Scris de Adrian S.

De ceva vreme, mai exact de când lucrurile au luat-o razna prin pandemie, mama s-a mutat la țară. Frumos, aer curat, floricele, corcodușe, deh, traiul specific mioriticului mediu rural.

Nu demult, a aflat că, pentru a nu mai bate drum lung către domiciliul din ”bolintin”, pentru a intra în posesia cuponului de pensie, este suficient să-și creeze un cont online pe site-ul casei de pensii.

Drept care, mă roagă mama să intru în vârtejul internetului și să binevoiesc a-i face un cont online, ca să poată avea și dânsa o relație online și cât se poate de cordială și modernizată cu a noastră casă de pensii.

Intru, completez, next, captcha, print, semnează….zic, hai s-o încărcăm semnată, să se săvârșească minunea.

Nu merge așa, păi unde ne credem? Apud instrucțiunile de pe site:

 ”După ce s-a tipărit cererea este obligatorie parcurgerea urmatoarelor etape:


  • se semnează cererea;
    • solicitantul (beneficiarul titular sau, după caz, persoana mandatată) se va prezenta personal cu cererea semnată la oricare casa teritorială de pensii, împreună cu actul de identitate în original şi copie sau, după caz, cu documentele justificative în original şi copie  pentru fiecare persoană terţă căreia îi va administra  contul.”

 

Ah, deci mi-am reamintit, cererile online chiar se depun personal la etajul 2….

Mai răscolesc un pic site-ul, poate – poate mi-a scăpat ceva. Da, chiar așa, cum să nu?

(sursa aici: www.cnpp.ro/ro/web/guest/autentificare)

Io am înțeles că ”e grele” chițibușurile limbii române….băi, nene, dar nimeni pe acolo, prin jur, nu se sesizează că ceva e în neregulă cu, poate, cel mai utilizat ”boton” de pe pagină?

Sigur, vor exista ”heitări” care vor spune: ”Ce vrei mă, la ce te aștepți, nu știi că așa-i la stat?” sau ”Habar n-ai, nu știi că vine din englezescul create account?

Ei bine, nu! Și la privat e la fel! Încercând să-i învăț pe copii de-ale riscurilor din spatele ”onlainbenchingului”, accesez site-ul unei bănci cu cap de leu, să învățăm de la sursă.

Ce credeți că mi-a fost dat să văd? Fix asta!

(aici nu mai am sursă, că au corectat)

Le-am scris, mi-au răspuns, au corectat, mi-au mulțumit, ”deși nu sunt client al băncii”!! (au ținut să menționeze asta într-un mail autodistrus).

Pe mine mă disperă agresivitatea cu care autorii unor astfel de mesaje însoțesc orice răspuns, ceva gen: ” Important e că ai înțeles ce vreau să spun, nu?” Eventual, însoțit de îndemnul ”Nu fii grammar nazi!”

Om mai avea vreo șansă? Altfel, ce-o să crează lumea, când va apăsa pe crează cont?

 

P.S. Inclusiv autocorectul îl scrie cum trebuie….

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

17 comentarii Adaugă comentariu

  1. Cade gugăl după articolul ăsta…

    12
    • #2

      Nu cade Gugal deloc. Pentru că Gugal știe cum e corect…

      6
    • #3

      “Pentru că Gugal știe cum e corect…”
      Poate ești ironic dar sincer nu îmi dau seama. Tastați cu încredere “pantofi n” în gugăl pentru a căuta gen pantofi negri. Vă vor fi sugerați doar pantofi negrii.

      7
  2. #4

    Domnule, nu cred ca mira pe cineva nascut si crescut in Romania ca pentru a-ti face un cont online ai nevoie de un dosar fizic (eventual cu sina) in care sa pui documente printate si cu care sa mergi la ghiseul de depus cereri online. Mi s-ar parea insa foarte amuzant sa-i explici asta unui nordic. Probail ca te-ar asculta plin de compasiune gandind ca ai uitat sa-ti iei pastilele in ziua respectiva.

    44
  3. #6

    O sa fac un experiment, mama e in spital, incerc sa ii fac cont la casa de pensii, sa vedem daca ma lasa ca la spital abia intru eu, d’apai un notar pentru procura.

    10
  4. #7

    Se poate și fără să se prezinte fizic dacă are semnătură electronică calificată.

    6
    • #8

      Sigur că da! Numai tu cred că știi vreo 10 pensionari de +65 ani care dețin semnătură electronică. Cei care locuiesc la Agățații din Deal au și card, și internet banking…

      19
    • #9

      Nu semnătură electronică, aia poate s-o facă oricine. Semnătură electronică calificată.

      2
    • #10

      pentru casa de pensii, iti creezi singur semnatura electronica in adobe si e suficient. been there, done that

    • Si pe spv (spatiul virtual) de la anaf iti poti crea singur semnatura electronica ca persoana fizica, doar persoanele juridice au nevoie de semnatura digitala certificata.

      1
    • #12

      @Constantin: link, te rog?
      Mulțumesc!

    • Făcut și eu simplu, in Adobe.
      Mi-au activat contul și gata.

      Am mai făcut la fel și pentru alți 3 colegi

  5. #14

    Cand esti institutie publica sau institutie privata cu prestări servicii publice, este absolut necesar ca limbajul de pe site sa fie cat mai clar, simplu, corect scris si fara a lasa loc de interpretare, nu din alt motiv dar, ca banca in exemplul de față nu vrei să te joci cu situatia financiară a omului. Asa mi se pare mie ca e corect, legal etic si moral.

    9
  6. #15

    Acum sincer sa-ti zic, tu crezi ca-i doare la basca de corectat si alte alea?

    7
  7. #16

    ar fi surprizatoare constatarea ca si pentru cei de la anaf.ro limba romana ascunde capcane?

    7

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam