Sunt convins că mulți dintre absolvenți nu vor fi de acord cu această lege. Deși e ușor de bun simț. Tati, ai avut parte de învățământ gratuit în țară, învățământ de înaltă specializare, care necesită investiții MARI din partea statului care îți asigură gratuitatea, ar trebui să ai o perioadă în care acel stat, companiile din el, trebuie să și beneficieze de acea pregătire. Indiferent dacă sunt private sau de stat.

Nu e absolut deloc normal ca fiecare absolvent de medicină, după ce e pregătit 6 ani, cu cheltuieli enorme din partea tuturor celor implicați, să își bage mâna-n dos și să plece la rezidențiat în alt stat, iar în românia să avem parte de Ciomu și baragladina aia de Burnei. Pur și simplu nu există nicio echitate în asta și e complet greșit.

Ca idee, dacă vrei să pleci imediat, după ce ai făcut Academia Militară, ai de plată vreo 35 – 40 000 de lei, costurile cu pregătirea ta pe perioada anilor de instruire. E absolut normal ca același principiu să se aplice tuturor facultăților de instruire specifică și specială, medici și ingineri specialiști. Nu există în românia ingineri sudori, știați? Pentru că sunt foarte căutați în afară, iar o facultate de gen ajunge, oriunde, la 60-70 000 de dolari. Nu și la noi, unde e gratis.

De ce sunt de acord doar parțial?
Pentru că e bullshit să obligi un om să rămână în țară pe perioada duratei studiilor, cât timp tu îi oferi salariul minim pe economie. Nu ai cum să ții un medic rezident aici, dându-i 1400 de lei și asta în cazurile fericite. Nu poți plăti un inginer cu salariul minim pe economie pentru absolvenți, doar pentru că a terminat o facultate.

Problema e că, mai mult decât probabil, se va face un pesedism și se va băga ca la legile justiției, noaptea ca hoții. Și iarăși zeci de mii de români vor emigra și vor renunța la cetățenie după ce își găsesc de muncă. Pentru că, dacă ești medic în germania, plata a 30 000 de lei reprezintă, poate, mai puțin decât salariul tău lunar.