Iarăși a început, nu știu de unde, un val de articole pe internet despre cât de mișto este munca de acasă și cum freelancerii sunt cei mai fericiți oameni, pentru că câștigă meleoane peste meleoane și asta de acasă, din confortul sufrageriei proprii, ca să citez un important post tv cu site de spam.
Partea proastă cu articolele de genul acesta este că nu spun și care sunt problemele acestui tip de job.
Nu spun că, lucrând de acasă, lucrezi TOT TIMPUL. Da, poți să pleci când vrei tu, unde vrei tu, dar nu pleci, pentru că ai treabă și, dacă nu muncești, nu mănânci.
Iar dacă pleci, vei sta tot timpul cu gândul la treburile tale, vei răsuci x variante de probleme, vei sta cu telefonul în brațe tot timpul, vei da mailuri, vei suna și vei fi sunat, prietenii tăi se vor sictiri de tine și, în general, vei fi o distracție ambulantă.
Pe lângă asta, oamenii cu care lucrezi vor ști că ești disponbil tot timpul. Și va trebui să fii disponbil tot timpul, 24/24, 7/7, 366/365. Vei primi telefoane la ore imposibile, va trebui să răspunzi la mailuri când alții dorm de mult, va trebui să ai câteva ore de somn pe noapte, mințindu-te că e sănătos și bine pentru tine.
Când oamenii normali vor merge în concediu, tu vei merge cu laptopul și tableta după tine. La crăciun, revelion, paște și marea sărbătoare a strecurătorii de spaghete, printre picături de șampanie, îți va freca ridichea la telefon un tâmpit că el vrea atunci, pe loc să îi faci ce îți plătește. Pentru că lucrezi de acasă, nu?
Da, stai tot timpul acasă.
Dar familiei îi va fi greu să înțeleagă și să conceapă că, dacă ești acasă, tu de fapt ești la muncă. Și mare lucru, 10 minute să bați un cui, să duci gunoiul, să mergi să iei pâine, să iei copilul de la grădiniță, să supraveghezi mâncarea sau să mergi la shopping. Pentru că muncești de acasă, nu e mare lucru, nu e ca și cum te-ar penaliza șeful.
Pentru că e normal să îi fie cuiva greu să înțeleagă procesul creativ al unui om. Du-te 10 minute la pâine. Da, mă duc, dar practic mi-ai futut toată ordinea ideilor, tot ce îmi asamblasem eu în cap, gata de a fi pus pe ecran. Ce mare lucru, mă duc la pâine, mă întorc, o iau de la capăt. Ce, nu poți să gândești din nou?
Să vă spun și de plăcerea de a nu avea un venit stabil? De a nu ști dacă la final de lună ai bani de facturi, utilități și chirie…sau nu? Că nu știi chiar tot timpul dacă copii tăi vor mânca și mâine, eventual de 3 ori?
Iar procrastinația este mama tuturor joburilor de acasă.
Lasă, nu fac acum, fac mai încolo, am timp, nu mă grăbește nimeni. Azi vreau să dorm până la 11, nu arde nimeni. Și tot felul de scuze, care mai de care mai bune, care să te facă să muncești mai puțin spre deloc. Credeți-mă, e necesar un efort de voință URIAȘ ca să te mobilizezi TU să faci treabă, fără biciul șefului.
Nu toți oamenii sunt făcuți să poată face asta. De fapt, majoritatea oamenilor nu sunt făcuți să facă asta.
Dacă vă e bine la muncă, dacă vă simțiți confortabil în cercul vostru de colegi, șefi și altele aferente jobului, nu faceți pasul decât după ce vă gândiți foarte bine.
Pentru că pasul înapoi e mult mai greu de făcut, poate imposibil.
NOU
Te inteleg .
Dezvolt o munca fara sa am propriu-zis un sef care sa imi dea planuri de indeplinit sau sa ma controleze. Singurul control eficient in cazul meu este cel al constiintei mele.
Eu decid daca sau cand ies din casa, cand ma intorc, ce fac, asa incat starile de care vorbeai mai sus imi sunt cunoscute. Si asumate. Inclusiv cele legate de familie.
Mai putin in ceea ce priveste grija zilei de maine, dar nu pentru ca sunt bogat, ci pentru ca am incredere in mine si in ceea ce fac.
Astept insa si un articol si despre bucuriile unei asemenea vieti si activitati.
Asta daca ai vreuna si daca vei avea vreodata chef sa scrii despre asa ceva.
Chapeau.
NOU
boooooring!…
sa vezi numai cum e sa ti-o tragi random cu o “colega” buna cu spume, doar ca sa se razbune ca barbac-su fiindca a parcat pe ma-sa acasa de 1 luna si baba s-a instapanit de parca era la ea acasa. oh wait!… tu ai o vocatie profesionala… 🙂
NOU
Oh wait replicile cu “oh wait” sunt atat de omniprezente si plictisitoare ca am crapat ecranul telefonului dandu-ti minus.
NOU
aurache, orice ai face, da-ti demisia si fa-te scenarist de filme porno.
NOU
@aurache
Cred că nu te fuți. Asta pentru că, atunci când te fuți, activitatea devine atât de banală încât e ca și cum ai vorbi despre mersul pe jos. Știi pe cineva care vorbește într-una despre mersul pe jos? Nu cred. Dar hai să ne gândim la o persoană țintuită într-un scaun cu rotile…
NOU
Saptamana trecuta am avut pe cineva la interviu care vrea sa-si schimbe jobul pentru ca la asta actual munceste de acasa si, desi primeste salariul lunar, si-a futut programul si a ajuns rau cu viată sociala… toata ziua singur.
Cred ca asta e cel mai trist, ca muncind de acasa nu faci parte dintr-un colectiv si risti sa o iei razna. Greșesc?
NOU
Corect !
NOU
Asta este motivul pentru care acum vreo 3 ani am hotarat ca este mai bine pentru sanatatea mea mintala sa devin angajat full time cu lucru la birou. Desi uneori sunt nostalgic dupa pseudo-libertatea aia, chiar daca as deveni din nou freelancer, fara discutie mi-as inchiria o locatie de unde sa lucrez.
NOU
intr-adevar asta e cea mai mare problema a mea, dupa 2 ani de freelancing. disper de la atat stat acasa. imi voi lua un birou si un angajat.
NOU
Eu de exemplu lucrez la birou… dar sunt singur la birou si nu ma deranjeaza absolut deloc. Cred ca depinde de personalitatea fiecaruia. Unora le place sa fie in jurul oamenilor, sa aiba cu cine schimba o vorba, altora nu (sau intr-o masura mult mai mica).
NOU
a descoperit arhi apa calda 🙂 been there/done that acum vreo 17 ani… efortul de vointa e de nivel maso.
chiar si cu bani un pic mai putini, totusi e mult mai misto la un job unde mergi zilnic pt ca socializezi: o berica cu baietii, glume sau dume cu fetili, alea-alea, eventual un futai cu some “damzel in distress” intalnita la pranz; niciodata nu stii dinainte ce iese. de acasa, nu prea…
NOU
Deci aurache asta e futaciosul blogului, chiar il cautau femeile pe strada si nu stiau de unde sa-l ia.:D
Tineti-l pana nu sar toate don’soarele pe el.
NOU
procrastinaţie?
NOU
E un fel de prolaps
NOU
Se aplica si antreprenorilor. Ai libertate si esti propriul sef, insa la sfarsit de luna vin salariile de platit.
NOU
Cred ca ar trebui sa-i ia un interviu lui Haotik, el era mandru ca e un mare antreprenor, desi era angajat! Cred ca ar fi avut multe de zis! 😉
NOU
Ai uitat-o sa compari ziua de salariu cu termenul de plata si senzatia aia misto pe care o ai incepand cu data cand tu planificasei sa faci ceva cu banii aia si data la care se plateste. Eventual telefoanele neraspunse intre, mailurile de amanare.
Iar ca placere, la mine ar fi senzatia aia misto ca nu te cheama un bou in sedinta. Altul in afara de client.
NOU
oare ce e mai misto decat sa faci misto de un bou in sedinta, incercand sa fii mai bou ca el? si sa te si plateasca pt asta…
NOU
Aurache, cel mai nasol moment ii ala in care pierzi vreamea prin sedinte in care seful tau este aproape paralel despre ceea ce urmeaza sa faca angajatii. Nu numai ca nu are habar, dar nici nu-i lasa sa-si spuna parerea, pt a realiza ceva bun de pe urma parerilor, deci sa aiba el ultimul cuvant. No atunci chiar ca te iau toti dracii. Cel mai nasol ii in institutiile de stat, unde majoritatea raman acolo din cauza … “am o slujba sigura”, dar care au inceput sa nu mai tina.
NOU
O fi avand candida si de-asta simtea ca il are in flacari
NOU
Nu stiu cati dintre vou isi mai aduc aminte de o serie de comentarii dintr-ale mele, pe seama freelancingului. La vremea aia dadeam cu flori in stanga si in dreapta ca ce bine e sa fi freelancer si cum fac eu coispe concedii pe an si ca in general e supermegatare sa lucrezi de acasa.
Ei bine, nu e deloc asa. Adica.mie nu mi-a mai fost deloc ok. Nopti intregi de munca, dimineata la 6 terminam ca in America se facea noapte si ma lasa clientul in pace. Dar o luam de la capat in cateva ore ,ca englezul nu dormea si vroia proiectul gata. Dupa 4 ani am clacat si inca urat de tot.
NOU
Da, “procrastinatia”. E ca un fel de Ebola.
Acum sa inchid jocul Pandemic 3 si sa trec la ce trebuia sa fac de acum cateva ore…
NOU
Si eu, care ma chinui sa gasesc ceva de muncit acasa. Acasa, in tarisoara,adica. Chiar de-ar fi in calitate de negru pe plantatie, cu program. Da’ nu l-am gasit pe Don Leoncio pana acu’.:)
NOU
Pana te chinui sa-ti gasesti, incearca putina agricultura, cu vanzarea produselor naturale 100%, la prieteni.
*cresterea albinelor in paralel cu ceva straturi de morcovi, telina, ceapa, …
*adunarea fructelor de padure (catina, afine, mure)
Suntem multi care cautam persoane serioase cu produse naturale. Personal, cumpar in fiecare an capsuni de la o singura persoana, legume pe cat posibil la fel. Prefer sa dau cativa banuti in plus pe fiecare kg, decat sa caut prin piata de fiecare data alt “producator”. Incet romanii cauta calitate.
NOU
As incerca eu, da’ chit ca sunt taran de taran, sunt un antitalent total in agriculturile lu’ Moromete. In fine, mi-ar placea o asa reconvertire, chiar daca plec de la nivelul seman ceapa si rasar macese, dar din pacate de cativa ani nu am voie sa fac sport sau sa car mai mult de-o sticla de apa. Ori la ce-mi sugerezi tu, chit ca mi-ar placea si c-as avea si unde sa fac, dupa 2 zile m-ar lua pe doua targi, definitiv.
NOU
Bună abordare, ai spus lucrurilor pe nume. Cunosc destule persoane care lucrează în corporatii și lucrează de acasa, au exact problemele de mai sus, mai putin problema unui venit constant fiindcă sunt tot salariați până la urmă.
NOU
ba, da voi acu’ cand mi-am bagat picioarele in corporatie imi ziceti ca nu e bine sa lucri de acasa?
le-am avut pe amandoua. votez totusi pentru lucru de acasa. am vazut prea multi colegi din corporatii care au aflat de la bona ca a lor copil a zis mama…si se referea la bona.
Colegi/colege care veneau la 8 si plecau la 21. Eu care am stat pana la 3AM sa fac o prezentare in ppt, apoi am dormit 3 ore in masina in parcare si m-am intors sa o prezint. Sedinta evident s-a anulat.
NOU
OffTopic: eu nu pot să-ți văd Facebookul. Am vreun ban, ceva pe-acolo?
NOU
Da, Scularie e cuvant banat pe FB :))
NOU
Eu a*si munci din vama,de pe terasa lu’ ovidiu,dar cine dracu i-mi verifica stocurile din depozit?
NOU
profa de gramatica? 🙂
NOU
ce dreacu sa-i fac…si ea lucreaza tot de acasa
NOU
Am vazut aseara la stiri un reportaj bleah despre vreo 3 freelanceri. O mare tampenie sunt reportajele care arata o singura latura a faptelor. In cazul asta, doar avantajele. Dar stai sa vezi.
Unul iesea dintr-o masina neagra, cu blooshtootzu’ la ureche, ca sa vedem probabil cat de cautat e el, iar alte doua “freelancerite de succes” se laudau ba ca economisesc banii pe metrou (undeva la 50 roni pe luna e un abonament) sau ca lucreaza dintr-o cafenea unde au wi-fi moka. Iar mi se pare o cretinatate sa enumeri ca singur avantaj o economisire de cateva zeci de lei, in conditiile in care tu pozezi in mare afacerist(a) de succes, care invarte un venit cel putin decent.
NOU
De cand ati vorbit voi prima data, ziceam sa ma apuc de asa ceva la pensionare. Ma vedeam cu leptocul pe genunchi, in livada, printre stupi, programand programare +alte chestii si castigand 5000 iepuroi pe luna…
Acuma voi ziceti de nervi si alte alea… Pai cum?
Daca ma gandesc mai bine, freelancingu asta merge bine numai cand ai ceva stabil si vrei sa faci un ban in plus. Un fel de bloging, care necesita niste cerebei.
NOU
Ai auzit de vreo afacere sigura ? Nimic nu e sigur. Totusi depinde cat de mult ai muncit la “fundatia” afacerii si cati ani iti permiti sa mergi in pierdere la inceput.
NOU
Oarecum aproape la fel si la mine. Eu trebuie sa plec de acasa, dar subscriu la restul celor enumerate de tine. In plus deranjanta este atitudinea prietenilor: a, pai tu ce lucrezi acolo, nu faci nimic. Da, pot fi acel gen de om, sa merg cu valul sa nu fac nimic doar ca banii care i-as lua in acest caz nu mi-ar ajunge nici sa imi platesc datoriile. Asa ca plec dimineata si ajung seara, de mukte ori clatinandu-ma. Vacantele, cu laptopul in brate. E frustrant sa iti vezi copilul doar cand doarme. Apropo, lucrez la stat!
NOU
lucrezi la stat, deci eu sunt seful tau ca imi platesc impozitele 🙂 Dar in ultimul timp ma bate gandul sa te concediez, aka sa plec la alt stat 🙂
NOU
Fugi in Canada sefu! Am auzit ca e bine. Cam frig dar oricum vine iarna si la noi. ; (
NOU
La stat ii foarte bine doar cand esti cel putin seful cu nr 3 (de jos in sus), incepand de la talpasii care lucreaza.
Nu mai merge mult nici la stat, ca au inceput astia sa fure tot.
NOU
Cea mai nasoala chestie cand lucrezi de acasa, e aceea ca nu mai ai timp liber.
Pare o contradictie in termeni, dar asa este.
NOU
Mna, e treaba aia cu iarba care-i veșnic mai verde în curtea altuia… Iar gazonul celor care lucrează de acasă pare mereu tuns milimetric. Nu se vede de peste gard că libertatea vine cu mai multă responsabilitate și, culmea, libertatea asta-i foarte discutabilă 🙂
NOU
Mi se pare ca se face o confuzie intre lucratul de acasa si freelancing. Daca esti angajat la o corporatie si lucrezi de acasa, programul tau e acelasi cu al unui angajat care merge zilnic la firma. Nu te cauta nimeni dupa orele de program sau sambata si duminica, ca n-are cine. Cat despre perturbarea fluxului creator de cate un “du gunoiul” sau “bate un cui”, unde e mai probabil sa se intample asta? Acasa, unde poti oricand sa zici “duc gunoiul mai tarziu, ca acuma tocmai mi-a venit o idee” sau la birou, unde nu esti deloc penibil daca intrerupi colegii cu un timid “ma scuzati, baieti, puteti muta discutia despre ponta si macovei in bucatarie, ca am ceva urgent de rezolvat?”. Iar discutii de genul asta vor fi tot timpul intr-un birou cu mai mult de 2 oameni. Ca unora tocmai asta le lipseste cand lucreaza de acasa, asa-zisa “socializare”.
NOU
Nici o data nu am inteles cum poti lucra dintr-o cafenea (referitor la reportajul de aseara). Eu sunt programator (plus arhitect software, teamleader, tester), si stau peste 8 ore la birou, imi imaginez ca m-ar scoate aia afara, sau ar trebuie sa tot cumpar cafele din jumate in jumate de ora :))
NOU
da mersi, pe software probabil.eşti învăţat să ai 2-3 terminale in jurul tau, ca mine. Poeţii astia copy&stuff au nevoie doar de-un mar. Se compara work environment-ul.
NOU
Stai la Starbucks cu restul hipsterilor.
NOU
Cafeaua de la Starbuks e o porcarie arsa.
NOU
Lol, observ ca multă lume nu înţelege conceptul asta. Freelancingul e bun cand prin natura a ceea ce faci câştigi cel putin inca o data venitul pe care l-ai primi in firma, cu posibilităţi de extindera, cand tu nu împărţi aceeaşi viziune cu altii, adică faci ceva unic in felul tau si eşti mai “scump”.
Nu ar trebui să faci freelancing dacă te chinui sa iei leafa lunară pe care o iei in firma, sau putin peste. Exclus cand n-ai altceva de făcut.
NOU
Probabil ca eu am lovit un sweet-spot – compania pentru care lucrez ma lasa sa lucrez de acasa cand am chef, cu acces la toate resursele (VPN). Asta imi permite ca in zilele triste, ploioase si in care nu-ti vine sa faci o ora pana la birou sa-mi instalez biroul pe canapea, uar cand vreau sa vad alți oameni pur si simplu ma deplasez la birou.
NOU
@jollyca ai toata invidia noastra pentru jobul pe care il ai.
As a side note, bun articolul cu whiskyul, bun de tot. Iti zice unu’ care locuieste langa distileria Jameson… 😀
NOU
Ai toata invidia mea pentru ca locuiesti langa distileria Jameson 😛
NOU
Cam la fel e si intr-o corporatie si de unul singur ca freelancer, fiecare are laturi pozitive si negative. Cand esti intr-o companie si ajungi sa iti mareasca salariul e clar ca vor mai mult de la tine, orele de stat la serviciu se vor prelungi, cand ajungi acasa abia daca vei avea timp de cumparaturi, dus, odihna, spalat haine si pregatit pentru maine, daca ai face treaba asta 1-6 luni ar fi ok, dar o vei face cu anii deci nu e. Ca freelancer ai timp sa te adaptezi, poti face cat 3-4 salarii intr-o luna buna sau mai mult, daca ai bai pusi deoparte poti sa reduci activitatea o saptamana-luna dupa cum crezi, unele zile, ca sa socializezi cu prietenii, e trist daca cineva crede ca doar la servici te poti socializa.
NOU
mi-a scapat o lacrima..:(
NOU
In legatura cu lucratul de acasa depinde de fiecare – sunt diferiti si mintea si corpul se pot adapta diferit.
Nu stiu de ce cred unii ca notiunea de free-lancer este sinonima cu “lucrez tot timpul”. E adevarat, dezavantajele tin in special de socializare. Insa, in momentul in care lucrez la un proiect nu imi pot face propriul program? Care este diferenta dintre a fi angajat la o firma care lucreaza cu SUA si eu ca freelancer ca lucrez cu SUA?
Clientul ma vede altfel daca nu ii raspund la telefon ca angajat noaptea decat ca freelancer? El nu are aceeasi problema care trebuie rezolvata?
NOU
Da bey, da’ poți munci fără pantaloni!
NOU
well, nu, nu poti, ca ai doi copii:))
NOU
Probabil ca unii nu poarta nimic pe sub pantaloni
Unii tatici isi primesc toate rudele in chiloti. Si nu zice nimeni nimic.
NOU
arhiblog: o gura de aer pentru cei ce lucreaza acasa. sau mai multe guri daca scrii mult si ii (ne) loveste procrastinarea. mare adevar grait-ai in acest articol.
NOU
Intradevar exista multe avantaje, dar si cateva dezavantaje.
Lucrez de acasa de aproape 1 an. Baiatul meu de 2 ani nu intelege ca daca tata e in camera cealalalta inseamna ca-i la lucru. Am inceput sa ma incui in camera.
La intervale aleatorii de timp se isca si cate o cearta cu sotia, pentru ca si ea intelege greu ca nu pot lucra de la 9 la 16 daca lucrez de acasa, ci trebuie sa lucrez cam tot timpul.
Cu toate astea, inca nu m-as mai intoarce la un birou, sper sa mai rezist mult asa, pentru ca avantajele deocamdata sunt mai multe decat dezavantajele.
NOU
De ce trebuie sa lucrezi tot timpul daca lucrezi de acasa?
NOU
2 minusuri – bun raspuns. Si eu care chiar voiam sa aflu…
NOU
Nu trebuie, poti foarte bine sa ai program de lucru 8-9 ore/zi si sa nu ai vreun stres in restul orelor de munca.
NOU
Stai ca m-am prins. Aia de au dat minus lucreaza de acasa – nu au timp sa si raspunda 😉
NOU
Cauti bona?:))
NOU
Munca de acasa nu este pentru toata lumea. Este foarte OK daca esti introvertit, dar daca esti extrovertit (avand nevoie constanta de a fii inconjurat de oameni) atunci munca de acasa nu este potrivita..
NOU
Corect… daca muncesti de acasa, e clar! Muncesti foarte mult! Dar, trebuie sa iei in calcul mai multe aspecte: castigi mai mult decat atunci cand mergeai la munca? poti sa iti iei o zi in timpul saptamanii libera, fara sa ceri nimenui socoteala? poti sta cu copilul acasa, fara sa ai mustrari de la sef? iti place ce faci de acasa? Atunci… totul e ok! 🙂
NOU
Adevarat articol!!!
Lucrez de 2 ani ca freelancer si ma incadrez perfect profilului descris aici :)))
Cu siguranta acest articol a fost scris de o persoana cu experienta in acest domeniu… Felicitari!
NOU
Sunt de acord intr-o anumita masura cu ceea ce zici. Mai ales cu partea ca majoritatea oamenilor n-ar trebui sa fie freelanceri.
Daca-mi permiti, am scris ceva pe tema asta chiar astazi, dupa ce ti-am citit articolul:
catalinbaciu.ro/greseli-freelanceri-noi/
Sunt freelancer de 2 ani de zile si da, sacrificii sunt de facut, trebuie multa organizare si disciplina.
NOU
Articolul asta merita sa devina viral! Ca sa inteleaga toata natia ce inseamna sa fii “boss si sa muncesti acasa”.
NOU
Draga Arhi,
Nu stiu ce munca faci tu de acasa, dar articolul tau se intemeiaza pe niste argumente total eronate. Sa le luam pe rand:
1. Da, lucrezi practic tot timpul, numai ca, daca esti bine organizat, ti le rezolvi pe toate si ai timp si de viata ta. Iar perspectiva de a lucra la patron si a sta cu orele peste program la serviciu, in conditiile in care esti platit doar pentru 8, la care sa adaugi orele pe care le petreci cu transportul, nu mi se pare (sau nu mi se mai pare) deloc apetisanta.
2. Faptul ca ai toata ziua la dispozitie pentru lucru nu inseamna ca stai la calculator non stop. Iarasi, tine de cat de bine iti organizezi timpul. Eu lucrez de acasa de 3 ani, si aproape in fiecare zi am timp pentru un “somnic” de 1 ora sau 2. Fa asta la patron. Apoi, de cand lucrez acasa am timp sa imi fac pasiunea, care este fotografia. Adica am timp sa ma duc pe strazi si la evenimente si sa fac poze. Lucru care, evident, imi era imposibil cand aveam un job de 8 ore. Si cu pozatul, ceea ce la inceput era pasiune devine incet incet un job. Sunt contributor pe dreamstime.com si astfel imbin placutul cu “foarte” utilul. Si sunt contributor TOCMAI pentru ca lucrez de acasa si am timp de poze.
3. Da, ma duc cu laptopul dupa mine in concediu, dar proiectele pe care le fac in concediu imi rapesc o zi, maxim doua. Si asta formata din ore nelegate intre ele. Am ajuns la o rutina la care pot sa imi rezolv si treburile si sa imi fac si concediul.
4. Chestia cu tine care stai acasa, dar de fapt nu esti cu familia ta e complet falsa. Acum 3 ani lucram la o revista. In fiecare zi lucram cel putin 10 ore iar la predare veneam si pe la 3 noaptea. Copiii mei ma vedeau doar in poze. Acum, oricat de ocupat as fi, pot sa imi fac timp sa iau masa cu restul familiei, sau sa plecam in parc sau sa… Desigur, cand sunt super prins stau doar la calculator. Dar, sunt acasa. Ei ma vad, eu ii vad si pot sa vorbesc cu ei tot timpul.
5. Si povestea cu lipsa venitului stabil e o utopie. Eu am facut pasul la freelancer DUPA ce am fost sigur de un venit stabil. Desigur, am avut proiecte care mi s-au incheiat, dar au aparut altele. La fel e si la job. Se mai inchide fabrica, te mai da afara patronul. Deci, nu te apuci sa lucrezi de acasa decat dupa ce esti sigur ca nu mori de foame.
6. Dar, de departe cel mai fals argument, si de fapt motivul pentru care m-am hotarat sa adaug un comentariu, este ultimul. Cum ca pentru ca nu ai sef nu te impinge nimic sa iti faci treaba. Complet eronat. Dimpotriva, as zice. Tocmai pentru ca esti propriul tau sef iti faci treaba foarte bine si ti-o organizezi exact asa cum vrei. Daca tu imi spui ca ai nevoie de un sef ca sa te faca sa muncesti… e trist, e tot ce pot sa zic.
7. E adevarat ca pasul inapoi e foarte greu de facut. Dar nu pentru ca nu ai putea. Ci pentru ca odata ce ai “gustat” din viata de freelancer, mersul in fiecare zi la job, ca sa te futa unul (sau una, ca sa freci tiparul chiar si cand nu ai practic nimic de facut dar trebuie sa pontezi timpul de la job, ca sa socializezi de forma cu niste imbecili pe care trebuie sa-i suporti, desi ii urasti, ca sa… si pot sa dau un milion de alte motive, nu ti se va mai parea deloc o alternativa.
NOU
La tati nii greu dar nu la fel.
Se spun multe in ziua de azi de bine si de rau despre angajat , liber profesionist sau patron.
Fiecare situatie din cele 3 au avantaje si dezavantaje. Conteaza ce ti se potriveste cel mai bine si ce-ti doresti (fix in ordinea asta).
Inca ceva, sefi ai in oricare din cele 3! Fie ca e vorba de coordonator/manager/ceo , fie ca e vorba de clienti si stat(institutii).
Evident, liber profesionist nu e coltisor de rai dar daca te incapatanezi sa faci asta sunt mici chestii prin care te poti ajuta . Ex: in functie de stilul tau de viata etc iti stabilesti un program de lucru ca angajatii dar in ce interval orar te coafeaza, iti inchiriezi o garsoniera si lucrezi in tihna ori te inchizi intr-una din camerele casei si rogi familia sa considere ca esti la munca si sa-ti respecte timpul.
Nu exista scurtaturi sau cea mai buna alegere ci ce e mai potrivit pentru tine.
NOU
Ai uitat sa spui cum nu te plateste nimeni sa fii bolnav si sa ai sarbatori legale 100 de zile pe an. Abia mi-am revenit dintr-o raceala – 3 zile nu am putut lucra. Pastilele au costat vreo 20 de euro, statul pe tusa a costat mai mult. Mult mai mult.
Iar asta cu venitul stabil – nu-s de acord. Cu toata simpatia iti spun exact ce mi-a spus un prieten care castiga in jur de 30 de mii pe an, doar ca pe toti in aceeasi luna (sau in interval de maxim 2 luni) iar restul lunilor nimic: “grow the fuck up and start budgeting”
NOU
Budgeting este materie de studiu în școlile din districtul meu și este motivul pentru care îmi place aici de mor. Fenomenal câtă educație în organizarea și planificarea multor altor lucruri îți poate da acest lucru. Or fi ei americanii futuți la creier de alte rahaturi dar de Budgeting și Acting Class sunt fermecat.
NOU
Sunt angajat, dar am posibilitatea de a lucra de acasa. M-am saturat de “facilitatea” asta din câteva motive:
1. Au fost câteva situatii cand eram pe budă si n-am raspuns intr-un timp suficient de scurt la un mail (adica imediat ce mi-a intrat in Inbox). Concluzia sefilor a fost ca astia care lucrează de acasă de fapt prestează alte activitati, nu indeplinesc sarcinile de serviciu.
2. “Daca tot ai fost toata ziua acasa, n-ai putut si tu sa duci gunoiul?”. Mda, explica faptul ca n-ai putut misca in front pana la ora X.
3. Nu fac nimic bine, de multe ori: nici nu dau randament la lucru, nici nu fac mai multe treburi casnice (daca apuc sa fac).
4. Surprinzător, la lucru pot sa stau o ora in pauza de masa fără ca sa observe seful, dar cand sunt acasa si trebuie sa pun si sa strâng eu masa si sa spal vasele, brusc se constata ca mi-am luat depasit pauza de masa.
Asa ca lucrul de acasa nu mai e pentru mine. Economisesc 50-60 de lei lunar si-mi fac jobul mai naspa, socializare mai putina, chiar nu merita sa lucrez de acasa, decât daca ploua groaznic afara.
NOU
Sefii tai sunt romani?
NOU
Mailurile se citesc la perioade/ore prestabilite! E o chestie de productivitate prin evitarea multitaskingului.
Eu nici la servici nu citesc non-stop mail-urile…
NOU
Si asta e unul dintre cele mai bune articole citite de mine in ultima vreme. Adevarat cap coada. Bravo!
NOU
de obicei muncesc la birou, dar mai am zile cand nu ma duc la birou si prefer sa stau acasa, poti spune ca nu fac nimic in zilele cand “muncesc de acasa” deoarece mereu se gaseste cate ceva, cum zice Arhi paine, dus gunoi, supravegheaza copil, plateste o factura, etc si cand se intampla una ca asta iti f–e toata concentrarea si te asezi iar in fata monitorului; nu apuci sa vezi ce scrie pe monitor ca imediat apare altceva.
In concluzie daca muncesti de acasa nu dai randament nici la treburile administrative nici la munca pe care o faci .
poate doar daca esti burlac, atunci nu are cine sa te bata la cap 🙂
NOU
Of, Doamne! Daa. Capitolul asta cu “muncesti non-stop” imi suna asa cunoscut. Am o clienta (buna, d-aia de tinut) care m-a sunat o data sambata seara la 6 si imi zice senin: “poti? te rog eu frumos ca am nevoie. din vina mea e asa din scurt”. Zic “ce inseamna asa din scurt?” Clienta: “Pai…am nevoie de text in doua ore”. Noroc ca nu prea am viata sociala si am putut sa i-l fac :))
Una peste alta, in loc de frumos, mai bine ar zice astia ca e o provocare intelectuala sa o arzi asa, cand muncesti o seara pana la 12, de exemplu, pici de somn si maine ai deadline si tre’ sa te trezesti la 7. Dar macar noi facem ce ne place. Eu, cel putin.
NOU
acu ma scuzati, da daca va placeti sa stati capra la clienti e treaba voastra.
eu am invatat ceva de la soacra-mea (e si ea un fel de freelancer). nu lucreaza sambata si duminica. si le spune asta verde-n fata clientilor.
NOU
dar un ziar sau o publicatie online ce face? inchide in weekend?
NOU
vorbim de freelanceri sau de firme in toata regula?
NOU
de freelanceri
NOU
Sunt 99% de acord cu tine 🙂 Partea cu programul tine de vointa, experienta si domeniul de activitate. Munca de acasa se poate face lejer daca ai un program nemteste si nu alergi sa faci averi sau sa prinzi toti clientii care iti trec pragul. Eu am inteles in toti anii astia ca suma x este suficienta pe luna pentru a trai decent si fara dureri de cap. Asta cu disponibilitatea tine si de respectul de sine. Pana la urma, indiferent unde lucrezi trebuie sa existe niste limite. Eu ma asigur sa le delimitez.
Ce ai uitat sa spui este faptul ca se nimeresc perioade in care nu ai de lucru nimic si alte perioade in care toti clientii vin buluc.
“Dar familiei îi va fi greu să înțeleagă și să conceapă că, dacă ești acasă, tu de fapt ești la muncă. ” Nu numai familiei, in general toata lumea care te cunoaste are impresia ca stai acasa, adica nu faci nimic 🙂 Ai tot timplul din lume.
NOU
Cafenele sau un spatiu de co-working. In primele e mai fun, dar mai putin productiv, intr-un hub e (relativ) mai putin fun (ca nu merge muzica tot timpul, ca nu poti striga cand vorbesti la telefon, etc) dar e mai productiv + avantajul accesului la o comunitate de alti freelanceri cu abilitati complementare.
In Bucuresti sunt 3 hub-uri cu preturi cam in acelasi palier (intre 50 si 130 EUR / luna): Impact Hub, Tech Hub si Connect Hub (disclaimer: lucrez pentru Connect Hub).
NOU
draga domnisoara trista,
daca ai vaginul in flacari, du-te la ginecolog.
cu drag,
Gono Rea