De Andrei

Am absolvit fabrica de economisti a tarii, Academia de Studii Economice din Bucuresti care in acest an implineste 100 de ani de existenta. Basca si un master, ca sa fie tacamul complet. Nu am platit studiile, dar asta nu e relevant (ca bugetar, alocatia de la bugetul de stat per an de studiu e mai mare decat taxa anuala, asta e verificata). M-am angajat frumos, sa ma pun in slujba tarii care mi-a platit studiile, am platit impozite si taxe, contributii sociale si tot tacamul. Mai mult, am infiintat si o firma de pe care mai platesc TVA si alte minunate impozite (simt nevoia sa fac aceste precizari ca sa nu se gaseasca cineva sa imi spuna ca statul a investit in mine si eu sunt un nerecunoscator. Am platit cu varf si indesat toti banii pe care i-a bagat statul in fundul meu).

Acum a sosit momentul in care m-am decis sa plec din tara, satul de mizeria si coruptia de la tot pasul. Nu ma astept sa gasesc nicaieri lapte si miere, dar sunt dispus sa muncesc pentru o viata normala si un salariu corect. Asa ca m-am apucat sa imi fac dosarul prin care aplic pentru o autorizatie de munca pentru lucratori inalt calificati in UK. Printre alte documente (pe care m-am chinuit o gramada sa le obtin – nici nu sunt relevante fata de ce urmeaza), trebuie sa trimit si diploma de master, apostilata si tradusa (UK face parte din statele semnatare ale Conventiei de la Haga, de unde si necesitatea apostilei).

Acestea fiind spuse, am luat diploma de aur emisa de statul roman prin Ministerul Educatiei si minunatul ASE si am purces la prefectura, pentru apostila. Stat la cozi, program de boieri (doua ore pe zi se preiau documentele, o ora se elibereaza), in fine, nerelevant (desigur, cu luat liber de la munca ca sa pot sa alerg). No, stai ca nu-i bine, diploma nu-i buna. Cum nu-i buna doamna. Nuuuu, pai stai ca nu are stampila de la minister. Are doamna, cum sa nu aiba. Pai nu aia, de la Centrul National pentru Recunoasterea si Echivalarea DIplomelor din minister. Deci in Romania, nu mi se recunoaste diploma. Perfect. Hai si acolo. Inainte, am intrebat cat ma costa apostila. O nimica toata, 25 lei diploma, 25 lei suplimentul. Deci 50 – rezonabil am zis.

Ajung frumos, alta zi, alta distractie (ca si aia au program tot 9-11, alta invoire, tot tacamul). Coada de rigoare, ajung la doamna, no, stai ca nu-i bine, diploma nu-i buna. Dar ce are doamna ? Pai trebuie adeverinta de la universitate ca e autentica. Pai doamna, universitatea a emis diploma, uite stampila, timbru sec. Ce cacat de adeverinta mai trebuie – trebuie dom’le adeverinta, ca altfel nu recunoastem diploma. Aaaa, si oricum, trebuie autentificat si suplimentul la diploma, si aduse si actele de licenta ca fara alea nu sunt valabile. Suuuper ! Mergem si la ASE. Doamna, dar cat costa recunoasterea. 5 lei cererea (WTF !!!???), 20 lei diploma, 20 lei suplimentul. Deci 45 si aici, hai ca deja se aduna, 95 lei pana acum.

Sun la ASE, sa vad daca au program, au, veniti va rugam. Cat dureaza eliberarea documentului ? 10 zile – cam mult, dar in fine hai. Ajung la ASE, fac cerere frumos, dau copie dupa diploma, dupa supliment, ma trimite la casierie sa platesc (alea erau in pauza, am mai asteptat si pe acolo). Dau sa platesc, 125 lei ! Cum plm ? 125 lei pentru ce ? Ca ce ? Ca imi dati o diploma care nu mi-o recunoasteti nici voi si daca vreau sa o folosesc ma mai costa 125 lei ? Nu am platit deja 50 lei numai eliberarea hartiei igienice care se numeste diploma. In fine platesc, ma intorc la registratura. Super, e totul bine, in 2-3 saptamani mai veniti sa vedeti daca e gata (cam 20 zile). Cum doamna ca am sunat si dura 10 zile ? Nuuu, 20 de zile, si va facem un mare favor. Legea zice 30 zile. Deci du-te si asteapta, mai treci tu pe aici. Dupa rugaminti, mi-a dat numarul de inregistrare sa intreb telefonic, ca nu ma plateste ea ca sa imi dea liber sa vin sa mai intreb.

O mizerie, costuri totale 220 lei, numai pentru apostilarea unei diplome. Nu mai vorbim ce inseamna traduceri, legalizari, asta pot sa inteleg. Dar mizeria asta a ASE-ului e incredibila, si a ministerului vietii la fel. Inteleg sa platesc o taxa pentru un serviciu, dar nu banii pentru care eu muncesc o zi intreaga, ca sa imi dea o foaie nenorocita in 3 saptamani. Niste animale, sper sa dea naibii faliment.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

46 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Cu siguranță ASE-ul va da faliment. Poate la anul :))

    • #2

      Andrei, pentru HSMP nu-ți trebuie nici o apoștilă. E de ajuns să trimiți diploma de master în original plus o copie autorizată.

    • #3

      Aici am avut dubii, iar la cat dureaza procedura am zis sa fiu sigur, sa nu astept n luni si sa imi zica ca nu e bine. Oricum, daca plec e bine sa o am ca nu stiu cine o mai cere.

  2. #4

    Sa fie stimabilul sanatos. Si sa fie atent ca mai trebuie o apostila de la camera notarilor. :))

    Pentru alte matrasenii am avut nevoie de timbru judiciar de 0.15?lei(nu mai stiu exact)… 3 timbre mai exact, 3 plati la primaria Constanta de 4 lei. Toate in drumuri separate ca nimeni nu mi-a spus ca am nevoie la fiecare pas. Apostila de la judecatorie care se elibereaza o luna de la tibunal, o luna de la judecatorie fiecare cu alt program. Ca infinal sa mi se spuna… nooo, nu e buna, mai trebuie un numar de dosar, care numar de dosar nu e pe hartie, no bulshit – daca stiam il bagam din burta si scapam mai repede. Apoi apostila de la camera notarilor.

  3. #5

    Hua! Hua! Hua! :)))

  4. #6

    Nu era suficient trimiterea unei copi dupa diploma la UK NARIC , achitarea taxei online si restul depindea de ei? Au optiunea de traducere direct la ei deci asta nu era necesar in tara…..ai incercat asta sau nu asta aveai nevoie?

  5. #7

    @Iulia: pentru HSMP nu se plătește nici o taxă și nici nu trebuie trimisă diploma la NARIC. Se trimit actele direct la UKBA.

    • #8

      recunosc , habar nu am avut ce inseamna HSMP , citind articolul mi-a fugit gandul automat la ceea ce am facut eu fara sa realizez ca poate e vorba de altceva 🙂

  6. #9

    HSMP=Highly Skilled Migrant Program

    • #10

      Multumesc, am cautat inainte sa recunosc ca nu stiam , acum incerc sa ma lamuresc cum functioneaza.

  7. #11

    Iulia: destul de simplu: tu trimiți niște acte la UKBA (diplomă de facultate/master/doctorat, pașaport/CI, dovezi de venituri din munca prestată în 12 din ultimele 15 luni) și dacă faci punctajul necesar, englezii îți dau dreptul de a lucra ca ce vrei tu în UK.

  8. #13

    Păi dacă acum ai întrebat. 🙂

  9. #14

    Deci ce e apostila si cu ce se mininca? E o stampila mai smechera?

    • #15

      @Mihai007, apostila e o stampila mai șmecheră care face ca actul respectiv să fie recunoscut de alte state mai ușor, fără să mai fie nevoie de aplicarea unei proceduri de supralegalizare, care implica vreo 3 semnaturi și stampile (Ministerul de Externe statutului emitator, Ambasada statului beneficiar, Institutie Emitenta)

  10. #16

    La cum merge treaba la ăștia de la CNRED o să primești diploma probabil pe la anu, când nu mai e nevoie de permis de muncă pentru cetățenii români.

  11. #17

    Credeai ca scapi asa usor si repede din Romania? 😀

  12. #19

    am o prietena, asistenta de pe vremea “aia” , care a vrut si ea sa plece la mai bine … dar, ce sa vezi, media de pe un an scolar ( calculata atunci cu creionul pe hartie) era gresita cu doua sutimi … atata zarva a fost si atata alergatura ca pana la urma a renuntat si lucreaza si in ziua de azi in romania pe bani romanesti

  13. #20

    Nu mă pot abţine să nu îl citez pe un cunoscut al vremii , care zice : ,,trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul ! “

  14. #21

    Nu este de vina baselu` ca o institutie care se vrea a fi moderna are in componenta oameni de-o seama cu dinozaurii care nu accepta faptul ca asa cum cred e ca este corect, este eronat 🙂

    • #22

      Pai nu e doar el de vina, dar e o mare parte din problema, ca nu mama a pastorit tara asta 8 ani de zile din postura de presedinte-jucator, zis Modernizatorul statului.

      Desigur, fosilele au partea lor de vina, problema e ca ar trebui sa nu li se permita sa faca ce vor.

    • #23

      Nu e doar o institutie. Birocratia e omniprezenta in institutiile de stat si in regiile autonome din Romania.
      E drept, birocratie exista si la institutiile altora, diferenta e insa ca acolo birocratia e implementata la un nivel minim necesar pentru a preveni erorile, aici e implementata doar fiindca ne place sa ne batem joc de timpul altora.

  15. #24

    Cata frecare pentru un petic de hartie! Sa coste o foaie 220 ron! Si ne mai miram ca autostrazile costa miliarde!

    • #25

      Sa ne obisnuim cu ideea 🙂 Noi sa fim sanatosi !

  16. #26

    Bine ca nu ai facut politehnica… eu trag de ei sa-mi dea diploma din noiembrie…

    • #27

      Ba bine ca n-ai facut tu ase-ul, unde eu trag de ei sa-mi dea diploma din nov 2011 :))), si la fiecare vizita mai platesc niste taxe, de consultare, de cerere, de ma-sa si ta-su.

  17. #28

    Asta e un lux, stii cat dureaza autentificarea unei diplome de asistent medical? Intre 6 luni si 1 an.Nu mai zic de restul stampilelor sau apostila vietii.

  18. #29

    Stai linistit ca eu ieri am fost la rectoratul facultatii Transilvania si am cerut propria mea diploma care mi se cuvine. Si ghici ce? Cica nu este gata !

    Intr-un an de zile (cat este termenul legal) nu au fost in stare sa arunce niste cuvinte pe o foaie. Si cand le-am spus ca adeverinta pe care ei au eliberat-o in locul diplomei nu e valabila decat 12 luni, au ridicat din umeri si mi-au zis ca nu au ce sa faca si bine pa…

    na, ia de aici ca n-ai servici :))

    Zici merci ca tu macar ai diploma 😛

  19. #30

    Romania, tara in care cea mai importanta resursa a ta, timpul, nu conteaza pentru nimeni… Acum puneti problema din pricina unui stomatolog, care in timpul pierdut de tine, putea castiga cateva sute de lei bune… :))

    PS> mizerii dinasta sunt pe la toate facultatiile, cica 60 de lei taxa de magazinaj ca nu ti-ai scos diploma la timp, dar ei ti-o emit dupa 1 an de la data la care ar trebui sa o emita…

    cand eram student, era o moda mersul cu work and travel in State, cica printre acte ti se cerea sa duci si carnetul de student… bine-nteles majoritatea studentilor nu merg sa-si treaca notele in carnet… iar acum trebuiau sa mearga, a urcat taxa de la 25 de lei pentru un carnet nou la 150 lei pentru un carnet nou… asa scurt peste noapte!

  20. #31

    Exista adresa de mail rectorat@ase.ro, sau cel putin exista pe vremea mea, si puteai trimite mesaj pe care il citea asistenta rectorului si era pus pe agenda de discutii daca era fundamentat.
    Acum ca nu mai e Rosca, nu stiu daca se mai practica asta.

    • #32

      Am lucrat o perioada in ASE, am fost si prin Senat, stiu cum se pune problema. No chance.

  21. #33

    In UK, costa 30 de lire pe document (documentele lor) apostilarea, la care adaugi taxa de livrare a documentelor la intoarcere 6 lire. Partea buna e ca poti trimite prin posta si in functie de cat de clara e situatia iti elibereaza.

    Ce mi se pare mai aiurea e ca iti cere adeverinta ca diploma e autentica (banuiesc ca de la cantitatea de diplome falsificate) – totusi am impresia ca adeverinta e mult mai usor de falsificat ca o diploma!?

    • #34

      Fix asta ma gandeam si eu, adeverinta e o foaie cu o stampila. Diploma e tiparita in conditii speciale, cu elemente de siguranta, timbru sec si stampila. Normal, se poate falsifica usor, dar cu siguranta o adeverinta se falsifica si mai usor.

  22. #35

    toate ca toate cu problemele de rahat cu universitatea lu’ pandele… mie mi-a sarit altceva in ochi!

    Koae, matale faci saij’ de meleoane pe luna salar?

  23. #37

    altu care vrea sa le fure locurile de munca englezilor. stati ba acasa.

  24. #38

    tigani de romani

  25. #39

    Nu stiu cum e acum, dar cand am plecat eu in 2000, nu mi-a trebuit decat diploma tradusa de un traducator roman autorizat si atat. dar lucrurile s-au schimbat de atunci.

  26. #40

    Sigur nu a scris atat ca sa se laude cu salariul de aproape o mie de euros?

  27. #41

    Decat sa fi alergat atata, fara sens, mai bine mergeai la un traducator, apoi cu traducerea mergeai la un notariat si o legalizai si apoi mergeai la camera notarilor si ii puneai apostila (costa pana in 30 de lei, sau ceva de genul) si cu tot cu traducere, legalizare si apostila nu te costa mai mult de 100 de lei. + ca daca gaseai un traducator sa ti-o faca repede, rezolvai totul intr-o zi.
    Daca intrebai si tu inainte, acum nu te mai vaicareai pe aici 😀
    Va mai trebuie o stampila pe timbru, reveniti luni!

    • #42

      eu m-am scos intr-o zi cu mult, mult noroc 🙂 vreo ~250ron or so cred. si da, adeverinta de autenticitate a diplomei + stuff.

  28. #43

    Taxele nu au fost chiar la fel dar exact acelasi drumuri le-am facut si eu cu apostilarea diplomei.

    Univ. de Medicina si Farmacie Iasi.

  29. #44

    Si eu am depus dosar ptr. master in Germania. Studiez la electronica / poli in limba engleza, diploma de inginer va fi tot in engleza. Pentru dosar imi trebuia situatia scolara in limba engleza. Numai ca facultatea mi-a eliberat-o in romana. Asa ca am bagat frumusel 3x copii legalizate si traduse in limba engleza + ce mi-a mai trebuit ptr. dosar => s-au dus 500 de lei. Because fuck you !

    • #45

      ZI MERSI CA PLECI SI TACI!

    • #46

      Nu mi-a dat bursa ambasada Germaniei, mai stau cel putin 1 an pe aici 🙁

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.