Scris de Griveea
Am observat o problema in tara asta. Controlul medical de rutina pe care nimeni nu-l face.
Vad in jur oameni bolnavi care afla asta cand e prea tarziu. Nimeni nu da importanta simptomelor minore de inceput. Durere? Trece..e normal. Tuse? Tot omu’ tuseste.
Si asa urmeaza..
Cancerul de col uterin. De ce? Pentru ca nu s-a facut un control ginecologic de 20 de ani. Ca vezi doamne e rusinos. Test Papanicolau? Ce-i ala?
Paradontoza. De ce? Pentru ca in Romania mersul la dentist e inca un lux.
Cancer de piele? Cine merge la dermatolog sa-i vada alunitele? Dar nu uitam sa ne bronzam. Cat mai negri cat mai bine.
Accident vascular cerebral? Romania e in top.
Am 22 de ani si m-am decis sa fac cateva controale de rutina. Nu ma consider bolnava. Am doar urticarie de ani de zile si forma usoara de astm.
Am fost la medicul de familie degeaba. Nu ma baga in seama. Daca ma mai tin pe picioare is bine. Nu m-a consultat de cand am avut varicela la 5 ani.
In rest stie sa scrie adeverinte si motivari pentru scoala.
Merg sa fac programare la ginecologie pentru ecografie, control de rutina, asa macar o data in viata. Asistenta se stramba, ma intreaba daca e urgent, daca ma doare ceva. Nu pricepe de ce vreau eu control.
Asa de greu e de inteles ca vreau sa-mi verific starea de sanatate? Platesc cat costa si gata. Ma deranjeaza mirarea asta a doctorilor cand aud de control “numai asa”.
Educatie medicala lipseste la noi.
Iar medicii sa fie medici si nu doar purtatori de stampile si adeverinte.
Deocamdata sunt in cautare de medic de familie care se implica si care asculta ce au de spus oamenii.
De ce in Romania bolile se descopera prea tarziu? Vreau control periodic. Si daca se poate obligat prin lege pentru toata lumea.
Asa se pot descoperi din timp bolile si se pot trata.
Nu mai vreau o tara bolnava si ignoranta.
NOU
@Griveea Mergi cu incredere la privat, sunt dispusi sa te asculte pentru ca-i platesti (nu neg ca exista exceptii, dar nah, te poti documenta pe net inainte sa faci programare)
NOU
@Mark-3000 , de ce sa merg la privat (eu, Griveea, sau oricine altcineva) ? Am contract de munca, statul imi opreste impozite, CAS si ar cam fi interesul statului ca eu sa fiu sanatos si sa pot munci si plati impozite si luna viitoare. Dupa mintea mea, orice asigurat ar trebuie sa aiba dreptul la un control anual de rutina (tensiune, ascultat la plamani, ecografie, electrocardiograma) si la ceva analize de sange
NOU
Ai mare dreptate. Din pacate CAS ne este bagat pe gat si nu este gestionat cum trebuie mai departe, iar noi trebuie sa ne descurcam cumva, de aceea exista clinicile private. Daca totul ar fi mers struna la stat, asa cum ar fi trebuit, acum n-ar mai fi existat articole de genul asta.
NOU
@Ovidiu Militaru “Eu am contribuit, sa-mi dea statul!”. Fuck it! Ma intereseaza sa fiu sanatos. Stiu, asta e sistemul prin care ni se baga multe pe gat, dar n-ai ce face. E plin cimitirul de oameni care au dreptate.
NOU
‘Las-o bah ca merge asa’ – se aplica peste tot.
NOU
Medicii de la privat sunt tot aia de la stat.
Am avut acum cativa ani o mare trauma cu o doamna doctor, mai exact Dr. Dunarintiu – medic ginecolog – intregul control a fost un viol, la propriu, am fost chinuita pe masa aleia si am iesit de acolo in stare de soc si diagnosticata gresit. Am sarit din scaunul ala, mi-am tras hainele pe mine si am fugit cat m-au tinut picioarele, in sala de asteptare cand imi luam haina din cuier a iesit urland dupa mine si de fata cu toata lumea striga ca eu nu o sa pot face niciodata copii. Am ajuns acasa si sor’mea mi-a povestit ca in anii 90 ea a fost internata la Maternitatea Bucur si a scapat din mainile ei cu o septicemie, a ajuns la un alt doctor aproape moarta.
Ulterior, am ajuns la Giulesti la un doctor tanar si dragutz, care a inteles teama mea, problema mea si acum sunt bine mersi si pot sa fac o armata de copii.
Ah da, si partea funny a fost ca eu m-am cam emotionat cand l-am vazut si tanar si dragut si i-am zis ca inainte sa ma dezbrac si sa-l las sa ma “fingereasca” ar putea sa ma scoata macar la o cafea, a gustat gluma si am iesit la cafea in curtea siptalului si imi spunea bancuri cu impotenti :))
In concluzie, nu merge musai la privat, cauta un medic recomandat de cineva, vb cu prietenii, cu rudele si gasesti cu siguranta oameni care nu-s scarbiti de meseria lor, care au bun simt, care te fac sa nu simti ca esti ultima scursura de pe strada, la privat exista riscul sa simti asta pe foarte multi bani 😐
Ah, da… anul trecut pe vremea asta la clinica privata un nene de la ecograf m-a diagnosticat cu cancer mamar dupa juma de ora, nu am fost om pana am reusit sa ajung sa-mi fac o mamografie, ceea ce a fost un chin fizic si psihic degeaba. ala nici macar nu a discutat cu mine, mi-a scris pe o hartiutza: suspecta de cancer mamar in faza incipienta…. mi-a pus hartia aia in mana si mi-a urat o zi buna…. am ramas proasta.
Deci, reiterez, cauta bine… si chiar daca decizi sa te duci la privat, sunt o gramada de site-uri pe care poti gasi discutii despre doctori, recomandari si parerile pacientilor.
NOU
Teama asta de controlul ginecologic o aveam si eu.Am lasat la o parte temerile si povestile prietenelor si am ales: dna. dr. Elena Voiculescu.
Si eu am ales clinici private pentru controalele de rutina!
NOU
@Griveea, felicitari pentru articol, bine punctat
NOU
Imi place ca pe ala rau il arati cu degetul , zici ca il cheama Dunarintiu, iar ala bun nu zici cum il cheama, il tii pentru tine? La el ai un lapsus, nu? Imi pare un pic egoist punctul de vedere, dar e 5 dimineata si poate inca dorm. Asta nu inseamna ca ii tin partea dobitocului ala, doar ma interesa cine e doctorul bun.
NOU
Pe dr de la Giulesti, il cheama Ciprian Cristescu.
Puteai sa intrbi mai frumos, nu sa ma iei pe sus. Lucky you ca-s intr-o dispozitie buna…
NOU
Pana la 4 ani sunt controale si imunizari obligatorii la anumite perioade. Daca nu esti angajat si pana la 18 ani, controlul anual periodic este obligatoriu prin lege si se efectueaza de catre medicul de familie in luna nasterii. Daca esti angajat, angajatorul are obligatia sa efectueaze controlul medical cel putin o data pe an.
www.casmb.ro/asigurati_familie.php
NOU
In ultimii 4 ani, controlul efectuat de angajator a insemnat luat de tensiune, intrebat daca ma simt bine si dioptria de la ochi. Problemele ficatului se depisteaza cu ecografie si electroforeza
NOU
la mine nici macar atat, in fapt la un loc de munca chiar a semnat ceva inspector de protectia muncii (ca erau pe felie, dupa niste probleme) pe numele meu. cand am zis ca nu-i in regula, a zis ca am gura prea mare si a discutat cu managerul ca eu fac probleme 🙂
NOU
In ziua de astaizi e mai bine sa mergi la controale de rutina la privat , pentu ca la stat dupa nu prea mai gasesti medici competenti care sa stie sa iti analizeze radiografiile .
La privat preturile sunt aproape asemanatoare cu cele de la stat , numai ca la privat ai parte de medici competenti , ai parte de respect din partea lor si esti tratat asa cum trebuie .
NOU
Da, succes cu controale de rutina la sistemul de stat – pe langa ca ai nevoie de o suta de hartii pentru un banal control (sa ziem dermatologic), trebuie sa cotizezi mai rau ca la privat ca sa fii bagat in seama si indraznesc sa spun, nu esti tratat de loc bine. Astepti la cozi interminabile pana isi termina dom’ doctor cafeaua si altele, nu trebuie sa le descriu pentru ca le stim cu totii.
N-o fi nici la privat raiul pe pamant, dar macar am parte de ceva civilizatie si respect. Totusi, ce te faci cand n-ai bani sa mergi la privat, ca totusi costa si nu tot romanul de rand isi permite controale de rutina macar, hai sa zicem, odata la 6 luni?
NOU
Recomand asta. si nu doar asa ca zice domnul Arhi mai sus. Dar problemele apar subit si apoi te gandesti ca puteai sa schimbi cu totul situatia.
La mine la fel… acum imi pare rau ca nu am facut ce trebuia cand trebuia.
NOU
foarte ine punctat, dar gandeste-te si cat costa in tara asta sa-ti faci toate controalele astea de rutina, si vei vedea de ce majoritatea aleg sa ignore acest subiect !
NOU
Pentru cei care lucreaza exista controlul anual de medicina muncii. Eu l-am facut in ultimii 3 ani, deh, se supara (foarte tare) conducerea firmei daca nu facem asa ceva. Oricum e pe banii firmei. Apoi mai este si asigurarea medicala privata, unde iarasi am fost de cateva ori. La stat e mai greu. Medicul de familie se uita la tine doar daca te doare sau daca te cheama la cabinetul lui privat, unde platesti. De spital nici nu poate fi vorba. Acolo ajungi ori in vizita, ori pe targa. Asta daca nu ai pile. Stiu, exista si exceptii. Te poti trata foarte bine si la stat, dar asta inseamna sa stai la cozi, sa-ti faci nervi, sa mergi cateva zile la rand dupa aceleasi chestii pe motiv ca nu ai loc azi, sa ai rabdare, sa ai marunt in buzunar (pt spaga), adica sa pierzi timpul. Asta ma doare cel mai mult. Agajatii de la stat nu stiu sa pretuiasca timpul. Au senzatia ca tu cetateanul trebuie sa fii sclav, milog pe langa ei ca doar te servesc “gratuit”. Nu le pasa ca tu trebuie sa muncesti in timpul asta ca sa le asiguri lor salariul.
NOU
dap, doctorii si in special medicii de familie sunt de fapt niste secretare care fac munca de birou… jale mare… de abia astept sa scap din rromanica
NOU
Multumesc pentru publicare, Arhi!
NOU
Am cam ignorat si eu chestiile astea. Am facut analizele plus control cardio pentru o operatie, asa ca teoretic cu astea is la zi. Intentionez sa devin si eu un roman constient si sa merg mai des la unele ‘specialitati’ (dentist si gineco servesc, ca am doctori excelenti, deci niciun stres). La cum arata si functioneaza spitalele noastre, prefer sa dau banii la privat. Am gasit servicii excelente pana acum, desi cam ‘dor’ la buzunar.
NOU
In primul rand multumesc pt user, Arhi.
Lumea nu se duce la doctor pentru ca nu are bani. Eu de exemplu ma duc doar daca apare ceva, daca ma simt rau. Iar la ginecologie e dezastru, in primul rand la stat, dar am auzit ca nici la privat nu e mai ok. Asa este, ar trebui sa facem macar la an control de rutina, daca nu la jumatate de an cum este indicat. Serviciile sunt prea scumpe comparativ cu salariile.
NOU
Ai uitat sa precizezi ca in momentul in care cineva e diagnosticat cu o boala in stare avansata, este defapt voia Domnului, iar aceste controale preventive interfereaza cu aceasta.
NOU
Eu fac periodic papanicolau si pana acum niciodata nu s-a mirat dotorita cand i-am spus ca am venit pentru un consult de rutina. Nici cele care mi-au facut analizele de sange cand vroiam sa le fac “ca sa stiu ca sunt bine”. Dar asta la privat. La stat sunt in stare sa te trimita in treaba ta chiar daca ai semne evidente de boala. Ce colica renala, bre, te doare de la scolioza.
NOU
Imi fac in fiecare an control la sange, ginecolog, 2 ori pe an stomatolog stomac. De cativa ani fac asta si m-am obisnuit.
NOU
La noi in tara este rusine sa mergi la medic fara sa ai nimic, este rusine sa mergi la medic in general si la ginecolog daca mergi regulat esti ipohondra sau curva. Imi pare rau ca autoarea articolului nu a vorbit de OFTALMOLOG! Parintii vin prea tarziu cu copiii la oftalmolog, cand deja vederea lor este compromisa. Este necesar controlul oftalmologic DE RUTINA. De la 40 de ani oriec om are nevoie de ochelari de citit, dioptriile la citit cresc in timp.
Medicii de familie din pacate sunt asa cum sunt, nepregatiti, dezinteresati etc. Se pricep cat de cat la batrani, la HTA, diabet sau astfel de boli cronice, la raceli si in rest trimit la medicul specialist. Eu cred ca este mai bine asa decat sa se bage fara sa stie, dar indicat ar fi sa se priceapa. Din pacate la noi o banala conjunctivita ajunge la spital, in loc sa mearga la policlinica.
Bottom line: este nevoie de o LEGE care sa introduca obligatia controlului anual. Mortalitatea ar scadea considerabil, precum si cazurile de malpraxis (cu cat e un caz mai avansat cu atat e mai greu si sansa de rezolvare e mai mica), cheltuielile din sistemul sanitar etc. In alte tari, de ex Belgia, spitalele sunt mai mult goale pentru ca MEDICINA PREVENTIVA este de baza, nu cea curativa.
NOU
Apropo de controlul oftalmologic…a trebuit sa ma rog de medic sa-mi faca trimitere cand deja nu mai vedem bine si am mers pana la urma la o optica (magazin de ochelari), am platit, mi-a facut control si am cumparat ochelari.
In general medicii trateaza doar simptomele. Nu se obosesc sa afle cauzele.
NOU
se fac controale medicale periodice pentru cei care sunt angajati…daca vrei un control medical periodic ok mergi la o clinica particulara, acolo nu se mira nimeni ca ai mers ci se bucura, la stat doctorii iau acelasi salariu si daca te consulta si daca nu, la particular fiecare pacient conteaza
NOU
Mihai Motrescu » stii, platesti CAS tocmai ca la stat sa ti se faca acele controale. cu drag
NOU
Eram la o bere cu o gașcă de medici, școliți care mai de care prin Franta, Anglia, Belgia si discutam despre diferența intre analizele asa zise obligatorii de aici și de acolo. Părerea unanimă a celor care au lucrat si lucreaza in strainatate este ca acolo se merge pe ideea ca e mai ușor si mai ieftin pentru guvern ca sa-ti plătească analize perioadice adică să previi decât să ajungi să fii bolnav într-un stadiu asa avansat încât statul trebuie sa-ți deconteze tratamentul.
NOU
O lege privind obligativitatea unui control anual nu o sa dea nimeni niciodata. Nu pentru ca nu ar fi necesara, dar din fondurile gestionate cu curu’ de abia sunt in stare sa tina cateva spitale deschise. Medicina preventiva in Romania nu prea exista! Si mai este si mentalitatea oamenilor, aceea de a nu se duce la medic pana nu doare. Si daca doare, lasa ca poate trece cu o aspirina…si uite asa ajung la medic cand nu mai e nimic de facut. Cand parintii mei se vaita de diverse dureri si le spun sa meraga la medic, aproape intotdeauna imi spun: “Ce sa-mi faca mie acolo? Lasa ca iau nu stiu ce si imi trece!”. De fiecare data a trebuit sa-i duc aproape cu forta. Mai grav este ca am vazut aceiasi mentalitate si in randul celor mai tineri.
In concluzie, felicitari Griveea! Daca tu nu ai grija de sanatatea ta (asta insemnand si controale de rutina) nici o lege din lume nu o sa faca asta.
NOU
Eu nu merg la Stat din pricina faptului ca nu imi plac conditiile. Am fost la privat, unde medicul nu mi-a placut deloc ( si cu dureri si facuta de cacat, pe banii mei ). Am optat in continuare pentru mers la privat, la un doctor recomandat de cineva in care am incredere, de-a oarba, cum m-am dus prima oara, nu m-am mai dus.
Altfel, pe marginea articolului si mie mi se pare anormal sa te duci numai cand te doare ceva. Apoi, CAS-ul ala, de ce se plateste ? Cancerul, spre exemplu, in primele faze, e o boala tacuta.
NOU
Daca medicii de familie sunt platiti ca le suntem pacienti, din cate stiu, in functie de cati pacienti au, puncte…e normal sa mergem sa facem acele controale periodice la privat? Cu trimitere de la medicul de familie ar trebui, ar fi normal sa facem acele controale periodice, de doua ori pe an.Dar…aceiasi medici care au cabinete la stat, au si cabinete private, deci daca te duci cu trimitere la stat se uita cu sictir…daca vii la cabinetul lui particular…este OK…In orasele mari ai pe ales, pe cand la noi intr-un oras mic…e jale.Iar pentru un control, trebuie sa o iei din loc, cu bani la buzunar , cine poate…bine…cine nu …Pana nu se va schimba mentalitatea medicilor…dar cum? caci banii au miros super cand vine in buzunar la cabinetul privat sau din spaga!
NOU
Eu am medicul de familie la clinica Polisano. Am impresia ca e privata, dar nu stiu sigur. La recomandarea unei prietene m-am inscris acolo – gratuit – la medicul de familie. E foarte civilizat, controlul se face pe baza de programare telefonica.
Teoretic clinicile private acorda 20 de minute pacientilor; asa este si aici. Uneori consultul dureaza mai mult, alteori mai putin. Daca medicul sta mai mult cu pacientul anterior, se decaleaza programarea (am asteptat maxim 15 minute). Daca am avut o urgenta, m-au strecurat printre pacienti si astfel am decalat eu programarea altuia. Dar, cumva, in afara de o persoana – doua niciodata nu era lume la coada.
Pentru majoritatea controlalelor de rutina nu am platit. Din ce-mi amintesc: pentru ortopedie mi-a dat trimite intr-un spital de stat cu care aveau contract. Pentru oftalmologie mi-a dat trimitere la o clinica privata cu care aveau contract; am platit 40 de lei consultatia.
NOU
De vina e sistemul uniformizat care i-a transformat pe majoritatea medicilor in scribi si purtatori de “parafe”. Se cer mii de situatii, rapoarte, inregistrari, paradocumentatii. Normele 2012 CNAS sunt un roman intreg. Avem norme de consultatii, norme de concedii medicale, norme de norme, reguli si limitari si regulamente de aplicare. Sigur, nu sunt rau-voitoare. Trebuie si ordine in iuresul acesta. Dar cand e virba de bolnavi adevarati, ce sufera si care si-au adus contributia la sustem, o viata intreaga deja, ei bine auci te kas pe tine cetitoruke sa completezi…
Despre bolnavii sau sanatosii, despre cei ce vor sa isi verifice periodic starea de sanatate – ca deh, se stie ca “e mai usor sa previi decat sa tratezi” – numai bine! Si asa sistemul este supra-deficitar. Ce sa ne mai legam la cap. Mortii cu mortii, vii cu viile – cei multi, sau cu miliardele in conturi – cei alesi, cei putini!
Pe toti ceilalti, Dumnezau cu mila! Sau la biserica si la atins de moaste sfinte!
Spor maxim!
NOU
>>Am observat o problema in tara asta
Tare inceput. Dar nu’i nimic, am luat la cunostinta la timp ca nu e un produs autentic al cestui blog.
NOU
majoritatea scribilor de familie sunt plictisiți, ar aștepta cu drag și ușile deschise obligativitatea controalelor de rutină.
NOU
Dr Cristescu Ciprian de la Giulesti -cel mai bun!!!!
Daca vreti intr-adevar un specialist fara fite de vedeta , dar un medic de exceptie vi-l recomand fara sa stau pe ganduri.