Prin bunăvoința lui Eftimie

Ați observat vreodată cu atenție cum tastează acele tanti care ne deserversc în sectorul public. Cu câte un deget la fiecare mână, de parcă ar avea două găini în loc de mâini? Care orăcăie la fiecare jumătate de oră „șefaaa, s-a stricat sistemul, nu-l găsesc pe domnu’ în baza de date”. Cucoanele alea reprezintă trei sferturi din analfabetismul digital în România, analfabetism promovat și încurajat de Microsoft și neamul nostru de lichele degrabă primitoare de șpagă.

Dacă tu, fraierul de rând, voiai să cumperi un XP în 2013 nu aveai cum. Că Microsoft nu ți-l mai vindea de mai bine de trei ani și te sfătuia să cumperi un Windows 8, mult mai stabil și mai sigur. Dacă însă erai statul român, puteai cumpăra XP vapoare întregi. Așa cum a făcut, dealtfel, statul român, cumpărând 144.000 de licențe de XP în 2013, cu un an înainte să se termine suportul. Definitiv.

Acum, știm că ai noștri ar cumpăra și SIDA dacă este vorba să iasă un gheșeft. Dar cei de la Microsoft? Ei bine, și pe ăia îi doar în cur: 144.000 de licențe n-au vândut niciodată într-un an în România. Îi doare în cur de pirateria software în condițiile în care pot să facă un irrumatio cu un soft expirat pentru care, atenție, nici nu mai oferă suport.

Dealtfel, într-o întâlnire dintre reprezentanții Microsoft România și o comisie interministerială de idioți, reprezentanții companiei americane au dat asigurări că nu vor asigura nici un fel de suport. Pe bune: au spus că vor face absolut orice, de la educație la spectacole cu clowni, mai puțin să extindă suportul pentru XP, cum dealtfel au făcut cu alte țări. (link www.cdep.ro/interpel/2014/r3486A.pdf e pe la pagina 4). Probabil că cleptomanii ăia au uitat să le spună că iese ceva din afacerea asta.

Bine, va spune cârcotașul, dar pe noi nu ne deranjează, că noi nu folosim XP. Păi tu nu, dar statul da, așa că toate site-urile de stat vor fi făcute să meargă bine pe Internet Explorer-ul de XP, această ciumă neagră a browserelor.

Iar sute de mii de putori de la stat abia vor ști să folosească tot XP-ul, pe care vor instala 8000 de toolbaruri cu ask.com, yahoo.ebola și alte mizerii, de le va scoate calculatorul fum, la fel ca tine când aștepți în fața ghișeului așteptând să-ți plătești taxele, să aibă statul bani să-i cheltuie pe softuri expirate, să le iasă planul cincinal ălora de la Microsoft.

Și încă o chestie, știți unde s-au dus licențele alea de XP? La ministerele de interne și apărare, exact acolo, unde, vorba aia, n-ai nevoie de securitate informatică.

gigi