Muștarul de Tecuci era cel mai bun muștar din rromânia, acum câțiva ani. Indiferent dacă era iute sau dulce, gustul era senzațional, textura fină, dulceața inconfundabilă.

Problema e că datorită acestor calități, a avut un succes foarte mare.
Drept pentru care toate mizeriile de firme din rromânia s-au gândit să facă muștar de tecuci. Muștar de tecuci, muștar de la tecuci, muștar din tecuci, toate denumirile posibile. Mă uitam aseară, până și mizeria aia de marcă Olympia s-a trezit că fabrică muștar din tecuci.

Și așa, nu mai știu care e muștarul original de tecuci, pentru că e îngropat în gunoaiele firmelor clasice de muștar.
Așa că îmi iau muștar cu piper de la real. Urăsc magazinul real…

Așa au făcut și cu micii de pe dealul negru. Cosmin Tudoran și compania i-au făcut celebri pe cei ce fabricau micii originali, automat au apărut și comercianții de carne de câine, care au copiat forma micilor și au construit tarabe lângă cel ce avea micii și acum nu mai există decât mici de câine pe dealul negru, toți la fel de infectați cu usturoi, ca să nu se simtă gustul de stricat, la fel de opăriți pe foc, la fel de nașpa.

Logica ar fi ca, dacă găsești ceva de calitate, să ții pentru tine, pentru că ori se strică comerciantul, ori apar vulturii care îl copiază și profită de renumele primului.

Dacă taci, comerciantul falimentează. Dacă îi faci reclamă, iar falimentează, că apar nenorocirile de mai sus.
Din această dilemă nu puteți ieși.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

40 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Probabil un certificat de indicație geografică era prea greu de obținut.

  2. Bun mai era mustarul odata 😀 acum nu-mi mai place.Prea multe si prea proaste tipuri.

  3. #4

    cu micii, nu stiu, dar in cazul “mustarului din/de tecuci” n-ar trebui ca denumirea produsului sa fie TM? si numai producatorul original sa-l poata folosi, sau tot acest producator original sa dea licente?

    • #5

      mihai » nu cred ca e asa de usor sa inregistrezi ceva atat de generalist ca …de tecuci.

    • Mihai, teoretic. Practic…

      Noi bem Tamaioasa Romaneasca de Cotnari. Observ cu scarba ca a aparut Tamaioasa Romaneasca facuta de Vinia si era sa ma ard, daca nu observa ‘soarele’ cu ochii lui de vultur.

      Atat timp cat nu sunt arsi cativa ‘domni’ in niste procese din alea de drepturi de autor cu rasunet, nu se linistesc. Si e amboulea pana la urma pentru cumparator, pentru ca si daca respectivele ‘copii’ ar fi OK, ne-ar durea in dos de numele lor.

    • #7

      dojo » nu poti sa il dai in judecata, tamaioasa romaneasca e un soi de struguri…

    • #8

      In principiu.
      Microsoft nu are licenta pe “Windows”, are licenta pe “Microsoft Windows”.

      Se face marca inregistrata pe expresii, nu pe un singur cuvant. Si da, cam poti inregistra ce-ti tuna prin cap daca aduci destule dovezi ca-ti apartine.

      Cata vreme nu contesta nimeni, expresia “mustar de tecuci” se poate inregistra calm si linistit la Oficiu, si toate celelalte borcane devin automat ilegale. Sigur, trebuie sa faci inca o inregistrare separata pentru “mustar DIN tecuci”… eh chichitele astea…

      Cazurile cu prea generalist pica din start.
      In 2011 Ubisoft lanseaza jocul “From Dust”. Notati denumirea.
      Fast forward to 2012, Bioware (alta firma) vrea sa lanseze DLC la Mass Effect 3, DLC numit “From Dust”. Acum DLC ala e numit “From Ashes”…

    • #9

      mihai » banuiesc ca de asta au si aparut denumirile mustar din tecuci

    • #10

      Se poate inregistra…s-a inregistrat Magiunul de Topololveni, insa costa, iar cei care detin reteta si fac adevaratul Mustar de Tecuci probabil nu au puterea sa plateasca taxa aferenta. Cea mai tare este Busuioaca de Bohotin de la Pietroasele :))

  4. #11

    “Mizeria aia de Olympia” e o fabrica din Tecuci. Si apropo de Tecuci, acolo se face si sosul de usturoi de la KFC.

    • #12

      stanel » ce ciudat ca pana sa apara mustarul de tecuci, olympia nu facea mustar DIN tecuci. da, e o mizerie. inteleg ca esti din zona. deal with it.

    • #13

      Nu stiu daca sosul de la KFC mai este facut la Tecuci, acum cativa ani asa era. Cat de departe de ro am ajuns in Europa peste tot pe sosul respectiv scria ca este facut in Tecuci, acum nu se mai specifica asta.

  5. Nu stiu daca Tudoran a facut celebrii micii de Dedulesti, erau celebrii de mult timp, trec prin zona de vreo 25 de ani si era nebunie pe Dealu Negru la mici

  6. #16

    si tot de olympia se face si sosul de la KFC, daca te uiti cand cumperi si citesti cu atentie, si cumperi un sos dala in acelasi tip de cutiuta si tot de usturoi de la mega image ai sa ai un soc.

    Sosurile nu sunt 100% identice, si adica cel vandut in mega image parca e mai putin piperat…dar 95% e identic cu ce se vinde la kfc.

    iar olympia nu e chiar asa firma de 2 bani…sunt ele altele care sunt fantoma fara firma.

  7. #17

    Ce afacere alimentara ai vazut tu sa aiba succes prea mare in Romania?

  8. #18

    Mustarul de Tecuci cel mai prost mustar care am mancat vreodata! Tot cel mai bun e cel de la bunica!

  9. Sa-ti sara mustarul, nu alta! 🙂

  10. Zacusca picanta de la Olympia este cea mai tare!
    Olympia rules!

  11. #21

    Al mai bun mustar e facut la Somcuta Mare, in Maramures! La cutie de plastic…

  12. am păţit aşa cu un fastfood din spate de la TNB. şi cu o bodegă de pe lipscani.
    dacă scrii de bine pe blog e reclamă. dacă scrii că micii de la mizeria aia de terasă de la buşteni de pe dreapta sunt vomitivi eşti pricinos.

  13. #24

    “TECUCI MUSTAR” sau ” TIECUC MUSTAR” – dijon moldovenesc
    daca ai hartii si bla bla pentru nume de ceva produs presupun ca poti actiona in judecata pe cine foloseste nume inregistrat .
    sunt eu tampit sau faza asta e extrem de tembela?
    nu mai exista legi?
    ba da. so?

  14. De-aia au americanii expresiile “original recipe” sau “originial”. Şi da, puteau sa protejeze marca, dar aia nu te ajuta foarte mult, pentru că, odată ce ai marca trebuie să cheltui de mii de ori mai mult pe avocaţi pentru oprirea tututori fake-urilor.

  15. #26

    cei mai buni mici nu au fost niciodata pe dealu negru, ci la tofan… cine stie cunoaste 🙂

  16. #27

    Lucullus este o firma din Tecuci care face mustar de Tecuci Adevaratul mjustar de Tecuci www.facebook.com/profile.php?id=100002257361228

  17. Daca m-ai pune sa fac o lista cu 10 locuri in care as intra cu o mitraliera cu munitii “fara numar”, Dedulesti – Dealul Negru ar fi unul dintre locurile astea. Masa era jegoasa, o chelnerita a tipat la prietena mea ca de ce s-a asezat la masa, buda era jegoasa, cand au venit micii mi-a pierit pofta de mancare.

    Daca tot nu mananc am zis sa beau o cafea, era aproape sa ma bata o chelnerita mamut ca “de unde dracu sa am eu sa-ti schimb 100 de lei la ora asta, de ce vi cu bancnote dinastea la mine?!?”

    Micii de pe Dealul Negru nu mai sunt ce erau o data, din contra aia au fost cei m-ai oribili mici pe care i-am avut in fata mea vreodata. De mancat nu se putea pune problema. Nu, nu sunt pretentios la mancare.

  18. #29

    deci ti-a sarit mustarul.
    pune sare si piper cu niste patrunjel si marar si un pic de otet si iti faci un dressing elegant,. normal, cu un pic de mustar. da nu de ala de ala. d-alalaltu’

  19. ma arhi… noi avem la Tg Mures un mustar…. facut de o firma locala numita Danestar. ii hăl mai bun muştar ever şi cel mai ieftin. practic….. în mureş nu se consuma altceva decât Danestar. şi omenii cu firma îl ţin la un preţ aşa de mic … ca nu-l fura nimeni ca numa’ ambalajul la maggi e mai scump decât tot muştarul. nu se vinde in afara razei lor de distribuţie gen tg mureş si comunele limitrofe….
    îţi trimit un borcan? pun si nişte ceapa lângă :))

  20. #31

    Bunacu-meu era sef de echipa la fabrica de conserve din Tecuri, adica cea cu mustarul. Pana prin 2004 totul a fost ok, livrarile mergeau frumos etc. Pana cand au venit niste “investitori” turci cu ochii pe terenul fabricii si aia au facut cacatu’ praf!
    Uite si pe site-ul lor despre ce e vorba:
    www.tecuci.eu/2011/06/16/presa-locala-nationala/presa-nationala/fabrica-de-conserve-isi-recapata-stralucirea-de-altadata/
    PArtea buna e ca turcii nu sunt jidani ca altfel praful se alegea de fosta (vestita) fabrica de conserve Tecuci.
    Mai exista mustar de Tecuci, in borcane din alea cu buza lata, cu striatii, pe care odata demult le spalai cu grija si pe urma serveai oaspetii cu apa rece de la robinet din ele 😉 , la magazinele bio si chiar uneori, daca buyerul n-a fost chiar un jegos si nu i-a suparat pe turcaleti, la Carrefour…
    Se duce dracului Romania incet-incet pentru ca sa nu uitam ca Tecuci se afla intr-o zona agricola care odata producea de se stia in toata Europa de ardeii de Tecuci!
    Acum, s-au furat toate tevile de irigatii de catre primari+prefectii din zona care si-au facut tot felul de firmulite cretine de “irigatii” care an-de-an vand conductele facute de Ceausescu la fier vechi!
    In acelasi timp, Monsanto isi freaca mainile si de-abia asteapta sa semneze noul ministru-marioneta al agriculturii ce trebuie, sa intre ei sa bage pe gatul taranilor si asa speriati de bombe din zona, seminte de cacat modificat genetic…
    Vin vremuri grele prieteni!

    • #32

      Intr-adevar actiunile celor de la Monsanto in Romania trebuie monitorizate cu atentie, mai ales de acum incolo.

  21. Nu imi vine denumirea dar si mustarul din paharele de plastic e bun. :))

  22. #34

    Poti sa incerci , daca doresti bineinteles, mustarul Camara Anitei , are cam acelasi gust cu ce era mustarul de tecuci pe vremuri , e ieftin si borcan galben de plastic si ok la gust. O seara buna!

    • Despre “Camara Anitei” sau Mustardino (acelasi producator), facute la Brasov parca, voiam sa scriu si eu – cel mai bun, cel mai ieftin. Varianta Extra e ideala pentru maioneza de casa.

  23. Nu incerca sa gasesti mustar de Tecuci la supermarketuri. Cauta la magazinele mici. Gasesti la bidonas de plastic sau la borcan, produs de SC Agricultorul SRL Tecuci.

  24. #37

    eu stiam ca mustarul de tecuci ala “de demult” e ala la borcan de sticla care are un capac de plastic, verde pentru ala dulce, sau rosu pentru ala iute

  25. #39

    mustar iute sau cu hrean, Knorr, neaparat la borcan. Ala e mustar adevarat.

  26. #40

    Asa, eu nu prea consum mustar .. da’ am mancat odata un mustar la 50 bani super tare!!! mustardino parca :)) cel mai tare !