Avem nevoie de și mai mulți studenți. De cât mai mulți. În special la facultățile unde nu se intră cu examen și unde nu e necesar să înveți ceva sau să îți dezvolți ceva. Deci da, Politehnica e scoasă din calcul.
De ce?
De asta.
Avem nevoie de și mai mulți studenți. De cât mai mulți. În special la facultățile unde nu se intră cu examen și unde nu e necesar să înveți ceva sau să îți dezvolți ceva. Deci da, Politehnica e scoasă din calcul.
De ce?
De asta.
NOU
nu cred ca e vreun absolvent de ASE casier la hipermarket … dar da, au nevoie de casieri cu facultate ca la cat de prost e sistemul de invatamant au nevoie de mult studiu sa poata folosi casa de marcat asa cum trebuie 🙂
NOU
Stiu un tip care dupa ce a termniat ASE-ul la finante, s-a apucat de master tot la ASE, acum face master si lucreaza la Mega Image. Casier. Da, ok, e genul de om care nu are bani multi si care nu este impins de nimeni de la spate, in plus e si putin cam tamp cand vine vorba de networking sau interviuri. Dar prezumtia ta oricum e gresita, sunt sigur ca mai sunt si altii in situatia lui 🙂
NOU
Pe langa celebra vorba cu bila, ASE-ul mai avea un mit: intri greu, iesi usor. Asta era valabila atunci cand exista un examen de admitere. Dar ghici ce, acum se intra doar cu dosar, deci mitul a devenit “intri usor, iesi usor”.
Asta poate fi principalul motiv pentru care s-au bulucit la admitere absolventii de liceu. Sa stii ca treci usor printr-o facultate care da bine la CV (sa fim seriosi, desi nu mi se pare in regula, daca un manager de resurse umane are de ales intre un CV cu ASE si un CV cu Spiru Haret, il va alege pe cel cu ASE) si sa ai timp de betii si orgii prin camine, nu prea mai conteaza ca o sa platesti peste 4000 de lei pe ani daca nu intri la buget (numar de locuri la buget care a micsorat, bineinteles).
Numai ca s-ar putea sa te trezesti proaspat absolvent al ciclului licenta, cel mai bun din grupa si din serie, si sa te angajezi casier la benzinarie (caz real).
NOU
Pe vremea mea dintr-o clasa finala de liceu de cam 30-35 bucati elevi selectia era asa: 4-5 medicina, 6-10 politehnica, 5-6 universitate, vreo 2 la armata ca sa se invete cu “greul” si restul la ASE sa faca si ei o facultate. Acum s-a inversat scara valorilor … 🙂
NOU
Numai eu vad tot clipul negru? Sau e ceva si nu m-am prins 😀
NOU
da
NOU
Sunt convins ca nu generalizezi, de aia nu o iau personal musai, chit ca am terminat si eu ASE-ul la Comert. Sa stii ca pe langa unele facultati de vraja, are si ASE-ul ceva la fel de “politehnic”, vezi Cibernetica sau Contabilitatea de Gestiune. Si pe vremea studentiei mele se intra inca cu examen.
Cu ce nu ma pot impaca eu, este SNSPA-ul- cvasi-inutil, cu facultatile lor de Branding Communication si Media Policies si alte rahaturi din astea frumoase la auz, in principal datorita cultivarii acelui soi de aroganta pe care-l etaleaza cei de acolo – nici atunci nu-i suportam, dar nici acum.
NOU
si eu tot la ase, si eu tot la comert. yey
NOU
Hai sa iti spun o chestie : ASE are mit-ul cu bila de pe ASE si atat, SNSPA are sediu nou si profesori bun. Vezi cumva diferenta ?
Toti studentii de la SNSPA au cel putin o sansa pe an de a plecat in strainatate sau la conferinte, excluzand ERASMUS. Pe cand la ASE toata bataia e pe ERASMUS unde se plateste.
Aroganta de la SNSPA vine din faptul ca dupa 1 an de facultate ajungi sa vezi lucrurile diferit, pe cand la ASE inveti cluburile din Bucuresti. 🙂
NOU
MITUL *
NOU
@Bitu Mihai: Aroganta celor de la SNSPA vine fix din prostie. Nu e justificata de nimic. UPB are sedii vechi si urate, are atat profesori foarte priceputi cat si profesori mai putin priceputi. Cu toate astea produce absolventi cum ar fi Andrei Alexandrescu si multi altii a caror competenta e dovedita si recunoscuta. Intre timp SNSPA ce produce? Cati din absolventii de SNSPA se fac remarcati in domeniul politic si administrativ? Asta e masura valorii unei scoli: ceea ce produce, nu “sediu nou si profesori bun”.
SNSPA te face “sa vezi lucrurile diferit” in sensul de rupt de realitate. Iti hraneste orgoliile si te mangaie parinteste pe cap ca esti special in timp ce unii studenti de la UMFB invata sa salveze vieti. Penibil.
O fi avand ASE mitul cu bila dar SNSPA e pe cale sa aiba propriul mit: ca nu e-n stare sa produca un absolvent capabil sa-si scoata aroganta nejustificata din cap. Sau capul din cur.
NOU
@Bitu ; nene, ASE are mitul cu bila, iar SNSPA sediu nou!? atat!? asta e argumentul tau in favoarea unitatii de invatamant care fabrica absolventi necesari ptr nimic. ASE-ul a avut cel mai mare buget alocat in perioada mea de studentie, bani care pe langa sifonarile naturale s-au si vazut, real, unde s-au dus. Pe langa asta, trebuie s-o zic, sediul ASE este mult mai cool si misto fata de ala SNSPA, iar 99,9%din asociatiile studentesti, ong-ur si voluntariat isi iau 99,9% dintre membrii, ghici de unde, de la ASE mestere. Ah, si or fi aia de la SNSPA aroganti cum de altfel si cred, dar stiu sa scrie, tu, nu prea.
NOU
Leonov, de acord cu comentariul tău, dar azi mă simt grammar nazi, deci să băgăm:
1. ?!, nu !?
2. “s-a văzut” (unde s-au dus banii), nu “s-au văzut”
3. “membri”, evident…
4. pt., nu ptr
5. “sediul ASE-ului”, “ăla al SNSPA-ului”
Acest comentariu este scris de un absolvent de drept la Spiru Haret 🙂
NOU
eu nu cred ca trebuie neaparat atunci cind mergi la facultate sa si profesezi in domeniul respectiv. sa nu uitam ca ai timp sa te decizi ce sa faci si peste 5 ani nu neaparat de la 18 ani. insa cred ca e bine sa mergi la o facultate oricare ar fi aia pentru ca-ti dezvolta orizontul.
NOU
Mhm, si sa ocupi locul unuia care chiar vrea sa invete ceva in domeniul ala. Ca te poti razgandi dupa un anumit timp e ok, dar sa te inscrii la o facultate doar ca vrei sa faci o facultate pentru ca iti dezvolta orizontul e cam absurd.
NOU
ce cacat de argument e asta? “ii iei locu unuia”. Daca e prost ma doare in pl de el. Daca e destept, totusi, ma si doare in pl de el, mai si rad de el.
Deciziile le fac in functie de ce vreau eu, nu de ce vrea un posibil “unu”. Pentru ca ma doare in pl de el
NOU
@animal00: e perfect corect sa gandesti ca tine. Pe mine daca ma doare la basca daca beau Cola Fanta sau Sprite dar colegul de munca vrea mult Cola pentru ca ii place normal ca o sa beau si eu Cola pentru ca deciziile le iau in functie de ce vreau eu.
NOU
what? Ce ai zis aici?
Ideea e asa. Tu iti alegi o facultate din mai multe motive. Si, dintre toate astea ti-a rezultat X. Chit ca motivele sunt puerile. dar unu vrea sa faca facultatea aia din motive serioase.
Dece mi-ar pasa mie de motivele altuia?
NOU
Mama, dar sunteti toti porniti asupra ASE-ului. Adevarul e ca Politehnica te desteapta…
NOU
Jonglam cu BigMacii mai bine decât ăla din clip pe timpul facultății. M-am lăsat de telecomunicații după doi ani și am terminat litere, fu una dintre cele mai bune decizii din viața mea.
Plozii de liceu au nevoie de consiliere profesională. Dacă ea nu vine din partea instituției de învățământ și nici din partea părinților/fraților mai mari, situația pute.
Cred că ar trebui înăsprite condițiile de admitere la facultate și promovate școlile profesionale… ah, stai, nu prea mai sunt școli profesionale.
NOU
Intamplator am de-a face cu elevii din licee care ar avea nevoie de consiliere profesionala. Poti sa le spui orice despre o cariera, sa zicem in turism daca vor trebui sa aleaga intre o facultate fie ea si de administratie publica si o scoala vocationala cu reale sanse pentru absolventi de a lucra in industrie, iti garantez ca vor alege spiru. Nu stiu cum gandesc, eu cred ca parintii sunt cei care gresesc in primul rand.
NOU
Hai sa-ti spun cum a mers consilierea mea profesionala din partea parintilor. Mama si tata: : “Nu te du mai fata acolo, ai sa ai 5 ani grei si o sa fie vai si-amar de tine, fa si tu ceva mai usor, nu te baga fix in groapa cu rahat cum am facut noi!”. Eu: “Dar daca eu asta vreau si asta am decis! Lasa ca o sa fie ok, ca doar nu-s proasta! Ma duc unde-am zis ca ma duc si gata.”
Ce a urmat… mai bine nu-mi amintesc :). Cred ca toti tinerii ar face aproximativ la fel, gen “eu stiu mai bine, tu nu stii nimic, sictir”.
NOU
Facultatea care o fac nici măcar nu se pupă cu domeniul în care lucrez, și nu, nu sunt ospătar. Chestia e că dacă ai o oportunitate să te angajezi undeva unde e cald și bine(și te reprezintă) nu prea contează ce studiezi tu la facultate. Până la urmă e un act care îl primești după 3 ani de la terminarea ei și te poți prezenta la un interviu având studii superioare(dar tu ești prost bâtă în domeniul studiat).
Adevărul este că 80% din studenți fac o facultate pentru diplomă(printre care, spre rușinea mea mă aflu și eu)
NOU
La facultate vad ca nu se invata gramatica. Iti dai tu seama singur unde ai gresit dupa ce recitesti.
NOU
Alexandru C: ce bine că ai terminat tu #douăfacultăţi şi ne poţi lumina şi pe noi, cei care trăim în umbră, cum e cu gramatica…
NOU
@Alexandru Da mă da, ăsta cu 2 facultăți. Ești genu de om care întreabă cum se scrie un cuvânt și când afli îi corectezi pe alții ?
NOU
Eram sigur ca o sa apara si hateri:)) iti dai seama, eu am zis ca am absolvit #douafacultati fix ca sa ma laud aici:)) de parca m-ar ajuta cu ceva sau mi-as dori sa il impresionez pe willmark01. Asa-i ca te roade invidia ca tu nu ai #douafacultati?:)))
NOU
Asa e ca nu te-ai prins care e greseala pe care ai facut-o?
NOU
A uitat omul acuzativu’, de ce esti hater? Un typo, o sa zica.
NOU
Cred ca te-ar lumina un pic de studiu pe exprimarea Tariceanu-lui… 🙂
NOU
Alexandru C.: se zice “greșeala care ai făcut o”
NOU
Asa cum am zis si la zoso, in facultate te duci ca sa inveti ceva indiferent ca e ase, snspa, poli etc. Ca absolvent de politehnica(elth) si de ase(Rei) pot sa imi dau cu parere despre ambele. Ase a fost foarte usor dar doar din cauza ca eram invatat cu nenorocirea de poli. La poli cam 50% din ce ne-a fost predat era bullshit, abia in ultimii ani era fux ce ma interesa…la ase procentul mi s-a parut si mai mare
NOU
P.S: la facultate te duci ca sa iti fixezi niste chestii care te intereseaza pentru ca mai apoi sa le studiezi si aprofundezi singur.
Valul asta de elevi care vor ase si snspa se datoreaza si lipsei unui program de orientare in cariera, unor parinti care nu stiu sa isi indrume copilul sau sa il faca sa descopere ceea ce il intereseaza…
NOU
mai este un scop – faci Poli sa-ti dezvolti gandirea logica, de aceea multi angajatori angajeaza politehnisti ca sa nu se trezeasca cu poeti pe pontaje … oricum majoritatea job-urilor sunt pentru studii medii 🙁
NOU
Am terminat Automatica anul trecut. Majoritatea colegilor mei din clasa de liceu au terminat tot Automatica sau Calculatoarele. Insa am multi cunoscuti care s-au dus la ASE (unde ei au facut 3 ani, eu am facut 4, deci oficial au avut un an in plus de gandit incotro sa mearga mai departe).
Acum, peste un an de cand am terminat facultatea (ei doi chiar), sunt angajat in domeniul dorit de networking, mi-am luat si-o certificare de entry level, CCNA, si merg cu studiul spre CCNP. Ei inca nu sunt angajati. Motivul ? Vor un salariu mai mare ca al meu si nu gasesc pe nimeni care sa le ofere atata => concluzia lor ca sunt neapreciati de angajatori.
Asta e mentalitatea, n-ai ce-i face.
NOU
@Alexandru C. o bruma de orientare exista. Din pacate, in urma cu cativa ani au avut grija sa creasca norma psihopedagogilor scolari la 800 de elevi / consilier si in plus sa accepte pe post de consilier orice absolvent de psiho / socio la Spiru, fara vreo bruma de experinta / vocatie.
Am o analiza facuta pe o nisa destul de ingusta unde dintre studentii din B ai specialitatii respective mai putin de 40% au o vaga compatibilitate cu profesia viitoare.
Dar cum tara te vrea prost …
NOU
Tu stii mai bine datele. La scoala unde preda mama nu exista psihopedagog sau cineva capabil sa indrume un copil, fiecare profesor incearca sa faca ceva dar nu le iese, parintii vor doar notele cat mai mari fara sa tina cont ca odrasla nu stie nimic. Sa vezi scandal la sedinte cand se ratoiesc la profesori intreband de ce are copilul 4 si nu 8 ca ei stiu sigur ca copilul lor e de 8 si vrea sa se duca la liceu de prestigiu nu la scoala de meserii…
Daca parintii are apleca urechea la ce spun profesorii si ar cantari obiectiv notele si aptitudinile copilului eu zic ca l-ar putea indruma corect
NOU
Alexandru, un parinte ar apleca urechea la un profesor CARE STIE sa se impuna. Profesorii din ziua de azi (nu ma refer aici la mamica ta) sunt niste mielusei in fata macelarului. De ce? Simplu… Pentru ca au in fata lor (la sedinte) niste parinti care fac uz de functie, influente si se comporta ca niste camatari. Trist este ca lucrul asta il vad si odraslele. Odrasle care la primul accident (pe trecerea de pietoni) isi suna parintii sa faca din nou uz de influenta si sa ii scape cu basma curata.
Daca ar exista un dascal care s-ar impune in fata colectivului de parinti, inseamna ca s-ar impune si la clasa si toata lumea ar avea de castigat! Dar cati dascali in rromanica noastra au vocatia catre aceasta meserie? Cati dascali sunt dispusi sa faca treaba pe un salariu mic? Cati dascali isi mai doresc sa schimbe ceva?? Raspuns: foarte putini – spre DELOC !!!
NOU
Total deacord: mama lasa corijenti cu duiumul(pe merit), nu ii pasa de functiile parintilor si se vad rezultatele: cei care sunt prosti nu intra in examene iar cei care isi dau cat de cat interesul trec de el fluierand. La ultimul examen de capacitate a avut vreo 4 note de 10 luate de elevi care in timpul anului aveau 7-8->parintii au tacut si au recunoscut ca metodele de predare dau roade:))
Numa’ de mine nu s-a lipit matematica cum trebuie
NOU
@Alexandru C. probabil scoala are < 800 elevi si atunci vine la pachet in norma consilierului cu alta unitate de invatamant. Pentru un salariu de 1000 lei net (pentru cei cu ceva experienta) e posibil sa fie o intelegere tacita cu cei din conducere sa presteze doar la una dintre unitati si sa vina la a doua doar pentru cazurile speciale, fie si-a bagat picioarele si nu apare decat la cerere la ambele scoli.
NOU
Cand eram in facultate, lucram la un magazin in mall, in tura cu inca doua fete. Una nu stia sa isi scrie numele, cealalta mai cu litere de tipar, dar era la facultate, la Spiru. Management, ca suna de viitor. Cand a terminat facultatea (usoare licentele la Spiru, mi-a luat doua zile…), mi-a zis ca ea isi da demisia, ca vrea post de conducere, de-aia a facut facultate. E casiera si astazi…
NOU
Are preturi mici sau mari? 😀
NOU
“E casiera si astazi…”
Adica incaseaza?
NOU
Si tu ai fost grasa…care e relevanta?
NOU
Hai sa vedem cat dureaza pana nu-l mai baga nimeni in seama pe RobertD. O sa ajunga ca Fregeidank, caruia nu-i mai citesc comentariile de luni de zile. Trec peste, e absolut irelevant ce zice. RobertD, cred ca mai ai vreo cateva luni de viata in comentarii.
NOU
Diana, Freigedank e un guru, RobertD este un remix nereusit de Perfu
NOU
@Moromete: pai, vine august, incep reducerile, eu zic ca sunt mici :))
NOU
Freigedank e la puscarie, nu a mai zis nimic de ceva vreme.
NOU
Robert D: ea a fost grasă și i a trecut. Tu ai fost prost și atât.
NOU
Cititi comentariul nr. 4 din acest articol www.zoso.ro/de-ce-dau-copiii-la-ase/ si apoi comentariul nr. 2 din acest articol.
NOU
ahahahaha pancreas, burn:))))
NOU
Pai n-o fi avut idei noi, ehh ce-l ardeti pe baiatu 😛
NOU
Da, mi-a fost lene sa scriu ceva ce ducea la fix aceeasi idee. What’s the problem?
NOU
Imi zicea unu de la SNSPA: “ba, tu cu dreptul o sa iesi vanzator!”. Nu “ba”, o sa ies vanzator care cunoaste legea!
NOU
Am terminat liceul anul acesta. Ca sa nu raman pe dinafara cu facultatea, am ales ca ultime optiuni ASE si SNSPA. Daca la ASE se intra pe baza de dosar, la SNSPA se sustine un examen deloc usor. De exemplu, eu pentru Publicitate (80 locuri) am dat examen la istorie, iar nota a reprezentat in proportie de 100% media de admitere, BAC-ul fiind necesar doar in cazul unei departajari.
Din fericire, am intrat la drept si nu a mai fost nevoie sa ajung la ASE, respectiv SNSPA.
NOU
O sa fiu putin rau… si o sa-ti spun ca ai facut cea mai proasta alegere. In primul rand, ai zis ca ai ales astea 2 optiuni ca sa nu ramai fara facultate, deci e clar ca nu-ti place niciuna dintre cele doua sau iti place ceea ce ai auzit. In al doilea rand, in Romania sunt si alte facultati pe langa ASE si SNSPA. In al treilea rand si cel mai important, cele mai bune facultati din tara dau un examen de ADMITERE greu, pentru ca unde e mai greu acolo se face mai multa carte, acolo sunt mai multe locuri de munca ca nu intra foarte multi. Examenul de la SNSPA e o gluma…
O sa-ti spun mai pe romaneste… e o facultate de duzina. Ce iesi terminand SNSPA-ul? Vreau un simplu exemplu si nu vreau ca raspuns: “lucrez in administratia publica si in politica”. Asta pot face si eu cu dreptul…
Adevarat, dreptul e scoate absolventi cu miile anual. Erau in 2010 peste 10000 avocati numai in Bucuresti, posibil ca acum sa fie 15000. Totusi, eu pot alege:
fisierulmeu.ro/47ZVTN3E87V2/ocupatii-juridice-docx.html
NOU
Nu trebuia sa ii scriu lui rares, dar arhi are probleme cu blog-ul si nu se incarca!!!!
NOU
coSSo, eu ma gandesc sa devin notar sau executor judecatoresc.
NOU
Arhi tu parca esti absolvent de ASE sau gresesc?
NOU
nu gresesti, scrie si in comentarii
NOU
Eu inca sunt la Electronica / Telecomunicatii si, desi sunt de acord ca la facultatea mea e greu, nu sunt de acord cu generalizarea “ASE”. Si la Poli sunt niste petarde de facultati (energetica, transporturi, imst) insa asta nu inseamna ca poli e petarda. La fel e si la ASE: cibernetica, finate-banci, astea nu-s facultati de facut prin cluburi.
NOU
De ce-ar fi Energetica sau Transporturile facultati petarde, de facut prin cluburi? Te referi la modul in care se preda / la materiile predate sau la utilitatea specializarii?
NOU
Si eu sunt student de azi (azi s-au afisat rezultatele) la telecomunicatii….o fi bine….o fi rau….asta mi-a placut mie cel mai mult….pe asta vreau sa profesez….ce o fi,o fi! 🙂
NOU
La cate puncte de suspensie ai, poti clar sa te faci si autor (autoare?) de romane pentru adolescente. Sau copywriter.
NOU
toţi colegii lui fii-mea s-au “orientat” spre facultăţi fără examen. chiar şi cei care au avut la bac medii de peste 9. de ce? ai răspuns în articol, pentru că e musai să ai studii superioare. acu ce să zic. ieri am asistat la o scenă care ar fi haioasă dacă nu ar fi dureroasă. cineva are un copil cu probleme la învăţat (poate fi chiar un retard, mi-a fost jenă să întreb, iar şcolile ajutătoare s-au desfiinţat), copil care a terminat clasa a treia. taică-su s-a gândit să angajeze pe cineva peste vară ca să o ajute. cică e învăţătoare. ieri i-a dat copilul un test, în prezenţa tipei, ca să vadă progresele copilului. în test erau şi nişte adunări şi scăderi până la o mie. ce face tipa ca să verifice? îşi ia calculatorul. wtf, pentru nişte scăderi şi adunări simple tanti avea nevoie de calculator? m-a apucat râsul.
NOU
Examenele au cam dispărut din majoritatea facultăţilor. Şi la UTCB mai sunt câteva fărâme de examen de admitere. De ce? Pentru că nu mai veneau studenţii. Ne spuneau profesorii că nici măcar locurile de la stat nu se mai ocupă în totalitate. Vedeam pe liste oameni cu media examenului de admitere sub 5 care intrau la buget…Probabil din cauza asta a dispărut examenul de admitere cam pe peste tot. Acum cine vrea să înveţe poate, are unde. Cine nu, la fel: poate, are unde. La final toţi avem o diplomă, trebuie să ştim pe post de ce anume trebuie să o folosim.
NOU
Desi nu ma trage ata foarte tare sa comentez la articolul asta, am sa o fac totusi, cu riscurile de rigoare pe care mi le asum in totalitate. (A se avea in vedere ca ma refer, in parte, la sistemul de invatamant de pana in 1995 si, tot in parte, la realizarile ilustrilor nostri absolventi de dupa 2010):
1. Sistemul nostru de invatamant este aproape de [inserati aici “colaps”/orice altceva asemanator]; de ce spun asta? pentru ca in ziua de azi, a fi elev la un liceu inseamna:
– sa fi “bazat” (95%),
– sa fi prietenul unui “bazat” (4%),
– sa fii constient de potentialul tau (1%).
2. Profesorii din ziua de astazi nu pot lupta cu lipsa bunului simt si nici cu lipsa celor 7 ani de acasa.
3. Parvenitismul este unul dintre cele mai “ieftine” mijloace de a urca pe scara unei ierarhii recunoscute de catre persoane care detin, nu conteaza prin ce mijloace, parghiile puterii (economice domnilor,nu politice ).
4. In conditiile in care se promoveaza la scara larga non-valoarea, va mai asteptati la itirea vreunui cap luminat in spatiul “c-d-p”?
5. In conditiile in care orice initiativa privata/individuala este respinsa pe criterii stiute numai de “ei”, va asteptati sa avem vreo dezvoltare economica care sa implice cooptarea de minti luminate?
6. In conditiile in care te poti inscrie la o facultate pe baza de dosar, adica fara a face proba aptitudinilor dobandite pana atunci, si poti absolvi o facultate fara a face proba cantitatii si calitatii informatiilor pe care se presupune ca ar fi trebuit sa le dobandesti si stapanesti, se mai mira cineva ca avem casieri de supermarket cu studii superioare?
7. Referitor la vorbe, zvonuri despre anumite asa zise universitati, de genul spiru haret, ecologica, romano-americana si alte asemenea … pun capul jos pentru ceea ce urmeaza sa afirm: nu conteaza unde ai facut facultatea, nu conteaza pe cine ai avut profesor la curs, nu conteaza ce manuale ai fost obligat sa cumperi pentru a lua un examen sau altul. Conteaza cat de mult ai vrut sa acumulezi cunostinte in domeniul care te-a interesat, conteaza cat de mult ai vrut sa acumulezi “informatie” pentru a fi mai bun decat altul din acelasi “leat” cu tine, indiferent de numele institutiei catre care ai platit, sau nu, taxa anuala… Stiu, cunosc, oameni care au absolvit o facultate “particulara” si care pot oricand sa “puna in cap” un absolvent de facultate din cadrul Universitatii Bucuresti… Pentru ca desi, unii au avut acelasi profesor ca la “stat”, iar altii nu, nimeni nu a reusit sa opreasca un student sa invente materia predata de un anumit profesor. Eu personal am absolvit Dreptul la Spiru Haret si pot/vreau sa depun marturie ca desi am avut “profesori de cacat” am invatat dupa manulalele si cartile celor care cu adevarat stiu cu ce se mananca materia asta… si ghici ce…. am absolvit… am luat si licenta (este adevarat, nu inainte de a deslusi niste chestiuni referitoare la faptul ca tema lucrarii nu fusese acoperita de nici un alt profesor sau student din spiru haret la momentul respectiv si nu stiau domnii din comisie daca vorbesc pe bune sau incerc sa-i fac la buzunare fara stirea lor.) ; si, pentru hateri, mentionez ca a am urmat primii doi ani la alta universitate (Titulescu) si ultimii doi la Spiru Haret, si desi am simtit o diferenta majora in ceea ce priveste calitatea profesorilor, acest lucru nu m-a oprit sa invat carte si nici sa imi formez o opinie in legatura cu autoritatea stiintifica a unuia sau altuia dintre profesorii care predau aceeasi disciplina.
Ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca daca vrei sa fii bun in domeniul pe care ti l-ai ales vei fi bun indiferent unde urmezi cursurile pe specializarea respectiva. Problema noastra este ca elevii din ziua de astazi nu mai au profesori care sa reprezinte un model demn de urmat. Problema noastra este ca ne trimitem copii la scoala ca sa obtina o diploma (nu conteaza prin ce mijloace este obtinuta) si ne asteptam ca ei sa faca performanta intr-un domeniu sau altul. Si mergem pe principiul invechit ca “du-te mama la facultate sa-ti faci un rost, sa nu trebuiasca sa muncesti ca noi pentru o pensie amarata” dar pierdem din vedere faptul ca din 100 de absolventi doar unul este apt pentru o functie pe masura studiilor urmate/absolvite si ca de fapt lucrurile se realizeaza in proportie de 80-90% cu ajutorul celor care stiu sa desfasoare activitati pentru care nu ai nevoie de studii superioare.
In ritmul actual o sa ajungem sa avem, din punct de vedere al calificarii teoretice, 10 sefi la un om calificat din toate punctele de vedere pentru a desfasura o anumita activitate.
Pe de alta parte ne miram ca la anumite facultati avem o concurenta acerba in timp ce la aletele am ajuns sa ne putem inscrie pe baza de “dosar”…. pai fratilor, concurenta este la facultatile pe care noi le consideram “de viitor” pentru copii nostri, pentru ca “asta se cere” si in tara si in afara ei si dupa 3/4/5 ani ne dam seama ca de fapt lucrurile nu stau asa cum am calculat noi…