Am văzut, de-a lungul timpului, destul de mulți oameni care au plecat din românia, fiecare din ei pe motiv că s-a săturat de mocirla politică de aici, fie că se numea Iliescu, Băsescu sau Dragnea. Toți erau deciși că nu se vor mai întoarce niciodată, că vor arde pașapoartele etc. Nu mai zic de topicul de emigrare, probabil unul din cele mai citite topicuri din românia, zilnic.
Din păcate, prea puțini dintre ei chiar au făcut-o. Mulți, nu pot spune majoritatea, nu am făcut un studiu direcționat pe această temă, s-au întors și nu prea mai au chef de plecat. Cei ce rămân acolo, de tot sau pe perioadă lungă sunt, în general, IT-știi și cei cu joburi extrem de specializate și bine plătite.
Restul se întorc acasă. De ce?
Pentru că, atunci când nu ești high skilled worker, într-o țară străină, fie ea UE sau altceva, ești un cetățean mai de rangul 2. Nu prea poți să ridici glasul la nimeni, dacă ești nedreptățit, pentru că sistemele sunt diferite și, în afară de poliție, nu prea ai la cine apela. Iar dacă problema ta nu ține de poliție, ești ușuit rapid, pentru următorul petent. Da, cu siguranță, la un job, dacă expatul are un diferend cu localnicul, expatul pierde. Repet, atunci când vorbim de joburi care nu necesită calificări înalte, de unde poți fi înlocuit instant.
Desigur, poți vorbi și de sistemele de sănătate diferite, de faptul că asigurările chiar îți iau, lunar, o bună parte a veniturilor, vrei, nu vrei, lucru pe care în românia aproape nimeni nu îl face (să ridice mâna sus cine are asigurare privată. exact), de costurile de locație mult mai ridicate etc. Dar, conform opiniei personale, oamenii se întorc pentru că sunt priviți ca cetățeni de rangul doi și simt nevoia de recunoștere, socială și profesională.
Pentru că e foarte greu ca atunci când, la tine în țară, ești un tip recunoscut, respectat, cu un job decent și venituri decente, să te duci în altă țară și să devii brusc pakistanez fără drepturi. Da, dacă ești sărac lipit și ai fugit din ardeal de foame, normal că leșini când vezi 1400 de euro în mână, cât e salariul minim în germania, de exemplu, și nu ți se pare deloc rău să stai cu încă 10 inși într-un apartament de 2 camere, pentru că tu câștigai 1000 de euro în 12 luni. 24 dacă trăiai din alocația copilului.
Dar altfel, costul umilinței și a declasării sociale este prea mare. Și mulți, pe bună dreptate, nu îl înțeleg și nu îl acceptă.
Așa, ca un sfat personal. Dacă aveți ca plan să plecați și nu prea știți multe, ați absolvit filozofia sau jurnalismul și acum stați pe banii mamei, nu plecați acum. Dați-vă un răgaz de 2-3 ani. Faceți un curs de calificare pentru un job bun sau chiar o școală de gen. Dacă vreți idei, de exemplu, se caută infirmiere și asistente peste tot ca pâinea caldă. Cursuri de infirmieră se fac în câteva luni, școala de asistente durează doar 3 ani, dar ieși asistent. Salariile sunt mari, munca e decentă. Admiterea e pe bază de interviu.
Pregătiți-vă acest pas, dacă chiar v-ați săturat de românia și acesta e un motiv real. Dacă motivul e doar Muie Dragnea, vă veți întoarce rapid, pentru că Dragnea este doar epitomul acestor ani. După el va fi altul, și altul, și altul.
Fiți inteligenți, cât se poate. Știu că vita aia de Abramburica v-a distrus capacitățile de analiză și sinteză și că e greu să analizezi din afară o situație, dar fiți inteligenți, cereți părerile altora, sfătuiți-vă cu cei dragi. Cu siguranță, unde sunt mai multe capete, soluțiile sunt mai bune.
Cu condiția să nu fie votanți PSD. Pentru că atunci, condoleanțe, nu se mai poate face nimic.
NOU
Da, ai dreptate. Eu nu sunt it-ist și soția nu e asistenta. Da, simți decăderea socială plus bariera lingvistica și culturală. Însă noi cel puțin partea cu discriminarea am simțit-o extrem de puțin. Și după 1 an de tras tare am revenit la stilul de viața anterior. In 3 ani deja avem funcții de conducere, eu intr-o firma de transport și ea intr-o companie aeriana.
Dacă pleci doar sa zici ca ai plecat, sa fii in trend, sa pui un “muie Dragnea” prin Congo … bravo tie dar nu câștigi nimic. Cu putina voința treci peste primele luni in care simți ca ai decăzut chiar dacă nu speli vase sau dai cu matura… și ajungi sa duci o viața decenta in care te gândești mult și bine când și cine te-a enervat ultima oară.
NOU
Functie de conducere intr-o companie de transport, adica sofer de tir?
NOU
PLM Skyler – chiar ai nimerit gluma asta…
NOU
Vai ce gluma buna ai făcut. As putea face o gluma proasta “de șofer de tir” cu referințe la partea feminină din familia ta și “locul de munca” dar ma abțin.
NOU
@Skyler
Ai vrea tu sofer de tir in vest..
NOU
Skyler, astia ca tine sint un motiv destul de solid sa arzi pasaportul si sa nu te mai intorci vreodata. Zice omul ceva, vine unul de nicaieri sa il ia la per pulis. Dispecer, area sales manager la o companie de transport, coordonator-ceva… are ce sa fie omul fara sa fie sofer. Sau poate mai si conduce si are si functie de conducere, care e problema?
NOU
Credeam ca e prea la indemana gluma, dar se pare ca nu pentru toata lumea.
NOU
Lasa ca eu am ras :))
E fix la fel cu aia cu grafician in caramida…
Pacat ca nu toata lumea a gustat-o.
NOU
Tocmai pentru ca era prea la indemana esti luat la perpulis. Uneori tre sa mai vezi si contextul ca nu ai 5 ani sa nu te poti abtine…
NOU
Era foarte evidenta Skyler dar colegul nu trebuia sa se supere asa. Practic singur s-a bagat acolo.
NOU
Ușor vă mai atacați. Vestul v-a făcut să numai știți să gustați o glumă, nu rea de altfel.
NOU
nu a fost o gluma rea…
NOU
A fost o gluma chiar buna. Auzisem ca lumea e mai relaxata in vest.
NOU
@geretus s-a decis prin vot public ca e o gluma ok, nu buna, dar nici sa iti bati joc de ea 🙂
NOU
Daca e sofer de tir atunci nevasta-sa e pilot de avion. Eat this haters!
NOU
Skyler daca te ajuta cu ceva io m-am ras. Tare 😀
NOU
Pe scurt, Cetin, vrem thumbs up 🙂
NOU
pana nu gasesc un plugin care sa permita sa thumbs up doar userii inregistrati, negativ.
NOU
La cati IT-isti ai pe aici sigur gasesti unu sa te ajute cu dezvoltarea unui plugin de genul.
…
NOT 🙂
NOU
da fix, nu vezi ce inghesuiala e?
NOU
Daca te-ai decis sa mergi in tara X, inseamna ca ceva referitor la tara X te-a atras ( speram ca in afara de castigurile monetare). Sa arati interes pentru cultura si societatea tarii X iti va aduce multe bile albe in partea localnicilor. Pentru tine, sa traiesti in tara X, a fost o alegere, iar acest lucru gadila ego-ul oricarui localnic, si aia ce nu sunt „mere stricate”(xenofobii) for dori sa te ajute sa cunosti regulile nescrise si te vor ajuta sa te integrezi mai lejer.
Si nu, oamenilor nu le place sa li se ceara ajutorul, oamenii prefera sa il ofere din proprie initiativa. Mi-a fost dat sa asist la o discutie in care un imigrant cerea unui localnic sa il ajute cu gasitul unui job, asta dupa ce abia se cunoscusera, foarte cringy.
Am vazut de asa multe ori straini care nu se puteau integra si care erau tratati cu dispret de catre localnici , dupa ce in prealabil criticasera neajunsurile din tarile pe unde erau si enumerasera defectele localnicilor. Nu ca le-ati da un cap in gura capsunarilor cand vin in vacante si critica totul prin romania, si laudandu-se cu tarile de unde capsunesc ? Cam cum credeti ca se simt localnicii cand un straini face faze din astea ?
NOU
o sa fie juicy comentariile.
de exemplu, ce zici de cei care au plecat fara cine-stie-ce studii si acum au afaceri maricele in afara? vorbesc de oameni cu lanturi de restaurante, nu mafioti.
NOU
Stiu un caz care a plecat la fel, si acum, la 12 ani distanta e milionar in euro. Intr-o tara non-ue.
NOU
Dragos, la 4 milioane de romani plecati are trebui sa ai macar 100.000 de exemple (2,5%) ca sa conteze.
NOU
Sau pleaca, strange bani, inapoi in Ro, deschizi business si te bagi in mocirla cu toata spuma. The hard way!
NOU
Dupa ce vezi cum e pe afara nu mai vrei in mocirla din Romania. Cei mai multi pe care ii stiu ca au plecat pe afara prefera sa sparga banii pe concedii, plimbari etc iar in Romania se mai intorc doar la familie/rude si oricum mizeaza pe faptul ca la un moment dar le ramane casa parintilor de aici. Altii au incercat sa-si faca o casa aici pe motiv ca se vor intoarce la un moment dat. Acum cauta sa vanda casele.
NOU
Da. Probabil ca nu mai vrei, dar la cum merg lucrurile aici, unde cu bani rezolvi orice, sunt oameni tentati sa revina.
NOU
@Mihai: asa e. sau intri in gasca lor si te apuci de facut porcarii. Dar macar o duci bine si sa nu-ti pese de ceilalti.
NOU
Cea mai de cacat idee. Mergi afara sa dai la sapa ca sclavul, dup-aia vii cu banii inapoi sa imbogatesti partidul cu spagi/taxe/impozite.
Cretin sa fii sa faci asa ceva.
NOU
Nu plec ! Raman aici sa vad cum dispare PSD. Din pacate asa a dispărut si FSN dar sunt optimist .
NOU
Exact ca FSN o să dispară.
NOU
Nu mai bine canta Guță pe fundal imnul PSD, toată lumea fericita, se dantuie,. Sa îmi trag una de dimineață ca abia vad sa citesc dupa cheful de aseară. Emigrarea e ceva greu de digerat, nu toți rezista în Europa actuala. Eu după 10 ani de la plecare nu regret, însă rudele mele sunt toate în Italia, doar din partea soției sunt în tara, și uite asa mai calc și eu în romanistan.
NOU
O dura scoala de asistente doar 3 ani, dar nu va invata nimic. NIMIC! Si astia de afara cam stiu ca asistentele de la noi fara experienta nu stiu nimic, deci ca asistent “fabricat in Romania”, fara prea multa experienta, puteti lucra ca un fel de infirmiera in tari ca Anglia si Franta. Am angajat in privat in ultimii ani destule asistente, fete destepte si capabile, dar pe care a trebuit sa le formam de la zero, stiau vagi notiuni de teorie, practica zero. E usor sa le ia banii pe taxa de scolarizare si sa le trimita in turma pe la cate un spital, unde personalul nu are timp/chef sa le invete nimic (nu au niciun beneficiu, nu sunt platiti pt asta), asa ca stau aglutinate cate 4-5 la cafele, tigari si un pahar de vorba toata ziua in asa zisa practica. Si vorbim de scoli “renumite” de asistenti medicali. Si cam stiu si astia din afara cum stau lucrurile.
NOU
Plecarea nu este pentru binele tau.
Cel care pleaca trebuie sa se gandesca la generatiile viitoare.
Niciodata prima generatie de emigranti n-a trait bine. Sarcina lor este sa puna bazele unei vieti mai bune pentru urmasi.
Daca pleci, prima sarcina este sa te rupi definitiv de vechea vatra. Daca mai vii inapoi, sa tratezi deplasarea ca un simplu turist. Daca te gandesti la dorul de parinti, bunici si rude atunci esti pierdut pentru emigrare. Nu te vei adapta.
(vorbesc din propria experienta, deci, cunosc foarte bine starea interioara a emigrantilor).
NOU
+10 tizule!
NOU
What he said.
NOU
Păi și merită să faci d-astea? Viața ta chiar trebuie să fie „un chin” (puțin exagerat, zic eu) ca să o ducă bine niște urmași d-ai tăi? Pot înțelege perspectiva asta, dar mie mi se pare tristă…
NOU
Eu zic ca este util sa stii si limba tarii in care pleci, chiar daca te-ai putea descurca cu engleza.
NOU
Asta cu rangul 2 e un pretext pentru cine nu are chef de muncit. Spun asta dupa mai bine de-un deceniu, cu cetatenie luata, contract avantajos samd. Culmea, tot o facultate de spanac aveam in Romania, ca-n 1998 lucrurile se prezentau putin diferit, ca perspective (putin mai mult). Si da, am inceput de jos, ca studiile mele umaniste nu valorau nici cat cartonul pe care era tiparita diploma.
Si da-i munca pe branci. Cu trezit la 3 jumate noaptea inclusiv pentru o perioada. Dar asta nu ma facea sa ma simt „de rangul 2”. Acum nu mai dau cu cartela, am contract „pe incredere”, adica pot veni la 8 jumate si pleca la 3 daca mi-am terminat treaba si nu ma verifica nimeni. Tot eu vin la 6 si plec la 5 dupa-amiaza, cand situatia o impune. La fel, nu ma intreaba nimeni de ce si cum.
Sa pleci in gol, pe sistemul „ma descurc eu” este, evident, o tampenie uriasa.
Dar „vai sunt rangul 2, vai discriminare” e un rasfat. Daca vrei din prima conditii pe care altii le capata dupa ani de munca, ce sa zic, stai acasa, in una din extrem de putinele tari unde se arata la televiziuni sarme scoase din cur.
PS: cu 1.400 net nu stai rau in Germania, daca nu vrei chirie in orase mari sau localitati limitrofe. Mai depinde si de alte aspecte (cum ar fi, starea civila), dar e un salariu din care se poate trai. Si mai exista si optiunea unui alt doilea job, de weekend (sambata), care-ti mai aduce 450 de euro neimpozabili.
NOU
n-am stat eu mult prin Germania, insa 1400 net pe luna mi se pare cam echivalentul a 1400 lei net pe luna.
Diferenta ar fi de infrastructura, ca daca ai chiria langa oras ajungi ok in oras.
NOU
Nu este adevarat.
Acuma ce-i drept, depinde de pretentiile fiecaruia. Daca vrei sa inchiriezi apartament cu 4 camere, 2 bai si loc de parcare, esti cam stramtorat cu 1.400, intr-adevar.
Intr-un apartament de 2 camere, cu, sa zicem 600 chiria all inclusive (adica inclusiv cheltuielile de intretinere) iesi mult mai bine.
Mai depinde si de unde-ti iei mancare – cu 400 de euro pe luna mananca bine 2 persoane, dar nu comanzi la 2 zile de la chinez si nici nu cumperi numai de la Real, ca te usuca la buzunar.
Si daca mai castiga si partenerul macar jumatate cat tine, apai chiar n-ai stres, te duci si prin vreun concediu, sunt multe posibilitati decente pentru oamenii cu venituri mai mici.
Noi am trait candva cu 1.200 de euro pe luna doi insi, fara sa facem foamea, permitandu-ne si cate un moft si avand si masina (2 camere, nordul Bavariei).
Daca cele de mai sus se pot „converti” in lei, foarte bine… dar personal ma indoiesc. Numai daca ma gandesc ca in Germania nu dai spaga si nu te rupe la buzunar sa mergi la cabinet privat, deci din start o economie substantiala.
NOU
Oportunism … acum doar atât
Ps: pentru viitor. Crede cineva că aia nu au fost mai rău decât noi acum?
Plm … vrei un trai „sănătos”? Marș la vot, ieși în piață .. e nevoie să te muți acolo, te muți. Nu mai trece pe roșu și nu mai arunca gunoaie decât la pubelă. Etc … etc …
NOU
Cu gândul că Dragnea ne scoate din UE sau așa ceva, m-am ambiționat să cer si să primesc cetățenia altui stat. Si da recunosc că sunt ardelean.
NOU
Ai reusit sa iei cetatenie de cand a aparut Dragnea in peisaj?
In ce tara si care sunt conditiile?
NOU
Si ce faci cu cetatenia lui orban viktor? Ai cazut din lac in put(a).
NOU
ungaria e un stat de buzunar, care e un tampon perfect intre granita rusiei, adica noi, si europa. slabe sanse ca ungaria sa fie scoasă din ue
NOU
E vorba de Franta, am adunat actele si le-am depus pe la jumatea lui 2017, ping pong dosar cu sina, si in Aprilie 2019 am avut decizia publicata în Monitorul oficial, cu cățel, purcel si papagal.
NOU
felicitari, e un pas misteaux
NOU
Cel mai mișto moment a fost cand i-am zis soacrei ca am primit cetatenia datorită si din cauza la PSD-ALDE. Ea fiind fan hardcore A3. Priceless! A strâns din dinți să nu iasă veninul prostiei din gura aia nostalgică după PCR. I-am mai zis ca era frumos sa fim o familie unita, sa fim împreună, dar am luat drumul exilului ca am pierdut orice speranță. La sfârșitul discuției, după ce si-a mai revenit din șoc mi-a zis ca tot mai bine era pe vremea lu Ceaușescu. FGM !!!
NOU
„cereți părerile altora, sfătuiți-vă cu cei dragi” au fost parte din motivele pentru care am plecat. Toți cei dragi și-au dat cu părerea despre orice și ”mă sfătuiau” ce ar trebui să fac cu viața mea. Inclusiv în ultimele zile înainte să plecăm ne-au ”sfătuit” să rămânem pentru că nu e așa ușor pe la alții, nu ne va ajuta nimeni, o să ne întoarcem ”cu coada între picioare”, e criză etc. Oricât de greu a fost la început, nu regret nicio clipă decizia luată și nici consecințele deciziei luate.
Poate suntem noi mai norocoși, dar până acum nu ne-a privit nimeni ca pe niște cetățeni de rangul doi, unde locuim noi oamenii ne respectă și chiar ne admiră când le spunem că suntem străini.
”Recunoaștere socială”? Adică pe principiul ”tu știi bă, cine sunt eu?” sau pentru că ești din familia x trebuie ca toți să se facă preș în fața ta? Nu m-am folosit de recunoașterea asta socială nici când eram în țară, cu atât mai puțin acum.
În fine, ce vreau să spun e ca într-adevăr este greu la început din postura de emigrant, dar dacă muncești cu cap, respecți când ești respectat, pe scurt ești OM, atunci cu siguranță vei avea o viață mult mai bună decât în țară și cu timpul vei avea parte și de ”recunoaștere socială”.
NOU
Poate mai mult decât high skilled worker ar trebui să fii high skilled citizen. Să știi țara in care te duci, SA ȘTII LIMBA! Dacă te duci acolo să te comprti ca in România, daca te duci acolo cu ideea că sunt români peste tot si sigur găsesti pe unul să te ajute, sau ca toata lumea vorbește engleza, mai bine stai pe fundul tău acasă.
Acolo cetățean de rangul doi este ala care si in Ro este cetațean de rangul doi. Munca cinstita, respectarea regulilor si conventiilor sociale, invatarea limbii sunt recunoscute si apreciate peste tot in afara Ro.
Dar mi-e greu sa cred ca daca tot ce ai putut sa faci in Ro e filozofia sau jurnalismul o sa te apuci cu drag de scoala de infirmiere si o sa te simti inaltat ca stergi bolnavii la fund.
NOU
Eu n-am plecat desi mama e cetatean german deci nu vad cum as simti asta cu cetatean de rangul 2.
In rest la cules sparangel si ceapa in Bavaria deobicei sunt moldoveni si olteni cei mai low dintre romani. Ei stau in containere(oricum in conditii mai bune decat acasa ca au dusuri si toalete ) asculta manele non stop si beau bere la pet… si in Germania.
Ardelenii de bine de rau multi vorbesc germana de acasa si daca n-au calificari oricum sunt sefi peste olteni si moldoveni ori nu lucreaza in agricultura si Sunt in fabrici. Si nu o sa vezi ardelean in container ca ardelenii nu sunt muritori de foame 😉 de fapt daca ne gandim bine si tiganii ardeleni sunt mai educati si mai instariti decat moldovenii si oltenii…. si nu lucreaza in conditii atat de low ca moldovenii si oltenii. :)))
Ca veni vorba …
NOU
Ai uitat sa zici si de mitici…
NOU
WOW, Mai scoate-ti naiba capul din fund si uitate in jurul tau. Toata tara este in aceiasi stare deplorabila.
Adica toti ardeleni care au plecat, toti sunt acum IT-isti, doctori, manageri , directori etc. Niciodata niciun ardelean nu a sters un batran sau copil la fund in Spania sau Italia? Niciun ardelean nu a maturat strazile sau a sortat gunoaiele in Germania sau UK? Toti ardeleni care pleaca , o fac de placere si ei pleaca cu capul sus de aici? Sa stai tu linistit sunt si in Ardeal saraci, needucati, oameni care chiar nu au avut un pic de noroc in viata, si care acum muncesc in strainatate pe cine stie unde.
NOU
Ardelenii, acesti spermezei ai Romaniei. Mars ma de aici.
NOU
Miticii sunt doar la furat, se stieeeeee!!!!
NOU
@Skyler, dam drumu la treaba de dimineata asa? :))
NOU
Nu aveam somn :)) Acum am putina treaba vreo 2 ore, o las mai lejer.
NOU
Cred ca in 2 ore e cam tarziu.. daca baga Cetin 2-3 articole acum, e gata mai mult ca sigur :))
Ps: iar o sa-mi iau hate ca fac spam 🙁
NOU
Eu mai arunc cate un ochi pe counter, sa vad pe unde a ajuns, dar nu cred ca reusesc sa tin pasul 🙁
NOU
Care counter, ce unde?
NOU
counter strike GO
NOU
La ultimele comentarii, in coloana din dreapta. Urmaresc id-ul ultimelor comentarii sa imi dau seama cate s-au postat 🙂 Problema e ca sunt si care nu apar pe site si atunci id-urile nu sunt chiar unul dupa altul, asa ca trebuie sa ghicesc cam pe unde vine cel cu numarul 700.000
NOU
Aaa. Ma gandeam ca a afisat counter ca data trecuta, de eram aici la proba de comentarii viteza :))
NOU
Foarte tare ar fii sa fii trecut de borna de 700k, Cetin doarme si noi latram pe aici :)))
NOU
Ai cam plecat pe fenta cu ardelenii si acum te iei de moldoveni si olteni.
NOU
@Mihai, referitor la counter. Ma gandeam ca ai aflat de solutia dezvoltata arhiblog.ro/bacaro-regele-portului/#comment-1689662 . Am pus pe o pagina web, cont de patreon, donezi, iti da token de acces si poti fie sa vezi unde esti, fie sa lansezi un script care comenteaza cu emailul tau. Are dezvoltat un mecanism gen bullshit generator, ii zici un cuvant, de exemplu, xenofilia (if you know what I mean), si iti scrie comentarii fara nici o logica, dar in zona asta.
Daca te intereseaza, iti dau un cont paypal unde poti sa-mi trimiti banii
NOU
Nu e pe fenta. Singurul om de pe planeta care reuseste sa scoata hate-ul regional din mine e cetin. Ocazional :)) pentru aia care spun ca saracia e la fel in ardeal si celelate regiuni va recomand o tura prin sate.
Bine ca in dobrogea nu e nicaieri dar asta e alta discutie… ca asta e pe bune si chiar mi-e mila.
NOU
@Cristi, trimite-mi un IBAN. Ms :*
NOU
@Mihai, felicitari, ma bucur ca ti-a fost de folos. Vorbim mai incolo cu IBAN-ul, nu e graba, ma bucur ca a functionat si nu te-a marcat ca spam, bine, cat timp se conecteaza cu tor, esti safe.
Sa lasi un review te rog la soft, sa stiu ce sa imbunatatesc la versiunea viitoare. Stiu, crapa pe Internet Explorer de la cacatul ala de plugin dar na, mai zici si tu altceva ce crezi ca ar trebui imbunatatit.
NOU
Acuma depinde si ce pretentii ai…eu de exemplu nu am emigrat sa ma imbogatesc peste noapte…dar macar sa stiu ca atunci cand voi vizita un spital voi fi tratat decent
Daca vii aici sperand ca vei face munca din Romania, dar nu ai contract, e cam greu…vei fi palmas, si uneori nu se merita
Pe de alta parte, am prieteni care dupa un an de zile in care s-au stabilit aici, cu un income/familie de 2800 si-au cumparat casa in rate…si nu au munca de birou
Si ca locuitor al unei tari cu limba germania…chiar conteaza sa tii limba
NOU
Partea cu spitalele ne atrage pe toti.
Si daca esti putred de bogat in Ro, daca nu ai vila in curtea spitalului .. risti oricand sa mori pentru ca nu a ajuns ambulanta la timp (trafic), a venit fara doctori (lipsa personalului), spitalul unde te duce nu are specialisti.. spitalul unde te opereaza e dezinfectat cu apa iar 80% din asistente nu se spala corect pe maini.
Cat sa castigi in Ro ca sa rezolvi aceste probleme?
Doar statul ar putea sa le rezolve. Ar putea.
NOU
Victor, daca ai bani multi, din punctul meu de vedere, te cauti din timp de orice posibila problema -> te tratezi afara. Daca faci avc, mori si in Ro dar si in USA.
NOU
@Mihai, de acord cu tine …doar ca:
– In Romania plateam nesimtit de mult sa am acces la Sanatate, care atunci cand o foloseam(de 2 ori in termen de 8 ani) am stat cu orele in sala de asteptare, si daca nu stiam pe nimeni mai faceam si enspe drumuri pentru ca cineva sa imi citeasca un film de la Radiologie.
– is constient ca si in afara daca te imbolnavesti , o sa mori…dar macar cred ca sunt sanse mai mici sa scrie la cauza mortii: infectie nonsocomiala
NOU
Si in Germania cate ore ai stat in spital pana sa te vada un doctor?
Intreb pentru ca, atunci cand am plecat eu (in alta tara mai la vest), tot asa credeam ca sistemul de sanatate o sa fie foarte bine pus la punct, autoritatile o sa fie corecte, infrastructura, seriozitate, etc.
Pana cand m-am imbolnavit, si am vazut ca acolo timpul de astepare la urgente se masoara cu zilele, nu cu orele si in plus te mai costa si 100 de euro ca sa astepti atat.
Ca stai cativa ani doar ca sa vezi un medic specialist Am acasa o hartie trimisa in iunie 2016, care spunea ca data stabilita pentru consultatia mea la oftalmolog este martie 2018.
Plus ca fac tot posibilul sa iti impiedice accesul la servicii medicale. Medicii de familie sunt mai mult gatekeep-eri decat ajutor medical primar, si fara scrisoare de la el nu te primesc nici spitalele private, nici macar pentru o amarata de analiza de sange.
Din nefericire, bolile sunt destul de grave, asa ca am fost nevoit sa ma intorc in Romania tocmai pentru sistemul sanitar pe care il blamati. Aici macar nu mor pe holul spitalelor asteptand, si daca nu imi convine cum sunt tratat la un spital pot oricand sa ma duc la altul.
NOU
danb, in romania cate ore astepti in spital daca nu dai spaga? te-ai invatat prost, sa te bagi tu in fata.
NOU
Și afara de asistență și infirmier?
NOU
Pai, nu e suficient? Merge si daca n-ai cursuri de asa ceva. Un var al meu a plecat in Germania ca muncitor necalificat, si-a facut de lucru pe la un camin de batrani dintr-un orasel mai mic, aia batrani i-au prins drag iar primarul din localitate l-a angajat acolo, de proba. Acum are mai bine de 15 ani, face parte din comunitate si a primit un teren in concesiune sa-si faca o casa acolo. Important este sa muncesti si sa-i respecti pe ceilalti.
NOU
Aici e o chestie de adaptabilitate, de standardele tale si de asteptari. Daca ai 12 clase, si pleci in vest in sperante ca iti vei cumpara vila si seria 7 in doi ani, s-ar putea sa ai o supriza. Daca in Romania stateai intr-un catun, intr-o casa batraneasca, cand ajungi acolo, sa stai intr-o casa decenta, chiar daca, cu mai multe persoane, paote fi lux. Dar cel mai mult conteaza cat de repede te adaptezi noului mediu.
NOU
Imi cer scuze dar nu sunt de acord. Sunt roman din nastere, britanic/american in inima.
NOU
Super, de obicei transplanturile de inimă sunt riscante, ne bucurăm că al tău a reușit.
NOU
În 2008 am făcut pasul asta, deși eram ok la noi, am zis sa incerc. Aveam 21 de ani. În 3 luni m-am intors acasa. Nu am putut să suport marlania italienilor si disprețul lor. Am revenit fix când prinsesem un job mai bun. A fost o experiență ok, am aflat pe pielea mea ca nu umbla câinii cu covrigi in coada. Imediat de la revenirea în țară, deși eram încă pustan, am tras sa ma realizez. Acum sunt ok la noi si doar ceva super extrem m-ar face sa plec din tara.
NOU
Exact ce scrie in articol. Pleci dupa ce ai o calificare deja.
NOU
Ai ales tara gresita si este normal sa nu fie tocmai ok.
NOU
Ai „militat” ani de zile pentru plecarea din tara, pentru traiul intr-o zona civilizata, nu in mocirla din Romania. Este o schimbare de directie destul de importanta.
Dar sunt de acord cu tine: „fie painea cat de rea, tot mai buna-n tara ta”
NOU
esti de acord cu cine? eu nu spun nicăieri asta, dimpotriva. am impresia că ești de acord tu cu tine
NOU
Eu unul nu ma gandesc sa plec in urmatorii cinci ani. Dar iau in calcul foarte serios sa ma retrag la un moment dat in Grecia sau in Spania.
Imi mai lipsesc vreo doua milioane de euro sa fac treaba asta 🙂
NOU
2 milioane poate pentru Barcelona, vila cu piscina. Pentru un sat pe litoral.. te descurci cu 400K si cu o pensie de 1K sau cu 200K si o pensie mai mare.
La 15 km de litoral iesi si mai ieftin si nici nu iti distruge marea casa (umezeala, apa sarata etc).
NOU
Eu IT, sotia anul II la scoala de asistente fundeni.
De ce cu litere mici?
In anul I, inscrierea 100 lei, taxa in jur de 2500 lei/an, daca o plateai odata, o puteai plati si in rate, dar era mai mult.
In anul II, taxa in jur de 3500 lei/an, aceleasi conditii. Plus platit 100 lei re-inscrierea.
Ghici ce… in anul III, taxa va fi in jur de 4500 lei/an, exact aceleasi conditii SI, din nou, platit re-inscrierea…
Poate ca de la anul taxa va mai creste, cine stie.
Si da, face scoala de asistente cu gandul de a pleca, nu doar pentru ca #muiedragnea, dar satul de tot cacatul asta de aici.
Suntem perfect constienti ca dincolo nu curge laptele pe strazi, insotit de mierea aferenta, dar impreuna cu cei doi copiii din dotare – pentru ei vrem ce-i mai bine – vrem sa muncim si sa nu ne mai muiasca statul si toate institutiile in halul asta. Da, va fi greu, dar daca esti hotarat, nu este nimic imposibil.
Parerea mea, #careeste.
NOU
Nu stiu exact ce se intampla, insa de curand m-am mutat si m-am trezit inconjurat de niste romani intorsi de curand din italia si germania, satui de viata acolo. Cu toate astea injura de dimineata pana seara ca nu le convine aici, si ca mai bine era acolo. Situatia lor financiara din cate imi dau seama e ok, n-au credite, masina casa cumparat cu banii jos.
Intrebarea mea este de ce s-au intors, daca aici e rau, acolo e bine.
NOU
Nepotrivire de caracter?
NOU
Sunt destui care or sa vrea sa te trateze de rang 2, ca ii mai usor.
Ce urmeaza depinde de tine. Schimbi firma ii minimul, si il lasi pe neamt sa trateze turci ca cetateni de mana a doua, daca aia accepta. Desigur ca sa poti face asta tb sa ai minim de germana, minim de capacitate profesionala, minim rezerva de bani in buzunar.
Mai sunt variantele convingi ca meriti mai mult, impui respect. Dar astea necesita sa ai si mai multe calitati.
NOU
Bun postul, bun si sfatul personal. Daca imi permiti aduc cateva mici note personale din minima experienta de pana acum. Incerc sa nu atrag atentia asupra comentariului, postul e excelent, indeea in sine e buna, jucati-va inteligent miscarile.
Cateva completari din minimea mea experienta:
– referitor la scoala, sfatul este corect, fa ceva care se cauta afara, exemplu scoala de asistente, insa am o singura mentiune: verifica ca acel curs facut in Romania este recunoscut unde emigrezi. Exemplu, medicina facuta in Romania nu este recunoscuta in SUA (trebuie date niste step-uri si e o intreaga futere) dar din ce stiu este recunoscuta in UK. De asemenea verifica ce cursuri se cer obligatoriu pentru un job afara. De exemplu pentru CPA in Londra nu stiu ce certificare vor, sau pentru Fitness trainer in SUA vor ACE.
– recomandarea mea e sa faci tot posibilul, daca se poate, sa obtii contractul de munca cat timp esti in tara si cat timp esti angajat la alt job, apoi iti dai demisia si pleci. Se subintelege ca daca trebuie sa te deplasezi acolo pentru interviu, iti iei cateva zile libere si zbori acolo, dar nu-ti da demisia inainte. Exemplu: daca vrei un job pe IT, da interviu din tara telefonic, skype, video conferinta, ramai in tara, stai angajat in tara si apoi dupa ce te interesezi de firma, dupa ce semnezi, te duci. Nu pleca inainte si sa cauti acolo, pentru ca pe langa costuri cu chiria, mancarea, mai stai si fara asigurare medicala.
– vezi daca poti lucra legal, daca necesita viza ce conditii iti impune viza. Poate nu ai voie sa lucrezi decat 5 ore pe saptamana, deci alegerea nu e cea mai potrivita.
– Daca poti, vezi inainte unde trebuie sa te muti, sa nu ramai intr-un loc in care nu ai voie sa iesi pe strada sau sa te dea in judecata vreun arabete ca l-ai atins cand i-ai cerut voie sa treci pe langa el.
– Intelege care e piata afara cat sunt salariile, cat sunt cheltuielile, cat sunt taxele, cat sunt asigurarile, gradinitele, scolile, dintii. Sa intelegeti ca cu 55.000 dolari brut ca Social Media manager in SUA, mori de foame daca ai 2 copii si e singurul venit al familiei. Regula pe care eu o urmaresc e urmatoarea: chiria/rata, sa fie maxim o treime din venitul meu net ca sa evit falimentul
– Ganditi pe termen lung, acum pleci singur sau cu prietena si era ok 1500 de euro venit. Peste 3 ani apare un copil, o nastere, trebuie sa iei o casa sau sa te muti macar la 2 camere, apoi apar bone, gradinite, scoli, (in unele zone scoala e asa de scumpa ca faci credit ca pentru o casa), mers la urgenta, tot felul de cheltuieli aditionale. Nu poti sa ceri intregii familii sa manance supa la plic zilnic. Ganditi ca pentru o familie de 4, 1500 de euro aia nu mai sunt de-ajuns
– stati cat se poate de legal afara, platiti corect taxele, daca faceti greseli, fixati-le, apelati la avocati chiar daca costa, nu faceti miscari proaste pentru beneficii minore. Nu trage teapa la taxe acum, ca mai tarziu cand iti dezvolti o afacere sa vina aia sa te futa sa-ti iasa ochii din orbite. Nu intrati in conflicte aiurea cu localnicii, tineti cont ca sunteti cam singuri acolo. Intrati in vorba cu lumea si nu fiti rasisti ( tratati-i pe toti la fel fie ca sunt asiatici, negri, ciori, sau oameni normali ca noi). Serios, intrati in vorba cu oamenii, aflati ponturi, iti pot zice chestii astia care te scutesc de niste cheltuieli, iti pot da informatii cum sa faci chestii legal si sa iesi mai ok.
– E ok ca sa nu mearga treaba, eu nu o consider un esec. Sunt aici acum, nu stiu cat rezist, rezist cat pot. Oricand poate aparea ceva, imi crapa ceva la cap si ne ducem dracu ca familie si trebuie sa ne intoarcem. E ok sa incerci, nu e nici o rusine sa te intorci. Eu nu stiu cat pot rezista, fac tot posibilul dar nu se stie niciodata.
– Oriunde te duci afara, oricat de nasol e in tara cu politica, sincer, atmosfera de afara nu se compara cu cea din tara. Ma simt mult mai bine in tara, sigur, te enerveaza toti idiotii cu rautatile lor gratuite, dar totusi, altfel te simti in tara.
NOU
Unul dintre cele mai bune comentarii, ever.
NOU
in general sunt sfaturi decente. Nu stiu ce sa zic la ala cu chiria. Ideea, dupa ce platesti chiria, e sa iti ramana destui bani sa traiesti. Si, sa vezi viitorul in care banii aia se inmultesc. Altfel, traiul doar la supravietuire e greu. Esti in tara straina, macar bani sa ai
NOU
Eu si partenera de viata n-avem joburi specializate, corporatisti clasici cu fundul aplatizat de stat pe scaun, cum ar zice americanul „white collar” de poate sa-l faca orcine de pe strada.
De cand suntem in Fr m-am simtit mai cetatean decat m-am simtit in Ro in 3 decenii. Plus cateva cazuri particulare:
– un francez a fost dat afara pentru ca a hartuit-o „sexual” (verbal) pe partenera, a mers la manager i-a spus, intr-o luna ala a fost dat afara iar in Franta e f greu sa dai afara un angajat…ia spuneti voi, cum s-ar fi desfasurat lucrurile in Ro? va spun eu ca amvazut cazul asta si in Ro si tipa agresata a fost data afara in timp iar tipul agresor a ajuns manager.
– conflict cu vecinii pe motiv de zgomote permanente ale copiiilor lor. Chemat pe cineva de la administratia blocului, rezolvat, bam. In Ro cum se intampla? imi luam doua flegme in frunte de intelectual basit ce sunt.
Deci asta cu „vei fi mereu un cetatean de mana a 2” a e discutabila, vei fi cum te simti. Majoritatea romanilor care pleaca si incearca sa se stabileasca in vest vin deja cu o frustrare si un sentiment de inferioritate apoi nici nu depun prea mare efort sa se integreze, sa invete limba bine spre f bine. Care limba se invata doar integrandu-te in activitati cu localnicii, voluntariat, nu ars cu cercul de romanasi pe care i-ai cunoscut la biserica ortodoxa din oras sau la magazinul romanesc de unde iti iei salamul de sibiu si foile de varza. Dupa aia spui ca strainatatea e rece si ca nu esti printre ai tai, well, guess what? nici n-ai vrut sa pleci vreodata din Ro.
Singurul sfat pe care l-as da celor care vor sa plece e: daca te simti f roman si-ti place romanismul cu bune si rele, daca esti fan muzica populara si nostalgic dupa caltabosi, stai mai bine in Ro, nu merita un salariu mare si o viata trista.
Daca te simti mai degraba cetatean european, universal, apatrid, poti pleca oridunde, cel mai probabil te vei mula pe orice societate.
NOU
N-ai copii, asa e? Cum vine „rezolvat bam-bam”? I-a legat, le-a pus calus la gura?
NOU
N-am copii, nici nu-mi doresc dar asta nu inseamna ca n-am dreptul la liniste pentru ca „nu stiu cum e sa ai copii”.
Je m’en fous, ai turnat plozi, ori ii educi sa nu alerge prin casa toata ziua, sa joace mingea si alte activitati care se fac exterior, sa nu mai tipe si sa urle 1 ora ca nu le-ai dat ce vor ei, ori te muti in casa pe pamant, ori iti antifonezi toata casa, dublezi podeaua si tavanul.
Ba unde mai pui ca in Franta astia de n-au copii sau nu-s casatoriti cu forme legale platesc si cele mai mari impozite pentru ca cei cu copii sa beneficieze tot sprijinul statului. Ori macar pentru taxele alea merit niste liniste, nu crezi?
NOU
Interesant topic, comentariile….meh. Sfatul tau vis-a-vis de a te pregati inainte de a pleca si motivele unei decizii de genul destul de pertinent. Din pacate pentru mine, sfatul asta e cu 7-8 ani prea tarziu.:)) Am plecat ca simteam ca ma plafonez si nu am nici o sansa in tara, am plecat cu 10 clase si un ghiozdan de haine prin 2012 in Grecia dupa Italia si acum Anglia. Nu a fost usor, nu a fost atat de greu incat sa ma ucida dar putea fii un pic mai bine.
E adevarat fara o scoala nu ai nici o sansa, initial! Dar ce pot spune cu certitudine e ca in vest chiar daca ai ajuns cu un dezavantaj, sistemul te ajuta sa te reprofilezi, sa te ridici( ca sa contribui mai mult la societate). Un curs, o universitate, un colegiu. Daca vrei poti face lucruri pe care in Romania ti-ar fii greu sa le faci, mai ales de unul singur.
Sfatul meu sau parerea mea?! Vrei sa pleci? Ca dragnea sau altele?! Pleaca! Dar pleaca convins ca vrei sa faci o schimbare, ca daca ai impresia ca o sa-ti mearga cum ti-a mers cu mami si tati si prietenii si altele, te inseli amarnic. Eu ma bucur ca am plecat chiar daca a fost un motiv superficial, Viata din Romania nu m-ar fi cizelat in omul ce sunt acum.
NOU
Totusi ai cam coborat standardele atunci cand ai bagat o pe aia cu scoala de asistente medicale. No offence!
NOU
de ce?
NOU
Bro, daca nu stiai uni fac 3 facultati si nu isi gasesc de lucru. Dupa care realizeaza ca o postliceala de 3 ani ajuta mai mult, in special daca pleci in vest.
NOU
@vmo – din cauza de mentalitati dinastea se pleaca din Romania! Asistentele medicale debutante in Germania nu pleaca acasa fara 1800 in mana, consoarta cu 4 ani vechime si o saptamana spor de noapte vine cu 2500 acasa, lucrand la un azil de batrani, la spital sunt salarii mai mari.
NOU
sper, cred ca trolla, pentru ca jur, nu înțeleg. asistentele sunt coloana vertebrala a unui spital, nu ai cum sa faci medicina de masa fara ele
NOU
Conduc un restaurant cu steluta Michelin în Covent Garden și avem un singur angajat englez în companie și ăla săracul e văzut cam prost că e cam inutil. :)) Nu pot spune ca m-am simțit discriminat sau cetățean de rangul 2, asta deși stau într-un cartier plin de „old, white, British people” fix lângă Wimbledon.
NOU
conduc e cuvantul ala care conteaza aici.
NOU
Mancare mocaaaaaa!!!!! Si asa vroiam sa ma insor luna viitoare, Victore!!! Nu ma mai tii minte ?! Prietenul tau din copilarie! :)) Las’ ca vin eu pe la restaurant pe la tine.
NOU
stai, ca eu chiar il cunosc pe Victor:))))
NOU
Da, Cetin, ne știm de pe vremea defunctului Digital Sport. Dacă faci o excursie sau ceva prin Londra, dă un semn, merită vizitat restaurantul, mai ales că executive chef-ul nostru e „decât” numărul 14 în lume. Ah, și mâncarea e free, ofc.
NOU
Mereu cand ma gandesc ca lumea ma vede ca cetatean de mana a doua ma gandesc ca in romania eram cetatean de mana a 3a 😀
Si da, doamna patit una amuzanta la bar. Un coclete care se baga in vorba cu ea s-a dat vreo 2 pasi in spate cand a auzit ca e romanca. Am ras.
Si iarasi, cand ma gandesc la cetatean de mana a doua deschid repede aplicatia bancara si ma relaxez. E ca un netflix amuzant
NOU
Tot ce e in articol e perfect adevarat, un singur lucru mai e de adaugat.
Cand pleci intr-o „FraAngleMania” d-asta o sa concurezi cu meleone de africano- pakistano- indieni pentru care traiul de acasa este de un infinit de ori mai rau decat wc-ul din fundul curtii pe care il lasi tu in Romania. Daca tot ti s-a luat de Ro, mai bine cauta si pleaca intr-o tara in care nu sunt atat de mult d-astia (e.g. vezi tari din fostul bloc estic).
Da sunt si multe downsideuri, dar din alte puncte de vedere iti va fi mai usor.
NOU
Scolitilor le este mai simplu sa reuseasca afara, cei fara studii trebuie sa presteze munci mai grele, pe care bastinasii nu le mai practica demult dar chiar si asa, munca este rasplatita financiar mult mai corect decat este la noi. Asta este un motiv puternic de plecare dintr-o tara inca bantuita de fantoma comunismului, motiv pe care trebuie sa-l respectam, toti ne dorim o viata roz sau cel putin una aproape de roz. Ne-am saturat de griul comunist. Bleax!
Diferente culturale? Hmm, noi, europenii, avem mult mai multe lucruri in comun decat lucruri care ne separa. Personal impletesc cultura romaneasca cu cea a tarii de adoptie si ma simt extraordinar. Poti sa fii adaptabil fara sa-ti pierzi identitatea spirituala si etnica. Pentru mine, tara de adoptie este a doua mea casa. Aici ma simt protejata si respectata ca om si femeie. Nu acelasi lucru e la noi, la romanii ce suferim de reminiscente patriarhale. Te mai asigur ca nu exista cetatean de rang 2 decat daca te consideri astfel. Desigur te lovesti de pareri preconcepute in legatura cu strainii dar le invingi prin respect de sine si lipsa de complexe de inferioritate visavi de bastinasi dar si prin a nu uita ca telul tau nu e acela de a te face iubit ci de a construi un viitor pentru tine si familia ta. Lucru aproape imposibil realizat in tara.
NOU
Eo am prins-o pe aia cu M-am saturat de Mineriada si era motiv de emigrare, deh , alte vremuri.
NOU
Nu prea. Ba chiar deloc, sau cel puțin ceea ce văd eu în jurul meu aici. Majoritatea emigranților „de tot” din ultima vreme, să zicem cinci ani, sînt persoane de pregătire medie, de 25 – 35 de ani, constructori (mici antreprenori în construcții), șoferi, mecanici auto, chelneri, bucătari, asistente medicale șamd.
Muncesc de rup, după cinci ani, dacă-s doi salariați, își cumpără prima casă, după zece a doua, copii nu vor să audă de România, mai dor de țară ori/și crîșme românești/biserica română și, mai nou, demonstrații…
„Cei ce rămân acolo, de tot sau pe perioadă lungă sunt, în general, IT-știi și cei cu joburi extrem de specializate și bine plătite…”
NOU
1. e vorba de ce cunosc eu.
2.
Când ai plecat din tara din cauza saraciei, nu te mai intorci la saracie. Aici vorbim de oameni care nu sunt saraci si care nu pleaca sa castige 1500 de euro
3. unde draq umbli, nu te=am vazut de o caruta de timp
NOU
felicitari, e un pas misteaux
NOU
Cu tot respectul,mai degraba as incerca sa plec in Canada,decat sa ma mai gandesc la un viitor in Ro…dar ma rog,difera situatia de la individ la individ,fiecare are viziunile sale.
NOU
Eu am mai multe exemple pe langa mine legate de plecat din tara. Intai au plecat parintii, la munca necalificata (de jos, cumva, desi munca e munca). Au plecat in perioada cand nu se mai faceau bani multi din asta, in cativa ani am intrat in UE, noi eram inca la liceu. Evident am auzit povesti diferite de la om la om. De la ai mei tot diferite. Tatal meu a lucrat la inceput cu romani, pe santiere, el era acasa electrician, acolo a facut de toate pana sa ajunga sa aiba validata meseria de electrician. Ideea e ca au plecat cu mentalitatea clara: mergem sa muncim pentru eu, nu sa ridice ton, sa se dea sef, sa fure, sa faca romanisme. Cat a lucrat cu romani, a fost ft greu, a dat peste ft putini compatrioti cu care sa pastreze o legatura, sa se bazeze pe ei – 2 la numar – in 3 ani de lucrat exclusiv intre ei. Apoi a ajuns sa lucreze intre alte natii si lucrurile s-au schimbat extrem de mult in bine. CU localnicii a interactionat direct in munca destul de tarziu si a avut DOAR experiente faine, apreciere, oameni care te puneau la masa lor, iti vorbeau frumos, etc. Mama mea a evitat romanii cat era acolo, pentru ca in primele interactiuni i se tot spunea cum sa „puna mana” sa ia din frigider pe ascuns, sa dea medicamente la batrani, etc. Ea, printr-un noroc adus dintr-un nenoroc, a ajuns sa lucreze pentru o familie de localnici, in casa lor, sa aiba grija de un catel si de curatenie. Au fost si sunt pentru noi niste prieteni din toate punctele de vedere. Oameni pe care la inceput am avut tendinta sa ii indepartam, noi ca familie, pentru ca erau niste oameni atat de bogati incat noi nu percepeam asa bunatate. Oameni care nu erau parveniti, ci bogati din generatie in generatie, cu educatie, bun simt. Ideea e ca dupa ce a trecut peste complexul de inferioritate si i-a vazut ca pe o familie, a fost cea mai tare experienta pentru ea si noi. Peste ani, dupa ce am pierdut ambii parinti, am ajuns si eu sa plec din tara. Dar eu am avut sansa sa trec printr-o facultate, sa imi urmez visul. La fel si sotul meu. Nu am plecat din cauza directa a unui politician, ci din cauza tuturor care au distrus tara. Voiam de mult sa plecam pentru experienta, pentru ca am fi progresat in domeniile noastre mult mai bine. Ne-am lasat dusi de valul de a face bine la noi in tara, pentru tara noastra, etc. Pana cand ne-a picat marele necaz pentru noi: copilul grav bolnav. Stiam ce inseamna asta, stiam lupta altor parinti, nu am ezitat mai mult de cateva zile spre o saptamana in a pleca. Am apelat la corporatia in care lucram, rugat, plans, expus cu toata inima in fata unor oameni care nu stiau nimic de viata mea. Strainii aia de conduceau nu au ezitat. Cu mine in birou au pus mana pe telefoane si cerut ajutor pentru mine. Si nu imi erau prieteni, apropiati, romani. Si in cateva zile am avut job in Zurich, nu stiam mai mult de clasicele ca sunt oameni reci, ca..ca… Nu m-am simtit niciodata inferioara la job, nu eram cea mai buna, dar am muncit la fel ca oriunde. Am ridicat si vocea, am dat oameni afara, am schimbat job, am promovat. Nu am cautat sa imi fac prieteni, dar mi-am facut o mana de oameni cu care am rezonat, localnici si alti straini. Sotul meu a fost acasa, unul din noi trebuia sa fie cu copilul si unul sa munceasca. am avut 5 ani de zile de spitale, tratamente, operatii. 5 ani in care sotul meu a fost fara job si jobul pe care il avea in tara a devenit de nefolosit imediat cand a reintrat pe piata muncii, mai ales ca in Romania pierduse ani lumina – medic veterinar specializare cardiologica. Si pana si-a refacut parte din studii, etc, a fost la munca de mana a doua, cum e numita aici. De la tuns iarba, agricultura, orice practic. Si a lucrat si cu localnici, ca sunt si aici oameni de ai locului care fac asta. Din experienta noastra personala si a altora de pe langa noi, in mare parte din cei care lucreaza la munca necalificata sau inalta, cei care se plang si se intorc sunt (repet, in mare parte), cei care „pun mana”, care nu au respect, vb urat de sefu. Si am multi prieteni plecati, la diverse job-uri, foarte putini sunt cei care se simt ca in articolul asta care este ft generalizat.
Cu ce sunt de acord este sa nu plece nimeni nepregatit, daca nu este o situatie extrema.
NOU
Voiai sa spui ca “ai fugit din moldova sau teleorman de foame” boss* ? Ca in Ardeal e mult mai bine decat in restul tarii.
NOU
faptul ca esti din ardeal si te-ai invatat cu foamea nu inseamna ca e mai bine, ci doar ca nu esti iesit din cocioaba ta.
NOU
Felicitari pentru toate articolele despre emigrare, le citim din cand in cand din scoarta in scoarta – partea de comentarii – pentru ca mereu apar informatii utile.
Noi suntem o pereche de adulti fara meserii cerute in afara (nici practice: zugrav, lacatus mecanic, asistenta medicala etc) dar nici din categoria medici sau orice legat de IT. Avem joburi de birou de multinationale din Romania (marketing, vanzari, suport back office, achizitii), engleza foarte bine, franceza asa si asa. Din pacate multinationalele la care suntem acum nu sunt cunoscute prin Europa, unul din motivele pentru care suspectez ca nu suntem invitati la interviuri.
Iti sugerez (si sper ca n-am fost singura) daca vrei si poti sa faci un articol in care sa soliciti sa apara in comentarii oferte concrete de joburi si pentru astia, mai nefericiti care nu stiu incotro sa o apuce? Da, stiu toate site-urile de joburi din Europa, depun cv-uri dar …probabil ca ne lipseste o recomandare locala…nu stiu). Nu as pleca din Romania cu copiii fara un job, macar unul dintre noi sa lucreze.
Adica, daca vreun cititor de-al tau lucreaza la o firma de curierat din …nu conteaza tara din Europa si stie ca e nevoie de X oameni si stie ca recomandarea lui ar insemna ceva…sa scrie. Poate este o prostie ce zic si presimt ca multi vor scrie „huo, depune cv-uri mai multe’ sau „nu stii sa te vinzi in cv” dar nu-i asa…IN plus folosesc engleza si franceza zilnic iar tot ce depun e in limbile acestea, le stiu foarte bine.
Personal as dori sa traiesc in Franta dar nu Paris. UK nu vreau. Ma atrage foarte mult Germania dar nu cunosc limba deloc, probabil as putea-o invata (la cursurile lor oferite) dar nu m-as duce face sa am un job asigurat in sensul in care sa lucrez pe contract pana ajung la permanent si apoi sa se mute si restul familiei sau ceva de genul acesta.