Am primit acest mail de la o comentatoare pe care nu o să o deconspir, dacă dorește ea, o poate face, în comentarii. I-am cerut și acordul de a publica răspunsul, nu e chiar identic cu ce i-am trimis, am mai completat ulterior cu unele idei.

Buna Cetin,

Sper ca sunteti bine, sanatosi .

Daca timpul iti permite, ma poti ajuta cu un sfat te rog ?

Urmeaza sa emigram ( finally, visez la acest moment de cand ai creat arhiva cu articole de emigrare) si vom lasa apartamentul proprietate personala asa cum este acum, nu il vom goli de mobila, electrocasnice. Vom muta lucrurile personale, haine, documente si vom incuia usa la plecare.

Tinand cont ca toti apropiatii nostri inclusiv cei de pe scara blocului vor afla aceasta informatie ( ca plecam adica ) , cum pot securiza apartamentul astfel incat sa nu stau cu teama unei spargeri?

Nu imi pasa de lucrurile ce pot fi furate, cat imi pasa de deranj , rascolirea apartamentului , plus ca tam nesam va trebui sa iau primul avion si sa verific situatia.

Am inceput sa cer oferte de la firme de paza insa m-as putea baza si pe asigurarea facultativa de locuinta, clauza de furt/vandalizare.

Nu ma pricep la sistemele de alarma proprii , monitorizare si control, stresul meu e ca daca se opreste curentul ( si se intampla des) nu am cum sa il resetez de la distanta.

Sunt dispusa sa citesc si sa aplic orice metoda, pentru a elimina acest stres.

Multumesc,
A.

Oh, felicitari, inca unii care scapa.
Recomandarile mele simple:

Gratii sau rulouri la ferestre. Deși mulți spun că rulourile nu opresc o spargere, majoritatea hoților merg la noroc și vor alege întotdeauna casa care e mai expusă. Dacă tu ai rulouri și celălalt nu, vor alege pe celălalt.

Pus butuc greu de spart la usa, au niște gradări, nu știu cât de mult corespund între ele, am văzut și 10, și 15, dar asta în magazinele comerțului de stat socialist. Evident, dacă este spărgător profesionist, îți sparge orice butuc, asta este clar, dar dacă e un băiat plecat la vânătoare lup singuratic, un minut în plus petrecut la spartul broaștei poate însemna un vecin care îl vede, o alarmă care sună, un BGS care ajunge la locul faptei.

Camere de supraveghere xiaomi prin casa, care stau conectate la internet si se reconecteaza singure daca pica. Zic xiaomi pentru că de alea am eu, are și fratele meu, pe exterior la vilă și suntem foarte mulțumiți de simplitate și robustețe. Eu am camerele de aproape 3 ani, nu au sughițat nici măcar o dată, au înregistrare pe card și trimit imaginea live în aplicație, au inclusiv alertă dacă apare mișcare în câmpul vizual, iar alerta poate fi setată să elimine animalele de companie din alertare.

Sonerie Ring, legata la alimentarea soneriei clasice. Am avut și vizor Ring, mi se pare mai bun decât soneria, dar nu se mai fabrică. A mea nu e alimentată la sonerica clasică pentru că nu știu dacă în siguranța aia dedicată din tablou, cea care și sună, are 40V, cât cere Ring-ul și nici chef să prăjesc soneria nu am. Iti arata imagini live de la usa, in aplicatie, la cerere, îmi trimite notificări când este cineva în fața ușii, îi pot seta distanța de la care devine senzitivă. Dezavantajul este ca, dacă dorești să vezi imaginile când primești alertele de mișcare din fața ușii, te costa 3 dolari pe luna abonamentul RING, dar ai acces nelimitat la inregistrari sau poti vedea, din app, in orice moment cine e la usa. Soneria are baterie interna care dureaza mult, peste o luna, asa ca, daca iti cade curentul, e irelevant.

Ca sa nu cada si internetul cand e cazut curentul, legi routerul la un UPS, care e un fel de baterie pe termen scurt de gen 1.5-2 ore. Daca e mai mult, deja intră pe teritoriul ghinionului și asta e, aștepți și speri ca routerul să își revină singur, când vine semnalul, pentru că soneria se conectează cu siguranță.

Desigur, rămâne și contractul cu un BGS ceva, dar nu știu cât ajută, legal vorbind, pentru că, dacă nu au cheie de la casă, nu pot intra în casă, din ce știu eu și pot doar chibița la ușă. Dar nu știu asta cu siguranță, dacă e cineva mai informat, chiar îl rog să ne lumineze.

Dacă mai aveți idei, simțiți-vă liberi să le exprimați, gândesc că e util și pe termen lung, pentru căutările oamenilor.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.