Am văzut, de-a lungul timpului, destul de mulți oameni care au plecat din românia, fiecare din ei pe motiv că s-a săturat de mocirla politică de aici, fie că se numea Iliescu, Băsescu sau Dragnea. Toți erau deciși că nu se vor mai întoarce niciodată, că vor arde pașapoartele etc. Nu mai zic de topicul de emigrare, probabil unul din cele mai citite topicuri din românia, zilnic.

Din păcate, prea puțini dintre ei chiar au făcut-o. Mulți, nu pot spune majoritatea, nu am făcut un studiu direcționat pe această temă, s-au întors și nu prea mai au chef de plecat. Cei ce rămân acolo, de tot sau pe perioadă lungă sunt, în general, IT-știi și cei cu joburi extrem de specializate și bine plătite.

Restul se întorc acasă. De ce?
Pentru că, atunci când nu ești high skilled worker, într-o țară străină, fie ea UE sau altceva, ești un cetățean mai de rangul 2. Nu prea poți să ridici glasul la nimeni, dacă ești nedreptățit, pentru că sistemele sunt diferite și, în afară de poliție, nu prea ai la cine apela. Iar dacă problema ta nu ține de poliție, ești ușuit rapid, pentru următorul petent. Da, cu siguranță, la un job, dacă expatul are un diferend cu localnicul, expatul pierde. Repet, atunci când vorbim de joburi care nu necesită calificări înalte, de unde poți fi înlocuit instant.

Desigur, poți vorbi și de sistemele de sănătate diferite, de faptul că asigurările chiar îți iau, lunar, o bună parte a veniturilor, vrei, nu vrei, lucru pe care în românia aproape nimeni nu îl face (să ridice mâna sus cine are asigurare privată. exact), de costurile de locație mult mai ridicate etc. Dar, conform opiniei personale, oamenii se întorc pentru că sunt priviți ca cetățeni de rangul doi și simt nevoia de recunoștere, socială și profesională.

Pentru că e foarte greu ca atunci când, la tine în țară, ești un tip recunoscut, respectat, cu un job decent și venituri decente, să te duci în altă țară și să devii brusc pakistanez fără drepturi. Da, dacă ești sărac lipit și ai fugit din ardeal de foame, normal că leșini când vezi 1400 de euro în mână, cât e salariul minim în germania, de exemplu, și nu ți se pare deloc rău să stai cu încă 10 inși într-un apartament de 2 camere, pentru că tu câștigai 1000 de euro în 12 luni. 24 dacă trăiai din alocația copilului.

Dar altfel, costul umilinței și a declasării sociale este prea mare. Și mulți, pe bună dreptate, nu îl înțeleg și nu îl acceptă.
Așa, ca un sfat personal. Dacă aveți ca plan să plecați și nu prea știți multe, ați absolvit filozofia sau jurnalismul și acum stați pe banii mamei, nu plecați acum. Dați-vă un răgaz de 2-3 ani. Faceți un curs de calificare pentru un job bun sau chiar o școală de gen. Dacă vreți idei, de exemplu, se caută infirmiere și asistente peste tot ca pâinea caldă. Cursuri de infirmieră se fac în câteva luni, școala de asistente durează doar 3 ani, dar ieși asistent. Salariile sunt mari, munca e decentă. Admiterea e pe bază de interviu.

Pregătiți-vă acest pas, dacă chiar v-ați săturat de românia și acesta e un motiv real. Dacă motivul e doar Muie Dragnea, vă veți întoarce rapid, pentru că Dragnea este doar epitomul acestor ani. După el va fi altul, și altul, și altul.

Fiți inteligenți, cât se poate. Știu că vita aia de Abramburica v-a distrus capacitățile de analiză și sinteză și că e greu să analizezi din afară o situație, dar fiți inteligenți, cereți părerile altora, sfătuiți-vă cu cei dragi. Cu siguranță, unde sunt mai multe capete, soluțiile sunt mai bune.

Cu condiția să nu fie votanți PSD. Pentru că atunci, condoleanțe, nu se mai poate face nimic.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.