În genere, lumea invidiază major pe cei ce lucrează de acasă, nu au șef căruia să îi raporteze ce fac, nu au plan la hectar de îndeplinit, nu trebuie să se trezească de dimineață, muncesc când vor ei și alte așa zise avantaje de acest fel.
Câteva motive pentru a nu-ți lăsa jobul călduț?
Mobilizarea
1. Cel mai greu lucru pentru un self made man este să se mobilizeze și să se dea jos din pat. După care e greu să se mobilizeze să își facă o cafea. Iar cea mai grea mobilizare este să se apuce de muncă cu adevărat. Cel mai ușor lucru din lume este să zici Lasă, că mă apuc peste o oră, o zi sau o săptămână.
Nu ai răspunderi
2. Răspunzi în fața șefului. Asta înseamnă, implicit, că șeful tău răspunde mai departe de ce se întâmplă, nu tu. Tu ai un contract, 8 ore de program, la ora 5 rupi ușa din voleu, ți se fâlfâie de ce se întâmplă mai departe.
Ai asigurare medicală
3. Nu știi ce sunt alea facturi, termene de plată, negocieri cu clienți fără țigle pe casă, nu ai mers la ITM, nu ai depus acte fiscale niciodată, nu știi cu ce se mănâncă un contabil, nu trebuie să îi explici nici unei babe că nu există cuvântul ștampilă în legislație, sau că offshore este o firmă reală, întâlnită des în lume. Ai asigurările plătite la zi, inclusiv pensie și sănătate.
Brasov, mon amour
4. Weekendul pentru tine este sfânt, indiferent unde s-ar desfășura. Simți cu adevărat ce înseamnă ziua de vineri și o savurezi la maxim, îți pregătești bericioaicele și ieșitul la munte sau la mare, îți tunezi femeia și pleci.
Salariu fix plus bonuri de masă
5. Ai un venit stabil. Știi sigur că, la sfârșit de lună, îți intră în cont suma de. Orice sumă câștigată peste se numește șpăguță și e binevenită, rotunjește bugetul de cheltuieli pentru distracție. Nu ai grija plății impozitelor, chiriei, întreținerii și altele, pentru că știi sigur că ai salariul asigurat. Niciodată nu te gândești Oare la sfârșit de lună mai am unde să locuiesc? Oare voi avea cu ce să cumpăr pamperși la copii?
Socializare
6. În fiecare zi ieși în lume, întâlnești oameni, noi sau vechi, colegi sau nu, îți lărgești orizonturile, pe plan profesional sau personal. Nu ești obligat să muncești singur, între 4 pereți, iar în rarele momente când ieși din casă, să te uiți în sus și să spui Uau, ăștia încă mai au soare, nu știam.
Probabil mai sunt și altele.
Dar nu sunt suficient de mobilizat să mă gândesc la toate.
NOU
Si-n plus la birou o mai si freci. Cand e de frecat. Si o freci tot pe bani. 😀
NOU
OMFG! Macar de puneai ghilimele pe verb…
NOU
mno, a pus mana, e mai bine:)
NOU
Deh mane, tu ca freelancer cand o “freci” , o freci degeaba (pardon de ghilimele) :))) Ana a vrut sa ne faca sa ne simtim prost 🙂
NOU
N-am zis ca frecatu’ e pe bani multi. O freci, o freci da’ la sfarist de luna exista sansa sa ramai cu mana zdrelita degeaba ca a regelui Lear.
Ete…ghilimele, auzi.
NOU
Mai ales unele assistent manager ce-o mai freaca. Minim 8 ore pe zi if you catch my drift!
NOU
nu stiu, nu-s assistant manager.
NOU
Si totusi nu te bate gandul 🙂
NOU
din fericire, nu:)))
NOU
:))
NOU
Nu pot sa imi dau seama daca articolul asta este pe bune sau este o gluma.
NOU
Nu, e scris la misto, sa ai tu motiv de mirare.
NOU
Din experienta iti spun ca senzatia e reciproca. Noi, soarecii de birou suntem invidiati de palmasii din teren, dar 99% dintre “birocratisti” va invidiaza pe voi, freelancerii. Mai ales in zi de raport. 🙂 Apropo, degeaba te autoflagelezi , pariez ca esti unul dintre cei mai invidiati freelanceri din Ro. Dupa Mircea Badea bineinteles. :)))
NOU
baxt: nu invidiez soarecii de birou nici daca ma pici cu ceara:))… Mie imi place sa trebuiasca sa plec si pe teren si sa stau si putin la birou, asa, cat sa imi trag sufletul facand un raport scurt
NOU
Tu esti un privilegiat atunci. Eu vad lucrurile dpdv al unei firme relativ mare. Chiar f mare, unde se intrunesc cam toate categoriile de angajati. aaa, in afara de freelanceri 🙂
NOU
Am lucrat si in firma relativ mare, chiar f mare(National Bank of Greece) chiar si acolo stateam 70% din timp pe coclauri :))
Daca ar fi sa lucrez la birou as ramane pe post doar daca am colegi cu care ma pot destinde. Treburile se pot rezolva foarte simplu si ramane timp si de caterinca(nu, nu am avut nici un dead-line depasit)
NOU
La aia cu “nu ai raspunderi” nu sunt deacord. Pe langa raspunderea pe care o ai in job-ul pe care il prestezi mai ai si raspunderea morala fata de toti partenerii de afaceri(clienti, colaboratori etc.). Eu nu concep sa am clienti care nu-s multumiti, care sa aiba probleme si eu sa nu ridic un deget sa le rezolv(chiar si in afara celor 8 ore de program).
Un angajat nu raspunde doar in fata sefului, raspunde indirect si in fata beneficiarilor muncii prestate de individ, fie ca sunt ei actionari, clienti, you name it…
Socializarea poate sa existe sau nu, e posibil sa lucrezi intr-o firma in care nimeni nu stie sa zambeasca sau sa se destinda. Toti se hlizesc la curul secretarei(assitant manager, pardon) dar nici unul nu ar zice “Hai pisi la o cafea sa socializam”
NOU
Ce sculptură interesantă!
+1000 pentru cel care a făcut-o 🙂
NOU
…si de la mine o mie -cu plus !!!
NOU
Zici că pentru mine ai scris articolul ăsta 🙂
NOU
As mai adauga un avantaj al angajatilor: nu are nimeni impresia ca stai acasa si nu faci nimic. Ba din contra, esti cineva.
NOU
Ioi, da. Citez “caută-ţi tu, mamă, un loc de muncă, nu mai sta toată ziua acasă.”
NOU
Voi va dati seama ce greu ii e lui Arhi sa “scape turma”, ca orice barbat insurat as completa eu, dar nu completez 🙂
NOU
mare vorba ai zis Sarpe, ca de obicei. nu-ti zic ce aiurea imi era la inceput si chiar si acum , cateodata , sa le explic unora de ce dracu o lalai pe acasa, prin parc, pe la piata, si imi place cum toti vecinii se intreaba din ce traim , ca de dus la munca cu geanta pe umar nu ma vede nimeni.
NOU
Si da, sa te mobilizezi dimineata e cel mai greu.
NOU
“De maine ma trezesc la 8 fix, la 8 jumate imi termnin de baut cafeaua si ma apuc de treaba.” Au trecut ani de zile si tot imi repet in gand aceasta fraza, din pacate fara nici un rezultat.
Daca e sa plec la pescuit, ma pot trezi la 04.45 AM chiar daca m-am pus sa dorm la 02.00, no problem. La fel daca trebuie sa plec la mare, in vacanta, etc., dar sa munces, nu, lasa ca mai dorm o ora si apoi ma trezesc :))
NOU
“5. Ai un venit stabil. Știi sigur că, la sfârșit de lună, îți intră în cont suma de”
Asta daca nu vinde unu firma si te lasa cu curu in balta 🙂
Mai e un avantaj. La birou iti poti gasi amanta sau chiar mai multe. Ca freelancer fiind singur, ajungi naibii sa muncesti cand te saturi de laba 🙂
NOU
Nu m-ai convins sa ma angejez. Mai astept cativi ani. Singurul cu care sunt de acord este venitul stabil. Dar si ala poate sa fluctueze, sau sa intarzie sau pur si simplu sa ti se spuna de luni nu mai vii la servici. Si atunci daca nu ai bani economisiti ai murit!
NOU
dude, tu stai acasa pe pensia lui tactu. despre ce vorbim?
NOU
Mai asteapta tu si o sa ai o surpriza. O sa ajungi ca alex sa zici ca toti sunt de cacat ca nimeni nu te angajeaza etc.
NOU
Vara viitoare(iunie 2014) o sa mi se termine pensia si o sa trebuiasca sa ma angajez daca nu gasesc o solutie!
NOU
Ohh NU!! Panica, panica!!
NOU
teoria – program fix, seful care raspunde mai departe, weekendul la munte, venitul stabil – nu are intotdeauna legatura cu realitatea.
NOU
Si mai e o smecherie: esti inconjurat de oameni.
Eu lucrez pentru afara si, anul trecut, am fost in vizita la firma, locuind la un coleg. In fiecare dimineata, ma trezeam devreme (deh, fusul orar), bagam o cafea si apoi asteptam ca un catel dand din coada la usa sa plecam la birou.
Mi se parea ceva nemaipomenit ca, dupa 4 ani de lucrat “de-acasa”, sa ma “cert” cu lumea pe proiecte si idei cu gura, nu cu mailul 🙂
NOU
plus ca discutia pe mail e incredibil de tampita si poate duce la niste confuzii supreme
NOU
arhi: “verba volant scripta manent”. daca discuti cu superiorul o chestie, mai ales in corporatii, si treaba iese nasol iar el nu recunoaste ca a decis sa se intample asa si nu vrea sa isi asume nimic, sari cu mailurile si dovezile. Pe vorbe e mai greu sa dovedesti ca nu ai gresit tu.
NOU
da, asa e. eu spuneam de discutiile in care incerci sa lamuresti ceva, discutii in care in general nu lamuresti nimic
NOU
Aici ai tu dreptate. Eu cand ma apuc sa scriu mailuri, le scriu nu gluma, nu reusesc sa fiu scurt in mailuri pentru ca vorbesc mult si tre’sa astern si acolo ce gandesc, ai vazut doar :))
Cand e de trimis mail important intai discut problema si apoi trimit mail cu chestiile punctate, sa ramana pentru posteritate 🙂
NOU
Aia cu siguranta salariului nu e neaparat chiar asa, el poate intarzia sau veni fractionat (desi asta inseamna nerespectarea contractului de catre angajator), dar depinde de om, de firma, de cum s-au ales si s-au inteles, sau, in cel mai rau caz, de respectarea preavizului.
Si la discutiile cu clientii cu sau fara tigle as avea de “obiectat”; de exemplu daca esti account manager, persoana de legatura cu alt titlu sau chiar agent de callcenter, nu esti prea ferit de astea. Ce-i drept, il poti pasa mai departe (mai sus) daca procedurile ti-o permit, dar in mare parte, treaba ta e sa ii suporti, sa-i pastrezi si sa ii mai si multumesti.
Cu toate celelalte sunt perfect de acord.
NOU
Account manager? O tara de manageri am ajuns. Nici dracu nu mai munceste.
NOU
ok, ca sa intelegi si tu, ala e unul dintre titlurile care li se da alora care “au grija” de clienti. in mare parte, include deplasari pan’ la ei, da’ tot cu clientii lucreaza in mod direct.
NOU
Putine sunt joburile caldute de care vorbesti aici. Majoritatea sunt fie bine platite si muncesti de rupi, iar in w.e. vrei sa dormi 3 zile, fie sunt “caldute” si platite execrabil si-ti doresti sa muncesti ceva doar ca sa mai faci un ban de pampersi, ca tot ziceai de ei.
Sigur sa nu-i uitam si pe cei care muncesc de rup pe salarii de mizerie.
Comparativ cu situatiile astea, muncitul de acasa pare o alternativa tentanta!
NOU
De ce-i uiti pe cei care muncesc 8 ore fix, fara stres, pe un salariu bun?
NOU
vlad1: Exemple? Nu sunt sarcastica, chiar sunt curioasa. Ma gandesc la ingineri IT, din oamenii pe care ii cunosc eu, dar altceva nu imi vine in minte. Bine, depinde si ce intelegi prin salariu bun.
NOU
Si viziunea opusa, 10 Reasons You Should Never Get a Job:
www.stevepavlina.com/blog/2006/07/10-reasons-you-should-never-get-a-job/
NOU
asta e un fel de pera novacovici de la ei?
NOU
I am epic win! Pot sa lucrez de acasa cand vreau, iar atunci cand fac asta la 8 jumate sunt cu cafeaua pe birou si prestez. In zilele cand vin la birou… not so much.
NOU
Eu am ce e mai rau din ambele; pe de o parte, lucrez la birou si pe un program relativ fix (adica incepe la fix, dar se termina naiba stie cand) si, pe de alta parte, imi si tin contabilitatea si platesc “darile” catre stat de una singura. Iar responsabilitatile nu sunt ale “sefului”, ci impartite intre oamenii din echipa care lucreaza pe proiectul x. Iar daca proiectul x e doar al meu, responsabilitatea de asemenea e doar a mea. Dar e marfa, asa ca nu ma plang.
NOU
Peste toate astea mai e si taximetristul porc si te trateaza ca pe “ultima secretara”
NOU
Bre, ma faci sa imi para rau ca te-am votat la comentator preferat. Chill.
NOU
In loc sa fii mandra si sa-ti zici: “Ia uite ce m-a tinut minte Dani! De atatea luni..sigur l-am impresionat cu ceva” :))
NOU
OMG OMG OMG!! *faints* Va rog, un pahar de apa, m-am entuziasmat prea tare ca m-a tinut minte Dani. (…) Mai bine asa? :))
NOU
Dani, vezi că pe vremuri puteai lua o poșetă in cap, că nu durea așa tare. acum ai văzut ce valize cară femeile după ele, de ce să te riști inutil? 😀
NOU
Daca esti un animal puturos, poti vedea avantajele descrise de tine, altfel nu.
Oricum, cat stai tu sa o freci, ca sa nu te apuci de lucru, angajatii se pregatesc de plecare si mai fac si o ora pe drum, in RATB. Raspunderi ai, daca nu iti faci treaba bine, e nasol. Multi muncesc si sambata, deci weekendul se duce pe pl.
NOU
Poate sa fie si bine, dar poate sa fie si rau.
NOU
Pentru toti astia care stati confortabil angajati pe termen lung sau nelimitat… s-ar putea ca in urmatorii 20 de ani sa deveniti “liber profesionisti” sau “liber sclavi”
www.youtube.com/watch?v=sfAfk5ue6ao
NOU
Întrebarea e… de ce alege omu să muncească?
NOU
+100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
Hai ca l-ai luat si pe Freigezbank cu commentul asta. Pe Freigedark… Pe Fre…. Pe ala ma, cel mai bun comentator.
NOU
Ca observatie generala, daca ai dificultati sa te mobilizezi inseamna ca nu iti place ce faci. Da, activitatea poate fi banoasa, poate sa ocupe putin timp, sa fie jobul ideal, dar asta nu inseamna ca iti place.
NOU
Foarte buna lista. Mie partea cu socializarea-mi lipseste cel mai mult. Cu restul ma descurc, sunt capabil sa-mi ating targeturile puse de mine si e ok.
Si da, fatza celor care intreaba “unde lucrezi?” cand raspunsul e “acasa” e priceless :))
NOU
Daca un om e prost si ca sef, atunci ca angajat n-are nici o treaba. Ca angajat, ai mult mai multe dezavantaje decat avantaje, cum ar fi trezitul de la ora 4:30, salariul fix, indiferent ca aveai o cantitate de munca ce crestea intr-un ritm alert, sefi de o prostie sclipitoare, conditii de lucru nefavorabile, salariu umilitor. Cum i-a zis un coleg de-al meu, in urma cu mai multi ani, unui fost sef de-al nostru: “ba, tu daca ai fi in locul meu, ti-ai da demisia pana la pauza de masa”.