Presedintele Klaus Iohannis a avut o reactie extrem de dura la propunerile de modificare a legilor Justitiei prezentate miercuri de ministrul Tudorel Toader. Iohannis a calificat propunerile drept „un atac asupra statului de drept, independenței și bunei funcționări a Justiției, precum și împotriva luptei anticorupție”.

Iohannis arata ca proiectul presupune intoarcerea „la vechile practici de a pune presiune asupra justiției” si avertizeaza ca asta ar duce la mentinerea „pe termen nelimitat Mecanismul de Cooperare și Verificare”.

Iohannis arata ca Tudorel Toader a indus o „falsa problema” cand a acreditat ideea ca presedintele tarii ar fi factorul politic ce trebuie eliminat din numirea sefilor de parchete. „În realitate, rapoartele MCV, recomandările atât ale Comisiei de la Veneția, cât și ale Consiliului consultativ al judecătorilor europeni îl indică pe ministrul Justiției drept elementul prin care se realizează influența politicului în aceste proceduri”, arata presedintele in reactia sa.

Președintele României este implicat și în desemnarea procurorilor șefi în virtutea faptului că veghează la respectarea Constituției și exercită funcția de mediere, având rolul unui arbitru între puterile statului. În schimb, ministrul Justiției este numit politic, prin votul unei majorități parlamentare, cu scopul punerii în aplicare a unui program de guvernare asumat politic.

Mai țineți minte când vă spuneam că ni se pregătește ceva, odată cu propunerea de închisoare pentru ultraj la adresa jandarmilor?
Iată, nici nu a venit toamna și deja am dreptate.