Am primit acest mail de la o comentatoare pe care nu o să o deconspir, dacă dorește ea, o poate face, în comentarii. I-am cerut și acordul de a publica răspunsul, nu e chiar identic cu ce i-am trimis, am mai completat ulterior cu unele idei.
Buna Cetin,
Sper ca sunteti bine, sanatosi .
Daca timpul iti permite, ma poti ajuta cu un sfat te rog ?
Urmeaza sa emigram ( finally, visez la acest moment de cand ai creat arhiva cu articole de emigrare) si vom lasa apartamentul proprietate personala asa cum este acum, nu il vom goli de mobila, electrocasnice. Vom muta lucrurile personale, haine, documente si vom incuia usa la plecare.
Tinand cont ca toti apropiatii nostri inclusiv cei de pe scara blocului vor afla aceasta informatie ( ca plecam adica ) , cum pot securiza apartamentul astfel incat sa nu stau cu teama unei spargeri?
Nu imi pasa de lucrurile ce pot fi furate, cat imi pasa de deranj , rascolirea apartamentului , plus ca tam nesam va trebui sa iau primul avion si sa verific situatia.
Am inceput sa cer oferte de la firme de paza insa m-as putea baza si pe asigurarea facultativa de locuinta, clauza de furt/vandalizare.
Nu ma pricep la sistemele de alarma proprii , monitorizare si control, stresul meu e ca daca se opreste curentul ( si se intampla des) nu am cum sa il resetez de la distanta.
Sunt dispusa sa citesc si sa aplic orice metoda, pentru a elimina acest stres.
Multumesc,
A.
Oh, felicitari, inca unii care scapa.
Recomandarile mele simple:
Gratii sau rulouri la ferestre. Deși mulți spun că rulourile nu opresc o spargere, majoritatea hoților merg la noroc și vor alege întotdeauna casa care e mai expusă. Dacă tu ai rulouri și celălalt nu, vor alege pe celălalt.
Pus butuc greu de spart la usa, au niște gradări, nu știu cât de mult corespund între ele, am văzut și 10, și 15, dar asta în magazinele comerțului de stat socialist. Evident, dacă este spărgător profesionist, îți sparge orice butuc, asta este clar, dar dacă e un băiat plecat la vânătoare lup singuratic, un minut în plus petrecut la spartul broaștei poate însemna un vecin care îl vede, o alarmă care sună, un BGS care ajunge la locul faptei.
Camere de supraveghere xiaomi prin casa, care stau conectate la internet si se reconecteaza singure daca pica. Zic xiaomi pentru că de alea am eu, are și fratele meu, pe exterior la vilă și suntem foarte mulțumiți de simplitate și robustețe. Eu am camerele de aproape 3 ani, nu au sughițat nici măcar o dată, au înregistrare pe card și trimit imaginea live în aplicație, au inclusiv alertă dacă apare mișcare în câmpul vizual, iar alerta poate fi setată să elimine animalele de companie din alertare.
Sonerie Ring, legata la alimentarea soneriei clasice. Am avut și vizor Ring, mi se pare mai bun decât soneria, dar nu se mai fabrică. A mea nu e alimentată la sonerica clasică pentru că nu știu dacă în siguranța aia dedicată din tablou, cea care și sună, are 40V, cât cere Ring-ul și nici chef să prăjesc soneria nu am. Iti arata imagini live de la usa, in aplicatie, la cerere, îmi trimite notificări când este cineva în fața ușii, îi pot seta distanța de la care devine senzitivă. Dezavantajul este ca, dacă dorești să vezi imaginile când primești alertele de mișcare din fața ușii, te costa 3 dolari pe luna abonamentul RING, dar ai acces nelimitat la inregistrari sau poti vedea, din app, in orice moment cine e la usa. Soneria are baterie interna care dureaza mult, peste o luna, asa ca, daca iti cade curentul, e irelevant.
Ca sa nu cada si internetul cand e cazut curentul, legi routerul la un UPS, care e un fel de baterie pe termen scurt de gen 1.5-2 ore. Daca e mai mult, deja intră pe teritoriul ghinionului și asta e, aștepți și speri ca routerul să își revină singur, când vine semnalul, pentru că soneria se conectează cu siguranță.
Desigur, rămâne și contractul cu un BGS ceva, dar nu știu cât ajută, legal vorbind, pentru că, dacă nu au cheie de la casă, nu pot intra în casă, din ce știu eu și pot doar chibița la ușă. Dar nu știu asta cu siguranță, dacă e cineva mai informat, chiar îl rog să ne lumineze.
Dacă mai aveți idei, simțiți-vă liberi să le exprimați, gândesc că e util și pe termen lung, pentru căutările oamenilor.



NOU
Dacă poate, să bage chiriaș pe cineva cunoscut. Noi așa am făcut, avem o fostă colegă a soției care stă în apt nostru, necăsătorită, fără copii. Astfel nu avem probleme cu țevi sparte și neobservate, nu lăsăm ups care sa ia foc, nu stăm cu griji. Plus că am recuperat din cheie până acum cam 40% din cât am dat pe apartament 🙂
NOU
Din chirie smf
NOU
=))))))
NOU
Daca te intorci de 2 ori pe an acasa e cam complicat sa-l dai in cheie…. chirie. 🙂 Cheia e ok sa o dai la un vecin de scara sau la administrator tocmai pt cazuri de tevi sparte.
NOU
Din chiria luata, alea 2 ori cand vii pe an acasa stai la hotel
NOU
Cam scump hotelul, dar na.
NOU
Din cheie a recuperat, ca dadea cheia cu ziua, mai rentabil decat chiria
NOU
@Ciocanul, dacă te întorci de 2 ori pe an și stai cel puțin o lună de fiecare dată atunci e o problemă.
Dacă te întorci de 2 ori și stai câteva zile, maxim o săptămână:
– fie te înțelegi cu persoana (pornim de la premisa că e o cunoștință, relații de amiciție), mai ales dacă locuința permite și
chiria percepută e cu 20% mai mică decât media zonei);
– fie te duci la hotel. Chiria pe o lună sau cam așa, dacă n-ai super pretenții.
Dacă sunt și copii implicați e un pic mai complicat, dar de obicei ăștia plecați de tot se întorc în formulă completă ca să-și vadă părinții/neamurile și atunci stau la neamuri.
NOU
Găsești niste prieteni/chiriași de încredere care să locuiască acolo
NOU
iti pui un semn mare cu „PSD – Vințu de Jos” si te bazezi pe Honor among thieves
NOU
„Ca sa nu cada si internetul cand e cazut curentul, legi routerul la un UPS, care e un fel de baterie pe termen scurt de gen 1.5-2 ore.”
E cam cu dus si intors afirmatia asta. Iti va merege routerul tau, dar oare va avea cu cine comunica? Cel de care se leaga el, de pe scara blocului, va avea UPS? Sau cel din blocul vecin?
NOU
firmele de internet au propria alimentare. la rds vine fibra cu alimentare proprie. la mine, de exemplu, daca cade curentul, am internet fara probleme
NOU
la bloc de obicei e un switch pe scara si daca se intrerupe curentul acel switch se cam opreste. dar da un UPS e ok in casa.
NOU
Ar fi probabil mai sigur un router pe 4-5G conectat la UPS, daca tot e sa fim superparanoia
NOU
Simplu.
Se goleste apartamentul de eventualele piese valoroase (pianul, biroul de la bunicu piese de decor, argintarie – chestii care poate au si valoare sentimentala). Tragi un var/tapet si repari ce stii ca e naspa, ca sa nu ai surprize.
Varianta a) Se contracteaza o firma de inchirieri apartamente cu ziua (gasesti pe net) si le oferi apartamentul pentru inchiriere. Aia se ocupa de curatenie, intretinere eventuale reparatii, plata utilitatilor.
Pleci linistita! Daca nu iese pasenta afara te intorci intr-un apartament in cu conditii rezonabile.
Varianta b) Lasi apartamentul lu’ nepotu’ care vine la studii la oras – 3 5 ani esti linistita si poti sa te decizi ce faci cu el.
Varianta c) Nu ti bati capu’ – ce naiba sa-ti ia din el ca tot ai luat cu tine ce e important. Lasi cheia unui prieten, daca se intampla ceva face el un pic de ordine acolo ca doar e prieten si asta e.
Varianta diabolica si riscanta – combini varianta a) cu niste camere video si suplimentezi veniturile prin santaj si pornhub content.
Eu nu mi-am batut capul cu chestii din astea si nu s-a intamplat nimic pana acum, si daca se intampla asta e…..
Sincer mi-a greu sa cred ca in „resedinta principala” ar intra hotii ca sunt camere video, portar zi si noapte, toate alea. Am plecat fara sa incui de zeci de ori ca mai plecau copii fara cheie si nu stau dupa ei. In alte locuri sa intre linistiti ca nu au ce lua si nici ce sa strice doar nu o sa-mi ia frigiderul, eventual fac mizerie si fac curat dupa, asta e….
NOU
Un hot cat de cat destept va opri curentul direct de pe scara de la contor, ca asa e aproape peste tot si rezolva cu toate camerele si alarma si UPS in cateva ore.
Sunt alarme care te anunta prin SMS ca a picat/a revenit curentul. Daca nu revine in maxim 30 de minute ar fi bine sa trimiti pe cineva acolo sa vada despre ce este vorba.
NOU
Nu știu la alții cum o fi, dar la mine (pe casa scării) au defrișat Doreii tot și au pus contoare smart, au reconectat apartamentele aleatoriu și nici un număr nu se mai potrivește, astfel încît atunci cînd am aranjat distribuția în apartament și pus și siguranță calibrată am decuplat altele cîteva, pe ghicite…
NOU
Sistemul de alarmă stă 48 de ore în stand-by cu 30 de minute în alarmă. Orice installer verifică sistemul la 6 luni că deh, sunt niște bănuți la mentenanță și chiar dacă ești pf plătești 50 de lei la 6 luni ca să stai liniștit. Iar acumulatorii sunt ieftini.
Să zic că ăla taie curentul 48 de ore. Modulul comunicator îți fwte creierii din oră în oră, sirena clipește … greu de crezut că trec 2 zile fără să pună cineva mâna pe siguranță.
NOU
Gratiile la geamuri se aplica doar pentru cei care stau la case, pentru ca daca stai la etajul 6 singura preventie va fi sa nu se sinucida hotii.
Fir electric legat la tablou si in contact cu clanta usii. Ceva cu amperaj mic, dar nu foarte mic. Poti folosi controllerul si firele de la un gard electric pentru animale.
N-as strica banii pe BGS pentru ca, din nou, apartament. Bine, nici la casa, am niste vecini care si-au pus placuta fake cu „acest obiectiv este protejat de bla bla”. Sunt de 2 ani in Austria si inca nu i-a calcat nimeni.
Vorbit cu administratorul si pus o camera pe casa scarii. „Pentru siguranta tuturor, platim noi cheltuielile cu ea, stiti dvs, facem sa fie bine sa nu fie rau”.
NOU
parter, et1, chiar si 2. la mine in cartier au spart casa unuia de la et.2 intrand pe balcon.
NOU
Am niste prieteni in sec 3, la etajul 9. Cand au izolat blocul acum 2-3 ani, au spart baietii la ap (inclusiv al lor) fara numar pe schele.
Totusi tind sa cred ca erau fix “meseriasii” sau cunostinte pt ca au spart si carat fix din apartamentele care erau goale de ceva vreme ( emigrat, studenti, concediu)
NOU
Sunt tare curios cum o sa-l scuture pe hot firul ala legat la tablou si de clanta usii, mai ales in cazul unui sistem gandit pentru gardurile electrice pentru controlul animalelor.
Poate te gandesti la hoti din aia foaaaaaarte saraci care sunt deja desculti – acolo ar merge.
Sau mai bine un pasaj cu apa pina sa ajunga la usa ca sa aibe incaltamintea uda, pentru ai’ mai incaltati. Not bad at all – nu o sa fir fir de praf pe culoarul blocului, impusti 2 iepuri dintr-o lovitura.
Bai tata, sunt inca oameni care nu inteleg cum functioneaza diverse. Si te mai miri de unde apar aia cu pamantul plat.
NOU
plm, n-am prieteni decat din sec. 20, d.h., etajul nu conteaza!
NOU
Mamei mele, în Torino, i-au spart apartamentul de la etajul 1.
Ca să ajungă acolo au sărit un gard de 2m de la curtea interioara a blocului, au trecut prin fața camerelor de filmat de la magazinul de la parter, s-au cățărat până în balconul de la etajul 1 pe o țeavă exterioară, au rupt cumva jaluzelele exterioare din lemn, au spart ușa, au intrat.
Erau oportune niște jaluzele exterioare/gratii mai bune.
NOU
Am avut si eu aceeasi dilema la un moment dat.
Solutia pe care am ales-o consta intr-un senzor de geam/usa si o alarma, ambele comunicand cu un hub. Am incercat si o camera, dar caltatea lasa de dorit si nu ajuta in mod deosebit. Bateria de la senzor tine cam 3 ani, am vazut, asa ca e ok.
Toate sunt marca D-Link, pentru ca altceva nu gasisem la un pret decent.
Sistemul functioneaza foarte bine, primesc notificare ori de cate ori usa se deschide sau se inchide. Cand este cineva acasa, setez alarma sa faca doar un „beep”.
Cand apartamentul este nelocuit, pun alarma sa tipe; tipa al dracului de tare, dar doar pentru 30 de secunde. Timp suficient sa atraga atentia si sa sperie un eventual hot, sper eu.
Ce-i drept, locuiesc la etaj, deci in afara de usa de la intrare nu am ce securiza. Si da, daca nu este curent sau pica internetul, tot sistemul devine inutil. Spre deosebire de comentatoare, unde stau eu nu sunt probleme cu alimentarea electrica, drept urmare nu am luat in considerare un UPS.
Doar trebuie sa ma asigur ca platesc abonamentul la RDS. 😀
In timp am vazut ca daca pica ceva (ie curent, probabil sau net) sistemul se reconecteaza singur.
Sper ca ajuta.
NOU
Lasi inauntru o baba cu o tigaie :))). Dap, circula in copilaria mea urmatoarea poveste, reala, se zicea: pleaca o familie in concediu si lasa sa aiba grija de apartament o baba. Hotul vine noaptea si incearca sa sparga broasca. Baba, fara somn, aude. Se apropie de usa, isi da seama ce se intampla si aplica prima idee care-i vine: ia o tigaie mare din bucatarie si izbeste cu ea in usa. Brusc, se face liniste. Baba isi zice ca a speriat hotul si se culca. Dimineata, suna soneria. Deschide baba si vede adunata toata lumea de pe scara, militia, doctori de pe ambulanta si, in fata usii, pe jos, hotul. Facuse infarct.
NOU
Not funny dar asa era sa imi omor eu un vecin, eram sau insarcinata sau aveam copil foarte mic, oricum nu eram cu mintea prea pe acasa, duminica dimineata, sotul dormea langa mine in pat si aud pe cineva umbland la usa incercand sa descuie incuietoarea. Stateam la parter. Am sarit buimaca la usa si in loc sa il trezesc pe sot, sa strig, sa ma uit macar pe vizor am fript un pumn in usa. Again…liniste…ma uit in sfarsit pe vizor era un mos vecin de aproximativ 1350 de ani pe care il stiam ca abia isi tara organismul si parea sa dea coltul dupa primul partz mai puternic, se uita confuz ba la usa mea ba la usa liftului. Nimerise el usa da uitase sa ia liftul pana la etajul lui inainte…Ma rog, am iesit sa vad daca sigur mai respira si sa il asigur ca nu e casa lui acolo…dar mi-a fost sincer frica ca imi expira mosu pe pres..
NOU
Nu știu cum este acum, însă acu o eternitate și jumătate când lucram în București, firma la care lucram avea contract cu BGS, iar băieții aveau și o cheie de la ușă, tocmai ca să poată intra în cazul în care se declanșa alarma și din exterior totul părea ok. Repet, nu știu dacă mai e valabil acum, dar poate merită luat în considerare.
Noi când ne-am mutat din vechea casă, cât timp a fost pusă la vânzare, am aflat întâmplător de la o babetă vizoristă din blocul alăturat că în câteva seri a văzut niște cetățeni sărind gardul și inspectând prin curte. A doua zi am luat niște săracii de camere din alea fake din Horbach, le-am montat pe exteriorul casei cu mare tamtam și gălăgie și apoi am pus și o plăcuță din aia cu „proprietate supravegheată video” și n-am mai avut bătăi de cap până am vândut.
NOU
Ai și acum posibilitatea sa le dai cheie. Dar exista șanse și sa nu se prezinte, din când în când trebuie sa dai o alarma falsa ca să testezi. Ori dacă ești plecat…
NOU
taxa de protecție la mafia locală si e cea mai protejată
NOU
date de contact?
NOU
În blocul în care am stat, vecinii de la etajul 3 au plecat în SUA în 1994. Au dat cheia vecinului de la etajul 4 cu care s-a înțeles foarte bine, iar ăsta merge în apartamentul cu pricina la 2-3 zile. Și-n ziua de azi, apartamentul e așa cum l-au lăsat vecinii de la 3.
NOU
Nu-i înțeleg pe cei care sunt plecați de peste 20 de ani și își țin proprietăți pe aici. Bătaie de cap inutilă, nu e ca și cum s-ar mai întoarce.
NOU
Plot twist: vecinul de la 4 merge în apartamentul de la 3 cu vecina de la 2
NOU
Same shit here, cu deosebirea ca vecinul a reusit sa il si vanda intre timp ( am fost plecat 8 ani din care 5 nu am venit in tara), a durat 5 ani procesul ca sa obtin despagubirea in rate de 30.000 lei /luna 100 USD , fa singur calculul in cat timp a terminat de platit apartament evaluat la 18000 USD care defapt s-a vandut cu 25000 in 1993. Nu mai vorbesc de valoarea lui reala cand s-a terminat procesul,it’s a long story.
NOU
@Deea: Tinand cont de cat au dat pe apartament atunci si cat e acum (fie si nerenovat), e cea mai buna afacere. Plus, psihologic vorbind probabil ca simplul fapt ca au un loc „al lor” ii ajuta.
Eu, de exemplu, presimt 90% ca o sa plec dupa ce iau apartament aici. Locul meu, inchiriez sau nu si ma tirez ca stiu relaxat ca am unde ma intoarce, pb ca asa si ei…
NOU
si Apple Watch-ul lasat in priza. ii poti localiza pe urma, plus ca scapi de mustrarile de constiinta. stii ce zic?
NOU
1. Nu mai urma sfaturi de „securitate” pe internet, că riști să ajungi mai degrabă la pușcărie decât în străinătate (vezi DragosC mai sus)
2. Dacă tot vorbești cu firmă de pază, majoritatea au și departament tehnic, care îți poate elabora și instala un sistem complet de alarmă cu PIR, senzori de geam spart, senzori magnetici, camere, backup pt alimentare, comunicare GSM etc.
3. De ce nu îl lași unei agenții imobiliare pt. închiriere?
NOU
Am un apartament lasat gol, pe care il folosim doar vara cand venim in Romania. Si la noi la fel, mai mare costul cu biletul de avion decat pagubele pe care le-ar putea produce un incident de genul. Iti recomand sa faci asigurare facultativa – pe noi ne costa undeva la 100E pe an. Asigurarea acopera riscul de inundatie si alte minuni si ca un sfat, sa incluzi in polita asigurarea bunurilor din casa ceva gen 10k-20k Euro. In rest, inchizi apa, centrala, gaz, ca sa nu ai probleme de tevi sparte si inundatii provocate din vina ta. Iarna nu scade sub 10 grade in casa deci nu sunt probleme cu tevi sparte. Ideal ar fi sa traca cineva pe acolo macar la 1 luna, sa aeriseasca, sa mai dea drumu la apa in instalatie, sa umple WC cu apa. Daca nu aveti pe nimeni, instalati camere si va mai uitati din cand in cand sa fie totul Ok. Ideal ar fi o cheie sa ramana la cineva cunoscut din bloc sau din oras, in caz de forta majora sa nu trebuiasca sa sparga usa. Apartamentul nostru sta asa de ceva ani si nu am avut probleme. Nu cred ca se complica nimeni sa sparga un apartament sa ia ceva electrocasnice mici si alte chestii fara valoare prea mare pe piata neagra.
NOU
BGS costa cam 2500 pe an in Ilfov unde locuiesc eu. Sistemul de alarma instalat tot de ei, nu mai stiu cat a costat. Acumulatorul de pe sistem tine cam 24 de ore fara curent, eu il schimb cam la doi ani, depinde si de cate pene de curent prinde in acest interval. Bateriile de la senzori tot la doi ani. Problema comuna la toate sistemele de alarma e ca atunci cand se descarca acumulatorul centralei sirena suna ca proasta pana i se descarca si ei acumulatorul, si ala tine mult…
Am vazut la multe apartamente sirena montata in interiorul apartamentului, ca sa nu fie vandalizata sau umpluta cu spuma poliuretanica.
Cand alegeti firma de paza, intrebati de timpii de interventie. Alegeti pe cei cu timpi cat mai buni si care sa fie si seriosi.
NOU
Eu am niște vecini care au lipsit mai mult de acasă și, pe lângă încuiat, au luat și clanța cu ei. Nu stiu cât de tare funcționează dar asta s-a întâmplat.
NOU
Ceva similar, dar pt masini:
youtu.be/PsZRfknZGUE
NOU
Off topic, asa faceam eu cand parcam limuzina Dacia 1300 break, prin locuri rau famate, luam pipa la delcou.
Sau la Solenza, luam releul de la pompa de benzina.
NOU
Se stie ca clantele de la usi sunt unice la fiecare usa
NOU
Nu mi-as bate capul prea mult…Orice hot ar presupune ca lasati apartamentul gol, sau cel mult mobilat, fara nimic de valoare in el. Ca doar emigrati, nu plecati in concediu 10 zile. Ma indoiesc ca un astfel de apartament ar atrage o echipa de spargatori profesionisti, iar amatorii vor fi descurajati de masuri clasice(butuc sau camera video).
In alta ordine de idei, imi aduc aminte de niste spargeri de acum 2-3 ani, in cartierul ambasadelor. Una din vilele sparte era chiar langa ambasada unui stat destul de sensibil d.p.d.v. al securitatii, parca Pakistan, care necesita post de paza permanent. Bineinteles, au reusit sa sparga cu tot cu postul de paza.
NOU
Recomand si o alarma mai primitiva, dar eficienta. Costa cam 12 lei. Jumatate din ea se lipeste de tocul usii, cealalta pe usa si cand se deschide usa, cele doua jumatati indepartandu-se, incepe sa urle alarma, fapt ce poate speria hotii sau alerta vecinii. Chiar urla zgomotos :). Puteti activa alarma cand iesiti pe usa, se va dezactiva automat cand se inchide usa si reactiva la prima deschidere de usa
NOU
Aș recomanda camere care suportă înregistrare nu doar pe card, aceasta fiind complet inutilă dacă hoțul fură camera sau doar cardul. Spre exemplu un Tapo C200 sau C210 poate înregistra pe card, în cloud sau unde dorești tu, oferind un stream RTSP. Sunt extrem de stabile și la preț bun. Folosesc 3 bucăți fix în acest scop.
NOU
Cand am mai fost plecat pe termen lung, desi nu ma stiam prea bine cu vecinii (sunt mai introvertit, nu socializez mai mult decat e nevoie), am lasat numarul de telefon personal la seful de scara, vecinul de sub noi si vecina din fata. Logica mea a fost asa: daca exista o problema (zgomot suspect, teava sparta etc…) vecinul de sub mine sau vecina vor observa cel mai repede. Seful de scara avea numarul in caz de alte urgente. Pe langa asta, am avut pe cineva care venea odata la 2 zile sa verifice apartamentul. Eu l-am rugat sa treaca odata pe saptamana dar el, fiind stresat de responsabilitate, venea la ore aleatorii cel mult odata la 2 zile tocmai ca sa nu aiba un pattern. Dupa ce m-am intors acasa, chiar si dupa o jumatate de an, de fiecare data cand ma intalneam cu unul din vecini imi spuneau daca m-a cautat cineva cat nu am fost acasa, cum arata si daca a insistat ceea ce mi-a confirmat ca strategia a functionat.
Acum urmeaza sa plecam din nou si vom fi in aceiasi situatie. Si eu ma gandeam la ceva solutii de supraveghere si am gasit alfred.camera care rezolva cam toate probleme legate de supraveghere + lipsa curent sau internet. Telefon mai vechi functional avem, cartele sim cu net avem, am un dock wireless pe care telefonul poate sta vertical si implicit orientat catre intrare. Si pe langa asta voi aplica aceiasi strategie ca data trecuta, o sa-mi anunt vecinii ca plec si le las numarul de telefon. Oricum vor observa ca sunt plecat si macar sa stie ca ma pot suna in caz de ceva. E si un aspect psihologic in asta pentru ca daca ii investesc cu aceasta mica informatie ei se simt mai responsabili. Orice altceva cred ca doar „semnalizeaza” si ma tare pentru un potential hot: daca vad o usa cu 10 incuietori sau o placa cu „obiectiv protejat” sau o camera de supraveghere e un semnal pentru ei ca vrei sa-ti protejezi niste valori si ca esti dispus sa investesti pentru asta.
NOU
Sistemele video/alarma care te alerteaza pe tine cand se intampla ceva sunt zero. Ce faci la 3 dimineata cand ti a intrat hotul in casa si tu esti la Paris? Ma suni pe mine, vecinu de la 4 sa ma duc sa ma bat cu hotul din ap tau? Suni la 112 sa vina ca ti a sunat tie alarma? Vine primavara pana ajunge cineva la tine.
In plus, este fumata deja, iti taie cablul de net si 95% din sistemele voastre sunt istorie. De curent nu discutam.
Sistemele de alarma de apartament sunt si mai destepte, sirena pusa pe holul scarii se umple cu spuma din aia de termopane, ti o face o gogoasa din care se aude un slab tiuit. Transmiterul GPRS se bruiaza cu un aparat de 500 lei de pe olx mai ales ca toti sunt destepti si monteaza fix la intrare alarma.
Incuietorile de orice fel sunt doar solutie temporara, va munci 1 min sau 10 pana ti deschide usa. In plus, de multe ori exploateaza usa montata prost cu goluri laterale fortand deformarea ei pe orizontala astfel ca limba incuietorii ramane „inchisa” dar usa se poate deschide.
Pentru apartamente personal nu vad solutii. Pentru case ar mai fi, dar aici am 2 observatii ca si concluzii:
– in general mizati pe preventie. Ai camere video, alarma, interventie rapida ( firma de paza ), gratii, usi solide, etc si e posibil sa „Treaca” la urmatoarea tinta mai accesibila, ca au de unde alege.
– functie de pont nimic nu le rezista in cale, in general spargerile sunt la moment, dar daca vin la pont ca stiu ca ai cash in casa sau diverse, nu aveti solutii, vor trece de orice.
NOU
Hai să te lămuresc:
1: la apartamente se montează sirenă de interior, dacă ești în bani, pui sirenă de exterior. În ambele variante, sirena o pui la interiorul apartamentului. Nu pe casa scării.
2: presupunând că o pui pe casa scării, spuma poliuretanică nu asigură izolația fonică necesară pentru 92 dB la sirena de interior și 102 la sirena de exterior.
3: presupunând că spuma asigură izolația fonică (…a se vedea punctul 2), sirenele au o carcasă exterioară (cea de interior din plastic, cea de exterior din plastic tratat UV și carcasă metalică din tablă de 3). Ca să ajungi să bagi spumă în goarna piezo (faci asta degeaba fiindcă dacă ajungi acolo mai bine tai firele) trebuie să desfaci capacele. Surpriză: dacă desfaci capacele, chiar cu sistemul dezarmat, dai în tamper și începe să sune. Și ..sună chiar dacă tai firele fiindcă gogoașa are acumulator. 2.3 Ah, aka suficient să facă scandal non stop, cam o juma de oră. Da, chiar dacă o bagi în geantă și pleci cu ea.
Cam asta i cu sistemul de detecție efracție. Concluzia e că sistemul de detecție efracție nu se dă jos de pe perete ca să se bată cu hoțul. Rolul său e să atragă atenția asupra a ce se întâmplă și aia face. Practicile sănătoase și efectuate ca la manual (din ce în ce mai des din fericire fiindcă ciurucurile au dispărut de pe piață) demontează restul de mituri gen „centrală de alarmă lângă ușă”. Faptul că vezi tu in filme o cutie de tablă lângă ușă, e una. Realitatea e alta.
Am ceva ani în securitate și am inceput de la zero. Nu mă aștept să ai acces la documentație tehnică fiindcă e totuși o industrie de nișă și eu vorbesc de sisteme clasice, pe cablu, practic vorbesc de ce știu. Old school să zic…
În toată afacerea asta, eu sunt ăla care știe iar tu, vorbești din filme.
Aia cu GPRS jammer e mormântală.
Scenariu: dacă vrei să dai lovitura la o chestie unde e necesar un jammer pe 300 de metri (aia e deja cât porcu’) vii cu el să bruiezi toată plaja de frecvențe. La lipsa comunicație, sirena se apucă de urlat (au tonuri și secvențe luminoase diferite). Bruiezi și dai cu spumă (hahahahaha). Tai linia telefonică fixă (se numește backup). Îl lași pe ăla fără net (evident, ăla salvează pe hard, local, dvr ul e și ăla într-un fiset metalic) dar până ajungi la dvr, a fost mișcare, poate ai ajuns pe cloud cumva? Orice dvr de 300 de lei știe asta.
Ușa: plecand de la ideea că tu ai băgat bani în jammer serios (nu 500 de paralei), spargi ceva serios că ești profesionist. Ușa nu e de la Beyler Decor. Proprietarul si a făcut sistem de securitate serios (back-up uri s.a.m.d.) deci mecanofizice adevărate cu ușă în 7 puncte și broaște vero. Succes la spart!
Dacă intri, tre să ajungi la seif. Video uri pe youtube cu seiful care se deschide cu cartofi, le ai văzut, ești profesionist.
Bun, problema e că seifu ăla de pe youtube nu e seif, e casetă de valori.
Tu găsești un porc clasa 3 minim unde ăla are câteva zeci de mii de euro. Seiful e prins în pardoseală și oricum bate catre 200 de kile.
Sirena sună în continuare, cu toată spuma ta. N-ai găsit dvr ul. N ai deschis seiful. Time is ticking.
Ce se întâmplă: PLECI.
La scenariul ăsta se gândește oricine are ceva de ținut în seif și acolo bate oricine montează un sistem de detecție efracție. Un subsistem de fapt, sistemul de securitate fiind ansamblul de subsisteme care duc în final la securizarea unui obiectiv. Aka alarmă (efracție/incendiu), video, mecanofizice.
Eu știu că tu ai vazut în filme și la știri că se sparg case cu sistem de alarmă. Ai vazut asta fiindcă clienții n aveau sistemul pus la punct, aveau alarmă de 150 de lei de la Lidl sau diverse găuri în scenariu fiindcă nu i a interesat. Dar soluții tehnice propuse de tine, sunt zero. Nu te apuca de furat că te prind ăștia in două zile.
NOU
Te gandesti ce e in sufletul hotilor daca nu ai nici clanta?
NOU
Inchizi bine bine toate geamurile si orice gaura pe unde ar putea intra aer, perfect ermetic. Inainte sa pleci dechizi gazul intre 10 si 30 de minute, in functie de apartament. Inchizi usa, o sigilezi pe dinafara si pleci.
Orice hot intra o sa aiba o primire… incendiara.
NOU
probabil ca nu ai aflat cit costa un metru cub de gaz
NOU
Inclusiv tu o sa ai o primire incendiara. Daca se face vreun scurt ceva o sa aiba apartamentul :)))))) Otravirea fantanilor in versiune moderna :)))))
NOU
pai de aia sigilezi apartamentu, folosesti o singura data 2-3 mc
NOU
Metanul face amestec exploziv la puțin peste 4%. Deci nu-ți trebuie mult gaz.
NOU
Si distrugi jumatate din apartamentele de pe scara – inclusiv pe al tau – cu ocazia asta.
NOU
Eu am alarma asta www.spy-shop.ro/sistem-de-alarma-wireless-gsm-sms-rfid-chuango-g5-plus.html
Poti conecta diferiti senzori si camera video. Are si aplicatie, suna si trimite mesaje pe telefon cand se activeaza vreun senzor sau cand ramane fara curent.
Are si baterie in caz ca ramane fara curent sau taie cineva curentul.
Chei de la apartament au si cateva persoane din familia noastra care stau in acelasi oras.
NOU
exista usa grilaj care se monteaza pe interior, chiar daca iti deschide usa principala asta se va lovi in grilaj si n-are ce sa faca, deja pleaca hotul. ar putea s-o deschida doar in forta dar asta inseamna zgomot mare si prea multa bataie de cap.
NOU
Nu as insista pe instalarea diverselor sisteme pe afara care sa iti atraga atentia, as merge pe interior. In primul rand recomand un butuc cat mai complicat.
La ora actuala acesta este printre cele mai greu de spart. Il am la casa de jumatate de an, am studiat inainte situatia. Nu exista usa care nu poate fi sparta, tine doar de timp. (dureaza cam 5 minute cu niste scule dedicate) www.emag.ro/cilindru-usa-dom-diamant-premium-cu-buton-65×90-diag6590/pd/DQZ73RBBM/
Mai ai optiunile urmatoare pe care la poti face in interior:
– poti instala pe hol imediat la intrare inca o usa (poate din grilaj doar)
– alarma (cum a precizat cineva sus montat tot la interior)
– o camera la interior in fata usi
– senzor pe usa cand se deschide
– nu stiu daca este legal sa ai o camera ascunsa, poate un vizior de tip camera sa filmeze daca trece cineva prin fata usii, detecteaza miscare etc…
In alte tari exista organizati care lucreaza cu politia si firmele de asigurari si se ocupa de analiza casei din punct de vedere securitate (inclusiv securitate la incendiu). II chemi si iti fac un raport, iar in functie de scor poti obtine chiar o reducere de la asigurare.
Succes!
NOU
Sistemele de detecție efracție cu dispecerat (BGS/RSS/name it) nu strănută la o pană de curent și legea zice „48 de ore autonomie”. Asta nu e problemă.
Costurile …cam 150/200 de lei pe lună, sistemul e gratis. Cere ofertă de la o firmă de pază.
Include detectori de miscare, tastatură, centrala, cabinet metalic, sirena de interior, acumulatori, cablaj in ceva limite …si detectori cred ca maxim 4 plus comunicator. Oricum…ajunge. Plus numar de intervenții lunare/teste…blah blah.
Camere IP gen xiaomi ca să te uiți la peisaj când ti se face dor de casă.
Asta i tot.
Gratii sau rulouri daca parter.
NOU
Sistemul nu e gratis. Se plateste la instalare. Preturile pot varia in functie de cati senzori si detectori de miscare se pun.
Dar da, pentru mune de exemplu abonamentul lunar este 203 lei pe luna. Un cacat daca stai bine sa te gandesti.
O chestie amuzanta. La usa de la terasa am un senzor. Dupa Craciun, cand am scos bradul ca sa nu faca mizerie prin toata casa, l-am scos pe aceasta usa de la terasa. Dupa nici cinci minute vad agitatie la poarta si unii cu lanterne. Deschid usa: BGSul la poarta. Ca le-a semnalat sistemul intrare prin efractie. Alarma nu era pornita ca noi eram in casa. Zice nu conteaza, s-a intamplat ceva cu senzorul de la usa de la terasa si noua ne-a bipait/palpait in sistem. Le-am zis ca am scos bradul, am cazut toti la concluzia ca o fi atins bradul senzorul fara sa-mi dau seama, toate bune si liniste.
Intr-adevar, cu un abonament la un BGS din asta nu ai probleme.
NOU
Aveau ofertă cu sistemul gratis.
Ai probabil senzori dual technology și raportează dacă e ceva pus în fața lor (se numește alertă de masking).
NOU
@Cetin, putin mai multe detalii despre camera de exterior se poate?
Sau un mic review ?
Multumesc.
NOU
Daca nu aveam casa, eram plecata de ieri:))
Asta e singurul lucru care ne tine aici, pt ca desi avem BGS, camere, senzori, tot nu avem curaj…
nu stiu cum e la ap, dar la casa,mai ales aici la “oras” BGS ul merita, am declansat alarma accidental de 2 ori, ne-au sunat in mai putin de un min.
NOU
Dar daca tot emigrezi (stupid question) de ce mai tii apartamentul as-is? Emigrarea de obicei e 1-way ticket..
Pentru cateva luni merge contract cu firma de paza. Am avut cand aveam firma in bloc si au fost OK oamenii (Bronec), au montat ei toate echipamentele necesare. Cand am avut niste suspiciuni cu niste cetateni veniti la pont (ne-am trezit cu ei peste noi in firma, vinerea la 19:00 cand in mod normal nu e nimeni), au stat cateva zile in parcarea blocului sa fie siguri ca nu avem alte incidente.
NOU
Vinde-l 🙂
NOU
Fara gluma, daca v-ati hotarat sa plecati definitiv, vindeti. Casa in Romania va fi motivu’ pentru care la primu’ moment mai greut acolo (si in primu’ an vor fi si d’astea, oho!), la primu’ hop zic, veti decide sa va intoarceti. Mark my words!
LE: wow, ne-am trezit toti odata sa zicem.acelasi lucru 🙂
NOU
Cred ca merita mai mult sa il lasi in administrarea unei firme pentru a fi inchiriat. Ofer serviciul asta in Constanta. Gasesc chiriasi, ma ocup ca toate utilitatile si impozitul sa fie la zi. Contractul se face pe firma, ofer factura pentru serviciile de administrare imobil. Apartamentul produce bani in timpul asta, daca se intampla o avarie sansele ca ea sa fie grava scad. Sunt sigur ca se gasesc astfel de firme si in alte orase.
NOU
@Empire
Un site sau ceva date de contact?
NOU
Îmi poți da un contact in privat pe email la zulea1@gmail.com.
NOU
contact@smartblue.ro
0724.532.514
NOU
te stresezi prea mult. la fel am fost si eu cu casa de la tara cand am dus-o pe mama sa locuiasca cu sora. pentru linistea ta instaleaza o camera in interior, tp link tapo c200 sa o poti misca in diverse directii. lasa o cheie unui prieten pentru urgente (inundatii), o asigurare pentru bunuri si pleaca linistit/a.
costurile lunare cu firme de paza sau alte solutii asemanatoare nu se justifica decat daca ai depozitat un tezaur in casa. cand vei trage linie banii dati pe astfel de solutii vor fi mai multi decat vor valora bunurile din casa.
la mine in decembrie s-au implinit 3 ani de cand am dus-o, am instalat 2 camere exterioare sa se vada toata curtea, 2 becuri pe care le pot stinge/aprinde din telefon. pana acum nu a intrat nimeni, desi se cam fura in zona.
NOU
Cea mai buna solutie e sa fii sarac lipit. When you got nothing, you got nothing to lose.
Eu la casa am alarma si contract cu o firma de paza, cateva camere montate de mine, cu salvare foto-video pe un server ftp aflat in alta localitate. Nu ajuta la nimic daca aia sunt hotarati sa intre. Dar nu ma doare sufletul pentru ce ar putea sa fure din casa. Nu tin bani cash, nu am electronice/electrocasnice de mare valoare. Actele importante sunt scanate si salvate pe telefon + stick usb (pe care il car dupa mine) + dvd (in pastrare la parinti). Casa a fost sparta si golita de doua ori inainte sa o cumpar.