Prin bunăvoința lui Eftimie

Ați observat vreodată cu atenție cum tastează acele tanti care ne deserversc în sectorul public. Cu câte un deget la fiecare mână, de parcă ar avea două găini în loc de mâini? Care orăcăie la fiecare jumătate de oră „șefaaa, s-a stricat sistemul, nu-l găsesc pe domnu’ în baza de date”. Cucoanele alea reprezintă trei sferturi din analfabetismul digital în România, analfabetism promovat și încurajat de Microsoft și neamul nostru de lichele degrabă primitoare de șpagă.

Dacă tu, fraierul de rând, voiai să cumperi un XP în 2013 nu aveai cum. Că Microsoft nu ți-l mai vindea de mai bine de trei ani și te sfătuia să cumperi un Windows 8, mult mai stabil și mai sigur. Dacă însă erai statul român, puteai cumpăra XP vapoare întregi. Așa cum a făcut, dealtfel, statul român, cumpărând 144.000 de licențe de XP în 2013, cu un an înainte să se termine suportul. Definitiv.

Acum, știm că ai noștri ar cumpăra și SIDA dacă este vorba să iasă un gheșeft. Dar cei de la Microsoft? Ei bine, și pe ăia îi doar în cur: 144.000 de licențe n-au vândut niciodată într-un an în România. Îi doare în cur de pirateria software în condițiile în care pot să facă un irrumatio cu un soft expirat pentru care, atenție, nici nu mai oferă suport.

Dealtfel, într-o întâlnire dintre reprezentanții Microsoft România și o comisie interministerială de idioți, reprezentanții companiei americane au dat asigurări că nu vor asigura nici un fel de suport. Pe bune: au spus că vor face absolut orice, de la educație la spectacole cu clowni, mai puțin să extindă suportul pentru XP, cum dealtfel au făcut cu alte țări. (link www.cdep.ro/interpel/2014/r3486A.pdf e pe la pagina 4). Probabil că cleptomanii ăia au uitat să le spună că iese ceva din afacerea asta.

Bine, va spune cârcotașul, dar pe noi nu ne deranjează, că noi nu folosim XP. Păi tu nu, dar statul da, așa că toate site-urile de stat vor fi făcute să meargă bine pe Internet Explorer-ul de XP, această ciumă neagră a browserelor.

Iar sute de mii de putori de la stat abia vor ști să folosească tot XP-ul, pe care vor instala 8000 de toolbaruri cu ask.com, yahoo.ebola și alte mizerii, de le va scoate calculatorul fum, la fel ca tine când aștepți în fața ghișeului așteptând să-ți plătești taxele, să aibă statul bani să-i cheltuie pe softuri expirate, să le iasă planul cincinal ălora de la Microsoft.

Și încă o chestie, știți unde s-au dus licențele alea de XP? La ministerele de interne și apărare, exact acolo, unde, vorba aia, n-ai nevoie de securitate informatică.

gigi

83 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1

  aici e vorba de softurile folosite de maretul stat roman. softuri facute de tot felu de firme dubioase care-s facute cu xp-ul in cap si msie-ul in inima.
  nu prea poti sa cumperi licente pentru windows8 cand calculatoarele alea bune au 512ram si softurile crapa daca n-au fix xp sp1.

  0

  • #2

   aici nu e vorba de faptul ca sunt programe ce merg doar pe xp… e vorba de viziune, ai nevoie de xp ? ok, cumperi 7 si faci downgrade

   ps: un threat inutil, inca o gaura la curea

   0

  • #3

   De ce să faci downgrade?
   Win7 stie/ integrează nativ un XP virtual. Care merge “uns”.
   Başca că sştie şi complianţă reversed…
   😮

   0

  • #4

   nu doar de stat.
   de exemplu, BRD foloseste pentru trimiterea fisierelor de salariu o aplicatie pe 16 biti.
   si nici n-au de gand sa o schimbe.

   0

  • #5

   @Hypher scuze ca nu am percutat la intelesul “uns” 😀 , altfel xp-ul ala virtual merge din plm

   @nu_vreau – bre, e mai sfant decat vaca in India, daca ceva merge de ce sa strici ? ps: aia nu schimba aplicatia aia ca nu sunt in stare sa migreze baza de date 😀

   0

 2. Eu nu îmi dau seama cum o funcționară care lucrează de ani de zile la un ghișeu nu reușește să folosească măcar 2 degete. Cred că dacă mă chinui, în câteva luni dresez și o maimuță să tasteze cu ambele mâini.

  0

  • #7

   am lucrat la stat, undeva la “IT”
   nu vrei sa stii cam ce proceduri au acolo. si bunica s-ar freca la ochi de cat de incompetenti erau toti.
   ah, si am avut nevoie de pile ca sa ma angajez. erau doua posturi, unu l-am luat eu si al 2-lea o tanti care nu stia sa deschida excel-ul. si da, am avut nevoie de pile numai ca sa-mi asigur intrarea. ca la calculatoare le dadeam lectii.

   0

  • #8

   Nu lucrez cu publicul si tastez cu toate degetele, inclusiv alea mici, din cand in cand. Dar cand vine vorba de cnp-uri si numere de cont tot cu 2 degete bat si verific dupa fiecare cifra si la final inca odata.
   Nu iau apararea nimanui, numa zic si eu asa…..

   0

  • #9

   Dar cand vine vorba de cnp-uri si numere de cont tot cu 2 degete…

   pentru ca numpadu ala e pentru prosti (nu, nu-mi pot imagina ca tastezi pe ala cu 2 dejiti)

   0

  • Ahahaha.. si babele mele bat cu doua deste, folosind cifrele din dealul tastaturii. Eu mor cand vad asa ceva.

   0

  • #11

   @semeketh: “pentru ca numpadu ala e pentru prosti”

   Se vede ca n-ai avut de-a face cu introducerea de date “angro”. Numpad-ul ala este esential pentru introducerea rapida a numerelor, chiar si pt. simplul motiv (ergonomic) ca e mai usor sa introduci cifre cand tastele sunt grupate, nu in linie. Vezi tastele de la telefon si calculator de buzunar.

   0

  • #12
  • #13

   @xyz – astea cu sarcasm nu prea percuteaza.. este ?

   0

  • #14

   @Codrin: Ma lasi bre cu sarcasmele? Omu’ parea serios in opiniile lui. Daca era sarcastic, baga si el un emoticon ceva, ca altfel se intelege exact ce a scris. Una e sarcasmul in viata reala (tonul vocii, limbajul corpului) si altul pe internet (doar text). Doar n-ai vrea sa-i citesc gandurile?

   0

 3. #15

  referitor la securitate, baga tu un (mai multe ar fi normal) server 2008 r2 sau un unix pe teava administrat de oameni competenti, si iti garantez ca poti sa ai retea cu win 98, ca nu prinde unul un virus/hack. nu la statiile de lucru este problema.
  ma rog, sunt convins ca nu de aia au luat licentele respective, ziceam doar ca fapt divers.
  cand merg la posta sunt la un pas de atac cerebral cand le vad pe femeile de acolo, femei care le stiu de 10 ani si care tot cu un deget bat la o viteza de 1 cuvant pe minut. aia nu mai e o problema microsoft sau de rahaturi instalate.

  0

  • #16

   Vorba unui coleg de mai sus. Femeile alea la posta nu scriu romane. Ele presupun ca cel mai des acolo introduc Nume, CNP-uri, numere de colete si alte alea. Pe alea oricine le baga cu un deget ca sa nu iti ajung coletul in Noua Zeelanda in loc de Brasov.

   0

 4. Duduile de la ghișeu nu tastează cu 2 degete pentru că-s afone, ci pentru că așa vor. Au program de maximum 4 ore/zi cu pauză de o oră la prânz, obositor dom’le. Așa că trag de timp, să facă maxim un „client” la 10 minute, nu cumva să obosească. Tu ai timp, poți să mai vii și mâine.

  0

  • #18

   @Laura: la cum tragi din tigarea aia, poti sa spui orice ca de la mine ai avea oricum thumb up.

   0

  • Da’ mersi, dar la cum scrii „țigară”, de la mine oricum ai avea un thumb down. N-am dat că nu mi-s hateriță de fel :)). Dar tot nu-nțeleg cum căcat să scrii „țigare” și să-l mai și articulezi?

   0

  • #20

   bash.cetin.ro ?

   0

  • #21

   Drăguţă, nu mai bine învăţăm noi să folosim corect “maxim” şi “maximum”, în loc să le facem observaţii altora? Zic doar.

   0

  • #22

   a mai remarcat cineva cum scrie corban cu diacritice, cand vrea sa se dea important?:))

  • #23

   @Corban: … si nici apostroful ala dupa “da” nu e pus prea bine….

   0

  • #24

   Adica cum trage din tigara??? cu patos:D?

   0

  • #25

   @Arhi: scrie cu diacritice doar cand corecteaza pe altii ca sa nu aiba aia motiv sa o bag pe aia “corbane razi de altii dar tu nu scrii cu diacritice”

   0

  • #26

   Arhi, nici Corban nu a observat. Dar s-ar putea să ai dreptate aici :))

   0

  • #27

   back off guys !!!

   0

  • #28

   nush’ ce va place asa mult la ea.serios, daca merg sa iau paine…:)))

   0

  • #29

   Hater….:)

   0

  • #30

   msrp, eu îi corectez pe ăia care îi corectează pe alţii. Îl aştept acum pe “Cel care l-a corectat pe Corban”. Trebuie să apară. În urmă cu 2000 de ani ne-a promis că se va întoarce.

   0

  • #31

   Corbane, ce crucea mea vrei?

   0

  • @ Corban, știu exact diferența dintre maxim și maximum. L-am ratat pe-al doilea din greșeală sau grabă, my bad. De-aici până la a scrie „țigare”, ”ușe” și „mătușe” e diferență mare. Poți să-ți bagi apelativele gen „drăguță” pe unde ai ieșit, nu ți-ai găsit cu cine să faci lecții de scriere și gramatică. Dacă e să îmi iau comentariul la puricat mai găsesc câteva greșeli, da’ cu siguranță nu poți să mă faci agramată pentru ele.
   Și-n plus, sunteți niște hateri urâcioși, că eu nu m-am luat urât de om și i-am atras atenția într-o cheie simpatică și glumeață, ca răspuns la comentariul lui. Ce dracu aveți toți de sunteți așa misogini?

   0

  • #33

   Mie-mi place de ea 😀

   0

  • #34

   cheie simpatică şi glumeaţă = nu-nțeleg cum căcat să scrii „țigare” și să-l mai și articulezi?

   Bine, drăguţă. Ai dreptate.

   0

  • #35

   O punem de un fan-club??

   0

  • Da, asta e simpatic și drăguț la mine în Moldova. Sensibil mai ești. Nu se atacă ăla căruia mă adresez și te faci tu avocat la tastatură, că altfel n-ai cum să pari isteț. Hai că ești drăguț.

   0

  • #37

   Doi drăguţi suntem. Uite, ţi-am dat şi like.

   0

  • Ți-am dat și eu, de simpatică ce-s. Te las să-mi înființezi tu fanclub. Pup. ^_^

   0

  • #39

   Vedeţi, bre, cum se agaţă? Amatorilor!

   0

  • #40

   Va lasam singuri?
   P.S. mai Corbane nu fura toate fumeile bune din Moldova ca ne suparam….

   0

  • #41

   Ceai Laura, teai cafea?

   0

  • #42

   Nu stiu ce e mai grav: ca Dani Corban crede ca maximum nu e sinonim cu maxim si ca trebuie folosit doar in anumite contexte sau ca Laura si-a facut “mea culpa” desi stia ca e doar o fandoseala de-a pseudointelectualilor?

   0

  • #43

   Si ca sa nu avem discutii interminabile, nu eu am zis asta ci o tanti oarecare…

   “Numeroase substantive au variante formale, fie în cadrul aceluiaşi gen, fie de genuri diferite. (…) Variaţie liberă admisă: minimum/minim.”

   Mioara Avram – Gramatica pentru toţi

   Evident maxim/maximum se comporta la fel.

   0

  • Nu știu ce zice tanti Mioara Avram, dar gramatica învățată de mine prin gimnaziu spune că maximum are valoare adverbiala, iar maxim este adjectiv. Dacă ne luăm după asta, e greșit cum am scris eu.
   Dacă or fi schimbat ăștia de la Academie regulile peste noapte, cum se obișnuiește, asta-i altă treabă și chiar nu mă interesează. Oricum, vorbim aici de subtilități pe care mi se pare absurd să i le arunci cuiva în față, când alții scriu „țigare” în loc de „țigară”.

   0

  • #45

   Vlad, ieşi la şcoală!

   0

  • #46

   Corbane, eu ti-am dat referinta de incredere. Singurele tale argumente sunt “asa stiu eu” si “iesi la scoala”.
   Las-o asa cum a picat ca te afunzi si mai tare.

   0

  • #47

   Multumesc pentru “referinta de incredere”. O sa reconsider tot ce am invatat in scoala si tot ce stiu despre limba romana, pentru ca ai gasit pe net o referinta de incredere :))
   Citeste ce a scris Laura mai sus, pentru ca a scris foarte bine. Lasa referintele de incredere trunchiate, modificate si postate pe tot felul de site-uri obscure.

   0

  • #48

   @Arhi, da-mi si mie adresa lui Mr. Corban , as dori sa ii fac o vizita .

   0

  • #49

   editat de arhi: am inteles ca sunteti tampiti, dar si asta are o limita, da-o-n pzda ma-sii

   0

  • #50

   Wise words Master Yoda!

   0

 5. #51

  asa ceva se intampla numai in orase, la sat functionarii sunt chiar foarte competenti. sunt functionare care se ocupa de 3 compartimente in acelasi timp (de ex: resurse umane, secretariat, stare civila, toate tinute sub control de o doamna simpatica de 65 de ani, care stie sa manevreze calculatorul mai bine ca mine)

  0

  • #52

   “Sa manevreze calculatorul”? Dar ce face cu el?

   0

  • Si poarta si batic.
   Vorbesc serios :))))

   0

  • #54

   Lucrez intr-o firma IT care se intampla sa lucreze foarte mult cu statul. Nu pot decat sa fiu de acord cu functionara, este o diferenta ca de la cer la pamant intre functionarii din mediul rural si cel urban. Cei din mediul urban au o atitudine de-ti sta mintea-n loc, nu vor sa fie scosi din ale lor, se feresc ca dracu de tamaie de munca in plus. Pe cand cei din mediul rural au de foarte multe ori multe atributii, bibliotecarele de multe ori se ocupa si de secretariat, asistenta sociala, casierie. Chiar si asa nu se tem de evolutie si de a invata lucruri noi. Exemplu practic: implementam un soft pentru biblioteca, o biblioteca oraseneasca nu ii gaseste utilitatea(ca daca se ia curentul) plus ca primarul poate scoate rapoarte de activitate, pe cand in sate de prin Vaslui bibliotecarele trag de primar sa le achizitioneze softul, ca mai apoi sa lucreze intens cu el si sa se laude primarului cu ce stiu ele sa faca. Si modul in care oamenii vorbesc cu tine, incepand cu secretara si terminand cu primarul… nu se compara ruralul si urbanul 🙂

   0

  • #55

   @functionara: Ai uitat sa spui cam cat timp aloca celor 3 compartimente tanti functionara de la sat…pentru ca daca e vorba de cate 10 minute pe zi la fiecare, chiar nu ma intereseaza. Vorbind de sat: cam cati vin sa se angajeze pe zi la primarie, cam cati sateni o ard pe la primarie si nu in fata birtului, cam cati sateni vin pe zi sa-si depuna actele de stare civila sa o puna de o nunta, cam cati se mai nasc pe la sate in fiecare zi sau dau coltul?????…….mai si manipuleaza (scuzati manevreaza – e cu manivela ca la telefoanele alea din’40) calculatorul.

   0

  • #56

   @mihaela – era vorba de atitudine in ce a scris functionara. cred ca ai cateva prejudecati (sau clisee, daca vrei) fata de ce se intampla in mediul rural

   0

  • #57

   @bugsy: Atitudinea tine de gradul de barfa care te poate afecta in orasul/satul respectiv. La sat se cunoaste fiecare cu fiecare si inca 3 sate mai incolo. Sa te fereasca sa nu servesti pe careva ca te stie tot satul si se amplifica in tot radiosantul.

   0

  • #58

   Multumesc pentru negative…acum stim cati functionari de la stat urmaresc blogul in pauza dintre cafele

   0

  • #59

   Mihaela are dreptate cand zice ca atitudinea tine de gradul de barfa la care te expui, dar tine si de atmosfera de la birou. Eu lucrez in aceeasi cladire cu alti 3 colegi de varsta apropiata, cu care glumesc si ne ajutam reciproc, in fata unei gradini cu flori prin care zburda catelul primariei. Eu fac naveta, nu sunt din comuna respectiva, dar sunt in stare sa respect si sa fac viata usoara cetatenilor, care la randul lor ma respecta si se straduiesc sa inteleaga cat mai bine hatisurile administrative. Singurele atentii pe care le-am primit (ca stiu ca sunteti curiosi) sunt vreo 3 cafele si o cutie de bomboane, in aproape 2 ani de munca. Mai satisfacatoare sunt multumirile si urarile de sanatate. Am facut practica vreo 2 luni la primaria Galati: cucoane mai scarbite ca acolo n-am intalnit.

   0

  • @ Mihaela, sunt pe aici 2-3 atinsi de sindromul Down care dau minus la orice comentariu.

   0

 6. #61

  Pentru numele lui dumnezeu si al sfantului monstru de spaghete, nu mai pomeni de windoze 8. Pata mai urata in tagma sistemelor de operare nu s-a vazut de la Vista incoace.

  0

  • #62

   si pana la vista n-a mai fost de la millenium incoace. si tot asa din 2-n 2.
   las’ ca windows 9 o sa rupa stilu.

   0

 7. #63

  contribuie si statul la cateva botnet-uri acolo, ce naiba, doar nu lasam atata putere de calcul conectata la internet “nefolosita”

  0

  • #64

   nea, ca nici nu-s legati la internet. stau pe o retea interna. daca vor internet tre sa restarteze si sa intre in alt os care are internet.

   0

 8. #65

  bun. sa fac pe avocatul dracului. informatizarea sistemului ar duce, direct, la disponibilizarea a cel putin 50% dintre functionari. chestie excelenta, de dorit. insa ce faci cu problema sociala? cum o rezolvi in Romania? ai trimis-o pe doamna Dana de la ghiseul de incasari in somaj si asta a facut de 20 de ani, ceva face in urmatorii 20? sa nu intram in discutii despre liberalism si “piata” si recalificare…

  0

  • #66

   iese la pensie pe jumate din cat lua salar si gata

   0

  • #67

   Poti sa vorbesti de recalificare atata timp cat exista asa ceva in planul celor de la guvern (si aici nu vorbim de la a te transforma din sudor sau miner in frizer, cofetar sau barman) si cat Dana aia vrea sa faca si altceva. Ce se poate face pentru implementarea unor programe de schimbare de profesiei pentru cei care au studii? De exemplu de schimbare a profesiei de inginer in minerit sau metalurgie in cea de manager la o companie de transport sau alt gen de industrie? (ii poate plati cineva cursul pe parcursul somajului?). In alte tari europene exista programe de schimbare totala a profesiei in perioada somajului. Exista si in Romania dar numai pentru anumite categorii.

   0

  • #68

   Atunci să ne întoarcem la foaie și creion si să mai angajăm la stat, nu ?

   0

  • #69

   Cacat. Informatizarea a dus la fix o laie disponibilizari! Ai impresia ca in ministere sau la fisc se lucreaza cu socotitoarea sau calculatorul de buzunar? La noi productivitatea muncii n-are de-a face cu gradul de informatizare, toate babele au in fata un calculator si nu le da nimeni afara!

   0

 9. #70

  cand nu stii sa scrii corect si te mai dai destept o arzi cu diacritice d-ici -colo si bagi niste dume.
  am aruncat ieri niste muraturi de anul trecut, nu ca erau naspa, ci ca erau vechi, corbanesti si m-am debarasat de ele.
  anul asta pun niste telina si sfecla rosie gen sabin. cu multi ardei rosii picanti.

  0

 10. #71

  Pot să mă refer la una dintre instituțiile statului (aparține de funcționarii publici), pentru că acolo cunosc situația. Problemele pleacă de la faptul că toți sunt incompetenți. Dacă ai 1, 2, 3 oameni incompetenți, există șansa ca aceștia să fie aduși la un moment dat pe calea cea dreaptă. Teoretic, dar există.
  Ca un exemplu, la un moment dat s-a hotărât achiziționarea de laptopuri pentru angajați, care laptopuri înlocuiau desktop-urile. Motivația a fost că respectivii angajați fac controale și procese verbale de constatare, iar acestea ar trebui scrise pe calculator. Astfel că, angajatul trebuia să meargă pe teren, să întocmească P.V. constatator pe laptop și, cumva, să-l listeze pe loc pentru a fi semnat. Ulterior nimeni nu a putut găsi o soluție pentru listarea PV la fața locului, deci laptopurile au rămas în birouri.

  Legat de rețele, date și altele, dacă angajezi un om competent, acesta va face o listă cu cele necesare funcționării instituției. Acea listă va fi lungă și costisitoare și nimeni nu o va aproba – e scump și nimeni nu știe ce înseamnă. Din păcate nici măcar nu se ajunge la acea listă pentru că un om capabil nu are ce căuta printre incompetenți.

  Cu softurile e mai simplu, pentru că sunt 2 variante: 1. licitație și 2. posibilitatea fiecăruia de a angaja pe cine vrea. În cazul 1. trebuie făcute învârteli sau, dacă nu se fac, câștigă unul care păcălește sistemul, iar în cazul 2 sunt implicate toate rudele conducerii.

  Ca o concluzie, angajații ăia care scriu cu un deget pot fi sau nu vinovați. Uneori fac ce li se spune, adică aplică niște proceduri, dar care aparțin unui sistem nefuncțional. Ironia e că ăștia care n-au nici o vină dau examene periodice din Outlook, Word și Excel, dar celelalte softuri nu funcționează.

  0

 11. Hai zi tot, cum vanzarea asta de licente s-a facut de firma Teamnet. Tot aia care a vandut si softul la Romatsa.
  Si stiti cine se aude ca sunt actionarii la aceasta firma? Domnul Ghita si domnul Stanciu, de pe la fostul Asesoft si actual eMAG.

  0

 12. Sincer şi mie mi s-a cam luat cu acele tanti de la ghişee, care dacă ai curaj să le comentezi ceva, începe isteria de Ferentari. Am avut şi eu un episod cu o astfel de duduie, şi când i-am zis că asta este munca ei, să ma slujească pe mine contribuabilul, şi-a chemat şefa, şi aia mai cu tact m-a rezolvat. Deci concluzia este că sistemul românesc, în afara faptului că este corupt mai este şi plin de incapabili.

  0

 13. #74

  Nu vreti sa stiti cum e sa asiguri support pentru niste primarii care folosesc softul firmei..primarii de la sate/comune evident.
  In momentul in care te suna una isterica ca nu poate sa scrie nimic in programul tau, si dupa 30 de minute in care ai epuizat tote posibilitatile cuantice ajungi la stupida dar ulterior revelatorea intrebare “doamna, dar ati apasat num lock ??”
  Oricum, sa nu fim aroganti. Nici eu nu ma pricep la prasit de exemplu..dar nici nu ma duc sa-i stric omului prin gradina.

  0

  • #75

   Alea încă sunt tari de mai fac ceva, din ce am văzut eu, intre firma si primăriile care folosesc softul firmei, se mai face un soi de angajament, pe neve’, (probabil) condiționat de cumpărarea softului, prin care tot un angajat al firmei face munca funcționarului din primărie.Sa tot muncești la stat.

   0

 14. Dupa ce vor intra in perioda de expirare si suport zero ar putea sa treaca toate calculatorele pe Ubuntu :))

  0

 15. #77

  ce winxp omule, alea de la posta sunt pe FoxPro 2.6 din ala de DOS

  0

 16. #78

  Hai ca aparura unii cu Ubuntu, unde sunt aia cu maretia marelui browser Mozilla? Daca erau bune cum credeti voi nuse gaseau niste destepti sale faca majoritare in piata? Ca tot va place voua cu dreapta!

  0

 17. #79

  nu-se

  0

  • #80

   nu-se cu cratima…..tulai! macar nu mai corecta ca stim noi ca ai gresit la typo…altceva are cratima

   0

 18. #81

  Guvernul roman a avut un acord cu microsoft, cam tot ce tinea de stat avea fix aceeasi cheie. Era un tip de leasing.
  La un momentdat, acele licente au trebuit cumparate. D-aia in 2013 s-au cumparat xp. Erau fix aceleasi so, pe acelasi hard.

  0

  • #82

   Se numeste volume license, e pentru asa ceva, o cheie are mii pana la zeci de mii de activari.

   Stiu ca in viziunea publica MS-ul apare ca “nenea ala rau”, dar:
   – De obicei partenerii fac deal-uri de gen.
   – Microsoft-ul ofera contra cost CSA (custom support agreement), care nu este decat support oferit dupa perioada de expirare a vietii produsului. Daca statul sau pe cei care au incheiat afacerea nu i-a mai interest acest detaliu, e alta discutie.

   windows.microsoft.com/en-us/windows/lifecycle

   Si la masini producatorii asigura piese pentru un numar de ani de la data incheierii productiei.

   0

  • #83

   nu MS apare ca nenea rau. apar aia care au decis ca e mai bine sa inchirieze cu 54 de milioane, licente care costau 40. iar dupa aceea sa le cumpere cu 120 de milioane, overall.