Acel plan de asistență finaciară însemna o linie de credit și de monedă fizică, linie de credit necesară plăților din uriașul sistem de stat al Greciei. Adică salarii grotesc de mari, pensii și divese stipendii angajate de stat, pentru bugetari.
Ce înseamnă oprirea acelei linii de credit?
Fizic înseamnă că nu vor mai exista intrări de euro în țară iar Greciei i se va refuza dreptul de a tipări moneda națională, adică euro.
Practic, grecii nu vor mai avea cu ce să plătească pensii și altele. Prin urmare, ce se va întâmpla? Cele mai optimiste previziuni sunt că rușii și chinezii vor turna bani, euro și dolari, în conturile grecești, în schimbul unor mici insule, care vor fi transformate în baze militare.
Pesimiștii spun că, din vara aceasta, grecii se vor reîntoarce la drahmă și că deja noile drahme sunt tipărite și așteaptă reconversia din bancomate.
Un scenariu destul de ușor acceptabil, dacă ne gândim la referendumul de peste 2 săptămâni, care referendum va legaliza ieșirea Greciei din zona euro.
Una peste alta, eu plec anul ăsta la mamaia sau la bulgari.
Și îmi țin banii în dolari.
Ceea ce vă doresc și vouă.
NOU
Eu in euro nu am decat datorii, asa ca e ok 🙂
NOU
aleluia
NOU
Vesti proaste, daca euro se duce in jos, leul se duce in jos si mai abtir…
NOU
$$$$$$
NOU
Dap,cu dolari mergi in Tunis 🙁
NOU
Si poti prinde si o excursie gratuita in Algeria sau chiar Sudan
NOU
Rublişoare, rublişoooooaaaareeeee
Şi copeci!
NOU
dupa drahma si copeica, parca asa era proverbul
NOU
Parca altfel era proverbul: “După ploaie vine soare, lapoviță și ninsoare”. 🙂
NOU
La nivelul de stabilitate finaciara afisat pe aici,se recomanda investitia direct in lingouri de aur….
Iar puii de spartani sunt un bun exemplu a ce inseamna sa votezi cu picioarele pe baieti cu gura mare.Pentru nostalgici,un fel de Vadim ce ar fi iesit in 2000 prezident.
NOU
Mare dreptate ai cu asemanarea dintre Vadim si baietii astia…
NOU
Poate vine si intrebarea cu ce credite au.
NOU
Ma indoiesc totusi ca vor exista fluctuatii notable gen francul elvetian. In schimb pt tara noastra, ar fi un moment f bun de analiza daca ne dorim sau nu sa trecem la aceasta moneda. Nu inteleg de ce guvernantii nostri tot amana si cea mai mica dezbatere; de referendum nici atat. Isarescu e cel mai defensiv in a face vreo declaratie publica.
NOU
Pai nici nu se pune problema sa trecem la euro la o data anume. Din pacate preturile la lucruri care conteaza sunt in euro.
NOU
Nici nu ma gandesc sa schimb in dolari.
Dolarul a crescut fantastic de mult pentru a mai creste, si cam artifical, ori va rămâne asa, ori cel mai probabil, va scădea, si americanii trebuie sa traiasca, si nu e rentabil un dolar puternic.
Mizez pe germani, cand o sa fie semne ca se impute si la ei … pana atunci no
NOU
lol, expertii lovesc. Mizeaza pe germqni atunci.
NOU
@:). Vei fi fiind si tu vreun analist financiar … măi isärescule.
NOU
@Dan, nu e nici o problema sa ma răzgândesc.
Daca euro cade, pe altii ii rupe la coaste, si nu cred ca ar sta linistiti.
Dolarul s-a umflat ca orezul in apa imediat cu sanctiunile rusilor.
Mult peste cat era normal, brusc peste noapte aproape s-a dublat, mai da-o’n .. de economie, nu putea sa sara atat intr-o noapte. De aia si cred ca nu e normal
Posibil sa se mai umfle, daca se pune de un razboi, sau de inarmari engros, dar mizez pe faptul ca n-o sa fie, nu cred.
NOU
excelent,stiam eu de ce am pastrat cativa saci de marci, ramasi ca amintire de prin niste excursii prin ’90 in doishland
NOU
În 15 iulie plec în concediu. În Grecia. Va fi fun…
NOU
Ia mancare de acasa.
NOU
Sunteti prea panicosi. Si eu plec in august chiar si sunt linistit.
Or fi probleme cu grecia dar grecii tb sa sjunga la concluzia potrivita ca tb sa vanda niste insule… Repede
NOU
Pe noi nu ne va afecta caderea in faliment a Greciei sunt cel putin convins, la fel cum si criza din 2008 ne-a cam ocolit, not.
Cu alte cuvinte, e jale daca intra in faliment Grecia, oare se va duce in cap proiectul european aka UE? Hm…
NOU
ca UE inseamna Grecia, nu?
NOU
Nu am inteles nimic din ce ai spus – afirmi ceva, te intrebi sau ne intrebi?
NOU
E trei in una, orice se intampla poate spune ca a zis el.
NOU
Hmmmm…
NOU
eu nu-s convins cum poti fi cel putin convins? sau, inteleg, esti convins dincolo de dimensiunea din care facem parte noi dar trebuie ca toate celelalte dimensiuni ale tale sa fie intru-totul de acord cu cea care comenteaza aici pe blog.. si pana la urma nici pisica lui schrodinger nu e intru-totul convinsa ca a murit.
NOU
@kazan
se pare ca pisica lui schroedinger tocmai s-a rupt….asta e,daca au tras-o prea multi de coada.
oricum admiram cu totii inefabilitatea lui Tim,caracteristica tuturor identitatilor sale existente in toate multiversurile potentiale.
NOU
Nu stiu daca voi va mai amintiti, dar eu stiu sigur ca acum ceva ani, Grecia era data pe aici pe blog exemplu drept raiul pe pamant, leaganul civilizatiei, locul unde toti trebuie sa emigram ca sa scapam de Romania.
Gen erau ciochisti cu bloguri si site-uri prin comentarii, cu nisa dedicata vietii de vis din Grecia. Iar cand apareau oameni prin comentarii care ziceau ca tara o sa se destrame, ca ei s-au inhamat la un nivel de trai foarte ridicat, desi in afara de turism nu au practic nicio industrie, produc mai putin decat noi, erau huliti.
Eu eram copil pe atunci, n-am treaba, dar aia care au prezis asta au fost baieti destepti, si probabil acum isi rad in barba si se bat pe spate cu dreptatea :))) .
NOU
“Produc” inseamna Pib . care e mult peste al nostru. Si ia sa vedem cate produse grecesti gasesti in romania si cate romanesti in grecia. Bateti campii.
Si mai bine turism decat uzine care peste cativa ani o sa se mute unde e mai bine
NOU
en.wikipedia.org/wiki/Romania
en.wikipedia.org/wiki/Greece
Uita-te singur, si constata ca defapt si PIB-ul nostru normal, si cel nominal, este mai mare decat al lor 🙂 .
NOU
Uita-te si la sursa datelor de pe wiki. Nu e aceeasi pt Romania si grecia.
Uite aici:
www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2014/02/weodata/weorept.aspx?sy=2012&ey=2019&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&pr1.x=85&pr1.y=19&c=968%2C174&s=NGDPD%2CPPPGDP&grp=0&a=
La nominal e 202 mld la ro si 246 mld la grecia
La PPP, intr-adevar, e 386 respectiv 284
Si in euro, de pe Eurostat, aceeasi situatie: 150 si 179 (ro si grecia, preturi curente) si 292 si 216(pps).
Dar na, ro 19mil.loc. si grecia 11mil.loc.
NOU
Il mai tineti minte pe “unromaningrecia”? Era mare comentator pe acest site. Oare ce s-o fi intamplat cu el?
NOU
ciobi
NOU
N-am nimic în euro, credite în lei.
Dolarul îmi da fiori, nu prea mai am încredere în moneda. Parca mai bine îi țin în lei.
NOU
Unii zic cum ca ar fi mai bine in RON. 🙁 🙁
NOU
Corect, Ponta pare mai de incredere decat Obama. Si in americani oricum nu poti avea incredere, altfel e cand ti-o trage unul de-al tau.
NOU
Grecia e frectie, vine China cu supraindatorarea companiilor private. Acolo pierderi, acolo iese la suprafata a mia oara gozul din sistemul bancar. Mai tare decat la subprime.
NOU
China vine cu tot cu Africa. A cam cumparat-o.
NOU
Iesirea din zona euro a Greciei ar insemna un esec in primul rand al ue, prostiile facute de grecii au fost trecute prea usor cu vederea de ue, nu poti avea aceeasi moneda cand economiile difera atat de mult iar gestiunea banului este atat de diferita. Europa este inca departe de aceea “unificare” si cand te gandesti ca exista voci care afirma o posibila adoptare a euro prin 2019 parca….. Imi si imaginez postarita venind cu 150 de euro pensie prin scara blocului in care locuiesc si platind totul la nivelul economiilor lor 🙂
NOU
Ar insemna un esec al zonei Euro nu al UE.
NOU
Da oricum, eu cred ca daca iese din zona euro are mari sanse sa iaia si din UE
NOU
cred io ca treaba cu iesirea din zona euro este pregatita de mult, practic acum e doar faza de oficializare a violului. impresia mea e ca acum o sa urmeze o mica resetare (si acceptare a erorii, poate si o explicatie la motivele pt care GR a luat asa o muie istorica) si o explicatie a dorintei RO de a adopta euroiu: uniune fiscala in zona euro pt a evita alte mizeriii de genu greciei.
NOU
Perfect deacord cu tine, dar tariile din ue au economii foarte diferite, iar istoria este destul de tumultoasa si ea pt o uniune mai profunda. Personal sunt pt adoptarea euro la noi, cred ca ar oferii o stabilitate mai mare economica decat ceea ce avem acum dar e inca mult pana departe 🙂
NOU
Stii ca suntem obligati sa adoptam euro prin tratatul de aderare?
NOU
Si ne apropiem cu pasi repezi de un guvern unit pe toate planurile al UE, probabil nu peste noapte dar aratand cu degetul la Grecia vor fi mai usor de convins tarile care vor “suveranitatea” intacta.
Gen statele unite ale europei. Mie asa mi se pare…
NOU
Ceea ce nu cred ca e ceva neaparat rau…
NOU
Marea negociere a ramas de fapt in scaderea pensiilor saracilor greci. Adica scaderea punctului de pensie cu 0,5% anul asta si 1% la anul. Sper totusi sa nu-i oblige sa renunte si la celelalte beneficii si sa-i lase sa moara de foame:
– al 14-lea salariu de Craciun. Da, al 13-lea salariu nu-i inventie romaneasca. La ei al 13 e jumate la Paste si jumate in vacanta de vara
– pensia mostenita de bietele fete ramase nemaritate de la tatal lor mort
– spor ca lucrezi cu calculatorul (un fel de spor de ecran la noi)
– spor ca ajungi la timp la locul de munca 😉
– spor ca vorbesti o limba straina. Phula mea, turistul sa invete greaca
– spor ca lucrezi in aer liber daca esti padurar. E un spor logic dupa mine. Daca lucrezi in aer liber nu mai ai sansa sa lucrezi la calculator unde ai sporul de mai sus ceea ce ar fi o discriminare. Si multe altele
O curiozitae am. Cate secunde de viata ar mai avea un Tsipras cu suvita si ochi imprastiati daca intr-o dimineata pe la 11 cand harnicii greci isi beau cafelele ar aparea la tv si ar incepe: hă-hă-hă, este previzibila o scadere cu 15% … Banuiala mea e ca l-ar fi linsat cameramanii si reporterii din fata lui inainte de a incheia propozitia.
NOU
Observatii corecte. Dar si dl. nemtii cand isi luau prime ca duduia bmw si mercedesul ca vanzarii prin grecia nu erau deloc nemultumitii. Adevarul este ca si cei din ue poarta vina in mod egal cu inconstientii care au condus si conduc grecia. normal ca la final omul “normal” trage “benificiile”. Dupa adoptarea monedei nu a urmat o oarecare uniformizare a sistemelor de impozite si a beneficiilor sociale. Si in cazul nostru se cere de catre ue doar adoptarea mecanismelor de impozitare fara referire la cat este castigul pe ora sau pe an la noi totul explicanduse prin slaba productivitate. Suntem departe de productivitatea lor dar ….. nu e chiar asa 🙂
NOU
si cei din UE poarta vina? well, eu cred ca cei din UE au dorit asta de la inceput. cand le-au imprumutat 300 de miliarde crezi ca se asteptau sa le primeasca inapoi?
NOU
mai sunt si niste cresteri de tva si eliminari de reduceri fiscale
NOU
Vina este si de partea celor din ue, nu in totalitate a grecilor. Vina ua este ca nu poate sau nu vrea sa devina o forta economica si militara cum ar cam trebuii. Prefera sa ramana la mana usa ca si pana acum, doar ca harta incet incet se schimba
NOU
Ce conteaza a cui e vina? Romanisme de-ampulea
NOU
Dude, casieritele de la metrou au spor de subteran (ma refer la metrorex, nu la metroul din Atena). Despre ce vorbim noi?
NOU
@big0ne
Asa si? Grecii au stiut sa ceara sporuri, romanii sunt fraieri( si acum si cand ne-a tras-o ceausescu: nu conta ca nu se gasea nimic in magazine, ei se “descurcau”, nu carecumva sa-l deranjeze pe marele conducator de la platit datoria si construit casa poporului).Si le e ciuda, se pare.
NOU
pai conteaza. cand vina e impartita altfel decurg si negocierile.
Tu cum ai face daca ar veni buticarul de la coltul blocului si ti-ar spune: vezi ca fiu-tu are datorii 100 de milioane la mine, cand imi dai banii? Nu l-ai intreba, de ce plm i-ai dat de 100 de milioane si acum imi ceri mie?
Putin fortata comparatia dar probabil sunt o gramada de greci care muncesc cinstit, vad ca veniturile lor s-au injumatatit in ultimii ani si in continuare tre’ sa stea capra in fata ue care a aruncat cu saci de bani zeci de ani in politicienii lor corupti. Grecii stiu ca in ambele situatii vor avea de suferit asa ca prefera varianta mai demna.
Mie mi-e jena ca ai nostri vin ca niste catei cu poruncile scrise pe biletele prin birourile din Beuxelles.
NOU
@Arhi
Eu nu cred in conspiratia asta cu datul banilor cu buna stiinta. Eu cred ca e mai simplu. Nimanui nu i-a pasat daca banii aia vor fi returnati sau nu pentru ca pur si simplu costumenle umblatoare nefericite de prin institutiile bancare si politicienii ratati in viata nu au planuri pe termen lung, le pasa doar de rezultatele de moment si sunt dispusi sa sacrifice viitorul pentru asta. Lor le pasa doar de prima de la sfarsitul anului, doar de rapoarte, doar de statistici, doar de spaguta. Bancile centrale trebuie sa faca bine sa creeze boom economic, sa tina rata dobanzii cat mai mica pentru ca politicienii sa aiba cu se lauda, cresteri economice bla blauri. Apoi cand se sparge bula dau din umeri, criza economica domne. Fiecare isi urmareste interesul. Nu e nici o conspiratie mondiala, e vorba doar de caractere infecte. Goldman Sachs a avut grija sa curete imaginea Greciei inainte sa intre in zona euro si mai departe o mana a spalat pe alta, germania multumita ca exporta pe moneda slaba, grecia ca primeste bani moca, goldman sachs ca va specula copios, bancherii ca dau cifre bune in fata boardului. Boardul da bine in fata fondurilor conduse de directori care in cel mai rau caz sunt concediati, fara sa piarda bani. Bancherii au crezut ca pot sa joace fara prudenta pe levereageul riscant dat de bancile centrale fara sa li se intample nimic, o fac o gramada de traderi pe banul lor, nu vad de ce nu ar face bancherul pe banul un fondurilor de investitii. Toti au vrut sa rezove probleme pe termen scurt si sa arunce oalele fierbinti in mana urmasilor. Pana si populatia tarilor paseza povara mai departe, las ca se sparg oalele in capul copiilor, muncesc ei si pentru noi, eventual mai mor si prin niste razboaie. Atat am de zis, orice cretin care baga un cent in fonduri mutuale sau orice fel de fond de investitii, chiar si a lui Soros sunt cei mai idioti oameni. Mai bine sa meraga dracu in vacante cu banii aia, sa ii sparga pe femei sau barbati dupa caz. Daca nu esti in stare sa-ti gestionezi economiile tale si te duci ca prostul sa-ti dai banii pe mana unor borfasi in speranta ca vei castiga cateva procente desi ai marea sansa sa-i pierzi de tot, apai mai bine mergi si sparge banii. Eu as bana fondurile de investitii. Chiar si bursele ar fi mai sanatoase fara volumele de tranzactii facute de fonduri. Companiile ar fi mai prospere si ar exista mereu o lichiditate mica dar reala si mai constanta.
NOU
@m N-am nimic cu grecii. Le apreceiaz curajul prostesc. Daca la ei se poate sa ai o comisie platita cu milioane de euro care se ocupa cu lacul Copais care a secat acu 80 de ani, e foarte bine.
Grecii vor fi salvati, cred eu. Politic, nu-si permite ue sa piarda Grecia mai ales acum cand e prietenia mare cu Rusia. Ei incet isi vor reveni, noi vom ramane in continuare tiganii Europei. Noi spre deosebire de ei ne permitem politicieni corupti de 25 de ani fara sa castigam nimic.
NOU
@george am facut un pic de efort sa ma loghez (ca uitasem parola) ca sa pot sa iti dau un minus, dar a meritat efortul.
NOU
@Corcoran Ma simt flatat. Iti multumesc. Sper doar ca ai apasat hotarat si cu sete :))
NOU
@george am apasat incet, ca sa prelungesc placerea. Am un buton de enter special, are cursa foarte lunga.
NOU
Asa is enter’urile pentru cei mai relaxati, incet sa nu-i sperie.
NOU
Terminati cu prostiile, au destui bani pt restul cheltuielilor. Atata valva…e o tara putred de bogata, sa fim seriosi. Aveti o gandire de tabloid. Problema e de la astia ca arhi, care seamana panica aiurea. Din cauza lor o sa scada leul si euro, nu din cauza greciei.Auzi, dolari…ce cacat sa fac cu dolari? A, poate se apreciaza acum. Da’ la ce fluctuatii sunt, ma pot trezi in pierdere mare in interval de cateva zile. Iar preturile la masini, case si abonamente de orice raman in euro.
Si acum ar fi frumos ca lumea sa mearga cat mai mult in grecia, DIN SOLIDARITATE.haideti egoistilor, ca nu-i ca si cand e vorba de tunisia. Ce cacat de riscuri sunt si ce mare sacrificiu faceti?
NOU
hmm.. in afara de faptul ca s-au uitat de sus la noi (nu stiu cat de justificat) in ultimele decenii, nu prea am vazut ca grecii sa fie solidari cu noi 😉 deci nu, multumesc.
NOU
mori ma încet, de ce sa fiu sòlidar cu grecii?
NOU
Foarte bine ca ne permitem luxul sa nu ne pese de unii cu care suntem in aceeasi oala. Solidaritate pt ca ne si ajuta chestia asta, nu doar din spirit caritabil.
NOU
Bine bah, fii solidar cu bancile care au creditat grecia. Sa aiba saracile profituri mai mari(sau pierdere mai mica)
NOU
din solidaritate cu grecii eu ma ofer sa i-o trag unei grecoaice frumoase neglijate de grecul ei din cauza datoriei publice.
Ok, ok, daca are si o prietena e in regula, pot fi solidar cu amandoua, cel putin pe termen scurt.
#dinsolidaritatecugrecia
NOU
saracule, io ziceam sa cheltui bani la ei 🙂
Daca tu vrei sa futzi urate(“grecoaice frumoase”, cum le zici tu), treaba ta
NOU
#unitisalvamgrecia!
NOU
Grecoaica frumoasa…
NOU
eu am vazut grecoaice frumoase. Erau peste media din Ro, dar nu la nivel de romanca frumoasa.
deci, dupa ce am fost solidari cu fratii ucrainieni, tre sa fim solidari si cu grecii?
Samtrag prezervativu pe pula, sa nu cumva sa mi-o murdaresc cu solidaritate
NOU
Fiti linistiti, nu va mai dura mult .
Totul e sub controlul … Ramaneti linistiti la locurile voastre !!!
NOU
Tati, daca ne panicam, tot noua ne facem rau daca cumparam dolari si depreciem leul si euro. ca veniturile sunt tot in euro. Sau o sa fiti multumiti sa asteptati ipotetica crestere a exporturilor din cauza asta si si mai ipoteticul moment cand cum-necum o sa simtiti asta si la salariu?
NOU
@m, se pare ca singurul panicat de aici esti tu. Iti dai seama ca nu fugea nimeni sa-si schimbe leii in dolari.
NOU
Foarte bine. Panica mea nu are nici un efect negativ, spre deosebire de aia de care vorbesc
NOU
@m Adica tu vrei sa spui ca romanii pot deprecia euro in raport cu dolarul ? Hai ma, ce naiba. Eu stiu ca suntem daci si ca de la noi au aparut primele bacterii si a pornit evolutia dar sa crezi ca romania poate deprecia euro cu dolarul e foarte funny. Cred ca daca maine toata romania cumpara dolari la aceasi ora nici macar nu se simte cresterea volumului de tranzactii pe 10 sec.
Stai lejer ca piata se balanseaza ea. O sa se faca preturile in functie de dolar. Eu imi fac preturile in CHF. Si sunt liberi sa-mi plateasca in ce moneda vor la cursul zilei in CHF. Ei asa vor face si romanii. Pentru oamenii muncitori devalorizarea e motiv de bucurie, pentru noi, ca importam pana si faina, normal ca e naspa.
NOU
îmi cer scuze, am greşit! cred că am nimerit la un curs la ASE. eu voiam să intru pe blogu’ lu arhi, Aici e?
NOU
prima pe dreapta pentru pasarici lesinate
NOU
Ce vreau eu sa inteleg este ca in Grecia treaba nu o sa fie roz. Ce ma intereseaza pe mine este valul de studente de acolo, care vor veni in Romania pentru scoala buna si ieftina. S-or duce si prin alte parti, dar or nimeri o parte si Otopeniul. Eu le voi astepta la Grozavesti, la pod, sa le indrum spre cazare.
NOU
Mai bine așteaptă ucrainencele
NOU
“Greciei i se va refuza dreptul de a tipări moneda națională, adică euro.”
Am ras:)). BCE-ul controleaza tiparnita, iar daca grecii ar fi putut tipari cu riscul devalorizarii monedei si-ar fi achitat intreaga datorie.
NOU
Da, da, arhi are impresia probabil ca si cipru sau Malta tiparesc euro:))))
NOU
La sfarsitul WW2 vesticii au preferat sa sacrifice Estul Europei numai pentru a pastra Grecia in zona de influenta si nu cred ca vor renunta acum, asa ca variantele cu Rusia si China care vor investi masiv pentru a rupe Elada de Europa nu sunt plauzibile. Grecia este o tara atipica, in conditiile in care 2/3 din populatie traieste in afara granitelor si care a mai avut reactii ciudate fata de aliatii sai ” La 14 august 1974, forțele grecești s-au retras din structura militară integrată a NATO în semn de protest față de ocuparea de către Turcia a Ciprului de Nord; Grecia a revenit în NATO în 1980.” Cred ca se vor gasi solutii pentr rezolvarea problemelor financiare ale Greciei, perspectiva unor tulburari acolo si de ce nu, o noua “Dictatura a coloneilor” nu este acceptabila nici de populatie si nici de CE. Ca unul care imi petrec de cativa ani vacantele in Grecia, alternativa Mamaia sau Bulgaria nu este acceptabila.
NOU
Din 1974 pana acum, multe s-au schimbat. Raza de zctiune a armamentului a crescut, nu mai e Razboi Rece, rusii nu mai sunt ce-au fost, chinezii… astia ne-au cucerit deja. Vezi replica lui Takagi din Die Hard. 🙂
NOU
Saptamana trecuta am stat vreo 2 ore ca prostii pe aeroportul din Kerkyra/Corfu din cauza minunatului talent al grecilor la caratul bagajelor pana la banda… Cine mai astepta acolo? Pai, pe langa cei din avionul meu, mai erau pasagerii unui Ryanair din Italia si ai unui charter din Londra. Banda era goala si abia dupa o ora a venit o tanti sa ne spuna ca e pauza de masa si se rezolva dupa…
Si am zburat cu Aegean via Atena, nu cu vreun charter al vreunei agentii de turism de la noi.
Mergi tu in Grecia, data viitoare voi alege alta tara. Nu exista doar Mamaia/Bulgaria si Grecia, sa stii… Am auzit ca in Portugalia e frumos.
NOU
Si eu cred ca-i mai paste o noua dictatura militara. Asa se reblanseaza ei. Vor iesi din zoana euro, vor face foamea, isi vor da in cap pe strazi si apoi se vor reabilita cu biciul. O sa manance la bataie de la jandarmi si nici macar nu vor avea bani de medicamente sa-i repare.
NOU
@roxana: aide plm…
pana nu ai zis, nu credeam ca 5 tricouri, 10 bikini si restul de 300 de prezervative trebuie neaparat sa mearga la bagajul de cala…
NOU
Cand vor incepe oamenii sa faca calculul ca Grecia este unul dintre cei mai mari investitori in Romania, plusat cu electoralele reduceri de TVA gandite direct cu ligamentul incrucisat, unde s-o duce leul?
NOU
In Romania sunt prezente 4 banci cu capital grecesc, expunerea lor este 12 miliarde de Euro……In GOD we tru$t!
NOU
Care nu au nevoie de bani in plus din grecia. Iar daca grecii o sa si ceara inapoi…ghinion pt ei. Mai e si bnr pe fir
NOU
pe fondul isteriei care e in Grecia cu retrageri masive de la bancomate, clientii romanii ai celor 4 banci grecesti incep si ei sa-si retraga economiile si tot asa mai departe,…, fenomenul bulgarelui de zapada care incepe sa se rostogoleasca……..
NOU
@m Dudene, tu poate crezi ca banii aia din bancile grecesti de aici exista in realitate. Sa dormim bine, BNR vegheaza. In cazul in care bancile mama intra in faliment, lichidatorul va veni si aici in romania sa rezolve problema. Doar ca aici in romania, bancile grecesti au dat mai multe credite fata de cate depuneri au. Tu cand scoti bani dintr-o banca, scoti pe considerentul ca nu toti depunatorii isi vor banii inapoi in acelasi timp, pentru ca daca ar fi asa, tzeapa, banca nu-i mai are pentru ca au fost dati credit. Deci o sa zica “ne pare foarte foarte rau, va rugam sa va recuperati banii de la populatia indatorata pana in gat”. Creditorii bancilor din grecia vor vinde creditele din romania, probabil ceva active si pasive la licitatie, ca lichidatea oricum e la pamant in majoritatea bancilor, nu vor apuca sa-si retraga toti banii. Poa’ sa interzica BNR ce vrea muschiul lui, ca bancile oricum sunt cu lichiditatea la pamant, iar cand oamenii intra in panica si retrag masiv, pa. Da tu poti sa te simti optimist. O sa fie bine.
NOU
Pai marfin din cipru a dat faliment si Bnr a preluat filiala din Romania, ca sa o vanda. Nu “vine lichidatorul”, bnr e lichidatorul. Iar cu scosul banilor…bnr poate oricand sa amane deschiderea unei banci dupa o zi proasta, pana se linistesc lucrurile.
NOU
Si oricum, o banca “greceasca” din Romania e o companie diferita de mama din grecia. Banca greceasca din Romania va fi in situatia unei firme care are datorii la o firma care a dat faliment. Ceea ce e f diferit de a fi in faliment. Lichidatorul din grecia va incerca sa valorifice creantele firmei in faliment. Adica sa gaseasca alt proprietar pt astia din Romania. Chestie de care, la Marfin, cum am spus, se ocupa bnr. Pt ca lichidatorul bancii mama nu are jurisdictie aici.
NOU
Dar te-ai oprit la gasitul altui proprietar. Zi mai departe, gaseste un fraier care preia niste datorii asa de amorul artei si apoi ? Capitalizeaza bancile pentru a nu cumva saracii romani sa piarda banii ?
BNR lichidator ? Oare nu ofera si servicii de contabilitate ? Da-mi si mie link sa vad unde scrie ca BNR are rol de lichidator. Eu stiu ca fondul de garantare a depozitelor bancare mai poate avea rol de lichidator dar nu neaparat si obligatoriu, judecatorul sindic desemneaza lichidatorul, iar fondul asta de garantare se bate cu pumnul in piept ca returneaza banii deponentilor din valorificarea activelor. Binie ma… Banuiesc ca stii ca ceva fond de-asta de garantare a fost lichidator si la banca religiilor, bankoop etc.
Eu zic sa-ti deschizi un cont de economii la ceva banci grecesti azi daca esti atat de optimist.
NOU
Oricum, eu zic ca lichidatorul va fi o companie aleasa de Draghi chiar daca va opera prin alte companii si toti cei ce au bani seriosi in banci grecesti vor lua palma peste bot. Efectele finale tot noi le platim. Tu’i in gura.
NOU
noul proprietar mareste capitalul bancii, cand si daca e nevoie
oho, documenteaza-te tu cu atributiile bnr-ului. cel putin lichidator. oricum, in cazul asta era vorba de contributie la vanzarea activelor bancii mama falimentare.
fondul de garantare se poate imprumuta pe pietele externe in caz de ceva. de colo sunt banii. pe langa cei de la bnr(actionarul unic al fondului) si din contributiile celorlalte banci.
prietene, am 10000 de euro depozite la o banca ”greceasca” si nu scot nici un banut. ma ingrijoreaza mai mult evolutia poibila a cursului decat ca vezi doamne se intampla ceva cu astia de la noi.
bankoop, banca religiilor? alea sunt din alta viata, cand nu eram in ue. cred ca nici candidati oficial la aderare nu eram. si era o perioada in care statul roman era sa intre in default.
NOU
Când datorez băncii 2000 de Euro este problema mea….când datorez 2 miliarde e deja problema băncii. Extrapoland cam asta e raportul dintre Grecia și UE.
NOU
Eh…130 de miliarde imprumut de la troica(prin intermediul efsf), cu maturitate dupa 2050…nu cred ca mor acum tarile din zona euro (care il garanteaza) daca grecia nu-si plateste la timp si complet ratele. O reesalonare pe 100 de ani cred ca ar rezolva multe. Da’ acum incearca sa vada care-i mai incapatanat.
NOU
De mai mult timp sper ca Grecia sa se duca dracului. De fapt, imi doresc doar sa li se spuna “mumu”, dar pe bune. Si daca vvor sa iansa din UE, sa o faca.
Apropo, exista vreun om in Grecia care spune ca vina e a guvernului corupt?
———-
Ca tot vine vacanta, va recomand carte “Istoria Greciei” de Indro Montanelli. Un fel de CanCan istoric, foarte interesant. 🙂
NOU
Probabil speri si ca euro sa fie 5lei…
NOU
Pana atunci schimbam tot in dolari si plecam in state. 😀
NOU
Plecam dar ne intoarcem dupa un an. Mai nou asa se dau vizele pentru Romani. (Pentru carcotasi vorbesc de ce se întâmplă in realitate nu de ce este pe site)
NOU
Mie mi-au dat viza turistica pe 10.
NOU
Peste 35 de ani de… PENSIE? “Pensie” de la 21 de ani?
Semnul ala pe care-l face chelul din poza… e despre ei, despre greci. 🙂
——-
TVR: Pensia după tată. Femeile celibatare din Grecia beneficiază pe viaţă de pensii substanţiale
O condiţie pusă de creditorii internaţionali pentru a salva Grecia este reforma pensiilor. Pe lângă pensionarea anticipată, în condiţii foarte avantajoase, sistemul din Grecia are o serie de categorii bizare de pensionari. Fetele nemăritate primesc o pensie substanţială dacă tatăl lor a fost demnitar public.
Atâta vreme cât rămân celibatare, fetele unor înalţi demnitari publici sau gradaţi din armată primesc pe viaţă o parte din pensia tatălui, după decesul acestuia.
Athina Oiko Nomidu are 56 de ani, e profesoară de engleză şi de la vârsta de 21 de ani primeşte pensie după tată.
Athina spune că multe grecoaice au preferat să rămână nemăritate, ca să nu piardă pensia. Acum, legea e mai restrictivă. Totuşi, este criticată de creditorii internaţionali, care condiţionează noi finanţări pentru Grecia de reforma sistemului de pensii.
NOU
Ma gandesc si eu : in 2008-2010 , cand era criza datoriilor suverane, oare nu s-a pus de atunci problema eliminarea economiilor neperformante din Euro ?
Atunci nu se putea , pentru ca erau prea interconectate sistemele bancare, pica una , picau toate (vezi cazul Islandei , care a faultat serios Marea Britanie).
Dar de 5 ani tot se lucreaza la izolarea tarilor problema, unele s-au redresat (Irlanda, Spania), altele nu prea ( Portugalia, Grecia).
Sa nu imi zica mie cineva ca partidele extremiste nu puteau fi oprite de cate UE din a acapara conducerea Greciei. Uitati-va ce frumos, in Franta, partidul Frontul National e faultat si discreditat.
NOU
Pai extrema stanga e mai OK decat extrema dreapta. Astia din vest au avut probleme cu fascistii, nu cu comunistii lor.
NOU
“Syriza va guverna impreuna cu dreapta nationalista Grecii Independenti”
NOU
Partidul zorii aurii e extrema dreapta in grecia, nu aia
NOU
Ar cam trebui sa te lasi de postulat pe subiect.
Cum sa zici ca vand grecii insule rusilor si chinezilor pt baze militare, ai de plm.
Ce bani sa le dea Rusia? O tara cu o economie mai mica decat a Italiei si pe butuci…GG. Bancile Grecesti au primit 56 miliarde de la ECB pt a se tine in viata, de unde sa scoata rusii banii astia.
Daca se opreste robinetul la ELA bancile se duc in cap peste noapte fara drahma si tiparire masiva.
Eu chiar recomand o vacanta in Grecia. Doar ca mergeti cu euro cash, faina, zahar…cartofi.
NOU
Costa mult kg de bagajul extra, boss. 😀
NOU
Cu sau fara legatura cu subiectul: de cati greci plecati pe la munca s-a auzit? Cum sta “diaspora” greceasca? 🙂
NOU
Cand a fost greu la irlandezi, au plecat cu milioanele; italienii, cat de nazisti sunt asti, tot muncesc si au muncit peste tot (pana si in Romania venisera, de foame); polacii stim cum o duc prin UK (doua milioane de polaci in Regat); portughezii, de la super tara, acum fac misto de ei Family Guy; de columbieni e plin orasul asta unde stau eu acum; de chinezi nu mai spun, ca oriunde in lume, nu exista raza de 5km in orase sa nu fie un magazin de la ei; bulgarii, moldovenii au si ei “badantele” lor; Gaddafi avea asistente din Ucraina…
Romanii i-am lasat la urma, pentru ca stim toti care e treaba cu ei. 🙂
So, in cam orice tara au fost probleme, o parte din populatie a plecat spre o viata mai buna. Au avut si au nerv, putere, hotarare. Daca politicienii sunt incompetenti, macar unii “sa scape”.
Acum spuneti-mi ceva despre greci. Unde exista o comunitate de greci, in afara de Grecia? Exista vreo “Little Greece”, vreun “Greek Town” pe undeva? 🙂
NOU
grecia are diaapora mai mare decat numarul de cetateni din tara. cam la acelasi procent cu irlanda
NOU
Unde? Cu ce se ocupa? Ce meserii au, in general? De exemplu, la noi se stie: constructii, ingrijire batrani, hoti si curve (sorry, sunt si din astia). 🙂 Bineinteles, exista si puternice comunitati de IT-sti prin tarile dezvoltate.
Grecii ce fac? Ei ce meserii au la baza, cum s-ar spune?
NOU
@cristi: en.wikipedia.org/wiki/Greek_diaspora#Notable_Greeks_of_the_diaspora.
Da si tu un pic mai sus si ai sa vezi ce a vrut Arhi sa spuna. Chestia asta cu “ce stiu grecii sa faca”…. Cam tot ce stiu si irlandezii, si romanii…. Nu stiu, tu ai fost pina acum in Grecia? Sa stii ca e membra a UE din 1985 (cam cu un an inaintea Spaniei si Portugaliei), si pe aici – Salonic – (si chiar si in Atena) grecii nu se deplaseaza de la o creanga a unui copac la alta, cum se poarta prin Vaslui, de exemplu…
NOU
@Cristi – diaspora greaca sta bine de tot – New York City, Boston, Chicago, Londra, Melbourne, Sydney, Montreal. nu sunt si nici nu au fost capsunari.
NOU
“grecii nu se deplaseaza de la o creanga a unui copac la alta, cum se poarta prin Vaslui, de exemplu…”
ha ha ha… ia vezi ultimele stiri, ca am impresia ca nu traiesti in secolul asta. 🙂
NOU
Altul imi da link cu grecii celebri. De exemplu, Zach Galifianakis… da, adevarul e ca poporul grec cam asta e: comedie si filozofie. Si politica.
Lasati-ma cu 100/1000 de greci celebri. Apropo, in afara de Onassis, sa mor de mai stiu vreun grec care sa faca ceva PRODUCTIE, care sa dea de mancare la lume. Toti sunt comedianti, politiceni (LOL!), muzicanti, actori, filozofi.
E bine si cu filozofia, dar foamea da de-a dreptul.
Sunt si romani celebri, lasam asta.
Grecul de rand, cu ce puii mei se ocupa grecul de rand.
Unul singur cunosc in Romania: e agent imobiliar. LOL! 🙂 Unul foarte bun, de altfel, venit la inceputul anilor ’90.
Nu, acum serios, ceva despre marea masa a grecilor: instalatori? zugravi? “jmekeri”? doctori? CE PUII MEI FAC GRECII? Ce produc oamenii astia, din ce traiesc?
Nu, nici noi nu suntem mai breji, dar noi macar nu o sugen toata ziua ca UE e naspa, uitand sa vedem coruptia din tara. E o diferenta, zic.
———-
Eu ma uit in Italia, unde sunt: in Torino sunt multe Dacii desi aici e fabrica Fiat, in piata, vanzatorii sunt romani (peste 50% din ei), la curatenie sunt multi romani, cu batranii stau si multe romance, in constructii E PLIN DE ROMANI…
In afara de actorul ala de cacat, Zach Galicuralbastru, UNDE vedeti greci?
NOU
@cristi: my big fat greek wedding a fost filmat in zona danforth din toronto (east york). de-a lungul bulevardului danforth, toate strazile intre broadview si main au la intersectie placute cu numele in greceste. probabil pe motiv ca e plin de coreeni.
NOU
@bugsy: nu au fost ei capsunari, ci parintii si bunicii lor. la ultimul val – cand cu razboiul civil – nu cred ca le-au plecat filosofii si fizicienii nuclearisti. stiu o gramada care au servit la mese, carcasi in contructii, soferi de taxi… a doua generatie s-a mai miscat catre “college education”, desi sunt inca multi smecherasi in real estate, turism si restaurante.
NOU
Putem sa nu dam exemple din State? De ce: numai americanii nascuti acolo pot ajunge sa moara de foame. Cum sunt greci ok peste ocean, la fel sunt si romani… si cam orice “natie” care ajunge acolo TREBUIE sa se descurce.
Eu vorbeam de Europa, de “micul trafic” cu locuri de munca din zona asta. Cum pleaca romanii zidari prin UK, sau polonezii, sau chiar italienii, care au ajuns sa plece la munca prin alte tari… exista vreun articol de ziar despre emigratia greaca? 🙂
NOU
Puteti face singuri un test simplu.
Cand spuneti “german”, ce va vine in cap despre munca lor? Apoi incercati cu “francez”, “italian”, “rus”, “roman”.
La “grec”, in afara de mancare (peste, ulei de masline, branza, giros – si cam atat), turism… altceva?
Ce produc efectiv grecii? Marmura? Avem marmura greceasca?
NOU
A developed country, the economy of Greece mainly revolves around the service sector (80.6%) and industry (16%), while agriculture made up an estimated 3.4% of the national economic output in 2012.
80% servicii? Bai nene, NU MERGE cu 80% “servicii”, si alea mai mult pe timp de vara.
NOU
Eu am întâlnit mulți greci în Europa, mai ales în Anglia, dar și în Austria și Germania. De asemenea, îmi amintesc că am avut o mică problemă de sănătate și asistenta clinicii din Charleroi (Belgia) era grecoaică… Deci sunt greci peste tot, trebuie să îi vezi. Mulți dintre ei nu sunt la prima generație. 🙂
NOU
Ulei. Ulei produc mai suparatule!
NOU
Pai uite ca merge cu servicii, de aia au pib/locuitor mult mai mare decat Romania. Soarele si plajele raman, uzinele se mai si inchid
Si apropo de Onassis…grecia are cea mai mare flota comerciala din lume. Numai ca, naspa pt buget, scrie in constitutie ca e scutita de impozite
NOU
@cristi: pai coae, nu mai vb cu gura plina, ca-ti pierzi clientii.
NOU
@Cristi, na de aci: www.cnbc.com/id/102450911
Se pleaca pe rupte din Grecia in ultimii 5 ani. In special tinerii.
Si nu vorbesc ca tine din auzite, eu chiar locuiesc in Atena 🙂
NOU
referendumul este pe 5 iulie, nu peste 2 saptamani
NOU
Mda… Daca imi permiteti…. Nu sunt de accord cu cele spuse in postul Tatarului Suprem. Nu ca ar fi ceva nou in asta… Dar nah, e ultima zi a partii de concediu petrecuta in Grecia si ma bag si eu in seama.
Citeva observatii: in general zonele turistice rezoneaza putin la agitatia din marile metropole. Pai aici in afara de stat la plaja, mare, mincare, ce poti sa faci altceva? E adevarat ca daca-i apuca pe greci amokul, iti pot strica vacanta mai ceva decit un islamist cu un AK47 pe o plaja in Tunisia. Si nu la modul singeros…
Oricum, de data asta am luat cash la mine (ceea ce va doresc si voua daca vreti sa va petreceti vacanta pe aici). Oricum, stiti vorba aia ” Moshe a venit, s-a cacat si a plecat”, asa si noi, maine (cind incep problemele) plecam.
Legat de variantele optimiste, cu vindutul insulelor catre chinezi si rusi, daca imi este permis sa-mi dau cu parerea…
Cred ca chinezii au in zona interese strategice mai mult in zona economica prin Mediterana decit militare. Adica cred ca i-ar interesa mai mult sa detina controlul portului Pireu (sau piureu, Baxt?) decit sa cheltuie aiurea pe un contingent stationat aiurea pe cine stie ce insula pustie.
Cit despre rusi, mda, cred ca nimic nu l-ar umezi mai tare pe Putin decit gindul ca a facut un “mare” pas strtegic in Mediterana. Dar uiti un mic aminunt. Total nesemnificativ, futil as putea spune. Si anume asta: en.wikipedia.org/wiki/United_States_Sixth_Fleet. Si ar mai fi vreo 2 baze britanice prin Cipru, dar alea chiar… Ca sa nu mai vorbim ca Grecia e membra NATO, si nu stiu cit le-ar conveni sa renunte chiar si la o insulita pentru niste ipotetice sute de milioane, lasind la o parte faptul ca rusii nici nu stiu de unde le-ar putea scoate. Iar de iesit din NATO, nu cred ca-si pun problema, din cauza de Turcia…
Bun, sa zicem ca si-ar face o baza. “Secreta” in masura in care poate fi constrit ceva intr-un spatiu precum Mediterana in ziua de azi. Pai exact ce fac ei cind facem manevre comune cu americanii li se va intimpla lor cind vor deschide aceasta baza pe o insula greceasca. Bazaiala toata iua din partea unor “tauni” foriosi, nave americane care opresc chiar la marginea “apelor teritoriale” sa-i intrebe de sanatate, poate au o problema, nevoie de ceva… Pentru ca logistic, pentru rusi deschiderea unei asemenea baze ar fi o problema. De unde vor aduce nave, chiar si doua trei, pentru o prezenta permanenta in zona? Cel mai logic ar fi din flota din Marea Neagra. Sa zicem. Ce i-ar opri pe americani sa spuna “Ok, v-ati facut damblaua, aveti baza in Mediterana, felicitari, pentru pastrarea echlibrului de forte dislocam si noi permanent vreo 2-3, 4-5 distrugatoare in Marea Neagra”, la Constanta de exemplu? S-ar putea ca rusii sa zica “pai asa nu ne convine!” iar americanii in replica sa spuna “ghinion, asta e!”. Si ajungem la o criza a insulelor din Mediterana relativ asemanatoare cu cea a rachetelor din ’62…
Asa ca, in opinia mea, varianta “optimista” este total irealista. Mai degraba drahme. Si nu acum, ca nu-s prosti sa-si dea foc la valiza in perioada concediilor. Mai la toamna, iarna incolo… Daca o fi. Daca nu, ramine cum am stabilit.
NOU
si eu sunt perfect de acord cu tine, nu vad deloc un dezacord
NOU
Americanii nu pot sa dizloce ce vor in Marea Neagra din cauza conventiei de la Montreux, asa ca detasaza cate un distrugator pe luna, ca sa-i intarate pe rusi.
NOU
Si eu cred ca dupa octombrie incolo. Pana in octombrie o mai taraganeaza, si EUR chiar o sa creasca putin pana la un 1.23 in raport cu dolarul pana intervine FED si apoi ‘mnezo cu mila.
NOU
In alta ordine de idei, stii ca aia cu degetul lui Varoufakis e facuta tot de niste nemti?
www.theguardian.com/world/2015/mar/19/i-faked-the-yanis-varoufakis-middle-finger-video-says-german-tv-presenter
NOU
Ajutati-ma sa inteleg o faza, ca poate sunteti mai luminati la minte decat mine. 🙂
Grecii astia sunt in scandal acum pentru ca daca nu ajung la un acord, nu mai primesc bani, si nu vor mai avea bani de pensii si salarii?
Adica, EI TRAIESC IN CONTINUARE PE DATORIE?
Tara asta nu e pe plus, sa spuna “bai nene, iarta-ne luna asta, dar promitem ca platim mai tarziu rata”? Ei inca traiesc cu banii europeni?
Eu gandesc la nivel micro, ca la mine acasa, dar va intreb pe voi ca va vad putin experti in economie europeana si strategie militara… Uneva gresesc, nu? Ceva nu vad eu bine, de mi se pare ca tot europenii trebuie sa le dea bani de pensii si salarii…
NOU
Nu. Au bani de pensii si salarii. Si nu e vorba de primit bani, e vorba de rata pe care trebuie sa o plateasca acum, la un pachet de credite (total 130 mld)primite de la BM, FMI si UE. Astea trei(troica) au infiintat in 2012 un vehicul de investitii(EFSF) care a imprumutat grecia cu 150mld euro(mai multe imprumuturi cu scadenta finala prin 2040-2050). EFSF a emis obligatiuni garantate de toti membrii zonei euro. De aici banii pt imprumutul de 150mld. Era nevoie de intermediarul asta, EFSF, pt ca grecia nu se mai putea imprumuta direct pe pietele financiare. Da, avea si are datorie mai mare decat pib(de vreo 400mld), dar datoriile statelor dezvoltate sau aproape dezvoltate se platesc prin alte datorii(“rostogolirea datoriilor”). Din veniturile la buget se platesc doar dobanzile si, in cel mai bun caz, o parte mica din credite. Atunci, in 2012, nu mai avea la cine sa faca datoriile cu care sa-si plateasca cele care ajungeau la scadenta. Atunci era foarte grav. Acum e vorba doar de o plata de credit+ dobanda de pana in 2mld. Chestia e can daca nu platesc rata asta, din nou (teoretic) apare pericolul sa nu-si poata rostogoli restul datoriei de 200 si ceva de miliarde.reesalonarea ar fi o solutie, dar e vazuta de multe ori ca un default. Cred ca ar trebui sa devina mai putin pretentiosi creditorii, ca altfel chiar o sa piarda mult.
NOU
Si noi avem datorie de doar 40 mld (care se plateste tot prin rostogolire, stai linistit), pt ca creditorii au mai putina incredere in noi decat au avut in grecia inainte de criza. Asta e, a fost o eroare de evaluare, si grecii au luat banii, daca nimeni important nu s-a sesizat mai devreme ca, in cazul unei crize a sectorului financiar, ca cea din 2008-2010, sunt sanse un pic cam mari sa treaca de limita datorie/pib care li se parea lor sustenabila. Mai bine nu we sesizau 🙂
NOU
Au datorii cat 180% din PIB si un deficit de 15% din PIB. Deci nu, n-au cum sa traiasca altfel decat pe datorie.
NOU
Sa iasa din zona eu cred ca nu le va face decat bine,au stat bine fara eu,is revin ca si Islanda.Ce e mai urat e ca tocmai Germania care incalca aceleasi reguli de 9 ani la rand e cea mai tare in gura.”Six pack” nu e doar pentru pasiv 4%,e si pentru activ 6%,pe care Germania il calca in picioare de 8 ani,anul asta(al noualea consecutiv) e undeva la 215,3 miliarde,a intrecut China care e pe la 176,7 miliarde.Deci pentru unu muma si pentru altul ciuma?
NOU
eu n-as fi zis după 10zile de concediu ca sunt ceva probleme pe acolo. dar am fost în insule și probabil ca viata se derulează într-un alt ritm decât pe continent. singurul lucru pe care l-am observat a fost prețul foarte mare al benzinei! vreo 2 zile când au fost știrile cu penuria de combustibil am văzut aglomerație la shell, după aia liniște. o chestie pe care nu am citit-o și am aflat-o de la un grec e ca nu pot scoate mai mult de 40euro de la bancomat pe zi și ca băncile sunt închise.