Acest articol e de fapt un comentariul al mult stimatului Jordan, care își onorează astfel trecerea în rândul celor cu peste 1000 de comentarii pe arhiblog.
Nu am nimic de castigat din asta. Absolut nimic (din nefericire, nu ma plateste nimeni pentru ce scriu pe net). Sunt om casatorit, cu studii afara, cu doi copii, care a lucrat exclusiv la privat, cu venituri suficiente sa-mi permit sa ma tratez afara daca apar probleme de sanatate usoare spre medii, sa-mi permit sa-mi dau copiii la gradinite / scoli private etc. Nu-mi iese nimic din asta, deci sunt motivate exclusive de interesul colectiv al nostru ca popor, si mai mult al altora decat al meu, cand spun urmatoarele.
STATUL NU POATE EXPLOATA PROFITABIL NIMIC!
Ba’ da vreau sa fiu bine inteles – NIMIC. Daca gaseste statul o gramada de aur care trebuie doar topita si turnata in forme (Oltchim, Petrom, CFR Marfa) si se asigura ca nimeni n-are dreptul sa toarne aur in forme decat el, statul roman (Posta Romana, TAROM, CFR Calatori) si poate stabili pretul pe care-l vrea el pentru aur turnat in forme (TAROM, CFR Marfa, CFR Calatori) si e o cerere de aur turnat in forme de nu poate fi satisfacuta niciodata (Oltchim, Petrom, TAROM, CFR Calatori), trebuie doar sa torni si vin cumparatorii la tine la usa sa cumpere la ce pret vrei tu (Oltchim, Petrom, Posta Romana), statul va face asta:
1. Investitii de 100 de milioane intr-o masinarie veche, resapata de turnat aur in forme.
2. Directorul companiei de stat va castiga incredibil de mult, dar nu-i va fi destul si va face un SRL care va incheia un contract de consultanta cu compania pentru management si expertiza re turnat aur in forme, la o valoare imensa.
3. Oamenii din consiliul de administratie de la compania de stat vor castiga imens dar vor si face 10 SRL-uri care vor incheia contracte de catering – sandwich la pret de scoici -, transport – autobuze la pret de limuzina – etc cu compania de stat, pe termen de 130 de ani si cu penalitati incredibile in caz de terminare intempestiva.
4. La compania de stat vor fi angajati 1300 de oameni, desi e nevoie doar de 135. Contractul colectiv de munca va prevede ca, in cazul concedierilor dupa privatizare, fiecare salariat concediat va primi 100 salarii (medii pe economie, nu ale lor) compensatorii.
5. Compania va avea pierderi intr-una. Comenzile vor veni dar vor fi neonorate la termen, ducand la penalitati, aurul se va fura si verighetele facute cu material de gablonturi se vor comporta ca niste gablonturi ordinare in 10 zile de purtat etc. Pentru ca nah, e companie de stat si trebuie tinuta, ca doar depinde o intreaga localitate de ea, va primi ajutoare peste ajutoare in varii forme – tarife preferentiale la energie, iertare de datorii, necalculare penalitati la impozitele neplatite ever si tot ce mai vreti voi. Mai mult, ca sa acopere pierderile, pretul va fi imens, ducand la disparitia unora dintre clienti.
6. In 10-20 de ani compania o sa ajunga o epava. Aurul? Aurul e in mare parte inca acolo, neturnat in forme. Statul va incerca privatizarea companiei ca nu vor mai fi premise arierate si pentru un imprumut la FMI va trebui sa aratam ca suntem responsabili dpdv fiscal, vor veni 3 investitori de mana a doua, ca primii nu se baga la companii toxice de genul asta, respectivii investitori vor ajunge rapid la concluzia ca nu se stie ce detine compania aia – terenuri, cladiri etc – ca doar nimeni nu s-a obosit, fiind companie de stat, sa le inscrie in CF, ca are drept de turnare a aurului in forme dar ca aurul valoreaza 100 milioane si datoriile companiei – care nu va fi iertata de ele decat foarte greu, asa sunt regulile ajutorului de stat – si obligatiile fata de banci, angajati etc sunt toate cam 200 milioane si va oferi, cu conditia iertarii de datorii catre stat, 30 de milioane.
7. In momentul acela toti tampitii vor izbucni (Oltchim, CFR Marfa): NOI NE VINDEM BOGATIILE PE NIMIC. ASTIA FURA. ACOLO E AVERE, E AURUL NOSTRU!!!!! NOI PUTEM MAI BINE, DECAT SA-L DAM MAI BINE-L TINEM!!!!! HOTIIIIIIII!!!!!
Asa a fost mereu, asa va fi mereu.
Petrom – 1 milion pierdere / zi cat era la stat, 2 milioane profit / zi la privat. Ah, si aia sunt atenti cu mediul, ca daca nu amenda….si SINGURUL LUCRU la care statul e bun e sa dea amenzi.
Sa vedeti voi in 4-5 ani post-vanzare cum va merge treaba la Oltchim / CFR Marfa.
Îmi voi face un obicei din a transforma cele mai bune comentarii, în articole. Meritați, unii dintre voi, cu adevărat.
NOU
In principiu, are dreptate, dar daca statul e incapabil, atunci tot nu e bine sa lăsam pe alții sa se imbogateasca si sa ne arunce 2 firimituri. Mulți nu înțeleg ca aurul rămâne acolo.
NOU
Textul scris de jordan este mai clar si mai bine gandit decat toate mormaielile si lemnele cu care ne plictisesc toti specialistii pulii – si avem la specialisti in Romania de te doare mintea.
Dar sa revin. Exact asa vad si eu, si cam toata lumea, modul in care functioneaza statul roman si tocmai din acest motiv nu doresc sa mai toace si alti bani aiurea. Nu o sa ramanem cu nimic din ce rahat de redeventa am incasa. O sa-i imparta base cu ponta, cu videanu si sarbu, cu udrea, cu sova, cu tariceanu si cu toti prietenii lor. Pentru ca nu le ajung comisioanele pe care le incaseaza cand semneaza aceste contracte cu dedicatie , pentru ca nu au masura, pentru ca asta este scopul lor in viata.
De cand este basescu presedinte a crescut datoria externa de la 21 miliarde euro la 101 miliarde euro. S-a facut ceva cu banii astia? O pula, am salvat niste banci iar restul sunt in lala land. O sa se faca ceva cu banii primiti pentru aurul de Rosia Montana, pentru gazele de sist, pentru petrolul din Marea Neagra?
Nu vreau ca acest stat corupt si incompetent sa mai toace si alte resurse, ajunge ca face praf toate darile adunate luna de luna.
Sper sa lasam ceva in urma noastra, nu doar datorii imense si o tara facuta cadou altora. Poate la un moment dat, peste 50-100 de ani (nu am sperante ca scapam de mafia PSD/PDL/PMP/UDMR/UNPR/PC/PNL prea curand) tara asta va fi guvernata si de oameni cinstiti.
Si cum bine a spus Perkele: “Mulți nu înțeleg ca aurul rămâne acolo.”
NOU
Boule care esti bou, ce nu intelegi din cifra asta, care btw e foarte reala?
“Petrom – 1 milion pierdere / zi cat era la stat, 2 milioane profit / zi la privat.”
Nu-s mai bune 2 firimituri decat pierdere?
NOU
@ Perkele
Cu totii cunoastem urmarea a ceea ce a insemnat “cu voia dumneavoatra si eu”. In cazul de fata introducerea pe usa din dos consta in faptul ca la coada enumerarii unor giganti industriali a caror proasta administrare (intentionata sau nu) a produs doar pierderi in buget si a caror vanzare a devenit imperativa, apar zacamintele de la Rosia Montana, a caror conservare nu costa nimic sau aproape nimic. Intreaba-l, te rog, pe Jordan, de ce a amestecat merele cu perele ?
Mai intreaba-l, te rog, cum ar proceda el cu proprietate de lux a sa pe care din nefericire a incredintat-o unui administrator prost (la fel ca cel pe care ni l-a descris in 7 puncte). Ar vinde proprietatea ca macar sa se aleaga cu ceva sau ar schimba administratorul ?
Si o ultima intrebare: de ce a transformat “nu vindem pe nimic” in “nu ne vindem tara !” ?
NOU
@profetu’:
1. Postul meu nu era despre faptul ca la Rosia Montana trebuie exploatat acum si in conditiile comerciale acordate de RMGC, ci despre faptul ca alternativa fluturata de multi ‘hai sa exploateze statul roman’ nu a tinut vreodata si nu avem nici un motiv sa credem ca ar tine acum.
2. Si daca ma uit la argumentul tau, nu cred ca ai identificat o diferenta relevanta: intr-adevar, aurul de la Rosia Montana nu e inca exploatat, deci n-avea cum sa provoace pierderi, dar si Oltchim, Petrom, CFR Marfa etc care provoaca pierderi POT FI INCHISE MAINE. Sigur, raman niste oameni pe drumuri, oameni care au doar o viata de trait si carora li se falfaie (dupa cum e si normal sa li se falfaie) ca o sa fie mai bine tarii in 40 de ani, dar le putem inchide, nu trebuie neaparat sa le vindem. Toate companiile enumerate de mine au fost infiintate pentru a exploata o nevoie a pietei de o maniera care parea a fi profitabila – vezi ca nimeni n-a venit cu ideea exploatarii siliciului de pe plaja Marii Negre – si asta pentru ca peste tot in lume se exploateaza lucrurile care aduc bani.
3. Mergand la exemplul tau, ce ma face sa cred ca pot schimba administratorul cu unul eficient, daca am schimbat 10 si toti au furat? E evident ca eu sunt incapabil sa-i motivez suficient si / sau sa-i sperii suficient pentru a fi capabili, si atunci mai bine inchid sandramaua daca nu vreau s-o vand.
NOU
@ Jordan
Ar fi prostesc din partea mea sa insist ca textul tau, clasificabil cel putin dupa intentie la “maxim respect pentru orice proiect !”, se axeaza pe RM, totodata insa si reactia mea este scuzabila prin faptul ca acesta constituie incontestabil principalul proiect ca importanta, cu sensibilitatile si miscarile de forte aferente deja binecunoscute, si prin introducerea usor confuzatoare in text a acelui “noi putem mai bine”, atribuit grupului national (de “tampiti atotstiutori” ), mult mai lesne de asociat prin virulenta cu RM decat cu restul (CFR Marfa, Oltchim).
Imi este foarte dificil sa mai repornesc o discutie de la simple argumente de bun-simt (precum cele din textul tau sau pctul. 1 al comentariului lamuritor), avand deja convingerea cu mult timp in urma formata, ca fara vigilenta societatii civile si in lipsa unor imprejurari foarte norocoase structurile n-ar fi intampinat nicio rezistenta in instrainarea cat mai discreta a zacamintelor autohtone.
N-am avut intentia de a prezenta noi descoperiri, diferente sau aspecte ascunse ochiului profan. Crede-ma ca-s altii cu mult mai abilitati. Suspectandu-te a te afla in solda RMGC, am vrut doar sa-ti contracarez argumentele uzitand (in buna traditia a saitului) unele la fel de simple. Acum ca temerile mele s-au risipit, cu scuzele de rigoare, putem continua in alti termeni discutia. Nu-ti evit intrebarea, da, ratiunea imi dicteaza ca si acestea ar trebui inchise. Inutil si irelevant sa-ti marturisesc ce efect au asupra-mi apelurile la compasiune venite tocmai de la cei care au trimis in somaj sau in afara granitelor milioane de romani si acum fac pe feciorelnicii.
Cateodata si lipsa de solutii poate fi o solutie. Decat sa ma las in continuare pagubit sau prostit, cand nici nu exista imperativ, mai bine inchid temporar sandramaua.
NOU
Bun articolul, dar eu m-am cam lamurit ca nu are rost sa convingi oamenii de cat de adevarata e chestia asta, la fel cum nu poti sa-i convingi ca nu a fost bine ca Ceausescu a platit datoria externa in loc sa investeasca in infrastructura si retehnologizare, ca noi inainte de 90 nu aveam de fapt deloc industrie competitiva, ca productivitatea era minuscula, ca…
NOU
Perkele a dat cu qed. Sa pierdem, dar sa nu castige alti
NOU
Noi nu pierdem, asta nu ai inteles, aurul rămâne acolo. De ce sa futem ce e acolo asa aiurea, daca nu avem nimic de câștigat?
NOU
perkele ai ratat absolut de tot esenta postului.
Aurul din poveste este doar un exemplu.
In primul rand ai serviciile – astea nu raman.
In cazul petrom – degeaba iti ramane petrolul daca asta iti genereaza costuri mai mari decat valoarea “petrolului”
Asta cu “sa nu ne vindem tara” este cea mai mare mizerie scoasa de mintea lu Ilici. hai sa nu o vindem la straini sa o dam moca la romani
NOU
Per Capita GDP 1950 1973 1989 1990
Bulgaria $1,651 $5,284 $6,217 $5,552
Yugoslavia $1,585 $4,350 $5,917 $5,695
Romania $1,182 $3,477 $3,890 $3,525
Albania $1,101 $2,252 n/a $2,482
De aici:en.wikipedia.org/wiki/Eastern_block#Economies
Asta ca sa suflam mai putin in curul comunismului megalomanic. Statul e slab, de acord…dar si cand era puternic…o gramada de stat pe loc a facut. Cifrele alea sunt exact realul unei tarii in care Gheorghe se ducea si juca table la 23 august si ”se descurca” de 2 kile de branza….si ce bine era. eram aproape la jumate din bulgaria si serbia care nu avea Canal maret sa iti duduie economia in tample.
Jordan are perfecta dreptate…statul nu poate pentru ca statul e scump
NOU
Admit ca are dreptate, dar trebuie sa admită si el, în cazul asta, ca, statul nu poate sa facă absolut nimic, nicăieri, nici măcar în gestionare.
Deci statul nu e în măsură nici sa vîndă nimic
NOU
@gigi popa:
Bine zici. In sfarsit aflam si noi cat de socialiste sunt tampeniile bagate in constitutie de FSN in ’91. Cand am facut si noi modificari, au fost mai mult de fatada, cand de fapt ea trebuia de-a dreptul rescrisa. Ca si comparatie: Polonia avea una din ’92 si a rescris-o in 97, iar Cehia a avut amendamente la ea de vreo 7 ori din 91 pana acum.
NOU
Pe cuvant de nu aata e cel mai mare PUNCT PE I pe care l-am citit de multa vreme incoace. Si am citit tot , neobianuind sa citesc comentarii sau articole lungi. ..Jordan mane, mai clar de atat mu se putea spune , si simplu sa inteleaga si unii “berbeci”.
In opinia mea nu a fost asa dintotdeauna , ci dupa ’89 , chiar pe vremea lui Ceaşcă era mult mai bine din punctul asta de vedere doar.De-asta cred eu ca Iliescu ar trebui legat de carligul de remorcare al unei Dacii si tarat prin toata tara pana isi da duhul . El a plantat in Romania samanta asta despre al carui rod ne-a scris Jordan.
NOU
Comunistii ne ofereau silueta fara mers la sala. O inovatie economica demna de Trump 😉
NOU
@Gigi popa. Constructia canalului Dunare-Marea Neagra a tinut economia pe picioare prin consumul de fier, beton, masini si utilaje, piese de schimb, forta de munca. Ca o paralele cauta efectele construirii barajului Hoover asupra economiei SUA.
Prefer constructia unui canal decat ajutoare sociale si pensie minima.
NOU
yep
NOU
gigi popa – adevarul e ca un canal dunare-bucuresti ar fi oribil. Imagineaza-ti sa poti trimite lucruri pe apa spere austria. Stim toti ca transportul pe apa e cel mai scump.
Dunare – Marea Neagra aduce apa in dobrogea. Bine, ca dupa 90 s-a futut agricultura, deci e degeaba canalu, e partea a doua
NOU
Problema corect descrisa in articol nu este doar sistemica: adică imposibilitatea ca un sistem (organigrama, proceduri, targeturi, recompense, pedepse) creat si administrat de stat sa functioneze corect, eficient si eficace. Problema este si faptul ca pur si simplu omului (in general, nu doar românilor) ii este fie foarte greu, fie imposibil sa reziste in fata unor tentatii imense de imbogatire rapida prin mijlocirea unui alt fel de sistem, nu tehnic, ci politic, unde performanta nu se măsoară in cifre, ci in electori, deci mult mai usor de manipulat. Asta este unul dintre esecurile democrației peste tot pe planeta, mai ales la natiunile mari, cu zeci de milioane de cetateni. Mai pune si presiunea corporațiilor -gigant si reteta dezastrului, încet dar sigur, e completa.
NOU
Punctul 6 e incorect partial. Practic la un moment dat la putere ajunge un om inteligent care observa ca exista aur neturnat in valoare de 100 de milioane de dolari si vinde totul prin incredintare directa pentru 0.5 – 1% din valoarea depozitului prin incredintarea directa, pentru ca vb de siguranta nationala si nu putem face licitatie deschisa.
Atunci cand se ajunge la punctul 7 raspunsul oficial este :
a) FMI ne obliga sa vindem asta
b) Statul nu se poate ocupa de asta, s-a vazut
c)Avem un contract in care cumparatorul a promis sa investeasca masiv si sa dezvolte zona. Nu, nu il puteti vedea, e secretizat, insa trebuie sa aveti incredere.
NOU
Statul roman isi exploateaza foarte bine si la maxim bogatiile.
E adevarat ca in viziunea actuala, cea mai mare bogatie a unui stat sunt cetatenii sai.
NOU
@Arhi – multumesc si scuze de typos, daca stiam ca va fi articol eram mai atent :).
@gigi popa – SUA reprezinta o situatie particulara. fiind mai degraba exceptia decat regula. Ca si contraexemple, in Australia coroana detine toate resursele subsolului, in Turcia resursele subsolului apartin statului, in Marea Britanie coroana detine drepturile asupra aurului, argintului, petrolului, gazului si carbunelui din subteran (mai raman o gramada de alte lucruri interesante, dar crema e luata), in Germania, Italia etc statul are drepturi extrem de largi si proprietarul are dreptul la despagubire pentru expropriere.
Oricum, exproprierea e prezenta in majoritatea statelor ca o varianta de a exploata ceva daca proprietarul nu vrea – partea buna in Germania e ca exproprierea ia in calcul si valoarea mineralelor, nu ca la noi si tari precum Italia unde se ia in calcul exclusiv valoarea terenului ca suprafata, nu si faptul ca stai pe aur.
@VL – statul nu castiga decat prea putin direct din vanzare, asta e clar, dar castiga din ce vine dupa vanzare, adica impozite pe profit, contributii la stat, reducerea somajului etc. Tot castigul asta trebuie pus in balanta cu pierderea inevitabila suferita de stat daca incearca el sa exploateze :).
@perkele – true, aurul poate ramane acolo. Singura intrebare e daca ne permitem sa tinem o resursa neexploatata – oamenii au, pana la proba contrarie, o singura viata, si e destul de trist sa refuzam celor de acolo posibilitatea de a avea mai usor o viata mai buna pentru un ipotetic candva.
Ca sa concluzionam: nici eu n-am fost incantat de conditiile comerciale data de RMGC, dar conditiile comerciale se negociaza si pot suferi modificari majore – problema mea e cu atitudinea ‘las’ ca facem noi, nu ne trebuie straini, ce noi nu putem?’. Raspunsul e simplu: nu.
NOU
Repet, nu futem tot ce e acolo si dam aurul altora doar ca sa aibă o mie de amărâți serviciu, probabil plătit prost, vreo 5-10 ani.
NOU
90% din energia creata de motorul statului roman e consumata de claxon.
NOU
dude, astia din varful piramidei sunt platiti din afara cu bani multi ca sa mearga treaba prost… TOTI, de la base la ponta/parlamentari/ministri
NOU
Jordan ai pus punctul pe I. Imi place ca au disparut azi comentatorii speciali care apar doar cand e vorba de un titlu cu RMGC, scriptul lor nu a detectat ca si articolul asta e tot pe aceeasi tema.
Ai spus totce era de spus in cuvinte foarte clare.
Stupizii insista insa cu aurul care ramane in pamant si ca toata lumea e fericita. Pe aceia nu prea poti sa-i convingi.
Ar mai fi de completat ca mormanul ala de aur nu e doar acolo. Statul habar nu are unde are aur si cat. La Rosia Montana statul stia de existenta a 40 de tone de aur. A fost nevoie de sute de milioane de euro bagate in foraje pentru a intelege cat e acolo, dar, pe plan national RM este doar a 3-a sau a 4-a exploatare si e de asteptat ca in multe alte zone ( Brad, Baia Mare etc) sa se gaseasca mult mai mult aur. Aurul de al RM nu e singurul din Romania, e de asteptat sa fie mult mai mult in alte parti. Nu saracim daca scoatem acum aurul de RM.
NOU
Statul roman din momentul asta nu poate sa faca nimic – absolut de acord! Nici sa exploateze aurul de la Rosia Montana, dar nici sa se asigure ca o eventuala firma care il exploateaza o face corect, cinstit, asa cum trebuie, pe bune, respectand legislatia de meniu, de securitate in munca, etc.
Sa fim seriosi, chiar nu sunt in lumea asta companii serioase, cu traditie in minerit, CARE AU MAI FACUT ASA CEVA? O companie miniera care are si alte proiecte care mergebine undeva naibii in lumea asta, nu Gabriel Resources,care tot ce a facut a fost sa mituiasca politicieni in Romania vreme de 15 ani! Ce garantii avem noi de la Gabriel Resources ca stiu ce fac?
Cum dracu’ sa concesionezi mine de aur de dimensiunile alea unei companii care nu a scos un gram de aur de nicaieri, niciodata? Cum sa te bazezi pe ei, sa-i lasi sa faca nu stiu ce baraju mamii naibii care sa tina milioane de tone de nororiuri contaminate cu cianuri, cand respectiva companie n-a construit nimic, niciodata?
NOU
Mie imi place ca lumea a citit “aur” si a inteles ca Jordan vorbeste de RGMC….
NOU
e ca la vot fratica :))) una vorbim si alta intelegem.
NOU
da. nu pot sa nu ma amuz de lipsa capacitatii de a intelege un text. Subtil ce-i drept, pentru ca Jordan putea sa dea si el exemplele de firme care au facut mizeriile
NOU
si nu putem spera la un moment in care statul roman o sa poata sa gestioneze niste afaceri profitabile? ne resemnam si dam totul pe degeaba? statul austriac, de exemplu, e cel mai mare actionar la OMV, statul maghiar are aproape un sfert din MOL, fiind tot actionarul principal etc. vad ca din RMGC avem aproape 20%, dar restul el are Gabriel si asta e problema, ca statul nu e actionarul principal.
NOU
Bun Jordan!
NOU
Sunt somer, eufemistic vorbind, ca de fapt n-am fost angajat si nici nu vad de ce as lasa pe un altu’ sa profite de rodul muncii mele vreodata, netul e din pensia bunicii, fireste demult decedata, cat despre familie as spune doar ca n-am gasit inca fata serioasa dispusa la cateva sacrifii periodice de cate 9 luni necesare deschiderii unor modeste afaceri cu statul, le putem insa numi drepturi cuvenite la fel de bine. Deci si eu cam tot pe acolo … fire cu simtiri altruiste.
Eu n-am pretentia ca dau raspusuri, as fi chiar nesimtit, doar ma intreb retorisim.
1. Statul nu-i capabil de exploatare profitabila, in schimb devine supercompetent in vanzare profitabila ? Cu desen: de ce temerile de mai sus risipi in neant in privinta vanzarii ?
2. DE CE AR NEGOCIA CINEVA IN FOLOSUL STATULUI ? Aah, da, daca nu din patriotism si nici pentru salariile extramotivante de la stat, atunci de frica ca nu-i mai votezi tu, fireste !
Asa o fi, daca ziceti voi …
NOU
desi intrebarile erau retorice, ma hazardez cu niste raspunsuri:
1) statul e dezastruos si la vanzare. dar macar scapam de el.. trage un ultim tun si pleaca. Petrom e un exemplu foarte bun si mai sunt si altele. Daca ramanea la stat, acum era falimentar si o mare gaura in economie. Idem Dacia, doar ca sa spun de primele doua companii din Romania, dupa CA
2) toti negociaza in interes propriu. Dar asa scapam de ei. La fel: un ultim tun si gata, companiile alea pot functiona normal.
NOU
@ Adrian
Io zic sa mai listam o data Romania pe ebay, da’ mai prin iulie-august cand lumea-i in concediu, si cu ceva noroc poate scapam si de statul roman la pretul de 1 euro. Ti-ar placea ?
NOU
:))) eu zic sambata, intr-o zi de vara caniculara, cand toti sunt fie la Mamaia fie la gratar. mai sigur asa!
NOU
@ Adrian
In sambata aia io zic sa praduim ceva mai de valoare … Arhiblogu’ ! 🙂
NOU
Exista si un final alternativ.
Aurul nu mai e demult acolo si doar batranii satului mai stiu de ce s-au construit toate astea…
NOU
stai jos, n-ai inteles nimic! si noi putem fi performanti, dar noi, romanii, nu vrem! Noi ne multumim sa furam cat putem astazi, fara a ne gandi cat am castiga in urmatorii 10 daca nu am fura astazi.
NOU
Eu sunt de parere ca ar trebui sa invatam mai mult de la (soon to be) vecinii rusi cum sa gestionam resursele ca stat… Numa’ zic
NOU
E misto cu privatizarile. Vine o companie straina, care lucreaza cu bancile din tara mama, angajeaza oameni prin intermediari din tara mama, lucreaza cu furnizori din tara mama etc.
NOU
uite, la baza de la deveselu nu e asa. americanii lucreaza cu furnizori si muncitori turci:D