nevoie de o asistenta/pat. Pe langa poti sa ai o infirmiera care doar sa o ajute. Noi avem o asistenta/10 paturi.
      Pe langa asta, exista si cacati de pacienti. Care scuipa asistentii. Ba, un nenorocit, ca nu pot sa ii zic altfel, o alerga pe o asistenta (d-aia la 10 pacienti) ba ca ii e sete, ba ca nu ii e sete, ba ca har ba ca mar. Si, l-au auzit astia la un moment cand le zicea alora din salon: “da puneti-o ma si voi la munca, i-a dat iohanis 500e”.

    • #23

      @animaloo: muiștii din guvern au nenorocit sistemul de sănătate.
      Unde-s spitalele, elicopterele și ambulanțele promise de Arafat și PSD în 2008? Că dacă azi avea România 8000 paturi în cele 8 spitale regionale, altfel ar fi fost, nu?
      Cât despre personal calificat, te rog să te uiți în revista „Viața Medicală” să vezi câte posturi sunt scoase la concurs în fiecare lună. Nesemnificativ.
      Am prieten plecat taman în Suedia după ce a terminat rezidențiatul pe „Neuro-psihiatrie infantilă” acum 10 ani deoarece în România nu se scosese un asemenea post la concurs de nu știu când.
      Dacă nu se vrea, atunci de unde???

    • #24

      Nu e nicio parte amuzanta. E chiar foarte trist.
      Inteleg perfect ca nu exista in momentul asta nici personalul, nici echipamentele.
      Ce nu vedem este un plan, oricat de mic. Gen: avem nevoie de 100 de asistente in plus. Nu avem de unde sa le luam, asa ca am gasit 10 tinere absolvente si le-am trimis la o specializare de ATI in tara x, de unde se vor intoarce peste 6 luni. In timpul asta noi mai cumparam echipamentele pentru alea 10 paturi.
      Daca faceam asta acum 3 luni, peste 3 luni aveam 10 paturi in plus.
      Asa peste 3 luni vom avea aceleasi sectii de ATI deja pline, probabil cu si mai putine paturi folosbile pentru ca personalul actual, suprasolicitat sau chiar infectat, va incepe sa cedeze.
      Stiu ca e usor din tastatura, dar refuz sa cred ca orice imbunatatire a sistemului e imposibila si ca trebuie sa ne resemnam

  6. #25

    Suntem pierduți…….

  7. #26

    Apropo de echipamente covid, la inceputul pandemiei a fost o explozie de voluntari printre diverse firme, ateliere, makeri etc sa produca ventilatoare pt spitale. De ceva vreme n-am mai auzit nimic, ceva rezultate, a facut cineva, astia din sistem le-au acceptat?…caci era o chestie cu omologarea la nu stiu ce cacat de la armata, sau le-or fi dat flit, lasa ca avem noi de unde.

    • #27

      iti zic eu ce s-a intamplat. statul s-a facut ca ploua si nu a mai raspuns nimanui. erau unii care donau 60 de bucati si nu au avut cui. ministerul e ocupat cu furtul

    • #28

      Eu donez cuiele, e OK?

    • #29

      Din donatii, venite sub forma unor obiecte, nu se poate fura.
      Plus, nu-ti poti face campanie electorala cu echipamente furnizate de privati.

    • #30

      Eu am comenta si la postarea cealalta. S-au luat f multe paturi s-au instalat f multe paturi si echipamente de calitate de terapie intensiva. Pe covid. La preturi normale si fara smecherii a la unifarm.

      Doar ca managerii si doctorii se vad cu sacii in caruta si nu vor sa fie spitale covid ca altfel merge treaba si spaga in spital dotat nou la standarde 2020 😉

  8. #31

    Exact asa. Ca sa punem bomboana pe coliva, o sa va spun o poveste – am un coleg de birou care are copilul medic rezident, copil declarat pozitiv in urma expunerii din spital. Colegul si sotia lui (care locuiesc in aceeasi casa cu copilul !!!) NU AU FOST TESTATI de “stat”. Discutand cu DSP-ul in cadrul “anchetei epidemiologice” a pwlii au fost intrebati daca se simt rau (febra, tuse, etc), au raspuns ca nu, si DSP-ul le-a dat dauna totala “… ne sunati daca vi se face rau …”, stati in casa 14 zile si ne mai auzim. Nu i-a mai deranjat nimeni, nu i-a verificat nimeni daca stau sau nu in casa, aboslut NIMIC. Oamenii, responsabili, s-au testat pe cont propriu in ziua cand testul copilului a iesit pozitiv precum si in ziua 14, ambele teste NEGATIVE. Repet, ambii negativi dupa ce au stat in aceeasi casa cu copilulin perioada cand copilul era (teoretic) contagios. Copilul a fost tratat 10 zile in spital (simptomele de gripa au fost super-light, problema nasoala a fost cu niste cheaguri de sange la sistemul circulator periferic) dupa care i-au dat drumul acasa.
    La noi in birou am mers la testare aprox 20 de persoane, noroc ca a platit firma. Desi iau super-serios subiectul, ma jur ca daca era sa platesc eu 3-400 RON pentru test, NU IL FACEAM pentru ca nu mi se pare OK ca dupa ‘nspe taxe platite lunar sa scot banii mei din buzunar pentru asta. Daca coleul meu iesea pozitiv ma izolam de familie, stateam inchis in casa 14 zile si cu asta basta.
    Trag doua concluzii de ce se intampla in jurul nostru: UNU – statul RO sufera de maxima durere in pwla (un amestec de incompetenta crasa combinata cu nesimtire fara limite) ref la ce patesc oamenii, banu’ sa iasa si DOI – cum, ba’, sa ceri tu oamenilor sa stea in casa, sa-i tragi de urechi ca nu respecta normele pwlii dar in 3-4 luni sa NU faci nicio investitie pe partea de ATI. Plus ca majoritatea celor care vor sa se testeze au la dispozitie doar varianta la privat cu scoruri in jur de 100 EURO (Bucuresti).
    Pai cand vezi in jurul tau ca, pe subiectul COVID, totul este doar despre facut bani, mai poti sa-i condamni pe aia care halesc toate mizeriile de pe net ca virusul nu exista? Sau pe aia care nu poarta masca?
    Gandirea mea imi zice ca, la pandemie, trebuie sa TESTEZI in disperare pana cand ajungi ca ritmul de testare sa depaseasca ritmul de contagiune. Abia atunci poti sa zici ca ai dat de capatul problemei si poti sa o “incercuiesti”. Si sa faci ceva calcule despre cati bolnavi poti avea, din astia cati o sa fie critici, si dintre critici cati o sa dea coltul.
    A, si inca ceva, zile intregi vedeam cifre de 1100 – 1200 de pozitivi dar NIMENI nu zicea din cate teste, ca era vorba de 20-30k sau, procentual ceva gen 4% ceea ce nu e o nenorocire neaparat. Plus ca, asa cum am banuit din prima zi, erau la gramada – testari, re-testari, s.a.m.d. Ieri au fost 1100 confirmati pozitiv si imediat presa quality a precizat ca din 7-8k teste, ca asta e o veste suficient de apocaliptica ca sa “dea bine” pe fluxurile de stiri. Pai FMM, daca nici asta nu mai e manipulare ca la manual, nu stiu care mai este.

    • #32

      Asa au facut in multe tari, calmeaza-te. Stat acasa 14 zile daca ai simptome si nu sunt grave.

    • #33

      In Romania protocolul spune ca nu se testeaza contactii asimptomatici:
      www.sant.ro/coronavirus-2019-ncov/informatii-pentru-personalul-medico-sanitar/algoritmul-de-testare-pentru-covid-19-internare-si-externare/Algoritm%20testare%20pentru%20COVID-19%20internare%20si%20externare_23.03.2020%20final.pdf
      (Asta apropo de o alta minciuna a lui Arafat, care declara ca se fac anchetele epidemilogice conform indicatiilor OMS. OMS care spune ca trebuie testati toti contactii, indiferent ca sunt asimptomatici sau nu).
      Dar, da, facem scandal ca nu ne lasa CCR-ul sa internam fortat asimptomaticii, ca sunt lasati liberi pe strazi si imprastie virusul. Cand e sa faca insa ceva sa ii depisteze – nu ii mai intereseaza.

    • #34

      Stiu ca m-am inflamat pe subiect, dar nu mai pot cu nesimtirea asta.
      Nu imi inchipuiam ca in 3-4 luni inventam noi roata in materie de ATI si cumva ma bucuram ca cineva a avut “coaiele” sa inchida sandamaua pentru 2 luni, cu gandul ca vom castiga timp sa … ceva, orice. Doar ca, dupa doua luni, vine intrebarea logica … PENTRU CE? Doar ca sa constatam ca, dupa doua luni (trei, patru) avem ZERO investitii in directia cresterii capacitatii de “lupta” cu virusul? In primul rand ca mai ca nu mi-a venit sa cred si, in al doilea rand, mi se pare dincolo de orice limita de bun-simt.
      In linia zicalei aleia cu ceasul stricat care arata ora corect de doua ori pe zi, pana si Firea in damblageala ei era cat-pe-ce sa nimereasca “reteta” corecta. Pentru ca DA, testarea in masa, pe “stadion”, zi si noapte, cu zero costuri pentru omul de rand ca sa-i dai motiv sa vina bucuros acolo, fix asta e solutia. A, ca idioata a reusit sa faca o mizerie si (probabil, daca ar fi iesit combinatia) un parandarat dintr-o idee fundamental corecta, asta e alta discutie.
      Pe bune, daca vita vietii ducea pana la capat povestea cu masinile sub Euro3 in Bucuresti si “obliga” sau mobiliza cumva TOATE clinicile/spitalele (cu laboratoare) de stat/private din Bucuresti sa fac GRATUIT 1000 teste/zi , avea sanse sa iasa presedinte.

  9. #35

    Cetin, mai trist este ca spitalul modular facut in curtea spitalului Elias a fost deschis ieri si scarbosii astia nenorociti nu au reusit in aproape 5 luni sa cumpere niste monitoare si ventilatoare. 14 la numar pentru cele 14 paturi de ATI asa o sa foloseasca doar paturile din sectiile medii si usoare.

    • #36

      am vazut. nu ca nu au putut sa cumpere, nici macar nu au primit donatiile de ventilatoare.

    • #37

      Spitalul ala era facut/functional dar nu a avut AUTORIZATIA pwlii, timp de 2-3 luni. Cine tebuia sa dea autorizatia si despre ce dracu’ vorbim aici?
      Apropo, “spitalul” ala din Chitila cu 2-3-400 paturi pentru cazuri usoare (mai mult de izolare, cred) , facut de Auchan/Leroy Merlin/etc, se mai aude ceva? L-a folosit cineva pentru ceva?
      Sau, tot in ca in filmele cu prosti si ceata multa, spitalul de campanie facut de armata la Ana Aslan in curte, am auzit ieri ca “s-a inundat” de la ploi. Probabil ca l-au facut intr-o “groapa”, cam cum isi faca romanul casa pe malul raului si plange dupa aia ca s-a inundat. Si ca acum, ca bate soarele, corturile alea se cam incing si ca armata o sa le demonteze si o sa faca alt spital, din containere de data asta?
      WTF?

  10. #38

    @Cryptoprocta ferox pe principiul “a furat, dar a și făcut”.

    • #39

      Fix cum spui tu, doar ca NU.
      Nici eu nu vreau sa mai aud de comisioane si spagi si kkt-uri, doar ca pana la utopie mai e cale lunga. Deci, daca imi dai o varianta practica si viabila prin care eliminam complet “comsionul” din viata noastra, te votez pe tine presedinte.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam