Preocuparea mea pentru sănătate a atins un nou nivel pentru că, într-o conjunctură favorabilă arhiblogului, am aflat despre trigliceride, care sunt la fel de importante pe cât de serios le sună numele.

trigliceride

Din păcate, multă lume nu a auzit de ele, de rolul lor în organismul uman și cât de periculoase pot deveni în momentul în care depășesc limita de 150 de mg/dl. Tocmai aici intervine Misiunea 150, care își propune să încurajeze informarea, testarea şi tratarea hipetrigliceridemiei (creșterea valorilor trigliceridelor – HTG) și să promoveze un stil de viață sănătos

Ce sunt trigliceridele?

Trigliceridele sunt un tip de grasimi care circula in sange.
Surplusul de calorii rezultat in urma procesului de digestie se depozitează în celulele grase ale corpului sub formă de trigliceride pentru a fi cosumat mai târziu. Caloriile respective provin în special din carbohidrați și din grăsimi saturate, iar organismul apelează la ele pentru a asigura energia necesară organismului în perioada dintre mesele zilei.

Ce este hipertrigliceridemia (HTG)

Hipertriglicemia apare în momentul în care nivelul trigliceridelor din sânge depășește valoarea de 150 mg/dl, de aici și numele Misiunii 150. Persoanele care consumă mai multe calorii decât ard se confruntă de regulă cu această creștere de trigliceride în sânge.

Care sunt riscurile HTG

“Excesul de trigliceride poate face ca peretele interior al vaselor de sânge să fie îmbrăcat cu grăsime. Aceste depozite (sau plăci de grăsime = ateroscleroză) îngustează spațiul prin care curge sângele în vasele sanguine, astfel că, mai puțin sânge ajunge la țesuturi. Cu alte cuvinte, hipertrigliceridemia creşte riscul cardiovascular, putând genera infarct sau accidente vasculare cerebrale.”

Pe lângă pericolele expuse în citatul de mai sus, pe care l-am redat integral ca să nu îi diluez mesajul destul de îngrijorător, hipertriglicemia poate cauza pancreatită, diabet zaharat de tip 2, boli de inimă, ficat gras non-alcoolic și chiar și demență, din simplul motiv că trigliceridele pot afecta vasele de sânge de la nivelul creierului, determinând acumularea unei proteine toxice numite amyloid.

Cum putem fi siguri că nu avem probleme cu trigliceridele?

În primul rând să ne facem testele de sânge (analiza de sânge pentru trigliceride costă 12 lei, iar tot profilul lipidic (colesterol, colesterol HDL, LDL, trigliceride) costă 40 de lei.

În al doilea rând, să mâncăm echilibrat și să ducem o viață cât mai departe de sedentarism, ceea ce m-am apucat serios să fac în ultimul timp.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

46 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Mda,din pacate chiar zilele astea,mamei mele i-au iesit trigliceridele 370…

  2. Testele respective pot fi prescrise de medicul de familie, iar daca esti angajat sunt cuprinse in planul anual de analize pentru medicina muncii (cel putin la mine sunt).

    • #3

      Sunt gratuite daca sunt prescrise de medicul de familie dar tot bagi 20 lei coplata pentru fiecare vizita la medic, pentru ca dai minim 100 euro pe luna la CASS si pentru ca #muietuturorpoliticienilor

    • @maniak: in cazul meu sunt putin norocos cu pachetul de servicii medicale platit de angajator. Am o gama larga de analize anuale obligatorii, plus altele la cerere, eventual si consultatii gratuite daca e cazul. Din pacate am in familie cazuri de diabet + avc + probleme cu inima si am ajuns sa ma stresez aiurea daca vad ceva suspect prin rezulatatele de la analize 🙂

  3. #5

    1. Nu costa nimic daca medicul de familie iti da bilet de trimitere … in teorie. In practica, daca n-ai relatii in sistem, mai bine platesti cei 52 lei.

    2. @Gabriela: informatia trebuie pusa in context clinic. Iar asta o poate face medicul specialist sau medicul de familie care stie intreg istoricul + are in fata intreg buletinul de analize.

    • #6

      Paul,normal,eu am dat doar o informatie,a facut un set complet de analize,deja i s-a prescris un tratament,sa vedem ce efecte va avea…

  4. #7

    hmmm…..triglyceride…sport…sanate…
    clar…incepi sa imbatranesti 😀

  5. Mancati carne de iepure si prepelita ca sa nu faceti gliceride de-alea, in gat.

    • #9

      Omu o zis sa mananci carne de epure nu sa il vanezi cu masina pe camp…

  6. Analize complete, absolut gratuit: donezi sange si in 15 zile mergi dupa rezultate. Nu costa nimic. Si vorbesc de analize complexe, valoreaza aproximativ 800 lei la laborator.

  7. #11

    Mai vrea cineva si de la mine? Eu am pe la 400.

  8. #12

    Sunt la coadă la recoltare ..

  9. #13

    Am găsit acum vreo lună pe un site de echipamente medicale un aparat cu care îți poți face tot profilul lipidic acasă. Seamănă ca dimensiuni cu un telefon. Cred ca e util pentru persoanele care au nevoie de o monitorizare permanentă

    • #14

      Monitorizarea permanenta in cazul asta presupune o reevaluare a situatiei la 3-6 luni. Nu mai aruncati banii pe toate aparatele de buzunar.

    • Nu sunt de specialitate. Sunt convins ca cineva cu pregătire în domeniu poate spune clar dacă sunt sau nu utile. Eu am dat peste ele și mi s-a părut că ar fi utile pentru persoane care au și o mobilitate scăzută sau se află în provincie iar deplasarea la un centru de recoltare ar presupune un drum mai lunh

  10. uite, inca o data ii multumesc mamei pentru gena ce mi-a dat-o, inca un motiv pentru care personal, n-am de ce sa-mi fac griji, oricat de multe calorii as baga in mine… articolul e insa bine venit, multumesc.

  11. Eu imi fac analizele de sange minim o data/an.
    Intotdeauna trigliceridele mi-au iesit intre 50-70, asa ca din punctul asta de vedere stau bine.
    Colesterolul este insa cel care se apropie vertiginos de limita maxima. (200 parca)

    • #22

      Am aceeasi problema, si dupa multe dicutii cu diversi medici se pare ca daca ai trigliceridele bune dar colesterolul e mare, poate fi cauza genetica si/sau stress.

    • Adevarat, ca si ai mei parinti au ambii colesterolul marit.
      Dar nu exclud nici factorii de stres. Ai aflat daca il putem scadea cumva fara medicatie?

    • #24

      seminte de mustar, 2 lingurite, de doua ori pe zi

    • #25

      Arhi, neaparat luate cu bicarbonat!!!

    • #26

      eu le iau fara

    • #27

      Arhi, linguritele alea cu boabe de mustar dau rezultate?

    • #28

      da. e recomandare de la medicul diabetolog pentru tata, caruia nu ii mai scadea colesterolul. i-a scazut si nici nu i-a mai crescut vreodata

    • #29

      Multumesc. Citisem despre genul asta de tratament…dar eram sceptic in privinta lui.

    • #30

      Arhi, linguritele de mustar sau boabe de mustar ? Trebuie luat permanent sau un anumit numar de zile pe luna? Multumesc!

    • #31

      boabe de mustar. il iei pana scade

  12. #32

    Analizele astea se fac inainte sau dupa o saorma cu de toate spalata in 4 pasteurizate reci? Adica le facem inainte, ca sa ne mintim singuri sau dupa, ca sa aflam cum stam de fapt?

  13. #33

    Trinitroglicerina asta se transforma in trinitrotoluen in anumite cazuri. Am citit io pe net…

  14. #34

    Eu am gasit o chestie interesanta documentandu-ma pentru mama: “Trigliceride / HDL <= 4"
    2 ar fi un rezultat bun iar 4 ingrijorator.

    ps: mie mi-a iesit un 1.1, Arhi astept un raspuns si de la tine.

  15. #35

    cam deprimant in ultimul timp..

  16. #36

    baga-mi-as monogliceridele in trigliceridele tale

  17. #37

    Eu le am peste 300 si colesterolul la fel. Tensiunea luata acu o sapt 18-12. Deci sunt cam mort in acte. Azi merg la cardiolog sa vad daca îmi mai bate inima măcar.

  18. Grasimile saturate sunt ok, Arhi. authoritynutrition.com/saturated-fat-good-or-bad/

    Au fost asociate multa vreme cu bolile de inima pentru ca nu au fost luate separat intr-un studiu. Fac rau si cresc trigliceridele in combinatie cu carbs, dar orice face rau in combinatie cu carbs. Ei cresc de fapt trigliceridele si colesterolul.

  19. #43

    Colesterulul e o unitate de măsură destul de inutilă. Important e raportul HDL/trigliceride, care trebuie să fie cât mai mare.

  20. Colesterolul rau (pentru ca asta ne streseaza organismul) poate depasi limita al toate tipurile somatice. Am intalnit cazuri in care respectivul avea 50 de kg (cu hainele ude), iar colesterolul era la cer dar si persoane mai plinute care il aveau in limite normale. Totul tine de cum iti functioneaza organismul si cat de lenes esti in viata de zi cu zi.
    Eu am avut mici probleme cu colesterolul si l-am redus facand sala de 5 ori pe saptamana (1 ora cardio + 40 de minute fitness) si consumand un supliment alimentar compus din coenzima q10 + omega3+seleniu. In aproximativ 2 luni am ajuns sa am colesterolul foarte scazut (aproape de zona inferioara).

    • #45

      După cum spuneam, nu prea contează colesterolul rău (LDL), ci raportul HDL/trigliceride, care trebuie să fie cât mai mare şi supraunitar. LDL-ul e oarecum irelevant, un indicator bun fiind doar LDL-ul oxidat, dar ăla nu prea se poate testa la noi în ţară.

  21. #46

    Mersi pentru reclama indirecta, sa mearga oamenii la laboratoare pt. analize, sa faca si gura mea un ban :)). Desi luna asta e plin, doar vin oamenii muncii de peste hotare.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam